分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 34

类型江苏省常州市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:560287
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:34
  • 大小:285KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 常州市 2020 届高三 英语 学期 期末考试 试题 解析
    资源描述:

    1、江苏省常州市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析)第一卷(选择题,共85分)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers going to do?A. Buy a new ear. B. Drive in the city. C. Wash the white paint.2. Why isnt the man goi

    2、ng to the sale?A. He must go to work. B. The weather in not cold. C. It ends today,3. What are the speakers doing?A. Picking fruit. B. Eating candy. C Shopping,4. What is the relationship between the speakers?A. Cousins. B. Beat friends. C. Brother and sister.5. When did the man start losing his hai

    3、r?A. About three years ago. B. About seven years ago. C. About ten years ago.第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the womans job probably?A. A coach. B. A nurse. C. A doc

    4、tor.7. Why cant the woman give the man medicine at the moment?A. The test data is not there,B. The X-ray machine is broken,C. The physical care provider is coming,听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the woman trying to become?A. A teacher. B. An actress. C. A film maker.9. Why does the woman refuse to get les

    5、sons?A. She already has talent. B. She has an interview. C. She is overconfident.听第8段材料,回答第10至12题。10. What do we know about the girls father?A. He lives in Belize.B. He has his own airplane.C. He works in a company near the beach.11. Why does the man bring the girl to the woods probably?A. He wants

    6、her to enjoy nature.B. He likes to live in a cheap place.C. He wishes her to spend some time with his friends.12. What are the speakers going to do tonight?A. See some stars.B. Drink Starbucks hot chocolate.C. Take some pictures of snakes.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the speakers mainly talking abo

    7、ut?A. An organization. B. A kind of disease. C. A time-raveling doctor.14. What is the function of WHO according to the woman?A. Curing the sick people.B. Making the hospitals work.C. Setting rules to handle with diseases.15. What is special about the disease?A. It cant be prevented.B. It affects ol

    8、d people and kids easily.C. It just gives body aches and a fever.16. What will the man do instead of going to the mal!?A. Go to the hospital.B. Make presents himself.C. Stay safe inside with his pet.听第10段材料,回答第17至20题。17. What might the speaker be?A. A resident. B. A news reporter. C. A fire fighter.

    9、18. Where did the fire start?A. From a bakery. B. From a park. C. From an apartment building.19. When did the fire happen?A. Early last night. B. Late last night. C. An hour ago.20. How does the speaker sound?A. Surprised. B. Excited. C. Sad.第二部分 英语知识运用(共两节,满分35分)第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)请认真阅读下面各题

    10、,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。1.Good morning, and in case I _ you, good afternoon, good evening, and good night!A. wont seeB. wouldnt seeC. dont seeD. didnt see【答案】C【解析】【详解】考查一般现在时。句意:早上好,假如再也见不到你,就再祝你下午好、晚上好、晚安。分析句子可知,本句为in case引导的条件状语从句,从句为一般现在时。故选C项。2.The responsibility of an artist is t

    11、o create artworks to _ peoples needs for aesthesis and enjoyment.A. result inB. serve forC. work atD. cater to【答案】D【解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:一个艺术家的责任是去创造艺术作品以迎合人们的审美和享受的需要。A. result in导致;B. serve for为服务;C. work at从事于;D. cater to设法迎合(的需要)。创造艺术作品的目的是为了迎合人们的审美和享受的需要。所以 cater to“设法迎合(的需要)”符合句意。故选D项。3.He _ h

    12、is stay in France, didnt he? He looks amazingly different.A will have enjoyedB. should have enjoyedC. can have enjoyedD. must have enjoyed【答案】D【解析】【详解】考查情态动词+have done。句意:他在法国一定过得很愉快,是吗?他看起来很不一样。must have done一定做某事。表示对过去事情的较有把握的推测。由“ He looks amazingly different.”可知,他在法国一定过得很愉快。所以这是对过去事情的较有把握的推测。故选D

    13、项。4.-Whats new?-The upcoming 40-day Spring Festival travel _ , also known as chunyun, will _ on Jan 10 and end on Feb 18.A. dash; kick outB. rush; kick offC. flow; kick inD. jam; kick up【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析和动词短语词义辨析。句意:-有什么新消息?-即将到来的40天的春运高峰期,又称春运,将于1月10日拉开序幕,2月18日结束。A. dash破折号; kick out 撵 走;B. rus

    14、h 高 峰 期 ; kick off 开 始;C. flow 流 动 ; kick in 药 物 开 始 起 作 用;D. jam 拥 挤; kick up 出 故 障。由“The upcoming 40-day Spring Festival”可知,第一个空在说春运高峰期。由“end on Feb 18”可知,第二个空在说春运的开始时间。end与kick off“开始”相对应。故选B项。5._Macao has achieved shows _one country, two systems principle is the best solution to the Macao and Ho

    15、ngkong question, left by history.A. That; whatB. What; thatC. What; whatD. That; that【答案】B【解析】【详解】考查主语从句和宾语从句。句意:澳门取得的成就表明,“一国两制”原则是解决历史遗留下来的澳门和香港问题的最好办法。分析句子可知,_Macao has achieved为主语从句,从句中achieve缺少宾语,所以第一个空用what来充当宾语。再分析句子可知,shows后接宾语从句,从句句意和结构完成,所以第二个空应填连接词that。故选B项。【点睛】what常用来引导名词性从句,即主语从句,宾语从句,表

    16、语从句和同位语从句。what在引导名词性从句时有两个重要的特点:一是它在相应的名词性从句中一定有含义,常表示“什么”,“所的”,“的样子”等.二是它在相应的名词性从句中一定做成分,而且常做主语,宾语,表语或者定语。that 用作连接词,引导名词性从句时,可引导主语从句、表语从句、宾语从句和同位语从句,that在从句中既不充当任何成分,也无实际意义,仅起着连接句子的作用。一般不可省略(宾语从句除外)。若从句置于句子后面,代词it作形式主语。分析句子可知,_Macao has achieved为主语从句,从句中achieve缺少宾语,所以第一个空用what来充当宾语。再分析句子可知,shows后接

    17、宾语从句,从句句意和结构完成,所以第二个空应填连接词that。故选B项。6.Applicants are not required to take IELTS or TOEFL test but it will be appreciated if someone has taken _.A. noneB. eitherC. neitherD. all【答案】B【解析】【详解】考查不定代词词义辨析。句意:申请人不要求必须参加雅思或托福考试,但如果有申请人参加其中之一,将受到重视。A. none 没 有 一 个;B. either (两者之中) 任 何 一 个;C. neither 两 者 都 不

    18、;D. all 全 部。由“IELTS or TOEFL”可知,(两者之中)任何一个用either。故选B项。7.-What happened to her?-She was _ to hospital with a soaring temperature.A. adaptedB. adjustedC. admittedD. adopted【答案】C【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:-她怎么了?-她因高烧而住院。A. adapted适应;B. adjusted调整;C. admitted 准 许进 入;D. adopted采纳。sb be admitted to sth“某人被准许进入某

    19、处”。故选C项。8.- Hi, its time we worked out a plan for the research project.-Sorry, Im not available right now. I _ for the upcoming final exam.A. am preparingB. preparedC. have preparedD. will be preparing【答案】A【解析】【详解】考查现在进行时。句意:-嗨,我们该为这个研究项目制定计划了。-对不起,我现在没空。我正在为即将到来的期末考试做准备。由“Sorry, Im not available ri

    20、ght now.”可知,我现在没空,正在为即将到来的期末考试做准备。所以本句为现在进行时。故选A项。9.- Mary, what do you think of the soup I cooked especially for you?-_, but it tastes too oily.A. My faultB. Forget itC. Excuse meD. No offence【答案】D【解析】【详解】考查情景交际及习惯表达。句意:-玛丽,你觉得我特别为你做的汤怎么样? -没有冒犯您的意思,但它的味道太油腻了。A. My fault我的错;B. Forget it没关系;C. Excus

    21、e me打扰了;D. No offence没有冒犯您的意思。No offence“没有冒犯你的意思”符合语境。故选D项。10.-What are you going to do with the flaw in the vase?-I can either send a new one to you by express mail or _ compensate you at a reasonable price.A. artificiallyB. accordinglyC. alternativelyD. consistently【答案】C【解析】【详解】考查副词词义辨析。句意:-你打算怎么

    22、处理花瓶上的瑕疵?-我可以用特快专递寄一个新的花瓶给你,也可以以合理的价格赔偿你。A. artificially 人 工 地;B. accordingly 因 此,相应地 ;C. alternatively 或 者,要不然;D. consistently 一 贯 地。alternatively“或者,要不然”符合句意。故选C项。11.The teacher together with his assistants _ ten cell samples during the past two months in the school lab.A. analyzeB. analyzesC. has

    23、 analyzedD. have analyzed【答案】C【解析】【详解】考查时态和主谓一致。句意:老师和他的助手们,在过去两个月里在学校实验室分析了十个细胞样本。由“during the past two months”可知,本句为现在完成时,主语为The teacher together with his assistants ,当 together with 连接句子时,谓语单复数与 together with之前的词的单复数保持一致既与The teacher保持一致。故选C项。12.With computers replacing humans in many industries

    24、there have been many reports in recent years _ warn of future job losses.A. whenB. whereC. whichD. as【答案】C【解析】【详解】考查关系代词。句意:随着电脑在许多行业取代人类,近年来有很多报告警告未来可能会出现失业现象。分析句子可知, many reports为先行词,在后面的定语从句中作主语,所以关系代词为which。故选C项。【点睛】定语从句中关系词的选择可考虑以下三点:(1) 一看先行词的意义,即分清先行词是指人、指物、时间、地点还是原因(如指物时不能用who或whom,指人时通常不用wh

    25、ich等。(2) 二看关系词的句法功能,即分清关系词是担任什么句子成分,是作主语还是宾语、是作定语还是状语等(如作定语通常用whose,有时也用which;作状语要用when, where, why。(3) 三看定语从句的种类,即分清是限制性定语从句还是非限制性定语从句(如that和why通常不引导非限制性定语从句。分析句子可知, many reports为先行词,在后面的定语从句中作主语,所以关系代词为which。故选C项。13.Chinas year-on-year growth in consumer price index _ an almost eight-year high at

    26、4.5 percent in November _ higher prices of pork and other meat said the National Bureau of Statistics on Tuesday.A. hit; but forB. beat; due toC. beat; but forD. hit; due to【答案】D【解析】【详解】考查动词词义辨析和介词短语辨析。句意:国家统计局周二表示,由于猪肉和其他肉类价格上涨,11月份中国消费者价格指数(CPI)同比上涨4.5%,创下近8年新高。A. hit 达 到;but for要不是;B. beat 毒 打,打败

    27、; due to由于;C. beat 毒 打,打败; but for要不是;D. hit 达到;due to由于。由“an almost eight-year high at 4.5 percent ”可知,hit“达到”符合句意。而第二个空在说明11月份中国消费者价格指数(CPI)同比上涨4.5%,创下近8年新高的原因,所以第二个空选due to。故选D项。14.I watched Mikes adolescence, _ he ran into trouble, _things at the wrong time and misunderstood by many people.A. wh

    28、en; sayingB. which; saidC. when; saidD. which; saying【答案】A【解析】【详解】考查定语从句和现在分词。句意:我目睹了迈克的青春期,那段期间他遇到了麻烦,说错话,被很多人误解。分析句子可知,adolescence为先行词在后面的非限制性定语从句中作时间状语从句,所以第一个空应选关系副词为when。再分析句子可知,he 与say在逻辑上是主动关系,所以第二个空选现在分词saying。故选A项。15.- Do you know anything about War of Seven Kingdoms, the Chinese Game of Th

    29、rones?-Sure. Although each event _ a well-known actor playing the key roles, it has all its plots well _on established historical records and archaeological findings.A. features; groundedB. characteristics; witnessedC. stars; dependedD. displays; commented【答案】A【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:-你知道中国的权力的游戏七国战争吗?

    30、-当然。虽然每一个事件都有一个著名的演员扮演关键角色,但它的所有情节都建立在既定的历史记录和考古发现的基础上。A. features 由主 演; grounded 使 基 于;B. characteristics 以.为特 征; witnessed目睹;C. stars 由做 主 演; depended依靠;D. displays; commented 作 出 评 论。由“a well-known actor ”可知,每一个事件都有一个著名的演员主演,所以第一个空应选择features。be grounded on“ 以 为基础”为固定短,在本句中为过去分词作后置定语。且符合句意。所以第二个空

    31、选grounded。故选A项。第二节 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ProjectArt is an arts program providing free arts classes to children at public libraries in major US cities._16_ to the arts encourages childrens self-worth, helps them communicate and improves their _17_in

    32、 academic areas. Yet, since the 1980s, access to arts education for American school children has been on the_18_But where the American public school system is_19_ children, non-profits are _20_ to fill the emptiness, and one organization in particular has _21_ plans to become the largest free art sc

    33、hool for children in the country.ProjectArt, founded by AdarshAlphons in Harlem in 2011, is_22_to New Orleans and San Francisco, two cities with many homeless young people and giving the organisation a(n)_23_ in a total of eight cities across the US.Its executive director, Diana Buckley Muchmore _24

    34、_with ProjectArt in its early days, and one experience impressed on her the_25_that art can make on a childs development._26_ her friend Alphons in teaching in a Harlem community center, Buckley Muchmore met a boy. He was very quiet, but I _27_ with him through a sculpture he was making_28_wood, and

    35、 he slowly started to_29_to describe his work, she remembers.Since then, Buckley Muchmore has watched as ProjectArt has embraced a model of_30_with the countrys public library systems. The libraries give them_31_ space, access to existing communities and materials to _32_ the childrens creations.In

    36、the meantime, the organization is working to serve the particular needs and take_33_of the resources of its newest cities. In San Francisco, Buckley Muchmore has an eye on big companies like Airtbnb and Adobe, which she hopes to _34_ for funding. The organization also receives_35_ from foundations a

    37、nd individuals.“In terms of less populated communities, well get there too, says Buckley Muchmore. Eventually, well be in all the cities that have libraries.16. A. ExposureB. EntranceC. InvitationD. Addiction17. A. popularityB. expectationC. performanceD. identity18. A. declineB. accountC. wayD. ris

    38、e19. A. satisfyingB. transformingC. supportingD. failing20. A. letting ofB. stepping inC. taking upD. falling out21. A. greatB. strangeC. difficultD. secret22. A. movingB. allocatingC. returningD. expanding23. A. evidenceB. guidanceC. presenceD. reference24. A. separatedB. volunteeredC. toyedD. conf

    39、licted25. A. impactB. remarkC. barrierD. progress26. A. AppealingB. IncludingC. JoiningD. Watching27. A. dealtB. connectedC. playedD. compared28. A. in betweenB. up toC. out ofD. away from29. A. hold outB. stand upC. figure outD. open up30. A. partneringB. strugglingC. exchangingD. consulting31. A.

    40、parkingB. greenC. livingD. free32. A. respectB. inspireC. rewardD. challenge33. A. chargeB. advantageC. noticeD. control34. A. arrangeB. prepareC. tradeD. approach35. A. invitationsB. appreciationsC. donationsD. congratulations【答案】16. A 17. C 18. A 19. D 20. B 21. A 22. D 23. C 24. B 25. A 26. C 27.

    41、 B 28. C 29. D 30. A 31. D 32. B 33. B 34. D 35. C【解析】这是一篇说明文。ProjectArt它是一个艺术项目,为美国主要城市公共图书馆的儿童提供免费艺术课程。短文介绍了它的发展情况、合作的方式、资金的由来、以及发展计划。【16题详解】考查名词词义辨析。句意:接触艺术可以鼓励孩子的自我价值,帮助他们交流,提高他们在学术领域的表现。A. Exposure 接 触 ;B. Entrance入口;C. Invitation邀请;D. Addiction 入 迷。由下文“encourages childrens self-worth, helps th

    42、em communicate ”可知,鼓励孩子的自我价值,帮助他们交流,这都是要接触艺术才能带来的益处。故选A项。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:接触艺术可以鼓励孩子的自我价值,帮助他们交流,提高他们在学术领域的表现。A. popularity 受 欢 迎 ;B. expectation期望;C. performance表现;D. identity身份。由“in academic areas.”可知,本句在说接触艺术所带来的益处之一是提高他们在学术领域的表现。故选C项。【18题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,自20世纪80年代以来,美国学龄儿童接受艺术教育的机会一直在下降。A. de

    43、cline下降;B. account账户;C. way方式;D. rise上升。由“Yet”可知,前后语意表示转折关系,20世纪80年代以来,美国学龄儿童接受艺术教育的机会一直在下降。故选A项。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:但是,当美国的公立学校系统让孩子们失望的时候,非营利组织正在填补这个空白,特别是有一个组织有伟大的计划,要成为全国最大的免费艺术学校。A. satisfying使满意; B. transforming变形;C. supporting支持; D. failing使失望。由上文可知,20世纪80年代以来,美国学龄儿童接受艺术教育的机会一直在下降,所以公立学校系统让孩子们

    44、失望。故选D项。【20题详解】考查动词短语词义辨析。句意:但是,当美国的公立学校系统让孩子们失望的时候,非营利组织正在介入填补这个空白,特别是有一个组织有伟大的计划,要成为全国最大的免费艺术学校。A. letting of 放 开;B. stepping in迈进;C. taking up占据;D. falling out 闹 纠 纷。由“fill the emptiness”可知,非营利组织正在介入填补这个空白。故选B项。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是,当美国的公立学校系统让孩子们失望的时候,非营利组织正在介入填补这个空白,特别是有一个组织有伟大的计划,要成为全国最大的免费艺术

    45、学校。A. great伟大的;B. strange奇怪的;C. difficult困难的;D. secret秘密的。由下文“become the largest free art school for children in the country”可知,这个组织要成为全国最大的免费艺术学校,所以这是伟大的计划。故选A项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:2011年,阿达沙方斯在哈莱姆成立了项目艺术(ProjectArt),该项目正扩展到新奥尔良和旧金山,因为这两个城市有许多无家可归的年轻人。这个组织在美国总共八个城市都有存在。A. moving移动;B. allocating分配 ;C.

    46、 returning返回;D. expanding 扩 大。由“ New Orleans and San Francisco”可知,这是两个地点。所以说该项目正扩展到新奥尔良和旧金山。故选D项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:2011年,阿达沙方斯在哈莱姆成立了项目艺术(ProjectArt),该项目正扩展到新奥尔良和旧金山,这两个城市有许多无家可归的年轻人。这个组织在美国总共八个城市都有存在。A. evidence证据;B. guidance知道;C. presence存在;D. reference参考。由前文提到该项目正扩展到新奥尔良和旧金山,再由“ a total of eight

    47、 cities”可知,该组织在美国总共八个城市都有存在。故选C项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:项目执行主任戴安娜巴克利莫尔(Diana Buckley Muchmore)在项目早期自愿加入了project tart,有一次经历让她深刻体会到艺术对儿童发展的影响。A. separated分离;B. volunteered志愿;C. toyed 玩弄;D. conflicted 冲 突。由前文可知,ProjectArt的宗旨是为美国主要城市公共图书馆的儿童提供免费艺术课程,所以戴安娜巴克利莫尔在项目早期是自愿加入了project tart的。故选B项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意

    48、:项目执行主任戴安巴克利穆赫莫尔(Diana Buckley Muchmore)在项目早期自愿加入了project tart,有一次经历让她深刻体会到艺术对儿童发展的影响。A. impact影响;B. remark评论;C. barrier边界;D. progress进步。have/make an impact on sb “对某人有影响”为固定短语。这里指一次经历让她深刻体会到艺术对儿童发展的影响。故选A项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:巴克利穆赫莫尔和她的朋友阿尔方斯(Alphons)一起在哈莱姆社区中心教书,遇到了一个男孩。A. Appealing呼吁;B. Including包

    49、括;C. Joining与(某人)一起(做某事);D. Watching 看。由“her friend Alphons in teaching in a Harlem community center”可知,此处短语为join sb in sth“和某人一起做某事”,本句表示巴克利穆奇莫尔和她的朋友阿尔方斯(Alphons)一起在哈莱姆社区中心教书。故选C项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:他很安静,但我通过他用木头做的雕塑与他建立了友谊,他慢慢开始敞开心扉,描述他的作品,她回忆道。A. dealt贩卖B. connected 建 立 友 谊;C. played玩D. compared对

    50、比。由下文“he slowly started to open up to describe his work”可知,小男孩慢慢开始敞开心扉,描述他的作品,所以一定是建立友谊在前,小男孩才慢慢开始敞开心扉。故选B项。【28题详解】考查介词短语词义辨析。句意:他很安静,但我通过他用木头做的雕塑与他建立了友谊,他慢慢开始敞开心扉,描述他的作品,她回忆道。A. in between在之间;B. up to达到;C. out of 用(材 料);D. away from远离。由“a sculpture”可知,本句在说明雕塑是由什么材料做的。makeout of “用某物制造出”符合句意。故选C项。【2

    51、9题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他很安静,但我通过他用木头做的雕塑与他建立了友谊,他慢慢开始敞开心扉,描述他的作品,她回忆道。 A. hold out伸出;B. stand up站起来;C. figure out计算出;D. open up打开。友谊的建立以及小男孩对艺术的热爱使得小男孩敞开心扉。故选D项。30题详解】考查动词词义辨析。句意:从那时起,巴克利穆赫莫尔一直关注着ProjectArt并采用了与国家公共图书馆系统合作的模式。A. partnering 与成 为 伙 伴;B. struggling挣扎;C. exchanging交换;D. consulting咨询。由下文“The

    52、 libraries give them_16_ space, access to existing communities and materials ”可知,ProjectArt项目采用了与国家公共图书馆系统合作的模式。故选A项。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:图书馆为他们提供免费的空间,允许他们进入现有的社区,充分利用素材,以此激发孩子们的创作灵感。A. parking 停 车 的;B. green绿色的;C. living活着的;D. free免费的。国家公共图书是非盈利机构且与ProjectArt项目为合作关系,所以国家公共图书馆提供了免费的空间。故选D项。【32题详解】考查

    53、动词词义辨析。句意:图书馆为他们提供免费的空间,允许他们进入现有的社区,充分利用素材,以此激发孩子们的创造灵感。A. respect尊重;B. inspire激励;C. reward 奖 励;D. challenge挑战。ProjectArt项目是为儿童提供免费艺术课程,在加上图书馆为他们提供免费的空间,允许他们进入现有的社区,充分利用素材,就是为了激发孩子们的创作灵感。故选B项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:与此同时,该组织正在努力满足特殊需求,并利用其最新城市的资源。A. charge收费;B. advantage优势;C. notice注意;D. control控制。由“the

    54、resources of its newest cities”可知,该组织正在努力满足特殊需求,并利用其最新城市的资源。所以take advantage of“ 利用”符合句意。故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:在旧金山,巴克利穆赫莫尔着眼于像Airtbnb和Adobe这样的大公司,她希望接近这些公司来寻求资金的资助。A. arrange安排;B. prepare准备;C. trade 做 买 卖;D. approach接近。由“Buckley Muchmore has an eye on big companies like Airtbnb and Adobe”可知,巴克利穆赫

    55、莫尔着眼于像Airtbnb和Adobe这样的大公司,希望接近这些公司来寻求资金的资助。故选D项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:该组织还接受基金会和个人的捐赠。A. invitations邀请;B. appreciations感激;C. donations捐赠;D. congratulations祝贺。ProjectArt为美国主要城市公共图书馆的儿童提供免费艺术课程,且在寻找资金援助,所以也接受个人的捐赠。故选C项。第三部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIt can

    56、 be tough to pull kids away from their computers and mobile devices these days. While theyre playing games, wouldnt it be great if they could be learning at the same time? Good educational apps offer fun challenges that teach specific grade-level skills. Here are 4 that combine fun and learning.Unde

    57、rstanding Math-Addition and Subtraction ($3.99; iOS)Understanding Math-Addition and Subtraction goes beyond basic comprehension to instill a deeper understanding of the whys and hows of math. The app tracks your childs progress to determine strengths and weaknesses in different skill areas, and you

    58、can customize your childs learning experience to suit the needs.Word Creativity Kit ($52.99; iOS)Word Creativity Kit aims to make creative writing fun while also build up grammar rules. The app presents a series of words from seven categories, such as space or fantasy. Kids add their own words to fi

    59、nish the complete thoughts that these words have inspired.Barefoot World Atlas ($4.99; iOS)Barefoot World Atlas helps kids learn about geography and world cultures with a touch of the screen. Each region features a set of subtopics, from wildlife and natural features to native people, landmarks, and

    60、 architecture. These facts and illustrations are delivered in photographs, sounds, and hundreds of mini videos.My Grades & Homework (S0.99; iOS)A combination of grades and homework tracker, My Grades & Homework can help your child stay organized and on top of the progress in school. A convenient cal

    61、endar and course list format offer a glance at your childs assignment schedule that he/she might not normally get from standard homework planners.36. What is the common part of the four apps?A. They can encourage children to study harder.B. They cam help parents know their childrens progress.C. They

    62、 can make study fun by mini videos.D. They can be installed into iOS operation systems37. What is the purpose of the text?A. To encourage parents to allow their students to play apps.B. To wish readers to bring in more similar apps for children.C. To introduce 4 educational apps for readers to buy a

    63、nd use.D. To design the educational apps to combine fun and learning.【答案】36. D 37. C【解析】这是一篇应用文。短文介绍了四款集乐趣和学习一体的教育应用程序。【36题详解】细节理解题。由“Understanding Math-Addition and Subtraction ($3.99; iOS)Word Creativity Kit ($52.99; iOS)Barefoot World Atlas ($4.99; iOS)My Grades & Homework (S0.99; iOS)”可知,这四个应用程序

    64、的共同部分是它们都可以安装到iOS操作系统中。故选D项。【37题详解】推理判断题。由“Understanding Math-Addition and Subtraction ($3.99; iOS)Word Creativity Kit ($52.99; iOS)Barefoot World Atlas ($4.99; iOS)My Grades & Homework (S0.99; iOS)”可知,短文介绍了几个集乐趣和学习一体教育应用程序共使用而且每个教育应用程序后都标明了价格,所以判断出这篇课文的目的是介绍4款教育应用程序,供读者购买和使用。故选C项。BScientists have d

    65、iscovered a monster black hole so massive that, in theory, it shouldnt existIts a stellar black hole-the type that forms after stars die, collapse, and explode. Researchers had previously believed that the size limit was no more than 20 times the mass of our sun because 8S these stars die, they lose

    66、 most of their mass through explosions that expel matter and gas swept away by stellar windsThis theory has now been toppled by LB-1, the newly discovered black hole. Located about 15.000 light years away, it has a mass 70 times greater than our sun, according to a press release from the Chinese Aca

    67、demy of Sciences.The findings were published by Chinese researchers in the journal Nature on Wednesday.Black boles of such mass should not even exist in our galaxy, according to most of the current models of stellar evolution, said Liu Jifeng, head of the team that made the discovery. LB-1 is twice

    68、as massive as what we thought possible. Now theorists will have to take up the challenge of explaining its formation.Scientists are now scratching their heads at how LB-1 got so huge.The Chinese team has proposed a number of theories. LB-1 sheer size suggests that it “was not formed from the collaps

    69、e of only one star, the study said- instead, it could potentially be two smaller black holes orbiting each other.Another possibility is that it formed from “fallback supermova.” This is when a supernoma-the last stage of an exploding star-ejects material during the explosion, which then falls back i

    70、nto the supernova, creating a black hole.This fallback formation is theoretically possible, but scientists have never been able to prove or observe it. If this is how LB-1 formed, then we may have direct evidence for this process” for the first time, the study said.There are several types of black h

    71、oles and stellar black holes like LB-1 are on the smaller side, according to NASA. Supermassive black holes are much bigger-they can be billions of times the mass of our sun,Scientists believe supermassive black holes may be connected to the formation of galaxies, as they often exist at the center o

    72、f the mass star stems but it is still not clear exactly how, or which form first.38. Why does the writer write the article?A. To report the great achievement Chinese scientists have made in black hole theory,B. To inform the readers of the basic knowledge about the black hole,C. To share with the re

    73、aders the new development of the black hole discovery,D. To demonstrate the significance of discovering new black holes for science.39. Which of the following about LB-1 is true to the passage?A. It is the biggest black hole ever discovered,B. It lost only a small part of its mass through explosion.

    74、C. It couldnt have been formed from the collapse of one star,D. Its discovery may lead to some breakthrough in the “fallback formation theory.40. Which of the following is right according to the passage?A. If the sun in our galaxy dies some of its mass will be taken away by stellar winds.B. A massiv

    75、e supernova will be formed and then exploded if the sun in our galaxy dies.C. The Milky Way was formed after a supermassive black hole collapsed and exploded.D. If “the Milky Way dies, a supermassive black hole will be formed after its death.【答案】38. C 39. D 40. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道科学家们已经发现了一个“巨型黑洞

    76、”,其质量之大,在理论上是不应该存在。但这个理论现在已经被新中国科学家发现的黑洞LB-1所推翻。科学家们现在正绞尽脑汁研究LB-1是如何变得如此巨大的,并介绍了几种可能性的理论。【38题详解】推理判断题。由第一段“Scientists have discovered a monster black hole so massive that, in theory, it shouldnt exist.”可知,科学家们已经发现了一个“巨型黑洞”,其质量之大,在理论上是不应该存在。由“This theory has now been toppled by LB-1, the newly discov

    77、ered black hole. Located about 15.000 light years away, it has a mass 70 times greater than our sun, according to a press release from the Chinese Academy of Sciences.”可知,但这个理论现在已经被新中国科学家发现的黑洞LB-1所推翻。根据中国科学院的一份新闻稿,它位于15000光年之外,质量是太阳的70倍。所以判断出作者写这篇文章的目的是与读者分享黑洞发现的新进展,故选C项。【39题详解】细节理解题。由倒数第三段“If this

    78、is how LB-1 formed, then we may have direct evidence for this process” for the first time.”可知,如果这就是LB-1的形成过程,那么我们可能首次有了“这一过程的直接证据”。所以LB-1这一发现可能会给“后援形成理论”带来一些突破。故选D项。【40题详解】细节理解题。由第一段“because 8S these stars die, they lose most of their mass through explosions that expel matter and gas swept away by s

    79、tellar winds.”可知,因为这些恒星会死亡,它们大部分质量因爆炸而损失,恒星风会把爆炸释放出来的物质和气体吹走。所以如果我们星系中的太阳死亡,它的一部分质量会被恒星风吹走。故选A项。【点睛】任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者需要知道如何去做或按照某种方式思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分推论的前提,从中推测出未知部分推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。由第一段“Scientists have discovered a monster black hole so massiv

    80、e that, in theory, it shouldnt exist.”可知,科学家们已经发现了一个“巨型黑洞”,其质量之大,在理论上是不应该存在。由“This theory has now been toppled by LB-1, the newly discovered black hole. Located about 15.000 light years away, it has a mass 70 times greater than our sun, according to a press release from the Chinese Academy of Scienc

    81、es.”可知,但这个理论现在已经被新中国科学家发现的黑洞LB-1所推翻。根据中国科学院的一份新闻稿,它位于15000光年之外,质量是太阳的70倍。所以判断出作者写这篇文章的目的是与读者分享黑洞发现的新进展,故选C项。CBuck did not know that there was trouble ahead, Trouble for every dog with strong muscles and warm long hair, from Seattle to southern California. Some men had found a yellow metal in the Arc

    82、tic darkness, and thousands of other men were rushing there. These men wanted dogs that were heavy, with strong muscles for working hard and furry coats to protect them from the cold.Buck lived at a big house in a sunny valley in California which was owned by Judge Miller. He was neither a house dog

    83、 nor a kennel (狗窝) dog. The whole of Judge Millers land was his. Buck was king-king over all the crawling, flying things of Judge Millers lands, humans included.His father, Elmo, had been the Judges inseparable companion. And when he died, Buck took his fathers place. He was not so large-he weighed

    84、only sixty kilogram-for his mother, Shep, had been a Scottish sheepdog. Hunting and other outdoor activities had hardened his muscle, and swimming had made him healthy.This was Buck in the autumn of 1897, when the discovery of gold in the Klondike brought Men from everywhere to the frozen north. But

    85、 Buck did not read the newspapers. And he did not know that Manuel one of the gardeners helper, was not a good man. Manuel gambled (赌博) and wasted the little money he had. No one saw him and Buck go off on what Buck thought was a walk. No one saw them arrive at the railway station where Manuel sold

    86、Buck to a man who was waiting for him,After two days ho was cried off the train in Seattle into a small, high-walled yard. There a fat man in a red sweater broke open the cage with a small axe (斧头),while holding a club (棍棒) in the other hand. When there was a big enough opening, Buck jumped out like

    87、 a red-eyed devil, straight at the fat man. But in mid-air, just as his teeth were going to close on the man, he received a shock that he had never felt before, It turned him over and onto the ground. He had never been struck by a club in his life, and he did not understand. He was smashed down a do

    88、zen times.Buck saw that he stood no chance against the man with the club. He had learned the lesson, and for the rest of his life he never forgot it. It was his introduction into the world of primitive law.In the end a small man called Perrault paid three hundred dollars for him, and he was led away

    89、 with Curly, a good-natured Newfoundland dog.41. What kind of dogs did the gold-seekers want?A. Heavy house dogs with yellow hair.B. Strong long-haired dogs.C. Diligent dogs with yellow hairD. Muscular kennel dogs.42. Buck was proud of himself for the following reasons, EXCEPT that _.A. he was king

    90、over all living things of Judge Millers landsB. he became the Judges inseparable companion after his fathers deathC. he had a good life with many outdoor activities to get strong and healthyD. he was wanted by gold-seekers thanks to his strong muscles and long hair43. Which of the following statemen

    91、ts is true according to the passage?A. Judge Miller owned a big house and a large piece of land in the Klondike.B. Manuel bought and sold Buck because he needed money to support his life.C. The fat man cruelly beat Buck with a club to teach him how to fight back.D. Bucks introduction into the word o

    92、f primitive law was obeying the fat man.44. What can be the suitable title for the excerpt?A. Fall into TroubleB. Fight against a ManC. Escape from TroubleD. Believe in a Man【答案】41. B 42. D 43. D 44. A【解析】这是一篇记叙文。短文讲述了一只名为巴克的狗的遭遇。【41题详解】细节理解题。由第一段“Trouble for every dog with strong muscles and warm l

    93、ong hair, from Seattle to southern California. These men wanted dogs that were heavy, with strong muscles for working hard and furry coats to protect them from the cold.”可知,从西雅图到南加州,每一条长着结实的肌肉和温暖的长毛的狗都会在劫难逃。这些寻金人需要的是,高大强壮,有强壮的肌肉,能吃苦耐劳且皮毛可以帮助他们抵御寒冷的狗。所以淘金者需要的是强壮的长毛狗。故选B项。【42题详解】细节理解题。本题采取排除法,由第二段“Buc

    94、k was king-king over all the crawling, flying things of Judge Millers lands, humans included.”可知,巴克是国王统治着Judge Miller领地上所有爬行、飞行的东西,包括人类。所以A选项是巴克自豪的原因。第三段“His father, Elmo, had been the Judges inseparable companion. And when he died, Buck took his fathers place. Hunting and other outdoor activities h

    95、ad hardened his muscle, and swimming had made him healthy.”他的父亲艾尔莫一直是Judge Miller形影不离的伙伴。他死后,巴克接替了他父亲的位置。打猎和其他户外活动锻炼了他的肌肉,游泳使他身体健康。所以B,C两项是巴克自豪的原因。故D项不是巴克自豪的原因。故选D项。【43题详解】细节理解题。由倒数第三段“But in mid-air, just as his teeth were going to close on the man, he received a shock that he had never felt before

    96、, It turned him over and onto the ground. He had never been struck by a club in his life, and he did not understand. He was smashed down a dozen times.”可知,就在它的牙齿要碰到他的皮肤时,那人用棒子给了它一下,这还是有人头一次用棒子打他,他不知所措。它被打倒在地。它被木棒打了10几次。由倒数第四段“Buck saw that he stood no chance against the man with the club.”可知,巴克看到,它再

    97、也站不起来对抗他的木棒。所以巴克被打,无力反抗只能屈服于这个胖人。由此判断出,巴克的丛林法则就是屈服于这个胖人。故选D项。【44题详解】主旨大意题。通读全文尤其是第一段“Buck did not know that there was trouble ahead, Trouble for every dog with strong muscles and warm long hair, from Seattle to southern California.”可知,巴克不知道前面会遇到麻烦,从西雅图到南加州,每一条长着结实的肌肉和温暖的长毛的狗都会在劫难逃以及下文对于巴克的具体遭遇可知,短文最

    98、佳的标题为“陷入麻烦”。故选A项。DWhat do people in the outside world do when they want to learn something? They go to somebody who knows about it, and ask him. They do not go to somebody who is supposed to know about everything -except, when they are very young, to their parents: and they speedily become dissatisf

    99、ied with that variety of knowledge. They go to somebody who might reasonably expected to know about the particular thing they are interested in, When a man buys a motor-car, he does not say to himself: “Where can I find somebody who can teach me how to run a motor car? He does not look in the teleph

    100、one directory under T. He just gets an experienced driver to teach him. He just pays attention and asks questions and tries to do the thing himself, until he learns.But this case, of course, assumes an interest of the pupil in the subject, a willingness and even a desire to learn about it, a feeling

    101、 that the matter is of some importance to himself. And come to think of it, these motives are generally present in the learning that goes on in the outside world. It is only in school that the pupil is expected to be unwilling to learn.When you were a child, and passed the door of the village blacks

    102、mith(铁匠) shop, and looked in, day after day, you admired his skill, and stood in awe of his strength; and if he had offered to let you blow the bellows for him and shown you how to make a red-hot penny, that would have been a proud moment. It would also have been an educational one. But suppose ther

    103、e had been a new shop set up in the town, and when you looked in at the open door you saw a man at work painting a picture; and suppose a bell rang just then, and the man stopped painting right in the middle of a brush-stroke, and started to read aloud “How They Brought the Good News from Ghent to A

    104、ix; and suppose when he was halfway through, the bell rang again, and he said, We will go on with that tomorrow, and started to chisel the surface of a piece of marble; and then, after a little, somewhat exhaustedly, started in to play The Rock of Ages on a flute, interrupting the tune to order you

    105、to stand up straight and not whisper to the little boy beside you. Theres no doubt what you would think of him; you would know perfectly well that he was crazy; people dont do things in that way anywhere in the world, except in school.And even if he had assured you that what were taught were later i

    106、n your life going to be matters of the deepest importance and interest, and that you should start in now with the determination of becoming proficient in them, it would not have helped much. Not very much. Its nonsense that children do not want to learn. Everybody wants to learn. And everybody wants

    107、 to teach. And the process is going on all the time. All that is necessary is to put a person whoknows something-really knows it-within the curiosity-range of someone who doesnt know it: the process begins at once, It is almost irresistibleIf there were no teachers-no hastily and superficially train

    108、ed Vestals who were supposed to know everything-but just ordinary human beings who knew passionately and thoroughly one thing and who had the patience to show little boys and girls how to do that thing-we might get along with our learning pretty well, Of course, wed have to pay them more, because th

    109、ey could get other jobs out in the larger world; and besides, you couldnt expect to get somebody who knows how to do something, for the price you are accustomed to pay those who only know how toteach everything,45. What does the author mainly want to say with this article?A. An education without tea

    110、chers is unimaginable,B. A teacher who knows everything is more welcome,C. School teachers are far from satisfactory and necessary,D. We have paid too much for teachers for school education.46. What does the underlined somebody in the first paragraph refer to?A. A teacher.B. A parent.C. A man in the

    111、 outside world.D. A man like the blacksmith,47. What happened in the new shop mentioned in paragraph 3?A. Useless subjects like painting and poetry, sculpture and music were taught.B. The man at work became crazy with so many subjects to deal with.C. One man teaching everything influenced the effici

    112、ency of learning.D. Children listened carefully and often discussed about what is taught with others.48. According to the author, which of the following can we infer?A. Teachers are not as useful as parents in helping a child to learn,B. Schools are the places killing students interest and willingne

    113、ss to learn,C. Learning life related skills like blacksmithing is more important than arts.D. Teachers are ordinary human beings who know thoroughly everything.49. Which of the following figures of speech(修辞手法) are used in the article?a. exemplification(举例) b. exaggeration(夸张)c. personification(拟人)

    114、d irony(讽刺) e. analogy (类比)A. abcB. adeC. bcdD. cde50. In the last paragraph, the author mainly _.A. introduces a new ideaB. raises a new questionC. gives some new evidenceD. stresses his viewpoint【答案】45. C 46. A 47. C 48. B 49. B 50. D【解析】这是一篇议论文。学生的学习动机通常存在外部世界的学习中,在学校里,学生才会不愿意学习,固定模式的学校教育显然不能满足于孩

    115、子对知识的渴望。学校教师远非令人满意和必要。45题详解】主旨大意题。由最后一段“If there were no teachers-no hastily and superficially trained Vestals who were supposed to know everything-but just ordinary human beings who knew passionately and thoroughly one thing and who had the patience to show little boys and girls how to do that thin

    116、g-we might get along with our learning pretty well.”可知,如果没有老师没有那些本应知道一切的仓促而肤浅的训练有素的女灶神星而只是那些热情而彻底地知道一件事并有耐心向小男孩和女孩展示如何做这件事的普通人我们可能会很好地学习。所以作者通过这篇文章主要想说学校教师远非令人满意和必要。故选C项。【46题详解】词义猜测题。由第一段“They do not go to somebody who is supposed to know about everything -except, when they are very young, to their

    117、parents”可知,他们不会去问什么都知道的人这不包括他们很小的时候,去找他们的父母。所以通过上下文的语境可以判断出,这个什么都知道的人是除了父母之外的人也就是老师。故选A项。【47题详解】推理判断题。由第三段“when you looked in at the open door you saw a man at work painting a picture; and suppose a bell rang just then, and the man stopped painting right in the middle of a brush-stroke, and started

    118、to read aloud “How They Brought the Good News from Ghent to Aix; and suppose when he was halfway through, the bell rang again, and he said, We will go on with that tomorrow, and started to chisel the surface of a piece of marble; and then, after a little, somewhat exhaustedly, started in to play The

    119、 Rock of Ages on a flute”可知,当你往开着的门里看时,你看到一个人正在工作,正在画画;假设就在这时,一个铃响了,那个人停止了绘画,开始大声朗读“他们是如何把好消息从根特带到艾克斯的”;假设当他读到一半时,铃又响了,他说,“我们明天继续,”并开始用凿子雕刻一块大理石的表面;然后,过了一会儿,有点累了,开始用笛子吹奏时代之石。所以通过这个教学过程可以判断出,一个人教所有的东西影响了学习的效率。故选C项。【48题详解】推理判断题。由第二段“It is only in school that the pupil is expected to be unwilling to le

    120、arn.”可知,只有在学校里,学生才会不愿意学习。由此推断出学校是扼杀学生学习兴趣和意愿的地方。故选B项。【49题详解】推理判断题。由第一段“When a man buys a motor-car, he does not say to himself: “Where can I find somebody who can teach me how to run a motor car? ”可知,短文主要运用了举例的修辞手法,说明当一个人想学习新事物时的求助对象。由第三段“When you were a child, and passed the door of the village bla

    121、cksmith(铁匠) shop, and looked in, day after day, you admired his skill, and stood in awe of his strength; and if he had offered to let you blow the bellows for him and shown you how to make a red-hot penny, that would have been a proud moment. It would also have been an educational one. But suppose t

    122、here had been a new shop set up in the town, and when you looked in at the open door you saw a man at work painting a picture; and suppose a bell rang just then, and the man stopped painting right in the middle of a brush-stroke, and started to read aloud “How They Brought the Good News from Ghent t

    123、o Aix; and suppose when he was halfway through, the bell rang again, and he said, We will go on with that tomorrow, and started to chisel the surface of a piece of marble; and then, after a little, somewhat exhaustedly, started in to play The Rock of Ages on a flute, interrupting the tune to order y

    124、ou to stand up straight and not whisper to the little boy beside you.”可知,本段将铁匠埔和新店进行了类比,来类比两种教育模式,并以讽刺的修辞方法描述了新店的教育模式。综合选项。故选B项。【50题详解】推理判断题。由最后一段“If there were no teachers-no hastily and superficially trained Vestals who were supposed to know everything-but just ordinary human beings who knew passi

    125、onately and thoroughly one thing and who had the patience to show little boys and girls how to do that thing-we might get along with our learning pretty well”可知,如果没有老师没有那些本应知道一切的仓促而肤浅的训练有素的女灶神星而只是那些热情而彻底地知道一件事并有耐心向小男孩和女孩展示如何做这件事的普通人我们可能会很好地学习”所以最后一段在强调作者的观点“学校教师远非令人满意和必要”。故选D项。第二卷(非选择题,共35分)第四部分:任务型

    126、阅读(共10小题;每小题1分,满分10分)请阅读下面短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。“Hey! So, this Lin Daiyu in A Dream of Red Mansions -” The boy elbowed his deskmate, “Why would she hold a funeral for the flowers, and cry while doing so? What was it that made her so sad?”“Youd wonder, wouldnt you?” the girl said. And she e

    127、xplained confidently: “What Lin Daiyu did exhibits the qualities and characteristics of literati (文人学士) in ancient China. This was called grieving over springs passing and saddened at the arrival of autumn. That is to say, they tended to express their sentimentality (伤感) in the description of things

    128、 amidst seasonal changes. This poem you just read, A Sad Song for the Flowers, is a typical work mourning the spring.”“But spring and autumn are the best seasons. So beautiful! Why would they trigger(引发) these feelings in poets?”Exactly they do trigger them! The turn of the seasons, at the end of sp

    129、ring or the beginning of autumn often triggered the realization of the elapse of time and the shortness of life. Poets, particularly the lonely, troubled and unfulfilled ones, would describe habitual scenes, such as fallen flowers and running water in spring, or cold wind and cold drizzle in autumn,

    130、 as symbols of the unavoidable fading of all things vigorous and beautiful. They put into their poems not only the imageries but also their epiphanies(领悟).”Seeing the boy was impressed by her eloquence, the girl beamed proudly.He said, “Well put! I get it now. There are plenty of poems with similar

    131、subjects that I have read. Maybe it is common in Chinese classical poetry. But, wait, why is it so? Why were the Chinese poets affected with such a sentiment? Is it limited to Chinese poets?”“Uh I wouldnt say that it is entirely absent from foreign literature, but it is definitely more noticeable in

    132、 Chinese literature” flummoxed by the question, the girl was speechless now.As the two were engaged in their discussion, their Chinese teacher came in. They turned to him for help immediately.The teacher said, “Behind the strong emotions about spring and autumn is the general sensitivity of the Chin

    133、ese people to the changes of Nature. Im sure you both have learned in history class that ancient China was an advanced agricultural civilization, which largely depended on Nature to grow crops and reap the harvest. This in the long run gave the Chinese people a deep sense of awe in the face of Natur

    134、e, and great sensitivity to the changes of the weather, which triggered their emotions at the turn of seasons.”“In the case of Daiyu and the flower funeral, its easy to understand in the context of the traditional Chinese concept of the Unity of Man and Nature, which regards Man as an essential part

    135、 of Nature. What Daiyu was doing was relating herself to the flowers, and sympathizing with them, which was philosophically and cognitively pre-programmed in the Chinese cultural DNA.”Title: Grieving Over Springs Passing and Saddened at the Arrival of AutumnWhy did Daiyu _51_ flowers in a sad mood?1

    136、. She related herself to the flowers and _52_ with them.2. What she did was _53_ of literati in ancient China, expressing their sentimentality by _54_ things amidst seasonal changes.Why would spring and autumn trigger _55_ in poets?1. The turn of seasons often _56_ ancient people of the passing of t

    137、ime and shortness of life.2. Habitual scenes would be used by poets to _57_ the disappearing of the past vigor and beauty.Why was such a sentiment noticeable in the Chinese poets but_58_in foreign literature?1. Chinese people were generally _59_ to the changes of Nature.2. Traditional Chinese concep

    138、t believed Man and Nature were _60_, Man as an essential part of Nature.3. It was philosophically and cognitively pre-programmed in the Chinese cultural DNA.【答案】51. bury (mourn, grieve) 52. sympathized/empathized/identified 53. typical (characteristic, distinctive) 54. describing 55. sadness (unhapp

    139、iness, sorrow, depression, grief, sentiment, sentimentality) 56. reminded 57. symbolize/represent 58. rare/uncommon/unusual 59. sensitive 60. united【解析】这是一篇记叙文。短文叙述了两位同学对中国古典文学“红楼梦”相关知识的探讨。【51题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第一段“Why would she hold a funeral for the flowers, and cry while doing so?”(她为什么要为花儿举行葬礼,

    140、一边哭一边说?)所以通过关键词“hold a funeral”可知,空处填bury (mourn, grieve),且句子为特殊疑问句。故填 bury (mourn, grieve) 。【52题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第二段“This was called grieving over springs passing and saddened at the arrival of autumn.”(这被称为“为春天的逝去而悲伤,为秋天的到来而悲伤)。所以空处应填sympathized/empathized/identified与related 保持时态一致。故填sympathized

    141、/empathized/identified。【53题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第二段“What Lin Daiyu did exhibits the qualities and characteristics of literati (文人学士) in ancient China.”(林黛玉所做的,体现了中国古代文人的品格和特点。)所以通过“the qualities and characteristics”可知,空处应填形容词typical (characteristic, distinctive) 。故填typical (characteristic, distinctive

    142、) 。【54题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第二段“ That is to say, they tended to express their sentimentality (伤感) in the description of things amidst seasonal changes”(也就是说,他们倾向于在季节变化的情况下,在描述事物时表达自己的情感。)所以通过“express”可知空处填describing作介词by的宾语。故填describing。【55题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第二段“This poem you just read, A Sad Song fo

    143、r the Flowers, is a typical work mourning the spring.”(你刚刚读的这首诗花儿的悲伤之歌是一部典型的哀悼春天的作品。)由第三段“Why would they trigger(引发) these feelings in poets?”(它们为什么会引发诗人的这些情感呢?)所以通过“ mourning the spring”可知,空处填名词sadness (unhappiness, sorrow, depression, grief, sentiment, sentimentality)作trigger的宾语。故填sadness (unhappi

    144、ness, sorrow, depression, grief, sentiment, sentimentality)。【56题详解】考查归纳总结,处理信息的能力由第四段“The turn of the seasons, at the end of spring or the beginning of autumn often triggered the realization of the elapse of time and the shortness of life.”(季节的更替,在春末或秋初,常常引发人们对时间流逝和生命短暂的认识。)所以通过“ triggered the reali

    145、zation”可知,空处填谓语动词remind且句子为一般过去时。故填reminded。【57题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第四段“as symbols of the unavoidable fading of all things vigorous and beautiful.”(作为万物不可避免的衰落的象征。)所以通过“symbols”可知,空处填动词原形symbolize/represent。故填 symbolize/represent 。【58题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第六段“But, wait, why is it so? Why were the Chine

    146、se poets affected with such a sentiment? Is it limited to Chinese poets?”(但是,等等,为什么会这样?为什么中国诗人会受到这种情绪的影响?它仅限于中国诗人吗?)由第七段“Uh I wouldnt say that it is entirely absent from foreign literature, but it is definitely more noticeable in Chinese literature”(呃我不会说它在外国文学中完全不存在,但它在中国文学中肯定更引人注目)可知,通过句意判断出,空处填形容

    147、词rare/uncommon/unusual 。故填rare/uncommon/unusual 。【59题详解】考查归纳总结,处理信息的能力。由第八段“Behind the strong emotions about spring and autumn is the general sensitivity of the Chinese people to the changes of Nature.”(在强烈的春秋情感背后,是中国人对自然变化的普遍敏感性。)所以通过“sensitivity”,可知空处填形容词sensitive作表语。故填sensitive。【60题详解】考查归纳总结,处理信息

    148、的能力由最后一段“In the case of Daiyu and the flower funeral, its easy to understand in the context of the traditional Chinese concept of the Unity of “Man and Nature” ”(以黛玉和花葬为例,很容易理解中国传统的“天人合一”的观念。所以通过“ the Unity ”可知,空处填形容词united作表语。故填united。第五部分:书面表达(满分25分)61.请阅读下面内容,并按照要求用英语写一篇150词左右的文章。P= professor; S=

    149、students (In a philosophy class)P: We all have this one life to live. A fleeting shadow amongst all that exists in this vast universe. We have the ability to accomplish anything, truly anything, if we use our time wisely.P: (putting some golf balls into the jar) Is this jar full?S: Yes.P: (after add

    150、 some pebbles into the jar) Is it full now?S: Yes.P: (after inserting some sand into the jar) How about now, is the jar full now?S: Yes.P: Good (pouring some beer into the jar)S: (laughing, smiling, thinking, )P: Now I want you to recognize that this jar represents your life. The golf balls are the

    151、important things, your family, your friends, your health and your passions. The pebbles are the other important things, your car, your job, your home. The sand is everything else, the small stuff.P: Now if you put the sand in the jar first you wont have room for the pebbles or the golf balls. The sa

    152、me is true in life. If you spend all your energy and your time on the small stuff, you wont have time for all the really important things that matter to you.P: Pay attention to the things that are critical to your happiness. Take care of the golf balls first. The really important things. Set your pr

    153、iorities. Because everything else is just sand.S: Professor, what does the beer represent?P: Im glad you asked. It goes to show that no matter how full your life may seem to be, there is always room for a couple of beers with a friend.1. 用约30个词概括上述文中的内容;2. 谈谈你对文中教授观点的看法,用适当理由或论据支撑你的看法。3. 就文中所述哲理,谈谈在

    154、学习中该怎样践行教授的观点(或你的观点)。【写作要求】1. 写作过程中不能直接引用原文语句;2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称;【评分标准】:内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。_【答案】A philosophy professor shares with his students the significance of a wise use of time. With a unique demonstration, he inspires them to prioritize the most important things over small stuff.Personally,

    155、 I do believe the professor reveals the true nature of life. We only have 24 hours a day, so its unrealistic to include everything precious in our life. A wise sequence is therefore crucial to our wellbeing. Just as is shown in the demonstration, when life is stuffed with small things, big and meani

    156、ngful ones will remain unfulfilled.This principle can actually be followed in our study. For example, to efficiently acquire some knowledge, a global image of it should come first before we dive into small details Our study time should also be wisely allocated, addressing those important or difficul

    157、t subject rather than small ones first. Never forget, being penny-wise but pound-foolish is never a good strategy in study.【解析】【分析】这是一篇议论文。谈谈对文中教授观点的看法,谈谈在学习中该怎样践行教授的观点。【详解】第一步:审题。审题的目的是获取重要信息。通过审题我们可以确定几个方面的信息。第一,1. 用约30个词概括上述文中的内容;2. 谈谈你对文中教授观点的看法,用适当理由或论据支撑你的看法。3. 就文中所述哲理,谈谈在学习中该怎样践行教授的观点(或你的观点)第

    158、二,人称为第一人称和第三人称。第三,时态为一般现在时。第二步:布局段落,确定主要段落,次要段落,段落数量。这篇写作段落数量为三段。第一段, 用约30个词概括上述文中的内容。第二段,谈谈你对文中教授观点的看法,用适当理由或论据支撑你的看法。第三段,就文中所述哲理,谈谈在学习中该怎样践行教授的观点(或你的观点)。第三步:确定关键词汇和短语:demonstration, prioritize, wellbeing, unfulfilled, share with,inspire them to do sth, reveals the true nature of life, be crucial t

    159、o, be stuffed with, dive into.第四步:确定较为高级的句子:before 引导的时间状语从句For example, to efficiently acquire some knowledge, a global image of it should come first before we dive into small details. 省略that的宾语从句Personally, I do believe the professor reveals the true nature of life.第五步:连句成文,注意使用恰当的连接词进行过渡衔接:Person

    160、ally, For example, Finally.第六步:注意书写,保持卷面整洁,避免划线,乱擦。【点睛】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式:before 引导的时间状语从句For example, to efficiently acquire some knowledge, a global image of it should come first before we dive into small details. 省略that的宾语从句Personally, I do believe the professor reveals the true nature of life.高级句式的应用提升了写作的档次,整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省常州市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560287.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1