《解析》安徽省皖江名校联盟2021届高三第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 解析 解析安徽省皖江名校联盟2021届高三第一次联考英语试题 WORD版含解析 安徽省 名校 联盟 2021 届高三 第一次 联考 英语试题 WORD
- 资源描述:
-
1、英语本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。考试时间120分钟,满分150分。考生注意事项:1.答题前,考生务必在试题卷答题卡规定的地方填写自己的姓名、座位号。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束,务必将试题卷和答题卡一并上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到客观题答题卡上。第一节
2、 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the weather like today?A. Rainy. B. Sunny. C. Windy.2. How long is the restaurant open every day?A. About three hours. B. About seven hours. C. About ten hours.3. What does
3、 the woman ask the man to do?A. Meet Anna. B. Send an E-mail. C. Answer a call.4. Who is the woman?A. A doctor. B. A chemist. C. A computer programmer.5. Where did the man put the old cases?A. In the yellow boxes. B. In the drawers. C. In the bookcase.第二节 (共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题
4、中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。 听第6段材料,回答第6、7题。6. When does the meeting begin?A. At 12:00. B. At 1:00. C. At 2: 00.7. Why does the man suggest leaving early for the meeting?A. To prepare for the presentation.B. To avoid getting stuck in traffic.C. To have l
5、unch with some customers.听第7段材料,回答第8至9题。8. Why is the man unwilling to apply for the job?A. He is happy with his present job.B. He thinks the salary is low.C. He feels that he cant do that job well.9. What will the man probably do?A. Send his application. B. Stay in his present department.C. Work ha
6、rder to prepare for the promotion.听第8段材料,回答第10至12题。10. When does the noise stop?A. After the woman gets up. B. When the car is turned off.C. Before the womans kids fall asleep.11. How does the neighbours son bother the woman?A His car radio wakes her children up.B. He shuts the door with loud noise.
7、C. He sings loudly at night.12. What does the man advise the woman to do?A. Call on the neighbours and complain.B. Visit the neighbours with a gift.C. Introduce her children to the neighbours.听第9段材料,回答第13至16题。13. What did the man do in his winter trip?A. He tried snowboarding. B. He went climbing wi
8、th his brother.C. He bought snowboarding equipment.14. What did the womans mother remind her to care about?A. Her competitions. B. Her skill. C. Her safety.15. What does the man think of copying professionals amazing moves?A. Joyful. B. Dangerous. C. Necessary.16. What would the man like to do next
9、holiday?A. Snowboarding. B. Skating. C. Skiing.听第10段材料,回答第17至20题。17. What did Sylvia Earle do at the age of 16?A. She made the deepest dive ever.B. She became an underwater diver.C. She made a dive for the first time.18. Why did Sylvia Earle become famous in 1970?A. She formed a team to explore the
10、undersea world.B. She lived underwater with her all-female team.C. She wrote books and articles on ocean protection.19. What do we know about Sylvia Earle?A. Her team solved the problem of overfishing.B. Her underwater exploration did harm to ocean life.C. Her underwater research lasted two weeks.20
11、. What does Sylvia Earle suggest people do to reduce the damage to oceans?A. Encourage the development of fish farms.B. Improve fishing methods.C. Stop eating seafood.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、和D四个选项中,选出最佳选项。AFood festivals are a common occurrence in the UK and t
12、ake place in all sorts of places and at all sorts of times.Are you a meat lover? Then why not try Meatopia? This three-day, London-based festival takes place at the end of August. In addition to a range of racially sourced meat products, from juicy burgers to tasty steaks, attendees can listen to li
13、ve music, watch butchery demos, and attend informal meat-based workshops.If you prefer a festival that will help you avoid any kind of meat or fish, then Vegfest is for you. This vegan-friendly event takes place in a range of UK places several times a year. Here you can enjoy a wide selection of fre
14、shly prepared vegan food, learn cooking tips and hear talks on nutrition to help you make the most of your plant-based food.If you have a sweet tooth, then it could be that the National Honey Show, which started in 1921 and is the largest event of its kind, is the place for you to be. This three-day
15、 event attracts over 2, 000 entrants to their traditional competition, and offers lectures and workshops on beekeeping and, of course, honey.If that didnt suit you, what about a festival that is dedicated merely to strawberry? Strawberry, a festival of preserves, has been running for a decade. It in
16、cludes a competition to find the best homemade strawberry sauce.If youd prefer something with a little more kick to it, then you could attend The Ginger and Spice Festival held in Market Drayton. It celebrates its towns historic connection to Robert Clive, who returned from India with ginger.While t
17、heres no accounting for taste, the UK has something to offer most people. From large-scale festivities, to the smaller more amateur gatherings, one thing is certain: people are crazy about their food.1. What does Meatopia aim to offer?A. Various local specialties.B. Meat-related activities.C. Just m
18、eat-based products.D. Lessons on healthy diets.2. Which of the following is intended for people who favor sugar?A. Vegfest.B. The National Honey Show.C. Strawberry.D. The Ginger and Spice Festival.3. What do all the festivals have in common?A. They are popular with some people.B. They last for no mo
19、re than three daysC. They have gained global recognition.D. They have promoted the local tourism.【答案】1. B 2. B 3. A【解析】这是一篇说明文。美食节在英国很常见,在不同的时间、不同的地点举行。文章主要介绍了一些英国与食物相关的节日活动。【1题详解】细节理解题。根据第二段中In addition to a range of racially sourced meat products, from juicy burgers to tasty steaks, attendees can
20、listen to live music, watch butchery demos, and attend informal meat-based workshops.可知除了从多汁的汉堡到美味的牛排等各种不同种类的肉制品外,与会者还可以听现场音乐、观看屠宰演示以及参加非正式的肉制品研讨会。由此可知,肉托邦的目标是提供与肉相关的活动。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第四段中If you have a sweet tooth, then it could be that the National Honey Show, which started in 1921 and is the la
21、rgest event of its kind, is the place for you to be.可知如果你喜欢吃甜食,那么你应该去参加始于1921年的National Honey Show,它是同类活动中规模最大的一场。由此可知,The National Honey Show是为喜欢吃糖的人准备的。故选B。【3题详解】推理判断题。根据最后一段While theres no accounting for taste, the UK has something to offer most people. From large-scale festivities, to the smalle
22、r more amateur gatherings, one thing is certain: people are crazy about their food.可知虽然无法解释人们的口味,但英国可以为大多数人提供一些东西。从大规模的庆祝活动到规模较小的业余聚会,有一件事是肯定的:人们对食物非常着迷。结合文章说明了美食节在英国很常见,在不同的时间、不同的地点举行。介绍了一些英国与食物相关的节日活动。由此可推知,这些节日共同之处在于它们很受一些人的欢迎。故选A。BFrom his home in Troy, Kansas, Dennis Ruhnke watched images of Ne
23、w York hospitals crowded with coronavirus patients, and knew he had to do something to help with the epidemic. A retired farmer, Ruhnke had an unused N95 face mask, which he sent to New York Governor Andrew Cuomo along with a note asking Cuomo to please pass the mask to a doctor or nurse. “I think a
24、 medical worker deserves it more than I,” said Dennis. He never expected Cuomo to even read the letter, let alone share it during one of his daily news conference.His act of kindness inspired local officials and a neighbor to try to realize one of Ruhnkes dreams: receiving his college diploma. In 19
25、71, Ruhnke was just two credits shy of earning his degree in agriculture from Kansas State University when he had to drop out. His father had died, and he needed to look after his mother and take over the family farm. Ruhnke always thought about going back, but by the time he approached the school,
26、he was told that his credits were no longer valid, and he would have had to start over. He has ever since felt regretful as he was once so close to becoming the first one with a college degree in the family.Kansas governor Laura Kelly and Kansas State President Richard Myers found a way to get aroun
27、d that, awarding Ruhnke with his degree on Tuesday. “Dennis is a Kansas agriculturist in every sense of the word, and today, were simply giving him the paperwork to make it official,” Kelly said. Ruhnke told The Mercury that people have been asking him how they can help, and he tells them to “just p
28、ay it forward as much as you can afford to do so” in honor of first responders and those who have died of COVID-19.4. What did Dennis do to help with the epidemic?A. He gave his face mask away.B. He praised the medical workers.C. He wrote a letter to the president.D. He posted a mask on the Internet
29、.5. Why did Dennis fail to get his diploma?A. His family business suddenly broke down.B. He had to drop out to support his family.C. His performance was far from satisfactory.D. He was too shy to handle the matter with school.6. Which of the following words can best describe Dennis?A. Daring.B. Tole
30、rant.C. Ambitious.D. Selfless.7. What is the best title for the text?A. Donation always makes a differenceB. A generous degree awarding sceneC. Kindness harvests a college diplomaD. An old dog can also learn new tricks【答案】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】这是一篇记叙文。主要记叙了一位退休的农民Dennis Ruhnke将自己没有用过的一个N95口罩,寄给了纽约州
31、州长Andrew Cuomo,并附上一张纸条,请Cuomo把口罩交给医生或护士。这一无私的善举激励了当地官员努力实现Dennis Ruhnke的一个梦想:拿到大学文凭。最终州长和校长授予了Ruhnke学位。【4题详解】细节理解题。根据第一段中From his home in Troy, Kansas, Dennis Ruhnke watched images of New York hospitals crowded with coronavirus patients, and knew he had to do something to help with the epidemic. A r
32、etired farmer, Ruhnke had an unused N95 face mask, which he sent to New York Governor Andrew Cuomo along with a note asking Cuomo to please pass the mask to a doctor or nurse.可知,在堪萨斯州特洛伊市的家中,Dennis Ruhnke看到纽约医院里挤满了冠状病毒患者的画面,他知道自己必须做些什么来帮助应对疫情。Ruhnke是一位退休的农民,他有一个没有用过的N95口罩,他把它寄给了纽约州州长Andrew Cuomo,并附上
33、一张纸条,请Cuomo把口罩交给医生或护士。由此可知,Dennis通过把他的口罩给别人,来帮助应对疫情。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段中In 1971, Ruhnke was just two credits shy of earning his degree in agriculture from Kansas State University when he had to drop out. His father had died, and he needed to look after his mother and take over the family farm. Ruh
34、nke always thought about going back, but by the time he approached the school, he was told that his credits were no longer valid, and he would have had to start over.可知,1971年,Ruhnke只差两个学分就能获得堪萨斯州立大学的农业学位,但他不得不辍学。他的父亲去世了,他需要照顾母亲并接管家庭农场。Ruhnke一直想回去,但当他找到学校时,却被告知他的学分已经失效,他必须重新开始。由此可知,Dennis没拿到毕业证书,是因为他
35、为了养家不得不辍学。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第一段中A retired farmer, Ruhnke had an unused N95 face mask, which he sent to New York Governor Andrew Cuomo along with a note asking Cuomo to please pass the mask to a doctor or nurse. “I think a medical worker deserves it more than I,” said Dennis. He never expected Cuomo
36、to even read the letter, let alone share it during one of his daily news conference.可知,Ruhnke是一位退休的农民,他有一个没有用过的N95口罩,他把它寄给了纽约州州长Andrew Cuomo,并附上一张纸条,请Cuomo把口罩交给医生或护士。“我认为一个医务工作者比我更应该得到它,” Dennis说。他根本没想到Cuomo会读这封信,更不用说在他的每日新闻发布会上分享这封信了。由此可推知,Dennis将口罩无偿捐献给了别人,他是个无私的人。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第三段中Kansas gove
37、rnor Laura Kelly and Kansas State President Richard Myers found a way to get around that, awarding Ruhnke with his degree on Tuesday.可知,堪萨斯州长Laura Kelly和堪萨斯州立大学校长Richard Myers找到了解决这个问题的办法,在周二授予了Ruhnke学位。结合文章主要记叙了一位退休的农民Dennis Ruhnke将自己没有用过的一个N95口罩,寄给了纽约州州长Andrew Cuomo,并附上一张纸条,请Cuomo把口罩交给医生或护士。这一无私的善
38、举激励了当地官员努力实现他的一个梦想:拿到大学文凭。最终州长和校长授予了Ruhnke学位。故C选项“善良收获大学文凭”最符合文章标题。故选C。CIf youve ever passed the cockpit(驾驶舱)while boarding a flight and tried to pick up bits from your pilots conversation, you probably didnt understand much of them. Do they want to keep something in the dark? For terms like “niner”
39、 to “Zulu”, pilot-speak may sound like all Greek to you. But in this way, what happens to pilots can be expressed clearly and briefly. Thats why it is well-recognized in this industry.Pan-pan. Airline passengers likely wont ever hear their pilot use this term, which is reserved for communication wit
40、h air traffic controllers. When pilots notice something unusual with their aircraft that stops short of an immediate emergency, they use “pan-pan”. For example, if one of a multi-engine aircrafts engine has failed, pilots might say “pan-pan” to get controllers attention and request an emergency land
41、ing.George is flying the plane now. There is a “George” on nearly every commercial aircraft. Pilots often allocate George to command the plane when it reaches cruising(巡航)altitude or when theyve flown for more than 10 hours, when theyre required to rest according to rules for two-pilot planes.Were f
42、lying through an air pocket. “Air pocket” is a more acceptable expression for the word “turbulence”, a sudden and violent changes in the direction that air is moving in. This term might ease the sudden and strong impact on ears and causes less panic among passengers in an emergency.There are 155 sou
43、ls on board. The number of “souls” on an aircraft refers to the total living bodies on the plane, including every passenger, pilot, flight attendant and crew member. Pilots report the number of “souls” only when declaring an emergency to avoid confusion between the number of passengers and the numbe
44、r of the crew.“A lot of the ways we say things to be meaningful to other pilots is kind of monkey-see, monkey-do,” says Ferdi Mack, senior manager at the Pilot Information Center. “But the most important part of the challenge is that a smooth flight can be thus ensured.”8. Why do pilots prefer to us
45、e pilot-speak?A. It is a good way to keep talks secret.B. Short terms are much easier to understand.C. It makes for clear and brief communication.D. Pilot-speak helps promote Greek language.9. What can we know from Paragraph 2?A. Passengers expect the pilots to use Pan-pan often.B. Pan-pan only take
46、s place between the two pilots.C. Pan-pan serves as a signal of urgency and attention.D. Ground controllers use Pan-pan for a crash landing.10. What can be inferred from the text?A. Every plane employs a George on board.B. Air pocket is only used for an emergency landing.C. The term “souls” is frequ
47、ently used during the flight.D. Pilot-speak can be pleasant to the ear and cause less panic.11. How does Ferdi feel about pilot-speak?A. Doubtful.B. Ridiculous.C. Objective.D. Favorable.【答案】8. C 9. C 10. D 11. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了专门用于飞行环境中的飞行员用语,并列举了其中一些分别讲解了其含义。【8题详解】细节理解题。根据第一段倒数第二句“But in this way,
48、 what happens to pilots can be expressed clearly and briefly.”可知,使用飞行员用语可以使飞行中的交流变得简洁、清楚。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第二段第三、四句“When pilots notice something unusual with their aircraft that stops short of an immediate emergency, they use “pan-pan”. For example, if one of a multi-engine aircrafts engine has fai
49、led, pilots might say “pan-pan” to get controllers attention and request an emergency landing.”可知,pan-pan这一用语是当飞行员遇到紧急情况时或飞机出现故障需要引起控制台注意时使用的。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第四段最后一句“This term might ease the sudden and strong impact on ears and causes less panic among passengers in an emergency.”可知,这一术语可以缓解涡流对人耳
50、的影响,减少乘客的恐慌,与D选项描述相符。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一句引述Ferdi的话“But the most important part of the challenge is that a smooth flight can be thus ensured”可知,他认为要保证一次顺利的飞行,飞行员用语是重要的一部分,即他对飞行员用语是支持、赞赏的。故选D项。DIf youre in a job performing dull tasks, you might think that a robot could do the work instead. But per
51、haps we underestimate(低估)how much technology already helps with the activities that we would otherwise have to do. And as artificial intelligence progresses, we might find it replaces us in the workplace altogether.For now, robotic technology is providing a helping hand for businesses, particularly
52、in manufacturing(制造业), assisting humans in performing work more efficiently and sometimes more accurately. For online shopping, for example, robots have become vital in giant warehouses. They sort and move millions of objects of all different shapes and sizes, although humans are still needed to pic
53、k and distribute the goods.The advancement of robotics in the workplace is good for some businesses; the ones who research, develop, build and use them. The British government estimates that by 2035, artificial intelligence could add around 630bn to the UK economy. But there are still tasks that rob
54、ots cant yet do, and thats the challenge for companies such as Automata. Its co-founder, Suryansh Chandra, told the BBC that his technology will do its best to eliminate boring, repetitive jobs that humans dont like and arent very good at, and also create new ones that are likely to replace them.It
55、seems certain that robots will eventually be able to do more and more of the jobs that are currently performed by humans, so should we be worried by the rise of the machines? Some experts fear hundreds of thousands of jobs could disappear as robots replace human workers. A recent report suggests tha
56、t 14 percent of jobs are “at high risk of automation” and 32 percent of jobs could be “basically transformed”, with the manufacturing sector at the highest risk.But as complete automation is some way off, for now well have to work side-by-side with our robot colleagues and manage to go hand in hand
57、with them before they learn to kick us out of the door!12. The second paragraph is mainly written to .A. show how robots can help humansB. name industries suitable for robotsC. explain why robots can replace humansD. explore potential profits that robots can make13. What does the underline phrase “e
58、liminate” refer to?A. Remove.B. Secure.C. Rediscover.D. Create.14. What is Paragraph 4 mainly about?A. Possible risks for manufacturing sector.B. Remarks on the future of the rising industry.C. Predictions about the tendency of technology.D. Worries about the future job trend due to machines.15. Wha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560092.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
