江苏省扬州中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 扬州 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省扬州中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)选择题部分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What was the weather like yesterday?A. Hot.B. Rainy.C. Cold.【答案】A【解析】【原文】M: Hot, isnt it? I am wet all
2、over.W: Yes, its even hotter than yesterday. Whats the temperature?M: 39 degrees, the weather man said.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does Heather do?A. She is a teacher.B. She is a writer.C. She is a doctor.【答案】B【解析】原文】W: Good morning, Dr. Cruz.M: Hello, Mrs. Moore. Whos your visitor?W: Oh this is my da
3、ughter Heather. Shes a writer, and her husbands a teacher.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】At what time was the fire put out?A. Two oclock.B. Four oclock.C. Five oclock.【答案】C【解析】【原文】W: I heard the fire broke out at two in the morning.M: Thats right. And the fireman couldnt put it out until five oclock.4. 【此处可播放
4、相关音频,请去附件查看】How will the woman go to the store?A. By bus.B. On foot.C. By taxi.【答案】B【解析】【原文】W: Excuse me. Can you tell me where the nearest 7-Eleven is? I dont know my way around here.M: Sure, but its pretty far. You might want to take a taxi or a bus.W: Oh, Id rather walk. I need to lose weight any
5、way.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman mean?A. She doesnt care how the movie ended.B. Shed rather see a horror film next time.C. She generally dislikes that type of movie.【答案】C【解析】【原文】M: Im not surprised you didnt like that movie. I found it really frightening myself.W: I did, too. I dont care
6、 much for horror movies as a rule.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读每个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where is the mans mother now?A. In the hospital.B. At home.C. In the office.7 Why wil
7、l the man ask for a week off?A. He has to see a doctor.B. He needs to look after his mother.C. He hasnt hired anyone to help him.8. What does the woman think of the man?A. He is thoughtful.B. He is helpful to her.C. He is a successful man.【答案】6. A 7. B 8. A【解析】【原文】W: How is your mother feeling these
8、 days?M: Much better, thanks. Shell be back home in a few days.W: Thats wonderful. When will you be back at your job?M: I think Ill need a week to take care of her and do some cleaning.W: Why dont you hire someone to do it? Youll be able to work and also have more free time.M: Id prefer to do it mys
9、elf.W: Youre a kind and thoughtful man. I admire you very much.M: Im just a regular son.听下面一段长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】9. Where is the bank?A. Near a bus stop.B. Across from a supermarket.C. Next to a bookstore.10. How far away is the bank?A. Two blocks away.B. Three blocks away.C. Fourteen block
10、s away.11. Which of the following does the man choose to take?A. Bus No. 104.B. Streetcar B-201.C. Streetcar B-102.【答案】9. B 10. C 11. B【解析】【原文】M: Excuse me. How can I get to the bank? Bank of America, I mean. I dont know the way.W: Well, go straight ahead till you see a supermarket. The bank is just
11、 on the other side of the street.M: Is it far from here?W: Let me see. Uh, its fourteen blocks away. Not very far, but not very close, either.M: Can I take a bus or something?W: You can take bus No. 104 or streetcar B-201. Its four stops away by bus and three stops away by streetcar.M: But where can
12、 I take the streetcar?W: Oh, the stop is just over there, by the bookstore. See?M: Oh, I see it. Many thanks.W: No problem.听下面一段长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】12. What do we know about the man?A. He got a raise.B. He just got a new job.C. He moved into a new house.13. What kind of TV set does the woma
13、n suggest?A. A small one.B. A big one.C. A cheap one.14. Why does the woman give the man such a suggestion?A. Prices will go up soon.B. New products come out every year.C. His living room isnt very big.【答案】12. C 13. A 14. C【解析】【原文】M: Weve just moved into a new house.W: Really? Congratulations!M: Tha
14、nk you. I think we want to buy a new television set.W: What kind of television do you want to buy?M: A color TV set, of course, but Im not sure about the size. Maybe we should buy a big one. If we buy a small ne, we might have to exchange it in a few years for a bigger one. That would be a waste of
15、money. Whats your opinion?W: In my opinion, I dont think its necessary to buy a very big one.M: Any particular reason?W: Yes. As far as I know, your living room isnt very big. If you put a very big television there, it will be bad for your eyes. Besides, a small TV set can still pick up the same pro
16、grams.M: Hmm, thats quite true. Ill think about it.W: Youd better decide quickly. Prices may go up soon.听下面一段长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】15. What was in the womans dream?A. Her physics teacher.B. An apple tree.C. A new house.16. Why did the woman have the dream, according to the man?A. She was hung
17、ry.B. She studied too hard.C. She exercised too much.17. What can we learn about the man?A. He never remembers his dreams.B. He knows French better than English.C. He once had the same experience as the woman.【答案】15. B 16. B 17. C【解析】【原文】M: How did you sleep last night.W: OK, I guess. But I think al
18、l the studying I did for physics last night affected my dreams.M: What do you mean?W: I mean that I dreamt about physics last night.M: Dreamt about physics? What did you dream about?W: Hmm, I think I remember Newton falling out of an apple tree, but Im not too sure. M: Jeez, you shouldnt study so ha
19、rd.W: Nothing like this ever happened to you?M: Well, once. I was having a really tough final exam in French, and I spent a whole week just studying. And I had a really strange dream about someone asking me questions in French.W: What did the person ask?M: I dont know. In my dream, I kept explaining
20、 that I didnt know a lot of French, and I kept asking him if he knew English.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What does the phrase “a stones throw away” probably mean?A. Far away.B. Close by.C. Hard to find.19. Why did Mr. Brown decide to have a look at the house?A. The house was very cheap.B. T
21、he house was very big.C. The house was in a good location.20. What can we learn from this talk?A. Mr. Brown bought the house in the country.B. Mr. Brown thought the housing agent had lied.C. Mr. Brown thought the house was closer to the city.【答案】18. B 19. C 20. B【解析】【原文】Mr. Brown was tired of living
22、 in the big city where he worked. He wanted to move to the country and live in a house there. That way, he could get up early and go to his office in the city every day. He was looking for a house until he saw an ad in a newspaper one day. The ad said that a suitable house in a quiet area was up for
23、 sale at a reasonable price. It said that ht home was a stones throw away from a railway station from which there were frequent trains to the big city. “Thats exactly what I need,” Mr. Brown said to himself. So, he called the housing agency and arranged to go there by train the next day to have a lo
24、ok at the house. The housing agent met him at the station, and they started walking. It took them at least 15 minutes to get to the house. When they reached, Mr. Brown said angrily, “Im very interested to meet the man who threw the stone you mentioned in the newspaper!”第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题
25、;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AWhen it comes to the most refreshing Chinese YouTube figure of 2019, most people think of Li Ziqi, a Chinese vlogger whose videos focus on the beautiful scenery and the rural life in the Chinese countryside. With more than 7.5 million su
26、bscribers on YouTube, Li also has more than 1.9 million likes, and close to 3 million followers on her Facebook page. Experts from China claim that Li Ziqi is a better advocate for Chinese culture than the countrys state media. Lis fans think it is the spirit of craftsmanship behind her works that m
27、akes Lis video clips attractive. She strictly follows the authentic traditional steps and procedures in making traditional Chinese food and handicrafts. such as peach flower wine and silk. Sometimes she spends several months producing one of the videos.Li Ziqis videos are rather unique. Most of the
28、videos have English titles to ensure better recommendations by the algorithms(计算程序). In fact, most of her videos that are produced in a professional and delicate way involve very little speaking at all. Instead, they focus on the visual aspects, and the natural sounds of the landscape. Lis videos co
29、nvey a more universal message. People can enjoy these videos with little or no background or knowledge about the country. Therefore, Lis videos can be enjoyed by many with different language backgrounds.21. What can we learn about Li Zigis video clips?A. They promote the sales of Chinese food and ha
30、ndicrafts.B. They present the culture of life in urban areas of China.C. There are images and natural sounds in her videos rather than language work.D. They are false rather than honest records of local life in China in her fans view.22. Whats the authors tone toward Li Zigis video clips?A. Positive
31、B. NegativeC. NeutralD. Vague23. What is the authors purpose in writing the passage?A. To provide guidance on cooking and making traditional handicrafts.B. To suggest a way of attracting more followers on YouTube.C. To give an example of how to gain worldwide popularity with short videos.D. To intro
32、duce Li Zigis unique tricks of attracting audience.【答案】21. C 22. A 23. D【解析】本文是说明文,主要介绍了李子柒的视频能够吸引观众的独特技巧。【21题详解】推理判断题。根据最后一段“most of her videos that are produced in a professional and delicate way involve very little speaking at all,a Chinese vlogger whose videos focus on the beautiful scenery and
33、the rural life in the Chinese countryside. ”中国一名视频博主,李子柒视频是用专业和精致的方式制作的,很少涉及说话,她的视频主要讲述中国乡村的美丽风景和乡村生活。所以李子柒的视频图片和自然的声音要比语言多。故选C。【22题详解】推理判断题。根据“Li Ziqis videos are rather unique.”李子柒的视频非常特别,“Therefore, Lis videos can be enjoyed by many with different language backgrounds.” 因此,李的视频可以被许多不同语言背景的人欣赏。可知,
34、作者运用了unique和enjoy,所以态度是比较积极的,故选A。【23题详解】推理判断题。本文一直围绕着李子柒的视频展开,第一段“With more than 7.5 million subscribers on YouTube, Li also has more than 1.9 million likes, and close to 3 million followers on her Facebook page” 李在YouTube上有超过750万的订阅者,她在Facebook上也有超过190万的赞,近300万粉丝,主要说明了李子柒很受欢迎。第二段和第三段“most of her vi
35、deos that are produced in a professional and delicate way involve very little speaking at all. Instead, they focus on the visual aspects, and the natural sounds of the landscape”介绍了李子柒视频是用专业和精致的方式制作的,很少涉及说话。相反,他们关注视觉方面,以及自然景观的声音。所以作者写文章的目的是介绍李子柒吸引观众的独特技巧,故选D。BI was attending a party one night given
36、in Sir Rosss honor. During the dinner, the man sitting next to me told a humorous story and spoke of the quotation:“Theres a divinity(神)that shapes our ends, /Rough-hew them how we will. ”The storyteller mentioned that the quotation was from the Bible. He was wrong. I knew that; I knew it positively
37、. There couldnt be the slightest doubt about it. And so, to get a feeling of importance and show my high quality, I chose myself as an unwelcome person to correct him. He stuck to his guns. “What? From Shakespeare? Impossible! Absurd ! That quotation was from the Bible. ”The storyteller was sitting
38、at my right hand, and Frank Gammond, an old friend of mine, was seated at my left hand. Mr. Gammond had devoted years to the study of Shakespeare, so the storyteller and I agreed to leave the question to Mr. Gammond. Mr. Gammond listened, kicked me under the table, and then said ,“Dale, you are wron
39、g. The gentleman is right. It is from the Bible. ”On our way home that night, I said to Mr. Gammond,“Frank, you knew that quotation was from Shakespeare. ”“Yes, of course,”he replied. “Hamlet, Act V, Scene 2. But we were guests on a festive occasion, my dear Dale. Why prove to a man he is wrong? Is
40、that going to make him like you? Why not let him save his face? He didnt ask for your opinion. He didnt want it. Why argue with him?”The man who said that taught me a lesson I would never forget. I not only had made the storyteller uncomfortable, but had put my friend in an embarrassing situation. H
41、ow much better it would have been if I hadnt become argumentative. Nine times out of ten, an argument ends with each of the contestants(竞争者)more firmly convinced than ever that he is absolutely right. You cant win an argument. You cant because if you lose it, you lose it; and if you win it, you lose
42、 it.24. At the party, the author tried to get a feeling of importance by _ .A. telling a humorous storyB. showing off his rich knowledgeC. teaching the storyteller a lessonD. correcting the storytellers mistake25. The underlined sentence in Paragraph 2 means that _ .A. he realized he was wrongB. he
43、didnt change his mindC. he felt sorry for what he saidD he wanted to fight with the author26. What do we learn about Frank Gammond?A. He was very humorous.B. He was very thoughtful.C. He knew much about the Bible.D. He didnt know much about Shakespeare.27. What does the author learn from his friend
44、Gammond?A. Having an open mind.B. Respecting others opinion.C. Never getting into an argument.D. Avoiding making mistakes in public.【答案】24. D 25. B 26. B 27. C【解析】本文是夹叙夹议文,在一场争论中,大多数情况下双方都不会改变自己持有的观点,反而会更加坚定。因此,不要轻易与他人争论。【24题详解】细节理解题。根据第二段中的第五句可知,作者为了获得一种被看重的感觉,公开指出了那位讲故事的人的错误。故D选项正确。【25题详解】句意理解题。根据
45、划线句后讲故事的人的反应可知,他听到作者的指正后并没有改变自己的观点。故B选项正确。【26题详解】推理判断题。根据第三段和第五段可知,Frank Gammond明知那位讲故事的人的说法是错的,但是为了给对方面子,他没有站在作者的一边指出他的错误,由此可推知他是一个考虑周到的人。故B选项正确。【27题详解】推理判断题。根据最后一段可知,作者从朋友那里得到的启示是:不要轻易与他人争论,因为争论后双方往往会更加坚定自己的立场,没有赢家。故C选项正确。CAustralia and New Zealands health organizations have given their advice on
46、when to use sunscreen (防晒霜), suggesting Australians apply it every day to avoid bad health effects.A Sunscreen Summit took place in the Australian State of Queensland. During the summit, representatives from some of Australias leading research, medical and public health organizations examined the ev
47、idence on sunscreen use the determined that in most parts of the country it is beneficial to apply sunscreen every day.“Up until now, public health organizations have recommended applying sunscreen ahead of planned outdoor activities but havent recommended applying it every day as part of a morning
48、routine (惯例),” professor Rachel Neale from QIMR Berghofer Medical Research Institute said. “In recent years, it has become clear that the DNA damage causes skin cancer and melanoma (黑色素瘤), which is caused by repeated small exposure to sunlight over a period of time,” Neale said. “In Australia, we ge
49、t a lot of sun exposure from everyday activities such as walking to the bus stop or train station,” Neale said.A study showed that one in two Australians believed it was unhealthy and potentially dangerous to use sunscreen every day. However, Terry Slevin from the Public Health Association of Austra
50、lia says it is wrong. “There is consistent and compelling evidence that sunscreens are safe,” Slevin said. “Importantly, medical trials have found that people who use sunscreen daily have the same levels of vitamin D as those who dont,” Slevin added.Australia has one of the highest rates of skin can
51、cer in the world, which is made worse by the countrys close to Antarctica where there is a hole in the ozone layer (臭氧层), letting in higher numbers of UV rays.28. What made Australian health organizations advise Australians to use sunscreen?A. The makers of sunscreen.B. Australian government.C. The
52、Sunscreen Summit.D. New Zealands researchers.29. What is not recommended before the Sunscreen Summit?A. Using sunscreen as a morning routine.B. Using sunscreen before outdoor activities.C. Reducing the use of sunscreen.D. Reducing outdoor activities.30. What is the misunderstanding of many Australia
53、ns?A. Sunscreen will never take effect.B. Sunscreen is bad for peoples health.C. People using sunscreen have the same levels of vitamin.D. D. People using sunscreen wont have skin cancer.31. Which of the following best explains “compelling” underlined in paragraph 4?A. Interesting.B. Disappointing.C
54、. Boring.D. Convincing.【答案】28. C 29. A 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍防护霜的使用。澳大利亚和新西兰的健康组织给出了何时使用防晒霜的建议,建议澳大利亚人每天涂抹防晒霜,以避免对健康造成不良影响。【28题详解】细节理解题。根据第二段A Sunscreen Summit took place in the Australian State of Queensland. During the summit, representatives from some of Australias leading research, medi
55、cal and public health organizations examined the evidence on sunscreen use and determined that in most parts of the country it is beneficial to apply sunscreen every day.可知,防晒霜峰会在澳大利亚昆士兰州举行,在峰会期间,来自澳大利亚一些领先研究的代表,医疗和公共卫生组织研究了防晒霜使用的证据,并确定在大多数地区,每天涂防晒霜是有益的。由此可知,防晒霜峰会促使澳大利亚健康组织建议澳大利亚人使用防晒霜。故选C。【29题详解】细节
56、理解题。根据第三段中but havent recommended applying it every day as part of a morning routine(但我不建议你每天早上都使用它)可知,“早上要使用防晒霜”在防晒霜峰会前不推荐。故选A。【30题详解】推理判断题。根据第四段中A study showed that one in two Australians believed it was unhealthy and potentially dangerous to use sunscreen every day. However, Terry Slevin from the
57、Public Health Association of Australia says it is wrong.(一项研究表明,二分之一的澳大利亚人认为每天使用防晒霜是不健康的,而且有潜在的危险。然而,澳大利亚公共卫生协会的Terry Slevin说这是错误的)可知,很多澳大利亚人认为防晒霜对人们的健康有害。故选B。【31题详解】词义猜测题。根据划线词前后的内容consistent“一致的”和evidence that sunscreens are safe“防晒霜是安全的证据”以及划线句的下句“Importantly, medical trials have found that peopl
58、e who use sunscreen daily have the same levels of vitamin das those who dont,”(重要的是,医学试验发现,每天使用防晒霜的人和不使用防晒霜的人体内的维生素d含量是一样的)由此推知,划线词的意思是“令人信服的”。故选D。【点睛】做词义猜测题时要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。尤其注意划线词前后的内容。本题第4小题,根据划线词前后的内容consistent“一致的”和evidence that sunscreens are safe“防晒
59、霜是安全的证据”以及划线句的下句“Importantly, medical trials have found that people who use sunscreen daily have the same levels of vitamin das those who dont,”(重要的是,医学试验发现,每天使用防晒霜的人和不使用防晒霜的人体内的维生素d含量是一样的)由此推知,划线词的意思是“令人信服的”。故选D。DPollutions great effects on the environment have become more obvious in recent years,
60、leading to a movement to promote energy efficiency(效率), and a reduction in air and water pollution. Most scientists agree that such changes are necessary to protect our environment from further harm.Green buildings use less energy, water, create less waste, and are healthier to live, work, and go to
61、 school in than standard buildings. Builders of green buildings use techniques that use resources more efficiently during the entire building cycle construction, restoration, operation, maintenance(维护)and removal than those who construct more regular buildings.The environmental benefits of green bui
62、ldings include the protection of ecosystems and biodiversity, better air and water quality, less waste flowing into streams, and the protection of natural resources. Green buildings can also result in lower operating costs because they typically use less energy and fewer materials and improve indoor
63、 air quality, improving the health of people who live in such buildings.The process of building green includes technical and artistic planning with nature protection in mind. Building designs often reflect the surrounding environment and natural resources and use renewable building materials such as
64、 bamboo and straw. In addition, recycled resources found locally are used for green buildings, reducing the cost and air pollution associated with transporting materials over long distances.Careful site selection is important to reduce the human effect on the surrounding environment. For example, pl
65、acing a structure in an area that allows it to take advantage of cool wind and sunlight can reduce energy use and expenses. More energy and expenses are needed for larger buildings as well, so it is important to build small ones.The green roof is another feature of green buildings that reduce energy
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
二年级下册语文课件-4 邓小平爷爷植树习题∣人教部编版(2016) (共9张PPT).ppt
