分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型江苏省常州市八校2021-2022学年高二英语下学期期中调研试卷(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:559937
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOCX
  • 页数:23
  • 大小:46.84KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 常州市 2021 2022 学年 英语 学期 期中 调研 试卷 Word 解析
    资源描述:

    1、2021-2022学年第二学期八校高二年级联合调研英语试卷本试卷分四个部分。满分150分,考试用时120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now?A. 5:15. B. 5:30. C. 5:45. 2. How does the man feel?A. Frightened. B. Proud. C. Exc

    2、ited. 3. What is the mans phone number?A. 560-1278. B. 560-1287. C. 650-1287. 4. What are the speakers mainly talking about?A. How long they havent met. B. How the woman went to college. C. How the womans life is going.5. What does the woman think of French food?A. It is delicious. B. It is easy to

    3、make. C. It is time-consuming. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。6. What will the woman do during the holiday?A. Work on a report. B. Travel to somewhere. C. Have a rest. 7. Why does the w

    4、oman refuse to lend her car to the man?A. She lent it to other people. B. He broke it before. C. She sold it out. 听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Husband and wife. C. Friends. 9. What do the speakers think of their future?A. Promising. B. Bl

    5、ank. C. Unclear. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers looking forward to?A. Relaxing themselves. B. Reuniting with parents. C. Finishing the remaining work.11. What will the woman do during the Spring Festival?A. Travel around Beijing. B. Travel across the country. C. Get together with her par

    6、ents. 12. Where does the woman come from?A. The countryside. B. Beijing. C. A city near Beijing. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did Linas family go to town at Halloween?A. They had no neighbors.B. They didnt have many neighbors.C. The people in town were friendly. 14. What did Linas parents do while the k

    7、ids went to trick-or-treat?A. They went with the kids. B. They waited for the kids. C. They wandered around the town. 15. What did Linas dad once dress up as?A. A policeman. B. A passer-by. C. Santa Claus. 16. How do you like Linas parents?A. They love life. B. They are strange. C. They are stubborn

    8、. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What did the speaker eat on the train to Paris?A. A hamburger. B. A steak. C. A hot dog. 18. How did the speaker go to Rome?A. By train. B. By coach. C. By plane. 19. Why does the speaker want to sit next to Maria?A. To help her relax when flying. B. To listen to music with h

    9、er. C. To learn from her. 20. What is the relationship between the speaker and Maggie?A. Classmates. B. Husband and wife. C. Brother and sister. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf you come to Vancouver, you can appreciate the magnificent mountain scene

    10、ry or the beautiful coast. It has more than 100 parks, mainly in the style of Britain and North America, but also in the oriental style, typical of China. Vancouver has some of the mildest weather, making it an ideal destination to explore.Dr. Sun Yat-Sen Classical GardenThe garden is to maintain an

    11、d enhance the bridge of understanding between Chinese and western cultures, as well as promote Chinese culture generally. Remember to bring some souvenirs back home at one of the Asian specialty stores!VanDusen Botanical GardenThe garden is well kept with an amazing variety of trees and flowering pl

    12、ants. If you are visiting during the winter season, the light festival in December is a must see! The garden is transformed into a Christmas wonderland that will attract everyone, from child to adult.Stanley ParkIt is a massive green space on the northwest side of the city. It is also the perfect pl

    13、ace to take a stroll or bike ride and take a horse and carriage ride. The 400-hectare park is a locals favorite and includes multiple dining outlets, swimming pools, ice rinks, golf courses, and more. Capilano Suspension ParkTravelers who love the thrill of heights and gorgeous rainforest views are

    14、handsomely rewarded at the Capilano Suspension Park. The 450-foot-long bridge is definitely the main attraction, but it isnt the only one. Theres also the Treetops Adventure, giving visitors a “squirrels eye view” of the forest.1. What makes Vancouver an ideal place to visit?A. The weather.B. The co

    15、ast.C. The mountains.D. The parks.2. Which feature is unique to VanDusen Botanical Garden?A. It presents light show.B. It promotes Asian cultures.C. It provides forest views.D. It offers leisure facilities.3. Which spot suits adventurous people?A. Stanley ParkB. VanDusen Botanical GardenC. Capilano

    16、Suspension ParkD. Dr. Sun Yat-Sen Classical Garden【13题答案】【答案】1. A 2. A 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了温哥华的几个旅游景点。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“Vancouver has some of the mildest weather, making it an ideal destination to explore.(温哥华有最温和的天气,使它成为一个理想的探索目的地)”可知,温哥华的天气使它成为一个理想的旅游胜地。故选A。【2题详解】细节理解题。根据VanDusen Botanica

    17、l Garden部分的“If you are visiting during the winter season, the light festival in December is a must see!(如果你是在冬季来的,那么12月的灯节是一定要去的!)”可知,VanDusen Botanical Garden的独特之处在于它展示了灯光秀。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Capilano Suspension Park部分的“Travelers who love the thrill of heights and gorgeous rainforest views are hands

    18、omely rewarded at the Capilano Suspension Park.(在Capilano Suspension Park,喜欢惊险的高度和美丽的雨林景观的游客会得到丰厚的奖励)”可知,Capilano Suspension Park这个景点适合那些喜欢冒险的人。故选C。BA librarian in Indonesias Java island is lending books to children in exchange for trash to clean up the environment and get the kids to read more.Each

    19、 weekday Raden Roro Hendarti rides her three wheeler with books stacked up at the back for children in Muntang village to exchange for plastic cups, bags and other waste that she carries back.She told Reuters the is helping promote reading in the kids as well make them aware of the environment. As s

    20、oon as she shows up, little children, many accompanied by their mothers, surround her “Trash Library” and shout for the books. They are all carrying trash bags and Radens three-wheeler quickly fills up with them as the books fly out. Shes happy the kids are going to spend less time on online games a

    21、s a result.“Let us build a culture of literacy from young age to lessen the harm of the online world,” Raden said. “We should also take care of our waste in order to fight climate change and to save the earth from trash,” Raden said. She collects about 100 kg of waste each week, which is then sorted

    22、 out by her colleagues and sent for recycling or sold. She has a stock of 6,000 books to lend and wants to take the mobile service to neighboring areas as well.Kevin Alamsyah, an 11-year-old book lover, search for waste lying in the village. “When there is too much trash, our environment will become

    23、 dirty and its not healthy. Thats why I look for trash to borrow a book,” he says.Jiah Palupi, the head of the main public library in the area, said Radens work strengthened their efforts in a novel way to battle online gaming addiction among the youth and promote reading.The literacy rate for above

    24、-15-year-olds in Indonesia is around 96 percent, but a September report by the World Bank warned that the pandemic will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading proficiency (阅读水平) level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development.4. What can we know a

    25、bout the “trash library”?A. It is much welcomed by kids and their parents.B. It mainly lend books about environment to kids.C. Kids can buy books from it by donating collected trash.D. It is a special library built with plastics and other waste.5. What does the underlined word “novel” in Paragraph 6

    26、 probably mean?A. Dramatic.B. Interesting.C. Creative.D. Strange.6. What can we infer from the passage?A. Indonesias environmental situation is worrying.B People in Indonesia has a very low literacy rate.C. The trash library has been introduced to many other cities.D. The pandemic has a negative eff

    27、ect on teenagers reading.7. What is the best title of this passage?A. Trash for Books.B. A Great Librarian.C. Reading for Literacy.D. More Reading, Less Online Games.【47题答案】【答案】4. A 5. C 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要是介绍一种让孩子用垃圾来借书用以清洁环境和提高孩子阅读水平的特殊的“垃圾图书馆”。【4题详解】推理判断题。根据第三段第二句“As soon as she shows

    28、up, little children, many accompanied by their mothers, surround her “Trash Library” and shout for the books”(她一出现,孩子们就围在她的“垃圾图书馆”周围,大声喊着要书,很多孩子都有母亲陪同)可知,“垃圾图书馆”深受孩子们和他们父母的欢迎。故选A。【5题详解】词句猜测题。根据第六段中的“battle online gaming addiction among the youth and promote reading”(打击青少年网络游戏成瘾,促进阅读)可知,此处是指“垃圾图书馆”这种

    29、创新的方法,所以novel意为“创新的”。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“the pandemic will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading proficiency (阅读水平) level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development”(疫情将使80%以上的15岁儿童的阅读水平低于经济合作与发展组织确定的最低水平)可知,疫情对青少年的阅读有负面影响。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第

    30、一段“A librarian in Indonesias Java island is lending books to children in exchange for trash to clean up the environment and get the kids to read more.”(印度尼西亚爪哇岛的一名图书管理员正在向孩子们借书,以换取垃圾来清洁环境,让孩子们多读书。)可知,文章主要是介绍一种让孩子用垃圾来借书用以清洁环境和提高孩子阅读水平的特殊的“垃圾图书馆”。故选A。CMicrosoft wont renew the contracts for dozens of n

    31、ews production contractors working at its MSN website and plans to use AI to replace them.The roughly 50 employees were informed that their services would no longer be needed beyond June 30, but a team of full-time journalists will remain.The Microsoft spokesman said in a statement, “Like all compan

    32、ies, we analyze and make judgments on our activities and services on a regular basis. This can result in increased investment in some places and, from time to time,rearrangement in others.These decisions are not the result of the current pandemic.”MSN will use AI to replace the production work its j

    33、ournalists had been doing. That work includes using an automated system to identify trending news stories from dozens of publishing partners and to help improve the content by rewriting headlines or adding better accompanying photographs or slide shows.“I spend all my time reading about how automati

    34、on and AI are going to take all our jobs-now its taken mine, one of the terminated contractors said. “But with fewer human beings to monitor the technology, AI may not be fully familiar with strict editorial guidelines and could end up letting through inappropriate stories.MSN has undergone a number

    35、 of changes since its Launch as Microsoft Network in 1995. Once ii offered original content and links to news, weather and sports. In 2013, it seduced original news content and began cutting employees. By 2014. it launched a redesigned version that partnered with other news sites - paying them to re

    36、distribute their content. Today, the news service relies entirely on those partnerships with no original news content of its own. Selecting and editing stories rather than actually generating them made it easier for MSN to increasingly rely on an automated editing system.8. What is happening at Micr

    37、osoft?A. More people are being employed to develop .B. Some workers are being fired and replaced by Al.C. Robots are being used to write news reports for MSN.D. It is signing new contracts with some workers at MSN.9. What does the Microsoft spokesman mean?A. The will invest more in AI.B. They freque

    38、ntly examine their business.C. They provide the best services for Internet users.D. They have been badly influenced by the pandemic.10. The underlined word “terminated in Paragraph 5 probably means ”?A. scheduledB. informed.C. involved.D. dismissed.11. Which best describes how MSN works now?A. All i

    39、ts news is produced by other news sites.B. Other news websites pay it to use its content.C. Original content is encouraged on its website.D. Its partners help it select aid edit news stories.【811题答案】【答案】8. B 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了人工智能对微软公司结构和工作性质的影响。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“Microsoft wont

    40、 renew the contracts for dozens of news production contractors working at its MSN website and plans to use AI to replace them. (微软将不再与MSN网站的数十家新闻制作承包商续签合同,并计划使用人工智能来取代它们。)”以及第二段“The roughly 50 employees were informed that their services would no longer be needed beyond June 30, but a team of full-ti

    41、me journalists will remain.”(大约50名员工被告知,他们的服务在6月30日之后将不再需要,但仍将保留一个全职记者团队。)可知,微软公司要用人工智能替代一些传统员工,故选B。【9题详解】推理判断题。根据文章第三段“The Microsoft spokesman said in a statement, “Like all companies, we analyze and make judgments on our activities and services on a regular basis. This can result in increased inve

    42、stment in some places and, from time to time, rearrangement in others. These decisions are not the result of the current pandemic.”(微软发言人在一份声明中表示:“和所有公司一样,我们会定期对我们的活动和服务进行分析和判断。这可能导致在一些地方增加投资,在另一些地方不时地重新安排投资。这些决定不是当前大流行的结果。”)”可推断,微软发言人表示微软会经常评估自己企业的状态。故选B。【10题详解】词义猜测题。根据文章第五段划线词前半句“I spend all my ti

    43、me reading about how automation and AI are going to take all our jobs-now its taken mine,( 我把所有的时间都花在阅读自动化和人工智能将如何夺走我们所有的工作上现在它也夺走了我的工作。)”可知,这位承包商被解雇了。所以terminated为“被解雇的”之意。故选D。【11题详解】细节理解题。根据文章第六段 “Today, the news service relics entirely on those partnerships with no original news content of its ow

    44、n. Selecting and editing stories rather than actually generating them made it easier for MSN to increasingly rely on an automated editing system.( 如今,新闻服务完全依赖于那些没有原创新闻内容的合作伙伴。选择和编辑新闻,而不是实际生成新闻,使得MSN越来越容易依赖自动化编辑系统。)” 可知,MSN的所有新闻都来自于别的新闻网站。故选A。DWhen you walk on a sandy beach, it takes more energy than

    45、 walking down a sidewalkbecause the weight of your body pushes into the sand. It turns out that the same thing is true for vehicles driving on roads.“The weight of the vehicles creates a very shallow indentation in the pavementand it makes it such that its continuously driving up a very shallow hill

    46、,” said Jeremy Gregory, a scientist at M. I. T.He modeled with his teammates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby simply hardening the nations roads and highways.And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year could prevent emissions equal to 440 meg

    47、atons of carbon dioxide over the next 5 decadesthat amount is equal to how much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over that time period.As for how to harden roa

    48、ds, Gregory says you could combine small amounts of certain fiber with high technology into paving materials. Or you could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.This system could also be a way to shave carbon emissions without some of the usual barri

    49、ers. “Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to changing the way we design and preserve our pavements. Thats just on th

    50、e order of thousands of people who are working in transportation agencies.” And when it comes to improving our streets and highways-those agencies are where you might say the rubber meets the road.12. How does the author develop Paragraph 3?A. By giving examples.B. By making classification.C. By lis

    51、ting figuresD. By analyzing causes.13 What does Gregory suggest for hardening roads?A. Mixing fiber with special concrete.B. Changing regular paving materials.C. Creating hi-tech computer models.D. Using ordinary building materials.14. What is an advantage of the road-hardening system?A. It reduces

    52、construction costs.B. It profits transportation agencies.C. It regulates driver behavior.D. It avoids involving too many people.15. What can be a suitable title for the text?A. Walking Down Beaches or Sidewalks?B. Hardening Roads Helps Save Energy.C. How to Cut Down Carbon EmissionsD. A System of Ha

    53、rdening Roads.【1215题答案】【答案】12. C 13. B 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了对道路进行硬化可以减少二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。【12题详解】推理判断题。根据第三段“And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year could prevent emissions equal to 440 megatons of carbon dioxide over the next 5 decadesthat am

    54、ount is equal to how much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over that time period.(他们发现,每年对全国10%的道路进行硬化,可以在未来50年内防止相当于440兆吨二氧化碳的排放这个数量相当于你将10亿桶石油留在地下或在十年内种植70亿棵

    55、树,就可以使地球免受多少二氧化碳。它减少了该时间段内预计交通排放的0.5%)”可推知,作者通过列数字展开第三段。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“Or you could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.(或者你可以用比普通建筑材料更硬的特制混凝土铺路)”可知,Gregory建议硬化道路更换常规铺装材料。故选B。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中“This system could also be a way to shave ca

    56、rbon emissions without some of the usual barriers. “Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to changing the way we desig

    57、n and preserve our pavements. Thats just on the order of thousands of people who are working in transportation agencies.”(这一系统也可能是一种减少碳排放的方法,而不存在一些常见的障碍。“通常,当涉及到交通部门的减排时,你谈论的是改变与车辆和司机行为相关的政策,这涉及到数百万人,而不是改变我们的设计和保护人行道的方式。这只是成千上万在运输机构工作的人的要求。” )”可知,道路硬化系统的优点是可以避免涉及太多的人。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第二段中“He model

    58、ed with his teammates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby simply hardening the nations roads and highways.(他和他的队友们一起模仿,仅仅通过加固国家的公路和高速公路,就可以节省多少能源,并避免温室气体的排放)”结合文章主要说明了对道路进行硬化可以减少二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。可知,B选项“硬化道路有助于节约能源”最符合文章标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)根据短文内容,从

    59、短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Passive readers read words, but active readers read ideas. A passive readers goal is to get finished._16_Here are some tips to help you become more active readers. Start by identifying your purpose.Before you start, think about why youre reading in the first place._1

    60、7_Keeping up on industry news? Learning about a software update? Recognizing your intention helps you to stay on track._18_While you read, think about the material and ask yourself questions. For example, how does this relate to the authors standpoint? Is the authors reasoning effective?Note down yo

    61、ur thoughts about each chapter youve finished. Imagine a stranger whos never read the book will be borrowing your notes. How would you communicate the most important points? Make mental links._19_You need time to make mental links to consider how each concept or idea relates to your current mental l

    62、ibrary. These links make it easier to recall what youve read.For example, if youre reading a book about creative problem-solving, youd better compare the methods with ideas gained from another author. This process of linking and analyzing helps to understand the new information. Reflect and make a s

    63、ummary.Once you finish a book, give yourself time to reflect. You can even write a three-sentence summary of what youve learned and come back to it later._20_Robert Greene, author of The 3 Secrets That Help Me Write and Think, said, “After Ive done reading I will often put it aside for up to a week

    64、and think deeply about the lessons and key stories that could be used for my book project. I then go back and put these important sections on notecards.”A. Explore the material.B. Read at the right level.C. Are you preparing for a meeting?D. Are you enjoying your English class?E. Heres where speed r

    65、eading is bad for you.F. An active readers goal is to learn something.G. This forces you to think back to the most important points.【1620题答案】【答案】16. F 17. C 18. A 19. E 20. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了一些可以帮助你成为积极的阅读者的建议。【16题详解】根据前句“A passive readers goal is to get finished.(被动读者的目标是完成阅读。)”可知,后句与前句构成对比关系,

    66、陈述主动的读者的目标。所以选择项F“An active readers goal is to learn something.(一个主动的读者的目标是学习一些东西。)”符合上下文语境。故选F。【17题详解】根据小标题“ Start by identifying your purpose. (先确定你的目标。)”和后文“Keeping up on industry news? Learning about a software update?(关注行业新闻?了解软件更新?)”可知,要选择针对动机提出的问题。所以选择项C“Are you preparing for a meeting? (你在准备

    67、开会吗?)”符合上下文语境。故选C。【18题详解】根据下文“For example, how does this relate to the authors standpoint? Is the authors reasoning effective?”可知,该部分的主题是“对材料内容的深入探究”。所以选择项A“Explore the material. (探索材料。)”符合上下文语境。故选A。【19题详解】根据后句“You need time to make mental links to consider how each concept or idea relates to your c

    68、urrent mental library. (你需要时间在大脑中建立联系,考虑每个概念或想法与你当前的大脑库之间的关系。)”可知,前句与后句构成逻辑关系,快速阅读缺少与大脑建立联系的时间。所以选择项E“Heres where speed reading is bad for you. (这就是快速阅读对你有害的地方。)”符合上下文语境。故选E。【20题详解】根据前句“You can even write a three-sentence summary of what youve learned and come back to it later. (你甚至可以用三句话来总结你所学到的东西,

    69、然后再回过头来看。)”可知,选项中的“This”与上一句构成指代关系,指要回头反思要点。所以选择项G“This forces you to think back to the most important points. (这会迫使你回想最重要的几点。)”符合上下文语境。故选G。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。I could never imagine myself being in any other professio

    70、n than teaching.As a child, I often _21_ I was teaching a classroom with my toy animals. However, it wasnt a _22_ when I received a phone call about teaching a summer tennis camp to 3- to 5-year-old campers.The first day of tennis camp arrived. I started the _23_ by introducing myself and teaching t

    71、he kids how to hold their tennis rackets(球拍)Boom! They all _24_ it right away. The next minute they were all doing it the wrong way. “Is this what its like to be a_25_?”I thought. Instead of getting _26_ or giving up, I found myself feeling encouraged to be patient and _27_ my students until they un

    72、derstood certain concepts about the game.The rest of the week reassured(使安心)me of my _28_ to teach students the game of tennis and this _29_ led me to an “aha” moment. I realized how much I_30_ working with younger children. And this is exactly what encouraged me to _31_ teaching.Im in my fourth yea

    73、r of teaching kindergarten, and Im often asked about my _32_ to be teacher. People would make negative remarks about my_33_ . “You know youre not going to make any money, right?” was something I heard often. To me, teaching isnt about the money. It is about making a(n)_34_ to the lives of children.

    74、I knew I would encounter many challenges, but I also knew the positive would always_35_ the challenges I might face.21. A. wonderedB. dreamtC. pretendedD. agreed22. A. gameB. chanceC. promiseD. plan23. A. classB. showC. interviewD. project24. A. expectedB. foundC. forgotD. got25. A. playerB. teacher

    75、C. studentD. monitor26. A. sickB. sleepyC. upsetD. afraid27. A. respectB. remindC. protectD. accept28. A. struggleB. turnC. abilitiesD. rights29. A. serviceB. educationC. experienceD. example30. A. triedB. regrettedC. missedD. enjoyed31. A. pursueB. practiseC. postponeD. promote32. A. guidanceB. ins

    76、pirationC. assistanceD. position33. A. preparationB. suggestionC. knowledgeD. decision34. A. impressionB. influenceC. differenceD. profit35. A. helpB. outweighC. enhanceD. favour【2135题答案】【答案】21. C 22. A 23. A 24. D 25. B 26. C 27. B 28. C 29. C 30. D 31. A 32. B 33. D 34. C 35. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要

    77、讲了作者成为老师的经历,刚开始教得不好,后面慢慢反思,学生开始被她教得卓有成效以及作为老师她所获得的成就感,最后作者感悟,虽然做老师不能赚大钱,但是对孩子们却有积极的影响,以及她一直会迎接挑战和以乐观的心态克服这些挑战。【21题详解】考查动词辨析。句意:小时候,我经常假装在教室里教我的玩具动物。A. wondered好奇;B. dreamt 梦见;C. pretended 假装;D. agreed 同意。根据前文“As a child”和下文“teaching a classroom with my toy animals.”可知,我还是孩子时就想成为一名老师,所以我假装教我的玩具动物。故选C

    78、。【22题详解】考查名词辨析。句意:然而,当我接到一个关于关于教参加夏季网球夏令营的3至5岁的露营者的电话时,觉得这并不是一场游戏。A. game 游戏;B. chance 机会;C. promise 承诺;D. plan 计划。根据下文“when I received a phone call about teaching a summer tennis camp to 3- to 5-year-old campers”可知,我收到了一个在夏令营教孩子们的电话,所以这已经不再是个游戏了。故选A。【23题详解】考查名词辨析。句意:我通过自我介绍和教孩子们如何握网球拍来开始上课。A.class

    79、课;B. show 表演;C. interview 面试;D. project 项目。根据空后“by introducing myself and teaching the kids how to hold their tennis rackets(球拍)”可知,作为老师,我通过介绍自己和教孩子们如何握网球拍来开始上课。故选A。【24题详解】考查动词辨析。句意:他们立刻就学会了。A. expected 期望;B. found 发现;C. forgot 忘记;D. got 得到,学到。根据下文“The next minute they were all doing it the wrong wa

    80、y.”可知,他们上一分钟学会怎做了,下一分钟就做错了。故选D。【25题详解】考查名词辨析。句意:“这就是当老师的感觉吗?”我心里想。A. player 球员;B. teacher老师;C. student 学生;D. monitor 班长。根据上文可知,我是教孩子们打网球,是一名老师。故选B。【26题详解】考查形容词辨析。句意:我发现自己并没有沮丧或放弃,而是被鼓励耐心地提醒学生,直到他们理解了该运动的某些概念。A. sick 生病;B. sleepy 困倦;C. upset 沮丧的;D. afraid 害怕。根据下文“I found myself feeling encouraged to

    81、be patient”可知,我没有沮丧也没有放弃。故选C。【27题详解】考查动词辨析。句意:我发现自己并没有沮丧或放弃,而是被鼓励耐心地提醒学生,直到他们理解了某些概念。A. respect 尊重;B. remind 提醒;C. protect 保护;D. accept 接受。根据下文“until they understood certain concepts about the game”可知,在他们明白一定的概念前,我一直提醒他们。故选B。【28题详解】考查名词辨析。句意:接下来,孩子们学得很好,我不断安慰自己,我还是有能力教好孩子们的。A. struggle 斗争;B. turn 转身

    82、;C. abilities 能力;D. rights 权利。根据上文“The rest of the week reassured(使安心)me”可知,接下来的一周我对于我的教学能力很安心。故选C。【29题详解】考查名词辨析。句意:这个教书的体验也让我体会了顿悟的瞬间。A. service 服务;B. education 教育;C. experience 经验,经历,体验;D. example 示例。根据上文我没有因困难沮丧或放弃而更加耐心,以及后文我的教书的看法可知,我的这次教书的体验让我顿悟。故选C。【30题详解】考查动词辨析。句意:我意识到自己是多么喜欢和孩子们在一起相处。A. trie

    83、d 尝试;B. regretted 后悔;C. missed 错过;D. enjoyed享受。根据下文“ this is exactly what encouraged me ”可推知,我很享受当老师的过程。故选D。【31题详解】考查动词辨析。句意:这个经历让我把教书当做自己的毕生事业去追求。A. pursue 追求;B. practise 练习;C. postpone 推迟;D. promote 提升。根据上文“I realized how much I_10_ working with younger children.”可知,通过这次经历,我意识到我喜欢和孩子们相处,所以教书就成为了我毕

    84、生追求的事业。故选A。【32题详解】考查名词辨析。句意:经常有人问我,什么东西激励我成为老师。A. guidance 指导;B. inspiration 灵感;C. assistance 协助;D. position 职位。根据上文“Im in my fourth year of teaching kindergarten”可知,我教书的第四年,经常会被问决定做老师的灵感是什么。故选B。33题详解】考查名词辨析。句意:对于我成为老师的决定,很多人会做出负面评价。A. preparation 准备;B. suggestion 建议;C. knowledge 知识;D. decision 决定。根

    85、据上文“And this is exactly what encouraged me to 11 teaching.”和下文“You know youre not going to make any money, right?”可知,有些人会对当老师的决定作出负面的评价。故选D。【34题详解】考查名词辨析。句意:但是我觉得做老师可以对孩子们的生活做出积极的影响。A. impression印象;B. influence影响;C. difference差异;D. profit利润。根据上文“To me, teaching isnt about the money. ”可知,我教书并不是为了钱,而是

    86、要对孩子们的一生作出积极的影响。make a difference有影响,起作用。故选C。【35题详解】考查动词辨析。句意:但是我知道,做老师的积极的一面总是要超过消极的一面。A. help 帮助;B. outweigh 超过;C. enhance 加强;D. favour 支持。根据转折连词but可知,虽然我面临很多的挑战,但是积极的一面胜过我所面对的挑战。故选B。第二节 语法填空(共10小题:每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The ox has a significant place in Chinese culture. Ce

    87、nturies ago, most people earned their living through farming and the ox was used _36_(help) farm and carry heavy goods. Ancient Chinese poets and writers _37_(frequent) described the ox in literature. In the Classic of Poetry, the oldest existing collection of Chinese poetry, the animal _38_(mention

    88、) several times.The ox is considered a symbol of diligence and _39_ (sincere). To this day, the phrase “the spirit of ox” still refers_40_ conquering anything that may present itself as an obstacle. The spirit is highly praised and many people follow it as their work ethic(准则). When _41_ comes to so

    89、meone who gains a great achievement through hard work, people often use “niu”, _42_(mean) “awesome”, to describe him or her.Oxen seldom bully the weak or fear _43_ strong. They work hard and make sacrifices. This is reflected in a poem by Lu Xun: “Headbowed, like a willing ox, I serve the children.”

    90、 The poem _44_ (imply) that Lu Xun would serve the people heart and soul and would never give in to enemies, _45_ fully expresses the poets loyalty to the people.【3645题答案】【答案】36. to help 37. frequently 38. was mentioned 39. sincerity 40. to 41. it 42. meaning 43. the 44. implies 45. which【解析】【分析】这是一

    91、篇说明文。文章讲述了中国的“牛”文化。【36题详解】考查动词不定式。句意:几个世纪前,大多数人靠务农谋生,牛被用来帮助耕种和搬运重物。固定搭配be used to do sth.(被用来做某事),用动词不定式(to do)形式,故填to help。【37题详解】考查副词。句意:中国古代诗人和作家经常在文学作品中描写牛。此处用副词frequently(经常)作状语修饰动词described。故填frequently。【38题详解】考查时态和语态。句意:在现存最古老的中国诗集诗经中,这种动物被多次提及。此处缺乏谓语,由句意可知,事情已发生,时态用一般过去时,主语the animal和谓语动词men

    92、tion是被动关系,用一般过去时的被动语态(was/were done),主语the animal是单数,谓语也用单数形式。故填was mentioned。【39题详解】考查名词。句意:牛被认为是勤奋和真诚的象征。a symbol of diligence and _4_是名词所有格,此处用名词sincerity(真诚)与and前面的名词diligence保持一致。故填sincerity。【40题详解】考查固定搭配。句意:直到今天,“三牛精神”这个短语仍然是指征服任何可能成为障碍的东西。固定搭配refer to(指)。故填to。【41题详解】考查固定句型。句意:当谈到一个通过努力工作取得巨大成

    93、就的人时,人们常常用“牛”来形容他或她,意思是“棒极了”。固定句型When it comes to(当提到)。故填it。【42题详解】考查现在分词。句意:当谈到一个通过努力工作取得巨大成就的人时,人们常常用“牛”来形容他或她,意思是“棒极了”。“people often use “niu”, _7_(mean) “awesome”, to describe him or her”本句已有谓语use且无连词,mean用非谓语形式,主语people和动词mean是逻辑上的主动关系,用现在分词(doing)表主动,作状语。故填meaning。【43题详解】考查冠词。句意:牛很少欺负弱者或害怕强者。“

    94、the +形容词”可表一类人,the strong表“强者”。故填the。【44题详解】考查时态。句意:这首诗寓意着鲁迅全心全意为人民服务,永不向敌人屈服,充分表达了诗人对人民的忠诚。此处缺乏谓语,由句意可知,讲的是一个事实,时态用一般现在时,主语The poem是单数,谓语也用单数形式。故填implies。【45题详解】考查非限制性定语从句。句意:这首诗寓意着鲁迅全心全意为人民服务,永不向敌人屈服,充分表达了诗人对人民的忠诚。此处是非限制性定语从句,先行词是The poem,指物,在从句中作主语,用关系代词故which。填which。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分

    95、15分)46. 假定你是李华,最近你与好友Jack就学习方面产生了分歧和争执,很苦恼,于是写信给Teenager Column求助。1、分歧产生的原因;2、想要获得什么帮助。注意:1、写作词数应为80左右;2、请按如下格式作答。Dear Teenager Column Im Li Hua. _Looking forward to your early reply. Yours, Li Hua【46题答案】【答案】Dear Teenager Column,Im Li Hua, a high school student. Recently a conflict occurred between

    96、me and my friend Jack. Im writing to ask you for help.Faced with the choice of art and science subjects, I prefer art, for Im good at art, especially history. Im sure I will get a higher score in the college entrance exam in the future. While Jack has a preference for science, he is interested in ch

    97、emistry and physics, which I think is difficult for me to learn. We had a heated debate one day, after which we had not chatted with each other any more, causing me great depression. I really dont want to lose this friend and I hope he can support my choice. Could you please offer me some effective

    98、and practical advice?Looking forward to your early reply. Yours Li Hua.【解析】【导语】本篇书面表达是一篇应用文,要求考生写一封求助信,就与好友Jack在学习方面产生的分歧和争执寻求帮助。【详解】1.词汇积累向某人求助:ask sb. for help=turn to sb. for help擅长:be good at=be expert in困难的:difficulthard提供:offer sb. sth.=provide sb. with sth.2句式拓展简单句变复合句原句:Faced with the choice

    99、 of art and science subjects, I prefer art, for Im good at art, especially history.拓展句:When I am faced with the choice of art and science subjects, I prefer art, for Im good at art, especially history.【点睛】高分句型1While Jack has a preference for science, he is interested in chemistry and physics, which

    100、I think is difficult for me to learn.(which引导非限制性定语从句)高分句型2I really dont want to lose this friend and I hope he can support my choice.(hope后面为省略了that的宾语从句)第二节 读后续写(满分25分)47. 读后续写The story between Mr. Jordan and me was the most amazing story I wanted to share. Mr. Jordan was one of the teachers who I

    101、 would never forget.When I was young at school, I loved talking, a characteristic not always appreciated by Mr. Jordan, my 10-grade English teacher.Mr. Jordan was a teacher whom no one liked because he was too strict. He stood about 5-foot-five, was very thin and wore his hair pulled back in a way t

    102、hat gave him a horsy look. He wore those half-circular reading glasses. Whenever he got upset, he would lower his head and look at you over the top of his glasses.One day in his class I was busy talking. I didnt realize he had stopped teaching and staring straight at me. “Sam, I would like to see yo

    103、u after school.”Later Mr. Jordan explained in a low, but very firm voice that showed he expected me to listen when he was talking. For punishment he told me to write a thousand-word essay on education and its effect on the society. He wanted it in by the following Wednesday.Well, I met my deadline.

    104、I was confident. It was a good paper. And I expected a sign of approval from him. The next day in class, however, he was looking at me over his glasses. He called me forward and returned my paper. “Go back and rewrite,” he said. “Remember, each paragraph is supported to begin with a topic sentence.”

    105、 When he gave my paper back a second time, he corrected the grammar. The third time, the spelling. The fourth time, it was punctuation. The fifth, it wasnt neat enough. I was sick!The sixth time, I rewrote the whole paper slowly in ink, leaving generous space. When he saw it, he removed his glasses

    106、and smiled. He firmly accepted the paper. After that, I put the whole thing out of my mind.注意:续写词数应为150左右。Paragraph 1:One day after two weeks, Mr. Jordan came into the class and said,_Paragraph 2:I was amazed, thrilled and grateful._【47题答案】【答案】One day after two weeks, Mr. Jordan came into the class

    107、and said,“Class, do you still remember the essay contest held in our school?Theyve announced the winners. I am so glad to inform you that Sam has won the first prize in the essay contest with the title Education and Its Effect on the Society.” Then thunderous applause rocked the classroom. After cla

    108、ss, many classmates asked me how I made it. Without excellent writing skills, I well remembered that I told them it was all about six-times rewriting urged by Mr. Jordan.I was amazed, thrilled and grateful. It was the first time I had ever won a prize. Years later, I told many people that story, and

    109、 my comments, including my unfriendly description of Mr. Jordans appearance. Unexpectedly, Mr. Jordan wrote to me, and said that his look wasnt important. What was important was the lesson I had learnt. When I wrote and rewrote that paper for him, I began to learn how to discipline myself. I was gra

    110、teful for the lesson he had taught me.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者和老师乔丹先生的故事,乔丹先生是一位严格、外表不好且不受欢迎的老师。作者学生时代很爱说话,老师乔丹先生为了惩罚作者,让作者写一篇一千字的关于“教育及其对社会的影响”的文章,作者上交文章后,乔丹先生反复让作者修改,第六次上交后,乔丹先生接受了那篇文章,之后,作者把整件事都忘了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“两周后的一天,乔丹先生走进教室说,”可知,第一段可描写乔丹先生向全班宣布之前作文比赛的优胜者是作者,作者关于“教育及其对社会的影响”的文章获得了一等奖,作者被同

    111、学问起怎么做的,作者说没有出色的写作技巧,只是写了六次。由第二段首句内容“我感到惊讶、激动和感激。”可知,第二段可描写作者把这个故事和对乔丹先生外表的不友好描述分享给其他人,乔丹先生写信给作者,说他的长相不重要,重要的是作者学到的教训。2.续写线索:写作获奖惊喜回信教训感悟3.词汇激活行为类通知:inform / notify获得了一等奖:won the first prize / got the first prize约束自己:discipline myself / restrain myself情绪类高兴地:am so glad to / am so happy to出乎意料的是:Unexpectedly / To my expectation【点睛】高分句型1. After class, many classmates asked me how I made it.(用了how引导的宾语从句)高分句型2. What was important was the lesson I had learnt.(用了What引导的主语从句,用了省略that /which引导的定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省常州市八校2021-2022学年高二英语下学期期中调研试卷(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-559937.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1