江苏省常熟市2022届高三英语上学期阶段性抽测一(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 常熟市 2022 届高三 英语 上学 阶段性 抽测 解析
- 资源描述:
-
1、高三阶段性抽测一英语第卷 选择题(共95分)第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What day is it today?A. Friday. B. Wednesday. C. Tuesday.2. What does the man mean?A. He fai
2、led the exam. B. He studied very hard. C. The exam was too easy.3. Where does this conversation most likely take place?A. At a clothing store. B. At a restaurant. C. At a laundry.4. What can we learn about the shopping mall?A. It sold out 50% of the goods last Friday.B. The goods there were on sale
3、last Friday.C. Its the womans favorite shopping mall.5. Why does the man telephone the woman?A. To book a ticket. B. To confirm his flight. C. To cancel his reservation.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时
4、间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which family holiday does the man recommend?A. The one on the 18th. B. The one on the 19th. C. The one on the 20th.7. Where will the woman probably go?A. France. B. Spain. C. Greece.听第7段材料,回答第8至10题。8. What did the man think about the movie?A. It was funny. B. It was re
5、alistic. C. It made him hungry. 9. What will the woman get to eat?A. Some ice cream. B. A large popcorn. C. Some candy and soda.10. What kind of movie will the speakers watch?A. A movie about a jail. B. A movie about aliens. C. A movie about talking cats.听第8段材料,回答第11至13题。11. What was the boy just do
6、ing?A. Watering the flowers. B. Cutting the grass. C. Collecting the leaves.12. What is the boy saving up for?A. A motorbike. B. A computer. C. A car.13. What will the speakers do later?A. Go to a concert. B. Take a walk. C. Run in the park.听第9段材料,回答第14至17题。14. When has the man been studying at home
7、?A. Since age four. B. Since age seven. C. Since age eight.15. What does the man think is difficult to do?A. Deciding topics. B. Finding material. C. Writing a report.16. What subject does the man enjoy now?A. History. B. Biology. C. English.17. What does the man want to be in the future?A A teacher
8、. B. A film-maker. C. A tennis player. 听第10段材料,回答第18至20题。18. What do we know about Euro Cafe?A. It opens from 10 a.m. to 4 p.m.B. It will hold the Job Fair on June lst.C. It is famous in some parts of Europe.19. What working environment does Euro Cafe provide?A. Fast-paced. B. Pleasant. C. Competiti
9、ve.20. What should applicants do to sign up for the fair?A. Send a fax. B. Visit the website. C. Make a call.第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)请阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AExplore Nice in France - how car travel makes for a memorable holiday.A classic optio
10、n to explore the celebrated city of France, such as Nice is through hard travel. Cruising through the South of France, there are museums and restaurants to experience. Visiting these attractions is most convenient with a car. As hiring a car in Nice from the airport is simple. One can sit back and d
11、rive through the wonderful country lands without a care in the world. The west side has small hills while the east extends to the Mediterranean Sea. Peaceful vineyards, quiet villages at a rich life awaits you if you drive through the countryside.RestaurantsThe kitchen delights that Nice offers are
12、the cities chief attraction. The Cours Saleya market, offers fine delicacies while sipping the Provencal wine is another soothing experience. Overall, Coted Azur can be put as the gastronomic capital of France. BeachesBeing along the coastline,Nice offers some really warm and relaxing beaches to its
13、 tourists lined with cosy seaside apartments and hotels.Tips for Hiring a CarChoose a car which can easily accommodate you and your family without being too big- Traffic can be a major issue in some cities. A GPS navigation system aids in traveling without getting lost and also helps in saving time.
14、Check with various number of car hire companies for the different prices so that you do not end up with an expensive package. Traveling to France has perhaps been on the wish lists of every travel-hungry person. And you can make your trip even more memorable by traveling through the country in the c
15、ar.1. What can be learned about Nice from the passage?A. It is located far from the sea.B. It has quiet villages and vineyardsC. It is no easy way to hire a car in Nice.D. It offers the warmest beach to tourists.2. When hiring a car in France, you are advised to _A. Choose one as big as possible.B I
16、gnore the GPS navigation system.C. Pay for your accommodation in advance.D. Check with companies for reasonable prices.3. This passage is intended for_A. driversB. travelersC. passengersD. tour guides【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】本文是应用文,介绍了在法国城市Nice旅游的相关信息和攻略。1题详解】细节理解题。根据第一自然段“Peaceful vineyards, quiet
17、 villages at a rich life awaits you if you drive through the countryside.”(如果你驾车穿过乡村,宁静的葡萄园、宁静的村庄,丰富的生活正等着你)可知Nice拥有宁静的葡萄园和村庄。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据末段“Check with various number of car hire companies for the different prices so that you do not end up with an expensive package.”(向不同的汽车租赁公司询问租车的价格,这样你可以避免
18、租到高价车。)可知提前问价,货比三家,就能以更合理的价格租到车。故选D项。【3题详解】推理判断题。全文介绍了在法国城市Nice旅游的攻略,所以是针对游客的一份旅游指南。故选B项。BAlex Elman runs a big businesssomething hard to imagine after she lost her sight in her twenties. But Elman says that losing her sight helped her focus on finding success.Elmans father planted a hillside vineya
19、rd in western Massachusetts in 1981. Its where Elman fled during the darkest period of her life. When she was 27 years old, she went blind due to complications from Juvenile diabetes (青少年糖尿病) 17 years ago. She recalled, “I hid in my home. I hid in the place, to me, that was the safest place in the w
20、orld.”Elman is now the founder of Alex Elman Wines, a growing collection of organic wines from all around the world: Chianti from Italy, Torrontes from Argentina. Elman doesnt work alone. Her assistant, a guide dog named Hanley, is something of a wine taster, and quite a beggar. Hanley travels to al
21、l of the wineries that Elman does, from South America to Europe.At first, Elman resisted the idea of a seeing-eye dog. Now its hard to imagine her life, or her business, without him. She said, “When someone tells me something is organic and I dont really believe it because I taste something funny on
22、 it, Ill put it in front of his face and if he likes the wine, hell actually go in and sniff it. If its not right, hell turn his head away . He gets in the dirt with me. He scratches around. He makes sure that we see earthworms and butterflies. Thats how we know that the soil is actually organic and
23、 there are no chemicals.”Elman told CBS News she believes the loss of her vision was a gift. She said, “It allowed me to pay attention to what I thought was important and also to be able to teach people that the broken hang nail is not a big deal, you know what I mean? Dont sweat the small stuff. Do
24、nt sweat the big stuff either.”4. What can we know about Elman from paragraph 2?A. She suffered from juvenile diabetes from 27 years old.B. She liked playing hide-and-seek during her childhood.C. She lost her sight while helping with farm work in 1981.D. She got through her hard days in the vineyard
25、.5. What would Elman do when she couldnt judge the wine exactly?A. She would make Hanley go in and sniff it.B. She would order Hanley to drink it. .C. She would turn to Hanley for advice.D. She would have another taste herself.6. What does “the broken hang nail” in Paragraph 5 refer to?A. A nail whi
26、ch is of no use.B. A task that it hard to accomplish.C. A disadvantage you have in your life.D. A person who is hard to deal with.7. According to the passage, which of the following will Elman most probably agree with?A. When life gives you lemons, make lemonade.B. The eye is blind if the mind is ab
27、sent.C. A single tree does not make a forest.D. There is no royal road to success.【答案】4. D 5. C 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章报道了Alex Elman虽然失明,但仍然凭借自己的努力获得成功的事情。【4题详解】细节理解题。根据第二段关键句“Elmans father planted a hillside vineyard in western Massachusetts in 1981. Its where Elman fled during the darkest per
28、iod of her life.”(1981年,埃尔曼的父亲在马萨诸塞州西部的山坡上种植了一个葡萄园。埃尔曼在她生命中最黑暗的时期逃离到了这里。)和“She recalled, “I hid in my home. I hid in the place, to me, that was the safest place in the world.”(她回忆道:“我躲在家里,我躲在这个地方,对我来说,那是世界上最安全的地方。”)可知,埃尔曼在葡萄园度过了生命中最黑暗的时期,对她来说,那是世界上最安全的地方,由此可知,从第二段我们可以了解到埃尔曼在葡萄园度过了艰难的日子。故选D项。【5题详解】细节
29、理解题。根据第四段关键句“When someone tells me something is organic and I dont really believe it because I taste something funny on it, Ill put it in front of his face and if he likes the wine, hell actually go in and sniff it. If its not right, hell turn his head away .”(当有人告诉我一些东西是有机的,我真的不相信,因为我尝到了一些有趣的东西,我会把
30、它放在他面前,如果他喜欢这种酒,他会真的进去闻一闻。如果不对的话,他会把头转过去)和“Thats how we know that the soil is actually organic and there are no chemicals.”(这就是为什么我们知道土壤实际上是有机的,没有化学物质。)可知,当她不能准确判断葡萄酒时,会寻求Hanley的帮助,通过观察他是否喜欢这种酒,来帮助自己下判断,由此可知,如果埃尔曼不能准确判断葡萄酒,她会向Hanley寻求建议。故选C项。【6题详解】词义猜测题。根据最后一段关键句“Elman told CBS News she believes the
31、 loss of her vision was a gift.”(埃尔曼告诉CBS新闻,她相信失去视力是一份礼物。)和“It allowed me to pay attention to what I thought was important”(它让我能够关注我认为重要的事情)可知,在埃尔曼看来,人生中的缺陷是一份礼物,因为它让我们能够关注我们认为重要的事情,由此可知,“the broken hang nail”指的是“你在生活中的劣势”,“the broken hang nail is not a big deal”意为“你在生活中的劣势没什么大不了的”,符合埃尔曼所要表达的观点。故选C项
32、。【7题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“Elman told CBS News she believes the loss of her vision was a gift.”(埃尔曼告诉CBS新闻,她相信失去视力是一份礼物。)可知,在埃尔曼看来,人生中的缺陷是一份礼物,我们不应该抗拒它,应该接受它,适应它,逆流而上,不退缩,“When life gives you lemons, make lemonade.”意为“既来之,则安之”,寓意为“遇到困境不退缩,逆流而上,苦中作乐,看到生活中阳光的一面”,符合埃尔曼的人生观,由此可知,她最可能同意这一项。故选A项。CEvery time w
33、e get on a plane, were asked to either turn off our phones or change them to flight modeits for “security reasons”.But according to The Conversation website, having to turn our phones off on a plane is “a service issue, not a safety one”.When we speak on our phones in the air, they can cause interfe
34、rence to the aircrafts radios and pilots can hear this interference in their headphones.“Its the same noise youll be familiar with, if you put your mobile too close to a speaker,” the Mirror noted.“It is not safety-critical, but is annoying for sure.” Though speaking on a phone during a flight isnt
35、dangerous, from the viewpoint of service, it isnt still a good idea.When we make or receive a call on the ground, we connect to a cell tower that deals with all calls within an 80-kilometer radius (半径).As we move from place to place we are “handed on” to different cell towers.As US scientist Sven Bi
36、len explains, for this system to work, there are “built-in” expectations:There shouldnt be too many “handoffs” and people shouldnt be traveling faster than car speeds.“Of course, phone users should be close to the ground.” he added.If we were to make phone calls while we flew, however, none of these
37、 expectations would be met.And even worse, our cellphones would stop working.But now things are beginning to change.If we still cant speak during a flight, we can use other phone functions.For example, Airbus A330 of Emirates Airlines has inflight WiFi to make passengers send and receive short messa
38、ges in the air.In the future, as Bilen points out, it may be possible for air travelers to make and receive calls freely.The breakthrough could be “pico cells”, which are small cell towers on the plane itself.There would no longer be connections made between phones and the ground and therefore there
39、 would be no danger of disruption to phone service.One day, perhaps, we will be chatting in the air as much as we chat on the ground.8. Why are passengers required to turn off their phones on a plane?A. Because using phones will pose a threat to their safety.B. Because using phones may cause annoyin
40、g noise to pilots.C. Because turning off phones can ensure passengers a better service.D. Because phones will fail to be connected to the cell tower when in the air.9. How many “build-in” expectations are mentioned by Sven Bilen to help make a phone call?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.10. What can w
41、e infer from the passage?A. People should travel slower than airplane speeds to make a phone call successfully.B. Passengers are likely to make or receive phone calls freely on a plane in the future.C. “Pico cells” has been applied by airlines to provide passengers with good phone service.D. Passeng
42、ers can receive calls on Airbus A330 of Emirates Airlines with the help of inflight WiFi.11. Where is the text most likely from?A. A science fiction.B. A travel journal.C. A guidebook.D. A magazine.【答案】8. B 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。作者主要向我们介绍了在飞机上需要关闭手机的原因以及未来对可以在飞机上拨打或接听电话的期望。【8题详解】细节理解题。根据文章
43、第一段When we speak on our phones in the air, they can cause interference to the aircrafts radios and pilots can hear this interference in their headphones. .“Its the same noise youll be familiar with, if you put your mobile too close to a speaker,”可知,当我们在空中用手机通话时,它们会对飞机的无线电设备造成干扰,飞行员可以在耳机中听到这种干扰。“如果你把
44、手机放得离扬声器太近的话,这和你熟悉的噪音是一样的,”由此可以看出,乘客在飞机上必须关闭手机的原因是使用电话可能会给飞行员带来烦人的噪音。故选B。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段As US scientist Sven Bilen explains, for this system to work, there are “built-in” expectations:There shouldnt be too many “handoffs” and people shouldnt be traveling faster than car speeds.“Of course, phone
45、users should be close to the ground.” he added.If we were to make phone calls while we flew, however, none of these expectations would be met.And even worse, our cellphones would stop working.可知,如美国科学家斯文比伦解释说,为了让这个系统工作,有“内置”期望结论:应该有不要太多“交接班”和人们的旅行速度不应该超过汽车的速度。“当然,电话用户应该靠近地面。”分析可知,一共有三个内置期望被提到来帮助打电话。
46、分别是应该有不要太多“交接班”,人们的旅行速度不应该超过汽车的速度,电话用户应该靠近地面。所以一共有三个内置期望被提到来帮助打电话。故选 C。【10题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段it may be possible for air travelers to make and receive calls freely.可知,航空旅客可以自由地拨打和接收电话。再根据最后一段One day, perhaps, we will be chatting in the air as much as we chat on the ground.可知,也许有一天,我们会像在地上聊天一样,在空中聊天。因
47、此可以看出,我们从这篇文章可以推断出乘客将来可能会在飞机上自由拨打或接听电话。故选B 。【11题详解】推理判断题。分析可知,文章主要讲了在飞机上需要关闭手机的原因以及未来对可以在飞机上拨打或接听电话的期望。所以应该来自一本杂志符合题意,故选D。DFeeling overwhelmed? Maybe the parent of a preschooler in your family just called to say they need extra help with child care, and a sick neighbor wants to know if you can pick
48、up some groceries for her. Meanwhile, your best friend keeps calling in need of someone to open up to.In less stressful times, perhaps, youd have jumped to help out and lend an ear. But after months of social isolation (孤立), coping with work demands, and caring for loved ones, the balance has starte
49、d to tip. Suddenly your own need for emotional support is outweighing your capacity for kindness.Thats understandable, and OK. If youre feeling insensitive or overburdened these days in response to anothers pain or request for help, that doesnt make you unkind. What youre feeling could instead be wh
50、at we mental health professionals call “compassion fatigue (同情疲劳)”. Anxiety, sadness, and low self-worth can also be symptoms of this sort of emotional tiredness, the American Institute of Stress notes. Often we associate this stress condition with health care workers, but the American Psychological
51、 Association warns that anyone who continually cares for others or who witnesses others sufferings is also at risk.Research shows compassion fatigue can be successfully treatedwith stress-reduction techniques, such as meditation, as well as with specific treatment. The key is learning how to recogni
52、ze the symptoms so that you can get help.When the two of usa psychologist and a social workerfeel like we have “nothing left to give,” supporting our own sad friends or caring for a sick relative can feel like running a marathon with aching muscles. But showing sympathyand avoiding emotional burnout
53、doesnt have to be painful for anyone. As Stanford psychologist Jamil Zaki notes in his book The War for Kindness, “empathy (共情) is a skill we can all strengthen through effort.”12. Which of the following is “compassion fatigue”?A. The guilt after refusing to help your neighbors.B. The loneliness wit
54、hout getting emotional support.C. The anxiety from failing to be successfully treated.D. The sadness from seeing people suffering from cancers.13. What can we learn from the passage?A. People are unable to offer help when theyre stressed.B. Showing no sympathy for others sufferings is unacceptable.C
55、 Whoever cares for others will suffer from emotional tiredness.D. Those constantly attending to others may experience compassion fatigue.14. What does this passage try to convey?A. Compassion fatigue can be easily treated.B. Avoiding emotions causes pain to everyone.C. The skill of showing sympathy
56、can be built up.D. Experts can do nothing about compassion fatigue.15. Which of the following is the best title for the text?A. Helping Hands Need A BreakB. Sympathy Is What We Can AcquireC. Stress Symptoms Need RecognizingD. Psychologists and Social Workers In Danger【答案】12. A 13. D 14. C 15. A【解析】【
57、分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了“同情疲劳”这种社会现象,告诉我们这不意味着我们不友善,是可以理解,并告诉我们这种现象产生的原因和治疗方法【12题详解】推理判断题。题目需要我们判断选项中哪项是“同情疲劳”。根据第三段关键句“If youre feeling insensitive or overburdened these days in response to anothers pain or request for help, that doesnt make you unkind. What youre feeling could instead be what we mental
58、health professionals call “compassion fatigue (同情疲劳)”. Anxiety, sadness, and low self-worth can also be symptoms of this sort of emotional tiredness, the American Institute of Stress notes.”(如果你现在对别人的痛苦或请求帮助感到麻木或负担过重,那并不意味着你不友善。你所感受到的可能是我们心理健康专家所说的“同情疲劳”。美国压力研究所指出,焦虑、悲伤和低的自我价值感也可能是这种情绪疲劳的症状。)可知,“同情疲
59、劳”是对别人的痛苦或请求帮助感到麻木或负担过重,这是可以理解的,并不意味着你不友善,这种情绪疲劳的症状是焦虑、悲伤和低的自我价值感。结合选项可知,“The guilt after refusing to help your neighbors.”(拒绝帮助邻居后的内疚。)这是“同情疲劳”的一种情况,并不意味着你不友善。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第三段关键句“Often we associate this stress condition with health care workers, but the American Psychological Association war
60、ns that anyone who continually cares for others or who witnesses others sufferings is also at risk.”(我们经常把这种压力与医护人员联系在一起,但美国心理协会警告说,任何持续关心他人或目睹他人痛苦的人也有风险。)可知,任何持续关心他人或目睹他人痛苦的人都有患“同情疲劳”的风险。由此可知,那些一直照顾别人的人可能会经历同情疲劳。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“But showing sympathyand avoiding emotional burnoutdoesnt ha
61、ve to be painful for anyone. As Stanford psychologist Jamil Zaki notes in his book The War for Kindness, “empathy (共情) is a skill we can all strengthen through effort.”(但对任何人来说,表达同情和避免情绪枯竭并不一定是痛苦的。正如斯坦福大学心理学家贾米尔扎基在他的著作仁爱之战中指出的那样,“共情是一种我们都可以通过努力加强的技能。”)可知,文章通过贾米尔扎基的话告诉我们“共情是一种我们都可以通过努力加强的技能”。由此可知,这篇文
62、章试图表达的是“表达同情的技巧是可以培养起来的”。故选C项。【15题详解】主旨大意题。根据文章内容和第三段关键句“If youre feeling insensitive or overburdened these days in response to anothers pain or request for help, that doesnt make you unkind. What youre feeling could instead be what we mental health professionals call “compassion fatigue (同情疲劳)”.”(如
63、果你现在对别人的痛苦或请求帮助感到麻木或负担过重,那并不意味着你不友善。你所感受到的可能是我们心理健康专家所说的“同情疲劳”。)可知,本文主要介绍了“同情疲劳”这种社会现象,告诉我们这不意味着我们不友善,这种现象是可以理解的,并告诉我们这种现象产生的原因。“Helping Hands Need A Break”意为“援助之手需要休息一下”,能够概括文章内容,当我们经历“同情疲劳”时,要学会接纳这种现象并进行休息和调整。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Is Man
64、aging Kids Screen Time a Good Idea?Screen time is a big topic of conversation in todays households, particularly during the pandemic when online education hours have multiplied for many students._16_They hope to spare their kids from the countless challenges that technology can bring. Yet the challe
65、nges of screen time overuse seldom come from kids devices themselves, but rather from the tense relationships that technology can bring to families._17_But technology has positive benefits too. Since every child and family is different, managing screen time calls for joint family decision-making.If
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
建筑设备的租赁合同范本-建筑合同.pdf
