分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 26

类型河南省平顶山市2020届高三英语10月阶段性检测试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:553924
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:26
  • 大小:200KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 平顶山市 2020 届高三 英语 10 阶段性 检测 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省平顶山市2020届高三英语10月阶段性检测试题(含解析)注意事项:1. 本试卷由四部分组成,其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题,第三部分的第二节和第四部分为非选择题。2. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。5. 一段时间后,考生通过扫描二维码查看考题视频讲解。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡

    2、上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. When does the mans class start on Tuesdays?A. At 8: 30 a. m. B. At 9: 00 a. m. C. At 10: 00 a. m.2. Why did the woman move

    3、to a new house?A. Her family needs a large one.B. She likes to move regularly.C. She didnt get well with the neighbors.3. Where does the conversation most probably take place?A. In a shop. B. In a flat. C. In an office.4. What does the man do?A. He is a publisher. B. He is a book lover. C. He is a n

    4、ovelist.5. Whats Tom doing now?A. Reading a book. B. Going shopping. C. Attending a concert.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分2.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man prefer?A. Being comfortable. B

    5、. Spending less money. C. Using the least time.7. How many kinds of vehicles will the man use to reach the airport?A. Two. B. Three. C. Four.听第7段材料,回答第8至10题。8. What time is it now?A. 7:20 p.m. B. 7:40 p.m. C. 8:00 p.m.9. Why wont Mr. Smith serve the woman?A. He hasnt come to work.B. He has gone to a

    6、 party.C. He is busy.10. What will the woman probably do?A. Come back tomorrow afternoon.B. Keep waiting for Mr Smith.C. Try another hairdresser.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the most probable relationship between the man and Dr. Morris?A. Neighbors. B. Patient and doctor. C. Family members.12. When

    7、will Mr. Morris have time to meet Mr. Woods?A. This week B. At 2: 00 p. m. today. C. Next week.13. What will Mr. Woods write down with a pen?A. An address. B. A date. C. A phone number.听第9段材料,回答第14至17题。14. When did the woman join the club?A. Two weeks ago. B. One month ago. C. Two months ago15. How

    8、often do the club members meet?A. Once a week. B. Once a month. C. Twice a month.16. What will the members do at the meeting?A. Decide the date to meet. B. Discuss a book. C. Choose a new book.17. Why does the woman talk with the man?A. To ask his opinion about a book.B. To borrow a book from him.C.

    9、 To invite him to the club.听第10段材料,回答第18至20题。18. Which city has fifty houses flooded?A. Dover. B. Glasgow. C. Liverpool.19. What happened in the west?A. Many boats were washed away.B. A bridge was destroyed.C. Forty people nearly died.20. Whats the news mainly about?A. Accidents. B. Floods. C. Citie

    10、s.第二部分 阅读理解(共两节满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABest Ways to Quit SmokingNot sure how to quit smoking cigarettes? Try the following ways to stop smoking and start your path towards a healthier, smoke-free life.Post this list in a visible location in your house.Whenever y

    11、oure tempted to light up, take a look at all the ways smoking can damage your health: Increases risk of heart disease, stroke, high blood pressure. Reduces levels of folate, low levels of which can increase the risk of heart disease, depression, and Alzheimers disease. Affects mental capacity and me

    12、mory. Contributes to thin bones. Affects ability to smell and taste. Increases risk of depression in adolescents.To minimize cravings (欲望), change your routine.Sit in a different chair at breakfast or take a different route to work. If you usually have a drink and cigarette after work, change that t

    13、o a walk. If youre used to a smoke with your morning coffee, switch to tea, or stop at Starbucks for a cup of javathe chain is smoke-free. You might even work better in coffee shops!Tell your friends, coworkers, boss, partner, and kids how you feel.Dont bottle up your emotions. If something makes yo

    14、u angry, express it instead of hiding it with cigarette smoke. If youre bored, admit to yourself that youre bored and find something energetic to do instead of lighting up.Make an appointment with an acupuncturist (针灸师).Theres some evidence that auricular acupuncture (i. e., needles in the ears) con

    15、trols cigarette cravings quite successfully. You can even do it yourself by taping “seeds” (small beads) onto the acupuncture points and squeezing them whenever cravings arise. Acupuncture can treat these other conditions, too.1. What is the function of the first suggestion?A. To encourage you to de

    16、sert smoking.B. To show you how to quit smoking.C. To prevent all kinds of diseases.D. To warn you of risks of smoking.2. What are you suggested to do when you have a bad mood?A. Go to a coffee shop.B. Change your life style.C. Smoke to relieve stress.D. Share it with people around.3. What is specia

    17、l about the fourth suggestion?A. It turns to treatment.B. It tells human relations.C. It is about eating habits.D. It is the best way to quit smoking.【答案】1. D 2. D 3. A【解析】本文是一篇应用文,文章谈论了戒烟的四种方法:把清单贴在你房子里一个显眼的地方;减少欲望,改变你的习惯;告诉你的朋友、同事、老板、伴侣和孩子你的感受;预约一位针灸师。【1题详解】细节理解题。根据Post this list in a visible loca

    18、tion in your house.部分中Whenever youre tempted to light up, take a look at all the ways smoking can damage your health:可知,本条建议你把吸烟的危害列出来,贴在室内显著的位置。可知第一个建议的作用是为了提醒你看看吸烟对健康的危害。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第三条建议的第二句If something makes you angry, express it instead of hiding it with cigarette smoke.(如果某件事让你生气了,表达出来,而

    19、不是用香烟烟雾来掩盖。)可知,作者建议,如果你心情不好,应该向周围的人倾诉。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一条建议的内容Theres some evidence that auricular acupuncture (i. e., needles in the ears) controls cigarette cravings quite successfully. You can even do it yourself by taping “seeds” (small beads) onto the acupuncture points and squeezing them whe

    20、never cravings arise. Acupuncture can treat these other conditions, too.(有一些证据表明,耳穴针(即耳穴针)。(例如,耳朵上的针)可以成功地控制对香烟的渴望。你甚至可以自己做,把“种子”(小珠子)贴在穴位上,每当想吃的时候就挤压它们。针灸也可以治疗这些疾病。)可知,本条建议你预约一位针灸师,通过针灸耳朵来戒烟。也就是求助于治疗来戒烟。故选A。BWhen Kim Chil-doo was young, he says, he wanted to be a model. But he gave up that idea to

    21、make money. Now, at age 65, he appears in television advertisements and fashion magazines. With his gray beard and long hair, he is South Koreas first senior model.Kim is one of many older people in South Korea the country has the worlds fastest growing ageing population. Almost half of the countrys

    22、 older people live in poverty. Some take low-paying jobs to support themselves after retiring. But Kim and some other seniors have shown how older South Koreans can find unusual job opportunities later in life.You Sung-lae is 59. When she was a child, she wanted to be an actress. But instead, she sa

    23、ys, she got married and had children. Now she is training to appear on a catwalk to show clothes. She was wearing a bright blue jacket, orange high heeled shoes and designer sunglasses.You is also helping the fashion business by attracting older buyers. Older buyers have become big players. While ma

    24、ny older people do not have much money, others have bought their homes and built savings. Now, those seniors are ready to spend some of their money on themselves.Some businesses are also trying to use older peoples skills and experiences. For example, Cho Young-min started a company using Skype to c

    25、onnect older instructors in Korea with students around the world. The students are interested in learning Korean, and the instructors are interested in sharing their knowledge.Another man, Ji Byung-soo found success by performing a dance song on a televised singing contest. He is 77. Now he earns en

    26、ough money to donate to a local support center. Last month, he danced nonstop at a youth festival in Seoul while young people called his name. “Life begins in your 70s,” Ji said. “Lets be happy and have fun.”4. What do Kim and You Sung-lae have in common?A. They had to make money as a young person.B

    27、. They are living in poverty like other old people.C. They realized their childhood dreams in old age.D. They take low-paying jobs to support themselves.5. What made You Sung-lae go against her will?A. Poverty.B. Laziness.C. Mistake.D. Marriage.6. Why does Cho Young-mins company employ older instruc

    28、tors?A. To show respect to the old.B. To attract students overseas.C. To help the fashion business.D. To guide the old to spend their savings.7. Which of the four persons does charity?A. Ji Byung-soo.B. You Sung-lae.C. Kim Chil-doo.D. Cho Young-min.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】本文是一篇夹叙夹议文。文章介绍的是韩国老年人重新

    29、找工作的话题。韩国近一半的老年人生活贫困。有些人退休后从事低薪工作来养活自己。但另一些老年人找到不寻常的工作机会。【4题详解】细节理解题。根据第一段When Kim Chil-doo was young, he says, he wanted to be a model. But he gave up that idea to make money. Now, at age 65, he appears in television advertisements and fashion magazines. With his gray beard and long hair, he is Sou

    30、th Koreas first senior model.(Kim Chil-doo说,他年轻时想当模特。但他为了赚钱放弃了这个想法。现在,65岁的他出现在电视广告和时尚杂志上。留着白胡子和长发的他是韩国第一位高级模特。)和第三段的内容You Sung-lae is 59. When she was a child, she wanted to be an actress. But instead, she says, she got married and had children. Now she is training to appear on a catwalk to show clo

    31、thes. She was wearing a bright blue jacket, orange high heeled shoes and designer sunglasses.(You Sung-lae59岁。当她还是个孩子的时候,她就想当演员。但她说,相反,她结了婚,有了孩子。现在,她正在训练自己登上t台展示服装。她穿着一件亮蓝色的夹克,橙色的高跟鞋,戴着名牌太阳镜。)可知,Kim 和You Sung-lae的共同点是:二人年轻时都没有实现自己的梦想。而他们在晚年却实现了原来的梦想。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段的第三句she got married and had c

    32、hildren可知,此人因为结婚生子而没有实现自己的理想。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第五段的第二句Cho Young-min started a company using Skype to connect older instructors in Korea with students around the world(例如, Cho Young-min创办了一家公司,通过Skype将韩国的老教师与世界各地的学生联系起来。)可知,该公司雇佣老教师是为了吸引世界各地的学生。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的第三句Now he earns enough money to d

    33、onate to a local support center可知,现在他赚的钱足够捐给当地的一个支援中心。这说明Ji Byung-soo在做慈善事业。故选A。CThe saying, “Dont judge a book by its cover, means you should not guess the worth or value of something based on how it looks. That message was clear at a recent event called the Human Library Project. The event took pl

    34、ace at the Northern Virginia, or NoVa, Community College, outside of Washington. D. C.The Human Library began 19 years ago in Denmark. It grew from a youth organization called “Stop the Violence”. Today, it is a worldwide movement. At the NoVa event, students got the chance to learn from a persona “

    35、human book”instead of a library book.Patricia Cooper organized the event. She said that human books celebrate variety by telling their life stories in an easy-going setting. “The goal of the human library is to talk to people in your community who you may otherwise not speak to because you have your

    36、 own prejudices (偏见) and hopefully to break down some of these barriers.”This is the third year that NoVa has held such an event. The collection of human books included a civil rights activist, a scientist from the American space agency NASA, and an opera singer.Artist Brian Dailey was a human book.

    37、 He spoke about his travels to 113 countries in seven years. Dailey said that, during his travels, he asked people whom he took pictures of for a one-word answer to a series of other wordssuch as love, freedom and war. He discovered that people in different countries often had very different reactio

    38、ns to the same word.When Dailey asked people in Africa about the word “war” they used words like justice, liberation and peace. When he asked the same question to people in Syrian refugee camps, the answer was: “tears, hunger, fear, destruction”.8. Why was the human library organized?A. To replace t

    39、he traditional libraryB. To offer a lot more information to readers.C. To make people communicate with each otherD. To improve the living conditions of neighbors.9. What do we learn from the human book of Brian Dailey?A. His struggle for human rights.B. His reactions to different cultures.C. His gre

    40、at achievements in science.D. His international travel experiences.10. What was the attitude of African people towards war?A. Positive.B. Critical.C. Disapproving.D. Uncaring.11. What can be a suitable title for the text?A. Prefer a Human Book rather Than a Real BookB. Talk With a Fellow Human from

    41、This LibraryC. Treat Each Other Kindly to Avoid the ViolenceD. Enjoy Reading with the Help of Others【答案】8. C 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了一项人类图书馆计划,它始于19年前的丹麦,在这项活动中,学生们有机会向一个人学习,一本“人类的书”,而不是图书馆里的书。【8题详解】推理判断题。根据第三段的第三句The goal of the human library is to talk to people in your community.(人类

    42、图书馆的目标是与你所在社区的人们交流。)可知,真人图书馆的目标是让社区中的人相互交流。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第五段的第二句He spoke about his travels to 113 countries in seven years.(他讲述了自己在七年内游历113个国家的经历。)可知,Brian Dailey讲述了自己在七年内游历113个国家的经历。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的第一句When Dailey asked people in Africa about the word “war” they used words like justice,

    43、liberation and peace可知,Dailey向非洲人民询问“战争”一词时,他们使用了正义、解放和和平等词汇。这说明他们对战争持积极肯定的态度。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第二段的最后一句students got the chance to learn from a person a “human book” instead of a library book可知,文章谈论的是一个人类图书馆计划。活动中,学生们有机会向一个人学习,一本“人的书”,而不是图书馆里的书。就是跟一个人交流,听别人谈经历。故选B。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节

    44、对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。有一种文章细节理解题是一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。解答此类试题时,不必通篇细看原文,而应采取“带着问题找答案”的方法,先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。如第一小题,根据第三段的第三句The goal of the human

    45、 library is to talk to people in your community.(人类图书馆的目标是与你所在社区的人们交流。)可知,真人图书馆的目标是让社区中的人相互交流。故选C。DThe worlds oceans will likely lose about one-sixth of their fish and other creatures within 100 years if climate change continues on its current path. Every degree Celsius that the worlds oceans warm,

    46、their biomass is expected to drop five percent, a study found.The study predicts that if there is no change in the rate of worldwide greenhouse gas production, there will be a 17-percent loss of biomass by the year 2100. But, if the world reduces carbon pollution, biomass losses could be limited to

    47、only about 5 percent.Warming temperatures are the biggest issue. But climate change also produces oceans that are more acidic and have less oxygen. This also harms sea life. Much of the world depends on the oceans for food or work.The findings make sense and the possible effects of the predicted los

    48、ses of animal life are huge. “Climate change has the potential to cause serious new conflicts over ocean resource use as the human population continues to grow,” said scientists.Marine biologist Boris Worm, who helped run the study, added that the “building blocks of marine lifeplankton and bacteria

    49、may decline less heavily.”“Those marine animals that we use directly, and care about most deeply, are predicted to suffer the most,” said Worm. He works at Canadas Dalehousie University.Scientists had already believed climate change would likely reduce future ocean life. But past computer-based stud

    50、ies looked at only part of the picture or used only one model. The latest study used six different computer models to give the best picture look yet, William Cheung said.University of Georgia marine biologist Samantha Joye was not part of the research. But she praised the study as well researched an

    51、d extremely detailed, and called it “an urgent call for action”.12. What does the underlined word “biomass” in paragraph 1 refer to?A. Ocean temperature.B. Total marine life.C. Sea condition.D. Ocean level.13. Why do scientists think that climate change might cause conflicts?A. It may reduce the sea

    52、 resource.B. It leads to the extinction of marine life.C. It pollutes the environment of the ocean.D. It may increase the world population.14. Which sea animals will be harmed the worst by sea warming?A. The largest ones.B. The ones in deep oceans.C. The bacteria on sea surface.D. Those we humans ne

    53、ed most.15. What makes this study different from previous studies according to William Cheung?A. Purpose of the study on oceans.B. Computers used in the research.C. Improvement of research methods.D. Discovery of damage of climate change.【答案】12. B 13. A 14. D 15. C【解析】本文是一篇说明文。文章谈论的是气候变暖对海洋生物影响的话题。研

    54、究发现,如果气候变化继续以目前的速度发展,100年内,世界海洋可能会失去大约六分之一的鱼类和其他生物。【12题详解】词义猜测题。根据前面的The worlds oceans will likely lose about one-sixth of their fish and other creatures可知,如果气候变化继续以目前的速度发展,100年内,世界海洋可能会失去大约六分之一的鱼类和其他生物。biomass指的是海洋生物的总量。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第四段中“Climate change has the potential to cause serious new c

    55、onflicts over ocean resource use as the human population continue to grow”( “随着人口的持续增长,气候变化有可能在海洋资源利用方面引发严重的新冲突。”)以及第五段中“building blocks of marine lifeplankton and bacteriamay decline less heavily.”(“海洋生物的组成部分浮游生物和细菌可能减少得不那么严重。”)可知,科学家认为,气候变暖使海洋资源减少,人口持续增多,导致人类为争夺海洋资源而引发严重的新冲突。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第六段

    56、的第一句Those marine animals that we use directly, and care about most deeply, are predicted to suffer the most.(那些我们直接使用和最关心的海洋动物,预计将遭受最严重的损失。)可知,那些我们人类最需要的海洋动物,预计将遭受最严重的伤害。故选D。【15题详解】细节理解题。根据第七段的最后一句The latest study used six different computer models to give the best picture look yet, William Cheung s

    57、aid(William张说,这项最新的研究使用了六种不同的电脑模型来呈现最佳画面。)可知,此人说,最新的研究使用了6种不同的电脑模型,以获得迄今为止最好的图像效果。与以往研究不同的是研究方法的改进。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。One of the healthiest Foods on the planetThere is probably no flower more hated, or misunderstood, than the bright yellow dandelion (蒲公

    58、英). _16_ In an effort to have the perfect green grass lawn, people try their best to kill all dandelions with chemical products. Or they dig them out at the rootsonly to see them grow right back._17_ They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C. They also have

    59、vitamin E, folate and small amounts of other B vitamins. Also, they provide lots of iron, calcium, magnesium and potassium.Besides nutrition, another great thing about dandelions is that you can eat every part of themfrom the bottom of the roots to the top of the flower. _18_ Do not eat ones that ha

    60、ve been treated with dangerous chemicals or are growing near high traffic areas.Dandelions are said to provide several possible health benefits such as helping in digestion and improving some skin conditions. They may also reduce inflammation (炎症).Children in many parts of the world have had the sim

    61、ple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops. _19_ In fact, there is a game children play with dandelions that have gone to seed. Pick the white top, make a wish, close your eyes and blow! If you blow all of the seeds off in one breath, your wish will come true! _20_A. Well, that is what m

    62、any children believe.B. They watch the seeds float easily in the air.C. At least the seeds have traveled far and wide.D. Just make sure to take care when picking wild dandelions.E. You can let more of this nutritious food source continue to grow.F. Dandelions are actually one of the most nutritious

    63、foods in the world.G. In the United States, they are considered “weeds”, the name for any unwanted plant.【答案】16. G 17. F 18. D 19. B 20. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了蒲公英的益处。蒲公英实际上是世界上最有营养的食物之一。它们是维生素K的重要来源,也是维生素A和C的良好来源。它们还含有维生素E和少量其他维生素B。【16题详解】根据后面的people try their best to kill all dandelions可知,人们千方百计消灭所有的蒲

    64、公英。可知在美国,蒲公英被认为是“杂草”,是指那些不想要的植物。故选G。【17题详解】根据后面They are a great source of vitamin K and also are a good source of vitamins A and C.(它们是维生素K的重要来源,也是维生素A和C的良好来源。)可知讨论的是蒲公英所含的各种维生素。可知本段介绍的是蒲公英实际上是世界上最有营养的食物之一。故选F。【18题详解】根据后面的Do not eat ones that have been treated with dangerous chemicals or are growing

    65、 near high traffic areas(不要吃那些经过危险化学品处理或生长在交通繁忙地区附近的蒲公英。)可推测此处为说明采摘野生蒲公英时一定要小心。故选D。【19题详解】根据前面的Children in many parts of the world have had the simple pleasure of blowing the soft, white dandelion tops(世界上许多地方的孩子都有吹蒲公英的简单乐趣。)此处承接上文,说明孩子喜欢吹蒲公英的表现有:他们看着种子轻松地漂浮在空中。故选B。【20题详解】根据前面的If you blow all of the

    66、 seeds off in one breath, your wish will come true!(如果你一口气吹掉所有的种子,你的愿望就会实现!)此处承接上文可知那是许多孩子相信吹掉所有种子愿望就会实现。故选A。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。My wife and I set out across a vast wasteland of sandy desert and just headed for some mountains and

    67、canyons (峡谷) two miles away. There were no _21_ in the desert and we had no destination in mind. After about 4-5 miles, _22_ in the canyons, we sat down for lunch. We thought we heard our _23_ echoing (回音) down through the canyon, but the distant echoes didnt _24_.After a few minutes, high on the ca

    68、nyon wall we heard someone else _25_ clearly in the distance. So I _26_ a little up and saw a man shouting to us. He seemed _27_.We continued to climb up a few hundred _28_ to where he was. He was a retired policeman from California. He and his wife were _29_ an ATV (全地形车) for miles across the mount

    69、ains just like we were doing. He _30_ down into our canyon on a steep slope (斜坡) that no ATV should have been on.His wife, recognizing the danger, _31_ got off just before he drove it over a small ledge and _32_ it in a tree. The car had its _33_ several feet off the ground, hanging in a bush. He wa

    70、s _34_ and only his pride was wounded.Together we _35_ a risky and complex plan to saw (锯), tie and land his ATV into some logs that would stop it from _36_ off the next bigger ledge. Then we built a road back up the ledge. The _37_ took a couple of hours.He didnt know _38_ where he was, but he woul

    71、d follow his tracks back to his truck. They were so relieved that we had _39_ them from walking out of the desert. They just wanted to _40_ and talk a while over lunch before heading home.21. A. sheltersB. trailsC. basesD. schedules22. A. dustyB. activeC. deepD. upset23. A. actionsB. experiencesC. p

    72、leasuresD. conversation24. A. matchB. succeedC. cheeringD. escape25. A. singingB. talkingC. cheeringD. quarreling26. A. climbedB. struggledC. dashedD. slipped27. A. gentleB. hopefulC. rudeD. desperate28. A. blocksB. feetC. treesD. miles29. A. ridingB. testingC. wipingD. balancing30. A. lookedB. flew

    73、C. headedD. jumped31. A. trulyB. freelyC. sincerelyD. wisely32. A. removedB. landedC. ruinedD. fixed33. A. doorsB. seatsC. wheelsD. windows34. A. safeB. confidentC. gratefulD. foolish35. A. put forwardB. tried outC. went throughD. carried out36. A. risingB. gettingC. rollingD. setting37. A. discussi

    74、onB. rescueC. accidentD. disaster38. A. brieflyB. finallyC. exactlyD. actually39. A. savedB. calmedC. protectedD. warned40. A. surviveB. escapeC. respondD. relax【答案】21. B 22. C 23. D 24. A 25. B 26. A 27. D 28. B 29. A 30. C 31. D 32. B 33. C 34. A 35. D 36. C 37. B 38. C 39. A 40. D【解析】本文是记叙文。作者与妻子

    75、驾车在沙漠里旅游,在谷底野餐时他们发现另一对夫妇跟他们一样也在驾车旅行,但男子把车开到了陡坡的树上,急需援救。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:沙漠里没有小路,我们也没有目的地。A. shelters庇护所;B. trails路;C. bases基础;D. schedules时间表。根据后面的in the desert and we had no destination in mind可知,沙漠里没有路(trails),作者夫妇心里也没有目的地。故选B。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:在峡谷深处走了4-5英里后,我们坐下来吃午饭。A. dusty灰尘覆盖的;B. active活跃的

    76、;C. deep深的;D. upset不安的。根据前面的After about 4-5 miles可知,大约4-5英里后,作者夫妇来到峡谷深处(deep)。故选C。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我们以为听到了我们的谈话在峡谷里回响,但远处的回声并不一致。A. actions行动;B. experiences经历;C. pleasures愉快;D. conversation对话。根据后面的echoing(回音)down through the canyon可知,作者觉得他们的谈话(conversation)在峡谷回音。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:我们以为听到了我们的谈话

    77、在峡谷里回响,但远处的回声并不一致。A. match匹配;符合;B. succeed成功;C. cheering欢呼;D. escape逃走。后面提到,他们听到的不是回音,而是真的有人在谈话。此处的意思是,远处的回音与他们的谈话不符(match)。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:几分钟后,我们听到远处有人在说话。A. singing唱歌;B. talking谈论;C. cheering欢呼;D. quarreling争辩。根据后面的clearly in the distance可知,在峡谷壁的高处,他们听到远处有人在清楚地说话(talking)。故选B。【26题详解】考查动词词义

    78、辨析。句意:所以我爬了一点,看到一个人对我们喊。A. climbed攀爬;B. struggled挣扎;C. dashed猛冲;D. slipped滑动。根据前面的high on the canyon wall we heard可知,作者在谷底,那人在陡坡上。作者向上爬了(climbed)一段距离。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:他似乎很绝望。A. gentle温和的;B. hopeful有希望的;C. rude粗鲁的;D. desperate绝望的。根据下文可知男子把车开到了陡坡的树上需要救援,因此对着作者喊,他似乎很绝望(desperate)。故选D。【28题详解】考查名词

    79、词义辨析。句意:我们继续向上爬了几百英尺才到他所在的地方。A. blocks街区;B. feet英尺;C. trees树木;D. miles英里。根据常识可知,作者从谷底向上爬了几百英尺(feet),大约100米的距离,这符合此处的情景。故选B。29题详解】考查动词词义辨析。句意:他和他的妻子开着一辆ATV,在群山中穿行数英里,就像我们当时做的那样。A. riding骑;B. testing测试;C. wiping擦;D. balancing平衡。根据后面的for miles across the mountains可知,此人和他的妻子正驾驶( riding)全地形车穿过山脉行驶数英里。故选A

    80、。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他下到我们峡谷的一个陡峭的斜坡上,那是ATV应该上不了的。A. looked看;B. flew飞翔;C. headed前往;D. jumped跳跃。根据后面的down into our canyon on a steep slope可知,他从我们所在的峡谷陡坡上朝下开。head down的意思是“朝下”。故选C。【31题详解】考查副词词义辨析。句意:他的妻子意识到了危险,明智地在他把车开过一块小岩石架,落在一棵树上之前下了车。A. truly真地;B. freely自由地;C. sincerely真诚地;D. wisely明智地。根据后面的got off

    81、 just before he drove it over a small ledge可知,发现危险后,此人的妻子明智地(wisely)下了车。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他的妻子意识到了危险,明智地在他把车开过一块小岩石架,落在一棵树上之前下了车。A. removed去掉;B. landed降落;C. ruined毁灭;D. fixed修理。根据后面的it in a tree可知,此人的车落在了(landed)一棵树上。故选B。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:汽车的轮子离地几英尺高,挂在灌木丛中。A. doors门;B. seats座位;C. wheels车轮;D.

    82、windows窗户。根据常识可知,车落到树上,自然是车轮(wheels)离地。故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:他很安全,只是自尊心受到了伤害。A. safe安全的;B. confident自信的;C. grateful感激的;D. foolish愚蠢的。根据后面的and only his pride was wounded.可知,此人很安全(safe),只是自尊心受到了伤害。故选A。【35题详解】考查动词短语辨析。句意:我们一起执行了一项危险而复杂的计划,把他的ATV锯下来,绑好,并把它降落在一些木头上,防止它从下一个更大的平台上滚下来。A. put forward提出;B.

    83、tried out试验;C. went through经历;D. carried out实施。根据后面的a risky and complex plan可知,他们一起实施了(carried out)一项危险而复杂的计划。故选D。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:我们一起执行了一项危险而复杂的计划,把他的ATV锯下来,绑好,并把它降落在一些木头上,防止它从下一个更大的平台上滚下来。A. rising上升;B. getting得到;C. rolling滚动;D. setting设置。根据前面的land his ATV into some logs that would stop it from

    84、可知,作者他们让车落到一些原木上,以便阻止车从下一个更大的悬崖上滚下去(rolling)。故选C。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:营救工作花了几个小时。A. discussion讨论;B. rescue营救;C. accident事故;D. disaster灾难。根据后面的took a couple hours可知,营救(rescue)花了几个小时。故选B。【38题详解】考查副词词义辨析。句意:他不知道自己身在何处,但他会循着自己的足迹回到卡车上。A. briefly简略地;B. finally最后;C. exactly恰好地;D. actually实际上。根据后面的but he wou

    85、ld follow his tracks back to his truck可知,那人不能确切地(exactly)知道自己身在何处,但他会沿着自己的足迹回到卡车上。故选C。39题详解】考查动词词义辨析。句意:我们救了他们,使他们免于走着出沙漠,他们如释重负。A. saved拯救;B. calmed冷静;C. protected保护;D. warned警告。根据后面的them from walking out of the desert可知,这对夫妇如释重负,是作者使得他们免于步行走出沙漠之苦。save sb. from的意思是“把某人从拯救出来;使某人免于”。故选A。【40题详解】考查动词词义

    86、辨析。句意:他们只是想放松一下,在回家前吃午饭时聊聊天。A. survive幸存;B. escape逃跑;C. respond回答;D. relax放松。根据后面的and talk a while over lunch before heading home可知,这对夫妇只是想放松一下(relax), 在回家前吃午饭时聊聊天。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。My hometown is Hangzhou, which attracts a great many tourists every year. Ha

    87、ngzhou played a very _41_ (importance) role in Chinese history, so it has a number of great heritage sites well reserved.Lying on the west district of Hangzhou city, West Lake _42_ (be) the symbol of Hangzhou as well as one of the most beautiful _43_ (sight) in China. West Lake has all along been pr

    88、aised as a sparkling pearl.If you want to enjoy _44_ whole West Lake, there are three kinds of sight you need to see. The sunny one, the rainy one and the night view of it.There is a saying that the sunny West Lake is not equal _45_ the rainy West Lake, and the rainy West Lake is less beautiful than

    89、 the West Lake at night.At last there is a love tale _46_ happened at West Lake. It is said that a white snake changed into a beautiful lady, who _47_ (call) Bai Suzhen. She was willing to repay Xu Xian for _48_ (save) her life 500 years ago. Then she married him, living together _49_ (happy). But t

    90、he Monk Fa Hai kept doing wrongs to her. He finally made them part. Bai Suzhen was shut in the Leifeng tower and the couple had no chance _50_ (meet) again.【答案】41. important 42. is 43. sights 44. the 45. to 46. which 47. was called 48. saving 49. happily 50. to meet【解析】【分析】本文是一篇说明文,作者介绍了自己的家乡杭州以及关于西

    91、湖的一个传说。【41题详解】考查形容词。句意:杭州在中国历史上扮演了一个非常重要的角色,所以它有很多很好的遗产保护。此处修饰名词role应用形容词,故填important。【42题详解】考查主谓一致。句意:西湖位于杭州市西城区,是杭州的象征,也是中国最美的风景之一。此处句子主语是专有名词West Lake,谓语用单数,且描述客观事实用一般现在时,故填is。【43题详解】考查名词的数。句意同上。由前面的one of the可知后跟复数名词表示“其中之一”,故填sights。【44题详解】考查冠词。句意:如果你想欣赏整个西湖,你需要看三种景观。此处the是定冠词,表示特指,修饰whole West

    92、 Lake。故填the。【45题详解】考查固定短语。句意: 有句话说,阳光充足的西湖并不等于多雨的西湖,多雨的西湖也不如夜晚的西湖美丽。此处be equal to是固定短语,意思是“与相等”。故填to。【46题详解】考查定语从句关系词。句意:最后有一个爱情故事,发生在西湖。此处which是关系代词,引导非限制性定语从句,修饰先行词tale,在从句中做主语,故填which。【47题详解】考查被动语态。句意:据说,白蛇变成了一位美丽的女士,她叫白素贞。此处句子主语是who,指的是lady,与call是被动关系,故用被动语态,且事情发生在过去应用一般现在时,主语为a beautiful lady,故

    93、填was called。【48题详解】考查非谓语动词。句意:她愿意报答五百年前许仙救了她的命。此处作介词for的宾语应用动名词。故填saving。【49题详解】考查副词。句意:然后她嫁给了他,幸福地生活在一起。此处修饰动词living 应用副词,故填happily。【50题详解】考查固定短语。句意:白素贞被关在了雷峰塔,这对夫妇再也没有机会见面了。固定短语have chance to do sth.的意思是“有机会做某事”。故填to meet。【点睛】定语从句的关系词的选择可考虑以下三点:(1)一看先行词的意义,即分清先行词是指人、指物、时间、地点还是原因(如指物时不能用who或whom,指人

    94、时通常不用which等)(2)二看关系词的句法功能,即分清关系词是担任什么句子成分,是作主语还是宾语、是作定语还是状语等(如作定语通常用whose,有时也用which;作状语要用when, where, why)(3)三看定语从句的种类,即分清是限制性定语从句还是非限制性定语从句(如that和why通常不引导非限制性定语从句)如第六小题,句意:最后有一个爱情故事,发生在西湖。此处which是关系代词,引导非限制性定语从句,修饰先行词tale,在从句中做主语,故填which。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之

    95、间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。A video told a story about how a parent swallow taught its lazily child. It was time for the young to fly away and fee

    96、d it. However, the young refused to leave the net. The mother bird tried to drive it away but it refuses to move. At the same time, another swallow kept fly back to feed the young, but every time stopped by the other.All the parents efforts were in vain. Three day later, they gave up to their net wi

    97、th the young in it. Fortunately, the young were adopted by humans, and fed. At last, a bird flew into the sky but disappeared in the distance.【答案】1. lazilylazy2. ititself3. refusesrefused4. flyflying5. stopped前加was6 daydays7.去掉to8. werewas9. athe10. butand【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了一只燕子父母如何教育它懒惰的孩子的故事。【详解】1

    98、.考查形容词。句意:一段视频讲述了一只燕子父母如何教育它懒惰的孩子的故事。此处lazy是形容词,修饰名词child,用作定语。故lazily改为lazy。2.考查反身代词。句意:是时候让幼鸟飞走自己觅食了。此处应该使用反身代词,表示“自己”。故it改为itself。3.考查动词时态。句意:鸟妈妈试图把它赶走,但它拒绝移动。此处表示过去发生的动作应用一般过去时。故refuses改为refused。4.考查非谓语动词。句意:与此同时,另一只燕子不停地飞回来喂小燕子,但每次都被另一只燕子拦住。此处flying是动词-ing形式,keep doing sth.是固定结构,意思是“一直做某事”。故fly

    99、改为flying。5.考查动词时态语态。句意同上。此处句子主语是another swallow,与谓语动词stop是被动关系,且事情发生在过去用一般过去时,主语为another swallow,故stopped前添加was。6.考查名词的数。句意:三天后,他们放弃了有小燕子的巢穴。此处days是名词复数形式,由前面的three得出。故day改为days。7.考查介词。句意同上。此处give up是及物动词短语,不需要使用介词to。故去掉to。8.考查主谓一致。句意:幸运的是,幼崽被人类收养并喂养。此处句子主语the young指的是那只小燕子,不是指年轻人,谓语用单数。故were改为was。9

    100、.考查冠词。句意: 最后,那只鸟飞上了天空,消失在远处。此处the是定冠词,特指那只小燕子。故a改为the。10.考查并列连词。句意同上。此处表示并列关系,而非转折关系。故but改and。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是李华,是光明中学的一名高三上看到你市历史博物馆中国文化遗产展厅招募英语解说员,你想申请加入。请你给该馆负责人Mr. Chen写一封英语自荐信,内容包括:1. 写信意图;2. 自身的优势;3. 希望被录用。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:解说员 commentator;文化遗产 Cultural Heritage_【答案】D

    101、ear Mr. Chen,Pm Li Hua, a senior three student in Guangming Middle School. Ive learned online that your history museum needs a commentator for Exhibition Hall of Chinese Cultural Heritage. Pm interested in this job and willing to apply for this position.I believe in myself and Im sure I have several

    102、 advantages to fit the work well. Firstly, Im good at English, especially spoken English. I have no difficulty communicating with English speakers. Secondly, I love our traditional culture and always take great pride in it. Its my pleasure to promote our fine historic traditions.I hope that I will b

    103、e given this chance and Ill spare no effort to do the job well.Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文写作。【详解】第1步:根据提示可知, 本篇为一封电子邮件;假定你是李华,是光明中学的一名高三上看到你市历史博物馆中国文化遗产展厅招募英语解说员,你想申请加入。请你给该馆负责人Mr. Chen写一封英语自荐信,内容包括:1. 写信意图;2. 自身的优势;3. 希望被录用。第2步:根据写作要求, 确定关键词(组), 如:commentator(解说员);Cultural Heritage(文化遗产);be willing

    104、 to(愿意);apply for(申请);believe in(相信);spoken English(英语口语)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句, 注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文, 注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡, 书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整, 语言规范, 语篇连贯, 词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式, 如Ive learned online that your history museum needs a commentator for Exhibition Hall of Chinese Cultural Heritage.运用了宾语从句;Its my pleasure to promote our fine historic traditions.运用了it做形式主语结构。全文中没有中国式英语的句式, 显示了很高的驾驭英语的能力。另外, 文章思路清晰、层次分明, 上下句转换自然, 为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省平顶山市2020届高三英语10月阶段性检测试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553924.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1