江苏省扬州中学2020-2021学年高一下学期3月月考考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州中学2020-2021学年高一下学期3月月考考英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州 中学 2020 2021 学年 一下 学期 月月 考考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省扬州中学2020-2021学年第二学期质量检测高一英语选择题部分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Why did the mans sister fail her driving test?A. She was driving too fast. B. She did not check her mirrors. C. She could not park her c
2、ar properly. 2. What is the probable relationship between the speakers?A. Neighbors. B. Father and daughter. C. Brother and sister. 3. What does the man think about the old woman?A. She is helpful. B. She is good at singing. C. She might have a problem. 4. What will the woman probably do first?A. Lo
3、ok for things in the car. B. Buy a bathing suit. C. Go to the pool. 5. What is the main idea of the conversation?A. Healthy food. B. Money-saving tips. C. Cultural differences. 第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、
4、7题。6. What does the woman offer to do for the man?A. Buy a new bike for him. B. Take him to school. C. Repair his bike. 7. What kind of bicycle does the man have now?A. A fast one. B. A heavy one. C. A strong one. 听第7段材料,回答第8、9题。8. What will the speakers move first?A.The chairs. B. The table. C. The
5、 television stand. 9. How many people will be attending the dinner?A.Three. B. Four. C. Five. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What happened to Lindas arm?A. It was cut. B. It was burnt. C. It was broken. 11. What is Lindas plan?A.To get insurance. B. To go to the doctor. C. To get some cream. 12. What effect i
6、s Linda looking for?A. Changing her diet. B. Stopping infection. C. Healing the marks. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Where are the speakers?A. In a park. B. On a street. C. At a stadium. 14. What does the man say about the running track?A. It is too long. B. It is crowded. C. It is of poor quality. 15. Why i
7、s the man running?A. To keep healthy. B. To lose weight. C. To train for the school games. 16. How far will the man run today?A. One mile. B. Two miles. C. Three miles. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What did the speaker think of his fathers work in the factory?A. It was low-paid. B. It was difficult. C. It
8、was interesting. 18. Why did the manager train the speakers father?A. His father paid for that. B. The factory asked the manager to do so. C. His father did a good job in his first five years. 19. How long has the speaker been a salesman?A. Five years. B. Ten years. C. Twelve years. 20. What is the
9、speakers advice?A. Finding a well-paying job. B. Working hard in your career. C. Being friends with your manager. 第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。APacific Science Center GuideVisit Pacific Science Centers StoreDont forget to stop by Pacific
10、 Science Centers Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit. The store is located(位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.HungryOur exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caf offers a complete menu of lunch
11、 and snack options, in addition to seasonal specials. The caf is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour before Pacific Science Center closes.Rental InformationLockers are available to store any belongings during your visit. The lockers are located in Building 1 near the Info
12、rmation Desk and in Building 3. Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance. ID required.Support Pacific Science CenterSince 1962, Pacific Science Center has been inspiring a passion(热情) for discovery and lifelong learning in science, math and tech
13、nology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State. Its an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, a
14、nd other social organizations. Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center.1. Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?A. In Building 1.B. In Building 3.C. At the the Laser Dome.D. At the Denny Way entrance.2. What does Pacific Science Cen
15、ter do for schools?A. Train Science teachers.B. Distribute science books.C. Inspire scientific research.D. Take science to the classroom.3. What is the purpose of the last part of the text?A. To encourage donations.B. To advertise coming events.C. To introduce special exhibits.D. To tell about the C
16、enters history.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇广告应用文。文章主要从购物点、就餐点、租借服务三方面介绍了Pacific Science Center,并展示了Pacific Science Center为人们做的贡献,呼吁人们的支持。【1题详解】细节理解题。根据题干关键词souvenir定位在第一段The store is located(位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.可知,Pacific Science Center的购物点在Laser Dome旁边的3号楼的楼上。
17、故选B。【2题详解】细节理解题。根据题干for school定位在最后一段Today Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and beings inquiry based science education to classrooms and company events all over Washington State可知,现在Pacific Science Center每年向130多万人提供服务,并开始把科学教育带到华盛顿州的学校课程。故选D。【3题详解】推理判断题。根据最后一段标题Suppo
18、rt Pacific Science Center和信息句Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center可知,作者呼吁读者支持Pacific Science Center,也就是鼓励人们为之捐赠。故选A。BWe all agree, surely memorizing poetry is a good thing, and children ought to do it. But people do object. At least, they object t
19、o the idea that children should be forced to learn poetry. They tend to be people like Michael Rosen. Rosen has more practical objections to children having to learn poetry by the governments order. Actually, Rosen is all for learning poetry, “when it feels right”, which is, he says, “one of those v
20、ague phrases much hated by people in authority and yet it is at the heart of good teaching”.Hes onto something about the timing, but that doesnt mean policymakers are wrong to insist on pupils learning poetry. The problem is that some influential educationists have come to see learning by heart as a
21、 waste of time when tomorrows adults will want skills more than information.Lets come to the most important objectorschildren. Their objection tends to come in the least offensive form. It comes in the question: “Why are we doing this?” Its a worthwhile inquiry. I teach at Sherborne School, where bo
22、ys do learn poetry; and luckily theres time in our lessons to answer that question.Heres one of the answers I give. Therell be one time when your good friend is going to introduce you to someone with whom he wants to spend the rest of his life. Therell be a ceremony to honour this union, and words w
23、ill be very important. Youre likely to be the one who has to stand up and say, “Let me not to the marriage of true minds/ Admit impediment” And when you do that, youre going to be speaking for everyone in the room. Now, everybody breathes sigh of relief.Learning poetry and reciting poetry forces us
24、to think of it in this public way. However mysterious and intimate poetry seems, we need to remember its something we also share, and offer each other. So take some, and pass it on.4. What does the underlined word “it” in the first paragraph refer to?A. The right timing.B. The poetry with vague phra
25、ses.C. The governments order.D. The natural way to learn poetry.5. Which of the following would be favored by some influential educationists?A. To guide children how to recite poetry.B To instruct children on how to get information.C. To teach students real life skills for the future.D. To force chi
26、ldren to obey the government policy.6. As for the childrens question, the teacher should _.A. consider it offensiveB. take it seriouslyC. dismiss it as worthlessD. discuss it after class7. Whats the writers attitude towards poetry learning?A. Objective.B. Supportive.C. CriticalD. Disapproving.【答案】4.
27、 A 5. C 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章介绍了人们对孩子是否应该被要求背诵古诗词的不用观点。【4题详解】词义猜测题。由第一段“when it feels right”和第二段“Hes onto something about the timing”可知,Rosen认为正确的时机是良好教学的核心。此处it指代正确的时机。结合选项可知,A选项正确。故选A。【5题详解】细节理解题。由第二段“The problem is that some influential educationists have come to see learning by heart as a
28、waste of time when tomorrows adults will want skills more than information.”可知,问题是,一些有影响力的教育家已经开始把背诵看作是浪费时间,因为明天的成年人需要的是技能而不是信息。结合选项可知,C选项正确。故选C。【6题详解】推理判断题。由第三段“Their objection tends to come in the least offensive form. It comes in the question: “Why are we doing this?” Its a worthwhile inquiry. I
29、teach at Sherborne School, where boys do learn poetry; and luckily theres time in our lessons to answer that question.”可知,孩子的反对意见往往是最不具攻击性的。“我们为什么要这样做?”这是一个值得研究的问题。我在Sherborne学校教书,那里的男孩子们学习诗歌,幸运的是,我们的课上有时间回答那个问题。说明老师应认真对待孩子的问题。结合选项可知,B选项正确。故选B。【7题详解】观点态度题。由第五段“we need to remember its something we al
30、so share, and offer each other. So take some, and pass it on.”可知,我们需要记住,诗歌是我们可以彼此分享、互相奉献的东西。所以记住一些,然后传递下去。结合选项可知,作者对学习诗歌的态度是支持和积极的,B选项正确。故选B。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学
31、们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。例如,在第1题中,同学们要将一二两段都读完,才能理清it指代的对象。仅凭it所在句是无法推理出其指代意义的。CJane Austen began her second novel, Pride and Prejudice, before she was twenty-one. It was originally titled First Impression because the appearanc
32、es of the characters created the plot of the novel. However, because the novel is also concerned with effects of the characters first impressions, which is their prejudice. Austen found the title Pride and Prejudice more suitable.The tone of the novel is light, and satirical. Scenes such as Mr. Coll
33、ins proposal to Elizabeth, and Lady Catherines visits to Lizzy at Long Bourn, provide humorous relief to the readers while at the same time showing certain features of the characters. For example, Lydias lack of common sense and responsibility is showed when she takes pride in being the First Bennet
34、 girl to be married. Elizabeth Bennets ability to laugh off her bad luck and to continue to be cheerful also contributes to the tone of the novel.As a result, the mood of the novel lacks dramatic emotions. The atmosphere is cold; there are little description of the setting. The main actions of the n
35、ovel are the interactions between opinions, ideas, and attitudes, which advance the plot of the novel. The emotions in the novel are to be considered beneath the surface of the story and not to be expressed to the readers directly.“It is a truth universally believed that a single man in possession o
36、f a good fortune must be in want of a wife.” In this statement, Austin has cleverly done three things: she has declared that the main subject of the novel will be marriage, she has recognized the humorous tone of the novel by taking a simple subject to speak intelligently of, and she has prepared th
37、e reader for chase in the novel of either a husband in search of a wife, or a woman in pursuit of a husband.8. Characters in Pride and Prejudice impressed people with_.A. PrejudiceB. prideC. ignoranceD. honesty9. The second paragraph develops by_.A. following the order of timeB. providing different
38、examplesC. making comparisonsD. analyzing causes10. The first sentence in the 4th paragraph is to prove_.A. the truth of a marriageB. the wisdom of Jane AustenC. the popularity of the novelD. the main subject of the novel11. The passage may be _.A. an introduction to a novelB. a biography of Jane Au
39、stenC. a review on pride and prejudiceD. a background for Pride and Prejudice【答案】8. A 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章简要介绍了简奥斯丁的小说傲慢与偏见中的人物与特点以及小说基调和主题。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“However, because the novel is also concerned with effects of the characters first impressions, which is their prejudice. Austen
40、 found the title Pride and Prejudice more suitable.(然而,因为小说还涉及到人物的第一印象的影响,那就是他们的偏见。奥斯汀认为傲慢与偏见这个书名更合适)”可知,傲慢与偏见中的人物给人以“偏见”的印象。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段“The tone of the novel is light, and satirical. Scenes such as Mr. Collins proposal to Elizabeth, and Lady Catherines visits to Lizzy at Long Bourn, provi
41、de humorous relief to the readers while at the same time showing certain features of the characters. For example, Lydias lack of common sense and responsibility is showed when she takes pride in being the First Bennet girl to be married. Elizabeth Bennets ability to laugh off her bad luck and to con
42、tinue to be cheerful also contributes to the tone of the novel.(这部小说的基调轻快而讽刺。柯林斯先生向伊丽莎白求婚、凯瑟琳夫人在浪搏恩拜访丽萃等场景,给读者提供了幽默的安慰,同时也显示了人物的某些特征。例如,当莉迪亚为自己是班纳特家第一个结婚的女孩而感到骄傲时,就表现出了她缺乏常识和责任感。伊丽莎白班纳特能够对她的坏运气一笑置之,并继续保持乐观,这也有助于小说的基调)”可推知,第二段通过举出不同的例子展开。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“In this statement, Austin has cleverly
43、done three things: she has declared that the main subject of the novel will be marriage, she has recognized the humorous tone of the novel by taking a simple subject to speak intelligently of, and she has prepared the reader for chase in the novel of either a husband in search of a wife, or a woman
44、in pursuit of a husband.(在这句话中,奥斯汀巧妙地做了三件事:她揭示了小说的主要主题将是婚姻,她提到了小说的幽默基调,把一个简单的主题说得很巧妙,她让读者为小说中丈夫寻找妻子,或女人追求丈夫的追逐做好了准备)”可推知,第四段的第一句话是为了证明小说的主题。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“Jane Austen began her second novel, Pride and Prejudice, before she was twenty-one.(简奥斯丁在21岁之前开始了她的第二部小说傲慢与偏见)”结合文章简要介绍了简奥斯丁的小说傲慢与偏见中的人物
45、与特点以及小说基调和主题。可推知,这段话可能是一部小说的序言。故选A。DWhen Peter Fortune was ten years old, grown-up people sometimes used to tell him he was a “difficult”child. He never understood what they meant. He didnt feel difficult at all. He didnt throw milk bottles at the garden wall, or tip tomato ketchup over his head and
46、 pretend it was blood, or slash at his grannys ankle with his sword, though he occasionally thought of these things. Apart from all vegetables except potatoes, and fish, eggs and cheese, there was nothing he would not eat. He wasnt noisier or dirtier or more stupid than anyone he knew. His name was
47、easy to say and spell. His face, which was pale and freckled, was easy enough to remember. He went to school every day like all other children and never made that much fuss about it. He was only as offensive to his sister as she was to him. Policemen never came knocking at the front door wanting to
48、arrest him. Doctors in white coats never offered to take him away to the madhouse. As far as Peter was concerned, he was really quite easy. What was difficult about him?It was not until he had been a grown-up himself for many years that Peter finally understood. They thought he was difficult because
49、 he was so silent. That seemed to bother people. The other problem was he liked being by himself. Not all the time, of course. Not even every day. But most days he liked to go off somewhere for an hour to his bedroom, or the park. He liked to be alone and think his thoughts.Now, grown-ups like to th
50、ink they know whats going on inside a ten-year-olds head. And its impossible to know what someone is thinking if they keep quiet about it. People would see Peter lying on his back on a summers afternoon, chewing a piece of grass and staring at the sky. “Peter, Peter! What are you thinking about?” th
51、ey would call to him. And Peter would sit up with a start. “Oh, nothing. Nothing at all.”Grown-ups knew that something was going on inside that head, but they couldnt hear it or see it or feel it. They couldnt tell Peter to stop it, because they did not know what it was he was doing in there. He cou
52、ld have been setting his school on fire or feeding his sister to an alligator and escaping in a hot air balloon, but all they saw was a boy staring at the blue sky without blinking, a boy who did not hear you when you called his name.As for being on his own, grown-ups didnt much like that either. Th
53、ey dont even like other grown-ups being on their own. When you join in, people can see what youre up to. Youre up to what theyre up to. You have to join in, or youll spoil it for everyone else. Peter had different ideas. In fact, he thought, if people spent less time joining in and making others joi
54、n in, and spent a little time each day alone remembering who they were or who they might be, then the world would be a happier place and wars might never happen.The trouble with being a daydreamer who doesnt say much is that the teachers at school, especially the ones who dont know you very well, ar
55、e likely to think you are rather stupid. Or, if not stupid, then dull. No one can see the amazing things that are going on in your head. A teacher who saw Peter staring out the window or at a blank sheet of paper on his desk might think that he was bored, or stuck for an answer. But the truth was qu
56、ite different.12. It can be learned from the first paragraph that _.A. Peter liked playing practical jokesB. Peter wasnt particular about food at allC. boys generally did some crazy thingsD. Peter knew why he was called“difficult”13. Which of the following would Peter be most likely to do?A. To walk
57、 around a lake for quite a while.B. To break the neighbors fence for fun.C. To tie a dirty dustbin to a dogs tail.D. To sleep in the tent with his friends.14. What is the main reason that Peter was considered“difficult”by grown-ups?A. He was far from communicative.B. He turned a deaf ear to others.C
58、. He did not do well in his studies.D. He preferred to live on his own.15. What might the author continue to write about in the following part?A. Effective measures to help Peter out.B. How the unique ideas Peter had amazed others.C. Difficulties keeping Peter from learning well.D. Further prejudice
59、 against Peter among grown-ups.【答案】12. C 13. A 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了空想家Peter的不同寻常之处及其日常所做所想,及和人们之间互相的不解。【12题详解】推理判断题。根据第一段的“When Peter Fortune was ten years old, grown-up people sometimes used to tell him he was a “difficult”child.(彼得福10岁时,大人们有时会告诉他,他是个“难相处”的孩子)”可知,Peter想到的一些可能会让大人们认为他
60、“难相处”的事,这些都是男孩们经常淘气捣乱做的事,结合生活常识可知,男孩们经常喜欢做一些疯狂的事。故选C。【13题详解】推理判断题。根据文章二段“They thought he was difficult because he was so silent.(他们认为他很难相处,因为他太沉默了)”和“The other problem was he liked being by himself.(另一个问题是他喜欢独处)”可知,Peter是个沉默,喜欢一个人独处的男孩。所以推断D项“在湖边走很长时间”符合他的性格。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第三段“It was not until h
61、e had been a grown-up himself for many years that Peter finally understood. They thought he was difficult because he was so silent. That seemed to bother people.(直到自己长大了,彼得才终于明白了。他们认为他很难相处,是因为他太沉默了。那似乎让人感到困扰)”可知,人们认为他难以相处的原因是他太沉默,不善交流。故选A。【15题详解】推理判断题。上文讲述的是Peter的日常所做及人们对他的不理解,根据最后一段“A teacher who s
62、aw Peter staring out the window or at a blank sheet of paper on his desk might think that he was bored, or stuck for an answer. But the truth was quite different.(如果老师看到彼得盯着窗外或桌子上的一张空白纸,可能会认为他是无聊了,或者是没有答案。但事实却完全不同)”可知,下文应该接着写他的一些奇怪想法给别人带来的惊奇。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
63、选项中有两项为多余选项。 Regardless of whether English is your first language, you wont make a good impression if you cant write well. _16_ To improve your written English, learn the rules for correct grammar and punctuation and thoroughly proofread your written work. A large vocabulary will also help your writ
64、ing stand out. Above all, be willing to practice every day and put in the work to build strong English writing skills.Expand Your VocabularyYoud better read books written in English. Books and magazines can introduce you to new words, provided you pay attention to the words and look up the ones you
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-562901.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019-2020学年同步北师大版版高中英语必修三新课改版课件:UNIT 8 ADVENTURE SECTION Ⅵ COMMUNICATION WORKSHOP .ppt
