河南省重点高中2020-2021学年高二上学期阶段性测试(二)(12月)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省重点高中2020-2021学年高二上学期阶段性测试二12月英语试题 WORD版含解析 河南省 重点高中 2020 2021 学年 上学 阶段性 测试 12 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、大联考20202021学年高二年级阶段性测试(二)英语考生注意:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上 的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦 干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题
2、,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. What is the man speaker going to do on Sunday?A. Visit his mother. B. Do some gardening. C. Move into a new house.2. What does the man think the building might be?A. An apartment
3、 building. B. A hotel. C. A department store.3. Where does the conversation take place?A. In a store. B. In a bank. C. In a classroom.4. When will the next bus come?A. At 6: 35. B. At 6 :45. C. At 7 :00.5. When does the conversation probably take place?A. At 4: 30 p. m. B. At 5 : 00 p. m. C. At 5:30
4、 p. m.第二节(共15小题海小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答 时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Friends. B. Neighbors. C. Customer and waitress.7. How will Bill and Mary go home?A. By
5、 bus. B, By taxi. C. By subway.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the woman want to buy?A Desks. B. Chairs. C. Computers.9. What discount will the woman get?A. 15% off. B. 12% off. C.10% off.听第8段材料,回答第10至12题。10. How did the man speaker learn about the house?A. He heard about it from his wife.B. He saw it o
6、n South Florida Street.C. He read about it in the newspaper.11. How many bathrooms are there in the house?A. Three. B. Four. C. Five.12. What is the mans main concern about the house?A. The age. B. The price. C. The location.听第9段材料,回答第13至16题。13. What do the speakers both probably agree with?A. Peopl
7、e need cars to buy groceries.B. Having a car can make people lazy.C. Cars are bad for the environment.14. Why does the woman drive her car every day?A. Driving is convenient.B. She thinks its cheap.C. There is no subway in her city.15. What can be known about the man?A. He spends a lot on gas.B. He
8、gets to work by bike.C. He needs to get back in shape.16. Where will the woman probably go next?A. To a gym. B. To the supermarket. C. To a used car market.听第10段材料,回答第17至20题。17. How did Jim feel about going to England?A. Surprised. B. Nervous. C. Sad.18. Where was Shakespeare born?A. In London. B. I
9、n Cambridge. C. In Stratford-upon-Avon.19. What was the main job of Shakespeares father?A. He was a writer. B. He was a tour guide. C. He was a glove maker.20. Why did Shakespeare write unusual plays?A. He got a free education.B. He never went to university.C. He traveled around the world.第二部分 阅读理解(
10、共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选,并在答题卡上将该项涂黑。ACity Ticket for weekend travel on Metro-NorthIf youre traveling on Metro-North Railroad within New York City on weekend, you can get a city Ticket.Price .City Tickets cost $4. 50 and are good for one-way travel that begins
11、and ends within New York City as long as riders continue their trips in the same direction. On Metro-North, you can use a City Ticket for tripHarlem line trains between the Bronx and Manhattan.How to buy a City TicketYou can buy a City Ticket at a ticket office, a ticket machine, or on the eTix app
12、on your phone. Not stations have ticket windows open on weekends, but all stations have ticket machines. You cannot buy a City Ticket onboard a train. City Tickets are available starting at 12 : 01 a. m. on Saturday through 11:59 p. m. on Sunday. They must be used on the day of purchase (购买). You ha
13、ve an extra period that allows you to travel until 4 a. m. on Sunday or Monday morning for tickets purchased on Saturdays or Sundays, respectively (分别地).City Ticket limitationsYou cant use a City Ticket : For travel to or from Belmont Park station which is only open during special events, or the Far
14、 Rockaway Station because these trips travel through Nassau County. On New Haven Line trains between Manhattan and Fordham Station. City Ticket can be used for direct travel only. You cannot change direction at junction points. $10 is required for per refund (退票).1. Which trip can the City Ticket be
15、 used for?A. A one-way trip to Belmont Park station.B. A trip from the Far Rockaway Station.C. A round trip within New York City.D. A trip from the Bronx to Manhattan.2. Where cant you buy a City Ticket?A. At a subway station.B. From a ticket machine.C. On a mobile phone app.D. On the train you have
16、 taken.3. When can you use a City Ticket bought on Saturday?A. At 2 a. m. on Sunday.B. All through the week.C. Any time in the month.D. At 10 a. m. on Monday.【答案】1. D 2. D 3. A【解析】这是一篇应用文。主要介绍了纽约大都会北方铁路线上的城市票,包括其票价、购买方式、使用限制等。【1题详解】细节理解题。由文章第二段 “City Tickets cost $4. 50 and are good for one-way trav
17、el that begins and ends within New York City as long as riders continue their trips in the same direction. ”( 城市票价4.5美元,行程的起点和终点皆在纽约市内。只要乘客继续行驶在同一个方向,是很好的单程旅行。)及第三段“Harlem line trains between the Bronx and Manhattan.”( Bronx和Manhattan之间的Harlem线列车。)可知,该城市票可用于Bronx和Manhattan之间的Harlem单程线路。故选D项。【2题详解】细节
18、理解题。由文章第四段 “You can buy a City Ticket at a ticket office, a ticket machine, or on the eTix app on your phone. Not stations have ticket windows open on weekends, but all stations have ticket machines. You cannot buy a City Ticket onboard a train.”( 你可以在售票处、售票机或者你手机上的 eTix 应用程序上购买城市票。不是所有的车站都在周末开放售票窗口
19、,而是所有的车站都有售票机。你不能在火车上买到城市票。)可知,不能在火车上购买城市票。故选D项。【3题详解】推理判断题。由文章第六段 “They must be used on the day of purchase (购买).”(城市票必须在购票当天使用。)及第七段“You have an extra period that allows you to travel until 4 a. m. on Sunday or Monday morning for tickets purchased on Saturdays or Sundays, respectively (分别地).” (对于在
20、周六或周日购买的城市票,你有额外的时间可以分别在周日或周一凌晨4点前出行。)可知,周六购买的城市票可以在周日早晨2点使用。故选A项。BGrace Murray was born in New York City in 1906. She liked working out how things worked. When she was 7, she took apart her alarm clock. All the parts flew out of the clock, but she couldnt make sense of the mechanism. Instead of giv
21、ing up, she dismantled all the other alarm clocks in the house, determined to discover how they worked.Graces parents encouraged her curiosity. They took her to museums, libraries, concerts, and lectures. When Grace was 8, her father became ill and had to have both legs cut off. He never complained.
22、 His bravery inspire Grace to face challenges head-on. If her father could be so brave, Grace felt that she could conquer anything.Graces father worried that he might not always be able to provide for his daughters. He wanted them to get a good education and be able to support themselves. He encoura
23、ged them to go to college and create their better future. Grace started at Vassar College when she was 17, She studied math and physics. Then she went to graduate school at Yale. With a PhD in mathematics, the little girl whod spent her days dealing with clocks Would become one of the greatest compu
24、ter minds of her generation.After graduating from Yale, Grace joined the U. S. Naval Reserve(海军预备役), where she worked on the first large automatic(自动的)calculator in the U. S. Her team came up with new ways to interact with computer data. Grace believed the data should be similar to human language. L
25、ater, she helped develop a computer language called COBOL, which uses English words.Graces was as a pioneer in computer science. At a time when women were rarely seen in STEM ( Science, Technology, Engineering and Mathematics) fields, she worked with other experts to develop computer programming as
26、its known today.4. What does the underlined word “dismantled” in paragraph 1 mean?A. Made.useless.B. Sold out.C. Tookto pieces.D. Fixed over.5. What did Graces father bring to her?A. A lot of wealth.B. The love for nature.C. The unique curiosity.D. The unbeatable spirit.6. Why did Graces father enco
27、urage his daughters to go to college?A. He thought they should stand on their own feet.B. He couldnt earn his own living for his poor health.C. He was unwilling to support his daughters any longer.D. He wished to leave home for a better education and life.7. Which of the following is Grace s achieve
28、ment?A. Joining the U. S. Naval Reserve as a woman.B. Inspiring more women to enter STEM fields.C. Helping develop a kind of English computer language.D. Building the first large automatic calculator in the U. S.【答案】4. C 5. D 6. A 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了Grace Murray在计算机领域取得成功的故事。【4题详解】词句猜测题。根据划线单词前文“W
29、hen she was 7, she took apart her alarm clock. All the parts flew out of the clock, but she couldnt make sense of the mechanism.”(当她7岁时,她把闹钟拆开了。所有的零件都从钟里飞出去了,但她弄不懂这个机械装置。)可知,她曾把钟表拆开,零件纷乱,此处承接上文,说的是她没有放弃,而是继续“拆”家里所有闹钟,由此可知画线词词义为“拆开”。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“His bravery inspire Grace to face challen
30、ges head-on. If her father could be so brave, Grace felt that she could conquer anything.”( 他的勇敢激励了Grace直面挑战。如果她的父亲能够如此勇敢,Grace觉得她能战胜任何事情)可知,父亲带给她的是“打不败的勇敢精神”。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“Graces father worried that he might not always be able to provide for his daughters. He wanted them to get a good edu
31、cation and be able to support themselves. He encouraged them to go to college and create their better future.”( 的父亲担心他可能不能一直养活他的女儿们。他希望她们能够接受良好的教育,能够养活自己。他鼓励她们上大学,创造更美好的未来。)可知,父亲希望孩子能够自食其力。故选A项。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Grace believed the data should be similar to human language. Later, she helped develo
32、p a computer language called COBOL, which uses English words.”( Grace认为这些数据应该与人类的语言相似。后来,她帮助开发了一种名为 COBOL 的计算机语言,它使用英语单词。)可知,Grace的贡献之一就是帮助开发一种英语计算机语言。故选C项。CAs climate change affects the planet, the world is turning to seaweed (海草)as a possible settlement and play a huge role in fighting climate cha
33、nge. It is used to create natural fuel and renewable plastics. It helps improve oceanic ecosystems.People think of forests as the best defense(防护)against climate change. But some researchers say seaweed is a better settlement. Unlike trees, seaweed doesnt need fertilizers or fresh water. It grows fa
34、ster than trees do. And it doesnt require any land. Most importantly, it absorbs carbon from the environment.Seaweed could also become a key global food source. Many worry about the environmental influence of eating meat. Could seaweed farms provide enough protein for the world? Carlos Duarte, a pro
35、fessor of oceanic ecology thinks so. When you look at how we are going to feed the world population by 2050, in a way that doesnt harm the environment, there is only one pathway, he says. Seaweed fanning.In the past decade or so, global seaweed production has doubled. In British Columbia, seaweed fa
36、rming becoming popular. For thousands of years, First Nations people, the native people of Canada, have farmed on land and in the ocean. Seaweed farming helps them create economies of their own that agree with their traditions. Their role has always been to connect with the land and repair it.Seawee
37、d might fight climate change but it isnt without risks. If it isnt harvested, it can go bad and give off carbon back into the air or water. Growing too much of it could also affect the amount of light that reaches species living deeper in the water. That would be dangerous for underwater ecosystems.
38、 So some scientists think seaweed can be a part of the settlement to climate change, but its not a perfect one on its own.8. What is an advantage of seaweed in fighting climate change compared with trees?A. Growing taller.B. Using fewer resources.C. Living longer.D. Absorbing more carbon.9. What is
39、Carlos Duartes attitude to growing seaweed to feed the world?A. Unclear.B. Doubtful.C. Uncaring.D. Supportive.10. What can we learn from the text?A. First Nations people have changed their traditions.B. Seaweed farming has its origin in British Columbia.C. Seaweed farming isnt risk-free for the envi
40、ronment.D. Global seaweed production has been less in recent years.11. What is the best title for the text?A. Seaweed Farming for FoodB. Seaweed Production in the WorldC. Seaweed Creating Natural FuelD. Seaweed in Environmental Protection【答案】8. B 9. D 10. C 11. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了海草对环境的保护作用,海草种植的好处及海
41、草种植有可能对环境带来的影响。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Unlike trees, seaweed doesnt need fertilizers or fresh water.(与树木不同,海草不需要肥料或淡水。)”和“And it doesnt require any land”(它不需要任何土地)可知,海草与树木相比的优势之一是它使用更少的肥料、淡水和土壤等资源,故选B项。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“Could seaweed farms provide enough protein for the world? Carlos Duarte, a professor
42、 of oceanic ecology thinks so.(海草养殖场能为全世界提供足够的蛋白质吗?海洋生态学教授Carlos Duarte特认为可以。)”和“When you look at how we are going to feed the world population by 2050, in a way that doesnt harm the environment, there is only one pathway- Seaweed fanning.(到2050年,我们将如何在不损害环境的前提下养活世界人口,当你想到这一点时,只有一条路海藻)”可知,Carlos Dua
43、rte对通过种植海草来供给全世界的食物这项计划是非常支持的。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“Seaweed might fight climate change but it isnt without risks.(海草或许可以对抗气候变化,但并非没有风险。)”和“If it isnt harvested, it can go bad and give off carbon back into the air or water.(如果它不被采集,它就会腐烂,把碳释放回空气或水中。)”可知,海藻种植并非对环境完全无害,故选C项。【11题详解】主旨大意题。文章第1、2段写了海草
44、对环境的保护作用,第3、4段写海草种植的好处及全世界种植海草的规模,最后一段写海草种植有可能对环境带来的影响。选项D“海草的环保意义”最能综合概括全文主要内容,故选D项。DCaleb Arnold loves birds-especially hummingbirds. The 7-year-old boy knows a lot about his favorite animal. They pollinate(授粉)plants, and they re pretty and small, he says. But theres one thing Caleb didnt know: hu
45、mmingbirds see a wider range(范围)of colors than we do.It makes sense that Caleb didnt know this. Few people did for sure, until June 15,2020, when researchers published a report in Proceedings of the National Academy of Sciences. It confirmed the fact that scientists have long suspected. Birds are ex
46、periencing a more colorful world that is above our own. A team of scientists conducted a three-year experiment to find out if hummingbirds are able to tell apart colors that look the same to humans.To understand the experiment, it1 s important to know how color vision works. There are three types of
47、 tiny color-sensitive cones(锥细胞)in the human eye. Birds, and some other animals, have a fourth. This means they can also see ultraviolet (紫外线)colors. The ultraviolet cone type allows birds to see combination colons that humans cant, like ultraviolet green and ultraviolet red. Biologists studying bir
48、ds have supposed that birds can see these, but its been challenging to test this idea.Thats exactly what the team did. They put two bird feeders in the wild. One contained ordinary water. The other contained sugar water. Both feeders held a specially designed LED light sticksort of a bird-vision lig
49、ht tube-that changed colors. If we are showed the ultraviolet green tube and the green tube, theyd bog just look. green to us. But the hummingbirds saw the difference. They could even tell apart two shades of ultraviolet red. The scientists observed that the birds were able to use the colors of the
50、lights to find the sweet waterCaleb is glad scientists want to better understand birds. Good. is “Good he said, after hearing the news, They part of nature.”12. What is the purpose of the first paragraph? A. To introduce hummingbirdsB. To describe a boy who loves birds.C. To lead in the topic of the
51、 text.D. To explain a natural law.13. What is unknown to most people about hummingbirds?A. They look very beautifulB. They are of a small size.C. They are helpful to plants.D. They see more colors than humans.14. What is paragraph 3 mainly about?A. The reason for birds better color vision.B. They ar
52、e of a small size.C. Combination colors unseen by humansD. The experiment to test ultraviolet colors.15. How did hummingbirds find the water they liked?A. By tasting the water in the two containers.B. By recognizing the light colors on the feeders.C. By smelling the water in different tubes.D. By te
53、lling apart the depth of water in different feeders.【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章讲述科学家通过实验证明了蜂鸟比人类能看到更多的颜色范围。【12题详解】目的意图题。通读全文,本文主要在讲科学家通过实验证明,蜂鸟比人类能看到更多的颜色范围,因此本文第一段,提到7岁男孩喜欢蜂鸟,目的只是为了引出本文要讲的关于蜂鸟的话题。故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句,“It makes sense that Caleb didnt know this. Few people d
54、id for sure”(Caleb不懂这些是说的通的。很少人能确定地知道这些),由此可知,大部分人不知道的事情是和Caleb不知道的是一样的,都是上文提到的“hummingbirds see a wider range(范围)of colors than we do”(蜂鸟可以比我们看到更广泛的颜色范围)。故选D。【14题详解】主旨大意题。根据第三段第一句话,“To understand the experiment, it1 s important to know how color vision works.”(为了更好的理解这个实验,知道色觉的工作原理很重要),由此可知,本文是在介绍为
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560235.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
