江苏省南京市六校联合体2021届高三英语上学期12月联考试题 (含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市六校联合体2021届高三英语上学期12月联考试题 含解析 江苏省 南京市 联合体 2021 届高三 英语 上学 12 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市六校联合体2021届高三英语上学期12月联考试题 (含解析)第一部分听力 (共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who might the woman be?A. An office worker.B. A student.C. A boss.【答案】A【解析】【原文】M: Hello, Kate. Overtim
2、e again, will you?W: Yes, Ive got to, if I want to get a pay raise.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man ask the woman to do?A. Delete the message completely.B. Restart the computer.C. Dont push the key.【答案】C【解析】【原文】W: Please help me with this computer. This little message keeps coming up. I dont u
3、nderstand it. Its frustrating.M: Oh, thats a minor problem. Just dont push this key.W: All right, thanks.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. When to go to Chicago.B. How to go to Chicago.C. What to do in Chicago.【答案】B【解析】【原文】M: I think I might take the train to Chicago tomorr
4、ow. Its probably going to be a long ride, but its cheaper than flying.W: I think you should just spend the money flying. Its much faster, and youll have more time to visit the city.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much does the woman save?A. $11.30.B. $99.26.C. $110.56.【答案】A【解析】【原文】M: Your total comes to $1
5、10.56. Do you have a membership card?W: Oh, yes. Thank you for reminding me. Here you are.M: OK, your new total is $99.26.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the speakers eat together?A. At 11:00 p.m.B. At 10:30 p.m.C. At 6:20 p.m.【答案】C【解析】【原文】M: Laura, would you like to get something to eat with me at 1
6、1:00 p.m.?W: Sorry, thats too late. I usually go to bed around 10:30 p.m.M: OK, how about 6:20 p.m.? Its dinner time.W: Thats fine.第二节 (共 15 小题,每小题1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回
7、答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What do we know about Betty?A. She had a major operation.B. She is in hospital.C. She brought some flowers to the man.7. Who is Betty talking to?A. Her teacher.B. Her doctor.C. Her classmate.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: Betty, how are you feeling today? Our classmates are conce
8、rned about you.W: I feel better. Thanks for coming.M: I brought you some flowers.W: Thanks.M: Did you talk to your doctor? What did he say?W: He said it was just a minor operation and I can leave hospital next week. So dont worry about me.M: Thats good. Is there anything I can do for you?W: Yes, can
9、 you ring the nurse? Its time for another injection (注射).听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where does the conversation probably take place?A. At a gym.B. At a swimming pool.C. At a restaurant.9. Why does the man apply for a membership card?A. To gain muscle.B. To lose weight.C. To have a special
10、 discount.10. What will the man do next?A. Complete a form.B. Call his friend.C. Go swimming.【答案】8. A 9. B 10. A【解析】原文】M: Excuse me. Im interested in applying for a membership card.W: Thats fine. Here is a list of our prices. How did you hear about us?M: Oh, a friend of mine is a member here. I thin
11、k this plan is best for me.W: What services are you interested in?M: I would like to have access to the swimming pool. And I also work out to lose weight in the gym.W: Alright. Just fill out this form first. And how do you like to pay?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where are the speakers?A.
12、At the mans house.B. At a restaurant.C. At the womans house.12. What is the woman?A. A cook.B. A teacher.C. A student.13. What does the man think of the fried kidney?A. Tasty.B. Salty.C. Disgusting.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】W: Everything is ready. Please come to the dining room.M: Wow, what a mar
13、velous (了不起的) table youve got here! Ive long heard Chinese dishes are well-known all over the world for their color, aroma (香气) and taste.W: I hope you like my cooking.M: I think you are not only a good teacher but also a good cook.W: Thanks for the compliment (称赞). Lets begin with chicken which wil
14、l bring luck to the guests, according to Chinese culture.M: It sounds interesting. In that case, Ill eat more.W: Please help yourself to it.M: Thanks. I like fried kidney (炒腰花) best among Chinese food.W: Have a try.M: Well, its really unusual! Its quite tender (嫩) and delicious!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可
15、播放相关音频,请去附件查看】14. What is the man doing at first?A. Searching for an English magazine.B. Looking for an English language book.C. Practicing pronunciation of words.15. What will the man most probably do?A. Go to the philosophy section.B. Keep the book for more than two months.C. Get three books at th
16、e same time.16. How much will the man pay?A. $400.B. $190.C. $150.17. How does the woman sound?A. Patient.B. Indifferent.C. Disappointed.【答案】14. B 15. C 16. B 17. A【解析】【原文】W: What kind of book are you searching for?M: An excellent English language book. From it I can get new words and practice basic
17、 pronunciation of long words.W: You can go through books written by Charles Dickens or John Milton. There you can learn new words and practice pronunciation. And you can get those books in the literature section.M: Can I get them issued for a month?W: Yes, you can. For that you need to get a members
18、hip card issued for yourself. That card will permit you to get 2-3 books at a time.M: Maam, is it mandatory (强制的) to get a membership card?W: Well, if you want to issue more than one book at a time, it is a must.M: Do I have to pay for it?W: Yes, $100 for the first six months and $30 every six month
19、s for renewal.M: OK. Maam, please issue me a membership card for two years.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What does Minor Heat mean?A. The extreme hot point is coming.B. The hottest period is over.C. The hottest season is coming.19. Which activity is unnecessary during Minor Heat?A. Earthquake
20、 relief.B. Flood control.C. Drought relief.20. What can people do during Minor Heat?A. Hang the clothes out in the shade.B. Play with fireflies at home.C. Appreciate the lotus flower.【答案】18. C 19. A 20. C【解析】【原文】W: The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Minor He
21、at (小暑), the 11th solar term of the year, signifies (意味着) the hottest period is coming but the extreme hot point has yet to (还没有) arrive. In China, the 24 solar terms were created thousands of years ago to guide agricultural production. But the solar term culture is still useful today to guide peopl
22、es lives through special foods, cultural ceremonies and even healthy living tips that correspond with each term.The following are 4 things you need to know about Minor Heat.A season of storms, thunder and hailStorms, thunder and hail often happen during Minor Heat, though in some years there might b
23、e droughts. One of the prevailing (占主导地位的,流行的) farming activities during Minor Heat is staying on top of flood control and drought relief.A season for the lotus flowerIn Minor Heat, high temperatures are good for the growth of the lotus flower. From Minor Heat to the Double Ninth Festival, the lotus
24、 flower (荷花) is in full bloom, and always simple but elegant.Firefly seasonMinor Heat is the season when fireflies become lively. Zhu Shuzhen, a woman of the Southern Song Dynasty, once described in her famous poem Summer Fireflies a happy scene of children playing with fireflies in the woods at nig
25、ht.Sunning clothesDuring the Minor Heat period, with the longest amount of sunlight and the strongest sunlight radiation, many families hang their clothes out in the sun to prevent mildew (霉,霉菌).第二部分阅读 (共两节,满分50 分)第一节 (共 15 小题; 每小题 2.5分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。A_All current Unive
26、rsity of Chicago (UChicago) students have the opportunity to take courses offered by The University of Chicago Booth School of Business (Booth) within the guidelines set forth by Booth and the students department/division.Tuition charges are based on the tuition policy and rate for your department o
27、r division.If you are not a current University of Chicago student, enrollment is possible throughthe Graham School of General Studies. Booth graduates can take up 300 units tuition-free at any time after graduation.Note:Courses are offered only if a seat is available at the time your registration is
28、 processed. Booth students have first priority for registration, so popular courses may be closed due to space limitations.AccommodationsStudents who have or expect to obtain a letter of accommodation from the Universitys Office of Student Disability Services should indicate this in their registrati
29、on request poll and be prepared to present an accommodation letter after successful enrollment in a Booth course.Course Materials FeeEach Booth course will have a fee of $25 for cases and articles that are delivered electronically through Canvas, faculty course webpages, or hard-copy in class. This
30、Booth Book Fee is in addition to any textbooks that may be required, and is non-refundable for coursesdropped after Friday, the second week of the quarter.21. Which of the following is the most suitable for the blank in the first paragraph?A. CoursesB. ScheduleC. QualificationsD. Evaluation22. Which
31、 statement about the courses may the author agree with?A. Courses are offered on a space-available basis.B. Only students from UChicago can take the courses.C. Popular courses are reserved for students from Booth.D. Graduates from Booth have free access to all the courses.23. What can be learned fro
32、m the last paragraph?A. The $25 fee doesnt include textbooks needed.B. The Booth courses last for around eight weeks.C. The Booth courses are mainly delivered online.D. Fees can be paid back when one quits halfway.【答案】21. C 22. A 23. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了Booth所开设的课程的相关信息。【21题详解】主旨大意题。由第一段“All current U
33、niversity of Chicago (UChicago) students have the opportunity to take courses offered by The University of Chicago Booth School of Business (Booth) within the guidelines set forth by Booth and the students department/division. Tuition charges are based on the tuition policy and rate for your departm
34、ent or division.”(所有芝加哥大学的学生都有机会参加芝加哥大学布斯(Booth)商学院提供的课程,这些课程由Booth和学生系/部门制定。学费根据您所在部门的学费政策和费率收取。)可知本段主要讲参加此课程的面向对象和学费,说的是布斯(Booth)商学院的Qualifications(资格、限定条件),即哪些人有资格参加课程、参与课程的条件是什么。故选C项。【22题详解】细节理解题。由第三段中的“Courses are offered only if a seat is available at the time your registration is processed.”(
35、只有在办理注册手续时,有可用的座位的情况下,课程才会被提供。)可知课程是在有空位的基础上才会被提供的。故选A项。【23题详解】细节理解题。由最后一段“Each Booth course will have a fee of $25 for cases and articles that are delivered electronically through Canvas, faculty course webpages, or hard-copy in class. This Booth Book Fee is in addition to any textbooks that may be
36、 required, and is non-refundable for courses dropped after Friday, the second week of the quarter.”(每个Booth课程将收取25美元的费用,用于通过画布、教员课程网页或课堂硬拷贝以电子方式交付的案例和文章。此Booth书费不包括任何可能需要的教科书,对于本季度第二周(星期五)之后取消的课程不退还。)可知每个Booth课程将收取25美元的费用,但此Booth书费不包括任何可能需要的教科书。故选A项。BSky Drive Inc. conducted a successful test drive
37、of its new flying car on August 25 at the Toyota Test Field, one of the largest in Japan and home to the car companys development base. The car, named SD-03, manned with a pilot, took off and circled the field for about four minutes. It was the first public demonstration for a flying car in Japanese
38、 history.“We are extremely excited to have achieved Japans first-ever manned flight of a flying car in the two years since we founded SkyDrive. with the goal of commercializing such aircraft,” CEO Tomohiro Fukuzawa said. “We want to realize a society where flying cars are an accessible and convenien
39、t means of transportation in the skies and people are able to experience a safe, secure, and comfortable new way of life.”The SD-03 is the worlds smallest electric vertical take-off and landing vehicle and takes up the space of about two parked cars, according to the company. It has eight motors to
40、ensure “safety in emergency situations”. “In designing an unexplored, new type of transportation known as the flying car, we chose the keyword progressive for inspiration,” Design Director Takumi Yamamot said. “We wanted this vehicle to be futuristic, charismatic and desirable for all future custome
41、rs, while fully including the high technology of SkyDrive.”The company hopes to make the flying car part of normal life and not just a product. More test flights will occur in the future under different conditions to make sure the safety and technology of the vehicle meet industry standards.The succ
42、ess of this flight means that it is likely that the car will be tested outside of the Toyota Test field by the end of the year. The company will continue to develop technologies to safely and securely launch the flying car in 2023. However, no price has been announced so far.24. Whats the feature of
43、 SD-03?A. Green and energy-saving.B. Secure and multi-function.C. High-tech and user-friendly.D. Expensive and unmanned.25. What do Takumi Yamamots words imply?A. They are the pioneer of flying cars.B. Flying cars will soon be commercialized.C. Flying cars will set a new trend in society.D. They tar
44、get flying cars on high-end consumers.26. What can we learn from the last two paragraphs?A. Flying cars fail to reach industry standards.B. Flying cars will be sold at affordable prices.C. The safety of flying cars needs strengthening.D. Tests are now limited to the Toyota Test Field.27. What is the
45、 main idea of the text?A. Flying cars will be on the market by 2023.B. Flying cars are no longer just a flight of fancy.C. SkyDrives SD-03 is the flying car of tomorrow.D. SkyDrive demonstrates its first piloted flying car.【答案】24. C 25. A 26. D 27. D【解析】这是一篇新闻报道。文章介绍了SkyDrive公司在丰田试验场成功地进行了新飞车的试驾,此技术
46、还需继续开发,价格未定。【24题详解】细节理解题。由第二段中的“We are extremely excited to have achieved Japans first-ever manned flight of a flying car in the two years since we founded SkyDrive.”(我们非常兴奋,在我们成立SkyDrive的两年里,实现了日本有史以来第一次载人飞行的飞行器。)和“We want to realize a society where flying cars are an accessible and convenient mean
47、s of transportation in the skies and people are able to experience a safe, secure, and comfortable new way of life.”(我们希望实现这样一个社会:飞行汽车是一种无障碍的、方便的空中交通工具,人们能够体验到安全、有保障、舒适的新生活方式。),可知SD-03是可以载人飞行的汽车,可以给人带来方便,具有高科技和用户友好的特点。故选C项。【25题详解】推理判断题。由第三段中的“In designing an unexplored, new type of transportation kn
48、own as the flying car, we chose the keyword progressive for inspiration,” Design Director Takumi Yamamot said.”(设计总监Takumi Yamamot说:“在设计一种未经探索的新型交通工具飞车时,我们选择了进步这个词作为灵感来源”),可知Takumi Yamamot他们在设计一种未经探索的新型交通工具飞车,可推断出他们是飞行汽车的先驱。故选A项。【26题详解】细节理解题。由第五段中的“The success of this flight means that it is likely
49、that the car will be tested outside of the Toyota Test field by the end of the year.”(这次飞行的成功意味着,这辆车很可能将在年底前在丰田测试场外进行测试。),可知在年底前,飞车才可能在丰田测试场外进行测试,说明目前测试仅限于丰田测试场。故选D项。【27题详解】主旨大意题。第一段讲“SkyDrive展示了它的第一辆有人驾驶的飞行汽车SD-03”,第二段讲“飞行汽车SD-03的特点”,第三段讲“飞行汽车SD-03的设计和设计初衷”,第四段讲“飞行汽车SD-03还要进行更多的试飞”,第五段讲“飞行汽车SD-03还需
50、继续开发,价格未定”,文章主要讲SkyDrive展示了它的第一辆有人驾驶的飞行汽车SD-03,D项符合文意。故选D项。CVocational education is having a moment in the United States, as more job training programs are carried out in schools. But these efforts require a change in thinking about what the process looks like, one that isnt built only on pushing st
51、udents to either a college-bound or a vocation-bound track, a long-standing criticism of vocational education efforts in the U.S. One place to look for inspiration may be Finland. The countrys vocational education and training (VET) opens not only to students after they complete nine years of school
52、, but also to adults looking for a career change or improvement in vocational skills.Finnish students complete nine years of comprehensive education, after which students have an option: They can continue on an academic track and prepare for university, or they can choose to begin vocational trainin
53、g. Either way, the process takes three years, and both sets of students can, following the completion of their tracks, apply for university or enter the workforce. Students can even do both at the same time if they want to.One reason for VETs success in Finland is the wide range of occupations for w
54、hich training is offered. For most Americans, the idea of vocational education calls to mind welding (焊接) or auto repair. Such training is offered in Finland, of course, but other fields, like education, tourism, cooking, social services and gardening, are also included in Finnish vocational educati
55、on. VET courses are even available for home economics so people can learn to manage their households.VET isnt just for teenagers and young adults deciding what they want to do with their lives. VET programs are available to older adults as well. These adults may want to improve their skills in their
56、 current occupations, or they may be looking to change their careers entirely, from a driver to a baker. VET programs can help them achieve those goals. These courses may cost money for adults, between 50 and 60 euros, but many are free of charge.A survey of VET students found high satisfaction with
57、 the process. 64 percent of those who responded to the survey said they felt the vocational skills they learned as a result of their training were enough for work, and another 70 percent felt confident they could find work after graduation as a result of the skills they learned.28. In the authors op
58、inion, vocational education in the U.S. _.A. follows in Finlands footstepsB. fails to cater to the publics needsC. greatly decreases students interest in learningD. serves as an addition to the college-bound track29. How is Finlands VET special?A. It is a major part of comprehensive education.B. It
59、opens up opportunities to people of all ages.C. It is totally independent of a college education.D. It is flexible and fully respects students choices.30. Which of the following can explain VETs success in Finland?A. VET guarantees trainees a good job.B. VET is free of charge for all trainees.C. VET
60、 is totally supported by the government.D. VET offers training in almost all walks of life.31. What do most students surveyed think of Finlands VET?A. Practical.B. Academic.C. Challenging.D. Thorough.【答案】28. B 29. D 30. D 31. A【解析】这是一篇说明文。文章以芬兰的兽医专业为例,说明了职业教育越来越受欢迎。【28题详解】推理判断题。由第一段中的“But these effo
61、rts require a change in thinking about what the process looks like, one that isnt built only on pushing students to either a college-bound or a vocation-bound track, a long-standing criticism of vocational education efforts in the U.S.”(但这些努力需要改变人们对这一过程的看法,不仅仅是把学生推上大学或职业的轨道,这是对美国职业教育努力的长期批评。),可知大家批评
62、美国职业教育,可推断出的美国的职业教育不能满足公众的需要。故选B项。【29题详解】细节理解题。由第二段“Finnish students complete nine years of comprehensive education, after which students have an option: They can continue on an academic track and prepare for university, or they can choose to begin vocational training. Either way, the process takes
63、three years, and both sets of students can, following the completion of their tracks, apply for university or enter the workforce. Students can even do both at the same time if they want to.”(芬兰学生完成九年的综合教育,之后学生有一个选择:他们可以继续学业,准备上大学,也可以选择开始职业培训。不管怎样,这一过程需要三年时间,这两类学生在完成学业后,都可以申请大学或进入工作岗位。如果学生愿意的话,他们甚至可
64、以同时做这两件事。)和第四段找到“VET isnt just for teenagers and young adults deciding what they want to do with their lives.”(职业教育培训不仅仅是为青少年和年轻人决定他们的生活要做什么。),可知芬兰学生完成九年的综合教育后,可以去上大学,可以去开始职业培训,也可以两者同时进行,这种教育很灵活,还可以帮助青少年和年轻人决定他们的生活要做什么,说明芬兰的兽医职业教育是灵活的,可以充分尊重学生的选择,让学生做自己想做的,这是它的特别之处。故选D项。【30题详解】细节理解题。由第三段中的“One reaso
65、n for VETs success in Finland is the wide range of occupations for which training is offered.”(职业教育在芬兰取得成功的一个原因是提供培训的职业范围广泛。),可知芬兰的职业教育提供范围广泛的职业,是职业教育在芬兰成功的原因。故选D项。【31题详解】推理判断题。由最后一段中的“64 percent of those who responded to the survey said they felt the vocational skills they learned as a result of th
66、eir training were enough for work, and another 70 percent felt confident they could find work after graduation as a result of the skills they learned.”(在接受调查的受访者中,64%的人表示,他们觉得自己通过培训学到的职业技能足以胜任工作,另有70%的人认为,通过所学的技能,他们毕业后能够找到工作。),可知大多数受访学生认为芬兰的职业教育能让自己找到工作及胜任它,可推断出芬兰的职业教育很实用。故选A项。DConcerned about pollu
67、tion and congestion (拥塞), a growing number of local governments are trying to reduce the number of drivers in Europes big cities. Some, like London and Stockholm, have introduced congestion charges to discourage driving during peak hours. Paris has tried banning cars from driving on certain days, de
68、pending on whether they have even or odd number plates. Perhaps the most ambitious plan to curb cars comes from Oslo, Norways capital.The change that is most easily to be noticed in Oslo is somewhat different from that in other European cities. Late last year, the government removed some 700 parking
69、 spaces from the city centre, replacing them with benches, bicycles and more pavements. The mere 50 or so spots that remain are largely reserved for handicapped residents and local businesses that rely on deliveries. Another big change has come in the form of zoning reform. Some roads in the city ce
70、ntre have been closed off to private cars; others have been changed so that traffic can only flow in one direction.Enforcement has been severe, though. The city government has placed signs informing drivers of the new rules, but not everyone has paid them much attention. In addition, Norways conserv
71、atives believe strongly in the idea of car ownership, and shopkeepers worry that fewer cars might mean fewer customers. It is still too early to assess how effective the new measures have been. Still, early data show that pedestrian traffic in the city centre was up by 10% in the fourth quarter of 2
72、018 over a year earlier, which suggests the reforms are working as intended.Hanna Marcussen, vice-mayor for urban development and a member of the Green Party, notes that Oslos most successful shops are on the high street, where most customers are pedestrians anyway. The government is busy compiling
73、tax records to measure the economic impact of its reforms. Research on Stockholms congestion-pricing scheme finds that the benefits from factors such as shorter travel times and safer roads far outweigh the fees paid by drivers.The fact that the citys efforts to control traffic have been controversi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
