江苏省常州市天宁区2022届高三上学期开学考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省常州市天宁区2022届高三上学期开学考英语试题 WORD版含解析 江苏省 常州市 天宁区 2022 届高三 上学 开学 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届江苏省常州市天宁区高三上学期开学考英语试题一、听力(略)二、阅读理解:ATo-do things during your trip to AmsterdamCanal Boat TripThe UNESCO protected canal belt is the perfect image of Amsterdam. The sight is pleasing to the eyes after sundown when the bridges get lit up using fairy lights. You can consider hop on and off boats t
2、hat dock in different areas, which is a large business. There are even free passenger ferries in the northern area of the city.Coffee shopsIf you are a coffee lover, you will be pleased to visit many quiet coffee shops that combine elegance and romance. The environment is great and relaxing and you
3、may sip on a warm coffee in the beautifully-designed coffee shop which is also perfect for taking pictures. Great memories can be created here.MuseumsLocated at the Museumplein(博物馆广场)are three major museumsthe Ryksmuseum, Van Gogh Museum, and Stedelyk Museum. Regarded as the cultural heart of Amster
4、dam, the famous district can be said to be a paradise for those who love art. It has been recently restored so that it is of a world-class standard.SquareThe grand open square is full of activities throughout the day. You can encounter fantastic open-air exhibitions, markets as well as a huge paddli
5、ng pool that lets one dip their toes into it when the day is warm. When it is winter the square becomes a huge outdoor ice area.1. What do we know about Canal Boat Trip?A. It is protected by UNESCO.B. It is an ideal choice for art lovers.C. It offers a fancy bridge light show.D. It provides free fer
6、ries on every dock.2. Which place is suitable for relaxation and taking photos?A. The Canal Belt.B. A Coffee Shop.C. Van Gogh Museum.D. The Square.3. What can travelers possibly do on the square?A. Swimming in a pool.B. Appreciating great arts.C. Enjoying indoor exhibits.D. Skating outdoors in winte
7、r.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四处去阿姆斯特丹时必去的四个地方,以及它们各自的特色。【1题详解】细节理解题。根据Canal Boat Trip部分的“The sight is pleasing to the eyes after sundown when the bridges get lit up using fairy lights.(日落后,当桥被彩色小灯照亮时,这景象令人赏心悦目。)”可知,Canal Boat Trip给游客提供了一个别致的桥灯表演。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Coffee shops部分的“The envi
8、ronment is great and relaxing and you may sip on a warm coffee in the beautifully-designed coffee shop which is also perfect for taking pictures. (这里的环境很好,很放松,你可以在设计精美的咖啡馆里小口喝一杯热咖啡,这里也是拍照的最佳选择。)”可知,A Coffee Shop适合放松和拍照。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Square部分的“When it is winter the square becomes a huge outdoor i
9、ce area.(冬天,这个广场就成了一个巨大的户外冰雪世界)”可推知,冬天游客可以在Square进行户外滑雪。故选D。BTravelerMy fifteen-year-old son has just returned from abroad with rolls of exposed film and a hundred dollars in uncashed travelers checks, and is asleep at the momentHis blue duffel(粗呢) bag lies on the floor where he dropped itObviously,
10、 he postponed as much sleep as he could: when he walked in and we hugged, his electrical system suddenly switched off, and he headed directly for the bed, where I imagine he beat his old record of sixteen hours. It was his first trip overseas, so weeks before it, I pressed travel books on him, and a
11、 tape cassette of useful French phrases; drew up a list of people to visit; advised him on clothing and other thingsAt the luggage store where we went to buy him a suitcase, he headed for the duffels, saying that suitcases were more for old people During the trip, he called home three times: from Lo
12、ndon, Paris, and a village named UllapoolNear Ullapool, he climbed a mountain in a rainstorm that almost blew him offIn the village, a man spoke to him in Gaelic, and, too polite to interrupt, my son listened to him for ten or fifteen minutes, trying to nod in the right placesThe French he learned f
13、rom the cassette didnt hold water in ParisThe French he talked to shrugged and walked on. When my son called, I sat down at the kitchen table and leaned forward and hung on every word His voice came through clearly, though two of the calls were like ship-to-shore communicationWhen I interrupted him
14、with a “Great!” or a “Really?”, I knocked a little hole in his communicationSo I just sat and listened I have never listened to a telephone so attentively and with so much pleasureIt was wonderful to hear news from him that was so new to meIn my book, he was the first man to land on the moon, and I
15、knew that I had no advice to give him and that what I had already given was probably not much help. The unused checks are certainly evidence of thatYouth travels lightNo suitcase, not much luggage and a slim expense account, and yet he went to the scene, and came back safelyI sit here amazedThe nigh
16、t when your child returns with dust on his shoes from a country youve never seen is a night you would gladly turn into a week4. During the trip, the authors son _.A. ran out of moneyB. had inadequate sleepC. forgot to call his motherD. failed to take good pictures5. According to the passage, which o
17、f the following could best describe the authors son?A. Polite and carelessB. Creative and stubborn.C. Considerate and independent.D. Self-centered and adventurous.6. What does the underlined word “that” in the last paragraph refer to?A. It is important to listen to your childs story.B. Its easy to i
18、nterrupt the chat with your child.C. The author is proud of her son landing on the moon.D. The son no longer needs much help from his mother.7. What can we infer from the passage?A. Good parents should protect their children from potential dangers.B. The world is a book and those who do not travel r
19、ead only one page.C. Its a win-win choice to give a child space to experience and exploreD. Communication between parents and children is extremely important.【答案】4. B 5. C 6. D 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者通过这篇文章向我们介绍了作者十五岁儿子的旅行,同时介绍了旅行中所发生的事情,作者认为给予自己孩子足够的自由空间让他们自己去经历和体验是一种双赢的选择。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段中的My f
20、ifteen-year-old son has just returned from abroad with rolls of exposed film and a hundred dollars in uncashed travelers checks, and is asleep at the moment,可知作者的儿子刚旅游回到家的蒙头大睡了,因此可推断他在旅游的过程中缺乏睡眠,故B选项正确。【5题详解】推理判断题。根据第三段的too polite to interrupt, my son listened to him for ten or fifteen minutes,由此可推断
21、作者的儿子的其中一个性格是considerate(体贴的,考虑周全的);又根据文章说作者的儿子自己去旅行,很多事情都一个人去处理,也可推断他是一个独立的(independent)的人。结合各个选项的意思,可知选C。【6题详解】词义猜测题。根据划线单词的所在的句子中的上一句的内容In my book, he was the first man to land on the moon, and I knew that I had no advice to give him and that what I had already given was probably not much help.,可
22、知上一句所说的是作者作为家长实际上也没有给到他儿子多少的建议和意见,由此分析,可知选D正确。【7题详解】推理判断题。纵观全文,根据作者对他儿子这次去旅游之前,去的时候给家里打电话以及回来之后的一连串的分析和思考,可知作者认为给予自己孩子足够的自由空间让他们自己去经历和体验是一种双赢的选择,故选CCA star athlete at the college where I work recently stopped by my office. After committing a few unforced errors during a weekend match, she was riven
23、by self-criticism. “Im at peak fitness, and I practice hard. How is this happening?” She asked.This student believes she should be able to control the outcomes of her life by virtue of her hard work. She has a sense that hours on the field should get her exactly where she needs to go. Many students
24、have similar mentality. When they win, they feel powerful and smart. When they fail, they are crushed by self-blame. If my achievements are mine to control, they reason, my failures must be entirely my fault, too.We talk often about young adults struggling with failure because their parents have pro
25、tected them from discomfort. But there is something else at play: a false promise that they can achieve anything if they are willing to work for it.Psychologists have sourced this phenomenon to a misapplication of “mindset” research, which has found that praising children for effort will increase ac
26、ademic performance. A 2018 analysis found that while praising effort over ability may benefit economically disadvantaged students, it does not necessarily help everyone.One possible explanation comes from Suniya Luthar, who argued in a research paper that for teens in wealthy, pressure-cooker commun
27、ities, “it is not a lack of motivation and perseverance (毅力) that is the big problem. Instead, it is unhealthy perfectionism, and difficulty with backing off when they should, when the desire for achievements is over the top.” They push themselves onward in face of impossible goals. A 2007 study fou
28、nd that teens who refused to give up impossible goals showed higher levels of C-reaction protein, a marker of systemic inflammation (全身炎症) linked to heart disease and other medical conditions. A 2014 study showed a connection between the perfectionist tendencies and depression.The cruel reality is t
29、hat you can do everything in your power and still fail. Instead of allowing our kids to beat themselves up when things dont go their way, we adults should help students pursue success in healthier ways in part by redefining failure as a feature, not a bug, of learning. At Smith College where I teach
30、, students are asked to explore how setbacks and missteps made them stronger or more effective. We would be wise to remind our kids that life has a way of sucker-punching (意外打击) us when we least expect it. Its often the people who learn to say “stuff happens” who get up the fastest.8. Why was star a
31、thlete trapped by self-blame?A. She broke down during the match.B. She didnt try her best in the match.C. She believed hard work should pay off.D. She thought she should have practiced harder.9. What can we learn from Paragraph 5?A. Lack of motivation and perseverance leads to teens failure.B. Prais
32、ing children for effort increases academic performance.C. Children struggle with failure due to parents over-protection.D. Unhealthy perfectionism causes physical and emotional stress.10. According to the author, adults should _.A. help students learn from failureB. protect students from discomfortC
33、. reward students for their hard workD. explore the cause of students failure11. Which of the following does the author probably agree with?A. Effort equals achievement.B. Motivation is the key to success.C. Success is not always under control.D. Effort is more important than ability.【答案】8. C 9. D 1
34、0. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明“心态”的误用使年青人有了个伪命题:如果他们愿意为之工作,他们就能取得任何成就。但实际并非如此,生活会在最不经意的时候,给你打击,反而是那些经常说“事情会发生”的人站起来得最快。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“Im at peak fitness, and I practice hard. How is this happening?” She asked.”,第二段开始:“This student believes she should be able to control the outcomes of her lif
35、e by virtue of her hard work.”,这位明星运动员深陷自责,她觉得她足够努力,她能通过努力来控制生活的结果,选项C:她相信努力工作就会有回报。题目问明星运动员深陷自责的原因,所以选项C切题,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第五段:“Instead, it is unhealthy perfectionism, and difficulty with backing off when they should, when the desire for achievements is over the top.” 相反,这是不健康的完美主义,当对成就的渴望超过巅峰时,他
36、们很难在应该退的时候退缩。“A 2007 study found that teens who refused to give up impossible goals showed higher levels of C-reaction protein, a marker of systemic inflammation (全身炎症) linked to heart disease and other medical conditions. A 2014 study showed a connection between the perfectionist tendencies and dep
37、ression.”,2007年和2014年的研究表明拒绝放弃不可能的目标会产生心脏病以及其它医学相关的炎症,抑郁与此有关。选项D:不健康的完美主义会导致身体和情感压力。所以,从第五段可以知道的研究结论是选项D切题,故选D。【10题详解】细节理解题。最后一段:“we adults should help students pursue success in healthier ways in part by redefining failure as a feature, not a bug, of learning.” 我们成年人应该帮助学生以更健康的方式追求成功,将失败重新定义为学习的一个特
38、征,而不是错误。选项A是要帮助学生从失败中学习,所以选项A切题,故选A。【11题详解】推理判断题。文中作者用了研究结论来说明:“The cruel reality is that you can do everything in your power and still fail.”,残酷的现实是,你可以尽你所能,仍然失败。所以可以推测出作者同意的观点是:付出未必总是有回报,选项C:成功并不总是在控制之下。选项C切题,故选C。DMost of the 500 whales stranded (搁浅)off Tasmania have now died. Dozens more stricken
39、 whales have been found in Australias largest ever mass stranding.The estimated total now stands at around 500, with the majority of that number dead and a tenth rescued by authorities on the Island state of Tasmania. Experts believe all of the animals would have been part of one large group. Offici
40、als began working to rescue survivors among an estimated 270 whales found on Monday on a beach and two sandbars near the remote coastal town of Strahan. Then another 200 whales were spotted from a helicopter on Wednesday less than 10 kilometres (six miles) to the south.All 200 had been confirmed dea
41、d by late afternoon. They were among the 380 whales that have died overall, with estimates from earlier today suggesting that 30 that were alive but stranded and 50 had been rescued since Tuesday, Mr Deka, Wildlife Service manager explained. He added,“Well continue to work to free as many of the ani
42、mals as we can.Well continue working as long as there are live animals.”It is not known what caused the animals to run aground. While stranding events are not unheard of, they are very rare in such large numbers. About 30 whales in the original stranding were moved from the sandbars to open ocean on
43、 Tuesday, but several got stranded again. About a third of the first group had died by Monday evening.Australias largest mass stranding had previously been 320 pilot whales near the Western Australian town of Dunsborough in 1996.This weeks incident is the first involving more than 500 whales in Tasm
44、ania since 2009.Marine Conservation Programme wildlife biologist Kris Carlyon said the latest mass stranding was the biggest in Australia in terms of numbers stranded and died.Marine scientist Vanessa Pirotta said there were a number of potential reasons why whales might become beached, including na
45、vigational errors.She explained, “They do have a very strong social system; these animals are closely bonded and thats why we have seen so many in this case unfortunately in this situation.Rescuing them does not always work, because they are wanting to return back to the group, they might hear the s
46、ounds that the others are making, or theyre just disoriented and, in this case, extremely stressed, and just probably so exhausted that they in some cases dont know where they are.” she added.12. What can be inferred from the first paragraph?A. 270 whales were rescued on Monday.B. 380 whales were fo
47、und dead on Tuesday.C. 500 whales were found stranded and dead.D. 200 whales spotted from a helicopter were dead.13. Why did Kris Carlyon say this event is the biggest in Australia?A Rescue work is not done in time.B. The number of the death is large.C. The cause of the event is still a mystery.D. T
48、here was no other similar event in recent years.14. Which of the following is Not the cause of the stranding of the whales?A. Navigational errors.B. Overhunting of the human beings.C. Whales group living style.D. Whales confusion and exhaustion.15. Where does this passage possibly come from?A. A new
49、spaper.B. A magazine.C. A textbook.D. A travel brochure.【答案】12. D 13. B 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。主要介绍了澳大利亚塔斯马尼亚岛发现的一次大规模的鲸鱼搁浅事件并分析了鲸鱼搁浅可能存在的原因。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Then another 200 whales were spotted from a helicopter on Wednesday less than 10 kilometres (six miles) to the south. All 200 had been
50、confirmed dead by late afternoon”(周三,在距离南极不到10公里的地方,一架直升机发现了200头鲸鱼,截止下午晚些时候,所有这200头鲸鱼都已确认死亡。)可知从直升机上发现的200头鲸鱼已死亡,故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中 “Marine Conservation Programme wildlife biologist Kris Carlyon said the latest mass stranding was the biggest in Australia in terms of numbers stranded and died.”(
51、海洋保护项目野生动物生物学家Kris Carlyon说,就搁浅和死亡的数量而言,最近这次搁浅是澳大利亚最大规模的一次。)可知,本次事件成为澳大利亚最大的鲸鱼搁浅事件的原因是死亡数量之大,故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段 “Marine scientist Vanessa Pirotta said there were a number of potential reasons why whales might become beached, including navigational errors.She explained, “They do have a very stron
52、g social system; these animals are closely bonded and thats why we have seen so many in this case unfortunately in this situation.Rescuing them does not always work, because they are wanting to return back to the group, they might hear the sounds that the others are making, or theyre just disoriente
53、d and, in this case, extremely stressed, and just probably so exhausted that they in some cases dont know where they are.” she added.”(海洋科学家瓦内萨皮罗塔说,鲸鱼可能会搁浅的原因有很多,包括航海错误。她解释说:“它们确实有一个非常强大的社会体系;这些动物是紧密结合在一起的,这就是为什么我们在这个案例中看到了这么多不幸的例子情况。救援它们并不总是凑效,因为它们想回到团队中,它们可能会听到其他人发出的声音,或者他们只是迷失方向,在这种情况下,压力非常大,可能是因
54、为太累了,有时候甚至不知道自己在哪里。)可知,导航误差、群居习惯以及困惑和疲惫都是鲸鱼搁浅的可能原因,而文中并没有提到人类的过度捕捞,故选B。【15题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了澳大利亚塔斯马尼亚岛发现的一次大规模的鲸鱼搁浅事件,是一件时事新闻报道,最有可能出现在报纸上,故选A。二、七选五:Childhood is an important period of social development, particularly in the formation of social identity, which is how we perceive our various ro
55、les in society in relation to others. _16_If a child is very shy and withdrawn, its likely that other children will pick up on that childs social cues(暗示)andleave them alone,thus confirming the childs social identity as shy and withdrawn.” In turn, the child may become upset, trying to break free fr
56、om that identity._17_The more people identify with(认同) a particular group, the more that group plays a role in shaping how people feel about themselves. Being a member of that group becomes important for how people regard themselves and their abilities. _18_Not all children who experience threats to
57、 their social identity will experience depression. _19_For example, a child who only sees himself as a star soccer player may experience discomfort and a sense of loss if he suddenly becomes injured and is unable to play soccer anymore. The child may lose his status as a star athlete, which opens th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(安徽专版)2022春七年级语文下册 期末专题训练四 名著阅读课件 新人教版.ppt
