湖北武汉2020年中考英语必刷试卷06含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北武汉 2020 年中 英语 试卷 06 解析
- 资源描述:
-
1、2020年中考必刷试卷06(湖北武汉)(时间:80分钟 分值:100分)第I卷 选择题(共60分)一、选择填空(共15小题,每小题1分,共15分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案。1. I want to be _ English teacher because English is _ useful language.A. a; aB. an; aC. a; anD. an; an【答案】B【解析】句意:我想成为一名英语老师,因为英语是一门有用的语言。考查不定冠词用法。根据句意我想成为一名英语教师,因为英语是一门有用的语言。可知,因一名英语老师,一门有用的语言都表示泛指
2、,一名、一门用不定冠词,因English是以元音音素开头的单词,因此第一个空格用an;因useful是以辅音音素开头的单词,因此第二个空格用a,所以答案应是an,a;故答案选B。2. Wu Dajing, a _ Chinese skater, set a new world record at the Short Track World Cup last year.A. 25-years-oldB. 25 year oldC. 25-year-oldD. 25 years old【答案】C【解析】句意:25岁的中国滑冰运动员吴大靖在去年的短道世界杯上创造了新的世界纪录。考查限定词辨析。由数字
3、、名词和形容词加连字符构成的词为复合形容词,也称限定词,其结构为数字-名词-形容词,中间的名词必须用单数形式。根据句意结构,可知选C。3. Is your WeChat account (账户) safe?Yes, even my father cant use it _ I tell him the password.A. whenB. unlessC. whileD. if【答案】B【解析】句意:你的微信账号安全吗?是的,如果我不告诉他密码甚至我的爸爸都不能使用它。when当时候;unless除非,如果不;while当时候;if如果。根据句意my father cant use it可知,
4、这里应表示不告诉他密码,故应选B。4. Many tourists visit Longfeng Wetland (湿地) all year round._ in summer. A. hardlyB. nearlyC. especiallyD. really【答案】C【解析】句意:许多游客常年游览龙凤湿地,尤其是在夏季。A. hardly几乎不;B. nearly几乎;C. especially特别;D. really真正地。此处用especially表示强调,故答案为C。5. Would you like to go to the city and live with us, Granny
5、? Oh, dear, Im used to the life in the country. I think life here is . A. more comfortableB. less comfortable C. the most comfortableD. the least comfortable【答案】A【解析】句意:奶奶,你愿意去城里和我们一起住吗?哦,亲爱的,我已经习惯了乡村的生活。我觉得这里的生活更舒适。A. more comfortable更舒适的;B. less comfortable不舒适的;C. the most comfortable最舒适的;D. the l
6、east comfortable最不舒适的。根据上文Oh, dear, Im used to the life in the country.可知下文是在这儿的生活更舒服。根据题意,故选A。6. The article gives students some _ about how to stay safe online. A. suggestionsB. activitiesC. decisionsD. advantages【答案】A【解析】suggestions建议;activities活动;decisions决定;advantages优点。根据语境可知这篇文章给了学生一些关于如何在网上保
7、持安全的建议。故选A。7. I tried several ways to work out the math problem, but _ of them worked.Never give up. I believe youll make it.A. allB. eachC. noneD. neither【答案】C【解析】句意:我试了好几种方法计算这道数学题,但是没有一个有用。不要放弃,我相信你能做到。all三者或以上都;each每一个;none没有一个;neither两者中一个都没有。根据下面的答语Never give up. I believe youll make it可知,这些方法
8、都不管用,应填否定的意思,排除A和B。句中提到several ways好几种方法,故D不对,选C。8. Shall I help you go the street, Grandpa? No, thanks. I can manage it myself. A. onB. withC. acrossD. along【答案】C【解析】句意:爷爷,我帮你过街好吗?不,谢谢。但我自己能行。A. on在上;B. with和在一起;C. across横过;D. along沿着。根据Shall I help you the street, Grandpa? 我帮你_ 好吗?可知,应该选择across横过;
9、across the street:穿过街道。故选C。9. Are those _ keys, Jack?No, they aren t. They re Uncle _. A. yours;Sam sB. your;SamC. your;Sam sD. yours;Sam【答案】C【解析】根据题干可知说话人询问杰克这些钥匙是不是他的,第一空缺一个形容词修饰keys,则应填写形容词性物主代词your,表示你的。其次根据No可知这些钥匙是萨姆叔叔的,Sam和key是所属关系,则第二空应填写Sam s.10. Must I hand in the homework right now? _. Th
10、ats the rule. A. Yes, you can.B. No, you cant.C. Yes, you mustD. No, you mustnt.【答案】C【解析】句意:我必须现在交作业吗?是的,必须。这是规定。考查情态动词的一般疑问句。回答Must I?的一般疑问句,肯定回答一般用Yes, you must. 否定回答需要用No, you needt或No, you dont have to.根据后面的Thats the rule.可知,此处应作肯定回答,结合选项可知C选项符合题意,故答案选C。11. Premier Zhou Enlai_ for many years, he
11、 still lives in the hearts of Chinese people.AdiedBwas deadChas been diedDhas been dead【答案】D【解析】句意:周恩来总理已经去世很多年,他仍然活在中国人的心里。考查现在完成时。died去世,过去式;was dead是死的,dead无生命的;死的,构成主系表结构;has been died其中die表示死的动作,不能用现在完成时;has been dead现在完成时。时间状语for many years常用现在完成时,表示从过去某时开始,一直延续至今。谓语动词要用延续性动词,而died非延续性动词;dead形
12、容词,表示“无生命的”,has been dead表示处于死亡的状态,现在完成时。故选D。12. Your sister _ your mother very much. Many people regard them as sisters when they hang out together. A. cares forB. takes after C. helps outD. believes in【答案】B【解析】句意:你姐姐长得很像你妈妈。当她们一起出去闲逛的时候,很多人把她们当成姐妹。考查动词短语。A. cares for关心、照顾;B. takes after与相像;C. help
13、s out帮助摆脱困难;D. believes in相信。根据下文Many people regard them as sisters很多人把她们当成姐妹,可推知应是她们长得很像,故答案选B。13. Yao Ming, a basketball giant , _ water polo when he was young. A. is playingB. used to playC. is used to playingD. was playing【答案】B【解析】句意:姚明,一个篮球巨人,小时候经常打水球。is playing正在玩,现在进行时;used to play过去常常玩;is us
14、ed to playing习惯于玩;was playing过去进行时。根据句意when he was young可知,这里说的是过去的事情,故应选B。14. The book _ was written by him is very interesting.A. whoB. whomC. whichD. /【答案】C【解析】句意:他写的那本书很有趣。考查关系代词。A. who代指人,在定语从句中作主语或宾语;B. whom代指人,在定语从句中作宾语;C. which指物,在定语从句中做主语或宾语;D. /为不填。首先分析句子结构,可知本句为定语从句,先行词the book为物,而且从句中缺主语
15、,所以引导定语从句的关系代词用which;故答案选C。15. Im afraid I cant do well in the game. Its just for fun.A. Take it easy. B. Sounds great. C. Thank you. D. What a pity.【答案】A【解析】考查情景对话。句意:恐怕我在比赛中做不好。别紧张,只是为了好玩。Takeiteasy放松点;Soundsgreat听起来很棒;Thankyou谢谢您;Whatapity真可惜。从Itsjustforfun判断前面说的是放松点。故选A。二、完形填空(共15小题,每小题1分,共15分)阅
16、读下面短文,从短文后备题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可填入空白处的最佳选项。A zero-waste life is a lifestyle that hardly creates any rubbish. So a zero-waste theme store is about _16_ people with a number of everyday, practical and pleasant zero-waste products to help them start on a one-stop, zero-waste life journey.Zero waste or d
17、anshari was first _17_ by a French woman Bea Johnson. Live a life and try not to create any rubbish; use different methods to protect the earth. she said.Yu Yuan, 27, is _18_ attracted by this idea.She and her boyfriend have lived in Beijing for many years. And earlier she used to be a customer with
18、out thinking a lot _19_ she saw a video about zero wasteThe _20_ is about a family of four, and the rubbish they produce every year is placed in a jar.After watching the video, Yu wanted to _21_ this zero-waste lifestyle with her boyfriend.Yu says that a zero-waste life _22_ the 6R principle -Refuse
19、, Reduce, Reuse, Repair, Recycle and Rot(腐烂)Over August-October when Yu followed the principle of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both _23_ only two cans of rubbish.Now, the couple have opened a small _24_ called The Bulk House in Nanluoguxiang, Beijing, to support a zero-waste life.
20、At the store they use environmentally friendly products. For example, they use wood products to replace _25_ ones and prepare cloth bags printed with zero-waste logos for customers. Most of the products sold in the store can be reused, and a small number of _26_which are not recyclable can degrade(分
21、解). The store _27_ has secondhand books and audio-visual CD/DVDs.For used toiletries (things like soap and toothpaste that are used for cleaning yourself) there is a company which accepts them, and the couple regularly mails their waste to it.Yu says that those who were once not _28_ in the zero-was
22、te lifestyle have gradually changed because of curiosity. The zero-waste lifestyle, she adds, is for everyone.Its _29_ us at our fingertips. Yu expects some of her friends to _30_ her on the road to zero waste. As the saying goes, many hands make light work.16. A. offeringB. providingC. givingD. aff
23、ording17. A. inventedB. foundC. discoveredD. suggested18. A. hardlyB. luckilyC. clearlyD. deeply19. A. unlessB. untilC. afterD. when20. A. videoB. filmC. articleD. newspaper21. A. experienceB. changeC. representD. spend22. A. acceptsB. receivesC. followsD. believes23. A. savedB. producedC. keptD. wa
24、sted24. A. shopB. factoryC. hotelD. company25. A. paperB. clothC. silkD. plastic26. A. itB. themC. theirD. its27. A. tooB. eitherC. alsoD. only28. A. proudB. worriedC. amazedD. interested29. A. behindB. aroundC. aheadD. above30. A. organizeB. recordC. joinD. encourage【文章大意】本篇文章难度适中,主要讲述如今出现了零废物这样的活动
25、,一个叫余元的人也加入了这个活动,并讲述了她为这个活动所做的事情。最后余元希望更多的朋友加入这个活动。16. B句意所以零废物主题商店是关于给人们提供大量每日的、实用的、舒适的零浪费产品来帮助他们开始一站式零浪费生活旅程。本题考查动词辨析。A.提供,用offer sb sth结构;B.提供,用provide sb with sth结构;C.给,用give sb sth结构;D.支付得起。根据句意可知,译为提供,且根据空后people with.可知,故选B。17. D句意零废物首先被一个法国妇女贝亚约翰逊提议的。本题考查动词辨析。A.发明;B.寻找;C.发现;D.建议,提议。根据Live a
26、life and try not to create any rubbish; use different methods to protect the earth. she said可知,这个提议是她提出来的,故选D。18. D句意余元,27岁,深深地被这个主意吸引了。本题考查副词辨析。A.几乎不;B.幸运地;C.清晰地;D.深深地。根据下文可知,余元开始过零废物的生活,所以她被深深地吸引了,故选D。19. B句意在早期,他过去是一个不会想太多的顾客,直到她看到了一个关于零废物的视频。本题考查连词辨析。A.除非(引导条件状语从句);B.直到(引导时间状语从句);C.在之后(引导时间状语从句)
27、;D.当时候(引导时间状语从句)。根据句意可知,译为直到她看了零废物这个视频,故选B。20. A句意这个视频是关于一个四口之家,他们每年生产的垃圾放在一个罐子里。本题考查名词辨析。A.视频;B.电影;C.文章;D.报纸。根据And earlier she used to be. a customer without thinking a lot. _4_ she saw a video about zero waste可知,表示视频,故选A。21. A句意看了这个视频之后,余想要和她的男朋友体验这个零废物的生活方式。本题考查动词辨析。A.体验;B.改变;C.代表;D.花费。根据Over Aug
28、ust-October when Yu followed the principle of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both _8_ only two cans of rubbish可知,她和她的男朋友体验这种生活方式,故选A。22. C句意余说,一个零废物生活遵循6R原则:拒绝、减少、重复使用、修理、回收和腐烂。本题考查动词辨析。A.接受;B.接收;C.遵循;D.相信。根据句意可知,译为遵守6R原则,故选C。23. B句意当余遵循零废物的6R原则的8月至10月间,她和她的男朋友乔哈里共同生产了两罐垃圾。本题考查动词辨析。
29、A.节约;B.生产;C.保持;D.浪费。根据The _5_ is about a family of four, and the rubbish they produce every year is placed in a jar可知,表示生产两罐垃圾,故选B。24. A句意现在,这对夫妻已经在北京的南锣鼓巷开了一个The Bulk House的小商店来支持一个零废物生活。本题考查名词辨析。A.商店;B.工厂;C.宾馆;D.公司。根据At the store they use environmentally friendly products可知,他们开设了一个小的商店,故选A。25. D句意
30、他们使用木制产品来代替塑料产品,并且为顾客准备印有零废物标志的布袋。本题考查名词辨析。A.纸;B.布;C.丝绸;D.塑料。根据Most of the products sold in the store can be reused, and a small number of _11_which are not recyclable can degrade可知,商店的东西都是可以再一次利用的,有些东西不能回收但是容易分解,根据常识可知,塑料很难分解,故选D。26. B句意商店里卖的大部分产品能够再一次被利用,一小部分不能循环利用但是能够分解。本题考查代词辨析。A.它(人称代词主格和宾格);B.
31、他们(人称代词宾格);C.他们的(形容词性物主代词);D.它的(形容词性物主代词和名词性物主代词)。根据句意可知,空处代指产品,且根据a number of可知,空处用名词的复数,故选B。27. C句意这个商店也有二手的书籍和视听CD和DVD。too也,用于肯定句句末,且用逗号隔开;either也,用于否定句句末;C.也,用于句中;D.仅仅。根据句子可知,空处位于句中,且译为也,故选C。28. D句意余说那些曾经对零废物生活方式不感兴趣的人由于好奇已经渐渐地在改变。本题考查形容词辨析。A.骄傲的;B.担心的;C.惊讶的;D.感兴趣的。根据句意可知,表示对它不感兴趣。be interested
32、in对感兴趣,故选D。29. B句意它就在我们的指尖周围。本题考查介词辨析。A.在后面;B.在周围;C.在前面;D.在上面。根据句意可知,表示在指尖周围。故选B。30. C句意余期望她的一些朋友在零废物的道路上能加入她。本题考查动词辨析。A.组织;B.记录;C.加入;D.鼓励。根据句意可知,表示加入她,故选C。三、阅读理解(共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面三篇材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AIs a nearby neighbour better than a faraway cousin? An American lady, Anna Lane, bel
33、ieves its true. Her kind neighbours once helped her out when she was in a big trouble. Mrs. Lane was living alone in a city in Texas, US. The woman in her 70s could do a lot of housework herself. However, she was too old to mow(修剪)her lawn(草坪). Then a big trouble found her. She let the grass grow ov
34、er 18 inches high and it broke the law in her city. As a result, she was in danger of paying lots of money or even going to prison! Luckily, her neighbours, the Adams brothers, heard the news about her on TV. They decided to do something to help. “We havent met her yet, but shes 75 years old and she
35、 needs some help, “said Sam Adams, one of the boys. “Thats the least we could do.”The Adams brothers took their mowers(修剪机)and came to Mrs Lanes house to mow her lawn without telling her. Once they got started, other neighbours saw what was going on and joined in the effort. Together they worked har
36、d in the sun and finished mowing the whole lawn in about two hours. When Mrs Lane saw what her neighbours did for her, she was surprised and moved to tears(感动得落泪). “I cannot believe this, “she said. “They were so kind to spend two hours helping me and I didnt even know their names. “As for the Adams
37、 brothers, they said they would always be ready to help her.31. What can we know about Mrs Lane?A. She was 70 years old. B. She could not do her housework.C. She was living with her children.D. She could not cut the grass on the lawn.32. Mrs lane was in danger of going to prison because .A. she brok
38、e the education law in her city B. the grass on her lawn was over 18 inches highC. the news about her on TV was made up by herD. she didnt pay enough money to her neighbours33. Who mowed the lawn?A. The Adams brothers.B. Sam Adams and Mrs Lane.C. The Adams brothers and Mrs. Lane.D. The Adams brother
39、s and other neighbours.34. Which of the following is true?A. The Adams brothers knew Mrs. Lane very well.B. Mrs. Lane knew some of her neighbours names.C. Mrs. Lane didnt expect her neighbours would help her.D. The Adams brothers used Mrs Lanes mowers to cut the grass.35. The best title(题目)for the p
40、assage would be .A. Good neighboursB. A serious city lawC. A beautiful gardenD. Humorous brothers【文章大意】短文介绍的就是“远亲不如紧邻”。莱恩太太独自一人生活,却因年龄大无法修剪草坪。她让草长到18英寸高,这违反了当地的法律,她面临着要付很多钱甚至入狱的危险。是亚当斯兄弟和其他邻居帮助莱恩太太修剪的草坪。莱恩太太激动地留下了泪水。31. D细节理解题。根据第二段中的句子“Mrs. Lane was living alone in a city in Texas, US. The woman in
41、 her 70s could do a lot of housework herself. However, she was too old to mow(修剪)her lawn(草坪).” 可知,莱恩太太独自一人生活。年龄70多岁,可以自己做很多家务。却因年龄大无法修剪草坪。故答案为D。32. B细节理解题。根据第二段中的句子“She let the grass grow over 18 inches high and it broke the law in her city. As a result, she was in danger of paying lots of money or
42、 even going to prison!” 她让草长到18英寸高,这违反了她所在城市的法律。结果,她面临着要付很多钱甚至入狱的危险!故答案为B。33. D细节理解题。根据倒数第二段中的句子“The Adams brothers took their mowers(修剪机)and came to Mrs. Lanes house to mow her lawn without telling her. Once they got started, other neighbours saw what was going on and joined in the effort.”可知,是亚当斯兄
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
