江苏省南京市六校联合体2021届高三英语上学期11月联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京市 联合体 2021 届高三 英语 上学 11 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市六校联合体2021届高三英语上学期11月联考试题(含解析)第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the woman do during the weekend?A. Work overtime.B. Have a meeting.C. Do some reading.【答案】C【
2、解析】【原文】W: Ed, I cant believe we have to work over the weekend.M: Didnt you hear the news? The meeting for the project got canceled. No work this weekend after all.W: Awesome! Now. Il have a chance to catch upon my latest book.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speaker
3、s?A. Brother and sister.B. Fellow students.C. Teacher and student.【答案】A【解析】【原文】W: Mike, what are you doing on your computer. Dont you remember your promise? You told Mom and Dad that you would.M: This is not just a game. Its a cross word puzzle that helps enlarge my English vocabulary.3. 【此处可播放相关音频,
4、请去附件查看】How does the woman sound?A. Tired.B. Relaxed.C. Regretful.【答案】C【解析】【原文】M: Dont tell me you rode your bicycle to work today.W: I did. I probably shouldnt have.M: You do know its 18 degrees below freezing right?W: Oh, believe me. I am aware now4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about Bob?A. H
5、e is on a healthy diet.B. He made a shopping list.C. He had much junk food.【答案】C【解析】【原文】M: I just ate a bag of potato chips, a couple of candy bars and two sodas.W: Are you kidding? Bob, thats a lot of junk food. I thought youre on a healthy diet.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which team will have to wait?A.
6、The blue one.B. The yellow one.C. The red one.【答案】B【解析】【原文】W: All right. Gather round everyone. Red and blue will be playing first, and yellow will come on in five minutes.M: Thats not fair. The red team played first last time.W: Dont worry. Each team will play the same amount.第二节 (共 15 小题,每小题 1.5 分
7、,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does the conversation probably take place?A. At a hotel.B. At a restaurant.C. At a supermarket.7. What problem does th
8、e woman run into?A. She is overcharged.B. There isnt any milk left.C. The man served the wrong dish.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Would you like some dessert today, madam? We have a very delicious chocolate cake, or you can choose one of our famous pies.W: That sounds good, but Im very full. I think Id ju
9、st like the bill, please.M: Certainly. And here is the bill.W: Excuse me, but I think somebody made a mistake. Im being charged too much.M: Can you explain the problem to me, madam?W: I didnt ask for any drink, but it says here that I ordered a glass of milk. And I had a cheese pizza, not a vegetabl
10、e one.请听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is Mr. Smith coming?A. To cancel a deal.B. To check the factory.C. To start his own business.9. What will the speakers do next?A. Go to the airport.B. Book an early flight.C. Organize a phone meeting.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】W:Mr. Smith is coming to take
11、a look around our factory to see if its big enough to satisfy his demands. If he satisfied, there is a good chance that he will sign a deal with us today.M: I really hope that will happen. The business this deal will bring is huge.W: Dont worry too much. After all, we have everything he requested ov
12、er the phone. Anyway, lets set off a bit early to pick him up at the Airport.M:That sounds like a good idea.We dont want to get stuck in rush hour traffic and be late for his arrival.请听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What are the speakers mainly talking about?A. Future Jobs.B. Favorite majors.
13、C. Summer plans.11. What will the woman do first when the term finishes?A. Go traveling.B. Work as a volunteer.C. Attend a summer course.12. What will the man do this weekend?A. Work in a restaurant.B. Teach at a school.C. Apply for more jobs.【答案】10. C 11. B 12. C【解析】【原文】M: So, have you got any plan
14、s for the summer?W: Ive got a job as a volunteer. Im going to work on a project to build a school in Kenya in Africa. Im going to go as soon as the term finishes and Ill be there for two months.Im hoping to do a little traveling after I finish. but Im not sure yet.what about you?M: Well, my parents
15、have offered to pay for me to do a summer course in cooking.W: That sounds interestingM: The thing is, I dont want them to think I cant organize something myself.W: What would you like to do?M: Id like a part-time job related to tourism or restaurants. Ive applied for a few and Ive got two interview
16、s so far. Id love to get a managing a restaurant. I intend to apply for a few more jobs this weekend.W: Would you like a job here in Spain?M: Oh, here, of course请听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is James doing?A. Chairing a meeting.B. Hosting a TV program.C. Attending an acting course.14.
17、 Where was Sarah born?A. In Miami.B. In New York.C. In Los Angeles.15. How many years did Sarah stay in New York?A. 3.B. 14.C. 17.16. Who influenced Sarah most in choosing her career?A. Her teachers.B. Her friends.C. Her parents.【答案】13. B 14. A 15. B 16. C【解析】原文】M: Hello. This is James Goodfellow fr
18、om Channel 4 news. Today, we are interviewing Sarah Roberts, the star of the new movie, Zombies on Mars Part 4. Sarah, thanks for joining us.W: Youre welcome, James.M: Well, lets start off the interview with a few basic questions. First of all, where are you from?W: Well, Im originally from Miami, b
19、ut we moved to New York when I was three years old. I lived there until I was 17, and then I moved to Los Angeles to be an actress.M: Okay, and where did you go to college?W: I attended Fernandos School of Acting.M:Would you please tell our listeners who most influenced your decision to be an actres
20、s?W:All of my teachers had great influence on my decision. But most importantly, my parents. Instead of trying to pick out a job for me they just told me to follow my heart.请听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What do all readers have to do every two years?A. Renew their personal information.B. Pay
21、 for a new membership card.C. Register in the library again.18. How long will the library keep the book reserved in advance?A. 5 days.B. 7 days.C. 14 days.19. What can be borrowed for one day only?A. Childrens books.B. DVDS.C. Dictionaries.20. On what day will the library close at 7: 00 pm?A. Wednes
22、day.B. Saturday.C. Sunday.【答案】17. A 18. A 19. C 20. B【解析】【原文】Welcome to the Selmore Public Library. To join the library, you need a membership card. Take your passport or ID card, as well as show you home address, to the information desk. After a period of two years, all readers are required to go t
23、o the desk with a paper that has their name and present address on it, so the library can keep up-to-date records of where people are living. Theres no need to register again and there is no charge for this.If you cant find the book you want on the shelf, you can book it in advance. If its in anothe
24、r library in the city, we can usually get it for you within a week. If someone else has borrowed it, it can take a few weeks. Either way, we tell you by phone when the book can be picked up. We will hold it for you for five days.Books can be borrowed for fourteen days. Childrens books also have a tw
25、o-week borrowing period. So do the CDS. But DVDS, both childrens and adults, can only be borrowed for up to seven days. Dictionaries can be borrowed but normally only for one day.The library opening hours have been changed slightly. Instead of opening late on Wednesday evenings until 8:00 pm, we wil
26、l be closing at 6:00 pm, but we will close at 7:00 instead of 5:30 on Saturdays and we are going to open on Sunday mornings from next month from 9:00 to 1:00. Notices are posted in the library about these.第二部分 阅读 (共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题; 每小题 2.5分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe op
27、portunities to visit the School of Art buildings are during the annual Admission Open House in November and the annual Open Studios in April. Please see below for more info.TOURS: The School of Art does not offer tours of the School facilities or accommodate any walk-in tours.ADMISSION OPEN HOUSEThe
28、 Yale School of Art offers an Open House annually for interested applicants. Visitors have the chance to learn more about our MFA program and graduate study from students.2019 Yale School of Art Admission Open House will be held Thursday, November 14th. Only pre-registered prospective students may a
29、ttend and event details will be sent to the email address used to register.Note that the School of Art will NOT conduct individual interviews or provide portfolio feedback at Open House. Attendees should not bring examples of their work to this event.Capacity is limited and only prospective applican
30、ts should register to attend as we will likely not have room for guests.Pre-registered attendees will receive confirmation email communications with event details and travel information to New Haven.Open House will be live-streamed and may be attended virtually on November 14th.OPEN STUDIOSDuring th
31、e Spring semester, the Yale School of Art hosts its annual graduate open studios featuring work from the departments of Graphic Design, Painting and Printmaking, Photography, and Sculpture. Studios are open to the public and located across four buildings on Yales campus in downtown New Haven.Followi
32、ng Yale University guidance in response to the spread of COVID-19, the Yale School of Art is suspending all public events and programming through to at least April 5, 2020. 2020 Open Studios, originally scheduled for April 45, has been cancelled.21. Who are most likely to have access to ADMISSION OP
33、EN HOUSE?A. Those who have a talent for art.B. Those who have registered in advance.C. Those who have been admitted to Yale University.D. Those who intend to go to The Yale School of Art.22. What can attendees do during ADMISSION OPEN HOUSE?A. Receive travel information to New Haven.B. Have a chance
34、 to visit the school facilities.C. Interview students, faculty, and admission staff.D. Get an insight into the study of graduate students.23. What can be learned from OPEN STUDIOS?A. It is hosted in April every year throughout Yale.B. 2020 Open Studios has been put off until April 5.C. The school di
35、splays work from various departments.D. It is the only chance to visit buildings of the school.【答案】21. B 22. D 23. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了两个参观Admission Open House和Open Studios的机会,介绍了参观时间和要求等信息。【21题详解】细节理解题。根据ADMISSION OPEN HOUSE部分中“Only pre-registered prospective students may attend and event details w
36、ill be sent to the email address used to register.(只有预先注册的准学生才可参加,活动详情将发送至注册时使用的电邮地址)”可知,已提前注册的人最有可能进入ADMISSION OPEN HOUSE。故选B。【22题详解】细节理解题。根据ADMISSION OPEN HOUSE部分中“Visitors have the chance to learn more about our MFA program and graduate study from students.(参观者有机会向学生了解更多关于我们的MFA项目和研究生学习的情况)”可知,参加
37、者可以在参观ADMISSION OPEN HOUSE期间深入了解研究生的学习情况。故选D。【23题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“During the Spring semester, the Yale School of Art hosts its annual graduate open studios featuring work from the departments of Graphic Design, Painting and Printmaking, Photography, and Sculpture.(在春季学期,耶鲁艺术学院每年都会举办毕业生开放工作室,展示平面设计系
38、、绘画系、版画系、摄影系和雕塑系的作品)”故从OPEN STUDIOS部分中,我们可以了解到学校会展示各系部的作品。故选C。BImagine that youve got a robot that looks like a human, talks like a human, and even interacts like a human. Although you know its just a machine, you can relate to it. But would you consider it as a friend?This is just one of the questi
39、ons that you may find difficult to answer. Sooner or later artificial intelligence (AI) will bring many moral challenges. But AI is here to stay and will have a big impact on our future. As Li Fei-Fei, professor of computer science at Stanford University put it, “If our era is the next industrial re
40、volution, as many claim, AI is surely one of its major driving forces.”Merriam-Webster defines AI as “the capability of a machine to copy intelligent human behavior”. But what makes us want to create “thinking machines”? After all, thinking and consciousness are inimitable things of human beings at
41、least at present. They separate us from all other creatures on Earth.For one thing, humans constantly desire to develop new technology just because they can. The desire to create AI is the ultimate expression of this: We want to test the limit of human intelligence by building a brand new intelligen
42、ce. For another, AI has all sorts of practical benefits to offer us. It would free us from repetitive work and make our lives easier. Imagine getting to your destination with an AI-guided self-driving car. Imagine having an AI tutor that could help you with your homework.However, as AI becomes more
43、important in life the worries will begin. Will AI effectively start to take over us? Today, with online shopping sites and social networking platforms, AI already influences many of our choices. Algorithms (算法) determine the content we see on the Internet, and make recommendations about everything f
44、rom what we watch on TV to where we travel. Some fear that machines will become better at making decisions than humans are, and that therefore we will lose our control of AI.But its not all doom and gloom(前景黯淡). Max Tegmark, author of Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence, beli
45、eves that with careful planning, AI can become a powerful tool. “Im optimistic that we can create an inspiring future with AI if we win the race between the growing power of AI and the growing wisdom with which we manage it,” he told Motherboard.But like it or not, AI is shaping the society and will
46、 dramatically change the way we live.24. Which is closest in meaning to the underlined word “inimitable” in Paragraph 3?A. Unique.B. Precise.C. Common.D. Essential.25. What does Paragraph 4 mainly focus on?A. The influence of AI on our future.B. The reasons for man to develop AI.C. Different voices
47、on developing AI.D. Worries arising from the use of AI.26. What is the authors attitude towards AIs impact on humans?A. Concerned.B. Doubtful.C. Objective.D. Subjective.27. What can be concluded from Max Tegmark words?A. AI wont pose a threat to human beings.B. AI will surely bring us a promising fu
48、ture.C. Humans are wise enough to take control of AI.D. Humans must keep up with the growing power of AI.【答案】24. A 25. B 26. C 27. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了人工智能发展的原因、影响和前景。【24题详解】词义猜测题。根据第三段“After all, thinking and consciousness are inimitable things of human beings at least at present. They separate us fr
49、om all other creatures on Earth.”(毕竟,至少在目前思维和意识是人类inimitable。他们把我们与地球上其他生物分开)可知,思维和意识把我们和地球上所有其他生物分开。根据上下文可以推断,思维和意识是人类独有的东西,由此可知划线词inimitable指的是“独特的”,与unique意思接近。故选A项。【25题详解】主旨大意题。根据第四段的“For one thing, humans constantly desire to develop new technology just because they can. The desire to create AI
50、 is the ultimate expression of this: We want to test the limit of human intelligence by building a brand new intelligence. For another, AI has all sorts of practical benefits to offer us. It would free us from repetitive work and make our lives easier. ”( 一方面,人类不断渴望开发新技术,只是因为他们有能力。创造人工智能的想法在于想通过建立一个
51、全新智能来测试人类智能的极限。另一方面,人工智能为我们提供了各种各样的实际好处,它能将我们从重复的工作中解放出来,使我们的生活更容易。)可知,第四段分两个方面讲述人类创造人工智能的原因,即人类渴望开发新技术,以及人工智能为人类提供了实际的好处。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据第五段的主要内容,尤其第一句“However, as AI becomes more important in life the worries will begin. ”(然而,随着人工智能在生活中变得越来越重要,担忧也随之而来)可知,第五段客观描述了人类对于发展人工智能的担忧,但第六段开头“But its no
52、t all doom and gloom.”指出前景并不黯淡。最后一段“But like it or not, AI is shaping the society and will dramatically change the way we live.”(不管你喜不喜欢,人工智能正在重新塑造社会,并将极大地改变我们的生活方式。)指出,不管你喜不喜欢,人工智能正在重新塑造社会,并将极大地改变我们的生活方式。故可以推断,作者对于人工智能给人类带来的影响的态度是客观的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据Max Tegmark所表达的“Im optimistic that we can cre
53、ate an inspiring future with AI if we win the race between the growing power of AI and the growing wisdom with which we manage it,”(我相信如果我们在人工智能日益强大的力量和我们管理人工智能的日益增长的智慧两者之间的竞争中获胜,我们可以用人工智能创造一个鼓舞人心的未来。)可推知,Max Tegmark认为人类必须跟上人工智能日益增长的步伐。故选D项。CScientists say they have discovered an earthquake-like eve
54、nt that can happen during a hurricane or other powerful ocean storms. They are calling it a “stormquake”. Researchers came up with this name after studying events connected with or caused by earthquakes on the sea floor during such storms. They found that the shaking can feel as strong as a magnitud
55、e 3.5 earthquake.Intense energy from hurricanes and other severe storms can create very large waves in the ocean. These waves then “interact” in some places with solid earth under the sea to cause “intense seismic source activity,” said the leader researcher Fan, a seismologist and professor at Flor
56、ida State University. “We can have seismic sources in the ocean just like earthquakes within the hard outer layer of the Earth,” he added. “The exciting part is seismic sources caused by hurricanes can last for hours or even days.”The researchers found evidence of more than 10,000 stormquakes in coa
57、stal areas of the United States and Canada. Stormquakes were found to have happened around continental shelves or sea floors containing flat land and at lower depths, the research showed. Even with evidence of so many stromquakes happening, it was not known until recently that such events even exist
58、ed. This is mainly because scientists studying earthquakes have generally considered ocean-caused seismic waves as “background noise”.The research found that major U.S. hurricanes had produced a lot of stormquakes. One example was Hurricane Bill in 2009 in the Atlantic Ocean, which caused about 300
59、stormquakes as it moved north, past New Jersey. Other examples of stormquakes were Hurricane Ike in 2008 and Hurricane Irene in 2011. But the study found no evidence of stormquakes off the coast of Mexico. Also, no such activity was recorded in areas along the U.S. East Coast, starting in New Jersey
60、, and continuing all the way down to Georgia. The team noted that even Hurricane Sandy, one of the most costly storms in U.S. history, did not cause a single stormquake. Fan says this suggests that stormquakes are strongly influenced by the physical shape of the seafloors surface and seafloor condit
61、ions.Fan added that there are still “lots of unknowns” about stormquakes. But he said discovering them “suggests we are reaching a new level of understanding of seismic waves”. He hopes the discovery will lead to improved study methods for hurricanes, which in the past have mainly been observed from
62、 satellites in the sky. “Now we are able to understand the phenomenon or at least track part of its passage through the solid earth as well,” he said.28. What is the distinctive feature of a stormquake?A. Being seasonal.B. Being destructive.C. Being long-lasting.D. Being interactive.29. Why were sto
63、rmquakes unknown to science previously?A. Because they were extremely rare on the Earth.B. Because they were once neglected by scientists.C. Because they generally happen in deep sea floors.D. Because they are quite similar to common earthquakes.30. What message is conveyed in Paragraph 4?A. All hur
64、ricanes dont bring about stormquakes.B. Stormquakes happen more along the East Coast.C. Stronger hurricanes tend to produce stormquakes.D. The sea floors condition changes in stormquakes.31. What is the significance of the discovery?A. Offering an alternative angle to research hurricanes.B. Helping
65、to predict an earthquake more accurately.C. Suggesting the richness of the seismic wave field.D. Preventing potential hurricanes and lessening losses.【答案】28. C 29. B 30. A 31. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种类似地震的自然现象“风暴地震”,介绍了其形成过程、特点和影响其形成的条件,这一发现有助于改进飓风研究方法。【28题详解】细节理解题。根据第二段中“The exciting part is seismic
66、sources caused by hurricanes can last for hours or even days.(令人兴奋的部分是,飓风造成的震源会持续数小时甚至数天)”可知,风暴地震的显著特征是持续时间长。故选C。【29题详解】细节理解题。根据第三段中“Even with evidence of so many stromquakes happening, it was not known until recently that such events even existed. This is mainly because scientists studying earthqua
67、kes have generally considered ocean-caused seismic waves as background noise.( 即使有证据表明发生了如此多的大地震,但直到最近人们才知道这些地震的存在。这主要是因为研究地震的科学家通常认为海洋地震波是背景噪音)”可知,以前的科学对风暴地震一无所知,是因为他们曾经被科学家忽视过。故选B。【30题详解】推理判断题。根据第四段中“The team noted that even Hurricane Sandy, one of the most costly storms in U.S. history, did not c
68、ause a single stormquake.Fan says this suggests that stormquakes are strongly influenced by the physical shape of the seafloors surface and seafloor conditions.( 研究小组指出,即使是飓风桑迪,美国历史上最严重的风暴之一,也没有造成风暴地震。Fan说,这说明风暴地震的形成受海底表面物理形状和海底条件的影响很大)”可推知,并不是所有的飓风都带来风暴地震。故选A。【31题详解】细节理解题。根据最后一段中“He hopes the disco
69、very will lead to improved study methods for hurricanes, which in the past have mainly been observed from satellites in the sky.(他希望这一发现将有助于改进研究飓风的方法,过去主要是通过空中卫星观测飓风)”可知,这个发现的意义是为研究飓风提供了另一个角度。故选A。DThe most intuitive argument against immigration we come across is that immigrants are causing higher un
70、employment rate or lower wages for low-skilled workers within the nation, which is probably not true in the US. Statistics show that in the US, wages and unemployment rate are rarely affected for the reason that immigrants move more flexibly for jobs than local workers.Immigration boosts economy by
71、driving up both demand and supply. Official data show that immigrants have a far more diverse composition than the native-born. They have a higher percentage of doctoral degree owners while also a higher percentage of worse-educated. The effect is that companies actually adjust to the change in job
72、market in the long-run and figure out their way to deal with a mix of workers with different skills and levels, which at the end of the day fits them into different jobs.For those who have a bachelor or a doctoral degree, they are the driving engines whose innovation largely boosts the US economy. I
73、mmigrants to the United States tend to generate more patentable technologies than natives: though they constitute only 18 percent of the 25 and older workforce, immigrants obtain 28 percent of high-quality patents. Immigrants are also more likely to become Nobel winners in physics, chemistry, and ph
74、ysiology or medicine. These innovations can increase productivity and job supplies in the long run.For those badly-educated, even though they did cause a negative impact to net financial contribution to the US government, the impact is rather small compared to those undereducated native people. It i
75、s because as immigrants who come to seek for a change for their life, it is more likely for them to take a job rather than accepting the basic living standard provided by government subsidy like those desperate native-born Americans who have lost faith in the so-called “American Dream”. In the long
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
