2023年高考英语一轮复习 练案31 UNIT 5 POEMS 新人教版选择性必修第三册.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023年高考英语一轮复习 练案31 UNIT POEMS 新人教版选择性必修第三册 2023 年高 英语 一轮 复习 31 新人 选择性 必修 第三
- 资源描述:
-
1、UNIT 5POEMS.阅读理解A(2022淮南市高三第一次模拟)Louise Gluck has been no stranger to awards over her long and storied career since her first publication in 1968. In 1993, she won the Pulitzer Prize for her collection of poems, The Wild Iris. And on Oct 8 (2020) she became the 16th woman to win the Nobel Prize in l
2、iterature with the Nobel prizes first awarded in 1901.Gluck was honored “for her unmistakable poetic voice that, with plain and simple beauty, makes individual existence universal”. Often said to be an autobiographical poet, drawing from the inner parts of her life, “Gluck seeks the universal”, Nobe
3、l Committee Chair Anders Olsson said in a statement.Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into universal themes covering life, loss, and isolation. Because of this, readers have often found her poetry to be “dark”. However, there is much more than
4、 darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is candid and also a voice full of humor and biting wit.” he said.For example, in her poem Snowdrops, she uses the coming of spring after winter to show rebirth of life after death. She leads readers down a depressing path only to reconnect with the li
5、ght at the near end. At the conclusion of the poem, readers are left to feel the “raw wind of the new world” as they watch a new spring. This is often the case in Glucks poetry, being able to feel joy even after not having done so for a long time.When her work Faithful Virtuous Night received a Nati
6、onal Book Award for Poetry in 2014, a judge for the award went on to say, the collection comes from “a world where darkness blurs (模糊)ordinarily sharp edges around the oppositions of our lives-loss and renewal, male and female, the living and the dead”Talking of prizes, she acknowledged that they ca
7、n make “existence in the world easier” but did not amount to the immortality (永生) of a true artist. “I want to live after I die, in that ancient way.” she said. “And theres no way of knowing whether that will happen, and there will be no knowing, no matter how many blue ribbons have been used to cov
8、er my body.” The remark is in line with Olssons description of Glucks poetic voice as “candid and uncompromising” but frequently witty.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了第16位获得诺贝尔文学奖的女性Louise Gluck(路易丝格鲁克)的诗歌特点。1What can we learn about Louise Gluck?_A_AShe is a productive and distinguished poet.BShe showed indiffer
9、ence to the Nobel award.CShe had her first publication in her teens.DShe gets inspiration from universal existence.解析:细节理解题。由第一段中的“In 1993, she won the Pulitzer Prize for her collection of poems, The Wild Iris. And on Oct 8 (2020) she became the 16th woman to win the Nobel Prize in literature with t
10、he Nobel prizes first awarded in 1901.(1993年,她因诗集野鸢尾获得普利策奖。2020年10月8日,她成为第16位获得诺贝尔文学奖的女性,诺贝尔文学奖于1901年首次颁发。)”和第三段中的“Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into universal themes covering life, loss, and isolation. (77岁的Gluck是12本诗集的作者,她能够将自己的人生经历转化为涵盖
11、生命、失落和孤独的普遍主题。)”可知,普利策奖和诺贝尔文学奖获得者Gluck是12本诗集的作者,说明她是一位多产的杰出诗人。故选A。2How do readers feel after reading Snowdrops?_D_ADepressed.BConfused.CAstonished.DRefreshed.解析:推理判断题。由第四段中的“For example, in her poem Snowdrops, she uses the coming of spring after winter to show rebirth of life after death. She leads
12、readers down a depressing path only to reconnect with the light at the near end. At the conclusion of the poem, readers are left to feel the “raw wind of the new world” as they watch a new spring.(例如,在她的诗雪花中,她用冬后春天的到来来表现死后生命的重生。她引导读者走上一条令人沮丧的道路,却在接近尽头时与光明重新连接。诗的结尾,让读者在观看新春的同时感受新世界的原始风。)”可知,雪花能引导读者在接
13、近尽头时与光明重新连接,读者能感受新春和“新世界的原始风”,换句话说读者感受到的东西都是积极向上的,因此读完后,读者会感到精神焕发(refreshed)。故选D。3According to Gluck, how do awards influence artists?_D_ABy improving their health and fame.BBy popularizing their works better.CBy contributing to their living longer.DBy allowing them a better living.解析:细节理解题。由最后一段中的“
14、Talking of prizes, she acknowledged that they can make existence in the world easier but did not amount to the immortality (永生) of a true artist.(谈到奖品,她承认奖品可以使在世界上活着更容易,但并不等于一个真正艺术家的永生。)”可知,Gluck认为奖品可以使在世界上活着更容易,换句话说,奖品能让艺术家过上更好的生活。故选D。4What is the text mainly about?_D_AGlucks poetry collections.BGl
15、ucks journey to success.CThe glories of Glucks poetry.DThe features of Glucks poetry.解析:主旨大意题。第一段引入“第16位获得诺贝尔文学奖的女性Louise Gluck(路易丝格鲁克)”,第二、三段讲“Louise Gluck的诗歌特点”,第四、五段举例说明她的诗歌特点,最后一段讲“Louise Gluck对奖品的看法和其他人对她的评价”,因此文章主要讲的是Louise Gluck的诗歌特点。故选D。B(2022苏锡常镇四市教情调查)When people sit together at night and
16、enjoy the glorious moon, an ancient poem, Prelude to Water Melody, is often read for this occasion. Critics say its probably the best poem about the Mid-Autumn Festival. Lets just focus on its most famous five lines to make some analysis.In the first two lines of the five, the writer is comparing th
17、e life of a man with the changing face of the moon. In Chinese culture the moon is always considered to be a perfect carrier of emotions like nostalgia (怀旧) and longing for family reunion. A full moon symbolizes perfection and unity, while a gloomy night may remind people of their misfortunes. When
18、the moon is round and fair but people are separated from their loved ones, such moments can be even more heartbreaking.Before the comparison, the poet actually complains about the seemingly “ruthless(无情的)” moon and asks her: You should have no spite (怨恨) against man, but why. When people part, are y
19、ou often full and bright? However, he soon realizes that no one has an easy ride, just like the moon may not always be bright. The imperfections have been going on since the beginning of time. Thats why he says “There has been nothing perfect since the olden days.”But should we get bogged down (陷入)
20、by the suffering of things with which we cant change? The poet gives his answer: Change your attitude and stay positive. So, we have this everlasting line,“_.” The poet hopes that people appreciate the fact that no matter where they are, as long as the ones they love and miss are healthy and happy,
21、they can all admire the same moon high in the sky.To his day people still use this verse to express their good will and wishes for family members and friends who cant be with them, especially during major festivals.语篇解读:本文是一篇议论文。本文围绕苏轼水调歌头进行赏析,尤其是对词中的著名的五句诗词进行分析。5What does the passage mainly talk ab
22、out?_D_AHow we can appreciate Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.BWhen we must recite the best Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.CWhat made a poet write the best ever Mid-Autumn Day Chinese poem.DWhy a poem is the peak of Chinese poetry about the Mid-Autumn Day.解析:主旨大意题。根据文章第一段“.Critics s
23、ay its probably the best poem about the Mid-Autumn Festival. Lets just focus on its most famous five lines to make some analysis.”可知,文章主要在讨论为什么这首词是中国以中秋节为主题当中的顶尖诗歌。故选D。6Why does the poet write “nothing is perfect since the olden day” in the poem?_C_AHe doesnt understand why the moon hates humans.BHe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-557728.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
