江苏省姜堰中学、如东中学、沭阳如东中学2021届高三英语下学期5月联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 姜堰 中学 如东 沭阳 2021 届高三 英语 下学 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省姜堰中学、如东中学、沭阳如东中学2021届高三英语下学期5月联考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who are coming to the speakers house?A. The mans paren
2、ts.B. Their friends.C. Some strangers.【答案】C【解析】【原文】M: Who did you say was coming over today? I might be at my parents house until tomorrow, so I will miss your friends if theyre still coming.W: Its not my friends. The tree service workers are the ones who will be here later.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What
3、 time is it now?A. 8:25.B. 8:45.C. 9:00.【答案】B【解析】【原文】M: Miss, can I interest you in the seafood special tonight? It wont start until nine, but its only $25, half the usual price.W: Oh really? There is only fifteen minutes to go.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man want to change his personal style?
4、A. To be more professional.B. To be more fashionable.C. To be more casual.【答案】A【解析】【原文】M: My interview is on Monday, but I only have the formal shirts I bought for the school dance.W: These shirts are fine. We should go get you a trendier hairstyle.M: You think so? I think all of these shirts are to
5、o colorful or casual.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is Chris doing?A. Cutting grass.B. Building a fence.C. Putting in a pool.【答案】B【解析】【原文】M: Whos the person in Mr. Abars yard? Is he helping Mr. Abar to put in a new pool?W: Oh, thats Chris Powell. Hes helping to make a taller barrier, so people cant climb
6、 into the yard. I met him when I was cutting the grass.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think he has reached?A. His final goal.B. His maximum limit.C. His greatest moment.【答案】B【解析】【原文】W: You looked great out there! I know you didnt reach your goal, but you should be proud.M: I wish I could do
7、better, but I honestly think this is the best that I will ever do. It was a good race, though.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How does the girl feel about leaving the town?A
8、. Indifferent.B. Upset.C. Eager.7. Whats the probable relationship between the speakers?A. Brother and sister.B. Father and daughter.C. Colleagues.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Isnt this so exciting, Liz? We get to move to a new town next month! Im so pleased about the area, too. Californias weather is so
9、 beautiful.W: I just want to get it over with. We should have just left this week. Dad is already out there anyway.M: We have to wait until Mom is ready to go. She wants to do things like transferring her bank accounts and setting up her new drivers license. Besides, she still has work to finish.W:
10、I guess so. Im just glad she told her boss early on. Otherwise, we might be stuck here even longer.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Which class did Tom attend today?A. Physics.B. Geometry.C. Chemistry.9. What do we know about Tom?A. He knows little about the moon.B. He is a first-year student i
11、n high school.C. He shows little interest in the class.10. Who is the woman in the conversation?A. A scientist.B. Toms teacher.C. Toms mother.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】W: What did you learn in class today, Tom?M: We learned about how things move and the variations that make them move differently.W:
12、 I thought you had geometry on Wednesdays. This sounds complicated for the first-year high school students.M: We usually do have geometry, but a special speaker came in today. Besides, it isnt nearly as hard as the chemistry class on Thursday.W: So what did you learn?M: Well, the scientist that came
13、 in told us all about how speed and weight change the way that things interact with our world. But he was surprised when I asked my question about something else.W: What did you ask about?M: I remembered a long time ago when you and Dad told me about gravity. We were talking about the moon and how p
14、eople can jump really high there. So I asked him what the difference would be between one object here and on the moon.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Why is the woman more tired than normal?A. She slept too long.B. She attended a boring meeting.C. She was sitting for too long.12. How does the
15、 woman usually like her coffee?A. Cold.B. Bitter.C. Sour.13. Where are the speakers going?A. To a concert.B. To a baseball game.C. To a movie theater.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】M: If you want, you can sleep for a little while on the couch before we go. I know you had a long day of work. Ill make s
16、ure you dont sleep too long.W: Ill pass up the sleep. But yes, it was especially long because we had our annual meeting. Its not usually a problem, but this one had us sitting for a long time.M: Was it really boring?W: Actually, it was pretty interesting.M: Well, I have coffee already made if you wa
17、nt some. It is cold, if thats OK.W: Sure. I dont normally have cold coffee, though. As long as it doesnt have any sugar or milk in it, I will enjoy it.M: No problem. Here you go.W: Thanks. Did John say what time his baseball game ended today? Hell need to shower afterwards. We can prepare a cup of s
18、our coffee for him.M: He said in about two hours from now he would be here. We could watch a film while we wait.W: Thats OK. Ill save my attention for the classical violinists we will see.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What does the man think he still has a problem with?A. His nose.B. His he
19、ad.C. His mouth.15. Where are the speakers?A. In a hospital.B. In a school lab.C. At a research center.16. What will the man work out during the experiment?A. His smell.B. His taste.C. His muscle.17. What is the main topic of the conversation?A. Taking new medicines.B. Using new treatments.C. Findin
20、g new senses.【答案】14. C 15. A 16. A 17. B【解析】【原文】W: Tell me how you have been feeling since you have recovered.M: Well, doctor, I feel much better now. I dont have headaches anymore and Im beginning to get my smell back. However, I still cant taste anything!W: That may take a while to get back. But I
21、 will take some blood work into the laboratory and we can take a look. If you would like, I know of a treatment that is being experimented with. They are looking for people with your condition.M: Will it help fix my problem? Eating and drinking are my favorite things in the world.W: It might, but yo
22、u will need to go somewhere else to do the program. We dont have anything like that here at the hospital.M: I dont care. If it gives me my senses back, Ill do it.W: Well, taste is strongly tied with the sense of smell. The idea behind the experiment is to have you working out your nose. You will sta
23、rt with strong smells and move to weaker ones in order to train your nose to work again.M: And that will help me taste things? Wouldnt it be better to eat really strong food or drinks?W: No, it wouldnt. You need to gain the strength back little by little. Unfortunately, there is no medicine that can
24、 cure this issue quickly.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What helped Dr. Osborn make her discovery?A. That her photograph was unsatisfying.B. That her photograph had special qualities.C. That her photograph showed the strange shape of the fish.19. How might the discovery be useful?A. In making
25、food.B. In making paint.C. In making cameras.20. What is the talk mainly about?A. A special light in the ocean.B. A mystery on the blackest fish.C. A new discovery of the super-black materials.【答案】18. A 19. C 20. B【解析】【原文】An ocean mystery how the blackest fish in the deep sea are so extremely black
26、has been solved in a study that began with a bad photograph. Dr. Karen Osborn said that she couldnt get a good shot just shapes. Her detailed study of the animals “super-black” skin revealed that it traps light. While it makes them difficult to photograph, scientists say it provides the best way of
27、hiding. There is, Dr. Osborn explained, nowhere to hide from enemies in the deep ocean, so this “super-blackness” makes creatures almost invisible. The discovery could result in new super-black materials, such as coatings(涂层) for the insides of telescopes or cameras. Several species appear to have d
28、eveloped the same trick. Parts of their skin push away any light they dont absorb, Dr. Osborn said. It was her unsuccessful efforts to take good photographs of the creatures that inspired her to take a closer look. “Every picture I took was really bad,” she said, “Then I noticed they had really stra
29、nge skin theyre so black, and they suck up all the light.” This is the best way of hiding in the deep sea. Living in the deep sea is like playing hide-and-seek. Being so black really helps these creatures to survive. Her efforts to capture beautifully clear images of these species, all of which live
30、 at ocean depths of more than 200 meters, eventually paid off. “It took a lot of special lighting,” she admitted.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AGrand Canyon Park Ranger ProgramsGuided Cedar Ridge Hike 7 am Daily(Meet at the South Kaibab Trailhead) A 3-m
31、ile (4.8 km) hike on an unpaved path. Allow 4 hours. Minimum 2 liters of water per person. Bring salty snacks, sunscreen, and wear hiking shoes. Not recommended for people with heart problems, or difficulty walking. Fossil Discovery Walk 9 am Daily(Meet at the Bright Angel Trailhead sign) Walk among
32、 sea creatures that lived on this part of the continent 270 million years ago, before the age of the dinosaurs. This easy 1/2-mile (0.8 km) one-way walk explores an exposed fossil bed.Critter Chat 9:30 am Daily(Meet at Grand Canyon Visitor Center) Learn about some of the Grand Canyons diverse wild c
33、reatures who survive here in this place of extreme changes in exposure and climate. Wheelchair accessible. Family friendly.Geology Walk 3:30 pm Daily(Meet at Yavapai Geology Museum)Learn how the Grand Canyon formed while exploring Yavapai Geology Museum during this short introductory talk. Why is it
34、 so deep, wide, and grand? Why does it exist only here and nowhere else in the world? Consider walking the Trail of Time following the program.Note: Children must be accompanied by an adult in all programs. All programs are free of charge.21. What might you not experience in the programs above?A. Go
35、 on an exhausting hike.B. Walk the Trail of Time.C. Look for dinosaur fossils.D. Learn more about existing animals.22. Which program is friendly to people with difficulty walking?A. Guided Cedar Ridge Hike.B. Fossil Discovery Walk.C. Critter Chat.D. Geology Walk.23. Where do you meet for the program
36、 introducing the formation of the Grand Canyon?A. At Yavapai Geology Museum.B. At the South Kaibab Trailhead.C. At Grand Canyon Visitor Center.D. At the Bright Angel Trailhead sign.【答案】21. C 22. C 23. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了大峡谷公园的四个游乐项目的时间、地点和内容等。【21题详解】推理判断题。根据“Guided Cedar Ridge Hike”部分第一句“A 3-mile
37、 (4.8 km) hike on an unpaved path. ”(在未铺砌的小路上徒步3英里(4.8公里))可知,在这些项目中可以体验一次筋疲力尽的远足,所以排除选项A;根据“Geology Walk”部分最后一句“Consider walking the Trail of Time following the program.”(考虑在这个项目之后走“Trail of Time”。)可知,在这些项目中可以体验走“Trail of Time”,所以排除选项B;根据“Critter Chat”部分第一句“Learn about some of the Grand Canyons dive
38、rse wild creatures who survive here in this place of extreme changes in exposure and climate. ”(了解大峡谷中的各种各样的野生动物,他们在这个暴露和气候极端变化的地方生存。)可知,在这些项目中可以了解更多关于现存动物的信息,所以排除选项D。文中没有提到寻找恐龙化石,所以在这些项目中你不太可能体验寻找恐龙化石。故选C。22题详解】细节理解题。根据“Critter Chat”部分倒第二句“Wheelchair accessible.”(轮椅可以进入)可知,Critter Chat项目对行走困难的人很友好。
39、故选C。【23题详解】细节理解题。根据“Geology Walk”部分第一句“Learn how the Grand Canyon formed while exploring Yavapai Geology Museum during this short introductory talk.”(在这个简短的介绍性讲话中在探索雅瓦派地质博物馆时了解大峡谷是如何形成的。)可知,雅瓦派地质博物馆会介绍大峡谷的形成。故选A。BWhen you look up and around, you are likely to be surrounded by architecture. Unique am
40、ong creative and artistic professions, architecture always reflects the age and culture that produced it. Designing and building architecture takes time, money and cooperation. Architects work with dozens to shape their buildings, and along this chain, a deeper and richer set of values are transmitt
41、ed ones that define exactly how cultures see their world and how people see each other.Beyond providing shelter, architecture becomes the stage set for our life. Its the reason we feel empowered on the roof deck of an 80-story building that is connected with a busy public square. Communities form wi
42、thin architecture and take on their buildings characteristics. Architecture connects to economics and the sciences, and the people that practice it can both be careful technicians and poets of space and form.Defining architecture only in terms of other professions does harm to it, and there is a lot
43、 of knowledge within architecture that is separated from the practical concerns of building. Looking at the built world critically, instead of considering it a set of established traditions, shows that architecture is an entirely human creation, which can take nearly any shape we want it to. Pattern
44、s we see everywhere dont spring from wisdom about how things should look. They are actually the result of special accumulations of cultural values, the materials available, economics, geographic location and climate. Most of these factors are changeable, so while architecture changes slowly compared
45、 to other artistic mediums, it still develops.Architecture is futurism. Each time it offers a critique (评论) that suggests new ways to live, work or play, it becomes a feat of world-building that makes it hard to distinguish from science fiction. Architecture is interested in the future, and architec
46、ts are trained to imagine the world not as it is, but as it could be.24. Whats special about architecture?A. It helps people live at ease.B. Its aimed at showing values.C. It can reflect the culture clearly.D. It shows mans wisdom directly.25. What can we infer about architecture from Paragraph 2?A.
47、 It makes us feel powerful.B. Its a great project for humans.C. Its connected with many aspects in life.D. It provides a stage for other art forms.26. What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?A. The world.B. The architecture.C. The creation.D. The tradition.27. Whats the text mainl
48、y about?A. Why architecture is important.B. How architecture affects the future.C. How architecture reflects mans talent.D. Who regards architecture as a special art form.【答案】24. C 25. C 26. B 27. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要是讲建筑不仅提供庇护所,还是一门博大精深的、发展的创意和艺术专业,所以建筑非常重要。【24题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Unique among creat
49、ive and artistic professions, architecture always reflects the age and culture that produced it.”(建筑在创意和艺术专业中独树一帜,它总是反映产生它的时代和文化。)可知,建筑的特别之处是它能清晰地反映文化。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第二段第一句“Beyond providing shelter, architecture becomes the stage set for our life.”(除了提供庇护所,建筑成为我们生活的舞台。)和第二句第三句“Its the reason we
50、feel empowered on the roof deck of an 80-story building that is connected with a busy public square. Communities form within architecture and take on their buildings characteristics.”(这就是为什么我们在一座80层楼高的与一个繁忙的公共广场相连的建筑的屋顶上感到有力量。社区在建筑中形成并呈现出建筑的特点。)可知,建筑与生活的方方面面息息相关。故选C。【26题详解】词句猜测题。根据第三段第二句中的“architect
51、ure is an entirely human creation”(architecture is an entirely human creation)可知,it是指建筑,此处是指建筑可以是任何我们想要它呈现的形状。故选B。【27题详解】主旨大意题。根据第一段第二句“Unique among creative and artistic professions, architecture always reflects the age and culture that produced it.”(建筑在创意和艺术专业中独树一帜,它总是反映产生它的时代和文化。),第二段第一句“Beyond p
52、roviding shelter, architecture becomes the stage set for our life.”(除了提供庇护所,建筑成为我们生活的舞台。),第三段第一句“Defining architecture only in terms of other professions does harm to it, and there is a lot of knowledge within architecture that is separated from the practical concerns of building.”(仅从其他专业的角度来定义建筑学是有
53、害的,建筑学中有许多知识与建筑的实际问题相分离。)和最后一段第一句“Architecture is futurism.”(建筑是未来主义的。)可知,文章主要是讲建筑不仅提供庇护所,还是一门博大精深的、发展的创意和艺术专业,所以建筑非常重要。故选A。CThe idea of billions of people going through a few masks a week during this pandemic definitely rings alarm bells, but a team of researchers in Melbourne may have the solution
54、.Theyve discovered that adding millions of discarded face masks to road-paving (铺路) mixtures would actually lower the cost of the road, while preventing billions of them from landfills. Just one kilometer of road would need three million masks, and the polypropylene (聚丙烯) plastic used to make single
55、-use surgical face masks also increased the flexibility and durability of the road.The new material is a mixture of about 2% torn masks, with recycled concrete aggregate (RCA)a material obtained from waste concrete and other minerals from destroyed buildings. This recycled material was found in the
56、study to be ideal for two of the four layers generally required to create roadways. Paving a kilometer of two-way road with the RCA and three million face masks would result in a change of 93 tons of waste from landfills.The final product then is more resistant to wear than asphalt (沥青), as well as
57、being cheaper too, provided there was a method for collecting masks. The research team did a cost-analysis and found that, at $26 per ton, the RCA was about half the cost of mining raw materials, and as much as a third of the cost of shipping the used masks to a landfill.The widespread application w
58、ould be ideal for large infrastructure (基础设施) projects. For example, Washington has the 11th worst roads in terms of unaddressed repairs in the U.S. If the damaged roads in Washington state were repaired with the RCA/mask mixture, it would reuse nearly 10 billion masks, sparing American landfills hu
59、ndreds of millions of tons of trash.Its said that the team is looking for private industry partners or governments willing to give their plastic mask road an opportunity for a large-scale test.28. What does the underlined word “discarded” mean in paragraph 2?A. Recycled.B. Produced.C. Mixed.D. Aband
60、oned.29. What is the new material used to pave ways made of?A. 2% torn masks, concrete and tons of trash.B. Polypropylene plastic and building materials.C. Single-use surgical masks and recycled concrete aggregate.D. Waste concrete and other minerals from destroyed buildings.30. Why are numbers ment
61、ioned in paragraph 5?A To tell us what the team has found.B. To prove this material is cost-effective in paving roads.C. To explain repairing roads costs a lot of materials.D. To praise the hard work the team has done.31. What can we learn from the text?A. The material used to pave roads is made of
62、masks.B. Generally speaking, it requires two layers to create roadways.C. It remains to be tested whether the solution is practical.D. The damaged roads in Washington were repaired with the RCA.【答案】28. D 29. C 30. B 31. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了疫情大流行期间每周有大量的口罩被扔掉,墨尔本的一组研究人员计划将人们用过的废弃口罩添加到铺路的混合材料中去,不
63、过该解决方案是否可行还有待测试。【28题详解】词义猜测题。根据划线词所在的句子“Theyve discovered that adding millions of face masks to road-paving (铺路) mixtures would actually lower the cost of the road, while preventing billions of them from landfills.”可知,他们发现,将数百万个口罩添加到铺路混合料中,实际上可以降低道路成本,同时防止数十亿个口罩被填埋。根据第一段的“The idea of billions of peo
64、ple going through a few masks a week during this pandemic definitely rings alarm bells, but a team of researchers in Melbourne may have the solution.”可知,疫情大流行期间每周有数十亿人戴着口罩的想法肯定会敲响警钟,但墨尔本的一组研究人员可能有解决方案。将上下文结合起来可知,解决方案是将人们用过的废弃口罩添加到铺路的混合材料中去。由此可知,划线单词意为“被遗弃的”。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第二段的“Just one kilometer
65、 of road would need three million masks, and the polypropylene (聚丙烯) plastic used to make single-use surgical face masks also increased the flexibility and durability of the road. ”可知,仅一公里的道路就需要300万个口罩,而用于制造一次性手术口罩的聚丙烯塑料也提高了道路的柔韧性和耐用性。再根据第三段的“The new material is a mixture of about 2% torn masks, wit
66、h recycled concrete aggregate (RCA)a material obtained from waste concrete and other minerals from destroyed buildings.”可知,这种新材料是约2破损口罩与再生混凝土骨料(RCA)的混合物,后者是从废弃混凝土和被毁建筑物中的其他矿物中获得的。由此可知,铺路用的新材料是一次性使用口罩和再生混凝土骨料组成的。故选C。【30题详解】推理判断题。根据第五段的“For example, Washington has the 11th worst roads in terms of unad
67、dressed repairs in the U.S. If the damaged roads in Washington state were repaired with the RCA/mask mixture, it would reuse nearly 10 billion masks, sparing American landfills hundreds of millions of tons of trash.”可知,例如,就美国未解决的维修而言,华盛顿的道路是美国第11糟糕的。如果使用再生混凝土骨料(RCA)和口罩的混合物来修复华盛顿州受损的道路,它将重复使用近100亿个口罩
68、,从而使美国的垃圾掩埋场减少数亿吨的垃圾填埋。由此可知,第5段中提到的数字是为证明这种材料在铺路时具有成本效益。故选B。【31题详解】推理判断题。根据最后一段的“Its said that the team is looking for private industry partners or governments willing to give their plastic mask road an opportunity for a large-scale test.”可知,据说,该团队正在寻找愿意为其塑料口罩道路提供大规模测试机会的私营行业合作伙伴或政府。由此可知,该解决方案是否可行还有
69、待测试。故选C。DI live in a small studio.I sleep in a bed that folds down from the wall.I have six dress shirts.I have 10 shallow bowls that I use for salads and main dishes.When people come over for dinner.I pull out my extendable dining room table.I dont have a single CD or DVD and I have 10 percent of t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558886.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
