湖北省2020-2021学年高二英语上学期期中联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 2020 2021 学年 英语 学期 期中 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省2020-2021学年高二英语上学期期中联考试题(含解析)考试时间:2020年 11月19日下午 试卷满分:150分祝考试顺利注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用签字笔或钢笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳
2、选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the desk?A. Under the window.B. Opposite the window.C. Across from the door.【答案】C【解析】【原文】W: Your room looks different. Have you got a new desk?M: No, Ive just moved it. I was getting too hot sitting under the window, so I put
3、 it over there opposite the door.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man most probably?A. A policeman.B. A doctor.C. A teacher.【答案】B【解析】【原文】W: Im very grateful for what you have done for my daughter.M: Thats all right. Thats my job.W: I know she has brought a lot of trouble to you. Thanks.M: No trouble
4、 at all. By the way, keep her in bed for two weeks.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the conversation most probably take place?A. In spring.B. In autumn.C. In winter.【答案】B【解析】【原文】M: Its getting cold. This is my favorite time of year.W: Really? I prefer spring.M: Not me. I like the end of autumn, just b
5、efore winter.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman doing?A. Taking a picture.B. Having cheese.C. Enjoying a fountain.【答案】A【解析】【原文】M: Id like to have the fountain (喷泉) as my background. Where should I stand?W: Could you stand back a bit? Now a little to the right. Ready? Say cheese.5. 【此处可播放相关音频,请去附
6、件查看】What will the man keep?A. A hat.B. A shirt.C. A suit.【答案】B【解析】【原文】M: I bought this suit yesterday but theyre too small. Id like to return them.W: No problem, sir. You also bought a shirt yesterday. What about the shirt?M: Ill keep it. Oh! Someone must have left this hat on that chair.第二节(共 15 小题
7、;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the woman dissatisfied with?A. The bedroom.B. The living room.C. The kitchen.7. What does the man think of the living room?A.
8、New and modern.B. Big and bright.C. Small but well-furnished.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: What do you think of this flat?W: Its not really all that good. The bedroom is a little small for us.M: Small, but it should be enough for our needs, I think. I love the living room. Its huge and filled with sunshin
9、e.W: Yes, and I like the kitchen. Its new and well-equipped.M: And it has a great balcony with a view of the park.W: Youre right. The view is beautiful.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats the relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Manager and customer.C. Colleagues.9. Whom
10、will the man have lunch with tomorrow?A. Peter.B. Mr. Tanawa.C. Jane.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: I forgot that our new customer Mr. Tanawa is arriving tomorrow noon. Can you take him to lunch, Robert?M: Im having lunch with our head of department Peter tomorrow, Jane.W: Well, Im out of the office till t
11、hree. I cant really get back any earlier. Couldnt you arrange to see Peter another day?M: I dont suppose hell mind. Leave it to me (交给我办吧).听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. When will the dining hall close?A. At about 6:30.B. At about 7:00.C. At about 10:00.11. Why doesnt Ann want to eat in the
12、dining hall?A. She had a pizza already.B. She has to prepare for a test.C. She doesnt like the food there.12. What will Bill most probably do right now?A. Go to the dining hall.B. Cook dinner at home.C. Order a pizza.【答案】10. B 11. B 12. A【解析】【原文】M: Want to go down to dinner, Ann? The dining hall is
13、going to close in about half an hour, and Im hungry.W: What time is it?M: 6:30. Youd better go now if you want to eat. Theyre serving fish and baked potatoes.W: I dont think Ill go.M: Oh, come on. Get yourself a big salad if you dont want fish.W: No, thanks, Bill. I think that Ill keep studying for
14、a while, and then maybe Ill order a pizza later.M: Suit yourself (随你便). Do you have a test or something?W: Yeah. Its not until Monday, but I want to go home this weekend.M: Lucky you. Two days of home cooking.W: It sure beats the dining hall at the school.M: True. Well, tell me if you decide to get
15、that pizza later.W: Why? Arent you going to eat either?M: Sure. But Ill be hungry again by ten.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Where does the woman work?A. At a newspaper office.B. At a television station.C. At a university.14. Why is the man applying for this position?A. To make money.B. To
16、meet famous people.C. To get experience.15. What is the man majoring in at the university?A. Media and Communication.B. Advertising.C. English.16. What does the man need to do next in order to get the position?A Talk to Ms. Wagner.B. Take some courses.C. Complete a form.【答案】13. B 14. C 15. C 16. C【解
17、析】【原文】W: Hello, this is Universal Television Station. How may I help you?M: Hello. Uh, Im calling because I saw an advertisement in the newspaper. It said there was a summer part-time job available for a student who wants to work on your local news program.W: Right. But you do realize that all of ou
18、r part-time jobs are for student volunteers? Its an unpaid position. Besides, if you think it as a platform to meet famous people, then youre wrong.M: Oh, sure, I understand that. I just want to get some experience working for a television news program. You see, Im thinking about a business in telev
19、ision news production after I get my degree.W: Oh? Are you majoring in Media and Communication?M: No, in English, but Ive taken some courses of Media and Communication.W: I see. Well, youll need to talk to Ms. Wagner. Shes in charge of the program. But first, youll need to come here to fill out an a
20、pplication form. You can drop by the station later today.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What do the library members have to do every two years?A. Pay for a new membership card.B. Renew their personal information.C. Register in the library again.18. How long will the library keep the book booke
21、d in advance?A. Five days.B. A week.C. Two weeks.19. What can be borrowed for one day only?A. Childrens books.B. DVDs.C. Dictionaries.20 On which day will the library close at 7:00 p.m.?A. Wednesday.B. Saturday.C. Sunday.【答案】17. B 18. A 19. C 20. B【解析】【原文】W: Welcome to the Selmore Public Library. To
22、 join the library, you need a membership card. Take your passport or ID card, as well as show your home address, to the information desk. After a period of two years, all readers are required to go to the desk with a paper that has their name and present address on it so the library can keep up-to-d
23、ate records of where people are living. Theres no need to register again and there is no charge for this. If you cant find the book you want on the shelves, you can book it in advance. If its in another library in the city, we can usually get it for you within a week. If someone else has borrowed it
24、, it can take a few weeks. Either way, we tell you by phone when the book can be picked up. We will hold it for you for five days. Books can be borrowed for fourteen days. Childrens books also have a two-week borrowing period. So do the CDs but DVDs, both childrens and adults, can only be borrowed f
25、or up to seven days. Dictionaries can be borrowed but normally only for one day. The library opening hours have been changed slightly. Instead of opening late on Wednesday evenings until 8:00 p.m., we will be closing at 6, but we will close at 7 instead of 5:30 on Saturdays and we are going to open
26、on Sunday mornings from next month 9 to 1. Notices are posted in the library about these.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AIf you are looking for a vacation to a beautiful beach town, each state on the East Coast has something new to offer. Here you can find the best cities alo
27、ng the East Coast based on a departure (离开) from Los Angeles.Savannah, GeorgiaRound-trip fight cost:$ 415Walking tours of the citys attractions are led by local historians, and you can know more about the famous squares and see the bench where Forrest Gump sat. There is also a free tour to Forsyth P
28、ark, home to a 300-year-old Candler Oak tree. Visitors can also stay at the Forsyth Park, which includes a spa, restaurant and cooking school.Charleston, South CarolinaRound-trip flight cost:$519You dont have to travel to Europe to visit one of the worlds best spots. Charleston made Travel and Leisu
29、res 2018 list of the top 15 international cities. It was also ranked the No. 1 U.S. city for the sixth year in a row in 2018. You can enjoy the sunshine for free at Folly Beach and watch the sunset from the pier (码头).Block Island, Rhode IslandRound-trip flight cost:$358There are no flights from Los
30、Angeles directly to Block Island, but a round-trip flight to Providence, Rhode Island. There you can make your way to Block Island and visit 1661 Farms and Gardens, which is home to kangaroos, camels, ducks, goats and much more. Southeast Lighthouse here is praised for its beautiful views of the Atl
31、antic Ocean.Roanoke, VirginiaRound-trip fight cost:$517Take advantage of the arts and crafts trips, hiking paths and waterfall stops all along the Blue Ridge Parkway. If you dont want to stay outdoors, visit the Taubman Museum of Art for free. The museum has a collection of over 2,100 pieces from ar
32、ound the world and hosts special exhibits(展览会) throughout the year.21. What do tours in Savannah allow visitors to do?A. Learn about the history of the city.B. Help plant trees in Forsyth ParkC. Attend a cooking school for free.D. Watch an open-air movie.22. Block Island is best suitable for visitor
33、s who _.A. are unwilling to travel by airB. love to spend time with animalsC. want to appreciate works of artD. prefer enjoying the mountain view23. At which place can visitors have both outdoor and indoor tours?A. Savannah.B. Charleston.C. Block IslandD. Roanoke.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】这是一篇应用文,主要介
34、绍了美国东海岸几个著名的旅游城市。【21题详解】细节理解题。根据 Savannah, Georgia 部分的 “Walking tours of the citys attractions are led by local historians, and you can know more about the famous squares and see the bench where Forrest Gump sat. There is also a free tour to Forsyth Park, home to a 300-year-old Candler Oak tree.” (在
35、当地历史学家的带领下,你可以徒步游览这座城市的名胜,你可以了解更多著名的广场,还可以看到阿甘正传中阿甘坐过的长椅。你还可以免费参观福赛斯公园,那里有一棵300年历史的坎德勒橡树。)可知,游客在Savannah 观光过程中可以了解该城市的历史。故选A项。【22题详解】推理判断题。根据Block Island, Rhode Island 部分的“There you can make your way to Block Island and visit 1661 Farms and Gardens, which is home to kangaroos, camels, ducks, goats a
36、nd much more.” (在那里,你可以前往布洛克岛,参观1661农场和花园,那里有袋鼠、骆驼、鸭子、山羊等动物。) 可知, Block Island 适合喜欢看动物的游客。故选B项。【23题详解】细节理解题。 根据Roanoke, Virginia部分的“Take advantage of the arts and crafts trips, hiking paths and waterfall stops all along the Blue Ridge Parkway. If you dont want to stay outdoors, visit the Taubman Mus
37、eum of Art for free.”(沿着蓝岭公园大道,沿途有艺术和工艺品、徒步路径和瀑布。如果你不想呆在户外,可以免费参观陶布曼艺术博物馆。)可推断, Roanoke既有室外也有室内的观光活动。故选D项。BSome people usually say that the joy of giving is the joy of living. Tony Marchs story shows how someone who has enthusiasm for philanthropy(乐善好施) can live joyously by doing what he loves: Help
38、ing the less fortunate to achieve lives of self-sufficiency(自给自足) and dignity. Tony March is a man who rose from great poorness to extreme wealth, while, at the same time, generously giving his wealth and his time to improve the situation of those who struggled to survive in the world in which he wa
39、s raised.At a time when human kindness and sympathy seem to be on the endangered behavior list, it is exhilarating to learn of a man like Tony and be reminded that caring individuals still exist, that the human spirit, firmly focused, can achieve wonders, and that one persons desire to improve the h
40、uman condition can have such a strong influence on improving the quality of life for tens of thousands of people.Tony grew up without a father and was regularly beaten by an unloving mother, moving 17 times before he turned 10. He was always laughed at and had to help feed his family by working at a
41、 grocery store. Through all the mental and physical abuse, Tony didnt give up and used education to break the poorness cycle and became the owner of 21 auto dealerships. “It is education that brings success to me,” he said.When the Director of Metropolitan Ministries (a homeless shelfter) found out
42、about Tony, he suggested that Mr. March “go public” with his story so that others, inspired by what he had done, would be more willing to give their talent, time and money to help the less fortunate as well. It was a persuasive argument that Tony finally accepted. His book, Paying It Backward, will
43、be published soon.Paying It Backward reminds us that one can live joyously by giving joyously and we all can do a part to help the less fortunate by giving our time, talent, and money for charitable causes.24. What does the underlined word “exhilarating”mean?A. WorryingB. DisappointingC. PuzzlingD.
44、Exciting25. According to Para. 3, we can know that _.A. Tony Marchs parents loved him very muchB. education influenced Tony March very muchC. Tony March lived in the shelters until he was 10D. Tony Marchs mother forced him to work in a grocery store26. Why did Tony agree to write a book about himsel
45、f?A. He wanted to make himself known to everyoneB. He wanted to sell his book to earn money.C. He wanted more people to do good deeds.D. He wanted more people to read more books.27. What could be the best title for the passage?A. Giving Back to Society Is JoyfulB. The Joy of Giving Is the Joy of Liv
46、ingC. Living Joyfully Can Make a Big DifferenceD. Giving Our Time And Money Is Important【答案】24. D 25. B 26. C 27. B【解析】这是一篇夹叙夹议文。作者用乐善好施的托尼马奇的故事告诉我们给予的快乐就是生活的快乐,一个人做好事能带动许多人做好事,而改变一个社会。【24题详解】词义猜测题。根据划线词上文“At a time when human kindness and sympathy seem to be on the endangered behavior list, ”及下文“a
47、man like Tony and be reminded that caring individuals still exist, that the human spirit, firmly focused, can achieve wonders”可知,当人类的善良和同情似乎被列入濒危行为清单的时候,托尼却用实际行动提醒着我们有爱心的人仍然存在,人类精神,只要坚定地专注,就能创造奇迹,这自然是“令人振奋的”事情,故划线词和“exciting”意思接近。故选D项。【25题详解】细节理解题。根据第三段“Through all the mental and physical abuse, Ton
48、y didnt give up and used education to break the poorness cycle and became the owner of 21 auto dealerships. “It is education that brings success to me,” he said.(尽管遭受了精神和身体上的虐待,托尼没有放弃,而是利用教育打破了贫困的循环,成为了21家汽车经销商的老板。“是教育给我带来了成功,”他说。)可知,教育对托尼的影响很大。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第四段“When the Director of Metropolit
49、an Ministries found out about Tony, he suggested that Mr. March “go public” with his story so that others, inspired by what he had done, would be more willing to give their talent, time and money to help the less fortunate as well. It was a persuasive argument that Tony finally accepted.”(当一个流浪者收容所的
50、负责人发现了托尼的事迹后,建议他将自己的故事“公诸于众”,这样其他人受到他事迹的鼓舞,也会更愿意献出他们的才华、时间和金钱去帮助那些不幸的人。托尼最终接受了这个有说服力的说法。)可知,托尼最终同意写一本关于他的书是因为他想鼓励更多的人做好事。故选C项。【27题详解】主旨大意题。文章开篇点题,根据第一段“Some people usually say that the joy of giving is the joy of living.”可知,有些人常说给予的快乐就是生活的快乐;下文用托尼的具体事例表明帮助别人能够使得更多的人快乐地生活;最后一段进行总结:one can live joyous
51、ly by giving joyously(一个人可以通过快乐地给予而快乐地生活)。故B选项“The Joy of Giving Is the Joy of Living”(给予的快乐就是生活的快乐)最适合作文章标题。故选B项。CThat banana peel from your lunch, turned into graphene(石墨烯), a valuable material in electronics and many other fields, could bring a massive reduction of the enironmental effect of conc
52、rete(混凝土) and other building materials.A new process introduced by the Rice University lab of chemist James Tour can turn large quantities of almost any carbon source into valuable graphene. Tour said the “flash graphene” technique can transform a ton of coal, food waste or plastic into graphene for
53、 a tiny amount of the cost used by other graphene-producing methods.The world throws out 30% to 40% of all food every year and plastic waste is of worldwide concern. Tours team has already proven that any solid carbon-based matter, including mixed plastic waste and rubber tires, can be turned into g
54、raphene.As reported in Nature , a concentration of as little as 0.1% of flash graphene in the cement(水泥) used to bind concrete could lessen its massive environmental effect by a third. Production of cement reportedly gives off as much as 8% human-made carbon dioxide every year. “By adding graphene t
55、o concrete, we could use less concrete for buildings,” Tour said.The flash graphene process gets its name from the spark of bright light created when the chemical reaction occurs. Most of the energy is not turning into heat, but instead goes into a type of thermal electromagnetic radiation (热电磁辐射).
56、That radiation breaks every carbon-carbon bond and any extra energy leftover is released in the form of the bright flash of light. Flash graphene is made in just 10 milliseconds this way.The problem with the flash process at the current stage is: The researchers could only make about a picogram of g
57、raphene, an extremely small amount of graphene that might be suitable for electronics. Tour hopes to produce a kilogram a day of flash graphene within two years, starting with a project recently funded by the Department of Energy to change U.S.-sourced coal. “This could provide an outlet for coal on
58、 a large scale by changing it inexpensively into a much-higher-value building material,” he said.28. What can we learn about James Tours graphene-producing method?A. It is useful but of little commercial value.B. It can make rubber tires stronger and more durable.C. It has a cost advantage and easil
59、y-accessible raw materials.D. It helps the world reduce food waste by about 40%.29. The data listed in Paragraph 3 and 4 shows us flash graphenes _.A. influence on the building industryB. role in increasing cement productionC. potential in reducing global warmingD. possibility in changing how we liv
60、e30. What will Tour focus on within the next two years?A. Searching for more high-value building materials.B. Increasing the productivity of flash grapheneC. Inventing the electronics suitable for the flash graphene.D. Improving the efficiency of thermal electromagnetic radiation.31. What is the aut
61、hors purpose in writing the text?A. To explain the environmental effects of concrete.B. To introduce the function of graphene in various fields.C. To encourage people to be less dependent on carbon-based fuels.D. To present a way to turn waste into treasure.【答案】28. C 29. C 30. B 31. D【解析】本文是一篇说明文。研究
62、者利用高温可将废弃的食物或塑料垃圾等材料转换为极具经济价值的石墨烯。【28题详解】细节理解题。 根据第二段“A new process introduced by the Rice University lab of chemist James Tour can turn large quantities of almost any carbon source into valuable graphene. Tour said the “flash graphene” technique can transform a ton of coal, food waste or plastic in
63、to graphene for a tiny amount of the cost used by other graphene-producing methods.(莱斯大学化学家詹姆斯图尔(James Tour)的实验室引入了一种新工艺,可以将几乎任何碳源的大量碳转化为有价值的石墨烯。图尔说,这种“闪蒸石墨烯”技术可以将一吨煤炭、食物垃圾或塑料转化为石墨烯,其成本仅为其他石墨烯生产方法的极小部分。)”可知,James Tour 的石墨烯生产方法,不仅有成本优势,而且原材料易得。故选C项。【29题详解】推理判断题。 根据第三段 “The world throws out 30% to 40%
64、 of all food every year and plastic waste is of worldwide concern.(全世界每年扔掉30%到40%的食物,塑料垃圾引起了全世界的关注。)”以及第四段“As reported in Nature , a concentration of as little as 0.1% of flash graphene in the cement(水泥) used to bind concrete could lessen its massive environmental effect by a third. Production of ce
65、ment reportedly gives off as much as 8% human-made carbon dioxide every year.(据自然杂志报道,在用于粘结混凝土的水泥中,只要含有0.1%的石墨烯,就能将其对环境的巨大影响降低三分之一。据报道,水泥生产每年释放出高达8%的人为二氧化碳。)” 可知,闪蒸石墨烯以食物和塑料垃圾为原料,且可减少建筑行业的水泥需求,这说明了:闪蒸石墨烯在缓解全球变暖有大潜力。故选C项。【30题详解】推理判断题。 根据最后一段“ The problem with the flash process at the current stage is
66、: The researchers could only make about a picogram of graphene, an extremely small amount of graphene that might be suitable for electronics. Tour hopes to produce a kilogram a day of flash graphene within two years, starting with a project recently funded by the Department of Energy to change U.S.-
67、sourced coal.(目前闪蒸工艺的问题是:研究人员只能制造出大约一微克的石墨烯,这是极少量的石墨烯,可能适用于电子产品。Tour希望在两年内每天生产1公斤的闪蒸石墨烯,这是从能源部最近资助的一个项目开始的,该项目旨在改变源自美国的煤炭。)”可知,研究人员在接下来的2年里将会致力于增加这种闪蒸石墨烯的产出。故选B项。【31题详解】推理判断题。 由第一段“That banana peel from your lunch, turned into graphene(石墨烯), a valuable material in electronics and many other fields,
68、could bring a massive reduction of the enironmental effect of concrete(混凝土) and other building materials.(你午餐吃的香蕉皮,可以转化为石墨烯,一种在电子和许多其他领域有价值的材料,可以大大降低混凝土和其他建筑材料对环境的影响。)”可知,文章要介绍一种将垃圾转化为材料的方法。通读全文可知,文章介绍了:研究者利用高温可将废弃的食物或塑料垃圾等材料转换为极具经济价值的石墨烯。所以文章的主要目的是呈现一种把垃圾变为“宝藏”的方式,故选D项。DA new study, published in Mu
69、sic Education Research, examined whether an extended music education had an impact on pupils experienced satisfaction with school. Nearly 1,000 pupils at ten Finnish schools with extended music classes and comparison classes participated in a survey that measured the quality of school life at Year 3
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022春七年级数学下册 第8章 一元一次不等式阶段核心应用 一元一次不等式的解法的应用习题课件(新版)华东师大版.ppt
