江苏省启东市2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 启东市 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省启东市2021届高三英语上学期期中试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the womans class start?A. At 8:05 am.B. At 8:45 am
2、.C. At 9:05 am.【答案】C【解析】【原文】M: Jane, you go to school from what time in the morning? At eight?W: Not that early. About a quarter to nine and the class starts at five past.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the woman work now?A. In China.B. In Spain.C. In Australia.【答案】A【解析】【原文】M: So, youve studied in t
3、wo countries and now youre teaching in another country, right?W: Yeah. I studied in Spain first and then in Australia and now I teach in China.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man call the woman?A. To ask about the rubbish collection day.B. To know where the dustbin is.C. To borrow a truck.【答案】A【解析
4、】【原文】M: Hi Lucy, Victor speaking. Can you tell me which day is the rubbish collection day?W: OK, every Tuesday. But youd better put your rubbish out into the dustbin on Monday evening. The trucks come very early on Tuesday mornings.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What color is the inside of Jills pencil case?A
5、. Purple.B. Blue.C. Red.【答案】B【解析】【原文】W: Hi, Peter, did you happen to see my pencil case?M: What color is it, Jill? Purple?W: No, its red from the outside and blue inside.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Rons studies.B. Rons cooking skills.C. Rons sense of taste.【答案】B【解析】【原
6、文】W: Ron, did you learn to cook?M: Yeah. Although I cant cook well, I do cook. The reason why I cant cook well is that Im not particular about food. I dont try very hard to make it taste good.第二节(共15题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What do the speakers both dislike doing?A Doi
7、ng sports.B. Painting pictures.C. Playing the violin.7. What is the womans final target for playing the piano in five years?A. Grade 4.B. Grade 5.C. Grade 8.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: So, Nancy, what do you, an 11-year-old girl, do for fun?W: I do music. I play the piano and the violin. I hate sports a
8、nd paintings.M: Im not quite into sports, either. How long have you played the piano?W: Since I was about eight.M: OK, and what kind of level are you at now, say, at the piano?W: I just passed Grade Three.M: Oh, congratulations! So the next one youre gonna do is Grade Four?W: Yeah. Im going to get G
9、rade Eight, the highest grade, in five years.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the woman probably?A. A teacher.B. A waitress.C. A programmer.9. How does the woman usually spend Sunday mornings?A. By visiting friends.B. By washing clothes.C. By playing computer games.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】
10、W: How much do you sleep each day?M: Well, usually at least 8 hours. How about you?W: About 6 hours. I spend much more time correcting students homework.M: Wow, if I sleep 6 hours I would definitely take a short sleep in front of my computer after lunch. Do you ?W: Well, it depends. If I dont have a
11、ny class I would sleep but normally I dont.M: Do you also sleep like 6 hours on the weekend?W: No. I sleep all morning on Saturdays because I normally dont have anything to do.M: How about Sundays?W: On Sundays, I normally get up early and do some washing at home and then go out for lunch with my fr
12、iends.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What does the woman think is the most interesting thing about San Francisco?A. Its film industry.B. Its transport.C. Its architecture.11. Where is the most expensive area in San Francisco?A. By the seaside.B. On the highest hill.C. In the city center.12.
13、Which place does the man want to visit?A. The Transamerica Pyramid.B. Pacific Heights.C. Muir Woods.【答案】10. C 11. B 12. C【解析】【原文】M: Hi, Tracy. I heard youre from San Francisco. So, what is the most interesting thing about your city?W: Well, San Francisco has many interesting things, such as its tran
14、sport and film industry, but the most interesting thing is its architecture, I think. The most unique building is probably the Transamerica Pyramid.M: What is the most expensive area in San Francisco?W: Well, the most expensive area is Pacific Heights; its on the highest hill and you can see the who
15、le city there.M: Hmm, what is the most beautiful place in San Francisco?W: Well, actually the most beautiful place is outside the city. Its called Muir Woods. And it has the tallest trees in the world. Theyre also the oldest trees in North America. Some of them are over 2,000 years old.M: Wow. It so
16、unds like someplace I would like to see.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Who did the training with the man for nearly six years?A. His cousin.B. His colleague.C. His friend.14. What did the man do after he left high school?A. He worked abroad.B. He went to college.C. He had professional fights
17、.15. How often did the man get training at least before a fight?A. Three times a week.B. Five times a week.C. Ten times a week.16. Why do boxers have severe brain damage easily according to the man?A. Because of tough training.B. Because of long-time career.C. Because of the rules of boxing.【答案】13.
18、A 14. A 15. B 16. C【解析】W: Mike, our manager told me that you do boxing.M: I dont box anymore but I was boxing for a while.W: When did you get into it?M: Oh, at about age twelve, I started doing boxing and I was training for about six years with my cousin. Once I graduated from high school I moved to
19、 Japan and there I continued the training after work.W: Wow. So what kind of training did you do?M: Well, I was never professional but I had a couple of amateur fights. I dont think people quite understand how much I go into one fight. A couple of months before a fight, a friend of mine and I would
20、be training at least five times a week, which was only half of what those professional boxers did.W: That must have been very tough! Were you ever worried about head injuries?M: Well, you may get a lot of head injuries and more so over time. Unlike other sports, boxing is designed to keep you standi
21、ng and taking hits. Thats why you see a lot of professional boxers have severe brain damage.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is Cathys nationality?A. American.B. Chinese.C. German.18. Whats the date today?A. Feb. 3.B. Feb. 4.C. Feb. 5.19. How will Cathy come to the speakers house probably?A
22、. By bus.B. By car.C. By taxi.20. What does the speaker think Cathy may worry about?A. Going back home late.B. Bothering his family too much.C. Having difficulty watching TV shows.【答案】17. A 18. A 19. B 20. B【解析】【原文】Hi, Cathy, this is Pitt. I heard that during the Chinese Spring Festival holiday you
23、wont go back to your hometown in the States and will go to Germany for some traveling and then come back to China. Im leaving you this voice message to invite you to come to our familys Chinese New Years Eve dinner, say, on Feb. 4. My mother and I will start making dumplings around 4 pm and well pro
24、bably start having dinner at 6 pm. If youre interested in making dumplings, feel free to join us at 4 pm. Im afraid there will be very few buses or taxis running tomorrow afternoon. My father is happy to pick you up from your place. Just send me your address and tell me when you can come. After dinn
25、er, we will watch some Spring Festival shows on TV. The most interesting show starts at around 8 pm. We usually stay up very late, so dont worry about staying too long. Just let me know when you want to go back to your place. Looking forward to your earliest reply.第二部分 阅读(共两节 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分
26、,满分37.5分)阅读下列短文,从所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHoliday activities you wont want to missHere are a few fun and festive ways to spend a day or night off around Los Angeles this holiday season with your friends or family.Ice skate in Pershing SquareThe Bai Holiday Ice Rink opens for business in Pershing Squa
27、re in downtown LA Nov. 15 through Jan. 21. Attention, Wicked fans: Cast members of the Broadway musical will break the ice on Nov. 15 with a performance, and every following Wednesday will be dedicated to the show with Wicked songs.Info: Tickets $9, skate rentals $5, lockers $3.Gaze at the Mission I
28、nn Festival of LightsThe Festival of Lights at the Mission Inn in Riverside attracts 250,000 people a year for a reason: Its awesome. A fireworks display brings the festival to life on Nov. 23, when 5 million colorful lights lighten the grounds, there to stay through Jan. 6. Walk inside the hotel fo
29、r more eye candy, which includes artificial snow and a 12-foot-tall gingerbread house.Info: Free admission, $17 parking.El Pueblo de Los Angeles Historical MonumentLocal singers and dancers will celebrate the lighting of the tree on Paseo de la Plaza near Olvera Street on Nov. 30. Festivals start at
30、 5:30 pm. Once the lights are on, enjoy childrens workshops, face painting and free champurrado (the beloved Mexican chocolate drink).Info: Free.Watch holiday movies in Marina del ReyCatch live music and a holiday movie every Saturday Dec. 15 through 29 at Burton Chace Park. Festivities start at 4 p
31、m. Expect 1950s-style music, followed by winter favorites The Nightmare Before Christmas and Frozen. There will be a heating station, but dress warmly.Info: Free.21. What can visitors do on November 16?A. Watch a fireworks display.B. Play a part in a musical.C. See a holiday movie.D. Go ice-skating.
32、22. What can we enjoy at the Festival of Lights?A. The face painting art.B. An artificial snowfall.C. Some free gingerbread.D. Live music of the 1950s.23. Where should we go in order to try some Mexican drink?A. Pershing Square.B. The Mission Inn.C. Paseo de la Plaza.D. Burton Chace Park.【答案】21. D 2
33、2. B 23. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个地方的节日活动的时间、活动安排以及票价等信息。【21题详解】细节理解题。根据Ice skate in Pershing Square部分中“The Bai Holiday Ice Rink opens for business in Pershing Square in downtown LA Nov. 15 through Jan. 21.( Bai假日溜冰场于11月15日至1月21日在洛杉矶市中心的Pershing广场开业)”可知,游客在11月16日可以去溜冰。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Gaze at the Mis
34、sion Inn Festival of Lights部分中“Walk inside the hotel for more eye candy, which includes artificial snow and a 12-foot-tall gingerbread house.(走进酒店,你会看到更多赏心悦目的东西,其中包括人造雪和12英尺高的姜饼屋)”可知,在灯节我们能欣赏到一场人工降雪。故选B。【23题详解】细节理解题。根据El Pueblo de Los Angeles Historical Monument部分中“Once the lights are on, enjoy chil
35、drens workshops, face painting and free champurrado (the beloved Mexican chocolate drink).(灯光一亮,你就可以欣赏儿童工作坊、脸部彩绘和品尝免费的champurrado一种受欢迎的墨西哥巧克力饮料)”可知,我们应该去Paseo de la Plaza品尝一些墨西哥饮料。故选C。BWhen a language dies, so does a unique way of seeing the world. Time is running out for many tongues. Experts estim
36、ate that of the 6,700 or so languages spoken around the world, 40% could disappear by the end of the century. The UN has designated 2019 the International Year of Indigenous Languages to draw attention to the danger. Slowly, countries are developing more resources to the issue.Canada aims to pass an
37、 Indigenous Language Act before its elections in October 2019. The act would give more than 65 languages spoken by First Nations, Inuit and Metis peoples national recognition and teaching resources. In government-funded boarding schools, which operated from the 1880s to 1996, indigenous children fac
38、ed beatings or electric shocks if they were caught using their native languages. “We want to put the same amount of effort to revitalise indigenous languages as Canada put to wipe them out,” says Perry Bellegarde, national chief of the Assembly of First Nations.Legal recognition for a language is th
39、e first step in bringing a native culture back from the brink (边缘). Maori is one of the success stories. When it became one of New Zealands official languages in 1987, less than 20% of the Maori population spoke it well enough to be regarded as native speakers. Today it is off the endangered list.Th
40、e second step is to teach a new generation of native speakers. Technology is a big help. Duolingo, a popular language-learning app, recently added Hawaiian and Navajo to its courses. BASAbali, a wiki documenting Balinese, uses Facebook to reach speakers in rural areas. Say it in Saami is an online d
41、ictionary that translates modern lingo into languages spoken by the Sami people in Northern Europe.Saving rare languages needs people to champion them. Bali now asks officials to use Balinese on Thursdays. The UN year will kick-start projects that could save thousands of tongues. The challenge in 20
42、19 will be to get others to listen and start talking.24. The writing purpose of the passage is to _.A. analyze the reasons why we should protect indigenous languagesB. explain what the UN has done to prevent native languages disappearingC. introduce the measures taken by countries to stop native lan
43、guages goingD. describe what Canada has done to save languages spoken by First Nations25. What does the underlined word mean?A. Destroy.B. Restore.C. Learn.D. Remove.26. According to the passage, how can we save rare languages?A. Name a year as the Year of Indigenous languages.B. Urge students to le
44、arn native languages by electric shocks.C. Develop online dictionaries to help students to learn English.D. People need to make efforts to learn or speak native languages.27. What attitude does the author hold to the International Year of Indigenous Languages?A. Supportive.B. Indifferent.C. Objectiv
45、e.D. Neutral.【答案】24. C 25. B 26. D 27. A【解析】这是一篇说明文。专家估计,世界上使用的约6700种语言中,有40%可能在本世纪末消失。联合国将2019年定为国际土著语言年,以引起人们对这一危险的关注。慢慢地,各国都在开发更多的资源来解决这个问题。文章主要介绍了各国为拯救本国语言所采取的一些措施。【24题详解】推理判断题。根据第一段中“Experts estimate that of the 6,700 or so languages spoken around the world, 40% could disappear by the end of th
46、e century. The UN has designated 2019 the International Year of Indigenous Languages to draw attention to the danger. Slowly, countries are developing more resources to the issue.(专家估计,世界上使用的约6700种语言中,有40%可能在本世纪末消失。联合国将2019年定为国际土著语言年,以引起人们对这一危险的关注。慢慢地,各国都在开发更多的资源来解决这个问题)”结合文章文章主要介绍了各国为拯救本国语言所采取的一些措施
47、。可推知,这篇文章的写作目的是介绍各国采取的措施来阻止本国语言的消亡。故选C。【25题详解】词义猜测题。根据画线词上文“We want to put the same amount of effort to”以及后文“indigenous languages as Canada put to wipe them out”可知Perry Bellegarde的意思是“我们希望像加拿大消灭土著语言一样,付出同样的努力来恢复土著语言”,即画线词意思为“恢复”。A. Destroy.破坏;B. Restore.恢复;C. Learn.学习;D. Remove.移动。故选B。【26题详解】细节理解题。根
48、据倒数第二段“The second step is to teach a new generation of native speakers. Technology is a big help. Duolingo, a popular language-learning app, recently added Hawaiian and Navajo to its courses. BASAbali, a wiki documenting Balinese, uses Facebook to reach speakers in rural areas. Say it in Saami is an
49、 online dictionary that translates modern lingo into languages spoken by the Sami people in Northern Europe.(第二步是教新一代的母语使用者。技术是一个很大的帮助。热门语言学习应用程序Duolingo最近在其课程中增加了夏威夷语和纳瓦霍语。一个记录巴厘岛语的维基网站BASAbali,利用Facebook与农村地区的讲话者联系。用萨米语说是一本在线词典,它将现代语言翻译成北欧萨米人说的语言)”可知,人们需要努力学习或说母语来拯救稀有语言。故选D。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中“Sa
50、ving rare languages needs people to champion them.(拯救稀有语言需要人们的支持)”可推知,作者支持拯救稀有语言,故对土著语言国际年持支持态度。故选A。COn a trip to India in 2012, Anirudh Sharma took a photo of a diesel generator (柴油发电机) blowing black soot (烟灰) against a white wall. That dark stain made Sharma, who was then a student in the Media La
51、b of Massachusetts Institute of Technology (MIT), think seriously about pollutionand also about coloring matters, like ink.The black ink we use in our pens or in inkjet printers is essentially from soot. The technical term for the substance is “carbon black”, and it is the powder that remains after
52、burning coal or oil. The powder is mixed with other chemicals to turn it into smooth, flowing black ink.“So, if you can do it with soot, can we do the same with air pollution?” Sharma explains. “The black ink in the pen you use is made by burning fossil fuels. But you shouldnt need to burn new fossi
53、l fuels just to make ink. Fossil fuels are already being burned.” If he could find a way, he thought, to catch the soot that produced that stain on the wall in his photograph, he could not only reduce the amount of pollution released into the air, but also turn it into something new, or perhaps some
54、thing beautiful.In 2014, following the completion of his Masters degree at MIT, Sharma returned to India to focus fully on developing what would become a product called AIR-INK, the first commercial ink made entirely from air pollution. He and his team built a lab in a small garage in Bangalore to c
55、reate a device that could catch air pollution at the source, in engines or factory machinery.They first developed a filtering device called Kaalink that consisted of a steel container that could be attached to an exhaust pipe. Now Kaalink can filter air pollution from almost any source, and turn it
56、into soot, which is then processed to form ink that can be used in AIR-INK pens and markers. Each marker holds about 30 milliliters of AIR-INK, which is equal to approximately 45 minutes of diesel car pollution.The inventor would like AIR-INK to have practical applications, like in inkjet printers i
57、n offices, newsprint, or textbooks. “Weve set up industries for our comfort, but the environment has to bear the price of it.” Sharma explains, adding that AIR-INK isnt a complete solution to the worlds pollution problem. “Its a start, and it can inspire several others to start looking at new forms
58、of waste that are lying outside, unused.”28. What inspired Sharma to make ink out of air pollution?A. A photo he took in India.B. The lack of ink in his studies.C. The serious pollution in the U.S.D. His experiments in the laboratory.29. What do we know about “carbon black”?A. It is a useful kind of
59、 fuel.B. It is the main air pollutant.C. It is the key component of ink.D. It is usually in the form of a liquid.30 Which of the following is the correct order to make AIR-INK?A. Sootexhaust pipeKaalinkAIR-INKB. SootKaalinkexhaust pipeAIR-INKC. Air pollutantssootKaalinkAIR-INKD. Air pollutantsKaalin
60、ksootAIR-INK31. What can we infer about Sharmas invention?A. It needs more tests.B. It is costly but practical.C. It helps raise environmental awareness.D. It has gained the admiration of other inventors.【答案】28. A 29. C 30. D 31. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了麻省理工学院的学生Sharma,受到一张照片的启发,开发出了一种用空气污染制造出的墨水。不仅可以减少
61、排放到空气中的污染,而且还可以把污染变成新的东西,或者是美丽的东西。介绍了这种油墨的制作过程以及意义。【28题详解】推理判断题。根据第一段“On a trip to India in 2012, Anirudh Sharma took a photo of a diesel generator (柴油发电机) blowing black soot (烟灰) against a white wall. That dark stain made Sharma, who was then a student in the Media Lab of Massachusetts Institute of
62、 Technology (MIT), think seriously about pollutionand also about coloring matters, like ink.(2012年去印度旅行时,Anirudh Sharma拍了一张柴油发电机对着白墙吹黑烟的照片。这种深色污渍让当时还是麻省理工学院媒体实验室学生的Sharma开始认真思考污染问题,以及墨水等染色问题)”可知,是Sharma在印度拍的一张照片启发了他用空气污染来制造墨水。故选A。【29题详解】细节理解题。根据第二段中“The technical term for the substance is carbon bla
63、ck, and it is the powder that remains after burning coal or oil. The powder is mixed with other chemicals to turn it into smooth, flowing black ink.(这种物质的技术术语是炭黑,它是煤或石油燃烧后留下的粉末。这种粉末与其他化学物质混合后,就变成了光滑的、流动的黑色墨水)”可知,“炭黑”是油墨的关键成分。故选C。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Now Kaalink can filter air pollution from almost
64、any source, and turn it into soot, which is then processed to form ink that can be used in AIR-INK pens and markers. Each marker holds about 30 milliliters of AIR-INK, which is equal to approximately 45 minutes of diesel car pollution.(现在,Kaalink几乎可以过滤来自任何来源的空气污染,并将其转化为烟灰,再将烟灰加工成墨水,用于制造空气墨水笔和记号笔。每个记
65、号笔约有30毫升的空气油墨,相当于约45分钟的柴油车污染)”可知,制作空气油墨的顺序为:空气污染物Kaalink烟灰空气油墨。故选D。【31题详解】推理判断题。根据最后一段中“Its a start, and it can inspire several others to start looking at new forms of waste that are lying outside, unused.(这是一个开始,它可以激励其他几个人开始寻找闲置、未被利用的新垃圾)”可推知,Sharma的发明有助于提高环境意识。故选C。DFacebook and other social media
66、companies should make children aware that their online activity is monitored by their parent or carer, under a code to improve child Internet safety in the UK.Turning off the “like” function, and limiting data collection and geolocation tools on popular platforms such as Instagram and Facebook, are
67、among a 16-point list of recommendations for age-appropriate design released by the Information Commisioners Office (ICO).It said some techniques, which platforms employ to encourage users to use them, including Facebook “likes”, should not be used to try to keep under-18s online for longer. Other r
68、ecommendations under the ICOs code of practice for Internet companies, which platforms would be responsible for carrying out, include:*Limiting how childrens personal data is collected, used and shared by social media companies.*Making “high privacy” the default (默认) setting for children using socia
69、l media platforms unless there is a convincing reason not to.*Requiring social media companies to show that all staff involved in the design and development of services likely to be used by children obey the code of practice.*Introducing age checks on platforms or treating all users as if they were
70、children.Companies that do not stick to the code could face fines of up to 4% of their global turnover, around $1.6 bn for Facebook. The consultation ended at the end of May, and the final version of the code of practice, regarded as a new international standard is expected to come into effect by 20
71、20.Elizabeth Denham, the information commissioner, said, “This is the connected generation. The Internet and all its wonders have been a part of their everyday lives. We shouldnt have to prevent our children from being able to use it, but we must demand that they should be protected when they do. Th
72、is code does that.”The ICO sought views from parents and children while developing the code of practice, as well as those of designers, app developers and academics.The NSPCC childrens charity said social networks had “continually failed to put child safety first in their design”, resulting in “bad
73、consequences”. “Thats why it is vital this code requires children to be given the highest privacy settings by default and forces companies to act in the best interests of children,” the NSPCCs associate head of child safety online Andy Burrows said.Lady Beeban Kidron the chair of the 5Rights Foundat
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2012届高考地理复习方案(新课标中国地图版)第5单元第15讲 自然条件对城市及交通线路的影响.ppt
