分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型河南省洛阳市豫西名校2020-2021学年高二英语下学期3月第一次联考试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:557057
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:21
  • 大小:98KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 洛阳市 名校 2020 2021 学年 英语 下学 第一次 联考 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省洛阳市豫西名校2020-2021学年高二英语下学期3月第一次联考试题(含解析)(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)第一部分 听力(略)第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAfter a long period of lockdown, now it is time to relax. Head out to find surprising holiday decorations to warm your heart and make your season brig

    2、ht. Come on, light shows are waiting for you. Holiday Lights on the BoardwalkTake a walk by the ocean and experience a holiday light display along the Long Beach Boardwalk, dusk to p. m. daily and weekends through mid-january, from Long Beach to Park Avenue. Free, 516-432-6000. You can also check th

    3、e stores along Park Avenue for more holiday lights. Town of Islip Holiday Light ShowBring the family to see the lights from the comfort and safety of personal vehicles as you drive through the 1/8-mile light display on the grounds of historic Brookwood Hall. Decorations have been given by Parks, Rec

    4、reation and Cultural Affairs and Public Works staff. Cheap, 516-433-6742. From 5 p. m. to 8 p. m. Dec. 22; Brookwood Hall Park. Suffolk County Holiday Lights ShowThe Suffolk Countys drive-through display features two miles of holiday-themed lights; opens from 9 a. m. to 5 p. m. through Dec. 30. Clos

    5、ed Dec. 24-25. Tickets will be sold at the gate and payment can be made with credit cards only, no cash, $25; $22 on Dec. 30.Monday through Friday; 631-543-6622.Christmas HouseIndoor family-friendly walk through holiday experience, highlights include a real snow room: 3 to 11 p. m. Monday-Thursday;

    6、3 p. m. to 1 a. m. Friday ; 10 a. m. to 1 a. m. Saturday ; 10 a. m. to 11 p. m. Sunday through January. Guests must wear masks, maintain social distancing and purchase tickets with assigned arrival time in advance online.$30 for adults, $25 for kids aged 10 and younger, 631 - 591 - 0455.1. Which lig

    7、ht show is free of charge?A. Christmas House.B. Holiday Lights on the Boardwalk.C. Town of Islip Holiday Light Show.D. Suffolk County Holiday Lights Show.2. What should visitors call if they want to enjoy holiday-themed lights?A. 516432-6000.B. 516433-6742.C. 631-543-6622.D. 631-591-0455.3. What mus

    8、t visitors do when visiting Christmas House?A. Visit the real snow room.B. Take the family members.C. Book tickets ahead of time.D. Buy tickets with credit cards.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四场灯光秀的情况,介绍了开放时间、票价和电话等信息。【1题详解】细节理解题。根据Holiday Lights on the Boardwalk部分中“Free(免费)”可知,Holiday Li

    9、ghts on the Boardwalk是免费的。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Suffolk County Holiday Lights Show部分中“The Suffolk Countys drive-through display features two miles of holiday-themed lights;631-543-662(萨福克郡的驾车通道展示了长达两英里的节日主题灯;电话631-543-662)”可知,如果游客想要享受节日主题的灯光,他们应该打631-543-6622。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Christmas House部分中“Guests

    10、must wear masks, maintain social distancing and purchase tickets with assigned arrival time in advance online.(客人必须戴上口罩,保持社交距离,并在网上提前预定到达时间购票)”可知,参观“圣诞之家”时,游客必须提前订票。故选C。BFor the past decade, Noutsady has been working with the Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) and grown into an exp

    11、erienced and reliable staff member of its Laos branch company. Noutsady, born in 1986 in central Laos hilly Hin Heup District, went to the capital Vientiane alone at the age of 21 to look for a job and go on with her study. In 2009, with sound knowledge of accounting and favorable English communicat

    12、ion skills, she stood out from many applicants and became an employee of POWERCHINAs Lao Cement Industry Co., Lid. Noutsady showed her talent and ability soon in the accounting position, completing nearly 200 payments for more than 50 downstream carriers every month, timely and accurately. Working a

    13、nd spending time together has brought Noutsady and her Chinese colleagues closer. I feel great with POWERCHINA, and I will try to achieve the same like POWERCHINA to keep promises and make promises valuable and start a new life here, Noutsady told reporters. When talking about the cement products of

    14、 the company, Noutsady is full of pride. We are one of the earliest cement producers in Laos, she said. From the many hydropower plants around the country to the broad 450th Anniversary Avenue in the capital and the splendid Lao National Convention Center, even many house buildings in my hometown, o

    15、ur cement is used.In the last decade, the Lao lady has not only seen the development of the cement company, but also set up her own small family. Now, Noutsady lives with her daughter in a comfortable apartment provided by the company. At the end of 2019, she was honored as an outstanding foreign em

    16、ployee of POWERCHINA. Another new decade has begun and I will value it even more, loving my daughter, loving my life and loving my POWERCHINA, said Noutsady.4. What does Noutsady do in the company?A. An interpreter.B. An accountant.C. A salesperson.D. A reporter,5. What does Noutsady think of her ca

    17、reer?A. Worthwhile.B. Competitive.C. Challenging.D. Unique.6. What does the author want to tell us in Paragraph 4?A. Many power plants have been built in Laos.B. Laos has changed a lot in the past ten years.C. Noutsady is satisfied with her achievements.D. Cement of POWERCHINA is popular in Laos.7.

    18、Which can be a suitable title for the text?A. A Successful Lao Woman Living in ChinaB. POWERCHINAs Significant Influence on LaosC. Valuable Memories of a Lao Lady Working in ChinaD. Noutsadys 10-year Experience in a Chinese Company【答案】4. B 5. A 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了老挝员工Noutsady在中国电力建设集团公司

    19、的十年工作经历,以及她对这份工作的一些看法。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Noutsady showed her talent and ability soon in the accounting position, completing nearly 200 payments for more than 50 downstream carriers every month, timely and accurately.(在会计岗位上,Noutsady很快就展示了她的才华和能力,每月为50多家下游运营商完成近200笔付款,及时准确)”可知,Noutsady在公司是一个会计。故选B。【5

    20、题详解】细节理解题。根据第三段中“I feel great with POWERCHINA, and I will try to achieve the same like POWERCHINA to keep promises and make promises valuable and start a new life here, Noutsady told reporters.(“我对POWERCHINA感觉很好,我将努力实现和POWERCHINA一样的信守承诺,做出有价值的承诺,在这里开始新生活,” 他对记者说)”可知,Noutsady认为她的职业有价值。故选A。【6题详解】推理判断题

    21、。根据第四段中“From the many hydropower plants around the country to the broad 450th Anniversary Avenue in the capital and the splendid Lao National Convention Center, even many house buildings in my hometown, our cement is used.(从全国众多的水电站到首都宽阔的450周年庆典大道,再到壮观的老挝国家会议中心,甚至我家乡的许多房屋建筑,都在使用我们的水泥)”可推知,第四段作者想告诉我们

    22、中国电建水泥在老挝很受欢迎。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“For the past decade, Noutsady has been working with the Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) and grown into an experienced and reliable staff member of its Laos branch company.(十多年来,Noutsady一直与中国电力建设集团公司(中国电建集团)合作,并成长为中国电建集团老挝分公司经验丰富、值得信赖的员工)”结合文章主

    23、要讲述了老挝员工Noutsady在中国电力建设集团公司的十年工作经历,以及她对这份工作的一些看法。由此可知,D选项“Noutsady在中国公司10年的工作经验”最符合文章标题。故选D。CMore than two-thirds of adults in the United States are overweight and half of them are trying to lose weight. According to a recent study, led by Evan Forman, a psychology professor from Drexel University,

    24、a smartphone app called OnTrack can predict ahead of time when users are likely to lapse in their weight loss plans and help them stay on track. People on weight loss plans often experience lapses, which can prevent successful weight loss or even lead to weight regain, according to Forman. The study

    25、 evaluated the effectiveness of the app among weight loss program participants and individuals attempting to follow an online weight management plan from Weight Watchers for eight weeks. OnTrack uses advanced statistical methods machine learning to learn over time a users individual patterns of eati

    26、ng. Specifically, it learns patterns that are predictive of staying on ones weight loss plan and patterns that are predictive or lapsing from ones plan. When the app detects the risk of lapsing is high, it sends a special coaching message that matches the reasons someone is at risk. For example, the

    27、 app can predict a person is eating late at night because of being bored at home with tempting food. The predictions get better over time as the app learns a users behavioral patterns. According to Forman, over the course of the study, participants averaged a 3.13 percent weight loss and reduction i

    28、n unplanned lapses. The next step is clinical trial to confirm the apps ability as a weight loss tool.8. What is OnTrack used to do?A. To keep track of phones.B. To plan route for its users.C. To predict possible mental disease.D. To help stick to weight loss plans.9. What is Paragraph 3 mainly abou

    29、t?A. The basic principles of OnTrack.B. The main patterns of healthy eating.C. The importance of weight loss plans.D. The development of machine learning.10. Which of the following would Forman agree with?A. OnTrack may have side effects.B. OnTrack is popular among young people.C. OnTrack does very

    30、well in predicting lapses.D. OnTrack is a clinically proven weight loss tool.11. Why does the author write the text?A. To give tips on losing weight.B. To introduce a smartphone app.C. To analyze what leads to lapses.D. To encourage people to keep fit.【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了

    31、一款名为OnTrack的应用程序,可以帮助人们坚持减肥计划。文章介绍了这款应用的工作原理和取得的一些成效。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“According to a recent study, led by Evan Forman, a psychology professor from Drexel University, a smartphone app called OnTrack can predict ahead of time when users are likely to lapse in their weight loss plans and help them st

    32、ay on track. (德雷塞尔大学心理学教授Evan Forman最近领导的一项研究显示,一款名为OnTrack的智能手机应用可以预测用户可能在什么时候放弃减肥计划,并帮助他们坚持下去)”可知,OnTrack是用来帮助坚持减肥计划的。故选D。【9题详解】主旨大意题。根据第三段“OnTrack uses advanced statistical methods machine learning to learn over time a users individual patterns of eating. Specifically, it learns patterns that are

    33、 predictive of staying on ones weight loss plan and patterns that are predictive or lapsing from ones plan. When the app detects the risk of lapsing is high, it sends a special coaching message that matches the reasons someone is at risk. For example, the app can predict a person is eating late at n

    34、ight because of being bored at home with tempting food. The predictions get better over time as the app learns a users behavioral patterns. (OnTrack使用先进的统计方法机器学习随着时间的推移来学习用户的个人饮食模式。具体来说,它可以学习能预测一个人能否坚持减肥计划的模式,也可以预测一个人能否放弃减肥计划。当应用程序检测到失信风险很高时,它会发送一条特殊的指导信息,与某人处于危险中的原因相匹配。例如,这款应用可以预测一个人因为在家里吃着诱人的食物而感到

    35、无聊,所以会吃到深夜。随着时间的推移,随着应用程序了解用户的行为模式,预测会变得更好)”可知,第三段主要讲了OnTrack的基本运行原则。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“According to Forman, over the course of the study, participants averaged a 3.13 percent weight loss and reduction in unplanned lapses. (据Forman说,在整个研究过程中,参与者平均减轻了3.13%的体重,减少了意外失误)”可推知,Forman可能会同意C选项“OnTrack

    36、在预测失误方面做得很好”的说法。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“According to a recent study, led by Evan Forman, a psychology professor from Drexel University, a smartphone app called OnTrack can predict ahead of time when users are likely to lapse in their weight loss plans and help them stay on track. (德雷塞尔大学心理学教授Evan Fo

    37、rman最近领导的一项研究显示,一款名为OnTrack的智能手机应用可以预测用户可能在什么时候放弃减肥计划,并帮助他们坚持下去)”结合文章主要介绍了一款名为OnTrack的应用程序,可以帮助人们坚持减肥计划。文章介绍了这款应用的工作原理和取得的一些成效。可推知,作者写这篇文章是为了介绍一款智能应用程序。故选B。DFathers in France will now get double the paid paternity leave. President Emmanuel Macron announced this week. Starting next summer, dads will

    38、receive 28 days paid leave. When a baby arrives in the world, there is no reason it should be just the mother who takes (are of it, Macron said in the announcement. It stands in sharp contrast to the dire state of paternity leave in the US, where there is no federal paid parental leave. The Family a

    39、nd Medical Leave Act grants some mothers and fathers the ability to lake 12 weeks unpaid leave and return to a protected job, depending on the size and type of the company. But the law leaves many parents at the mercy of the state in which they live (only three, California, New Jersey. and Rhode Isl

    40、and, grant paid leave) or their employers individual plans. According to the National Partnership for Women and Families, only 9 percent of US companies offer paid paternity leave to all male employees. Some companies offer more paid leave for mothers and less for fathers, essentially ensuring that

    41、taking care of a new child is a womans responsibility. Even when paternity leave is an option, many fathers dont take it, due to fear of losing their standingor, even worse, their job. In fact, 76 percent of fathers are back to work within a week after the birth or adoption of a child. Studies have

    42、shown that paternity leave can set the tone for fathers long-term relationships with their children and families. Children whose fathers took at least two weeks of paternity leave reported feeling closer to their dads even nine years later, according to a joint study of sociology professors at Ball

    43、State University and Ohio State University, which also found that paternity leave is linked to lower divorce rates. In Europe, data found that fathers are “more likely to remain involved in parenting and to equally divide household chores with their partners if they take time off after their childre

    44、n arrive”.12. How long can French fathers rest before announcement?A. 28 days.B. 14 days.C. 12 weeks.D. 4 weeks.13. What does the underlined word dire mean in the second paragraph?A. Horrible.B. Wonderful.C. Acceptable.D. Positive.14. Why do some American fathers choose not to take the paternity lea

    45、ve?A. They may take the risk of being unemployed.B. Its womens duty to look after the new born child.C. Their companies dont have the right to let fathers take it.D. They are unwilling to accompany their wives and children.15. What is the last paragraph mainly about?A. Changes of the relationship of

    46、 the family.B. A science report made by sociology professors.C. Some advantages of fathers taking paternity leave.D. The benefits of fathers sharing household chores.【答案】12. B 13. A 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。法国总统本周宣布法国的父亲们将获得双倍的带薪陪产假,这与美国父亲陪产假的糟糕状况形成了鲜明对比。文章介绍了美国父亲没有带薪陪产假的现状以及父亲休陪产假的一些好处。【12题详解】细节理

    47、解题。根据第一段中“Fathers in France will now get double the paid paternity leave. President Emmanuel Macron announced this week. Starting next summer, dads will receive 28 days paid leave.(法国的父亲们将获得双倍的带薪陪产假。埃马纽埃尔马克龙总统本周宣布了这一消息。从明年夏天开始,爸爸们将有28天的带薪假期)”可知,在宣布之前法国父亲们能休息282=14天。故选B。【13题详解】词义猜测题。根据画线词后文“state of

    48、paternity leave in the US, where there is no federal paid parental leave”可知,美国没有带薪陪产假,所以法国的带薪假期与美国父亲陪产假的糟糕状况形成了鲜明对比。故画线词意思是“糟糕的”。A. Horrible. 糟糕的;B. Wonderful.极好的;C. Acceptable.可接受的;D. Positive.积极的。故选A。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Even when paternity leave is an option, many fathers dont take it, due to fe

    49、ar of losing their standingor, even worse, their job.(即使可以选择休陪产假,许多父亲也不愿休,因为他们害怕失去自己的地位或者更糟糕的是,担心失去工作)”可知,一些美国父亲选择不休陪产假是因为他们可能会冒失业的风险。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段“Studies have shown that paternity leave can set the tone for fathers long-term relationships with their children and families. Children whose

    50、fathers took at least two weeks of paternity leave reported feeling closer to their dads even nine years later, according to a joint study of sociology professors at Ball State University and Ohio State University, which also found that paternity leave is linked to lower divorce rates. In Europe, da

    51、ta found that fathers are “more likely to remain involved in parenting and to equally divide household chores with their partners if they take time off after their children arrive”. (研究表明,陪产假可以为父亲与孩子和家庭的长期关系奠定基调。波尔州立大学和俄亥俄州立大学的社会学教授联合进行的一项研究发现,父亲休至少两周陪产假的孩子,即使在9年后,也会感觉与父亲更亲密。这项研究还发现,陪产假与较低的离婚率有关。数据发

    52、现,在欧洲,父亲“如果在孩子出生后休假的话,他们更有可能继续参与养育孩子的工作,并与伴侣平等分担家务”)”可知,最后一段主要讲了父亲休陪产假的一些好处。故选C。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余。Researchers hope to have peoples brains scanned to improve creativity in the workplace or classroom. If you dont have that advanced tool for stimulating your br

    53、ain and are looking to think out of the box we have good news. _16_Change your surroundings.Data support that creativity “nudges can come from changes as small as a warmer cup of coffee or different colors in the room. Try switching some of the objects on your desk. _17_However, making any possible

    54、adjustment could translate to a creativity boost. Broaden what youve learned.When was the last time you learned something about medieval architecture? _18_ Research suggests that broadening your knowledge by way of unfamiliar topics encourages new ideas and creative thinking. Pay attention to and re

    55、cord new ideas.As people age, they tend to come up with fewer creative ideas. When a small component of an idea comes to you, start making it a point to preserve it. _19_ Research has shown that recording your new ideas is likely the most valuable aspect of boosting creativity. _20_Its known that ch

    56、allenges act as a catalyst for us to think creatively and come up with new ideas or solutions. So think about the primary issues and questions in your field and practice brainstorming open-ended solutions.A. Challenge yourself in new ways.B. Exercise your creativity whenever and wherever.C. Perhaps

    57、you dont have much control over your study environment.D. But the key to this is devoting more time in your day to actively thinking.E. Weve got research-backed tips for improving your creativity outside the lab.F. Now might be the time to take an in-person course or turn to an online course.G. This

    58、 can be done by recording it on a smart phone or writing it in a notebook.【答案】16. E 17. C 18. F 19. G 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些有助于提高创造力的方法。【16题详解】根据上文“Researchers hope to have peoples brains scanned to improve creativity in the workplace or classroom. If you dont have that advanced tool for sti

    59、mulating your brain and are looking to think out of the box, we have good news.(研究人员希望通过扫描人们的大脑来提高他们在工作场所或课堂上的创造力。如果你还没有先进的工具来刺激你的大脑,并希望打破常规思考,我们有好消息)”可知,上文提到研究人员希望提高人们的创造力,且提到了有好消息,可推测本句是在承接上文说明这一好消息是什么。故E选项“我们有研究支持的建议来提高你在实验室之外的创造力”符合语境,故选E。【17题详解】根据上文“Data support that creativity “nudges can come

    60、 from changes as small as a warmer cup of coffee or different colors in the room. Try switching some of the objects on your desk.(数据表明,创造力可以从一杯温暖的咖啡或房间里的不同颜色这样的小变化中“推动”出来。试着换一下你桌子上的东西)”以及后文“However, making any possible adjustment could translate to a creativity boost.(然而,任何可能的调整都可以转化为创造力的提高)”可知,上文提到

    61、换一下桌子上的东西,即对环境进行控制,可以推动创造力,而后文提到任何可能的调整都可以转化为创造力的提高,可知本句与后文构成转折,在说明对环境没有太多控制力的情况。故C选项“也许你对你的学习环境没有太多的控制”符合语境,故选C。【18题详解】根据上文“When was the last time you learned something about medieval architecture?(你上一次学习中世纪建筑是什么时候?)”以及后文“Research suggests that broadening your knowledge by way of unfamiliar topics

    62、encourages new ideas and creative thinking.(研究表明,通过不熟悉的主题来拓宽你的知识可以鼓励新的想法和创造性思维)”可知,后文提到不熟悉的主题可以促进创造性思维的产生,说明本句是在鼓励去学习上课。故F选项“现在是时候去上一门实操课程或在线课程了”符合语境,故选F。【19题详解】根据上文“As people age, they tend to come up with fewer creative ideas. When a small component of an idea comes to you, start making it a point

    63、 to preserve it.(随着年龄的增长,人们往往会想出更少的创意。当一个想法的一个小组成部分出现在你的脑海里,开始让它成为一个要点来保存它)”可知,上文提到了保存自己创意想法,故本句承接上文说明保存这些想法的方式:在智能手机上记录或写在笔记本上。故G选项“这可以通过在智能手机上记录或写在笔记本上来实现”符合语境,故选G。【20题详解】根据本段内容“Its known that challenges act as a catalyst for us to think creatively and come up with new ideas or solutions. So think

    64、 about the primary issues and questions in your field and practice brainstorming open-ended solutions.(众所周知,挑战是一种催化剂,可以促使我们进行创造性思考,想出新的想法或解决方案。所以,思考一下你所在领域的主要问题和问题,并练习头脑风暴式的开放式解决方案)”可知,本段的主要内容是通过挑战来促进创造力,A选项中Challenge对应后文中challenges。故A选项“用新的方式挑战自己”符合语境,故选A。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5

    65、分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。I took a hard fall on my right wrist and hand in the middle of our third game of the high school basketball season._21_, that just happened to be my shooting hand. According to a specialist, I had a major break in my radius (桡骨). Although bad new

    66、s, I was somewhat_22_to learn that I wouldnt need an operation. Only time would_23_this wound. I was_24_to wear a cast (石膏) on my right wrist for eight weeks. Almost immediately, due to the_25_of my shooting hand, I devoted myself to learning to _26_ left-handed. It was a daily_27_, but I was commit

    67、ted to using this time to_28_and come back even stronger than before.Eight weeks later, my cast was finally_29_. However, my right hand and wrist had become very_30_ due to the eight weeks of inactivity. My previous shooting accuracy_31_. I had to decide whether I should quit or devote myself to bei

    68、ng the best I could be? Finally, I _32_ the latter. I committed myself to a simple_33_: to make 1,000 shots a day. I wanted to return to my pre-injury _34_ . A thousand shots a day is a major commitment, but I m _35_ to say I kept that commitment until my freshman year in college.I finally _36_ some

    69、 major goals in basketball. Being _37_ early in my career played a huge role in my development as a successful player. Adversity(逆境) presents_38_. Never ever stop _39_ yourself and go after your goals. My dream came true and it _40_ 1,000 shots a day.21. A. UndoubtedlyB. HopefullyC. UnfortunatelyD.

    70、Surprisingly22. A. impatientB. relaxedC. unconsciousD. puzzled23. A. proveB. discoverC. hideD. cure24. A. requiredB. wishedC. taughtD. permitted25. A. gesturesB. movementsC. possibilitiesD. limitations26. A. shakeB. driveC. shootD. write27. A. recordB. struggleC. entertainmentD. assessment28. A. pau

    71、seB. appreciateC. improveD. compromise29. A. replacedB. adoptedC. fixedD. removed30. A. dirtyB. weakC. impressiveD. painful31. A. sufferedB. survivedC. deservedD. confirmed32. A. rememberedB. obtainedC. choseD. changed33. A. lifeB. goalC. designD. reason34. A. abilityB. lookC. comfortD. wisdom35. A.

    72、 hesitantB. tiredC. proudD. worried36. A. setB. achievedC. identifiedD. missed37 A. injuredB. honestC. cautiousD. gifted38. A. competitionsB. imaginationsC. accidentsD. opportunities39. A. believing inB. showing offC. thinking ofD. calming down40. A. stood forB. corresponded withC. developed intoD.

    73、started with【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. D 26. C 27. B 28. C 29. D 30. B 31. A 32. C 33. B 34. A 35. C 36. B 37. A 38. D 39. A 40. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在职业生涯早期的伤病对自己成为一名成功的球员起到了巨大的作用,在伤病恢复之后,作者从简单的一天1000次投球这样的小目标开始,最终实现了自己的梦想。【21题详解】考查副词词义辨析。句意:不幸的是,那正好是我投篮的手。A. Undoubtedly毫无疑问地;B. Hopefully有希

    74、望地;C. Unfortunately不幸的地;D. Surprisingly令人惊讶地。根据上文“I took a hard fall on my right wrist and hand in the middle of our third game of the high school basketball season.”(高中篮球赛季的第三场比赛进行到一半时,我的右手腕和手严重摔伤)可知,作者在比赛过程中受了重伤,这是一件不幸的事。故选C。22题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然是个坏消息,但得知自己不需要做手术时,我还是放松一些。A. impatient没有耐心的;B. rela

    75、xed放松的;C. unconscious没有意识的;D. puzzled困惑的。根据“that I wouldnt need an operation”可知,作者得知自己不用手术时,感觉放松了一些。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:只有时间才能治愈这个创伤。A. prove证明;B. discover发现;C. hide隐藏;D. cure治愈。根据“wear a cast (石膏) on my right wrist for eight weeks.”可知,需要八周左右的恢复期,因此这样的创伤需要时间才能愈合。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:我被要求在右手腕上打上

    76、八个星期的石膏。A. required要求;B. wished希望;C. taught教;D. permitted允许。根据“wear a cast (石膏) on my right wrist”可知,作者因为受伤被要求打石膏。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:很快,由于我投篮的手的限制,我就开始学习左手投篮。A. gestures手势;B. movements运动,动作;C. possibilities可能性;D. limitations限制。根据上文“_1_, that just happened to be my shooting hand.”可知,作者是投球的那只手受伤了,

    77、因为打了石膏受到了限制。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. shake摇晃;B. drive驾驶;C. shoot射击,投球;D. write写。根据上文“due to the_5_of my shooting hand”可知,此处表示练习用左手投篮。故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:这是一个每天都在努力的过程,但是我决心利用这段时间来提高自己,回到赛场的时候比以前更强大。A. record记录;B. struggle努力,奋斗;C. entertainment娱乐,招待;D. assessment评估,评价。根据“come back even stronger

    78、 than before.”可知,作者每天都在努力,决心要比以前更强大。故选B。【28题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. pause暂停;B. appreciate欣赏,感激;C. improve提高,改善;D. compromise妥协。根据“even stronger than before”可知,作者决心利用这段时间来提高自己。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:八周后,我的石膏终于被取下了。A. replaced代替;B. adopted收养,采纳;C. fixed修理,固定;D. removed移除,去掉。根据上文“wear a cast (石膏) on my rig

    79、ht wrist for eight weeks.”可知,此处表示八周后,石膏被取下了。故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,由于八周没有活动,我的右手和手腕变得非常虚弱。A. dirty脏的;B. weak虚弱的;C. impressive印象深刻的;D. painful痛苦的。根据“due to the eight weeks of inactivity”可知,此处表示由于八周没有活动,作者的右手和手腕变得非常虚弱(没有劲)。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我之前的投篮精度受到了影响。A. suffered遭受;B. survived幸存;C. deserve

    80、d值得;D. confirmed证实。根据上文“However, my right hand and wrist had become very_10_ due to the eight weeks of inactivity.”可知,作者由于受伤,右手不活动,导致投篮精准度受到了影响。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:最后,我选择了后者。A. remembered记得;B. obtained获得;C. chose选择;D. changed改变。根据上文“I had to decide whether I should quit or devote myself to being

    81、the best I could be?”(我必须决定是放弃还是全身心地投入到我能做到的最好?)可知,此处作者面临一个选择。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:我给自己定了一个简单的目标:每天投篮1000次。A. life生活;B. goal目标;C. design设计;D. reason原因。根据“to make 1,000 shots a day.”可知,每天投球1000次是作者的一个简单的目标。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我想要回到受伤前的状态。A. ability能力;B. look表情;C. comfort舒适,安慰;D. wisdom智慧。根据上文“de

    82、vote myself to being the best I could be”可知,作者决心要回到受伤前的状态。故选A。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:一天1000次投篮是一个重要的承诺,但我可以自豪地说,我一直坚持这个承诺直到大学一年级。A. hesitant犹豫的;B. tired劳累的;C. proud骄傲的;D. worried担心的。根据“I kept that commitment until my freshman year in college.”可知,作者为自己的坚持感到骄傲。故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:我终于在篮球上实现了一些重要的目标。A.

    83、set设置;B. achieved完成,实现;C. identified鉴定,识别;D. missed错过,思念。根据“some major goals in basketball”可知,作者由于自己的坚持最终实现了一些目标。故选B。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:在我职业生涯早期的伤病对我成为一名成功的球员起到了巨大的作用。A. injured受伤的;B. honest诚实的;C. cautious小心的,谨慎的;D. gifted有天赋的。根据上文“I took a hard fall on my right wrist”可知,作者在职业生涯早期受伤。故选A。【38题详解】考查名词

    84、词义辨析。句意:逆境带来机遇。A. competitions竞争,比赛;B. imaginations想象力;C. accidents意外,事故;D. opportunities机会。根据下文“My dream came true”可知,作者认为逆境带来机会。故选D。【39题详解】考查动词短语辨析。句意:永远不要停止相信自己,去追求你的目标。A. believing in相信;B. showing off炫耀;C. thinking of想起;D. calming down镇静。根据“in my development as a successful player.”可知,作者认为要相信自己,

    85、追逐目标。故选A。【40题详解】考查动词短语辨析。句意:我的梦想实现了,从每天1000次投篮开始。A. stood for代表,象征;B. corresponded with符合,一致;C. developed into发展成为;D. started with以开始。根据“I committed myself to a simple_13_: to make 1,000 shots a day.”可知,作者认为自己的成功始于每天1000次投篮这个简单的目标。故选D。第二节(共10小题;每小题L5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Normal

    86、ly, youd struggle _41_(limit) your teens time spent at home on social media and in the virtual world. But when teens have access to social media, they do well, _42_(feel) connected to their peers and having a sense of belonging. Also, you certainly dont want your kids to feel isolated, as feelings o

    87、f isolation can lead to _43_(anxious) and depression.Additionally, keep in mind that social distancing, also referred to _44_ physical distancing, doesnt mean the same thing as emotional distancing. _45_(general), your teens must maintain physical distance from peers, as well as others outside your

    88、household. But they can and should stay emotionally connected with their peers, which _46_(give) them the opportunity to sort out and discuss the feelings they have about the current state of _47_(event) in our world and in their world. _48_ is important that they understand that others are feeling

    89、the way they are. Talk to your kids about how they engage with their peers. Teens I talk to not only look forward to connecting virtually with individual peers _49_ enjoy group video chats as well. Teens are also staving connected to their peers by playing video games together online. Some use the v

    90、ideo-sharing social networking platform TikTok and create their own short videos. This, _50_(use) properly, can be fun and engaging.【答案】41. to limit 42. feeling 43. anxiety 44. as 45. Generally 46. gives 47. events 48. It 49. but 50. used【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了青少年使用社交媒体和上网对青少年的影响。文章指出,当青少年接触到社交媒体时,他

    91、们表现得很好,感觉与同龄人有联系,有一种归属感,社交媒体如果使用得当,也可以变得有趣而吸引人。【41题详解】考查非谓语动词。句意:通常情况下,你会努力限制青少年花在社交媒体和虚拟世界上的时间。结合句意表示“努力做某事”可知短语为struggle to do sth.。故填to limit。【42题详解】考查非谓语动词。句意:但当青少年接触到社交媒体时,他们表现得很好,感觉与同龄人有联系,有一种归属感。分析句子结构可知feel在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语they构成主动关系,故应用现在分词作状语。故填feeling。【43题详解】考查名词。句意:当然,你也不希望你的孩子感到孤立,因为孤立

    92、的感觉会导致焦虑和抑郁。空处作宾语,表示“焦虑”应用名词anxiety,表抽象概念,不可数。故填anxiety。【44题详解】考查介词。句意:此外,请记住,社交距离,也被称为身体距离,并不等同于情感距离。结合句意表示“被称为”可知短语为be referred to as。故填as。【45题详解】考查副词。句意:一般来说,你的孩子必须与同龄人,以及其他家庭以外的人保持身体距离。修饰后文整个句子,应用副词generally,作状语。句首单词首字母要大写。故填Generally。【46题详解】考查时态和主谓一致。句意:但他们可以也应该与同龄人保持情感上的联系,这让他们有机会整理和讨论他们对我们世界和

    93、他们的世界中事件的当前状态的感受。此处为非限制性定语从句修饰上文整个句子,从句陈述客观事实用一般现在时,且谓语动词应用第三人称单数形式。故填gives。【47题详解】考查名词数。句意:但他们可以也应该与同龄人保持情感上的联系,这让他们有机会整理和讨论他们对我们世界和他们的世界中事件的当前状态的感受。event为可数名词,根据后文“in our world and in their world”可知数量大于一应用复数。故填events。【48题详解】考查it用法。句意:重要的是,他们要理解他人的感受。此处为句型“it be adj. that”,it作形式主语,that从句为真正主语。句首单词首

    94、字母要大写。故填It。【49题详解】考查固定短语。句意:与我交谈的青少年不仅期待与个人的同龄人建立虚拟联系,而且也喜欢视频群聊。结合句意表示“不仅而且”可知短语为not onlybut (also)。故填but。【50题详解】考查非谓语动词。句意:如果使用得当,它会变得有趣而吸引人。分析句子结构可知use在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语this构成被动关系,故应用过去分词作状语。故填used。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共 有10处语言错误,每句中最多

    95、有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Over five thousands people have come together in our city to take part this years Kite Festival. The sky is blue but the wind is gentle, which is ideal for fl

    96、y kites. This event is good for us to understand our culture. The annually kite festival is not only a local event but also a big chance for people to visit your city. The event attracts to kite flyers aged from 2 to 70. There were all kinds of kites in the sky, such as terrible dragons and beautifu

    97、l eagles. Apart from kites, a festival also includes other activities such as Chinese singing and dancing, as well as Kung Fu shows. People can spent the day happily in the festival.【答案】1.thousandsthousand2.part后添加in3.butand4.flyflying5.annuallyannual6.yourour7.去掉attracts后to8.wereare9.athe10.spentsp

    98、end【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了风筝节的有关情况以及风筝节的重要意义。【详解】1.考查数词。句意:有五千人聚集在我市参加今年的风筝节。thousand前为数词five,表示几千时thousand不加s。故thousands改为thousand。2.考查介词。句意:有五千人聚集在我市参加今年的风筝节。结合句意表示“参加”可知,短语为take part in。故part后添加in。3.考查连词。句意:天空湛蓝,风和日丽,是放风筝的理想天气。结合语境,前后文为并列关系,应用连词and;but表转折不符合语境。故but改为and。4.考查非谓语动词。句意:天空湛蓝,风和日丽,是放风

    99、筝的理想天气。fly作介词for的宾语,应用动名词形式。故fly改为flying。5.考查形容词。句意:每年一度的风筝节不仅是当地的一项活动,也是人们参观我们城市的一个好机会。修饰后文名词短语kite festival应用形容词annual,作定语。故annually改为annual。6.考查代词。句意:每年一度的风筝节不仅是当地的一项活动,也是人们参观我们城市的一个好机会。结合上文“in our city”可知,此处指“我们的城市”应用代词our。故your改为our。7.考查动词用法。句意:这个活动吸引了年龄从2岁到70岁的风筝爱好者。attract为及物动词,后面可以直接跟宾语,不需要介

    100、词to。故去掉attracts后to。8.考查动词时态。句意:天空中有各种各样的风筝,如可怕的龙和美丽的鹰。根据上文可知,描述目前的情况,应用一般现在时。故were改为are。9.考查冠词。句意:除了风筝,节日还包括其他活动,如中国歌舞,以及功夫表演。festival此处特指此次风筝节,前面应用定冠词the。故a改为the。10.考查动词。句意:人们可以在节日里愉快地度过这一天。情态动词can后跟动词原形。故spent改为spend。第二节 书面表达(25分)52. 假如你是李华,你的英国网友Jerry打算今年暑假来安徽黄山旅游,来信询问一些黄山的基本情况。请你用英语给他写封回信,内容包括:1

    101、. 黄山位于安徽省南部,闻名中外;2. 黄山以奇松、怪石等著称;3. 黄山是中国传统绘画和文学的常用主题之一。注意:1. 词数100左右;2 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 开头、结尾已给出,不计入总词数。参考词汇:黄山 Mount Huangshan;奇松 uniquely shaped pine trees;怪石 breathtaking rocks Dear Jerry,_Yours,Li Hua【答案】Dear Jerry,Im more than delighted to hear that you ll pay a visit to Mount Huangshan durin

    102、g the summer holiday. I feel honored to briefly introduce.Mount Huangshan, a well-known tourist attraction, is located in the south of Anhui province. It is uniquely shaped pine trees and breathtaking rocks that make it world-famous and attractive. Besides, you can also enjoy other spectacular natur

    103、al scenes there, like the sea of cloud, and hot springs. It is one of the most popular subjects of traditional Chinese painting and literature, winning high praise from artists both at home and abroad.I hope this trip will leave a deep and unforgettable impression.Yours.Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考

    104、生给英国网友Jerry写封回信,介绍一些黄山的基本情况。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 黄山位于安徽省南部,闻名中外;2. 黄山以奇松、怪石等著称;3. 黄山是中国传统绘画和文学的常用主题之一。第二步:列提纲 (重点词组)more than delighted; pay a visit to; briefly introduce; a well-known tourist attraction; be located in; breathtaking;

    105、 spectacular; natural scenes; traditional Chinese painting; high praise; world-famous and attractive; leave a deep and unforgettable impression;both at home and abroad第三步:连词成句1. Im more than delighted to hear that youll pay a visit to Mount Huangshan during the summer holiday. 2. I feel honored to b

    106、riefly introduce.3. Mount Huangshan, a well-known tourist attraction, is located in the south of Anhui province.4. It is uniquely shaped pine trees and breathtaking rocks that make it world-famous and attractive.5. Besides, you can also enjoy other spectacular natural scenes there, like the sea of c

    107、loud, and hot springs.6. It is one of the most popular subjects of traditional Chinese painting and literature, winning high praise from artists both at home and abroad.7. I hope this trip will leave a deep and unforgettable impression.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of al

    108、l, Firstly/First, Secondly/Second, And then(供参考)2.表并列补充关系:Besides3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句)(供参考)4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result (供参考)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 Im more than delighted to hear that youll pay a visit to Mount Huangshan during the summer holiday. (运用了that引导宾语从句)高分句型2 It is uniquely shaped pine trees and breathtaking rocks that make it world-famous and attractive. (运用了强调句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省洛阳市豫西名校2020-2021学年高二英语下学期3月第一次联考试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-557057.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1