江苏省南京市2020-2021学年高二下学期六校联考期末英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市2020-2021学年高二下学期六校联考期末英语试卷 WORD版含解析 江苏省 南京市 2020 2021 学年 下学 期六校 联考 期末 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第二学期末联考高二英语试卷本卷:共150分 考试时间:120分钟第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man suggest the woman buy?A. The sun cream. B. The shampoo
2、. C. The toothpaste. 2. What is the man probably doing?A. Watering the garden. B. Mowing the lawn. C. Cleaning the house.3. What are the speakers talking about?A. An old computer. B. A car boot sale. C. A lottery ticket. 4. Why is the man calling the woman?A. To make an appointment. B. To get some a
3、dvice. C. To ask for a day off.5. Where is the water probably coming from?A. The big plant. B. The washing machine. C. The fridge.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the wom
4、an want the man to do actually?A. Do some shopping. B. Help the chef. C. Fetch a bag.7. Who is Sarah probably?A. The mans colleague. B. The mans wife. C. The mans mum.请听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the man think of Mr. Browns lectures?A. Inspiring. B. Shallow. C. Boring.9. What does the woman usually
5、do during Mr. Browns lectures?A. She does recording. B. She takes notes. C. She takes photos.请听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the news mainly about?A. Toni Morrisons new book. B. Toni Morrisons award. C. Toni Morrisons death.11. Which is the womans favorite book?A. A Mercy. B. The Bluest Eye. C. Belove
6、d.12. What did Toni Morrison experience in 2012?A. She published a book. B. She won the Nobel Prize in Literature.C. She was awarded by the president. 请听第9段材料,回答第13至16题。13. What does Jeff do in the jazz band?A. He plays the piano. B. He sings the song. C. He plays the violin.14. When will the exhibi
7、tion of paintings start?A. From Friday. B. From Saturday. C. From Sunday.15. Where will Romeo and Juliet be performed?A. In the Town Hall. B. At the Cultural Centre. C. In the Queens Park. 16. What is the womans plan for the future?A. To close the festival. B. To quit the festival. C. To promote the
8、 festival.请听第10段材料,回答第17至20题。17. Which animal does the speaker like best?A. The lion. B. The tiger. C. The leopard.18. What is the estimated population of lions in the African bush now?A. About 50,000. B. About 30,000. C. About 100,000.19. Where is WWF not currently funding projects to help the snow
9、 leopard?A. In Nepal. B. In Pakistan. C. In Bhutan.20. What will the speaker do in ten minutes?A. Have a break. B. Answer some question. C. Call the hotline.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASingapore is a very modern country in Southeast Asia. If youve b
10、een traveling in its capital city, Singapore, it can be a shock when it comes to accommodation prices. For backpackers they have no choice but to stay outside of the central area. If you are a visitor, I think its best to stay in the historic central area to make the most of your time. For first-tim
11、ers I have put together this list of the best areas to stay in Singapore.ChinatownChinatown is where the original community of Chinese immigrants settled in Singapore. The area is lined with Chinese stores, markets, and great places to eat for all budgets. It lies next to the downtown area and there
12、 is a variety of accommodation choices, from hostels (招待所) to 5-star hotels.Little IndiaLittle India is where most of the original Indian migrants made their home. Today it is still famous for temples, markets, and lots of places to eat delicious Indian foods. Its the most popular spot for backpacke
13、rs and there are some good mid-range choices here.Kampong GlamA short walk from Little India is the Kampong Glam area. This is where Arab traders set up shops, with street names such as Haji Lane, Baghdad St, and Arab St. The neighborhood is now one of the trendiest in Singapore.Changi AirportWith o
14、ne of the biggest airports in the region, the chances are you might just be passing without time to stay. Changi Airport is awarded as one of the best in the world, so if you have to do an overnighter at an airport, then you couldnt have a better experience than at Changi. I didnt get any sleep but
15、it was an enjoyable stay for an airport.1. What will make backpackers disappointed in Singapore?A. The remote location of the hotels.B. The system of accommodation.C. The high charges of the hotels.D. The accommodation with poor facilities.2. Which area is close to the center of Singapore?A. Chinato
16、wn.B. Little India.C. Changi Airport.D. Kampong Glam.3. What do we know about Changi Airport?A. It witnesses a noisy environment.B. It has gained a fairly good reputation.C. It offers passengers worse service.D. It is the biggest airport in Singapore.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。本文介绍了作者为初到新加坡的人
17、提供住宿的建议。【1题详解】细节理解题。根据第一段中的“If youve been traveling in its capital city, Singapore, it can be a shock when it comes to accommodation prices. For backpackers they have no choice but to stay outside of the central area.(如果你在新加坡的首都旅行过,当谈到住宿价格时,你可能会感到震惊。对于背包客来说,他们别无选择,只能待在市中心以外。)”可知,在住宿价格方面,新加坡可能会让人大为震惊
18、,背包客不得不住在市中心之外的地方。由此可知,高昂的住宿费迫使这些背包客远离市中心,让他们很失望。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据题干中的“close to the center of Singapore”可把解题线索定位到Chinatown 部分中的“It lies next to the downtown area and there is a variety of accommodation choices, from hostels to 5-star hotels.(它毗邻市中心,有各种各样的住宿选择,从招待所到五星级酒店。)”可知,Chinatown(唐人街)靠近新加坡市中心
19、附近。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Changi Airport部分中的“Changi Airport is awarded as one of the best in the world, so if you have to do an overnighter at an airport, then you couldnt have a better experience than at Changi. (樟宜机场被认为是世界上最好的机场之一,所以如果你必须在机场过夜,那么没有比樟宜机场更好的体验了。)”可知,该机场被评为世界上最好的机场之一,即有着很好的名声。故选B项。BA Bac
20、helor of Arts degree requires basic skills in a second language. It means you have to complete two years of university-level language study. I was lucky because I had studied Spanish before, though I wasnt good at it, so I chose this language to learn at college. But that first day of Spanish class
21、practicing mock(模拟的) conversations in an overcrowded room felt like the worst days of middle school Spanish classes. I felt I was not improving.After my first year in college, I decided to travel to a Spanish-speaking country for part of the summer to improve my Spanish. I traveled to Guatemala for
22、three weeks study: two in Quetzaltenango, which is a mid-sized town, and one in rural area. I lived with a host family, had one-on-one language classes, learned traditional weaving, and drank the most delicious hot chocolate I have ever tasted and went to strange places by myself. I communicated. I
23、learned.It was not until I traveled that I discovered the power of a second language. I had opened the door to conversations with people on a whole continent. By the time I did my official study abroad in Valdivia, Chile for the spring quarter of my second year of college, I was already at a fluent
24、speaking level. I could make friends. I could talk about ideas and peoples lives. I could ask questions. I could be myself.When youre trying to learn a second language in a classroom, youre surrounded by other people who also dont speak the language. So whatever stage of language learning youre now
25、at, try to push yourself to find a couple of non-class opportunities to improve your skills. If youre in a university town, there are probably language learners looking for language partners. There are increasing opportunities for formal and informal tutoring online in various languages. Theyre all
26、out there; its just up to you to find them.4. How did the author most probably find his Spanish class at college?A. Useful.B. Interesting.C. Disappointing.D. Challenging.5. What did the author do in Guatemala?A. He took private Spanish classes.B He taught the locals to weave.C He traveled all around
27、 the country.D. He explored strange places with friends.6. What can be learned about the author from Paragraph3?A. He traveled a lot during college.B. He found language learning difficult.C. He had a difficult time in Valdivia.D. He made great progress in Spanish.7. Why does the author write the tex
28、t?A. To advertise online language classes.B. To encourage language learners to put the language to use.C. To show the power of a second language.D. To explain how to get a Bachelor of Arts degree.【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的西班牙语学习经历,尤其是通过在西班牙语国家的旅行学习经历使得自己的西班牙语取得了很大的进步,鼓励语言学习者走进
29、实际生活中实践语言。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“But that first day of Spanish class practicing mock conversations in an overcrowded room felt like the worst days of middle school Spanish classes. I felt I was not improving.(但在拥挤的教室里练习模拟对话的第一天,感觉像是中学西班牙语课上最糟糕的日子。我觉得我没有进步。)”可知,作者第一天的西班牙语课上的体验感并不好,感觉自己没有在进步,有点失望。故选C项。
30、【5题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“I lived with a host family, had one-on-one language classes, learned traditional weaving, and drank the most delicious hot chocolate I have ever tasted and went to strange places by myself.(我住在一个寄宿家庭,上一对一的语言课,学习传统编织,喝我喝过的最美味的热巧克力,独自去陌生的地方。)”可知,作者在Quetzaltenango上一对一的语言课。故选A项。【6题
31、详解】细节理解题。根据文章第三段内容“I was already at a fluent speaking level. I could make friends. I could talk about ideas and peoples lives. I could ask questions. I could be myself.(我已经达到了流利的口语水平。我可以交朋友。我可以谈论思想和人们的生活。我可以问问题。我可以做我自己。)”可知,作者的西班牙语已经运用自如,进步很大。故选D项。【7题详解】推理判断题。通过阅读文章可知,文章主要讲述了作者的西班牙语学习经历,尤其是通过在西班牙语国家
32、的旅行学习经历使得自己的西班牙语取得了很大的进步,并在文章末尾段内容“So whatever stage of language learning youre now at, try to push yourself to find a couple of non-class opportunities to improve your skills.(所以,无论你现在处于语言学习的哪个阶段,试着督促自己寻找一些课外的机会来提高技能。)”揭示了写作目的,即,作者通过讲述自己的语言学习经历鼓励语言学习者在实际中运用语言。故选B项。CAbout 6.000 different languages a
33、re spoken around the world. The Foundation for Endangered Languages estimates that between 500 and 1,000 of those are spoken by only a handful of people. And every year the world loses around 25 mother tongues. This week a conference organized by the foundation is being attended by about 100 academi
34、cs. They are discussing rare languages in Ireland, China, Australia and Spain.“I do think it is a good thing for a child on the Isle of Man to learn Manx(the language of the Isle of Man with about 100 speakers now). I value continuity in a community,” says Nicholoas Ostler, the foundations chairman.
35、 In Europe, Mr Ostlers view seems to command official support. There is the European Charter for Regional or Minority Languages (ECRML), which every European Union (EU) member has signed, and the EU has a project called the European Language Diversity for All (ELDIA), designed to protect the most th
36、reatened native tongues. At the end of last year the project received $2.7m to identify those languages most at risk.But for some this is not just a waste of resources but a misunderstanding of how language works. “To have a public policy that a certain culture or language should be preserved shows
37、a fundamental misunderstanding. In the end, whether or not a language can exist is very simple. If a language is one that people dont participate in, its not a language anymore,” says writer and broadcaster Kenan Malik.American journalist Jeff Bell agrees that languages are decided by people not pol
38、iticians. And Mr Bell says politicians make a “category mistake” when they try to get in the way of language, mentioning an experiment in Glasgows schools. “Offering Gaelic to children of people who dont speak it seems like the preservation of lost glories. Its very romantic to try and save a langua
39、ge but nonsense,” says Bell.“Language is not a plant that rises and falls, lives and dies. Its a tool that is perfectly adapted by the people using it. Get on with living and talking.” adds Bell.8. What do the ECRML and the ELDIA aim at?A. Studying the origins of minority languages.B. Introducing mo
40、re official languages to the EU.C. Identifying regional languages across the EU.D. Preventing rare languages from extinction(灭绝).9. Which of the following might Malik agree with?A. The development of a language is in the hands of speakers.B. Languages are equally important.C. Language protection lie
41、s in governmental effort.D. The preservation of a language is to preserve a culture.10. What is Bells prediction for the experiment in Glasgows schools?A. It will be considered a glory.B. It will very likely be a vain attempt.C. It will make Gaelic popular again.D. It will be opposed by the teachers
42、.11. What is the best title for the text?A. How should we protect threatened tongues?B. Why is it important to learn our mother tongues?C. Are dying languages worth saving?D. Do we speak the languages our ancestors speak?【答案】8. D 9. A 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章就“濒危语言值不值得救”展开讨论。【8题详解】推理判断题。根据文章第二段
43、第三句内容“There is the European Charter for Regional or Minority Languages (ECRML), which every European Union (EU) member has signed, and the EU has a project called the European Language Diversity for All (ELDIA), designed to protect the most threatened native tongues. (有每个欧盟成员国都签署的欧洲区域或少数民族语言宪章(ECRML
44、),欧盟也有一个名为“全民欧洲语言多样性”(ELDIA)的项目,旨在保护那些最受威胁的母语。)”可知,ECRML and the ELDIA的宗旨都是为了保护濒危语言。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段第四句内容“If a language is one that people dont participate in, its not a language anymore,” says writer and broadcaster Kenan Malik. (如果一种语言是人们不参与的,那它就不再是一种语言,”作家兼播音员凯南马利克说。)”可知,他认为一门语言最后是否能存活下来在
45、于有没有人说这门语言。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据文章第第四段最后一句内容“Its very romantic to try and save a language but nonsense,” says Bell. (试图拯救一门语言是非常浪漫的,但却毫无意义。”贝尔说。)”可推知,在Bell看来,这一做法很可能会失败。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段最后两句内容“This week a conference organized by the foundation is being attended by about 100 academics. They ar
46、e discussing rare languages in Ireland, China, Australia and Spain. (本周,该基金会组织了一场会议,约有100位学者参加。他们正在讨论爱尔兰、中国、澳大利亚和西班牙的稀有语言。)”以及文章内容围绕“濒危语言值不值得救”展开的讨论可知,C选项为最合适的标题。故选C项。DOne step too farScientists have been trying to figure out how to alter the genes of humans for many years now, and it looks like the
47、yve finally cracked (破解) the code. But while this may seem like a great step forward in science, some also believe that its one step back when it comes to ethics. In August, a group of scientists from the US and South Korea worked together to successfully edit a human embryo and remove a genetic mut
48、ation (突变) that would have led to heart disease, reported The Guardian. This was achieved with the help of CRISPR, a gene-editing tool that allows scientists to “cut and paste” human DNA. Although this was the first example of an embryos genes being changed successfully, the benefits of gene editing
49、 have already been tested in living patients. In 2015, a five-month-old girl from the UK was saved after doctors used edited cells to fight off her cancer. As of today, shes alive and well. And in the US last year, scientists managed to remove HIV cells from several patients by editing the genes ins
50、ide their bodies. Some people hope that in the future, diseases or birth detects could simply be “edited out”. However, others believe this could lead to so-called designer babies, giving parents the option to choose everything from eye color to intelligence. “You could find wealthy parents buying t
51、he latest upgrades for their children, leading to even greater inequality than we already live with,” Marcy Darnovsky, director of the San Francisco Center for Genetics, told BBC News. In spite of these ethical concerns, experts say its not possible to create the “perfect” human being. Despite the p
52、rogress scientists have made, we dont understand human genes enough to give all unborn child great brainpower or amazing singing abilities. “Right now, we know nothing about genetic enhancement,” Hank Greely, a director of sciences at Stanford University, US, told The New York Times. “Were never goi
53、ng to be able to say, honestly, This embryo looks like it would score high on the two-part SAT.”So it looks like if we want good exam results, or to impress people with our piano skills, well have to stick with the old fashioned method of plain hard work at least for now. 12. The underlined word “al
54、ter” in Paragraph 1 probably means _.A. recordB. changeC. removeD. increase13. Why do some people consider human gene editing a step backwards? _A. They dont think it is an effective way to light diseases.B. They are concerned that it could lead to genetic mutations.C. They think it could lead to de
55、signer babies and increased inequality.D. They worry that it could make parents abandon children with birth defects.14. What was the first successful example of human embryo gene editing? _A. A genetic mutation related to heart disease was removed by scientistsB A newborn baby with cancer was saved
56、by edited cells.C. HIV cells were removed from patients bodies.D. Some birth defects were simply edited out.15. What can we conclude from the text? _A. Gene editing is regarded as the perfect way to treat birth defects.B. There is still a long way to go to fully understand human genes.C. Gene editin
57、g could help enhance human intelligence in the near future.D. Scientists are pessimistic about the future of gene editing.【答案】12. B 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们在研究人类基因上取得的一些成果以及仍然面临的问题。【12题详解】词义猜测题。根据划线词后的and it looks like theyve finally cracked (破解) the code.可知,看起来他们终于破解了密码,这说明科学家们一直
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-555805.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
