河南省濮阳市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 濮阳市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省濮阳市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分 听力(共两节,满分30分)(略)第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AA Guide to the UniversityFoodTh
2、e TWU Cafeteria is open 7a.m.to 8p.m.It serves snacks,drinks,ice cream bars and meals.You can pay with cash or your ID cards.You can add meal money to your ID cards at the Front Desk.Even if you do not buy your food in the cafeteria,you can use the tables to eat your lunch,to have meetings and to st
3、udy.If you are on campus in the evening or late at night,you can buy snacks,fast food,and drinks in the Lower Cafe located in the bottom level of the Douglas Centre.This area is often used for entertainment such s concerts,games or TV watching.RelaxationThe Globe,located in the bottom level of McMil
4、lan Hall,is available for relaxing,studying, cooking,and eating.Monthly activities are held here for all international students.Hours are 10 a.m.to 10 p.m.,closed on Sundays.HealthLocated on the top floor of Douglas Hall,the Wellness Centre is committed to(致力于)physical,emotional and social health.A
5、doctor and nurse is available if you have health questions or need immediate medical help or personal advice.The cost of this is included in your medical insurance.Hours are Monday to Friday,9:00 a.m.to noon and 1:00 to 4:50 p.m.Academic SupportAll students have access to the Writing Centre on the u
6、pper floor of Douglas Hall.Here, qualified volunteers will work with you on written work,grammar,vocabulary,and other academic skills.This service is free.1. What can you do in the TWU Cafeteria?A. Do homework and watch TV.B. Buy drinks and enjoy concerts.C. Have meals and meet with friends.D. Add m
7、oney to your ID and play chess.2. Where and when can you cook your own food?A. The Globe,Friday.B. The Lower Cafe,Sunday.C. The TWU Cafeteria,Friday.D. The McMillan Hall,Sunday.3. The Guide tells us that the Wellness Centre_.A. is open six days a weekB. offers services free of chargeC. trains studen
8、ts in medical careD. gives advice on mental health【答案】1. C 2. A 3. D【解析】这是一篇应用文。文章主要讲述了大学生进入大学以后要注意的饮食、放松、健康以及交通等四方面的信息。【1题详解】细节理解题。细节理解题。根据文章第一段第二句“It serves snacks, drinks, ice cream bars and meals.(它提供零食,饮料,冰淇淋棒和饭)”及最后一句“Even if you do not buy your food in the cafeteria, you can use the tables to
9、 eat your lunch, to have meetings and to study. (即使你在餐厅不买食物,你也可以使用桌子吃午饭,会面和学习)”可知,在TWU餐厅,可以吃饭并和朋友会面。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第三段第一句“The Globe, located in the bottom level of McMillan Hall, is available for relaxing, studying , cooking, and eating.(The Globe位于McMillan大厅底层,可以放松,学习,煮饭和吃饭)”及本段最后一句“Hours are 1
10、0 am to 10 pm, closed on Sundays.(早上10点到晚上10点营业,周日关门)”可知,可以周五去The Globe自己煮饭。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据第四段第二句“A doctor and nurse is available if you have health questions or need immediate medical help or personal advice.(如果你有健康问题或需要立即的医疗帮助或个人建议,医生和护士是可以帮助你的。)”可知,在the Wellness Centre里,医生和护士会给你一些心理健康方面的建议。故选
11、D项。BOne summer night, the whole family of Irene was asleep with the windows open. It was very quiet when there was a loud noise from the stable(马厩).Irene woke up from her sweet dream,and the noise continued.Then she heard a horse running fast towards the house.The next thing she saw was her horse,Th
12、under,standing outside of her window,neighing(嘶叫) and shaking his head.She knew something was wrong.Irene quickly got everyone out of the house before the earthquake hit.Thunder saved her life.As amazing as this story is,it is not as uncommon as you may hear of the story of Doris and her cat Maggie.
13、One night,Doris was in a deep sleep when she was woken by her cat Maggie.Maggie was meowing wildly outside Doriss bedroom and throwing herself against the closed bedroom door.When Doris opened her eyes,she saw her bedroom full of smoke.As she escaped her house,she saw a fire was burning in her kitch
14、en.Even though Maggie could have escaped the house through a cat door,she wouldnt leave Doris.There are also stories of wild animals coming to the rescue of humans.Once,Lyndon was surfing with his friend when he was attacked by a four-meter shark.During the attack,a group of dolphins came to his res
15、cue by forming protective ring around Lyndon until be could get safely to shore.Without the help of the dolphins,there is little chance that Lyndon could have escaped.No one is sure why animals have so often come to our rescue.However,it is clear that most of us havent realized their kindness.It is
16、important that we care for them as much as we can.4. What was Irene doing before the earthquake hit?A. She was sleeping soundly.B. She was opening the windows.C. She was visiting her neighbors.D. She was getting her horse out of the stable.5. Why did Maggie throw herself against the door?A. She was
17、afraid of smoke.B. She wanted to get out of the room.C. She was trying to wake up her owner.D. She felt bored and was playing by herself.6. What do we know about Maggie and Thunder?A. They were shy and quiet.B. They were brave and devoted.C. They often made noise at night.D. They saved their owners
18、some times.7. What can we know from the article?A. It is clear why animals often save humans.B. Humans havent realized animals s kindnessC. Humans have a good relationship with animals.D. Animals can often come to the rescue of humans.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了不同动物在危险始刻救助人类的事情。【4题详解】
19、细节理解题。由第一段的第一句“One summer night, the whole family of Irene was asleep with the windows open.”和第三句“Irene woke up from her sweet dream, and the noise continued.”可知,夏天的一个晚上,艾琳全家都在睡觉,窗户开着。艾琳从她甜美的梦中醒来,并且这个吵闹还在继续。由此可见,在地震来临之前艾琳正在酣睡中。结合选项可知,选项A正确。【5题详解】细节理解题。由第二段的第二句“One night, Doris was in a deep sleep wh
20、en she was woken by her cat Maggie.”和第三句“Maggie was meowing wildly outside Doriss bedroom and throwing herself against the closed bedroom door.”可知,一天晚上,当多丽丝被她的猫玛吉吵醒的时候,她正在沉睡中。玛吉在多丽丝的房间外面疯狂地喵叫,并且把自己撞上关着的房门。由此可见,玛吉把自己装上关着的房门是因为她在努力叫醒她的主人。结合选项可知,选项C正确。【6题详解】推理判断题。由第一段的第五句“The next thing she saw was her
21、 horse, Thunder, standing outside of her window, neighing(嘶叫) and shaking his head.”和最后一句“Thunder saved her life.”,第二段的最后一句“Even though Maggie could have escaped the house through a cat door,she wouldnt leave Doris.”可知,接下来她看见的事物是她的马Thunder,正站在她窗户外面,嘶叫和摇晃他的头。Thunder挽救了她的生命。即使玛吉本可以从猫门逃出房子,但是她没有把多丽丝留下。
22、由此可见,玛吉和Thunder它们都很勇敢和忠诚。结合选项可知,选项B正确。【7题详解】推理判断题。由第一段的最后一句“Thunder saved her life.”,第二段的最后一句“Even though Maggie could have escaped the house through a cat door,she wouldnt leave Doris.”,第三段的第一句“There are also stories of wild animals coming to the rescue of humans.”可知,Thunder挽救了她的生命。即使玛吉本可以从猫门逃出房子,但
23、是她没有把多丽丝留下。由很多关于野生动物营救人类的故事。由此可见,动物们经常营救人类。结合选项可知,选项D正确。CSince December,there have been tens of thousands of the COVID-19 cases both in and out of China,caused by a previously unknown virus:novel coronavirus.What are they?Viruses are considered to be non-living organisms(有机物).They cant reproduce(繁殖)
24、 on their own. Instead, they invaded the cells of living organisms to reproduce, spread and take over.But the basic question is,where did viruses first come from? Until now, no clear explanation for their origin exists.Understanding the origins of viruses means fully understanding the history of the
25、ir hosts not only humans,but also bacteria,plants and other animals,which is a complicated task. However,there are three main theories to explain the origin of viruses.First,viruses started as independent organisms,then became parasites(寄生者). Second,viruses evolved(进化) from pieces of DNA or RNA that
26、escapedfrom larger organisms.The third one is that viruses co-evolved with their host cells,which means they existed alongside these cells. For the time being,these are only theories.The technology and proofs we have today cannot be used to test these theories and discover the most plausible explana
27、tion.Continuing studies may provide us with clearer answers.Or future studies may find that the answer is even more mysterious than it now appears.8. What can we learn about viruses from the article?A. They mainly infect animals and plants.B. They are really small living organisms.C. They are more d
28、angerous than bacteria.D. They cant reproduce unless they find a host cell.9. Which of the following might explain the origin of viruses?A. They evolved along with their host cells.B. They evolved from the DNA or RNA in animals.C. They evolved from the fossils of large organisms.D. They evolved from
29、 parasites to independent organisms.10. The underlined wordplausiblein the last paragraph probably means_.A. creativeB. reasonableC. commonD. unbelievable11. What can we conclude from the article?A. The author is confident about future virus research.B. Viruses will become more like bacteria as they
30、 evolve.C. Viruses live longer in human host cells than in animals.D. It may take a long time to understand the origin of viruses.【答案】8. D 9. A 10. B 11. D【解析】本文为说明文。自去年12月以来,国内外出现了无数新冠肺炎病例,到目前为止,对于它的起源还没有明确的解释,还有待研究和发现。【8题详解】细节理解题。根据第二段They cant reproduce(繁殖) on their own. Instead, they invaded the
31、 cells of living organisms to reproduce, spread and take over(它们不能自己繁殖。相反,它们侵入生物体的细胞进行繁殖、扩散和接管)可知,除非它们找到寄主细胞,否则它们无法繁殖,故选D。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段The third one is that viruses co-evolved with their host cells,which means they existed alongside these cells(第三种说法是病毒与宿主细胞共同进化,也就是说病毒与宿主细胞共存)可知,它们和宿主细胞一起进化,故选
32、A。【10题详解】词义猜测题。根据最后一段第一句For the time being,these are only theories. The technology and proofs we have today cannot be used to test these theories 可知,目前,这些还只是理论。我们今天拥有的技术和证据不能用来检验这些理论,因此也不能发现最合理的解释。可推知,plausible 意为“合理的”,与选项B. resonable意义一致,故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Continuing studies may provide us with
33、 clearer answers.Or future studies may find that the answer is even more mysterious than it now appears.(继续学习可能会给我们提供更清楚的答案。或者,未来的研究可能会发现,答案比现在看起来更加神秘。)可知,目前这些还只是理论,目前还无法验证和给出最合理解释,因此了解病毒的起源可能需要很长时间,故选D。DJoe and his wife moved to a new farm with their three sons. A nearby farmer told Joe that there
34、was gold in the soil of his new land. Joe believed and told his sons about it.His sons actually began digging for gold in the land. Once they finished one piece they would start another. They began to realize that digging for gold was fun! Seeing that, Joe thought he would plant some crops where the
35、 dirt had been turned thoroughly. He planted com, tomatoes, and potatoes. His sons continued to dig through the soil, determined to find gold. As each different crop became ready to be harvested, Joe started to realize that there was more than he and his family could ever eat. One of Joe s neighbors
36、 suggested that he set up a vegetable stand. Joe and his wife did that very thing. This process went on for three years and Joe and his wife became quite rich from it. They were even able to send their sons off to college. Remember at the beginning of the story Joe was told by his new neighbor that
37、there was gold in the land? Well, the truth is, Joe s understanding of the English language was less than perfect. His new neighbor friend actually told him that his land had rich soil.Go out and believe that there is gold in all your challenges so that you can be inspired to pursue(追求)all that you
38、need. The fate will never give up on you, if you never give up on yourself.12. What made Joe believe that there was actual gold in his land?A. His desire to send his sons to college.B. His dream to become wealthy.C. His poor understanding of English.D. His trust in his neighbor.13. Joes three sons t
39、ook digging for gold asA. a pleasureB. a challengeC. a lieD. a dream14. How did Joe deal with his too many crops?A By leaving them in the landB. By selling them to others.C. By giving them away to neighbors.D. By exchanging them for gold.15. The best title for this passage would beA. Telling a white
40、 lieB. Achieving wealth from landC. Digging for goldD. Accepting challenges in life【答案】12. C 13. A 14. B 15. C【解析】这是一篇记叙文。文章用Joe带领一家在自己田里挖金子,并最终让家庭富裕的故事告诉我们一个道理:相信你的挑战会有收获,去追求你所需要的,只要不放弃,你就会成功。【12题详解】细节理解题。根据倒数第二段的Well, the truth is, Joe s understanding of the English language was less than perfect.
41、 His new neighbor friend actually told him that his land had rich soil.(事实上,Joe对英语的理解并不完美。他的新邻居朋友实际上是告诉他,他的土地上有肥沃的土壤)可知,Joe认为自己的田里有黄金,是因为他对英语不是很理解。C. His poor understanding of English.(他对英语理解很差)符合以上说法,故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段的They began to realize that digging for gold was fun!可知,Joe的三个孩子开始意识到挖黄金是件趣事
42、。A. a pleasure(一个乐趣)符合以上说法,故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第三段的One of Joe s neighbors suggested that he set up a vegetable stand. Joe and his wife did that very thing. This process went on for three years and Joe and his wife became quite rich from it.(一个邻居建议他摆一个蔬菜摊。Joe和妻子这样做了。这个过程持续了三年,他们变得非常富有)可知,Joe和妻子把多余的收成
43、卖给了别人。B. By selling them to others.(通过把它们卖给别人)符合以上说法,故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是最后一段的Go out and believe that there is gold in all your challenges so that you can be inspired to pursue(追求)all that you need. The fate will never give up on you, if you never give up on yourself.(走出去,并且相信你所有的挑战里都有“黄金
44、”,这样你可以受到激励去追求你需要的一切。你不放弃自己,命运就不会放弃你)再结合Joe一家在自己田里挖黄金的故事,可知,本文以一个寓言故事告诉我们:相信你的挑战会有收获,去追求你所需要的,只要不放弃,你就会成功。C. Digging for gold(挖黄金)可以作为本文标题,故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Are you stressed out,scared or worried all the time? Do you avoid going to certain places, see
45、ing friends or doing certain things because of your worries?Do your worries keep you awake at night?_16_Anxiety is a normal part of life_17_ There are lots of reasons for this.One main reason is after stressful thing which has happened in your life.So if you are involved in a car crash,its quite lik
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
