湖北省“荆、荆、襄、宜“四地七校联盟2021届高三上学期期中联考(含听力)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省“荆、荆、襄、宜“四地七校联盟2021届高三上学期期中联考含听力英语试题 WORD版含解析 湖北省 联盟 2021 届高三上 学期 期中 联考 听力 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020年秋“荆、荆、襄、宜四地七校考试联盟”高三期中联考英语试题本试题卷共10页,分第I卷和第卷两部分。全卷满分150分。考试用时120分钟。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15.B. 9.15.C. 9.18.答案是B。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the
2、woman want the man to do?A. Have some milk.B. Go shopping.C. Take out the garbage.【答案】C【解析】【原文】W: Are you going out?M: Yes, in a little while. Im going to buy some milk. It wont be long.W: Could you take out the garbage on your way out?M: Sure. Leave it by the door.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the
3、 man do tonight?A. Go bowling.B. Visit the woman.C. Prepare for an exam.【答案】C【解析】【原文】W: Im thinking of going bowling tonight. Are you interested in coming along? We can meet at my house and then go together.M: Sorry, Im planning on staying at home tonight to study for my science exam.3. 【此处可播放相关音频,请
4、去附件查看】What will the man most probably do?A. Pay for the tickets.B. Go to the ticket office.C. Ask the woman for a discount.【答案】B【解析】【原文】M: Excuse me, can I buy tickets here?W: No, tickets are on sale over there, at the ticket office.M: OK is there a discount for senior citizens?W: Im not sure. For m
5、ore information ask at the ticket office.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation take place?A. At home.B. At the doctors.C. At the mans office.【答案】B【解析】【原文】M: I have a sore throat and a runny nose. I think I have a cold.W: OK. Let me examine you. Over here, please. Open your mouth, please.
6、OK. Youve caught the flu and I think youd better ask for sick leave from work and have a rest at home.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A man.B. A course.C. A language.【答案】A【解析】【原文】M: What will Greg do when he finishes his Spanish course?W: He said he would go to Col
7、ombia for a while.M: Thats a good idea. Hell be able to practice the language.W: Yes, he wont have anyone to help him so he will have to speak Spanish.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下
8、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man want the woman to do?A. Buy him a boat.B. Lend him some money.C. Spend the summer on a boat.7. What is the womans attitude towards the mans idea?A. SupportiveB. OpposedC. Confused【答案】6. B 7. B【解析】【原文】M: Look at those boats! Im thinking of buying
9、one.W: What? You dont need a boat. Its a waste of money!M: No, it isnt. Think of all the summers we can spend on it!W: But look at the price!M: I was getting to that. With a little help from a friend, I could buy it. I just need to borrow $1,000.W: Youre kidding, right?M: No, and I promise to pay yo
10、u back very soon. Please!W: Sorry, Billy. Im broke. Anyway, I wouldnt lend you money for a boat!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where does the woman work?A. In a radio station.B. In a hotel.C. In a building company.9. Why is the woman looking for Mr. Nash?A To book a hotel.B. To talk about his
11、 concern.C. To invite him for an interview.10. How will the woman get in touch with Mr. Nash?A. By writing an e-mail.B. By sending a text message.C. By making a phone call.【答案】8. A 9. C 10. A【解析】【原文】M: Hello, Mike speaking. What can I do for you?W: Hello. This is Ella Campbell, and Im calling from B
12、right Lights Radio. Could I speak to your PR manager, please?M: Can I ask what your call is concerning?W: Yes, Im calling about the new hotel your company is building near the beach in Brighton.M: OK. The PR manager is Mr. Nash. Im afraid Mr. Nash is not available right now. Can I take a message?W:
13、Yes, could you ask him to call me? Its quite urgent. We want to interview him on our radio show.M: To be honest with you, Ms. Campbell, the best way to get in touch with Mr. Nash is to send him an e-mail.W: An e-mail? Is it not possible to send him a text message?M: Im afraid not. But he does reply
14、to all e-mails.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the woman ask the man about first?A. The packing.B. The receipt.C. The price.12. What does the man decide to do with the camera?A. Change it.B. Have it fixed.C. Return it.13. Who is the woman most likely to be?A. A technician.B. A photo
15、grapher.C. A saleswoman.【答案】11. B 12. A 13. C【解析】【原文】W: Good morning, sir. What can I do for you?M: Hi. I just bought this camera a few days ago, but when I took it out of the packing, I noticed that there was something wrong with the flash. When I try to photograph, the flash doesnt go off.W: Im so
16、rry you had a problem with our product. Do you still have the receipt?M: My receipt is right here along with the original box.W: We dont have that product at the moment, but we can exchange it for a camera of the same price. Or, I can ask the technician to fix it, or I can give your money back.M: I
17、think Id like to get a new camera today instead of asking my money back.W: It looks like everything is in order. Why dont you take a look around and see if theres another model you like?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the relationship between Tom and the man?A. Colleagues.B. Neighbors
18、.C. Classmates.15. What problem does the man have?A. He dislikes his job.B. He is unfamiliar with the city.C. He knows few people near his company.16. What will the man do next Saturday?A. Go to the womans house.B. Treat the woman to dinner.C. Introduce someone to the woman.17. What can we learn abo
19、ut the woman?A. She feels lonely.B. She tries to help the man.C. She likes challenging jobs.【答案】14. A 15. C 16. A 17. B【解析】【原文】W: George, how are you finding living in this side of the city?M: Well, I have a job that is challenging and very interesting. I love it. But Im a bit lonely. Although I hav
20、e been living in the city for almost 30 years, my family, my friends and classmates are all in the opposite side of the city. I dont really know anyone here except you and Tom in the office.W: Yes, its tough moving to a new place where you dont know many people, but you dont have to be lonely. There
21、 are lots of amazing people who live in this area. You should come and have dinner with us. I can introduce you to my neighbors who will absolutely love you!M: Do you think so? Id love to meet some people who are fun to be with.W: Well, why dont you come over to my house next Saturday? Ill invite a
22、group of friends who I think youll find both interesting and great fun. Does that sound OK?M: That sounds great. Thanks!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What working environment does Euro Cafe provide?A. Fast-paced.B. Pleasant.C. Competitive.19. What should applicants do to sign up for the fair?
23、A. Send a fax.B. Visit the website.C. Go to the office.20. What do we know about Euro Cafe?A. It opens from 10 a.m. to 4 p.m.B. It will hold the Job Fair on June 1.C. It is famous in some parts of Europe.【答案】18. A 19. B 20. C【解析】【原文】W: Do you want to work for the trendiest cafe chain in Europe? From
24、 London to Warsaw and from Oslo to Bucharest, everyone is getting to know our name nowadays. If you want to work in a place serving great customers, joining Euro Cafe could be just the right move for you. Come to the Euro Cafe Job Fair on Friday, June 7, from 9 a.m. to 5 p.m., or on Saturday, June 8
25、, from 10 a.m. to 4 p.m. This event is being held in cities all across Europe, so check for positions in your area.At Euro Cafe, our staff perform a variety of roles. Were looking for people who can act as soft drink servers, storeroom clerks and cleaning crew as needed. Euro Cafe staff work in a fa
26、st-paced environment to keep our customers happy and coming back.Employees who work hard can expect to advance rapidly within our company. Applicants should have good communication and service skills. You can sign up for the fair at anytime before June 1. For additional information call 999-239-0107
27、 or fax an enquiry to 999-284-1702. If you cannot attend you may also visit one of our human resources offices at any time.二、阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABeing a polite airline passenger starts with just a few easy steps.Help your fellow travelerWhile yo
28、ure loading your carryon bag into the overhead space, offer to lift a fellow passengers up there, too. Not only is it kind, but it could make the boarding process more efficient for everyone else.Keep your personal things well, personalIts important to be mindful of your personal belongings. Avoid h
29、itting other passengers with your bag, as you walk down the aisles(过道), by keeping it in front of you and close to your body. And once you sit down, you should stay there, and make sure you have everything you will need for the flight once you settle in your seat. Reaching over other passengers to a
30、ccess the overhead storage during the flight is uncomfortable for everyone.Respect your (limited) spaceIn the narrow space of an airplane, maintaining your personal space will go a long way towards making a smoother ride for everyone. Let the middleseat passenger use the armrests (its the least you
31、can do), and keep your legs within the width of the chair frame.Be willing to swap seats with a familyAirlines sometimes reserve certain seats for special passengers or charge extra fees for adjacent(毗连的) ones,making it tough for family members to buy seats together. If youre traveling alone, offer
32、to switch seats so that a family can sit beside each other; its a kind gesture that they wont forget. But be sure to delay swapping until the plane has reached the safe altitude,as switching seats while everyone is boarding can be an inconvenience for those standing in the walkways.21. To be a polit
33、e airline passenger, you need to do the following except_.A. lending a helping hand to your travelling companionB. using the armrests to support your arms if you wantC. avoiding reaching over others to open the overhead storageD. keeping your bag in front of you while walking down the aisles22. If a
34、 man wants to swap the seat with you, you should_.A. charge extra fees for offering adjacent seatsB. ask him to reserve the seat online in advanceC. offer your seat and stand in the walkwaysD. put off swapping unless it is safe enough23. Where can you most probably find the text?A. In a daily newspa
35、per.B. In a literature book.C. In an airport guidebook.D. In an official document.【答案】21. B 22. D 23. C【解析】文章是说明文,主要描述怎样成为有礼貌的航空乘客。【21题详解】细节理解题。根据第四段“Let the middleseat passenger use the armrests (its the least you can do),” 让坐在中间的乘客使用扶手(这是你至少可以做的),可知,并不是要乘客随意使用扶手,所以B项是错误的。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据最后一段“I
36、f youre traveling alone, offer to switch seats so that a family can sit beside each other; its a kind gesture that they wont forget. But be sure to delay swapping until the plane has reached the safe altitude,”如果你独自旅行,主动交换座位,这样一家人就可以坐在一起;这是一个他们不会忘记的友好的姿态。但一定要等到飞机到达安全高度后再切换。可知,如果别人想和你交换座位,你应该等到足够安全的时
37、候再交换。故选D项。【23题详解】推理判断题。从第一句话“Being a polite airline passenger starts with just a few easy steps.” 要做一个有礼貌的航空乘客,只需几个简单的步骤。可知,全文是介绍怎样做一个有礼貌的航空乘客,所以是和坐飞机相关,来源可能是机场指南。故选C项。BDriven by her passion for providing quality healthcare, a Latvian woman has won over the hearts of the elderly residing in the nurs
38、ing home she oversees.It is incredibly rare to find a Caucasian woman working as the director of a nursing home in Shanghai. But the fact that Anastasija Puzankova can even converse in Liantang, a Chinese dialect spoken only by residents in a small town in southwestern Shanghai, makes her one of a k
39、ind.“I had always wondered how the elderly were getting along with others, or if they were well cared for. I realized that I could better serve them and understand their concerns if I spoke their dialect.” says the 35-year-old, who also speaks Russian, English, Latvian, French and Spanish.Puzankova
40、chose to study Sinology(汉学) out of her curiosity about China at the University of Latvia in 2003. The next year, she traveled to Shanghai as part of an exchange program and then she spent the next 10 years studying law at Fudan University, graduating with a masters degree in 2014.Despite her qualifi
41、cations, in 2018, Puzankova joined Haiyang Group, a Shanghai-based company that operates the nursing home, as an executive assistant. During that period, she performed so well in her nursing and management training that she was appointed the director of the home after just one year.A caregiver, surn
42、amed Cai, says the atmosphere at the home has changed since Puzankova took charge. “She makes life in the nursing home uplifting and purposeful.” says Cai.“She throws monthly birthday parties for the elderly, creates a festive mood in the home for every traditional festival and frequently organizes
43、handicrafts classes and activities to stimulate the minds of the residents.”When family visits and group activities were delayed during the novel coronavirus outbreak, Puzankova came up with a similar idea at the home, purchasing vegetable seeds and growing them in the field near the nursing home so
44、 that the residents can observe the plants growing from their windows.“Just watching the plants grow can lift their spirits. We can also serve these organic vegetables to them.” she explains.Puzankova says “I simply like communicating with people, understanding their personalities and offering help
45、when they are in need. Making an elderly person happy isnt hard. It just takes a little time, love and thought.”24. Why did Anastasija Puzankova learn the Chinese dialect Liantang?A. To satisfy her superior.B. To research its history and popularity.C. To communicate with the elderly better.D. To pro
46、ve her language learning capacity.25. During the novel coronavirus outbreak, Puzankova _.A. forbade family visits forever.B. created a festive mood in the home.C. organized some outdoor activities for the elderly.D. planted some vegetables for the elderly to watch indoors.26. What can we learn from
47、Puzankovas story?A. Time tests.B. Hard work pays off.C. Love breaks down barriers.D. Education is the key to success.27. The best title of the passage could be “ _”.A. A foreign face with a local soulB. A language expert with a loving heartC. A nursing home with a woman directorD. An executive assis
48、tant with a masters degree【答案】24. C 25. D 26. C 27. A【解析】本文是新闻报道,主要介绍了来自拉脱维亚的Anastasija Puzankova担任了上海的敬老院院长,她积极融入当地文化,学习当地方方言,全心关爱着老人。【24题详解】细节理解题。根据第三段“I had always wondered how the elderly were getting along with others, or if they were well cared for. I realized that I could better serve them an
49、d understand their concerns if I spoke their dialect,” 我总是想知道老年人是如何与他人相处的,或者他们是否得到了很好的照顾。我意识到,如果我说他们的方言,就能更好地服务他们,理解他们的担忧。可知Anastasija Puzankova学中国方言的原因是为了更好地与老人交流。故选C项。【25题详解】细节理解题。根据倒数第三段“When family visits and group activities were suspended during the novel coronavirus outbreak, Puzankova implem
50、ented a similar idea at the home, purchasing vegetable seeds and growing them in the field near the nursing home so that the residents can observe the plants growing from their windows.”在新型冠状病毒爆发期间,当家庭访问和集体活动暂停时,Puzankova在家中也实施了类似的想法,购买蔬菜种子并在养老院附近的地里种植,以便居民可以从窗口观察植物的生长。可知在疫情期间Puzankova种了一些蔬菜供居民在屋内欣赏
51、。故选D项。【26题详解】推理判断题。综合全文,根据第一段“Driven by her passion for providing quality healthcare, a Latvian woman has won over the hearts of the elderly residing in the nursing home she oversees.”在提供高质量医疗服务的热情推动下,一位拉脱维亚女性赢得了住在她管理的养老院老人的心。Anastasija Puzankova 身为外国人,在上海的敬老院担任院长,她积极融入当地文化,学习当地方方言,全心关爱着老人。我们能从Anast
52、asija Puzankova 的故事中学到爱打破一切障碍。故选C项。【27题详解】主旨大意题。主要介绍了来自拉脱维亚的Anastasija Puzankova担任了上海的敬老院院长,她积极融入当地文化,学习当地方方言,全心关爱着老人。“A foreign face with a local soul”一张带着本土灵魂的外国面孔,为短文最佳标题。故选A项。CIn spring, chickens start laying again, bringing a welcome source of protein at winters end. So its no surprise that cul
53、tures around the world celebrate spring by honoring the egg.Some traditions are simple, like the red eggs that get baked into Greek Easter breads. Others elevate the egg into a fancy art, like the heavily jewel-covered “eggs” that were favored by the Russians starting in the 19th century.One ancient
54、 form of egg art comes to us from Ukraine. For centuries, Ukrainians have been drawing complicated patterns on eggs. Contemporary artists have followed this tradition to create eggs that speak to the anxieties of our age: Life is precious, and delicate. Eggs are, too.“Theres something about their de
55、licate nature that appeals to me,” says New Yorker cartoonist Roz Chast. Several years ago, she became interested in eggs and learned the traditional Ukrainian technique to draw her very modern characters. “Ive broken eggs at every stage of the process from the very beginning to the very, very end.”
56、But theres an appeal in that vulnerability(易损性). “Theres part of this sickening horror of knowing youre walking on the edge with this, that I kind of like, knowing that it could all fall apart at any second.” Chasts designs, such as a worried man alone in a tiny rowboat, reflect that delicateness.Tr
57、aditional Ukrainian decorated eggs also spoke to those fears. The elaborate patterns were believed to offer protection against evil.“Theres an ancient legend that as long as these eggs are made, evil will not exist in the world.” says Joan Brander, a Canadian egg-painter who has been painting eggs f
58、or over 60 years, having learned the art from her Ukrainian relatives.28. People in many cultures honor the egg because _.A. it is their major source of protein in winterB. it is a welcome sign of the approach of springC. it can bring wealth and honor to themD. it can easily be made into a work of a
59、rt29. What does the underlined word “elevate” in Paragraph 2 mean ?A. carveB. promoteC. placeD. lower30. Why does Chast enjoy the process of decorating eggs?A. She is never sure what the final design will look like until the end.B. She always achieves great pleasure from designing something new.C. S
60、he never knows if the egg will break before the design is completed.D. She believes there wont be evil in the world once the egg is made.31. The following statements are right except that _.A. the decorated “eggs” are favored as a form of fancy art in RussiaB. contemporary artists draw on eggs to re
61、flect anxieties of people todayC. the delicate nature of eggs appeals to Roz ChastD. eggs provide a hard and unique surface to paint on【答案】28. B 29. B 30. C 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了有关鸡蛋绘画艺术的历史由来,随着时代的发展而不断发展。【28题详解】推理判断题。根据第一段内容“In spring, chickens start laying again, bringing a welcome source o
62、f protein at winters end. So its no surprise that cultures around the world celebrate spring by honoring the egg.(春天,鸡又开始下蛋,在冬天结束时带来了令人愉快的蛋白质来源。所以,世界各地的文化通过纪念鸡蛋来庆祝春天也就不足为奇了。)”可知鸡蛋是春天来临的可喜迹象,故选B。【29题详解】词义猜测题。根据画线词所在句的下一句“like the heavily jewel-covered “eggs” that were favored by the Russians starting
63、 in the 19th century.(就像19世纪开始俄罗斯人喜欢的,镶满宝石的鸡蛋一样。)”这个例子可知,有人把鸡蛋升华成一种奇特的艺术品,B项promote(提升,促进)符合句意,所以evaluate在本句中的含义为升华,促进,故选B。【30题详解】细节理解题。根据文章倒数第三段内容“But theres an appeal in that vulnerability(易损性). “Theres part of this sickening horror of knowing youre walking on the edge with this, that I kind of li
64、ke, knowing that it could all fall apart at any second.”(但这种脆弱也有一种吸引力。“知道自己正走在悬崖边,这是一种令人恶心的恐惧,我有点喜欢,知道一切随时都可能破碎。”)”可知她在鸡蛋上做设计结束前都不知道鸡蛋什么时候会破,故选C。【31题详解】细节理解题。根据倒数第三段第一句“But theres an appeal in that vulnerability(这种易损性也有一种吸引力)”可知鸡蛋易碎,D项内容提到“鸡蛋提供了一个坚硬和独特的表面来作画”错误,符合题目要求,故选D。【点睛】DAmazon wants to be abl
65、e to answer the troublesome question: Did I leave the stove on? The latest home security tool by Ring,a home security company owned by Amazon, is the Always Home Cam, a flying drone that can help homeowners check their apartments whenever theyre not in.The Always Home Cam is a lightweight, self-dock
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565536.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
