江苏省南京市中华中学2020-2021学年高一英语上学期十月阶段考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京市 中华 中学 2020 2021 学年 英语 上学 十月 阶段 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市中华中学2020-2021学年高一英语上学期十月阶段考试试题(含解析)第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。ACowboys, Policemen, Princesses and Superheroes are all characters kids choose to be on any given day. Putting on a play can be a fun activity that lets them act out their favorite
2、characters as well as use their artistic (艺术的) ability to create the stage.Best of all, they will be able to use their favorite line (台词) “look at me” as the audience sits down to enjoy the production.Help your kids decide on a play they would like to act out. Use the Internet or library to find scr
3、ipts (剧本) for older reading kids. For younger kids, you can act out a favorite story or fairy tale. Of course, you could always help them write their own script.Decide how many characters are needed. Invite neighbors and friends to be in your play or let your kids play more than one character. Make
4、sure you teach them to change the way they look, move and speak so the audience can tell the difference.Search for costume and prop (工具) supplies. Find clothes from your closet or attic (阁楼), or go to a garage sale. Help everyone make a mask or put on makeup to represent their character.Get creative
5、. Make tickets, invitations, movie posters and props for your kids play. You can even decorate a curtain and hang in front of the stage. Set up chairs for the audience.Invite the audience to sit down and enjoy the play.1. Which of the following characters may NOT be chosen by kids?A. PolicemenB. Pri
6、ncesses.C. Superheroes.D. Beggars.2. Which of the following tips is given?A. Put on a play to improve kids learning ability.B. Choose different scripts for kids of different ages.C. Let a kid act out a single character in the same play.D. Buy unique costumes and props for unique scripts.3. The best
7、title for the passage is _.A. How to Help kids to Put on a PlayB. How to give Kids useful Advice on PerformanceC. How to Get Kids Interested PerformingD. How to Teach Kids to Represent Their Character【答案】1. D 2. B 3. A【解析】本文是一篇说明文。文章指出演戏剧是一项有趣的活动,可以让孩子们表演出自己喜欢的角色,并利用他们的艺术能力来创造舞台。【1题详解】细节理解题。根据第一段第一句
8、“Cowboys, Policemen, Princesses and Superheroes are all characters kids choose to be on any given day.”可知,牛仔、警察、公主和超级英雄是孩子们在任何制定的一天选择的角色。由此可知,Beggars(乞丐)不是孩子们选择要的角色。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的“Use the Internet or library to find scripts (剧本) for older reading kids. For younger kids, you can act out a fa
9、vorite story or fairy tale. Of course, you could always help them write their own script.”可知,使用互联网或图书馆为年龄较大的阅读儿童寻找脚本。对于较小的孩子,你可以表演一个最喜欢的故事或童话。当然,您可以帮助他们编写自己的脚本。由此可知,不同年龄阶段的孩子需要选择不同的剧本。故选B。【3题详解】主旨大意题。全文就如何让孩子们表演自己喜欢的角色,并利用他们的艺术能力来创造舞台来提出了一些不同的建议并展开讨论,因此,文章的题目选择How to Help Kids to Put on a Play符合主旨。故
10、选A。BAn NPC deputy (人大代表) during this years two sessions suggested dividing the winter and summer vacations into four shorter vacations. Though it seems helpful, the proposal is out of the realities.Firstly, the deputy believed that shorter vacations could alleviate (缓解) parents burden of caring for
11、their children at home and offer families more opportunities to travel together. However, the general consensus (共识) is that most parents are often so busy trying to make enough money to provide for their childrens education and household costs that they dont even have enough time to keep their kids
12、 company, let alone to be able to take their kids on vacation.Secondly, each of the breaks will only last for about three weeks. Even though this is generally a long enough time for students to go to tutoring centers (培训机构) if their parents pay extra attention to their childrens studies, they may en
13、d up finding themselves continuously having to shift between a busy school term and a more relaxed period of time off. While this may help to prevent children from playing with their mobile phones or video games, is it really necessary to create new term system (体系) to do so? As the saying goes, “Pe
14、nny wise and pound foolish.”Moreover, as some netizens have mentioned, the main purpose of winter and summer vacations is to give students more time to celebrate the Spring Festival and to escape the summer heat. Not only do longer vacations spare many students the efforts of travelling from home to
15、 school, but they also offer chances for them to do things with long-lasting positive effects, such as volunteering in the community or joining in overseas exchanges.In a word, there is still a long way to go to improve the vacation system before a better option turns up. So what we students need to
16、 do for now is just make the best of our vacation time and prepare ourselves for the future terms.4. Why did the deputy make the new proposal?A. To pay more attention to childrens learning.B. To encourage children to relax themselves.C. To increase parents-children caring and love.D. To greatly redu
17、ce childrens learning burden.5. If kids have shorter vacations, they may _.A. have more time to learn their school subjectsB. find their study and rest both poorly affectedC. feel more relaxed and will do better in new termsD. not be interested in phones or computer games6. Which “spare” of the foll
18、owing sentences shares the same meaning with the underlined “spare” (para 4)?A. I tried to spare Tom the trouble of coming late for school.B. Whenever our guests come, we have some free rooms to spare.C. I have decided that I will spare no effort to improve my English.D. Its good and wonderful of yo
19、u to spare time to come to see me.7. The author thinks the proposal is _.A. valuableB. charmingC. unpracticalD. challenging【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】本文是一篇议论文。文章主要论述了把寒暑假分为四个较短的假期是不现实的这一论点。【4题详解】推理判断题。根据第二段“Firstly, the deputy believed that shorter vacations could alleviate (缓解) parents burden of ca
20、ring for their children at home and offer families more opportunities to travel together. ”可知,首先,该代表认为,较短的假期可以减轻父母在家照顾孩子的负担,为家人提供更多的机会一起旅游。由此推知,代表提出这一提案的目的是为了提升父母孩子之间的关爱。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第三段中的“Secondly, each of the breaks will only last for about three weeks. Even though this is generally a long en
21、ough time for students to go to tutoring centers (培训机构) if their parents pay extra attention to their childrens studies, they may end up finding themselves continuously having to shift between a busy school term and a more relaxed period of time off.”及“As the saying goes, “Penny wise and pound fooli
22、sh.”可知,其次,每次休息只持续大约三个星期。即使这通常是一个足够长的时间,学生去辅导中心,如果他们的父母格外关注他们的孩子的学习,他们可能会发现自己不断地不得不在一个繁忙的学校学期和一个更轻松的休息时间之间转换。俗话说:“小事聪明,大事糊涂。”由此推知,如果孩子的假期较短,他们可能会发现他们的学习和休息都受到了影响。故选B。【6题详解】词句猜测题。根据第四段划线单词的前一句“Moreover, as some netizens have mentioned, the main purpose of winter and summer vacations is to give student
23、s more time to celebrate the Spring Festival and to escape the summer heat.(此外,正如一些网友所说,寒暑假的主要目的是给学生们更多的时间来庆祝春节和避暑)”可知,划线词spare的意思应该和give意思相近“给”,又根据划线单词的结构:spare many students the efforts可知,spare应该符合:spare sb. sth.,分析选项,B项和D项都不符合这一结构,C项spare no effort to do sth.是固定搭配“不遗余力做某事”,和文章的句子意思也不一样,只有A符合之一结构。
24、故选A。【7题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“Though it seems helpful, the proposal is out of the realities.”可知,这个建议似乎很有帮助,但却是不切实际。由此可知,作者认为这一提案并不符合实际。故选C。CBirds have nostrils on their beaks (喙) that can help them smell all kinds of things. When animals breathe air, they can also breathe in different smells.The nose ca
25、n pick up on smells and send information to the brain by the olfactory system. We have an olfactory system, too. This system can help animals understand the world through a sense of smell.Maybe youve used your olfactory system to smell your breakfast, lunch, and dinner or youre your new school books
26、.Birds can also use their olfactory systems to sniff out food. The kiwi bird uses its long beak to dig into the dirt. Its nostrils are on the outside and very tip of its beak. Its thought that they use that sense of smell to pick up chemicals (化学物质) emitted by their food grubs, worms, and other thin
27、gs that are in the ground.One bird of prey that has a really great sense of smell are turkey vultures. Vultures are scavengers, meaning they eat dead animals. They have a fantastic sense of smell. They use their nose to pick up chemicals from things that are decaying (腐烂). Turkey vultures have one o
28、f the strongest senses of smells among birds. They have been known to smell food that was over a mile away.But albatrosses, which can have wingspans around ten feet, have been known to sniff out food from even greater distances about 12 miles away. These seabirds can pick up chemicals from dead fish
29、 or groups of fish. They can even sense the smell that krill give off when they are eaten by fish. That helps them find the fish via the krill.While a sense of smell is helpful for birds, it isnt the only useful or even sometimes the strongest sense they also use their senses of hearing, sight, and
30、taste. The next time you watch your chickens, or other birds in the neighborhood, maybe you can observe how they use all these senses.8. The first three paragraphs try to tell us _.A. animals can send information by smellingB. birds use their beaks to get to know the worldC. we are fond of smelling
31、things that interest usD. the sense of smell is very important to animals9. Which of the following are big birds with a stronger sense of smell?A. Kiwi birds.B. Turkey vultures.C. Albatrosses.D. Krill.10. It can be learned that _.A. birds have the strongest sense of smell among animalsB. kiwi birds
32、nostrils are on the lower end of the beaksC. the sense of smell of birds is their smartest senseD. birds understand the world through various senses11. Who are the target readers of the passage?A. Bird scientists.B. School kids.C. University students.D. General readers.【答案】8. D 9. C 10. D 11. B【解析】本
33、文是一篇说明文。文章主要介绍了嗅觉对于动物是非常重要的。动物也使用其他听觉、视觉和味觉。下次你观看你的鸡时,或者附近其他的鸟,也许你能观察它们如何使用所有这些感觉。【8题详解】主旨大意题。根据第二段中的“We have an olfactory system, too. This system can help animals understand the world through a sense of smell.”可知,我们也有嗅觉系统。这个系统可以帮助动物通过嗅觉来了解世界。再结合前三段的内容可知,前三段主要告诉我们嗅觉对于动物是非常重要的。故选D。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二
34、段中的“But albatrosses, which can have wingspans around ten feet, have been known to sniff out food from even greater distances about 12 miles away.”可知,但是信天翁,众所周知,能够闻到甚至更远距离的食物大约12英里以外。由此可知,信天翁有着更敏感的嗅觉。故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“While a sense of smell is helpful for birds, it isnt the only useful or even
35、sometimes the strongest sense they also use their senses of hearing, sight, and taste. The next time you watch your chickens, or other birds in the neighborhood, maybe you can observe how they use all these senses.”可知,虽然嗅觉对鸟类是有帮助的,但它不是唯一有用的,有时甚至不是最强的它们还使用它们的听觉、视觉和味觉。下次当你观察你的鸡或附近的其他鸟类时,也许你可以观察它们是如何使用
36、所有这些感官的。由此可知,鸟通过不同的感觉理解世界。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第三段“Maybe youve used your olfactory system to smell your breakfast, lunch, and dinner or youre your new school books.”可知,也许你使用你的嗅觉系统去闻你的早餐、午餐和晚餐,或者甚至你的新课本。由此推知,这篇文章的目标读者是学生。故选B。D“Im sorry,” the bank teller said. “Your check has bounced (拒付).” Her words to
37、ok a moment to sink in. This year had brought so much pain. A divorce (离婚), losing my house, then the loss of my job right before the holidays and now the check for my car insurance had bounced!Leaving the bank, I wondered what I would do. My unemployment (失业) checks were delayed, and everything see
38、med to be piling up. How long could I last without money? How I missed my parents in the faraway Los Angeles, whom I had not seen for five years.December in Michigan meant it was not only dark, but cold and snowy. Despite (尽管) that, I had an urge to take a walk on my favorite trail. Being cold and d
39、ark also meant there was a good chance no one else would be out, so I decided to go.On the trail, I was grateful for sounds of rushing water coming from the little river. They covered my soft sobs while I walked. Tonight, it all felt like too much to bear.Eventually, when my tears dried up, I headed
40、 home. Approaching my apartment (公寓) door, I noticed something bulky hanging on the it. Probably another bill, I thought. While I struggled with my boots, I could see a card with my name on it through the clear plastic bag. Reaching in, I took out a very small, white envelope. Inside the envelope wa
41、s a beautiful card with no name written on it, but it was stuffed with gift cards - hundreds of dollars of gift cards that could meet my urgent needs!I was in shock and awe. The timing of this amazing anonymous (匿名) gift, arriving at exactly the right moment, was almost too much to comprehend. Again
42、, I began crying, but now they were tears of joy. I felt so loved.I would go to Los Angeles tomorrow!12. What happened to the author?A Something was wrong with her check.B. She had to sell her car for lack of money.C. Her divorce made her house taken away.D. She didnt succeed if finding a new job.13
43、. The story may probably take place _.A. in the early morningB. in the late morningC. in the late afternoonD. in the deep night14. Who might send the anonymous gift?A. The bank tellerB. Her former husbandC. Her parentsD. Her friend15. What is the process of the authors emotion and feeling?A. Angry c
44、razy calm gratefulB. Disappointed sad surprised warmC Disappointed moved surprised gratefulD. Crazy sad calm joyful【答案】12. A 13. C 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者在生活中接二连三的遭遇挫折,就在快要坚持不下去的时候,父母的关爱让她感受到家的温暖。【12题详解】细节理解题。在文章第一段句子“Your check has bounced (拒付). (你的支票被拒付了。”中,可以知道作者的支票出了问题。选项A“Something w
45、as wrong with her check. 她的支票出问题了。”符合题意,故选A项。【13题详解】细节理解题。由文章句子“Tonight, it all felt like too much to bear. (今晚,这一切都让人难以忍受。)”可知,故事发生在晚上,又根据句子“ Being cold and dark also meant there was a good chance no one else would be out, so I decided to go. (又冷又黑也意味着很有可能没有其他人出去,所以我决定去。”)可知,在平时这个时间段还是有人会出来散步的,由此可以
46、知道,选项C“in the late afternoon下午晚些时候”符合题意。故选C项。【14题详解】推理判断题。前文作者提到“How I missed my parents in the faraway Los Angeles, whom I had not seen for five years. (我多么想念我在遥远的洛杉矶的父母,我们已经五年没有见面了。)”结合文章最后一句话“I would go to Los Angeles tomorrow!( 我明天要去洛杉矶!)”可以推测,寄给作者礼物的可能是她的父母。故选C项。【15题详解】细节理解题。作者在一二段提到生活中遇的各种不幸“M
47、y unemployment (失业) checks were delayed, and everything seemed to be piling up.( 我的失业支票被推迟了,一切不幸似乎都在堆积。”可以判断作者很“失望”,后来不顾严寒去散步,“They covered my soft sobs while I walked. (我走路时,他们(小河的流水声)遮住了我轻轻的哭泣声。)”可以知道作者很“伤心”,回到家,门上挂着袋子,作者还以是账单,结果里面塞满了礼品卡, “I was in shock and awe.( 我感到震惊和敬畏。)”,最后作者“Again, I began c
48、rying, but now they were tears of joy. I felt so loved. (我又开始哭了,但现在是高兴的泪水。我感到如此的爱。)”。这就是作者感情的变化过程。选项B“Disappointed sad surprised warm.失望、伤心、惊喜、温暖”符合题意。故选B项。【点睛】 阅读能力的考查不但要求理解具体事实细节,也要求理解抽象的含义;既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行推理和判断。推理判断属于高层次阅读理解,常见的提问形式常用 infer, imply,suggest, conclude, learn,
49、 intend, mean, describe, purpose 等词提问,或提问中含有表示推测的情态动词,如:can, could, might, would 等何其他表示可能性的副词或词组,如probably, most likely 等。本题第三小题就是推理判断题。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Welcome Change in Your LifeDo you embrace (欣然接受) the road you are now on or resist and avo
50、id change at all costs when a recent event has shaken you greatly? _16_Dont react.What do we do when we dont know what to do? First, stop, take a deep breath and dont do anything. _17_ It is having faith and trusting what you do know in the unknown.Reflect on the past.Another activity is to recall t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-555869.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(遵义专版)2018年七年级数学上册 第一章 有理数 1.3 有理数的加减法 1.3.2 有理数的减法 第1课时 有理数的减法习题课件 (新版)新人教版.ppt
