江苏省2021届高三英语4月第三次百校联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 2021 届高三 英语 第三次 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省2021届高三英语4月第三次百校联考试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项
2、中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C.1.What does the man do?A. He is a tailor.B. He is a repairman.C.He is a waiter.2. What are the speakers talking about?A.A best sailor.B.A good business.C.A latest book.3.What was the mat
3、ter with the baby?A.She drank some ink.B. She ate too much.C.She had a fever.4. Where does the conversation probably take place?A. At the railway station.B.At the bookstore.C. At the bus stop.5.What are the speakers going to do next?A.Look for Tom.B.Give Tom a phone call.C.Continue to wait for Tom.第
4、二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小愿,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where is the newspaper?A.On the sofa.B. On the table.C.On the chair.7.What is the article the man wants to read about?A.An interview.B.Baske
5、tball stars.C.Famous writer听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does the man have trouble sleeping?A.He exercises too much.B.He hears loud noise at night.C. He concerns too much about his work.9. What does the woman advise the man to do?A.Change another job.B.Work harder.C.Take some medicine.听第8段材料,回答第10至12题。10. W
6、hen did the speakers meet last time?A.Six hours ago.B.Six months ago.C.One year ago.11. Which gift does the man give to the girl?A.A schoolbag.B.A credit card.C.A bike.12.How did the man get to Beijing?A.By train.B.By plane.C.By car.听第9段材料,回答第13至16题。13.What do we know about Tesla?A. It is an English
7、 car company.B. It aims at selling gasoline cars.C.It focuses on driving power of cars.14.When was Tesla founded?A.In 2003.B.In 2015.C.In 2016.15.What is the selling point of Model X?A.Its size.B. Its sensor.C.Its wing doors.16. Why is Tesla calling on consumers to use electricity as car power?A. To
8、 bring in huge profits.B. To protect the environment.C.To honor the electrical engineer.听第10段材料,回答第17至20题。17. In which season did the speaker visit Stonehenge?A.Winter.BAutumn.C.Summer.18. How much does each stone weigh?A.Nearly 3 tones.B.Nearly 5 tons.C.Nearly 18 tons.19.How did the speaker feel wh
9、en she saw the stones close up?A.Uninterested.B.Frightened.C.Amazed.20.What did the speaker want to know when walking around the stones?A. Where the stones came from.B. Why the stones were built that way.C. Whether people were lonely in ancient times.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文
10、,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThis Cheap Drone Might Be The Best Selling Gift Of 2021Phone selfies are boring. People arent doing them anymore and theyve become unpopular.First,there was the standard selfie, then the selfie stick, and now the next evolution of the selfie has arrived!What Are We Talking
11、 About?Its the new Drone X Pro, a brand new type of drone made so that anyone can fly it. Its perfect for making the ultimate selfies! The Drone X Pro was designed by two German engineers who love drones.They found that the drones they had were very big,heavy and difficult to travel with. So, they d
12、esigned this ultra-compact, light drone.How Does It Work?You have to install an app (just scan the QR code in the manual). Its all very easy. Once you have done that, just plug in the battery, connect to your drone and start up the app. In less than 10 seconds youre ready to fly your drone! The cont
13、rols are just superb and flying the drone feels natural.Once youre in the air, its time to use the built-in camera. You can take the most amazing pictures and videos from otherwise impossible angles and impress your friends with the coolest selfies!Whats the price and good?They sell it for only $99
14、(link here),which is tremendously cheap for a drone of this quality! The main benefits of the Drone X Pro are its portability, price,camera and its ease of use.1. Who is the text most probably intended for?A. the tourists.B. camera lovers.C. selfie lovers.D. selfie producers.2. What is true about th
15、e advantage of the new Drone X Pro?A. It was designed by two German engineers.B. It is no longer huge and weighty but very expensive.C. It is portable and user-friendly.D. It is based on app and assisted by solar power.3. Where is the passage possibly taken from?A. a travel guide.B. an advertisement
16、.C. a brochure.D. a textbook.【答案】1. C 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一款帮助人们自拍的无人机。【1题详解】推理判断题。根据第一段“Phone selfies are boring. People arent doing them anymore and theyve become unpopular. (手机自拍很无聊。人们不再这样做了,它们变得不受欢迎)”以及第二段“First, there was the standard selfie, then the selfie stick, and now the next evol
17、ution of the selfie has arrived! (先是标准的自拍,然后是自拍杆,现在自拍的下一个进化已经到来了)”可知,用手机自拍很无聊,这种自拍方式不再受欢迎,现在下一个自拍方式到了,可以推断出该无人机最适合自拍爱好者,故选C。【2题详解】细节理解题。由文章最后一段中“The main benefits of the Drone X Pro are its portability, price,camera and its ease of use. (Drone X Pro的主要优点是便携性、价格、摄像头和易用性)”可知,新的Drone X Pro的优点有便携带和方便用户使
18、用,故选C。【3题详解】推理判断题。文章题目为“This Cheap Drone Might Be The Best Selling Gift Of 2021 (2021年最畅销的礼物廉价无人机)”,原文从创造原因、工作原理和价格等方面对它进行全方位介绍来吸引顾客购买该无人机,最后一段“They sell it for only $99 (link here), which is tremendously cheap for a drone of this quality! (他们只卖99美元(链接这里),这是非常便宜的这种质量的无人机)”有价格和购买链接,所以这是一则自拍无人机的广告,故选B
19、。B“The Great Good Place” is a short story by American novelist Henry James, first published in 1900. Its theme is that people need a place where they can escape the grind of daily life. This is an idea that Howard Schultz, who turned the Starbucks coffee chain into an international giant, used in hi
20、s business strategy.Born in 1952, Schultz grew up in Brooklyn. After university, he worked for a firm supplying coffee-making equipment. Shortly after working there, Schultz noticed that a company in Seattle was buying a surprisingly large amount of the firms equipment, and he decided to investigate
21、. It turned out to be a simple coffee-bean store, but its owners were committed to teaching the public to appreciate good coffee.This store in Seattle opened in 1971 and took its name from Starbuck, a sailor in the classic novel Moby Dick. Its logo was a two-tailed mermaid. Fascinated by its owners
22、commitment to coffee, Schultz joined Starbucks. Later, on a trip to Europe, he was impressed by the way that street cafs in Italy were both meeting points and places to drink espresso. This was something American didnt have yet. In 1985, Schultz started his own coffee-bar business, which soon became
23、 a success. Two years later, he got together with some other investors and bought Starbucks for US $ 3. 8 million. Adopting the name and logo, Schultz developed a marketing strategy that turned ordinary cafs into fashionable outlets for coffee. He used clever tricks, such as selling coffee in short,
24、 tall and grande size rather than the usual small, medium, and large. Customers learned to pronounce unfamiliar Italian names like latte and macchiato. Schultz actually created a market that hadnt existed before.Within 20 years, Schultz had taken coffee culture from the streets of Europe to almost e
25、very city in developed countries. Today, millions of people a week visit Starbucks locations in countries globally. Clearly, these customers are happy with the great good place.4. What does the underlined word “grind” mean in paragraph 1?A. boredomB. flavorC. virtueD. intervention5. Why did Schultz
26、decide to join Starbucks?A. He wanted to expand his business of equipment.B. His trip Europe instructed him and changed his initial mind.C. He was struck by the its owners devotion to coffee.D. He was impressed by the relaxing atmosphere in Starbucks.6. According to the passage, Schultzs business st
27、rategies do NOT include .A. opening stores all over the world.B. changing the name and logo of the store at some locations.C. selling coffee in “short”, “tall” and “grande” sizes.D. His wisdom and cooperation with other investors.7. What is the main idea of the passage?A. The Starbucks coffee chain
28、originated in Seattle.B. Street cafes in Italy usually have far more customers than cafes in America.C. Starbucks are what American novelist Henry James described “great good places”。D. Schultz successfully transformed Starbucks into an international giant.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章整体
29、叙写了Howard Schultz是如何将星巴克咖啡连锁店打造成一家商业巨头的过程。【4题详解】词义猜测题。根据画线词上文“The Great Good Place” is a short story by American novelist Henry James, first published in 1900. Its theme is that people need a place where they can escape the”(“伟大的好地方”是美国小说家Henry James写的短篇故事,首次发表于1900年。它的主题是人们需要一个他们可以.的地方)可知,划线处的这句话是解
30、释上文的“伟大的好地方”,这个地方可以逃离日常生活的什么,从这可以推测出这个词是形容日常生活不好的方面,即日常生活中的乏味、无聊。故画线词意思是“乏味”。A. boredom乏味,厌倦;B. flavor风味;C. virtue优点;D. intervention介入。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“Fascinated by its owners commitment to coffee, Schultz joined Starbucks.( Schultz被老板对咖啡的投入所吸引,加入了星巴克)”可知,由于主人对咖啡的投入,Schultz加入了星巴克。故选C。【6题详解】细节
31、理解题。根据第四段“In 1985, Schultz started his own coffee-bar business, which soon became a success. Two years later, he got together with some other investors and bought Starbucks for US $ 3.8 million. Adopting the name and logo, Schultz developed a marketing strategy that turned ordinary cafs into fashion
32、able outlets for coffee. He used clever tricks, such as selling coffee in “short”, “tall ”and “grande” size rather than the usual small, medium, and large. Customers learned to pronounce unfamiliar Italian names like latte and macchiato. Schultz actually created a market that hadnt existed before.(1
33、985年,Schultz开始了自己的咖啡馆生意,并很快取得了成功。两年后,他和其他一些投资者一起,以380万美元的价格收购了星巴克。采用了这个名字和标志,舒尔茨开发了一种营销策略,将普通的cafs变成了时尚的咖啡店。他运用了一些巧妙的手法,比如用“矮”、“高”和“大”来销售咖啡,而不是通常的小、中、大尺码。顾客们学会了读不熟悉的意大利名字,比如拿铁和玛奇朵。Schultz创造了一个前所未有的市场)”以及第五段中“Within 20 years, Schultz had taken coffee culture from the streets of Europe to almost every
34、 city in developed countries. (在20年的时间里,Schultz将咖啡文化从欧洲的街头带到几乎所有发达国家的城市)”可知,Schultz的商业策略包括在全世界开店,把咖啡以“矮”、“高”和“大”来进行销售,以及他的智慧和与其他投资者合作,但不包括在一些地点改变商店的名称和标识。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段中“This is an idea that Howard Schultz, who turned the Starbucks coffee chain into an international giant, used in his busines
35、s strategy.(这是把星巴克咖啡连锁店打造成国际巨头的Howard Schultz在他的商业战略中运用的理念)”结合文章整体叙写了Howard Schultz是如何将星巴克咖啡连锁店打造成一家商业巨头的过程。可知,这篇文章的主旨是Schultz成功地将星巴克转变为一个国际巨头公司。故选D。CJerome H.Powell,the Federal Reserve chair, suggested on Wednesday that improved child care support policies from the government might help pull more w
36、omen into the labor market.“Our peers, our competitors, advanced economy western countries, have a more built-up function for child care, and they wind up having much higher labor force participation for women,” Mr. Powell said, “We used to lead the world in female labor force participation, a quart
37、er-century ago, and we no longer do. ”But Mr.Powell did voice qualified support for a few broader ideas. He made it clear that the labor market remained far from healed, that the pandemics economic outcome has largely hurt women and minorities since the winter of 2020, and that both Congress and the
38、 central bank have a role to play in supporting working-class families until the economy has recovered more fully. As Mr. Powell implied, adult women in the United States hold jobs or look for them at lower rates than women in some other major advanced economies, such as Canada or Germany.Research h
39、as suggested that the change may be linked to child care policies. In a 2018 paper that asked why the share of Canadians who work or look for jobs had climbed even as United States labor force attachment had fallen, researchers at the Federal Reserve Bank of San Francisco pointed out that most of th
40、e gap owed to different outcomes for women.And they pointed to caregiving policy differences as a likely reason.“Parental leave policies in Canada provide strong motivation to remain attached to the labor force following the arrival of a new child, the paper, written by the San Francisco Fed preside
41、nt,Mary C. Daly,and co-authors,pointed out.“The contrast between the motivations Canada and the United States offer prime-age workers to remain attached to the labor force is clear.”The fact that child care responsibilities fall heavily on women in the United States has come under a brighter spotlig
42、ht during the pandemic, which has shuttered schools and disproportionately left women bearing added child care responsibilities during the traditional workday.8. What can we learn from the second paragraph?A. The rate of American female employment was the highest five decades ago.B. Women in the USA
43、 are fed up with labor work.C. The USA has lost its leading status in female labor force participation.D. Advanced Western countries have lower rate of employment compared with that of the USA.9. According to the passage, who most need financial support after being affected by COVID-19 in the US?A.
44、The black females and children.B. The working-class Americans.C. The high-income groups.D. The businessmen and politicians.10. As for the different employment rate among advanced economies, what may be the main cause?A. Different social status.B. The economic income.C. The child care policy.D. Gover
45、nment economic policy.11. How can we describe the situation of American women during the pandemic?A. American women live under great pressure.B. American women live a carefree life.C. American women are hardworking and optimistic.D. American women are unemployed and pressured.【答案】8. C 9. B 10. C 11.
46、 A【解析】【分析】本文是一篇说明文。由于新冠病毒的传播,美国妇女承受着更大的压力,失去了在劳动参与力上的全球领先地位。政府改进的儿童保育支持政策,会有助于吸引更多女性进入劳动力市场。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“We used to lead the world in female labor force participation, a quarter-century ago, and we no longer do.”(25年前,我们曾经在女性劳动力参与方面领先世界,现在我们不再是这样了。)可知,美国失去了在女性劳动力参与率方面的全球领先地位。故选C项。【9题详解】细节理解题。
47、由文章第三段“ He made it clear that the labor market remained far from healed, that the pandemics economic outcome has largely hurt women and minorities since the winter of 2020, and that both Congress and the central bank have a role to play in supporting working-class families until the economy has reco
48、vered more fully.”(他明确表示,劳动力市场仍远未愈合,自2020年冬天,流行病的经济结果已经很大程度上损害了女性和少数民族,国会和央行都有责任在经济充分复苏之前支持工人阶级家庭。)可知,最需要财政支持的是工人阶级。故选B项。【10题详解】推理判断题。文章第四段第一句“Research has suggested that the change may be linked to child care policies.”(研究表明,这一变化可能与儿童保育政策有关。)是承上启下的过渡句,说明美国女性劳动力参与率较低的原因与儿童保育政策有关,结合下文对其他发达国家的描述,说明发达经
49、济体之间女性劳动力的差异主要原因是儿童保育政策。故选C项。【11题详解】推理判断题。由文章最后一段“The fact that child care responsibilities fall heavily on women in the United States has come under a brighter spotlight during the pandemic, which has shuttered schools and disproportionately left women bearing added child care responsibilities duri
50、ng the traditional workday.(在大流行期间,美国妇女承担着照顾孩子的重任,这一事实受到了越来越多的关注。流行病导致学校停课,妇女在传统工作日承担了更多照顾孩子的责任。)”可推断,在流行病期间,美国妇女承担巨大压力。故选A项。DForests in countries like Brazil and the Congo get a lot of attention from environmentalists, and it is easy to see why South America and sub-Saharan Africa are experiencing
51、a loss of forest on a large scale: every year almost 5 million hectares (公顷) are lost. But forests are also changing in rich Western countries. They are growing larger, both in the sense that they occupy more and that the trees in them and bigger. What is going on?Forests are spreading in almost all
52、 Western countries, with fastest growth in places that historically had rather few trees. In 1990 28% of Spain was forests; now the proportion is 37%. In both Greece and Italy, the growth was from 26% to 32% over the same period. Forests are gradually taking more and in America and Australia. Perhap
53、s most astonishing is the trend in Ireland. Roughly 1% of that country was forested when it became independent in 1922. Forests cover 11% of the land, and the government wants to push the proportion to 18% by the 2040s.Two things are fertilizing this growth. The first is the abandonment of farmland,
54、especially in high, dry places where nothing grows terribly well. When farmers give up trying to earn a living from farming or herding trees simply move in. The second is government policy and subsidy(补贴). Throughout history,governments have protected and promoted forests for diverse reasons, rangin
55、g from the need for wooden warships to a desire to promote suburban house-building. Nowadays forests are increasingly welcome because they suck in carbon pollution from the air. The justification change; desire for more trees remains constant.The greening of the West does not delight everyone. Farme
56、rs complain that land is being taken out of use by generously subsidized tree plantations. Parts of Spain and Portugal suffer from terrible forest fires. Others simply dislike the appearance of forests planted in neat rows. They will have to get used to the trees, however. The growth of Western fore
57、sts seems almost as unstoppable as deforestation elsewhere.12. What is catching environmentalists attention nowadays?A. Rich countries are robbing poor ones of their resources.B. Forests are fast shrinking in many developing countries.C. Forests are eating away the fertile farmland worldwide.D. Rich
58、 countries are doing little to address deforestation.13. Which countries have the fastest forest growth?A. Those that have newly achieved independence.B. Those that have the greatest demand for timber.C. Those that used to have the lowest forest coverage.D. Those that provide enormous government sub
59、sidies.14. What account for our increasing desire for forests?A. Their unique scenic beauty.B. Their use as fruit plantation.C. Their capability of improving air quality.D. Their stable supply of building materials.15. What does the author conclude about the future of forestation?A. Deserts in sub-S
60、aharan Africa will decrease gradually.B. It will play a more and more important role in peoples lives.C. Forests destruction in the developing world will quickly slow down.D. Developed and developing countries are moving in opposite direction.【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】【分析】本文为一篇说明文。发展中国家的森林正在不断萎
61、缩,同时,西方国家的森林在不断增长,它们向着完全相反的两个方向发展。【12题详解】细节理解题。由文章第一段“Forests in countries like Brazil and the Congo get a lot of attention from environmentalists, and it is easy to see why South America and sub-Saharan Africa are experiencing a loss of forest on a large scale: every year almost 5 million hectares
62、are lost.”(像巴西和刚果这样的国家的森林受到了环保主义者的广泛关注,同时很容易理解为什么南美洲和撒哈拉以南的非洲正在经历大规模的森林消失:每年几乎有500万公顷的森林消失。)可知,在许多发展中国家,森林正在迅速萎缩,这件事引发了环境保护者的关注。故选B项。【13题详解】细节理解题。由文章第二段“Forests are spreading in almost all Western countries, with fastest growth in places that historically had rather few trees. ”(森林在几乎所有的西方国家都在蔓延,在历史
63、上树木较少的地方增长最快。)可知,森林在历史上树木罕见的地方增长最快。故选C项。【14题详解】推理判断题。由文章第三段“Nowadays forests are increasingly welcome because they suck in carbon pollution from the air.”(现在森林越来越受欢迎,因为它们吸收空气中的碳污染。)可知,森林能够吸收碳污染,从而改善空气质量,因此,我们对于森林的渴望与日俱增。故选C项。【15题详解】推理推断题。由文章第一段“Forests in countries like Brazil and the Congo get a lo
64、t of attention from environmentalists, and it is easy to see why South America and sub-Saharan Africa are experiencing a loss of forest on a large scale: every year almost 5 million hectares are lost.”(像巴西和刚果这样的国家的森林受到了环保主义者的广泛关注,同时很容易理解为什么南美洲和撒哈拉以南的非洲正在经历大规模的森林消失:每年几乎有500万公顷的森林消失。)和最后一段“The growth
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
