河南省郑州五中等校2020-2021学年高一英语上学期阶段性测试试题(二)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 郑州 中等 2020 2021 学年 英语 上学 阶段性 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省郑州五中等学校联考2020-2021学年高一英语上学期阶段性测试试题(二)(含解析)考生注意:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下
2、面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. How did Lawrence go to work today?A. By taxi. B. By car C. By bus. 2. What will the woman do on Saturday night?A. Go to a restaurant B. Watch a film. C. See
3、an art show. 3. Why hasnt Adam come yet?A. He was busy at workB. He had a fight with the womanC. He wasnt told the meeting time. 4. Whose recorder is the best?A. Jacks. B. The womans. C. The mans. 5. When does the conversation take place?A. At 5:00. B. At 4:30. C. At 4:00. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
4、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why wont the boys father go home for lunch?A. He is too tired. B. He has got sick. C. He has to look after someone. 7. What does the boys father do?A. Iles a doctor. B. Hes a f
5、ireman. C. Hes a policeman.听第7段材料,回答第8、9题。8. What will the man do this summer?A. Make al webpageB. Get a new computer. C. Prepare for a concert.9. What might the speakers both do?A. Play some computer games. B. Take music lessons. C. Travel to Europe听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does this conversation
6、probably take place?A. At a store. B. At the mans room. C. At an art museum. 11 Where did the woman buy the prints?A. In New York B. In Boston. C. In a European city12. What is the woman planning to do?A. Organize an art exhibitionB. Go on another museum tour. C. Visit some European painters. 听第9段材料
7、,回答第13至16题。13. How old is the mans nieceA. Almost three years oldB. Almost four years oldC. Almost five years old. 14. What did the man buy?A. A doll B. A dress C. Some plastic food items.15. How much did the man spend?A. $100 B. $120 C. $15016. What will the man do next?A. Go to his car. B. Go to a
8、 birthday party. C. Pay for his items. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What was Mrs. Brown doing when she found the bears?A. Having breakfast. B. Going shopping C. Going to work.18. How did Mrs. Brown feel about seeing the bears?A. Upset. B. Afraid. C. Surprised.19. What did the police do?A. They took some pi
9、cturesB. They woke the bears up. C. They stopped the bears going anywhere20. How did the bears get into the car?A. Through a broken window. B. Through an open door. C. Through an open window. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALondon North Eastern
10、 Railway(LNER) offers direct train services between London Kings Cross and Leeds every 3 minutes, taking just under 2h 22m or 2h 12m on the fastest service. New Azuma trains from LNER were introduced on the London to Leeds route in 2019. You can also travel from London to Leeds through indirect serv
11、ices in around 2h 30m with Grand Central Railway. TransPennine Express or Northern Rail trains-usually with a change at York or Doncaster. LNER trains come with a variety of convenient(便利的) services, including free WiFi, space for five bicycles, free pet boarding and a cafe/bar serving hot and cold
12、drinks and snacks. If youre travelling in First Class, you can enjoy at-seat dining and a free meal. Information is correct at time of writing(September 2020). May be subject to change. Find out more information about how to buy cheap train tickets to Leeds. 1. Which of the following offers the fast
13、est service to get to Leeds?A. Northern Rail trainsB. TransPennine Express.C. Grand Central Railway.D. London North Eastern Railway.2. What is an advantage of First Class over others?A. Free WiFi.B. A free meal.C. Free pet boarding.D. A hot drink.3. If you arrive in Leeds at 12:28, which platform sh
14、ould you take?A. Platform 1.B. Platform 5.C. Platform 6.D. Platform 12.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了伦敦东北铁路每3分钟提供从伦敦国王十字车站到利兹的直达车服务,以及关于如何购买到利兹的便宜火车票的信息。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“London North Eastern Railway(LNER) offers direct train services between London Kings Cross and Leeds every 3 minutes, takin
15、g just under 2h 22m or 2h 12m on the fastest service.(伦敦东北铁路(LNER)每3分钟提供从伦敦国王十字车站到利兹的直达车服务,最快的列车运行时间在2小时22分或2小时12分。)”可知,伦敦东北铁路有到利兹最快的服务。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“If youre travelling in First Class, you can enjoy at-seat dining and a free meal.(如果你坐头等舱旅行,你可以享受座位用餐和免费餐。)”可知,头等舱与其他头等舱相比的一个优势是有免费的一餐。故选B项。
16、【3题详解】细节理解题。根据Find out more information about how to buy cheap train tickets to Leeds.中“10:07 London Kings Cross-12:28 Leeds(10:07伦敦国王十字车站12:28利兹)”可知,如果你要12点28分到达利兹,该在站台6上车。故选C项。BYesterday afternoon I was in my studio working. I was chatting on the phone when something made me look up. Out of the wi
17、ndow, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his caregiver beside him. Ive got to so. I said to my friend. I think something is wrong. So I ran downstairs, out my front door and across the street. He was taking a walk, and he tripped on the pavement, t
18、he caregiver said. I cant lift him on my own. My neighbor is a large man, so I ran back across the street and got my husband! Together we were able to get him standing, but he couldnt walk. Luckily, a woman bicycled by and asked if we needed help! She got a lawn chair from my front porch and we got
19、my neighbor seated. After a few minutes of rest, we were able to help him get into the house. I dont know what I would have done if you hadnt rushed over to help. I was all alone, his caregiver said. So heres what Ive been thinking about since: help your neighbor. Look up from what you are doing, an
20、d look around for who you can help. It may not be as clear as it was in this case, but theres always help you can giveto your neighbor across the street, or the person standing beside you. They are all your neighbors.4. What was the author doing when seeing something unusual?A. She was running downs
21、tairs.B. She was having a call.C. She was enjoying a TV program.D. She was chatting with her family.5. What happened to the authors neighbor?A. He broke his legB. He suddenly fell illC. He was too heavy to walk.D. He fell down on the ground6. How many people worked together to help the neighbor?A. 2
22、B. 3C. 4.D. 57. Whats the authors purpose in writing the last paragraph?A. To express her pride in helping her neighbor.B. To call on people to be ready to help others.C. To work with others to do good things.D. To share one of her unforgettable experiences.【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了
23、作者昨天和其他人帮助了在路上摔倒的邻居,作者想要通过这件事呼吁人们随时准备去帮助他人。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“I was chatting on the phone when something made me look up. Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his caregiver beside him.(我正在打电话,突然有件事让我抬起头来。透过窗户,在街道的另一边,我看到我年迈的邻居跪在草地上
24、,照顾他的人在他旁边)”可知,当作者看到一些不寻常的事情时,她正在接电话。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“He was taking a walk, and he tripped on the pavement(他在散步,在人行道上绊了一下)”可知,作者的邻居摔倒在地上。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第一段中“Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his caregiver beside him.(透过
25、窗户,在街道的另一边,我看到我年迈的邻居跪在草地上,照顾他的人在他旁边)”以及第二段中“My neighbor is a large man, so I ran back across the street and got my husband! Together we were able to get him standing, but he couldnt walk. Luckily, a woman bicycled by and asked if we needed help!(我的邻居是个大块头,所以我跑回街对面找来了我的丈夫!我们一起能让他站起来,但他不能走路。幸运的是,一位女士骑
26、着自行车经过并问我们是否需要帮助!)”可知,有发现邻居摔倒并照顾他的人、作者、作者的丈夫和一个骑车的女士,一共四人一起帮助邻居。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“So heres what Ive been thinking about since: help your neighbor. Look up from what you are doing, and look around for who you can help. It may not be as clear as it was in this case, but theres always help you can
27、 giveto your neighbor across the street, or the person standing beside you. They are all your neighbors.(所以我一直在想:帮助你的邻居。从你正在做的事情上抬起头来,环顾四周,寻找你可以帮助的人。也许不像这次的情况那么清楚,但你总能给对面的邻居,或者站在你身边的人以帮助。他们都是你的邻居)”可推知,作者写最后一段的目的是号召人们随时准备帮助别人。故选B。CWhile a four-sided fence that separates a pool from the house and back
28、yard may not seem pretty child drownings are far uglier. Levi Hughes died at a home with three-sided fencing, which may have protected neighboring kids from entering the pool area but still allowed a child to slip out a back door and into the water. “I have to live the rest of my life with the guilt
29、 that I could have prevented him from dying,” says Nicole Hughes. “But this isnt about our regret and heartache. Drowning doesnt happen to the parents; it happens to the child. Levi will never trick-or-treat again and will never turn 4 years old.”So fix a fence at least 4 feet high around all four s
30、ides of the pool. The fence should not have openings or protrusions that a young child can use to get over, under, or through it. Make sure that the gate leading to your pool is self-losing and self-opening, and that it opens out. Latches should be above a childs reach, and the space between the bot
31、tom of the fence and the ground should be less than 4 inches. If possible, keep the pool covered when its not in use. Cover your pool with a safety cover whenever youre not using it, even during the swimming season. With an above-ground pool, move ladders and steps away when theyre not in use. Make
32、sure the cover fits safely over the pools entire surface. Otherwise, a child may get under it and run into danger. If you have a home swimming pool, ask your pool service workers to update your drains and other systems. Your pool should also have at least two drains for each pump, which will reduce
33、the powerful attraction if one drain is obstructed.8. Why did the author mention a little child in the first paragraph?A. To show the danger of a pool.B. To tell a sad storyC. To attract the owner of the poolD. To describe his bad behavior.9. Which part of the fence does the author talk about in par
34、agraph 2?A. Its requirements.B. Its rolesC. Its quality.D. Its length10. Whats the purpose of the methods listed in paragraph 3?A. To protect a poolB. To decorate a pool.C. To make a pool usefulD. To keep a child off a pool.11. Which has the closest meaning to the underlined word “obstructed”?A. Reb
35、uilt.B. Changed.C. StoppedD. Repaired【答案】8. A 9. A 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章通过小男孩Levi Hughes偷溜进游泳池溺死事件,告诉我们游泳池对孩子来说存在危险,应当在游泳池的四周设置栅栏,并对栅栏的要求进行了说明,同时还介绍了其他一些能够防止孩子进入游泳池的方法。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“Levi Hughes died at a home with three-sided fencing, which may have protected neighboring kids from entering
36、the pool area but still allowed a child to slip out a back door and into the water. I have to live the rest of my life with the guilt that I could have prevented him from dying, says Nicole Hughes. (Levi Hughes死在一处三面有栅栏的房子里,这些栅栏可能保护了邻居的孩子们,使他们无法进入泳池区域,但仍能让一个孩子从后门溜到水里。我不得不带着负罪感度过余生,我本可以阻止他的死亡,Nicole
37、Hughes说)”以及“Levi will never trick-or-treat again and will never turn 4 years old.( Levi再也不能玩不给糖就捣蛋的游戏了,也永远不长不到四岁了)”可知,小男孩Levi Hughes因为偷溜进游泳池溺死,可推知作者在第一段提到一个小孩是为了表明游泳池存在的危险。故选A。【9题详解】主旨大意题。根据第二段“So fix a fence at least 4 feet high around all four sides of the pool. The fence should not have openings
38、or protrusions that a young child can use to get over, under, or through it. Make sure that the gate leading to your pool is self-losing and self-opening, and that it opens out. Latches should be above a childs reach, and the space between the bottom of the fence and the ground should be less than 4
39、 inches.(因此,在游泳池的四周设置至少4英尺高的栅栏。栅栏不应该有小孩子用来翻越、从下面或穿过的开口或突出物。确保通往泳池的门是自动关闭和开启的,而且是可以打开的。门闩应在儿童够不着的地方,栅栏底部与地面之间的距离应小于4英寸)”可知,作者在第二段中谈到了栅栏的要求。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第三段“If possible, keep the pool covered when its not in use. Cover your pool with a safety cover whenever youre not using it, even during the sw
40、imming season. With an above-ground pool, move ladders and steps away when theyre not in use. Make sure the cover fits safely over the pools entire surface. Otherwise, a child may get under it and run into danger.(如果可能的话,在游泳池不用的时候把它盖上。在你不使用泳池的时候,即使是在游泳季节,也要用一个安全保护罩罩住你的泳池。如果是地上游泳池,在不使用梯子和台阶时,要把它们移开。确
41、保盖子能安全地覆盖整个泳池的表面。否则,孩子可能会钻到下面,陷入危险)”可推知,本段所提到的用盖子把游泳池盖住的目的是不让孩子进入游泳池。故选D。【11题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Your pool should also have at least two drains for each pump, which will reduce the powerful attraction if one drain is”可知,上文提到你的泳池里每个水泵至少要有两个排水口,这样一来如果有一个排水口停止了工作的话,就会减少对泳池的强烈吸力。即画线词意思为“停止”。A. Rebuilt重建;B.
42、 Changed.改变;C. Stopped停止;D. Repaired修理。故选C。DAmerican billionaire Elon Musk has showed a technology designed to use a computer chip inside the head to control the brain. During a video show on Friday, Musk provided details about the system, called Neuralink. Musk says he hopes the technology can be u
43、sed to treat nervous disorders and help the disabled, especially those with spinal injuries, regain body movement. Musk also believes the system can be used in the future to improve intelligence to help humans keep up with supercomputers and artificial intelligence technology. During the show, Musk
44、showed off a model of the Neuralink device. It is about 23 millimeters wide. It is designed to be placed into a persons head. Small wires will connect the device directly to the brain. The Neuralink system is currently being tested in pigs, with plans to seek government approval for human testing so
45、metime in the future. A pig named Gertrude was also shown during the show. Musk explained that Gertrude had a Neuralink fixed inside its head. The device is meant to record nerve activity in the pigs nose and mouth. Musk said the company had three pigs, each with two chips. He described the animals
46、as “healthy, happy and impossible to be told apart from a normal pig.” Musk said the company was able to forecast with “high accuracy a pigs leg movement on a running machine using data from the chip. Musk noted that Neuralink first wants to use the device on people with severe spinal cord injuries
47、to help them talk and move using their brain waves. He said he was hopeful that, in the long term, those people could regain “full-body motion”.Some neuroscientists said the show suggested Neuralink had made great progress with the technology. However, they warned that many more studies would be nee
48、ded to test the long-term success of such devices.12. What good can the Neuralink device do to the disabled?A. Making them think clearly.B. Treating their diseases successfully.C. Having them keep up with supercomputers.D. Helping them to move again.13. Which can best describe the pigs with a Neural
49、ink inside their heads?A. NormalB. Active.C. Nervous.D. Intelligent.14. What do some neuroscientists think of Neuralink?A. It has been a great success.B. It will succeed very soon.C. It has a long way to goD. It needs support from new theories.15. Which of the following can be the best title for the
50、 text?A. There Will Be Great Progress in Brain ScienceB. Musk Shows Technology Linking Computer to BrainC. Three Pigs Are Being Tested Instead of Human BeingsD. The Disabled Will Receive Better Treatment in the Future【答案】12. D 13. A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。美国亿万富翁Elon Musk展示了一项技术,该技术利用头内部的电脑芯片来控制大脑。在周
51、五的视频节目中,马斯克提供了关于这个被称为Neuralink的系统的细节。Musk希望这项技术用于治疗神经紊乱,文章介绍了这项技术的工作方式,在猪身上的测试情况以及未来的发展。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Musk says he hopes the technology can be used to treat nervous disorders and help the disabled, especially those with spinal injuries, regain body movement.”( Musk表示,他希望这项技术可以用于治疗神经紊乱,并帮助残疾人,特
52、别是脊椎受伤的人恢复身体活动能力)可知,神经连接装置对残疾人的好处是能够帮助他们移动。故选D。【13题详解】推理判断题。根据倒数第三段中“Musk said the company had three pigs, each with two chips. He described the animals ashealthy, happy and impossible to be told apart from a normal pig.”(Musk说,该公司有三只猪,每只猪有两个芯片。他说这些动物是“健康、快乐的,不可能把它们和正常的猪区分开来。”)可推知,脑袋里有Neuralink 的猪情况
53、很正常。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Some neuroscientists said the show suggested Neuralink had made great progress with the technology. However, they warned that many more studies would be needed to test the long-term success of such devices.”(一些神经科学家表示,该节目表明,Neuralink在这项技术上取得了巨大进步。然而,他们警告说,还需要更多的研究来测试这种设备的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-559255.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
