河南省郑州市八校2020-2021学年高二上学期期中联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省郑州市八校2020-2021学年高二上学期期中联考英语试题 WORD版含解析 河南省 郑州市 2020 2021 学年 高二上 学期 期中 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年上期高二年级期中联考试题英语学科本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。注意事项:请按照题号顺序在答题纸上各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。第一部分:听力部分(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。l. What does the woman do?A. An actress B. A writer
2、C. A singer2. Where will they probably go next?A. To a hotel B. To a post office C. To a restaurant3 .When will the man meet the woman?A. At 5: 20 B. At 5: 30 C.At 5: 404.What does the man mean?A. He wants to go for a picnic.B. He doesnt like the womans plan.C. He is too busy to help the woman.5.Whe
3、re does this conversation most probably take place?A. At the cinema B. On the street C. At home第二节(共15小题;每小题L5分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6.Where are probably Aunt Mary and Jim now?A. At t
4、heir home B. On the way C. In the kitchen7. What is new with Jim?A. He has moved away B. He has grown much fatter C. He has grown much taller 听第7段材料,回答8至10题。8. What are the two speakers talking about?A. Their summer holiday B. Their family life C. Their holiday plan9.How many people did the woman go
5、 camping with?A .2 B.3 C.410.Why didnt the woman like her camping experience?A. Because it was too dangerous.B. Because it was too tiring.C. Because it was too noisy听第8段材料,回答11至13题。11.How long has not the man smoked for?A. One week B. Two weeks C. Two months12.What made the man decide to give up smo
6、king?A. That he learnt smoking harmed his health.B. That his wife hated it when he smoked.C. That his wife is having a baby now.13.What does the woman think of smoking?A. It helps people relax B. It harms peoples healthC. It makes men look cool.听第9段材料,回答14至17题。14.Where is probably David Lee now?A. I
7、n the classroom B. On the playground C. In the library15.What do we know about David Lee?A. He studies hard for a scholarshipB. He is from a rich familyC. He is an American16.What does David Lee usually do on the weekend?A. Works in a fast food restaurant.B. Goes to take care of some kids.C. Teaches
8、 some kids Chinese.17.What does the man want to do?A. To pay a visit to ChinaB. To travel with the womanC. To study together with David Lee听第10段材料,回答18至20题。18.How many problems does the speaker mention in total?A. 2 B.3 C.419. .What is the second problem mentioned by the speaker?A. That he did not l
9、ike American foodB. That people looked down upon himC. That he could not make any friends.20.What do we know about the speaker now?A. He does not think American people are friendlyB. He stayed in America for only two monthsC. He has got used to his life in America.第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节:阅读下
10、面短文,从短文后各题所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。(共15小题;每小题2分,满分30分)ADo you know a child who has used first aid to save a life or help an injured person? StJohn Ambulance is seeking young people who have acted quickly, calmly and effectively at a real emergency for its annual Young First Aider of the Year
11、 awards The awards are open to all those under 18, and the closing date for nomination (提名) is April 30, 2016.The winners will be invited to attend a special ceremony in June, 2016. “StJohn Ambulance believes it is essential for young people to learn first aid so that they can help anyone who is inj
12、ured,” said Sandra Stocker, director of StJohn Ambulance Awards Committee“The Young First Aider of the Year is a wonderful way to celebrate their bravery and quick-thinking” Nomination for the Young First Aider of the Year is now openPlease complete and return the nomination forms as soon as possibl
13、e and certainly no later than April 30, 2016.The committee will decide which of the nominees will receive the Young First Aider of the Year awards by considering the actions of the nominees along with their ages and other factorsYou should send any evidence you have with the nomination form, showing
14、 the nominees actions Examples of evidence could include: Newspaper clippings (剪报) of the incident Police incident record numbers Once a nomination form is received, the nominee or nominator may be approached for further details of the incidentFor further information please get in touch with Sandra
15、Stocker by email or on 020-73244082 or 020-732440813.Find out who our winners will be for 2016.1. What does the passage intend to tell the readers?A. Young people should learn first aid to help the injuredB. Learning first aid can help young people win an awardC. The injured are encouraged to act qu
16、ickly and calmlyD. StJohn Ambulance makes profit by training first aiders2. If you suggest someone for the awards, you should _A. attend the awards ceremonyB. make a speech introducing yourselfC. provide the details of the incidentD. have a good knowledge about first aid3. Which of the following is
17、the best title for the passage?A. Demand for First AidersB. Importance of First AidC. StJohn Ambulance AwardsD. Young First Aider of the Year【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。短文介绍了参加年度最佳青年急救员奖的相关信息。1题详解】推理判断题。根据文章全文的内容,尤其是文章的第一句“Do you know a child who has used first aid to save a life or help an injure
18、d person.” 你认识一个用急救来救人或帮助受伤的人的孩子吗?以及“StJohn Ambulance believes it is essential for young people to learn first aid so that they can help anyone who is injured” 圣约翰急救中心认为年轻人必须学会急救,这样他们才能帮助受伤的人。由此判断出写这篇文章的目的是强调年轻人应该学一些急救的知识来帮助有需要的人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据文章第四段中的最后一句“You should send any evidence you have wi
19、th the nomination form, showing the nominees actions”可知,你必须将你所拥有的任何证据连同提名表格一起寄回,以证明被提名者的行为举止。如果需要提名某人的话,需要提供这个人相应的资料。故选C。【3题详解】主旨大意题。根据“The Young First Aider of the Year is a wonderful way to celebrate their bravery and quick-thinking” 最佳青年急救员奖一个很好的方式来庆祝他们的勇敢和敏锐的思维。根据“Nomination for the Young First
20、Aider of the Year is now open” 年度年轻急救员的提名现在开始了。以及下文介绍了最佳青年急救员奖的相关信息。所以短文的最佳标题为“最佳青年急救员奖”。故选D。BMy family and I never talked about school as the ticket to a future. I was in the classrooms, but I wasnt there to learn to write, read or even speak. When it was my turn to read, I wanted to hide. I was 13
21、 years old, but I already hated being who I was.I had an English teacher, Mr. Creech, who knew I couldnt read. In one of my first lessons the teacher said that anyone who had a reading age below six had to stand up. I felt so embarrassed. But at the same time, it made me realize that I needed to cha
22、nge the situation. I was determined it wouldnt happen again. Later that day, Mr. Creech encouraged me and promised he would try his best to help me learn to read. From then on, I never gave up practicing reading.Now I was 41 years old. One day, I planned to fly back to Texas to visit my friends and
23、family. On my way from the airport, I saw Mr. Creech buying himself a drink. I rushed over and reached into my pocket to pay for him. “Do I know you?” he asked. “Yes, sir, you do know me,” I answered excitedly. “My name is Anthony Hamilton. You taught me English.” The look on his face told me that h
24、e remembered the boy hed once encouraged.“Im so glad I had a chance to see you,” I said. “And Mr. Creech, I have great news to share.” I told him I had learned to read. But that wasnt all. I had become a published author and an active speaker. “The next time you get another Anthony Hamilton in your
25、classroom, please encourage him to read as well,” I added.The experts say what once worried me has a name: dyslexia (诵读困难症). But I can tell you it was a lack of desire for education.4. Why did the author want to hide?A. Because he felt sorry for himself.B. Because he hated being laughed at.C Because
26、 he couldnt read at all.D. Because he didnt have a ticket.5. Which of the following could best describe Mr. Creech?A. Considerate and dutiful.B. Demanding and enthusiastic.C. Emotional and dedicated.D. Friendly and ambitious.6. Why couldnt the author read before meeting Mr.Creech?A. Because his read
27、ing age was not long enough.B. Because his parents didnt teach him how to read.C. Because he was afraid of reading before the class.D. Because he didnt have inner driving force to learn to read.7. What can we infer from the passage?A. Mr. Creech taught two students called Anthony Hamilton.B. The aut
28、hor had become a published author and an active speaker.C. Dyslexia was the underlying reason that made the author unable to read.D. The author was grateful to Mr. Creech.【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】这是一篇记叙文。记叙了作者患有诵读困难,13岁了还不识字。直到遇到了Creech老师,老师尽职地鼓励和帮助作者阅读,从此作者再也没有放弃阅读。多年后作者再次遇到老师,表达了自己的感激之情。【4题详解】细节
29、理解题。根据第一段中I was in the classrooms, but I wasnt there to learn to write, read or even speak. When it was my turn to read, I wanted to hide.(我在教室里,但我不是在那里学习写作、阅读甚至是说话。轮到我读书时,我想藏起来。)以及第二段中I had an English teacher, Mr. Creech, who knew I couldnt read.(我有一个英语老师,Mr. Creech,他知道我不识字。)可知作者想躲起来,是因为他根本不识字。故选C。
30、【5题详解】推理判断题。根据第二段中I had an English teacher, Mr. Creech, who knew I couldnt read. In one of my first lessons the teacher said that anyone who had a reading age below six had to stand up. (我有一个英语老师,克里奇先生,他知道我不识字。在我的第一节课上,老师说任何一个阅读年龄在6岁以下的人都必须站起来。)可知Mr. Creech知道作者不识字,因此在第一节课上只是让阅读年龄在6岁以下的人站起来,体现了他很体贴学生
31、;以及下文Later that day, Mr. Creech encouraged me and promised he would try his best to help me learn to read.(那天晚些时候,Mr. Creech鼓励我,并承诺他会尽最大努力帮助我学习阅读。)可知Mr. Creech帮助作者学习阅读,是非常尽职尽责的。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第二段中Later that day, Mr. Creech encouraged me and promised he would try his best to help me learn to read.
32、 From then on, I never gave up practicing reading.(那天晚些时候,克里奇老师鼓励我,并承诺他会尽最大努力帮助我学习阅读。从那以后,我再也没有放弃过阅读。)以及最后一段The experts say what once worried me has a name: dyslexia. But I can tell you it was a lack of desire for education.(专家们说,曾经让我担心的问题有一个名字:诵读困难。但我可以告诉你,这是因为缺乏受教育的欲望。)可知作者在遇到克里奇老师之前不能阅读,是因为他没有学习阅
33、读的内在动力。故选D。【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Im so glad I had a chance to see you,” I said. “And Mr. Creech, I have great news to share.” I told him I had learned to read. But that wasnt all. I had become a published author and an active speaker. “The next time you get another Anthony Hamilton in your classroom,
34、please encourage him to read as well,” I added.(“我很高兴有机会见到你,”我说。“克里奇老师,我有个好消息要告诉你。我告诉他我已经学会了阅读。但这还不是全部。我成了一名作家和演说家。“下次你的教室里再来一个安东尼汉密尔顿,请也鼓励他读书,”我补充道。)可知作者见到克里奇老师很高兴,并且告诉老师自己的近况,可推知作者很感激克里奇老师。故选D。CMany people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. Yet the safety
35、and strength of a flying bike was always a big problem. Over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality. Now, two groups of inventors say such vehicles may be available soon.The British company Malloy Aeronautics has developed a p
36、rototype (原型) of its flying bicycle. Grant Stapleton, marketing sales director of Malloy Aeronautics, says the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, he adds.Mr. Stapleton says safety was t
37、he companys main concern. He says the designers solved the safety issue by using overlapping rotors to power the vehicle.The company is testing a full-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used first by the police and emergency rescue teams.In New Zealand, Martin Aircraft Compan
38、y is also testing a full-size prototype of its personal flying device, called the Jetpack. It can fly for more than 30 minutes, up to 1, 000meters high and reach a speed of 74 kilometers per hour.Peter Coker is the CEO of Martin Aircraft Company. He said the Jetpack is built around safety from the s
39、tart. In his words, “Reliability is the most important element of it. We have safety built into the actual structure itself, very similar to a Formula One racing car.The Jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. Mr. Coker says it also has a parachute that would b
40、e used, if there should be an emergency. It starts to work at very low altitude and actually saves both the aircraft and the pilot, he adds. Mr. Coker says the Jetpack will be ready for sale soon.8. We can learn from the passage that the HoverbikeA. can hardly get in and out of small spaces quickly.
41、B. can fly for over 30 minutes, up to l, 000 meters high.C. has been used by the police and emergency rescue teams.D. can be transported quickly after being folded and packed.9. Peter Coker uses the example of Formula One racing car to show thatA. the Jetpack is very safe and reliable.B. the engine
42、of the Jetpack is powerful.C. the actual structure of the Jetpack is uniqueD. the Jetpack can reach a great speed and height10. The underlined word It in the last paragraph refers to .A. the jet streamB. the engineC. the Jetpack.D. the parachute11. What is the authors main purpose of writing the pas
43、sage?A. To describe the problems of inventing flying vehicles.B. To introduce the latest development of flying vehicles.C. To show the differences between two flying vehicles.D. To advertise the two personal flying vehicles.【答案】8. D 9. A 10. D 11. B【解析】本文为说明文。文章主要讲述一种个人飞行工具很快就会应用于现实,然而安全性和强度一直是个大问题,
44、文中介绍了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位,并对产品进行了改进。【8题详解】细节理解题。根据第二段最后the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, 可知,Hoverbike能够很快地进出小空间。它可快速地在大陆上移动,因为它可以折叠和包装。分析选项可知,A说不能快速进入小空间,故错误。D项说在折叠和包装后可以快速运
45、输,D正确。根据第五段最后一句可知,the Jetpack可飞行30分钟,高达1000米,而不是Hoverbike,故B错误。根据第四段The company is testing a full-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used first by the police and emergency rescue teams.可知,Hoverbike是体验可能首先应用于警察和紧急救援队,而不是已用于,故C错误。【点睛】通常细节题的正确选项有以下特征:1.对原文句子中的关键词进行替换。把原文中的一些词换成意
46、义相近的词,成为正确选项。如D项就是对原句的关键词进行了替换。原文说能快速进入小空间,在陆地上快速移动,是因为它能折叠和包装。而D项说折叠和包装后可快速运输。2.词性或者语态的变化。把原文中的一些词变换一下词性,或者改变原文句子的时态或语态,给考生制造障碍。如C项把未然当成已然(句中的将来进表未做,C项完成表完成)3.语言简化。把原文中的复杂语言现象进行简化,成为正确答案。4.张冠李戴的手法来迷惑考生。把A的观点说成B的观点等。如选项B项。所以做题时要仔细地辩认。【9题详解】推理判断题。第六段Peter Coker说Jetpack从一开始就围绕安全进行的,安全可靠性是最重要的因素。我们在车的现
47、行结构中植入了安全性,非常类似于Formula One赛车。分析选可知A项(Jetpack安全可靠)符合题意,故选A项。【10题详解】猜测词义题。根据最后一段Mr. Coker says it also has a parachute (降落伞) that can be used should there be an emergency. “It starts to work at very low altitude ., (Coker先生说Jetpack上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。“在海拔非常低的情况下开始用它”。)可知,Jetpack上的降落伞(它)是在海拔低时才用。由此可知it指
48、的是parachute (降落伞) 故选D项。11题详解】主旨大意题。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样简单的飞来飞去,科技的发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。接着下面叙述了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位。分析选项,可知B项(介绍飞行器的最新发展)符合文意。故选B。DTaking a shower is relaxing. You can hum a song, daydream or think about nothing, leaving the real world behind you. But did you kn
49、ow that showering can also benefit your mind? A research by Scott Barry Kaufman, a psychologist from Yale University in the US interviewed over 3,000 people around the world. It turned out that nearly two-thirds of the interviewees said they had experienced new ideas in the shower and were more like
50、ly to have them in the shower than at work. So why does a simple shower have such magic power? Science can explain it. Showering can help to raise our level of dopamine, a hormone (荷尔蒙) closely related to our creativity. “People vary in terms of their level of creativity according to the activity of
51、 dopamine”, explained Alice Flaherty, a famous American neuroscientist. “Taking a warm shower can make us feel relaxed and therefore make the dopamine level rise and bring Aha! moment to us.” Besides the chemical changes, showering may give you a break from what you feel you have been stuck with. Es
52、pecially when you have thought hard all day about a problem, jumping into the shower can keep you from the outside world so that you can focus on your inner feelings and memories. In this way, according to American psychologist Shelley H. Carson, author of Your Creative Brain, “a showering hour may
53、turn into an incubation (孵化) period for your ideas.” Compared with sitting in front of a computer, taking a shower is something we do less frequently in our daily life. When showering, we get a fresh experience with the change of location, temperature and humidity. “New and unexpected experiences ca
54、n lead to positive changes in thinking,” explained Kaufman. “Getting off the couch and jumping in the shower may create a distance and force you to think from a new point of view.” Showering allows us to enjoy the creative juices of our minds, but it neednt just be the bathroom where you get your in
55、spiration. For instance, Gertrude Stein, a female American writer and poet, got new ideas by driving around a farm and stopping at different cows until she found the one that most inspired her. So try to create your own way to free your mind, whether its a walk near the ocean, a country drive or rea
56、ding a book at home.12. According to the article, what changes can showering cause?A. Bringing the terrible moment to us.B. Increasing the level of dopamine.C. Leading to boredom or tiredness.D. Setting the creative part of the brain free.13. If one has focused on something all day, showering can he
57、lp _.A. turn ones attention inwardsB. draw ones attention to the outside worldC. one make an important breakthroughD. many chemical changes to take place14. It can be inferred from the article that _.A. changes in the frequency of an action can create a new perspectiveB. it is a good idea to talk wi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-559733.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
全品学练考四年级下册数学北师版阶段跟踪小测去答案版(1).pdf
