江苏省射阳县第二中学2020-2021学年高一下学期期初考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省射阳县第二中学2020-2021学年高一下学期期初考试英语试题 WORD版含解析 江苏省 射阳县 第二 中学 2020 2021 学年 下学 期期 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省射阳县第二中学2020至2021学年度高一年级下期期初考试英语试卷一、 阅读理解(15*2.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASeveral years ago, I began asking my friends and family to tell me something about their passwords. Yes, I understand why passwords are universally hated: the pressure they put on our memory and the endless demand t
2、o update them. I hate them too. But there is more to passwords than their annoyance. In the fact that we construct them so that we can remember them, they take on secret lives.There was a former prisoner whose password includes what used to be his prison ID number to constantly tell him not to go ba
3、ck. And there was a childless 45-year-old woman whose password is the name of the baby she lost in her 25 (her way of trying to keep him alive, I guess).Sometimes the passwords were playful. Several people said they used “incorrect” for theirs so that when they forgot it, the software automatically
4、promoted them with the right one (“your password is incorrect”).Some passwords were striking for their uniqueness. After reading Sheryl Sandbergs book Lean in: Women, Work and the Will to Lead, Cortni Kerr, a running partner of mine, found her role model and began using “Wwssdol9”, which stood for “
5、What would Sheryl Sandberg do” plus “19” for the year (2019) of the passwords creation. “TnsitTpsif” was the password of another friend, a computer scientist who loves wordplay. It stood for “The next sentence is true. The previous sentence is false”. For my friend, it was a playful reference to the
6、 knots that language can tie.The 4622 that my wife used in her passwords was not just the address of her fathers childhood home but also a reminder of his strength. Apparently, when the former 120 kg football standout was a small boy, he had to sing his home address (4622 South 28th West Avenue) in
7、one full breath rather than try to say it normally. Otherwise, his stutter (口吃) would embarrass him.1. Why did the prisoner use his prison ID number in his password?A. To rebuild his reputation.B. To remind him to act legally.C. To fight against his poor memory.D. To hide the unpleasant experience.2
8、. What did Cortni Kerr think of Sheryl Sandbergs book?A. Doubtful.B. Interesting.C. Creative.D. Inspiring.3. What might be the best title for the text?A. The reasons why people hate passwordsB. The unusual passwordsC. The secret lives of passwordsD. The best ways to make your passwords unique【答案】1.
9、B 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了有关密码的一些趣事。不同的人设定密码也包含着不同的意义,也揭示了一些秘密。【1题详解】细节理解题。根据第二段中There was a former prisoner whose password includes what used to be his prison ID number to constantly tell him not to go back.可知,这名坐过牢的囚犯用自己的监狱身份证号作为密码主要是提醒自己不要回到过去(不在犯罪)。因此,B选项To remind him to act legally.(提醒自己
10、遵纪守法)正确。故选B。【2题详解】推理判断题。根据第四段中Cortni Kerr, a running partner of mine, found her role model and began using “Wwssdol9”, which stood for “What would Sheryl Sandberg do” plus “19” for the year (2019) of the passwords creation.可知,Cortni Kerr读完Sheryl Sandbergs book的书后,找到到了自己的榜样,由此判断出Cortni Kerr认为Sheryl S
11、andberg的书很激励人心。A. Doubtful.怀疑的;B. Interesting.有趣的;C. Creative.有创造力的;D. Inspiring.激励人心的。故选D。【3题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章介绍了有关密码的一些趣事。不同的人设定密码也包含着不同的意义,也揭示了一些秘密。选项C. The secret lives of passwords.“密码里的人生秘密”为短文的最佳标题。故选C。BGuess what former Australian Prime Minister Kevin Rudd, Facebook CEO Mark Zuckerberg and
12、United States president Donald Trumps granddaughter, Arabella Kushner, have in common? They both study Chinese as a second language.Although Chinese is known as one of the hardest languages to learn, a lot of people from different backgrounds are studying it with hopes of big benefits.Nov 2 saw more
13、 than 120 people, coming from 105 countries, compete in the finals of the 12th “Chinese Bridge” Chinese Proficiency Competition for foreign secondary school students. Held in Zhengzhou, Henan province, the finals was mainly made up of speech contests and talent shows. The contestants also visited th
14、e Shaolin Temple, Longmen Grottoes and other historical sites in Henan.While reasons for learning Chinese were different, a common one was interest in the countrys rich culture and rapid development.Raissa, 17, from the Union of the Comoros, developed a strong emotional connection with China after h
15、er grandmother was cured by doctors of the Chinese medical team in Africa three years ago. This led her to learn Chinese at a local Confucius Institute.Fascinated by Chinese culture, the competitor has taken part in activities on traditional Chinese medicine and folk arts during her first trip to Ch
16、ina. “My dream is to study medicine in China so that I could cure patients like the Chinese doctors did,” she said.For Fekete Marcell Zoltan, 17, from the Hungarian-Chinese Bilingual School, studying Chinese may secure him a future job as a Hungarian diplomat(外交官) to China. “After graduation from hi
17、gh school, I would like to further my studies in China,” he said.Robert Davis, director of the Chinese-language program in Chicagos public school system, may give you a hint. “Chinese isnt the new French. Its the new English, which is widely used all over the world.” he told CGTN.4. Why are Mark Zuc
18、kerberg and Arabella Kushner mentioned in paragraph one?A. To show Chinese is popular.B To introduce them to the readers.C. To tell the readers they love China.D. To stress the importance of learning Chinese.5. The underlined word Fascinated in paragraph 6 can be replaced by _.A. Attracted.B. Employ
19、ed.C. Inspected.D. Appreciated.6. What is the common reason for the competitors to learn Chinese?A. Its easy to learn.B. They want to become a doctor.C. They hope for a good job after graduation.D. They have interest in Chinese culture and rapid development.7. What is Robert Davis attitude to learni
20、ng Chinese?A. Doubtful.B. Supportive.C. Indifferent.D. Upset.【答案】4. A 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】本文为说明文,文章主要介绍了汉语变得越来越受欢迎这一现象。【4题详解】推理判断题。根据第一段最后一句They both study Chinese as a second language.文章提到前澳大利亚的首相Kevin Rudd, 脸谱 CEO Mark Zuckerberg and 川普的孙女 Arabella Kushner,是为了突出他们都在学汉语,从而表明汉语很流行,所以选A。【5题详解】词义猜测题
21、。根据第六段Fascinated by Chinese culture, the competitor has taken part in activities on traditional Chinese medicine and folk arts during her first trip to China.可知是由于被中国文化吸引,参赛者参加各种有关中医以及民间艺术的活动,所以fascinated表示吸引,所以选A。【6题详解】细节理解题。根据文章第四段While reasons for learning Chinese were different, a common one was
22、 interest in the countrys rich culture and rapid development. 可知这些参赛者们学习汉语的共同原因是他们对中国文化和发展感兴趣,所以选D。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段Robert Davis说的“Chinese isnt the new French. Its the new English, which is widely used all over the world.” 可知他认为汉语将会像英语一样在全世界广泛应用,所以他对学习汉语的态度是支持的,所以选B。CWhen I was a small boy, I not
23、iced that though many of the adults around me were wealthy and educated, they were not always happy and this sometimes led them to behave in ways, which I, as a child, thought strange. As a result of that, I decided to try to understand what happiness was and how best to achieve it. It was not surpr
24、ising, then, that I decided to study psychology.On arrival at the university, I was disappointed to find that academic psychologists were trying to understand human behaviour by studying rats in a lab. I felt that there must be other more useful ways of learning how we think and feel. I decided to b
25、uild my career on trying to discover what made others happy. I started out by studying creative people such as musicians, artists and athletes because they were people who devoted their lives to doing what they wanted to do, rather than things that just brought them financial rewards.Later, I expand
26、ed the study by inventing a system called “the experience sampling method”. Ordinary people were asked to keep an electronic pager(传呼机) for a week which gave out a beeping sound eight times a day. Every time it did so, they wrote down where they were, what they were doing, how they felt and how much
27、 they were concentrating. This system has now been used on more than 10,000 people, and the answers are consistent: as with creative people, ordinary people are happiest when concentrating hard.I found that the most obvious cause of happiness is intense concentration. This must be the main reason wh
28、y activities such as music, art, literature, sports and other forms of leisure have survived. In order to concentrate, whether youre reading a poem or building a sandcastle, what you need is a challenge that matches your ability. The way to remain continually happy, therefore, is to keep finding new
29、 opportunities to improve your skills. This may mean learning to do your job better or faster, or doing other more difficult jobs. As you grow older, you have to find new challenges which are more appropriate to your age.8. What led the author to study psychology?A. His determination to become rich.
30、B. His observation of adults.C. His unhappy childhood.D. His interest in strangers.9. Who were the authors study subjects at the start of his career?A. People having deep affection for their career.B. People very aware of their personal life.C. People successful in acquiring wealth.D. People with mo
31、re freedom.10. The author used his system to show that _A. peoples happiness depends on who they are withB. people are happier when they focus on an activityC. creative people are happier than ordinary peopleD. ordinary people find it hard to concentrate11. According to the text, people concentrate
32、more when they are doing _A. something strange and enjoyableB. things appropriate to their agesC. something difficult but possibleD. many things at the same time【答案】8. B 9. A 10. B 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。作者通过研究发现高度的集中会保持快乐。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“When I was a small boy, I noticed that though many of the
33、adults around me were wealthy and educated, they were not always happy and this sometimes led them to behave in ways, which I, as a child, thought strange.”(当我还是个小男孩时,我就注意到,虽然我周围的成年人中有许多是富有和受过良好教育的,但他们并不总是快乐的,这有时会导致他们的某些行为,令我作为一个孩子感到奇怪。)以及第一段“It was not surprising, then, that I decided to study psyc
34、hology.”(因此,我决定学习心理学也就不足为奇了。)可推断,作者对成年人的观察促使他研究心理学。故选B项。【9题详解】推理判断题。根据文章第二段“I started out by studying creative people such as musicians, artists and athletes because they were people who devoted their lives to doing what they wanted to do, rather than things that just brought them financial rewards.
35、”(我从研究有创造力的人开始,比如音乐家、艺术家和运动员,因为他们是那些献身于他们想做的事情的人,而不是那些只给他们带来经济回报的事情。)可推断,作者职业生涯之初的研究对象是对自己的事业有深厚感情的人。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段“This system has now been used on more than 10,000 people, and the answers are consistent: as with creative people, ordinary people are happiest when concentrating hard.”(这个系
36、统现在已经在1万多人身上使用,答案是一致的:和有创造力的人一样,普通人在努力集中精力时最快乐。)可知,作者用他的系统来说明当人们专注于一项活动时,他们会更快乐。故选B项。【11题详解】细节理解题。根据文章最后一段“ In order to concentrate, whether youre reading a poem or building a sandcastle, what you need is a challenge that matches your ability.(无论是读诗还是建沙堡,为了让你集中注意力,你所需要的是一个与你能力相匹配的挑战。)”和“This may mea
37、n learning to do your job better or faster, or doing other more difficult jobs.As you grow older, you have to find new challenges which are more appropriate to your age.”(这可能意味着要学会把你的工作做得更好更快,或者做其他更困难的工作。随着年龄的增长,你必须找到更适合你年龄的新挑战。)可知,人们在做具有一定难度但又是自己能力所及的事情时精神最集中。故选C项。DHave you ever wondered why certai
38、n pop songs just make you feel so good? Researchers studying the question found that uncertainty and surprise give listeners the most pleasure. The study included 80,000 chords (和弦) in 745 pop songs between 1958 and 1991.Each song was stripped of its melody (旋律) and lyrics (歌词) so that only chords w
39、ere left and the results couldnt be misunderstood by other imaginations of the songs that listeners might have had.They found two things. Listeners got great pleasure from unexpected chords when they knew what would happen. However, they still found it pleasant to hear familiar chords when they did
40、not know what would follow.Vincent Cheung, the lead researcher, said, “Pleasant songs are likely those which keep a good balance (平衡) between knowing what is going to happen next and surprising us with something we did not expect. Understanding how music starts our pleasure system in the brain could
41、 explain why listening to music might help us feel better when we are feeling blue.”Cheung told CNN that pleasure in music is connected to expectation. The study before had looked into the effects of surprise on pleasure, but his teams study also paid attention to the uncertainty of listeners expect
42、ations.12. What does the underlined word in Paragraph 2 mean?A. Taken.B. Added.C. Played.D. Recorded.13. What does the study find?A. Expected music is exciting.B. Unexpected chords bring pleasure.C. Familiar music is boring.D. Unfamiliar chords are hard to follow.14. What can we learn about pleasant
43、 songs from Cheungs words?A. They can explain human nature.B. They can improve our pleasure system.C. They make some people feel blue.D. They balance expectation and surprise.15. What is the purpose of the text?A. To introduce a scientific studys finding.B. To show musics importance in our life.C To
44、 compare different studies on music.D. To experiment music in science.【答案】12. A 13. B 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。听流行音乐为什么让人愉悦?研究人员发现,恰到好处地融合不确定和惊奇因素是让倾听者感到愉悦的原因。文章介绍了这一项研究发现。【12题详解】词义猜测题。根据划线词后文so that only chords were left and the results couldnt be misunderstood by other imaginations of the songs
45、that listeners might have had.(这样只留下和弦进行曲式,这样结果便不会因为歌曲其他元素可能给听众造成的影响而偏离)可知,前文意为“每首歌都去掉了旋律和歌词”,所以划线词的意思是“去除,从(某处)拿走所有东西”。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段They found two things. Listeners got great pleasure from unexpected chords when they knew what would happen. However, they still found it pleasant to hear fam
46、iliar chords when they did not know what would follow.可知,他们发现了两件事。当听众知道会发生什么事时,他们会从意料之外的和弦中获得极大的乐趣。然而,当他们不知道接下来会发生什么时,听到熟悉的和弦还是很愉快的。由此可知,研究发现“意料之外的和弦带来快乐。”故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段中的Pleasant songs are likely those which keep a good balance (平衡) between knowing what is going to happen next and surprisin
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-559846.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
