河南省豫北名校2020-2021学年高二英语上学期12月质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 名校 2020 2021 学年 英语 上学 12 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省豫北名校2020-2021学年高二英语上学期12月质量检测试题(含解析)考生注意:1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分120分,考试时间100分钟。2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3.本卷命题范围:北师大版必修5选修6。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AShakesp
2、eare once wrote that all the world is a stage, but these days its more like a movie set. Get to know some films to find fantastic film locations(地点)you should check out on your travels.The Sound o f MusicAustrias hills are certainly alive with the sound of music and tourists. Mozart may have been bo
3、rn in Salzburg, but The Sound of Music really put it on the map and now about 70 percent of people visit it because of the movie. Cross Residenzplatz Square and visit the Palace of Leopoldskron where the children in the film fell into the lake.TroyAlthough the Palace of Troy was filmed on sets built
4、 at Shepperton Studios in the UK, most of the 2004 movie was shot in Malta and Baja California, Mexico, Malta with historic sites arid beautiful blue waters was a good choice to replace Greece. Troy was shot at a host of locations, including Golden Bay, Hal Far as well as Fort Ricasoli (where the ci
5、ty of Troy was constructed). The Trojan horse from the film is now lying on the waterfront in Canakkale, Turkey.Bridget Joness DiaryBridget Jones is brought to life as we watch the work and romance in London. Her special corner flat is above the Globe Tavern by Borough Market, one of the citys oldes
6、t and biggest food markets. According to The Telegraph, it would be highly unlikely that she could afford to buy a place like that today since it has risen in value by more than 240 percent.Harry PotterJ. K. Rowling started writing the Harry Potter books while she was living in Edinburgh Scotland, s
7、o its no surprise that she set most of the story there. The Hogwarts Express travels through the Scottish Highlands and along the 31 meters high Glenfinnan Viaduct. The second highest waterfall in the UK, Steal Falls can be seen during Quidditch matches.1. What does the author mean by saying “Shakes
8、peare once wrote that all the world is a stage, but these days its more like a movie set”?A. More movies will need more sets.B. More and more films are being made.C. All the world has become a huge stage for artsD. Many places have become famous because they were used as movie sets.2. Which of the f
9、ollowing films have background in more than one country?A. The Sound of Music.B. Troy.C. Bridget Joness Diary.D. Harry Potter,3. What do the last two films have in common?A. Both of them are mainly about romance.B. Both authors lived in the same house.C. Most of their stories were set in the UK.D. T
10、hey cause the prices of houses to rise.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章给你介绍了一些著名电影拍摄片场的景点城市供你旅游时参考。【1题详解】词句猜测题。根据文章第一句话“Shakespeare once wrote that all the world is a stage, but these days its more like a movie set.”(莎翁曾经说世界就是舞台,但是如今世界更像是电影集)以及下文四部影片拍摄片场的旅游城市介绍可推断出,作者说“Shakespeare once wrote tha
11、t all the world is a stage, but these days its more like a movie set”意思是许多城市因为作为电影拍摄片场而出名。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Troy部分“Although the Palace of Troy was filmed on sets built at Shepperton Studios in the UK, most of the 2004 movie was shot in Malta and Baja California, Mexico, Malta with historic sites ari
12、d beautiful blue waters was a good choice to replace Greece.”(尽管特洛伊宫是在英国谢泼顿电影制片厂拍摄的,但2004年的大部分影片都是在马耳他和下加利福尼亚、墨西哥拍摄的,马耳他有历史遗迹,美丽的蓝色水域是取代希腊的好选择。)可知,特洛伊宫这部电影的拍摄背景分别在英国、 马耳他、 下加利福尼亚和 墨西哥这几个国家,即特洛伊宫这部电影的背景在一个以上的国家。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Bridget Joness Diary部分“Bridget Jones is brought to life as we watch the
13、work and romance in London. Her special corner flat is above the Globe Tavern by Borough Market, one of the citys oldest and biggest food markets.”(当在伦敦观看这作品和浪漫时,电影BJ单身日记被赋予了生命。她特别的街角公寓就在博罗市场旁的环球酒店的楼上,这是该市最古老、最大的食品市场之一。)及Harry Potter部分“J. K. Rowling started writing the Harry Potter books while she w
14、as living in Edinburgh, Scotland, so its no surprise that she set most of the story there.”(J.K罗琳开始写哈利波特时她住在英格兰的爱丁堡,所以她把大部分故事以那里为背景就不足为奇了)可知,英国是这两部电影的共同拍摄地。故选C。【点睛】BHere are two interesting questions. Are you very happy with your life now? Are people happier as they get older? A study found that peo
15、ple generally become happier and experience less worry after age 50. In fact, it-found that by the age of 85, people are happier with their life than they were at 18.The finding came from a Gallup survey of more than 340,000 adults between the age of 18 and 85 in the United States.Arthur Stone in. t
16、he Department of Psychiatry and Behavioral Science at Stony Brook University in New York led the study. His team found that levels of stress were highest among adults between the ages of 22 and 25. Stress levels dropped sharply after people reached their fifties.Happiness was highest among the young
17、est adults and those in their early seventies. But the people least likely to report feeling negative emotions were those in their seventies and eighties. The survey also found that men and women had similar emotional patterns as they grow older. However, women at all ages reported more sadness, str
18、ess and worry than men did.The researchers also considered possible influences like. having young children, being unemployed or being single. But they found that influences like these did not affect the levels of happiness and well-being related to age.So why would happiness increase with age? One t
19、heory is that, as people get older, they become more thankful for what they have and have better control of their emotions. They also spend less time thinking about bad experiences.The original goal of the study was to confirm the popular belief that aging is connected with increased sleep problems.
20、 The survey did find an increase during middle age, especially in women. But except for that, people reported that they felt their sleep quality, improved as they got older.4. Which age group of adults feel most stressful according to the study?A. The adults in their twenties.B. The adults in their
21、fifties.C. The adults in their seventies.D. The adults in their eighties.5. What can we conclude from the passage?A. People in their seventies enjoy the highest level of happiness.B. Stress levels will drop sharply when people are becoming older.C. Young adults have low level of stress because they
22、are healthier.D. Women of all ages are more likely to be in negative emotion than men.6. Which of the following may be the possible reason why elder people are happier?A. Because elder people have enough money to spend.B. Because elder people are more thankful with their life.C. Because elder people
23、 dont have to work hard every day.D. Because elder spend more time considering bad experiences.7. Which is TRUE according to the finding of the study?A. There is connection of sleep and happiness.B. Aging is connected with increased sleep problems.C. The older people are becoming, the worse sleep qu
24、ality they have.D. Sleep quality will drop during middle age but then will improve as they get older.【答案】4. A 5. D 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了一项调查。经研究发现:人们在50岁之后通常会变得更快乐,烦恼也更少。事实上,研究发现,到85岁时,人们对生活的满意度比18岁时更高。【4题详解】细节理解题。根据第三段中“His team found that levels of stress were highest among adults between the
25、 ages of 22 and 25.(他的研究小组发现,压力水平在22岁至25岁之间的成年人中最高)”可知,根据这项研究,20多岁的成年人感到压力最大。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第四段中“However, women at all ages reported more sadness, stress and worry than men did.( 然而,所有年龄段的女性都比男性报告了更多的悲伤、压力和担忧)”可推知,所有年龄段的女性都比男性更容易产生消极情绪。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“So why would happiness increase with
26、age? One theory is that, as people get older, they become more thankful for what they have and have better control of their emotions. They also spend less time thinking about bad experiences. (那么为什么幸福感会随着年龄增长呢?有一种理论认为,随着人们年龄的增长,他们会对所拥有的更加感恩,也会更好地控制自己的情绪。他们也很少花时间去想那些糟糕的经历)”可知,老年人对他们的生活更感恩,可能是老年人更快乐的原
27、因。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段“The original goal of the study was to confirm the popular belief that aging is connected with increased sleep problems. The survey did find an increase during middle age, especially in women. But except for that, people reported that they felt their sleep quality, improved a
28、s they got older.( 这项研究的最初目的是为了证实一种流行的观点,即衰老与睡眠问题增多有关。调查确实发现,中年时期,尤其是女性,这种情况有所增加。但除此之外,人们报告说,随着年龄的增长,他们的睡眠质量有所改善)”可知,D选项“睡眠质量在中年时期会下降,但随着年龄的增长会改善”正确。故选D。CIf you dont use it, you lose it. At least, thats how the old saying goes. It refers to the idea that something which does not get used regularly q
29、uickly falls into a state of decline. Muscles, for example, will waste away without use. In order to resist this, people take regular exercise to keep their skills sharp.Well, what about the brain? As we age, our brains can naturally begin to decline. In some cases, this can lead to certain mental c
30、onditions such as dementia(痴呆),which Im sure you will agree, no one wants. However, all is not lost because these days its relatively easy to train your brain. Smart phones and apps have put programmes into our hands that can test, maintain and even improve our memories, mathematical skills and a lo
31、t of other mental abilities. With a little practice every day, we can keep our brains nice and sharp, right?Well, no, actually. According to a report from the Global Council on Brain Health, even though many people thought it was important to play online games, such as puzzles and mind games, which
32、are designed to improve brain health, the evidence of the benefits was “weak to non-existent”.There are other ways to promote the old grey matter. It recommends seeking out new activities that challenge the way you think and are socially engaging,while leading to a healthy lifestyle. Among their sug
33、gestions are practising tai chi, taking photography classes, learning new technologies, gardening, art projects or volunteering.Theres more good news, too, James Goodwin, chief scientist at Age UK has said that brain decline is not inevitable (不可避免的). As long as the activities are “new to you and re
34、quire your concentrated attention”, they can provide benefits for brain health. So, hurry up, get out there and try something new. Maybe its time to try that hobby youve always wanted to do. And as for me? Im off to learn the piano.8. From which is the text probably taken?A. A biology textbook.B. A
35、healthy magazine.C. A travel brochure.D. A research paper.9. Which has the closest meaning of the underlined words “socially engaging”?A. Making more shopping.B. Avoid brain decline.C. Doing exercises alone.D. Going out with friends.10. Which of the following can better keep your brain healthy accor
36、ding to the author?A. Trying something new.B. Using smart phone regularly.C. Playing games online.D. Doing what you are good at.11. What does the passage mainly tell us?A. Advantages of trying something new.B. Disadvantages of using smart phones.C. Ways to keep our brain as sharp as possible.D. How
37、to spend time meaningfully at an old age.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍人类的大脑像肌肉一样,需要不断地使用,才能变得更灵活,从而降低患智力类疾病的风险。 现在,互联网上有各种宣称能帮助促进大脑功能的游戏,智力开发类游戏的效果实际不如我们预期的那样高。文章也说明了一些日常活动能帮助人们锻炼脑力。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“If you dont use it, you lose it. In order to resist this, people take regular e
38、xercise to keep their skills sharp.” 如果你不使用它,你就会失去它。至少,老话是这样说的。它指的是不经常使用的东西很快就会陷入衰退状态。例如肌肉,不用就会消耗掉。为了抵制这种情况,人们经常锻炼以保持大脑的敏捷。然后又介绍一些相关的保持大脑健康的知识,所以这篇文章的主题是和健康有关,应该出自于健康杂志,故选B。【9题详解】词义猜测题。根据画线词下文“Among their suggestions are practising tai chi, taking photography classes, learning new technologies, gard
39、ening, art projects or volunteering.” 他们的建议包括练习太极、上摄影课、学习新技术、园艺、艺术项目或志愿服务。由此可猜测socially engaging是要参与社会活动,也就是和朋友一起出去(活动),故选D。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Theres more good news, too,Maybe its time to try that hobby youve always wanted to do. ” 英国老年组织首席科学家詹姆斯古德温表示,大脑衰退并非不可避免。只要这些活动“对你来说是新鲜的,需要你集中注意力”,它们就可以为大脑
40、健康提供好处。所以,赶快走出去,尝试一些新的东西。也许是时候尝试一下你一直想做的爱好了。由此可知,想要保持大脑健康就要尝试一些新的东西,故选A。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段“Theres more good news, too, James Goodwin, chief scientist at Age UK has said that brain decline is not inevitable (不可避免的). As long as the activities are “new to you and require your concentrated attention”,
41、they can provide benefits for brain health. ” 英国老年组织(首席科学家詹姆斯古德温表示,大脑衰退并非不可避免。只要这些活动“对你来说是新鲜的,需要你集中注意力”,它们就可以为大脑健康提供好处。这段给出保持大脑敏捷的方法,再根据Well, what about the brain? 以及文章的前几段的内容,可知,文章是想向读者介绍如何保持大脑健康,如何保持大脑敏捷,故选C。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全文所提供的事实进行
42、逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题1,根据文章第一段“If you dont use it, you lose it. In order to resist this, people take regular exercise to keep their skills sharp.”
43、 如果你不使用它,你就会失去它。至少,老话是这样说的。它指的是不经常使用的东西很快就会陷入衰退状态。例如肌肉,不用就会消耗掉。为了抵制这种情况,人们经常锻炼以保持技能的敏捷。然后又介绍一些相关的保持大脑健康的知识,所以这篇文章的主题是和健康有关,故选B。DChina dropped its decades-long, one-child policy several years ago to allow each family to have two children. This change has put 270 million married women of childbearing
44、age in the position of choosing between family and work. The employers also face big challenges as more female workers will have two maternity leaves(产假)for a total of seven to eight months.In a survey published by classified advertising website G, career women who might be considering having a seco
45、nd child were asked what kinds of pressure they might expect. More than 76 percent of the women who were questioned mentioned concerns about the financial burden of raising two children, while more than 71 percent said it would be difficult to balance career and family. In addition, nearly 56 percen
46、t said that having a second child would definitely have a negative effect on their career.Another survey conducted by Chongging-based human resources website found that over 70 percent of job seekers believe that having a second child would make females less popular in the job market, although two-t
47、hirds of the employers said the policy will make no difference in their employment of staff.Feng Lijuan, a senior expert on human resources at 51 job. com, a leading Chinese job finding platform, said she would not say “there is prejudice against career women”. Feng said Chinese women shoulder more
48、family responsibility. “It is not only about maternity leave; a female employee might only fully get back to work after three to five years after having her first child.”Wang Yixin, a senior employment adviser, said the positive side is that more companies are trying to attract more talents by provi
49、ding support to career women: “Different from before, it is not only employers choosing employees. Many talents, including professional career women, also choose employers,” said Wang. “According to our survey, many large companies are very open to their employees choice of. having a second child.”1
50、2. In Paragraph 1, the end of one-child policy has great effect on _.A. womenB. women and familiesC. bossesD. women and employers13. According to the second survey, most people think having a second child would _.A have no effect on career womenB. have a positive effect on womens careerC. have a neg
51、ative effect on womens careerD. have both positive and negative effects on career women14. Which of the following sentences agrees with Feng Lijuan?A. There isnt prejudice against career women.B. The effect is only limited to maternity leave.C. There is much more prejudice against career women.D. Wo
52、men cant fully come back to work for a long period.15. Which is the best title for the passage?A. Responsibilities of Career WomenB. Effects of Two-child Policy on WomenC. Disadvantages of Raising Two ChildrenD. Different Attitudes of Employers to Women【答案】12. D 13. C 14. D 15. B【解析】本文是一篇新闻报道。文章报道了“
53、二胎政策”放开后,生育二胎对女性员工带来的影响。一个网站的调查认为考虑生二胎的职业女性可能会面临各种各样的压力,另一个网站的调查认为生育二孩将会使女性在职场上更不受欢迎。此外,文章也讲述了积极乐观的一面:许多大公司也非常欢迎生育二胎的女性员工。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“ This change has put 270 million married women of childbearing age in the position of choosing between family and work. The employers also face big challenge
54、s as more female workers will have two maternity leaves(产假)for a total of seven to eight months.(这一变化使2.7亿已婚育龄妇女在家庭和工作之间做出选择。雇主们也面临着巨大的挑战,因为越来越多的女性员工将有两次产假,总共7到8个月。)”可知,独生子女政策的结束对女性和雇主都有很大的影响。故选D。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“over 70 percent of job seekers believe that having a second child would make female
55、s less popular in the job market(超过70%的求职者相信有第二个孩子将使女性在就业市场不那么受欢迎了,)”可知,大多数人认为生二胎会对女性的事业产生负面影响。故选C。14题详解】细节理解题。根据文章第四段“It is not only about maternity leave; a female employee might only fully get back to work after three to five years after having her first child.(这不仅仅是产假的问题;女性员工可能要在生完第一个孩子三到五年之后才能完
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558769.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
