《走向高考》2016高考英语二轮复习强化练:五 4 阅读理解.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 走向高考 走向高考2016高考英语二轮复习强化练:五 阅读理解 走向 高考 2016 英语 二轮 复习 强化 阅读 理解
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家第一部分五4(一)确定主题句,锁定主旨(2015北京D)Technological change is everywhere and affects every aspect of life,mostly for the better.However,social changes that are brought about by new technology are often mistaken for a change in attitudes.An example at hand is the involvement of parents in the l
2、ives of their children who are attending college.Surveys(调查) on this topic suggest that parents today continue to be “very” or “somewhat” overlyprotective even after their children move into college dormitories.The same surveys also indicate that the rate of parental involvement is greater today tha
3、n it was a generation ago.This is usually interpreted as a sign that todays parents are trying to manage their childrens lives past the point where this behavior is appropriate.However,greater parental involvement does not necessarily indicate that parents are failing to let go of their “adult” chil
4、dren.In the context(背景)of this discussion,it seems valuable to first find out the cause of change in the case of parents involvement with their grown children.If parents of earlier generations had wanted to be in touch with their collegeage children frequently,would this have been possible?Probably
5、not.On the other hand,does the possibility of frequent communication today mean that the urge to do so wasnt present a generation ago?Many studies show that older parentstodays grandparentswould have called their children more often if the means and cost of doing so had not been a barrier.Furthermor
6、e,studies show that finances are the most frequent subject of communication between parents and their college children.The fact that college students are financially dependent on their parents is nothing new;nor are requests for more money to be sent from home.This phenomenon is neither good nor bad
7、;it is a fact of college life,today and in the past.Thanks to the advanced technology,we live in an age of bettered communication.This has many implications well beyond the role that parents seem to play in the lives of their children who have left for college.But it is useful to bear in mind that a
8、ll such changes come from the technology and not some imagined desire by parents to keep their children under their wings.文章大意:科学的发展总是带来好的变化吗?其实不然。本文作者说明了与过去相比,现在的父母对孩子更加保护,这不只是因为父母的态度变化了,技术的发展也起到了推波助澜的作用。1The surveys inform us of_.Athe development of technologyBthe changes of adult childrens behavi
9、orCthe parents overprotection of their college childrenDthe means and expenses of students communication答案:C细节理解题。根据第二段第二句Surveys on this topic suggest that parents today continue to be “very” or “somewhat” overlyprotective even after their children move into college dormitories.可知,现在的父母对于已经上了大学的孩子过
10、度保护,这也是文章主要讨论的问题。故选C项。2The writer believes that_.Aparents today are more protective than those in the pastBthe disadvantages of new technology outweigh its advantagesCtechnology explains greater parental involvement with their childrenDparents changed attitudes lead to college childrens delayed inde
11、pendence答案:C推理判断题。根据文章第四段内容可知,父母对孩子的过分保护与新技术的发展是有关的。故选C项。3What is the best title for the passage?ATechnology or AttitudeBDependence or IndependenceCFamily Influences or Social ChangesDCollege Management or Communication Advancement答案:A主旨大意题。第一段是文章的中心段,点出文章的主题:导致人们行为变化的是科学的发展还是人们态度的改变。从第二段起,作者就从父母与孩子
12、关系的今昔不同加以说明,结论是科技让一些父母对孩子过度呵护成为可能。故选A项。(二)据篇章结构,归纳主旨(2015安徽E)Food serves as a form of communication in two fundamental ways.Sharing bread or other foods is a common human tradition that can promote unity and trust.Food can also have a specific meaning,and play a significant role in a family or cultu
13、res celebrations or traditions.The foods we eatand when and how we eat themare often unique to a particular culture or may even differ between rural (农村的) and urban areas within one country.Sharing bread,whether during a special occasion (时刻) or at the family dinner table,is a common symbol of toget
14、herness.Many cultures also celebrate birthdays and marriages with cakes that are cut and shared among the guests.Early forms of cake were simply a kind of bread,so this tradition has its roots in the custom of sharing bread.Food also plays an important role in many New Year celebrations.In the south
15、ern United States,pieces of corn bread represent blocks of gold for prosperity (兴旺) in the New Year.In Greece,people share a special cake called vasilopita.A coin is put into the cake,which signifies (预示) success in the New Year for the person who receives it.Many cultures have ceremonies to celebra
16、te the birth of a child,and food can play a significant role.In China,when a baby is one month old,families name and welcome their child in a celebration that includes giving redcolored eggs to guests.In many cultures,round foods such as grapes,bread,and moon cakes are eaten at welcome celebrations
17、to represent family unity.Nutrition is necessary for life,so it is not surprising that food is such an important part of different cultures around the world.文章大意:文章讲述了食物在不同文化中的作用。食物的意义主要体现在两个方面增进团结和信任以及在传统佳节和重要仪式中扮演着重要角色。4According to the passage,sharing bread_.Aindicates a lack of foodBcan help to
18、develop unityCis a custom unique to rural areasDhas its roots in birthday celebrations答案:B细节理解题。题干中的sharing bread是关键信息词。根据文章第一段第二句Sharing bread or other foods is a common human tradition that can promote unity and trust.可知,分享面包或其他食物是一个平常的传统,它能增进团结和信任。故选B项。5What does the coin in vasilopita signify fo
19、r its receiver in the New Year?ATrust.BSuccess.CHealth.DTogetherness.答案:B细节理解题。由题干中的关键信息词vasilopita定位到文章第三段的最后两句.people share a special cake called vasilopita. A coin is put into the cake,which signifies success.可知,人们在新年收到有硬币的蛋糕预示着成功。故选B项。6The author explains the role of food in celebrations by _.Au
20、sing examplesBmaking comparisonsCanalyzing causesDdescribing processes答案:A推理判断题。作者在文章的第三、四段中介绍食物的作用时,提到了美国南部、希腊、中国等不同地方的饮食文化,由此可知作者使用的是举例说明的写作手法。故选A项。7What is the passage mainly about?AThe custom of sharing food.BThe specific meaning of food.CThe role of food in ceremonies.DThe importance of food in
21、 culture.答案:D主旨大意题。文章按照总分总的结构展开,首段开篇明义请客吃饭是一种交际形式,有两种基本的表现方式。中间部分分别阐述两种不同的作用,最后一段总结全文,再次阐释食物在不同文化中的重要性。故选D项。(三)挖隐含信息,概括主旨(2015四川E)No one is sure how the ancient Egyptians built the pyramids near Cairo.But a new study suggests they used a little rocknroll.Longago builders could have attached wooden p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
