江苏省南京航空航天大学附属高级中学 2019-2020学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京航空航天大学附属高级中学 2019-2020学年高一英语上学期期中试题含解析 江苏省 南京航空航天 大学 附属 高级中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京航空航天大学附属高级中学 2019-2020学年高一英语上学期期中试题(含解析)第二部分 阅读理解(共 10 个小题;每题 2.5 分,满分 35.0 分)阅读下列短文,从每题所给的 A, B, C, 和 D,四个选项中,选出最佳答案,并在答题卡上将该选项涂黑.APersonal RobotMake your parents and teachers happy !Are you having problems finishing your homework on time? Do you avoid tidying your room until your mom shouts a
2、t you? You dont need to worry if you buy a Mr. Helping Hand personal robot. Mr. H can be programmed to organize your homework. Your own personal robot will follow you around, putting away books and objects that you have left on the floor or bed.Mr. H also has these featuresweighs only 500 gramsinclu
3、des long-lasting batteriescomes with a 5-year guaranteeremembers simple instructionsOriginally sold for $499NOW ONLY $299BUY NOWWATCH CONTROLThis is a watch that James Bond would be proud to wear!This is NOT a watch for ordinary people!Your electronic PENGO WATCH CONTROL acts as a remote control for
4、 TVsand videos. gives you a daily weather forecast. reminds you when to hand in yourhomework. sets off a silent warning alarmwhen parents or teachers are near.Besides, your PENGO WATCH CONTROL will always tell you the time accurately!Originally sold for $199NOW ONLY $99For further information, click
5、 here.1. With help from a Mr.H, you can .A. stop using batteries.B. remember your teachers instructions.C. finish your homework on time.D. get your room tidied on your way home.2. A PENGO WATCH CONTROL can help you to .A. repair your TVB. know what the weather is likeC. be a James BondD. organize yo
6、ur homework3. Where would you be most likely to find the two texts?A. On a notice boardB. On a teenage websiteC. In a company brochure.D. In a college newspaper.【答案】1. C 2. B 3. B【解析】本文是一则广告。文章介绍了Personal Robot和WATCH CONTROL,它们对家长和老师管理青少年会有很大的帮助。【1题详解】细节理解题。根据Personal Robot中Mr. H can be programmed t
7、o organize your homework.可知,在Mr.H先生的帮助下,你可以按时完成作业。故选C。【2题详解】细节理解题。根据WATCH CONTROL中 gives you a daily weather forecast.可知,A PENGO WATCH CONTROL可以帮助你了解天气情况。故选B。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一句话For further information, click here.可知,在青少年网站上最可能找到这两篇文章。故选B。BChildren start out as natural scientists eager to look into
8、 the world around them. Helping them enjoy science can be easy; there is no need for a lot of scientific terms or expensive lab equipment. You only have to share your childrens curiosity. You only have to share your childrens curiosity. There are suggestions on how to do it.Firstly, listen to their
9、questions. I once visited a classroom of sevenyearolds to talk about science as a job. The children asked me textbook questions about schooling, salary and whether I liked my job. When I finished answering, we sat facing one another in science. Finally I said, Now that weve finished with your lists,
10、 do you have questions of your own about science?After a long pause, a boy raised his hand, have you ever seen a grasshopper (蚱蜢)eat? When I try eating leaves like that, I get a stomachache. Why? This began a set of questions that lasted nearly two hours.Secondly, give them time to think. Studies ov
11、er the past 30 years have shown that, after asking a question, adults typically wait only one second or less for an answer, no time for a child to think.When adults increase their wait time to three seconds or more, children give more logical, complete and creative answers.Thirdly, watch your langua
12、ge. Once you have a child involved in a science discussion,dont jump in with Thats right or Very good. These words work well when it comes to encouraging good behavior. But in talking about science, quick praise can signal that discussion is over. Instead, keep things going by saying Thats interesti
13、ng or Id never thought of it that way before, or coming up with more questions or ideas.Never push a child to think. It doesnt make sense; children are always thinking, without your telling them to. Whats more, this can turn a conversation into a performance. The child will try to find the answer yo
14、u want, in as few words as possible, so that he will be a small target for your disagreement.Lastly, show; dont tell. Reallife impressions of nature are far more impressive than any lesson children can learn from a book or a television program. Let children look at their fingertips through a magnify
15、ing glass (放大镜), and theyll understand why you want them to wash before dinner. Rather than saying that water evaporates (蒸发), set a pot of water to boil and let them watch the water level drop.4. According to the passage, children are natural scientists, and to raise their interest, the most import
16、ant thing for adults to do is .A. to look into the world aroundB. to share the childrens curiosityC. to explain difficult phrases about scienceD. to supply the children with lab equipment5. In the second paragraph, the word list could best be replaced by _.A. all the questionsB. questions about the
17、authors jobC. questions from textbooksD. questions of his own6. According to the passage, children can answer questions in a more logical, complete and creative way if adults _.A. ask them to answer quicklyB. wait for one or two seconds after a questionC. tell them to answer the next dayD. wait at l
18、east for three seconds after a question7. The author mentions all of the following techniques for adults to share with their childrens curiosity except that adults should .A. tell their children stories instead of remembering factsB. offer their children chances to see things for themselvesC. be pat
19、ient enough when their children answer questionsD. encourage their children to ask questions of their own【答案】4. B 5. C 6. D 7. A【解析】本文是一篇说明文,说明了孩子们开始作为自然科学家,渴望观察他们周围的世界,帮助他们享受科学很简单。不需要很多科学术语或昂贵的实验室设备。你只需要分享孩子们的好奇心,因此作者提出了一些分享孩子们的好奇心的建议。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Helping them enjoy science can be easy; ther
20、e s no need for a lot of scientific terms or expensive lab equipment. You only have to share your childrens curiosity.”(帮助他们享受科学是很容易的,不需要太多的科学术语或昂贵的实验室设备,你只需要分享你孩子的好奇心)可知,为了能够引起孩子对自然的兴趣,我们唯一可以做的就是分享他们的好奇心,让他们的好奇心的到满足。故选 B。【5题详解】词义猜测题。由第一段“The children asked me ”textbook questions” about schooling,sa
21、lary and whether I liked my job.”以及 “When I finished answering, we sat facing one another in silence. Finally I said, Now that were finished with your lists, do you have questions of your own about science?孩子们问我关于学校教育、薪水和我是否喜欢我的工作的课本问题.当我回答完后,我们面面相觑地坐在一起。最后,我说:“既然我们已经完成了你的清单,你对科学有没有自己的问题?”我回答完他提的问题,
22、就问他是否有关于自然科学的问题要问我,由此推断 lists 指的是孩子们问我一些关于学校、薪水以及我是否喜欢我的工作的“教科书式问题”。故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章第四段“When adults increase their wait time to three seconds or more,children give more logical,complete and creative answers.”(当成年人把他们的“等待时间”增加到 3 秒或更多时,孩子们会给出更合理、更完整和更有创造性的答案)可知,成人提出问题以后,等 3 秒及其以上时间,可以让孩子有时间思考问题。那
23、样他们就能回答的更具有逻辑性和创造性,故选D。【7题详解】细节理解题。根据文章第四段“When adults increase theirwait timeto three seconds or more, children give more logical, complete and creative answers.”(当成年人把他们的等待时间增加到 3 秒或更多时,孩子们会给出更合理、更完整和更有创造性的答案)给孩子足够的时间思考问题,当孩子回答问题时要足够耐心,C 正确;文章第五段“keep things going by saying ”Thats interesting” or
24、”Id never thought of it that way before”,or coming up with more questions or ideas.”通过说“那很有趣”或“我以前从来没有这么想过”或提出更多的问题或想法来保持进展。要鼓励孩子们多提问题,D 正确;文章最后一段“Let children look at their fingertips through a magnifying glass(放大镜),and theyll understand why you want them to wash before dinner ”让孩子们透过放大镜看他们的指尖,他们就会
25、明白你为什么要他们在饭前洗衣服可知让孩子们用放大镜观察他们自己的指尖让他们自己多发现事物,B 正确。由此可知,BCD 在文中均有提及,A 文中没提到。故选 A。COne half of the brain remains on high alert (警惕) during the first night of sleep in a new space.Over the course of three experiments on 35 young, healthy volunteers, researchers measured brain activity during two nights
26、 of sleep. They found that part of the left side of the brain remained more active than the right side only on the first night, specifically during a deep sleep stage.When you sleep in a new place for the first time,a part of one side of the brain seems to stay awake,so you could wake up faster if n
27、ecessary, said senior study author Yuka Sasaki of Brown University.While this may be bad news for business travelers who regularly make brief overnight trips, it may not be as troublesome for people who go away for longer periods of time, Sasaki added by email.To see how being in a strange place aff
28、ects sleep, Sasaki and colleagues performed a series of lab tests on their subjects.When they stimulated ( 刺 激 ) the left side of the brain with sounds in the right ear during deep sleep on the first night, that led to greater possibility of waking and faster action upon waking, than if sounds were
29、played in the left ear to affect the right side of the brain. On the second night, there wasnt any difference in reactions to tests between the left and right sides of the brain, even during deep sleep. This suggests that there is a firstnightonly effect specifically in one side of the brain during
30、deep sleep, the authors conclude. One limitation of the new study is its focus on healthy volunteers, which means the results may not apply to people with sleep disorders, the authors note.While its possible that the findings may explain poor sleep among frequent travelers, the study wasnt designed
31、to test whether these first night effects continue to happen to people every time they hit the road, said Patrick Finan, a researcher at Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.8. What does the underlined word this in Paragraph 4 refer to?A. The finding of the new study.B. The advic
32、e of the researchers.C. The process of measuring brain activity.D The suffering of the volunteers.9. If people stay at a new place for more than one day, .A. they can wake faster on the second night than on the first night.B. there wont be any difference to them on the second night.C. they suffer fr
33、om sleep disorders.D. the first night effects may not last.10. What is the problem of the new study?A. Some volunteers suffer from sleep disorders.B. It does not find out the different reactions of the ears.C. The result may not apply to all people.D. There are not enough volunteers.【答案】8. A 9. D 10
34、. C【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了关于夜晚大脑在陌生的地方保持高警觉性的研究发现。【8题详解】词句猜测题。根据第二段“When you sleep in a new place for the first time,a part of one side of the brain seems to stay awake,so you could wake up faster if necessary, said senior study author Yuka Sasaki of Brown University.布朗大学的资深研究作者Yuka Sasaki说:“当你在一个新的地方第一次
35、睡觉时,大脑一侧的一部分似乎保持清醒,以便于在必要时你可以醒得更快。”可知此处描述的是一个研究发现,因此推断划线词“this”在第三段的首句“While this may be bad news for business travelers . 虽然这对商务旅行者来说可能是个坏消息。”中,指的是第二段描述的研究结果。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第六段中的 “On the second night,there wasnt any difference in reactions to tests between the left and right sides of the brain,e
36、ven during deep sleep. This suggests that there is a firstnightonly effect specifically in one side of the brain during deep sleep.(在第二晚,大脑的左右两侧对测试的反应没有任何差别,即使在深度睡眠时也是如此。这表明,只有在深度睡眠时,大脑的一侧才会出现“第一晚”效应)”可知大脑一侧出现的“第一晚”效应只在陌生地方睡的第一晚产生,并不会继续持续。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段One limitation of the new study is it
37、s focus on healthy volunteers,which means the results may not apply to people with sleep disorders,the authors note. 作者指出,这项新研究的一个局限性在于它关注的是健康志愿者,这意味着研究结果可能不适用于睡眠障碍患者。可知,这项新研究的缺点是其研究对象没有包括不健康的人在内。故选 C。DAs I was busy working on my work plan in my bedroom, I could hear my four children playing upstair
38、s. Suddenly, I heard the children running down the stairs and shouting, Freddie, Freddie. I heard the word window and rushed outside, heart in mouth. My threeyear old son Freddie was lying on his side on the ground. I cried for my husband Simon to dial 999 and within minutes the air ambulance arrive
39、d. They quickly took him in the helicopter (直升机). During the flight, Freddie was looking at me and I remembered thinking was a good sign, but then his eyes began to roll. As the doctors tried to stabilize (稳定) him, I couldnt believe what was happening.When we arrived at the hospital in Portsmouth, t
40、here were some doctors and nurses waiting for us and they immediately set to work on Freddie. I was hopelessly wishing everything would be alright, but Freddie had broken his skull in two places and blood clots were forming in his brain. He needed operation, and only a doctor at another hospital inB
41、ristol could do it. This meant another helicopter ride, but we couldnt go with Freddie because there was no enough space. Simon and I drove the long 130 miles from our home in north Devon in silence. Neither of us dared say what we were thinking, What if we get there and hes dead? Is he going to be
42、brain-damaged?Freddie was just coming out of operation when we arrived. The surgeon said it had gone well. When I finally saw him, I hardly recognize my child-he was covered in tubes (管子) and there were wires coming out of his head.On the third day, Simon went home to see our three girls and to pick
43、 up some clean clothes for us. While he was gone, the pressure in Freddies brain suddenly increased. He was taken into operation room again and this time I fell apart. Luckily, the operation managed to stabilize Freddie. After almost a week, Freddie was finally woken up. When he opened his eyes, he
44、looked at me. He didnt say anything, but I knew straight away that it was my old Freddie, and that he was going to be alright. Over the next two weeks, his recovery went well. After help with learning to swallow again and encouragement with speaking, he was soon playing with his Gruffalo cards and e
45、ating meals by himself.I still dont know how the accident happened, but we got some idea from our girls. Clearly Freddie and Minnie had been sitting on the window ledge, and Freddie must have opened it to look out and fallen 20 feet onto the ground below.The guilt (内疚) I feel is awful-for weeks I wa
46、s full of if onlys, and we put window locks everywhere. Six months later, although the accident seems a lifetime ago, it has changed me. I feel differently about life now. Ive left my job to put my children first. I want to spend every minute with them.11. Why did the authors son have to be moved to
47、 another hospital in Bristol?A. Because no doctors were on duty in the first hospital that day.B. Because the author wanted his son to stay in a hospital nearer her home.C. Because no doctors in the first hospital knew the injuries to the authors son.D. Because no doctors in the first hospital could
48、 do operation on the authors son.12. When the author finally saw her son, she could hardly recognize him probably because his face_.A. was seriously injuredB. was filled with small pipesC. was too pale to be recognizedD. was covered by a piece of cloth13. On the third day after being taken to the ho
49、spital, _.A. the authors son finally opened his eyes.B. the situation of the authors son suddenly worsenedC. the authors son was finally out of dangerD. the authors son did not need any more operation14. After the accident, what did the author probably learn?A. Life is full of if onlys.B. Being a si
50、ngle mother is not easy.C. Children are more important than work.D. Accidents can happen to every kid.【答案】11. D 12. B 13. B 14. C【解析】本文是一篇记叙文,就在作者在自己的卧室忙于制定工作计划时,三岁的儿子出事了:从窗户摔出摔倒了地面上不省人事。在家人和医护人员的不懈努力下,孩子脱离了生命危险,逐渐康复中。通过这件事,作者深感愧疚,深感愧对孩子,最后决定辞掉工作来照看孩子,毕竟孩子比工作更重要。【11题详解】细节理解题。根据第二段“He needed operatio
51、n, and only a doctor at another hospital in Bristol could do it. This meant another helicopter ride, but we couldnt go with Freddie because there was no enough space.”(他需要动手术,只有布里斯托尔另一家医院的医生才能做,这意味着要乘直升机,但我们不能和弗雷迪一起去,因为没有足够的空间)可知,作者的儿子必须被转移到布里斯托尔的另一家医院是因为第一家医院的医生都不能给作者的儿子做手术。故选D。【12题详解】细节理解题。根据第三段中“
52、he was covered in tubes and there were wires coming out of his head”(全身都插满管子,头上布满了导线)可知,他头部脸部被管子和导线覆盖了,所以他的妈妈当时没有认出他来。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“While he(Simon) was gone, the pressure in Freddies brain suddenly increased”(当他(西蒙)不在的时候,弗雷迪的脑压突然增加了)可知,作者的儿子伤情突然恶化。故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“I feel differently
53、 about life now. Ive left my job to put my children first. I want to spend every minute with them.”(我现在对生活的感觉不一样了。我离开了工作,把孩子放在第一位。我想和他们共度每一分钟)可知,作者认为孩子比工作更重要。故选C。第三部分 七选五(共 1 小题;每小题 10 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多于选项.Before there was the written word, there was the language of dan
54、ce. Dance expresses love and hate, joy and sorrow, life and death, and everything else in between._15_We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddings, birthdays, office parties and just to fill the time.“I adore dancing,” says Lester Bridges, the owner of a
55、dance studio in Iowa. “I cant imagine doing anything else with my life.” Bridges runs dance classes for all ages. “Teaching dance is wonderful. _16_Its great to watch them. For many of them, its a way of meeting people and having a social life.”_17_“I can tell you about one young couple,” says Bridg
56、es. “Theyre learning to do traditional dances. They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile. _18_”So, do we dance in order to make ourselves feel better, calmer, healthier? Andrea Hillier says, “Dance, like the pattern of a beating heart, is life. Even after all these years, I
57、 want to get better and better._19_ I find it hard to stop! Dancing reminds me Im alive.”A. So why do we dance?B. Dance in the U.S. is everywhere.C. If you like dancing outdoors, come to America.D. My older students say it makes them feel young.E. I keep practicing even when Im extremely tired.F. Da
58、ncing seems to change their feeling completely.G. They stayed up all night long singing and dancing.【答案】15. B 16. D 17. A 18. F 19. E【解析】本文为说明文。文章主要介绍了跳舞的好处。【15题详解】根据后文We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddings, birthdays, office parties and just to fil
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556895.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(安徽专版)2021九年级英语上册 Unit 4 Growing up单元中考考点专练习题课件(新版)牛津版.ppt
