2022高考英语一轮复习 提能练(五)Unit 5 Rhythm(含解析)北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语一轮复习 提能练五Unit Rhythm含解析北师大版 2022 高考 英语 一轮 复习 提能练 Unit Rhythm 解析 北师大
- 资源描述:
-
1、Unit 5Rhythm第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A (2021昆明市“三诊一模”高考模拟)Teens Activities:Take a Look at Some BooksType 1:Read about a real personClassic:The Little House on the Prairie series by Laura Ingalls Wilder offers a cool view of frontier life.But it might
2、also make you think about how the Ingalls family and people they knew treated American Indians.New:You might remember reading in KidzBuzz about Hilde Lysiak,a girl who started her own newspaper in her Pennsylvania town.Now,shes helping to write books about a young reporter like herself in the Hilde
3、Cracks the Case series.Type 2:Enter a new worldClassic:The Chronicles of Narnia series by CS.Lewis is about brothers who find a strange land inside a cupboard and have adventures they could never have dreamed up.New:The Hotel Between by Sean Easley tells the story of a boy named Cam who discovers a
4、magical hotel with doors that open to countries all over the world.The hotel has many secrets,but it also teaches things Cam never thought he had learned!Type 3:Get fearsClassic:Chances are your parents read RL.Stines Goosebumps series when they were younger.These scary stories are all about kids wh
5、o find themselves fighting scary monsters and aliens.New:Stitchers by Lorien Lawrence is the frightening tale about a girl named Quinn who knows theres something strange about her neighbors.Will she find the answer before they find her?Type 4:Manage issues like bullying(欺凌)Classic:Blubber by Judy Bl
6、ume tells the story of a girl who is bullied for being overweight,and the girls who could help but decide instead to join in.New:Not all bullying happens by classmates at school.Alan Cole Is Not a Coward by Eric Bell is the story of a boy who has a secret and will do anything to keep his mean brothe
7、r from spilling the beans.语篇解读:本文是一篇应用文。主要介绍了适合青少年阅读的四类书。1Who is most likely to write reallife stories?ALaura Ingalls Wilder.BC.S.Lewis.CR.L.Stine.DJudy Blume.A考查细节理解。根据Type 1:Read about a real person部分的标题“Read about a real person”及第一段的第一句“Classic:The Little House on the Prairie series by Laura Inga
8、lls Wilder offers a cool view of frontier life”可知,Laura Ingalls Wilder写的是真实的故事。故选A。2Which of the following belongs to a horrible series?ABlubber.BThe Chronicles of Narnia.CGoosebumps.DLittle House on the Prairie.C考查细节理解。根据Type 3:Get fears部分的第一段内容可知,R.L.Stine的鸡皮疙瘩系列故事是一些可怕的故事。故选C。3What do the four ty
9、pes of books have in common?AEach offers readers two choices.BEach tells readers a secret story.CEach classic book contains a series.DEach talks readers into buying one.A考查细节理解。通读全文可知,每种类型都有Classic和New两部分供读者选择。故选A。B (2021洛阳市高三第二次统一考试)One winter,a fishermanJim Savagewas braving the freezing temperatu
10、res when he noticed a baby dolphin struggling to free herself from another fishermans trapthe fishing net.Jim spoke to her and she calmed down as he cut her free from the net.Seeing she was too tired to swim away,he called the Wildlife Conservation Commission and they rescued the dolphin,named her W
11、inter and took her to the center to get treatment.Winter was placed in a holding tank and the team put a feeding tube in her throat.Soon,though,Winter learned how to eat from a bottle.But the net wrapped around Winters tail had caused her tail to fall off piece by piece.Eventually all that was left
12、was a flesh stump(残肢).Though Winter did eventually start to swim,she taught herself an entirely original wayto swing her tail stump from side to side like a fish.She learned very well and learned how to trust and love the people who cared for her.And she made a new nonhuman friendPanama,another resc
13、ued dolphin.The two became lifelong friends,completely inseparable.But the trainers were worried.Her original moving way prevented her from growing properly.Then Kevin Carroll,a dolphin lover and maker of prosthetic limbs(假肢) for people,stepped in.With a team of experts,vets,and trainers,Kevin devel
14、oped a new tail for Winter.Winter was retrained to use the device to swim properly,and with lots of hard work she did it!Word about the disabled dolphin got out and everyone could relate to the dolphin.Now she seems to be connected with everyonefrom adults with prostheses to a little girl who didnt
15、want to wear her hearing aid until she met Winter.语篇解读:本文是一篇记叙文。主要讲述了渔夫Jim Savage和野生动物保护委员会以及其他人救助一只小海豚的故事。4What made Winter calm down?AThe fishing net.BJims words.CThe rescue team.DThe new tail.B考查细节理解。根据第一段中的“Jim spoke to her and she calmed down as he cut her free from the net”可知,Jim的话让这只小海豚平静了下来,
16、故选B。5Why did Jim phone the Wildlife Conservation Commission?ATo cure the baby dolphin.BTo deal with the fishing net.CTo rescue the other fisherman.DTo look at the baby dolphin.D考查推理判断。根据第一段中的“Seeing she was too tired to swim away,he called the Wildlife Conservation Commission and they rescued the do
17、lphin”可知,Jim看到这只小海豚太累不能游走,就给野生动物保护委员会打电话,他们随后救助了这只小海豚。由此可推知,他打电话是为了让他们来察看并救助这只小海豚,故选D。6What made the trainers worried?AWinters relationship with Panama.BWinters popularity with visitors.CThe effect of the damage on Winter.DWinters moving style like other dolphins.C考查细节理解。根据第四段中的“But the trainers wer
18、e worried.Her original moving way prevented her from growing properly”可知,受伤对这只小海豚产生了很大的影响,这使训练员们很担忧,故选C。7How would the author feel about the outcome of the event?AIts beautiful.BIts controversial.CIts humorous.DIts discouraging.A考查推理判断。根据第四段最后一句表述的这只小海豚又能正常地游动了和最后一段中的“Now she seems to be connected w
19、ith everyone”可推知,这个救助海豚的事件的后续发展是好的,因而作者应该会认为它的结果是美好的,故选A。C (2021山东新高考第一次模拟)Next time you find yourself tending to your flower garden,you may want to stay quiet.The flowers are listening.Israeli scientists discovered that the plants hear bees approaching and attempt to lure them in with sweeter necta
20、r(花蜜).In several experiments,they found that playing audio recordings of buzzing bees around certain flowers will cause the sugar concentration in the nectar to rise by about 20% in less than five minutes.Such a rapid reaction by plants to sound had never previously been reported.Just to make a comp
21、arison,the researchers also tried a higher frequency noiselike that made by a mosquito or a batand the flowers did not respond.The authors pointed out that the behavior is actually in line with the natural order of things,considering that a plants ability to sense its environment and respond to it i
22、s critical for its survival.So,it seems that plants have some sort of consciousness.This is not the first time that plants have reacted to the sound around them.In a 2009 study,the researchers found that womens voices help make plants grow faster.In that experiment,tomato plants were found to grow t
23、wo inches taller when they were tended to by a female gardener.What if we told you that a potato chip bag left on the floor of a break room could listen in on office gossip?As people were talking around the potato chip bag,they were sending tiny sound vibrations(震动) into the air.Those vibrations the
24、n hit lifeless objects around the room.If you had a camera that was zoomed in on one of those objects extremely closely,in theory,you could actually see the object move along with the vibrations.You could then feed that video into a computer program that could translate the vibrations and you could
25、play back the audio of the conversation that just took place.So the next time youre at the botanical garden or in a grocery aisle,be careful what you say.Someoneor somethingmight be listening.语篇解读:本文是一篇说明文。研究发现,植物会对周围的声音作出反应,而无生命的物体也会随声波的震动动起来。8Which of the following best explains “lure” in Paragrap
26、h 2?AShut.BAttract.CTrap.DLead.B考查词义猜测。根据第二段第一句和语境可知,当植物听到蜜蜂靠近时,会试图用更甜的花蜜吸引它们,故选B“吸引”。9What is vital for plants to survive?AThe soil they depend on to grow.BThe audio recordings played to them.CThe identification to the sound frequency.DThe power to sense and react to the environment.D考查细节理解。根据第三段中的
27、“a plants ability to sense its environment and respond to it is critical for its survival”可知,D项“感知环境并对环境作出反应的能力”正确。10What can speed up the growth of plants?AThe womens voice.BThe strength of the vibration.CThe species of the young plant.DThe number of the music played.A考查细节理解。根据第四段中的“the researchers
28、 found that womens voices help make plants grow faster”可知A项正确。11What is the main idea of the text?A.The frequency of vibrations determines plants growth.BSound vibrations can be processed into audio.CBuzzing bees can increase the production of nectar.DPlants or lifeless objects may have the ability
29、to listen.D考查主旨大意。文章开头说植物听到蜜蜂靠近就会试图用更甜的花蜜来吸引它们,后面说薯片的包装袋可能会偷听办公室的闲聊,再结合文章最后一句“Someoneor somethingmight be listening”可知,这句话总结了全文大意,故选D项“植物或无生命物体可能有听的能力”。D (2021成都市高三第一次诊断性检测)This morning were going to head off down into the wetland,a very specific kind of wetland called the Prairie fen.You can find N
30、ate Fuller counting butterflies.The Sarett Nature Center needs an accurate count of Mitchells satyr butterflies to help preserve one of their last known habitats.Theyre very particular about the kind of habitat where they can live,which is part of what makes them so rare and amazing indicators for o
31、ur water quality.Today,Sarett expert Ashley ColeWick with Michigans Natural Features Inventory helps Fuller count.She says,“When I first started working on the butterfly in 2013,we had 18 populations and in 2019,we had 10.”The Mitchells satyr butterfly went on the endangered species list in 1991.Ini
32、tially it was thought that loss of wetlands contributed to their decline.Fuller says,“Its not just habitat availability.The quantity and quality of groundwater coming into these wetlands seem to be a challenge for the butterfly.Nothing has all been sorted out exactly.” While the decline is likely a
33、combination of factors,the fact that water quality might contribute is alarming because the wetlands are the headwaters for the Midwests rivers and streams.A captive breeding(人工繁殖) program was started four years ago at the Toledo Zoo to help get to the bottom of the mystery.Today Director Ryan Walsh
34、 who heads the program says its been the only successful captive breeding program.The caterpillars(毛毛虫) spent the winter in a special weather control room that helped determine the Mitchells satyrs dont do well below 4.4 degrees Celsius.With that knowledge,the program produced 1,300 new eggs,a devel
35、opment that may go a long way toward restoring the population.And if all goes well,may one day the Mitchells satyr butterfly earn a ticket off the endangered species list.语篇解读:本文是一篇说明文。最初人们认为湿地的丧失导致米切尔眼蝶数量减少,但专家经过研究发现,地下水的数量和质量似乎也是其数量减少的原因;研究人员于4年前开始了一个人工繁殖项目来探索其减少的原因,之后该项目培育出很多米切尔眼蝶虫卵,这样一来,米切尔眼蝶有望脱
36、离濒危物种名单。12What are the indicators for the water quality?AThe habitats.BThe butterflies.CThe wetlands.DThe experts.B考查细节理解。根据第二段第三句“Theyre very particular about.amazing indicators for our water quality”可知,米切尔眼蝶对自己栖息地的种类很挑剔,这使得它们如此稀少并成为水质的指标,故选B项。13What is the main idea of the third paragraph?AThe imp
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556146.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
