河南省洛阳市第一高级中学2020-2021学年高一英语上学期12月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 洛阳市 第一 高级中学 2020 2021 学年 英语 上学 12 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省洛阳市第一高级中学2020-2021学年高一英语上学期12月月考试题(含解析)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C1. How will the man go to London?A. By air. B. By bus. C. By trai
2、n.2. What do we know about Cathy?A. She will be at the party.B. She will be invited to the party.C. She is too busy to come to the party.3 What are the two speakers doing?A. Making clothes.B. Buying clothes.C. Choosing clothes.4. What is the time now?A. 8:15. B. 7:55. C. 7:455. Why doesnt the woman
3、want to go to the lecture?A. She has to go to the library.B. She doesnt like the lecture.C. She isnt interested in history.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the w
4、oman want to take a day off?A. She is ill. B. Her mother is ill. C. Her father is ill.7. Where does this conversation take place?A. Over the phone. B. In the mans office. C. In the hospital.听第7段材料,回答第8、9题。8. What news has the man got?A. His business is good.B. His article is published.C. He is repor
5、ted in the paper.9. What does the woman offer to do for the man?A. Make him famous. B. Get the paper for him. C. Help him with his business.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does the woman look sad?A. She has to be away from California.B. She has to be away from her family.C. She has to be away from her frie
6、nds.11. What does the man think of California?A. It is a hot place. B. It is a nice place. C. It is a strange place.12. How does the woman feel at the end of the conversation?A. Less worried. B. Very happy. C. Very anxious.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the woman phone the man?A. To find out whether
7、he is busy.B. To invite him to join in their activity.C. To ask about his plan for the weekend.14. When will the womans group start out?A. On Sunday evening. B. On Friday morning. C. On Friday afternoon.15. What neednt the man take with him?A. A tent. B. Clothes. C. A sleeping bag.16. What are the s
8、peakers talking about?A. Camping in the park.B. Camping in the country.C. Traveling to another country.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the first step before you read a passage?A. Think about what you will read.B. Get ready to search for some facts.C. Decide why you read the passage.18. What does “skim
9、ming” mean?A. Paying attention to the title.B. Reading a passage carefully.C. Reading quickly through a passage.19. Why should you notice the topic sentence of a paragraph?A. It contains the main idea of the passage.B. It contains the key words of the passage.C. It helps to decide the title of the p
10、assage.20. What is the speaker mainly talking about?A. How to decide the title. B. How to read a passage. C. What to read in a passage.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AFantastic Fall Festivals You Wont Want to MissSeymour Apple FestivalAdmission to the Seymour Apple
11、 Festival is free and so is the entertainment! More than 15,000 people from all over the region come out to take part in the activities, ranging from drawings, vendor booths, food, apple contests, bike-decorating contests, and more.Marionville Apple FestivalThe popular Marionville Apple Festival is
12、home to countless activities and events. The carnival, pony rides, and games will keep the kids busy, while adults will enjoy watching the pie-eating contest and browsing dozens of craft vendor booths.Humansville Fall FestivalThe Humansville Fall Festival may be hosted by a small town, but that does
13、nt mean its lacking big fun. Perfect for all ages, this fall festival is celebrating its 70th year and will provide three full days of fun. This years festival will feature live music from fantastic local musicians, which will definitely make it different from the ones in other years. Youll also fin
14、d fun carnival rides, talented artisans selling their goods, and an amazing parade to wrap up the event on Saturday.Southside Fall FestivalThe Southside Fall Festival is perfect for family celebrations, with an alcohol-free environment and free admission. Enjoy a colorful parade and float contest, d
15、elicious food vendors, live music, karaoke, and more.Fall Into Arts FestivalMake sure to bring the kids along for this festival that celebrates all things creative. The Fall Into Arts Festival features a host of kid-friendly activities like a lego build, sand art, bubble stations, chalk the sidewalk
16、, a jump house, and more. Parents will have plenty to do as well, with an excellent variety of artists, festival food, a mini film festival, and much more.,1. Which festivals are free of charge?A. Southside Fall Festival and Fall Into Arts FestivalB. Seymour Apple Festival and Southside Fall Festiva
17、l,C. Humansville Fall Festival and Fall Into Arts FestivalD. Seymour Apple Festival and Marionville Apple Festival.2. What makes Humansville Fall Festival special this year?A. Fun activities on Saturday.B. The duration of the festival.C. The area of the hosting town.D. Musicians live performance.3.
18、Fall Into Arts Festival is specially welcomed by .A. movie loversB. modern artistsC. visitors of all agesD. families with kids【答案】1. B 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一篇广告布告类短文阅读。文章主要介绍了几个秋季的节日。【1题详解】细节理解题。根据文中Seymour Apple Festival的Admission to the Seymour Apple Festival is free and so is the entertainment! 可知
19、,西摩苹果节的门票是免费的,娱乐也是免费的!和Southside Fall Festival中的The Southside Fall Festival is perfect for family celebrations, with an alcohol-free environment and free admission.可知,此节日也是免费入场。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段This years festival will feature live music from fantastic local musicians, which will definitely ma
20、ke it different from the ones in other years.可知,今年的音乐节将以当地优秀音乐家的现场音乐为特色,使它有别于往年。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一段Make sure to bring the kids along for this festival that celebrates all things creative. The Fall Into Arts Festival features a host of kid-friendly activities like a lego build, sand art, bubble
21、stations, chalk the sidewalk, a jump house, and more. Parents will have plenty to do as well, with an excellent variety of artists, festival food, a mini film festival, and much more.,可知,秋季艺术节既有许多孩子喜爱的活动,也有为父母准备的活动,故特别受到有孩子的家庭的欢迎。故选D。【点睛】文章内容较为简单,文章考查到细节理解题,对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中
22、迅速寻找这一细节找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别。如小题2中题干中special与文中的make it different from表达的同一个意思,这些都考生需要比较它们之间的细微区别。BMany of us love July because its the month when natures berries and stone fruits are in abundance. These colourful and sweet jewels form British Columbias fields are little powerhouses
23、of nutritional protection.Of the common berries, strawberries are highest in vitamin C, although, because of their seeds, raspberries contain a little more protein (蛋白质), iron and zinc (not that fruits have much protein). Blueberries are particularly high in antioxidants (抗氧化物质). The yellow and oran
24、ge stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are antioxidants. As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares? However, they are rich in vitamin C.When combined with berries of slices of other fruits, frozen bananas make an excellent base for th
25、ick, cooling fruit shakes and low fat “ice cream”. For this purpose, select ripe bananas for freezing as they are much sweeter. Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze. If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown. Frozen
26、bananas will last several weeks, depending on their ripeness and the temperature of the freezer.If you have a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a childrens par
27、ty; they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below.4. What does the author seem to like about cherries?A. They contain protein.B. They are high in vitamin A.C. They have a pleasant taste.D. They are rich in antioxidants.5. Why is
28、fresh lemon juice used in freezing bananas?A. To make them smell better.B. To keep their colour.C. To speed up their ripening.D. To improve their nutrition.6. What is “a juicer” in the last paragraph?A. A dessert.B. A drink.C. A container.D. A machine.7. From which is the text probably taken?A. A bi
29、ology textbook.B. A health magazine.C. A research paper.D. A travel brochure.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】本文是一篇日常生活类说明文。文中讲述了人们热爱水果丰盛的7月,这时候各种水果营养丰富且含有对人体有益的微量元素,尤其是香蕉。我们可以利用它做一些孩子喜欢的甜点或冰淇淋。【4题详解】细节理解题。题干问的是,作者喜欢樱桃什么。根据第二段中As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares?(至于樱桃,因为它们很好吃谁在乎呢?)可知,作者在
30、乎的是它的美味。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.可知,往香蕉上滴新鲜的柠檬汁是为了防止香蕉变成褐色,故新鲜的柠檬汁是被用来保持香蕉的颜色的。故选B。【6题详解】词义猜测题。根据最后一段中they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come ou
31、t below可知,孩子们喜欢把一些水果和冷冻的香蕉放入到这台机器的上部,然后看到冰激凌从下面出来。故可以推出a juicer就是一台机器。故选D。【7题详解】文章出处题。文章首先指出七月是水果盛产的季节,并指出各种水果富含的营养,最后一段指出我们可以用a juicer为孩子们做一些甜点和冰激凌,故最可能是从健康杂志上摘取的文章。A项意为:生物教科书;B项意为:一本健康杂志;C项意为:一篇研究论文;D项意为:一本旅游手册。故选B。点睛:做词义猜测题时我们要注意观察,划线单词的构成结构。如本题背划线的单词是juicer,我们都知道“er”是单词的后缀。它既可以表示人,又可以表示物。如:clean
32、er既可以表示清洁工,又可以表示清洁工具。根据下文中的意思,可以判断出本题中的a juicer是表示物。CTeens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media report published Monday.While the decline over the past decade is steep for teen readers, some data in the report shows that reading remains a big part of
33、 many childrens lives, and indicates how parents might help encourage more reading.According to the reports key findings, “the proportion (比例) who say they hardly ever read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively
34、 today.”The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 28, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each session has declined, from closer to an hour or more to closer to a half hour per session.When it comes to technology and reading, the repor
35、t does little to counsel(建议) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading. It does point out that many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time.The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parent
36、s serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchased for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them
37、to read.As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom(逼近) ahead, parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookstore.8. What is the Common Sense Media report probably about?A. Childrens reading
38、habits.B. Quality of childrens books.C. Childrens after-class activities.D. Parent-child relationships.9. Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun”?A. In paragraph 2.B. In paragraph 3.C. In paragraph 4.D. In paragraph 5.10. Why do many parents limit ele
39、ctronic reading?A. E-books are of poor quality.B. It could be a waste of time.C. It may harm childrens health.D. E-readers are expensive.11. How should parents encourage their children to read more?A. Act as role models for them.B. Ask then to write book reports.C. Set up reading groups for them.D.
40、Talk with their reading class teachers.【答案】8. A 9. B 10. C 11. A【解析】分析】这是一篇说明文。据本周一公布的a Common Sense Media report报告显示,青少年和年幼的孩子们读书的乐趣大大减少。文中从阅读的乐趣,阅读的时间,阅读方式和父母对孩子阅读的影响等角度展示了该报告的内容。【8题详解】推理判断题。题干问的是这篇报道可能是关于什么内容。根据整篇文章,我们可以看出这篇报道讲述了孩子们阅读的乐趣,孩子们阅读的时间,孩子们阅读方式和父母对孩子阅读的影响。A项意为:孩子们的阅读习惯;B项意为:孩子们所读书籍的质量;C
41、项意为:孩子们的课后活动;D项意为:父母与孩子的关系。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的the proportion (比例) who say they hardly ever read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.可知,很少为乐趣而阅读的人的比例已经分别从1984年的13岁的8%和17岁的9%上升到现在的22%和27%。也就是说,为乐趣而读书的
42、人越来越少了。故选B。【10题详解】推理判断题。根据倒数第三段最后一句many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time可知,许多家长仍然限制电子阅读,主要是由于担心看一些电子屏幕的时间越来越多,也即是担心会伤害孩子们的健康。故选C。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as example
43、s and important guides for their kids when it comes to reading.可知,有明显的证据表明,父母为孩子们做榜样并为孩子们作重要指导能培养孩子的阅读习惯。也即是说,父母可以通过给孩子们作榜样来鼓励孩子们阅读的。故选A。【点睛】作此类型的题时,一定要读懂第一段。第一段读懂了,整篇文章大意也就迎刃而解了。明白了大意,第28题我们也不难看出答案,本文讲的肯定不是质量,不是活动也不是关系。而是习惯,即孩子们的阅读习惯。DParties and social gatherings no longer excite us the same way t
44、hey once did. This is not due to a lack of desire to socialize, but the smartphone.At parties, more people are on their smartphones than on their drinks. According to a recent International Data Corporation study, well over half of all Americans have a smartphone and reach for it the moment they wak
45、e up, keeping it in hand all day. In addition, too many people in society are using smartphones while driving and as a result, they get into car crashes. 34 percent of teenagers admit to texting while driving, and they confirm that text messaging is their number one driving interruption. Peoples att
46、achment to their smartphones is unbelievably becoming more important than the lives of themselves and others.Just as drivers dismiss the importance of focusing while on the road, many people also fail to recognize the significance of human interaction. When with their friends, some people pointlessl
47、y check or send text messages in the presence of a friend, which sends a message to that friend: the person I am texting is more important than you. In addition, relying on our smartphones to make friends does not give us the same advantage as being able to make new friendships in the real world. Fa
48、ce-to-face conversations will give us much stronger communication skills in the long run.As many people risk their lives and the lives of people around them just to send a text or mindlessly check their messages, smartphones are in many ways more dangerous to people. The quality of this technology i
49、s hindering(阻碍) social achievements and weakening the value of communication. Not only is the smartphone affecting our desire to interact (交流) face-to-face, but it is also lowering societys ability to communicate.12. The purpose of this text is to _.A. call for an end to use the smartphone while dri
50、vingB. appeal to us to pay attention to communication skillsC. express a concern about the overuse of the smartphoneD. advise us to be cautious about the addiction to the smartphone13. The second paragraph is developed by _.A. giving examplesB. listing figuresC. comparing factsD. analyzing the effec
51、ts14. The author advises us to make new friends _.A. by using smartphonesB. in a face-to-face wayC. in different waysD. under a free circumstance15. Overdependence on the smartphone leads to the fact that _.A. parties and gatherings limit their social circleB. people are more and more narrow-mindedC
52、. peoples communication skills are weakenedD. face-to-face communication becomes less important【答案】12. C 13. A 14. B 15. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要关注的是智能机的过度使用。与以往相比,聚会不再令人感到兴奋,这并非因为人们缺少交往的欲望,而是因为智能机的出现。【12题详解】推理判断题。全文通过描述人们在社交或开车的时候埋头玩智能手机的现象,指出了这一现象背后值得思考的话题:智能手机的过度使用已影响到了人们的日常生活和沟通。作者对此表示担忧,故选C。【13题详解】细节
53、理解题。第二段介绍了人们使用智能手机的情况,比如聚会上、开车时,并提到了开车时使用智能手机发短信的青少年的比例,因此该段是通过举例子来阐述其观点的。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第三段的最后两句“In addition, relying on our smartphones to make friends does not give us the same advantage as being able to make new friendships in the real world. Facetoface conversations will give us much strong
54、er communication skills in the long run.( 此外,依靠我们的智能手机交朋友并不能给我们带来在现实世界中结交新朋友那样的优势。从长远来看,面对面的对话会给我们更强的沟通技巧。)”可知,作者提倡面对面交朋友,而不是通过智能手机,故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Not only is the smartphone affecting our desire to interact (交流) facetoface, but it is also lowering societys ability to communicate.( 智能手机不
55、仅影响了我们面对面交流的欲望,也降低了社会交流的能力。)”可推断,对智能手机过于依赖不仅会影响面对面的交流,而且也会降低社会的沟通能力,从而导致沟通技巧的弱化,故选C。第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。How Can I Fight Laziness?Lazy people will never amount to anything in life. However, laziness can be defeated once a few changes have been made in your m
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-557023.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
