2022高考英语话题复习一轮主题训练(十九) 重大政治、历史事件文化渊源 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语话题复习一轮主题训练十九重大政治、历史事件文化渊源 WORD版含解析 2022 高考 英语 话题 复习 一轮 主题 训练 十九 重大 政治 历史事件 文化 渊源 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、主题训练(十九)重大政治、历史事件,文化渊源大阅读提升阅读速度内化读文规律(满分70分,限时55分钟).阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)A(2021湖南湘东六校联考)Treasures from the Al Thani CollectionLocation: The Meridian Gate (Wumen)Dates: April 17 through July 18The Al Thani Collection allows visitors to see cultural landscapes that have been lost in the depths of hi
2、story. Artefacts from Egypt and Persia throw light on mysteries known to few. Different people have marked these relics with their own styles, which reflect the unique sources of each culture but strike the viewers with an equally powerful charm.Exhibition Commemorating the 120th Anniversary of Zhan
3、g Bojus BirthLocation: Hall of Martial Valor (Wuying dian)Dates: April 3 through May 6The exhibition features traditional Chinese paintings and calligraphy from stateowned museums. Divided into three sections, the exhibition displays artwork organized in order of time, which offers a comprehensive o
4、verview of Zhang Bojus collection through this impressive gathering of the collectors works.Discovering the Hall of Mental CultivationLocation: The Gate of Uprightness (Duanmen)Dates: April 3 through April 24The exhibition allows visitors new ways to explore the history of the Forbidden City with a
5、simple click and celebrates the 92nd anniversary of the establishment of the Palace Museum, established on October 10, 1925. Adding to the museums new displays, this exhibition combines traditional Chinese culture and contemporary technologies.Kulangsu Gallery of Foreign Artefacts from the Palace Mu
6、seum CollectionLocation: Kulangsu, Xiamen, Fujian ProvinceDates: May 13 through June 24The gallery is a major place for the Palace Museum to showcase its splendid collection of international art. Most of these works have been kept in the storehouse of the museum and have never been shown to the publ
7、ic. Originally from Europe, East Asia, and North America, these international works date from the sixteenth to the twentieth century.语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了四个文物及书画展览,包括展览的项目名称、地点、展览的时间、展览的内容等。1Which exhibition displays the longest time?ATreasures from the Al Thani Collection.BExhibition Commemorating th
8、e 120th Anniversary of Zhang Bojus Birth.CDiscovering the Hall of Mental Cultivation.DKulangsu Gallery of Foreign Artefacts from the Palace Museum Collection.解析:选A选A细节理解题。根据题干关键词“displays the longest time”定位到每个展览的时间,由“Dates: April 17 through July 18”“Dates: April 3 through May 6”“Dates: April 3 thro
9、ugh April 24”“Dates: May 13 through June 24”可知,Al Thani珍宝展从4月17日到7月18日,历时最长,故A项正确。2Those who appreciate Chinese painting will probably go to _.Athe Meridian GateBHall of Martial ValorCthe Gate of UprightnessDKulangsu Gallery of Foreign Artefacts解析:选B推理判断题。根据第二段第一句“The exhibition features traditional
10、 Chinese paintings and calligraphy from stateowned museums”,结合该段说明的展览地点“Location: Hall of Martial Valor (Wuying dian)”可知,中国传统书画展在武英殿展出;据此推断,对中国绘画感兴趣的参观者可以去武英殿,故B项正确。3What is special about Discovering the Hall of Mental Cultivation?AIt offers a digital experience.BIt honors the Forbidden City.CIt com
11、bines diverse cultures.DIt adopts complex technologies.解析:选A细节理解题。根据第三段第一句中的“The exhibition allows visitors new ways to explore the history of the Forbidden City with a simple click”可知,点击鼠标,你就可以探索紫禁城的历史;结合该段尾句“Adding to the museums new displays, this exhibition combines traditional Chinese culture a
12、nd contemporary technologies”可知,这个展览融合了中国传统文化和当代技术,为博物馆增添了新的展览。据此可知,Discovering the Hall of Mental Cultivation的特别之处在于为参观者提供了数字化体验,故A项正确。BA European Union program is letting blind people experience famous paintings for the first time. It uses threedimensional (3D)printing to recreate famous paintings
13、 so they can be touched.One painting printed with the new technology is Gustav Klimts “The Kiss”. It is a popular attraction at the Belvedere Museum in Vienna, Austria. The painting shows a man and a woman standing in a field filled with flowers. They are wearing gold robes and have their arms aroun
14、d each other. The man leans down to kiss the woman.Klimt finished the painting in 1908. Until now, people who had trouble seeing could not appreciate the artwork. But thanks to the reproduction they can touch the piece and feel the ridges and depressions. Andreas Reichinger started making 3D version
15、s of artwork in 2010. He said this reproduction was his most difficult project because the couples robes are so detailed.Dominika Raditsch is a blind museum visitor. She touched the reproduction. As she moved her hands around it she said, “Exactly, can you see these? There are so many details.” Radi
16、tsch said she could imagine what the original painting looks like when she touched the reproduction. “Its somehow round. You can feel it. You can feel it. It comes with it. And in many places its so smooth. And then I think to myself: it probably shines too!” Raditsch said.The Belvedere is not the o
17、nly museum to have 3D versions of its artwork. Some of the pieces at the Prado Museum, in Madrid, Spain have reproductions that can be touched. But the piece in Vienna has one special part: it is made with widely available 3D printing technology. That means one day, blind art fans anywhere in the wo
18、rld could download the source files and print the reproductions themselves.语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了欧盟的一个项目使用3D打印技术重现名画,让它们可以被视障人士触摸到。4What is “The Kiss”?AA European Union project.BA popular painting.CA 3D technology.DA famous museum.解析:选B细节理解题。从文章第二段的“One painting printed with the new technology is Gusta
19、v Klimts The Kiss. It is a popular attraction”可知,吻是一幅深受欢迎的画作。故选B项。5Why did Reichinger say this reproduction was difficult to finish?AThe painting was reproduced detailedly.BThe original artwork was made in 1908.CBlind art fans cant download the source.DThe 3D technology is not available.解析:选A细节理解题。从
20、文章第三段的最后一句“He said this reproduction was his most difficult project because the couples robes are so detailed.”可知,Andreas Reichinger说吻是最难完成的作品,因为那对恋人的长袍细节很多。故选A项。6How did Raditsch feel when she first touched the reproduction?AAwkward.BPuzzled.CExcited. DNervous.解析:选C推理判断题。从文章第四段中的“You can feel it. Y
21、ou can feel it.”可以推测出Raditsch“激动的”心情。故选C项。7What is the best title for the text?AA European Union program for Museum VisitorsB3D Printing Lets the Blind Experience Famous PaintingsCHow to Reproduce the Worldfamous PaintingsDA Special Museum for Art Fans in Vienna, Austria解析:选B标题归纳题。从文章第一段的内容可以看出,用3D打
22、印技术让视障人士体验名画是文章的中心,下文是围绕该话题展开介绍的。故选B项。CStephen Hawking Warns HumansMust Leave Earth SoonProfessor Stephen Hawking recently came out with a serious warning for people. While at the Starmus Festival, a festival in Trondheim, Norway, celebrating science and the arts, Hawking warned people that the huma
23、n race is in serious danger.Hawking criticized President Donald Trump for denying climate change. Then the physicist warned the audience, “I am not denying the importance of fighting climate change and global warming, unlike Donald Trump, who may just have taken the most serious and wrong decision o
24、n climate change this world has seen.”Hawking proposed that the leading countries should send astronauts to the Moon before 2020 to restart a movement of more exploration in space. The BBC reported that Hawking suggested that we “build a lunar base in 30 years time and send people to Mars by 2025”Ac
25、cording to the BBC, Professor Hawking said, “Spreading out into space will completely change the future of humanity.” He continued, “I hope it would unite competitive nations in a single goal to face the common challenge for us all.” The physicist shared more ideas to motivate the younger generation
26、 to continue exploring space. Hawking stated, “A new and ambitious space program would excite (young people), and stimulate interest in other areas, such as astrophysics (天体物理学) and cosmology (宇宙学)”Hawking also revealed his vision of other forms of energy that could move us to a new planet. He warne
27、d the audience, “The Earth is under threat from so many areas that it is difficult for me to be positive.” He continued, “Our natural resources are being drained at an alarming rate. We have given our planet the disastrous gifts of climate change, rising temperatures, reduction of the polar ice caps
28、, deforestation (滥伐森林), and decimation (大批杀死) of animal species. We can be an ignorant and unthinking (考虑不周的) lot.”The professor warned the audience that doing nothing would lead nowhere. He said, “If we succeed we will send a probe (航天探测器) to Alpha Centauri within the lifetime of some of you alive
29、today. It is clear that we are entering a new space age. We are standing at the threshold (开端) of a new era. Human colonization and moving to other planets is no longer science fiction, and it can be science fact.” Hawking advised the audience to move to other worlds because we are running out of sp
30、ace.语篇解读:文章引用了世界知名物理学及天文学家霍金的观点,阐明了人类必须离开地球在太空中找一处新家的原因。8According to Hawking, what is the first step for humans to spread out into space?ATo send people to Mars.BTo build a lunar base.CTo send astronauts to the Moon.DTo change the future of humanity.解析:选C细节理解题。由文章第三段的第一句可知,人类要向太空扩展应在2020年之前把宇航员送到月球
31、以重启太空探索,故选C项。9The underlined word “drained” in Paragraph 5 can be replaced by “_”Aspeeded up BstoredCused up Dexplored解析:选C词义猜测题。由该词前面的“natural resources”和后面的“at an alarming rate”可以推断出,drain在这里是“用完,耗尽”的意思,故选C项。10What is Hawkings attitude towards the Earths future?APessimistic. BConfused.CPositive. D
32、Indifferent.解析:选A观点态度题。由文章中反复出现的“warned”以及第五段的内容可以推断出,霍金对地球的未来持悲观的态度,这也是他提出人类要离开地球的原因,故选A项。11The reason why humans must leave the Earth soon is that _.Athe Earth is under threat and the human race is in serious dangerBhumans have found other forms of energy to move to a new planetCa new and ambitiou
33、s space program would excite young peopleDastronauts have found a better world in space than the Earth解析:选A细节理解题。由第一段的第二句和第五段的第二句可知,人类必须离开地球的原因是:人类处于危险之中,地球受到威胁,故选A项。DTiny tubes and filaments (丝状物) in some Canadian rock appear to be the oldest known fossils, giving new support for some ideas about h
34、ow life began, a new study says.The features are mineralized remains of what appear to be bacteria that lived some 3.77 billion to 4.28 billion years ago, the scientist said. That would be older than some other rock features found in Greenland, which were considered to be the fossils last August.The
35、 new results come from examining rock found along the eastern shore of Hudson Bay in Northern Quebec. The filaments and tubes, made up of iron oxide called hematite (赤铁矿), appeared within a rock type called jasper (碧玉)Matthew Dodd of University College London, an author of the study published Wednes
36、day by Nature, said the living things lived in the seafloor where water was heated by a volcano. Since the fossils are nearly as old as Earth, which formed some 4.5 billion years ago, the finding supports previous indications that life may have begun in such an environment, he said.He and his collea
37、gues presented several lines of evidence to support the idea that tiny tubes and filaments are signatures of past life. But two experts whove previously reported similar findings said they are not convinced.“I would say they are not fossils,” Martin JVan Kranendonk of the University of New South Wal
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556363.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
