江苏省G4(苏州中学、盐城中学、扬州中学、常熟中学)2021届高三期末调研英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省G4苏州中学、盐城中学、扬州中学、常熟中学2021届高三期末调研英语试题 WORD版含解析 江苏省 G4 苏州 中学 盐城 扬州 常熟 2021 届高三 期末 调研 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年G4学校高三教学情况期末调研英语注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考试号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回,试卷学生自行保管好。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在
2、试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where is the conversation probably taking place?A.At school. B. At a cafe. C. At the mans house.2. How will the woman probably get paid?A In cash. B. Through WeChat. C.By credit card.3. What are the speakers likely to do?A. Hide from the bears. B.
3、 Scare the bears away. C. Feed the bears.4. How is the man probably feeling?A.Relaxed. B.Determined. C. Uncertain.5. What is the conversation mainly about?A. Teammates discussing a game.B.A young child talking to her hero.C. A girl asking for advice from her brother.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话
4、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What was the weather like in Bali the previous day?A. Foggy. B. Sunny. C. Rainy.7.What will the man do next?A. Go surfing. B. Go for a swim. C.Go indoors to relax.听第7段材料,回
5、答第8至10题。8. Whats the probable relationship between the speakers?A. Teammates. B. Mother and son. C. Club manager and athlete.9. What is the man celebrating?A. A recent victory. B.A family reunion. C. A sponsorship deal.10. What does the man want to do next?A. Prepare for retirement. B. Continue comp
6、eting. C. Take some time off.听第8段材料,回答第11至13题11. When will the speakers meet?A. At 6:30 p.m. B. At 7:30 p.m. C. At 8:30 p.m.12. Where will Dave go to meet the woman?A. At the new caf. B. At the dining hall. C. At the library.13. What does the man ask the woman to do?A. Borrow Marys notes. B. Pack so
7、me food for him. C. Help him with math problems.听第9段材料,回答第14至17题。14. Why was the woman probably late?A. She couldnt find the man.B. She got lost inside the airport.C. She reviewed her travel forms.15. Where is the main office of the mans company?A. In Melbourne. B. In Sydney. C. On the Gold Coast.16
8、. How long does the woman plan to stay in Australia?A. About one week. B. Only five months. C.Around six months.17. What do the speakers probably have in common?A. They are experienced drivers.B. Theyve done much international travel.C. They prefer the same type of destination.听第10段材料,回答第18至20题。18.
9、How long does the application last?A. One week. B. One month. C. One year.19. What is the minimum number of pieces that can be submitted?A. Three. B. Five. C. Seven.20. What does the speaker say about the exhibition?A. It has a specific theme.B. It is open to artists of certain ages.C. It will proba
10、bly be a popular event.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。APerhaps you are a corporate manager who is about to attend a few business dinners in China, or maybe you are meeting your significant other s family at a dinner in Shanghai. Either way, you can be su
11、re that lots of drinking is involved during these Chinese social events.What you will be drinking.Baijiu- Also called sorghum wine, baijiu is the drink of choice for business dinners in China.The most popular brand of baijiu is Maotai , which can be as strong as 60% alcohol-by-volume(compared to an
12、average vodka at 40% ABV).Red wine-Red wine has increased in popularity at Chinese dinner tables in recent years along with the rising interest in luxury goods.Beer-Popular Chinese beer brands include Tsingtao and Harbin Beer, which are crisp, refreshing lagers(淡啤酒) that can cool the burning sensati
13、ons from drinking baijiu.Courage, quantity, and qualityIts perfectly all right if you get drunk, and if you leave sober, your hosts might think theyve failed to show the proper hospitality.The bottom line is, its best if you drink whatever they give you. This is called jiudan-“drink courage. Of cour
14、se, having jiudan doesnt automatically mean you have a good jiuliang-“drinking capacity or the ability to hold your drink. But this really doesnt matter, as long as you have good jiupin-“drink manners or the way you behave when drunk. Ideally youll have all three, but if you dont, the first one is t
15、he most important.General etiquetteWhen clinking glasses, the junior people should always hold their glasses lower than those of senior folks. Also, if you are late for the party, you are expected to punish yourself by drinking.Lastly, it is considered extremely rude to refuse a drink after someone
16、toasts you. Of course, “drying your glass is considered the utmost respect at the dinner table.1. What is beer more likely to serve as at Chinese dinner tables?A. Appetizer.B. Primary drink.C. Secondary drink.D. After-dinner drink.2. What policy should you follow when drinking in China?A. Under no c
17、ircumstances should you get drunk.B. If you dont love the drink offered, you can say no.C. You have to get drunk to show respect for your host.D. Drink courage matters most when you drink with others.3. What is the proper behavior for a young adult over 18 at Chinese dinner tables?A. Refusing a drin
18、k if you dont want it.B. Drinking yourself under the table when late.C. Holding your glass lower when toasting seniors.D. Toasting seniors as many times as you can.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对中国的酒桌文化进行了详细介绍。【详解】1.细节理解题。根据What you will be drinking部分第三段“Beer-Popular Chinese beer brands includ
19、e Tsingtao and Harbin Beer, which are crisp, refreshing lagers(淡啤酒) that can cool the burning sensations from drinking baijiu.”(受欢迎的中国啤酒品牌包括青岛啤酒和哈尔滨啤酒,这两种啤酒是爽口、清爽的窖藏啤酒,可以缓解喝白酒时的灼烧感。)可知,啤酒是在喝了白酒之后喝的,根据What you will be drinking部分第一段“Baijiu- Also called sorghum wine, baijiu is the drink of choice for b
20、usiness dinners in China.”(白酒也叫高粱酒,在中国,白酒是商务晚宴的首选饮料。)可知,在中国人的餐桌上,白酒是首选饮料,啤酒属于第二道饮料。故选C。2.细节理解题。根据Courage, quantity, and quality部分第二段第一句和第二句The bottom line is, its best if you drink whatever they give you. This is called jiudan-“drink courage.(最重要的是,他们给你什么你就喝什么。这叫做酒胆。)可知,在中国,和别人喝酒时酒胆是最重要的。故选D。3.细节理解题
21、。根据General etiquette部分第一段第一句“When clinking glasses, the junior people should always hold their glasses lower than those of senior folks.”(碰杯时,资历较浅的人杯子举得要比资历较深的人低。)可知,年满十八岁的成年人在中国酒桌上的恰当行为是向长辈敬酒时要把酒杯举得低于对方。故选C。BEven with wonderful friends, family and a partner, I dont always want to be surrounded by p
22、eople. “Table for one? Or will someone else be joining you?” A dinner reservation for one person never fails to raise a few eyebrows. I actively choose to spend time alone when possible. But not everyone has the luxury of choosing to be alone, of course, many are forced into one-on-one time because
23、they have no one.But for those of us who spend our days surrounded by colleagues in the workplace, our evenings and weekends with family, friends and partners, all the while being constantly bombarded by WhatsApp,social media and email, time to ourselves can be a rare treat. Time to yourself not onl
24、y gives you the chance to do practical things you dont normally get round to but also the activities your pals dont want to do. In a less real way, spending time alone also allows-or perhaps forces- you to sit with your own thoughts, to think about things that might normally be drowned out by conver
25、sation and the noise of companionship. When youre alone you get time to think without purpose.It is worth noting that Im a real introvert(性格内向者),so perhaps sitting alone with my thoughts-refilling my energy reserves-might just be indulging personality traits that others dont have. But I believe more
26、 people could benefit from it.Given this constant social conditioning since childhood that we should be surrounded by people , its no wonder many hesitate to press forward at the idea of spending time alone-a sign weve failed at climbing that social ladder. And if youre an extrovert who gets their e
27、nergy from other people, this must be even harder. But as someone who has come to love spending time alone, even when there are many wonderful souls in my life I can spend time with, I wish more people would give solo a go.Reservation for one, please.4. What can we learn from the first paragraph?A.
28、The author wants to be alone all the time.B. The author feels bored with family and friends.C. Surrounded by people, the author still feels lonely.D. Reserving a table for one will draw disapproving looks.5. What is the main idea of the second paragraph?A. The benefits of alone time.B. The weaknesse
29、s of social media.C. The definition of being alone.D. The ways of spending time alone.6. How does an introvert regain their energy according to the author?A. By eating delicious food.B. By reflecting on their own thoughts.C. By socializing with others.D. By reading their favourite books.7. The last
30、sentence Reservation for one, please. is intended to . A. quote others wordsB. answer the waiters questionC. excite the readers appetiteD. stress the authors determination【答案】4. D 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇议论文。本文介绍了作者认为人都需要独处的时间,独处能让你远离社交软件的轰炸,留出时间去做一些实事,整理自己的思绪,发展个人性格特质。【4题详解】细节理解题。根据第一段“A dinner r
31、eservation for one person never fails to raise a few eyebrows.”作者认为一个人外出就餐时总是会引来别人的侧目,可知大多数人不赞成一个人外出吃饭。故选D项。【5题详解】主旨大意题。根据第二段“Time to yourself not only gives you the chance to do practical things you dont normally get round to but also the activities your pals dont want to do.”(独处的时间不仅能让你做一些实事,那些事情可
32、能是平时无法做或朋友不爱做的事情。)“spending time alone also allows-or perhaps forces- you to sit with your own thoughts, to think about things(独处也允许或强迫你坐下来整理思绪,好好考虑事情)”和“When youre alone you get time to think without purpose.”(当你独自一人的时候,你有时间没有目的去思考。)可知作者在第二段主要介绍了独处的好处,故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第三段“It is worth noting that
33、Im a real introvert(性格内向者),so perhaps sitting alone with my thoughts-refilling my energy reserves-might just be indulging personality traits that others dont have. ”(值得注意的是,我是一个性格内向者,所以也许独自坐着思考补充我的能量储备可能只是满足于别人没有的个性特征。)可知性格内向者可以通过独处深思补充能量,发展个人特质。故选B项。【7题详解】推理判断题。最后一段“Reservation for one, please.”(请预
34、定一个人的位置)与第一段独自一个人用餐会引来别人的侧目呼应,第二到第四段作者阐述了独处的益处及呼吁大家多留时间独处做些有意义的事情。所以最后一段“Reservation for one, please.”是为了强调作者的决心,故选D项。【点睛】概括段落大意的方法是:先看段首或段尾再看全段找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括。本篇是一篇议论文,考生可以寻找表达作者观点态度的词句。作者在第二段讲述独处的三个好处。因此,考生直接抓住第二段中三个句子即可找到段落大意。CEarly data from Israel suggests Covid-19 infection rates began
35、 to decrease among a group of vaccine (疫苗) recipients two weeks after they received the first shot of Pfizer Inc. and BioNTech SEs vaccine, offering important insights to other countries as they roll out their own campaigns.The small country whose roughly nine million population is about the size of
36、 New York Citys has vaccinated nearly a fourth of its population in just under a month,the first country to hit that mark as it fights an upsurge (激增) in new infections. Israels largest health-care provider, Clalit Health Services, compared test positivity rates among 200,000 people over 60 who rece
37、ived the vaccine with 200,000 that didnt. Until day 14, there was little difference between the two groups. But after that, the data showed a 33% fall in infection rates among those who had already been vaccinated compared with those who hadnt. Clalit noted that the number of people infected was sta
38、tistically significant, but said it wouldnt release final numbers until its study is published.Pfizer says people must receive both doses of the vaccine for it to be fully effective. In Pfizers trials, the vaccine was shown to take about 12 days before it started to protect people. The Clalit study
39、suggests that the first dose could reduce infections among those vaccinated as early as two weeks after injection.Israel, like many other countries, has given priority to those over 60 in the first stage of its vaccination drive,making the group the best fit for study. Nearly three out of four peopl
40、e in this age group have received the first dose of the vaccine since Israels campaign began on Dec.20.Israel has committed to providing Pfizer with real-time data about their vaccine,from effectiveness to side effects,which Israeli officials said helped it obtain early supply from the vaccine maker
41、. Separately,Israels Health Ministry published data about side effects from the vaccine, saying they were similar in frequency and character to other vaccinations given to its people.8. What does the underlined part hit that mark refer to?A. Winning the intense battle against Covid-19.B. Getting mos
42、t Israelis vaccinated in the shortest time.C. Vaccinating one quarter of Israelis in less than one month.D. Ensuring 25% of Israelis are given both doses of the vaccine.9. What does Clalit think of the number of newly infected people in Israel?A. It has been perfectly satisfactory.B. It should be re
43、leased to the public.C. It will play a decisive role in further study.D. It is of great importance in terms of statistics.10. Pfizer agrees to put Israel on its priority list on condition that_.A. Israel provides timely feedbackB. Israel vaccinates its seniors firstC. Israel reports side effects reg
44、ularlyD. Israel publishes its data as instructed11. What can be a suitable title for the text?A. The Pfizer Vaccine Proves SafeB. Old People Get Vaccinated in IsraelC. Data Suggests Vaccine EffectiveD. Israel Succeeds in Fighting Covid-19【答案】8. C 9. D 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了以色列这个国家面对新冠疫情,通过给民众接
45、种疫苗后数据的实时反馈来判断疫苗功效。【8题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“The small country whose roughly nine million population is about the size of New York Citys has vaccinated nearly a fourth of its population in just under a month,the first country to hit that mark as it fights an upsurge (激增) in new infections.(这个人口约为900万、相当于
46、纽约市大小的小国,在不到一个月的时间里为近四分之一的人口接种了疫苗,成为第一个抗击新感染病例激增的国家)”可知,划线词组hit that mark指代的是以色列要达到的目标,即“在不到一个月的时间里,为四分之一的以色列人接疫苗”。a fourth of与one quarter of都是“四分之一”的意思。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“Clalit noted that the number of people infected was statistically significant, but said it wouldnt release final numbers unt
47、il its study is published.(Clalit指出,受感染的人数在数据统计上是很显著的,但是在其研究发表之前不会公布最后的数字)”可知,Clalit认为最新的感染人数,在数据统计方面是非常重要的,研究结果发表之前是不会公布最终的数字的。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“Israel has committed to providing Pfizer with real-time data about their vaccine,from effectiveness to side effects,which Israeli officials said he
48、lped it obtain early supply from the vaccine maker.(以色列已经承诺向Pfizer提供有关其疫苗的实时数据,从有效性到副作用,以色列政府说这将有助于Pfizer获得疫苗制造商的早期供应)”可知,如果以色列及时提供疫苗使用情况的反馈,Pfizer就同意把它们国家放在优先供应名单中。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文中最后一段“Separately,Israels Health Ministry published data about side effects from the vaccine, saying they were simil
49、ar in frequency and character to other vaccinations given to its people.(另外,以色列卫生部公布了有关这种疫苗副作用的数据,称这种副作用在频率和性质上与使用的其他疫苗类似)”以及文中多次提到通过数据得出疫苗的作用可知,这篇文章的主旨就是通过数据来表明疫苗的功效。所以C项适合当做文章标题。故选C。DFriday was Chatty Bus day, an experiment aimed at getting people to talk to each other on public transport. This is
50、 not an idea that would appeal to those who commute in the rush hour, because there is a smaller distance within which its just as uncomfortable to talk. Elbow(肘) room is a precondition for sociability. It is no coincidence that the first truly personal music player, the Sony Walkman, was invented i
51、n Japan where the commuter trains are literally crowded with people.We will also not talk to strangers who are physically too far away, of course. No one wants to shout their small talk. Only on country buses or similar unhurried and uncrowded forms of public transport can people reach out to their
52、neighbors, confident that they are doing so from a position of strength and autonomy.For all these drawbacks, the idea of talking to strangers is still a good one, and the promotion of sociability is good for society. Although it does seem to be a general rule that people are friendlier the fewer th
53、ere are of them and more hostile and indifferent as cities get more crowded, there are still considerable cultural variations. And there is evidence that friendlier places are also healthier, and their inhabitants happier.It is true that the apparent loneliness of many people on public transport is
54、a false impression.Many will be caught up with conversations with distant friends on their phones; some will be talking to the people in books. Some may be in willed solitude with their headphones. But there are always people who would be interested in an unexpected conversation with a stranger. Thi
55、s need not go on for too long.It is not large and possibly life-changing conversations that are what most people in loneliness miss most. What they really need is not deep thought but superficiality. The kind of conversation that you could have with anyone reminds you that you yourself might be anyo
56、ne. It is a release from the prison of the self, which is where lonely people serve their sentences, uncertain whether they ever can be paroled(假释). Friendship may be too rare a gift to hope for, but sometimes the kindest thing to say is also the simplest: Dont be a stranger-and sometimes thats also
57、 enough.12. According to Paragraph 1, why the first Walkman appeared in Japan partly? A. its corporate cultureB. its overcrowded public transportC. its peoples creativityD. its peoples desire for personal space13. Which of the following belongs to these drawbacks underlined in paragraph 3?A. Chatty
58、Bus day has not been introduced to other areas.B. Walkman prevents passengers from talking to each other.C. Passengers are unwilling to make small talk with strangers.D. Improper physical distance discourages casual communication.14. What is the author most likely to agree with?A. Small talk to stra
59、ngers will help ease loneliness on the road.B. Lonely people are in desperate need of deep conversation.C. People in less populated cities tend to be cold and distant.D. Its inadvisable to talk to strangers who are physically too close.15. What is the authors main purpose in writing the text?A. To c
60、ast new light on human loneliness.B. To introduce an experiment and its effects.C. To advocate striking up conversations with strangers.D. To explore the relationship between physical distance and willingness to reach out.【答案】12. B 13. D 14. A 15. C【解析】这是一篇议论文。作者介绍了在现代社会,陌生人之间建立沟通交流的阻碍因素以及这种陌生人之间随意的
61、交谈带来的益处,最后呼吁大家敞开心扉,通过沟通交流积极打破这种陌生人之间的距离感。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“It is no coincidence that the first truly personal music player, the Sony Walkman, was invented in Japan where the commuter trains are literally crowded with people.(第一台真正的个人音乐播放器索尼随身听,是日本发明的这并不是巧合,日本的通勤列车是真的挤满了。)”可知,第一部随身听出现在日本是因为过度拥挤的公共交
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-554037.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019届高三人教版语文一轮复习课件:第一部分 语言文字运用 专题二 第二节 .ppt
