分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 6

类型湖北省专版2015届高三英语二轮复习专题限时检测(十七)阅读理解之社会现象类.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:565602
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:6
  • 大小:77.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    湖北省专版2015届高三英语二轮复习专题限时检测十七 阅读理解之社会现象类 湖北省 专版 2015 届高三 英语 二轮 复习 专题 限时 检测 十七 阅读 理解 社会 现象
    资源描述:

    1、专题限时检测(十七)阅读理解之社会现象类(共3篇,限时23分钟)A(2014湖北八校第二次联考)A white child sold a pack of cannabis (大麻) at his local high school. A black child did a parttime job like this in his local neighborhood. When caught, both of them were firsttime violators (违反者). And then the white child walked into juvenile (青少年的) co

    2、urt with his family, an excellent lawyer and insurance. The black child walked into court with his dad, no lawyer and no insurance. The grand justice let the white child leave with his family. Besides, he was placed in a wellcondition treatment program. The black child had no choice. He was under re

    3、straint (限制)Generally speaking, what we have mentioned above happened more and more often in the juvenilecourt system. Minority youths who were caught on violent affairs were more than 5 times as white youths to be sent out of the juvenile justice system and tried (审判) as adults, according to a stud

    4、y released last week by The New York Times. Once minority children were in adult courts, young black violators were 20 times more likely to be put into prison. “Discrimination against minority children develops at every stage of the justice system and it is going to skyrocket when young criminals ar

    5、e judged as adult criminals,” said Mr.Din.Low age crime dropped from its peak in the early 2000s. In the past six years, 33 states have passed new laws that made it easier to try juveniles as adults. In New York and Mississippi in 1996, all the young criminals in prison were minorities. In fact, mos

    6、t of the children who were tried as adults should not be treated like that.Instead, adult prisons were a hell to juveniles. Adult prisoners were 10 times more likely to commit killing people and 7 times more likely to be about sexual abuse. Jim King Cary, a spokesman, a reform group in Washington D.

    7、 C, said once they got out, they were going to commit more and more violent crimes. The system, in fact, was training career criminals. And it was doing its great harm to minorities.1From the beginning we learn that_.Athe white child is as lucky as the black childBthe grand justice treated the white

    8、 child and the black child differentlyCthe white child has been forgiven by the societyDthe black child should be put into prison2According to the passage, which of the following is TRUE?AChildren can be tried as adults under special condition.BBlack children are more likely to commit crimes.CDiscri

    9、mination does exist in the justice system.DGovernments shouldnt pass the laws immediately.3The underlined word “skyrocket” in Paragraph 2 means “_”Aexpand widelyBdrop immediatelyCspread quickly Drise suddenly4It can be inferred from the last paragraph that_.Ayoung criminals in adult prisons lived a

    10、better lifeBjuveniles were killed or abused in adult prisonsCjuveniles were likely to become career criminalsDmore and more juveniles were reformed by the systemB(2014仙桃调研)As the longer life and rapid decrease in the laborage population are expected, extending the retirement age is a wise choice for

    11、 the government. This is why at the Third Plenum (全会) of the 18th Central Committee of the Communist Party of China it was agreed that there should be a study on the subject.It is undoubtedly necessary for the government to adjust its policies to meet the challenge of an increasingly aging society.

    12、According to the government, Chinas senior citizens above the age of 60 will reach 200 million, about 14.8 percent of the population, by the end of this year, and the figure is expected to grow to 248 million by the year of 2020 and more than 400 million by 2050, when they will account for 30 percen

    13、t of the population. Meanwhile, extending the retirement age will result in several benefits slowing the rapid increase of the retired, reducing the rapid decline in experienced workers and keeping the laborage population at a considerable size for stable economic development. However, before the po

    14、licy is drawn up there will need to be thorough research, so there can be careful consideration of the interests of all parties to make sure that the new policy does not harm the interests of workers in different jobs.There are 112 million workers who do heavy physical labor and may not be willing t

    15、o put off their retirement to a later age. And the opinions of government employees and other whitecollar workers will also need to be listened to before a policy is introduced to extend their retirement to a later age.No doubt it will be impossible to please all, but it should be possible to make t

    16、he policy acceptable to the most. Anyway, any extensions that will hopefully help reduce the negative influences of our increasingly aging society also need to be fair. 5The text mainly tells us_.AChina is going to enter an aging societyBChina has planned to extend the retirement ageCextending the r

    17、etirement age will bring about multiple benefitsDall people agree to accept the policy6Which of the following is TRUE?AChinas old people above the age of 50 will be about 14.8 percent of the population. BThere will be about 248 million elders by 2050.CExtending the retirement age may reduce the expe

    18、rienced workers.DExtending the retirement age may contribute to the economic development of China.7What can be inferred from the text?AAll the workers will be pleased with the policy.BThe whitecollar workers go against the policy.CThere can be many difficulties in extending the retirement age.DThe g

    19、overnment should please all so as to give up the policy.8What is the authors attitude towards the policy?ADoubtful. BObjective.COptimistic. DOpposed.C(2014苏北四市第三次调研)Before the Industrial Revolution, only a small percentage of the worlds population was literate(有文化的 ). Literacy rates increased throug

    20、hout the 19th century, as people started moving from the countryside to towns and cities for the job opportunities opening up in the newly industrialized societies. Many of these new jobs, especially the higher paying ones, required the ability to read and write. With the rise of universal education

    21、 in almost all countries around the world, literacy rates have steadily gone up over the past hundred years.But basic literacy is no longer enough. For years now, routine human tasks, that is, those tasks that can well be described by a set of rules, have been taken over by technology substitution (

    22、代替) and automation (自动化). Many bluecollar manufacturing activities in assembly plans have fallen into this category. So have an increasing number of whitecollar informationbased activities, including record keeping and many kinds of administrative tasks.Not surprisingly, our knowledgebased digital e

    23、conomy requires better educated workers with specific skills requirements. For example, we are surrounded by smart machines cars, music players, TVs, video recorders, smart phones, PCs, the Internet, email, the Web, ecommerce sites and on and on and on. They have become indispensable tools at work a

    24、nd at home. Digital literacy, the ability to deal with the sophisticated machines all around and use them effectively to help us address complex problems, has become a very important skill.In general, people who are comfortable dealing with complexity are better able to handle more demanding, higher

    25、 paying jobs. In our complex world, unanticipated situations often arise that we have not encountered before and thus require good problemsolving skills. Similar cognitive skills are necessary to help us evaluate the options involved in making complex decisions.A 2011 study by the McKinsey Global In

    26、stitute projects a continuous demand for workers with at least a postsecondary education to meet the demands of business. According to McKinsey, employers are already having trouble filling positions requiring technical skills. Many workers will not necessarily have the skills needed for the jobs th

    27、at are most likely to be in demand.Moreover, as we look into the future, digital technologies will continue to be applied to activities requiring cognitive capabilities and problemsolving intelligence that not long ago were viewed as the exclusive domain of humans. As a result, we will need to conti

    28、nually upgrade our skills in order to keep up with our increasingly smart machines and fast changing job requirements.9. Why is advanced literacy necessary?AThere are more human tasks which can be described by a set of rules.BThere are more bluecollar manufacturing activities.CMore routine human tas

    29、ks have been taken over.DMore record keeping and many kinds of administrative tasks appear.10Which of the following best describes what our digital economy needs?ASmart machines cars, music players, TVs, the Internet, and so on.BWorkers with good education and specific requirements.CSophisticated ma

    30、chines all around.DIndispensable tools at work and at home.11From Paragraph 5, we can learn that McKinsey agrees that_.Aemployers find it difficult to find skilled workersBemployees have difficulty filling in the formsCworkers surely have the skills needed for the jobsDall skills are in demand in th

    31、e future12Which of the following is the best title for the passage?AWorlds Literacy RatesBThe Development of Digital TechnologiesCFast Changing AttitudesDJobs and Lifelong Learning答 案语篇解读:本文为说明文。对于未成年人犯罪,美国的法律是不公平的,白人孩子可以有更好的教育模式,而黑人孩子则受到监禁,而且按照成人的法律去惩罚。1选B推理判断题。根据第一段中的“The grand . under restraint (

    32、限制)”可知,白人孩子和黑人孩子受到的是不同的对待。2选C正误判断题。根据文章第一段和第二段首句中的“what we have mentioned above happened more and more often in the juvenilecourt system”可知答案为C。3选D词义猜测题。根据第二段的语境可知,当青少年罪犯被按照成人的犯罪标准来判刑时,歧视急剧增加。故选D项。4选C推理判断题。 根据最后一段的内容可知,成人监狱对于青少年来说是地狱,一旦他们从成人监狱中出来,他们会犯更多的罪。事实上,成人监狱是青少年职业罪犯的培训营,会带来更大的危害。故C项正确。语篇解读:这是一

    33、篇时文报道。介绍了中国对推迟退休年龄方面的探讨以及各界对这一话题的反响等。5选B主旨大意题。全文围绕中国人口老龄化的问题,探讨推迟退休年龄这一话题,介绍了各界人士的态度。因此选B。6选D正误判断题。第二段说中国60岁以上的人口将达到人口总数的14.8%(A错);到2050年60岁以上的人口将超过400 million(B错);而推迟退休年龄能减缓有经验的工作者数量的快速下降(C错);这些好处有助于中国的经济发展(D正确)。7选C推理判断题。第四段说从事繁重体力劳动的工人可能不愿意推迟他们的退休年龄(A错);政府雇员和白领阶层的观点也应该听一听,但没有依据推断白领阶层的看法(B错);最后一段说政

    34、策不可能让所有人都满意(D错);从文章的叙述看,要实行这一政策会遇到各种困难(C正确)。8选B观点态度题。从文章的叙述可以看出,作者只是客观地介绍了这一时文报道以及各方的态度,因此选B,表示“客观的”。语篇解读:文章提及不同的时代对劳动者的能力提出了不同要求,指出劳动者需要终身学习以跟上科技的迅猛发展以及就业市场的快速变化。9选C细节理解题。根据文章第二段第一、二句可知,基本的读写能力已经不够用了。多年来,常规的劳动任务,即那些可以被一系列规则所描述出来的工作,已被技术产品和自动化所取代。故答案为 C。10选B细节理解题。文章第三段第一句提到“不足为奇的是,以知识为基础的数字经济要求劳动者受到过更好的教育,具备特定的技能”,之后列举了我们身边各种各样的智能机器的名称。故答案为 B。11选A推理判断题。文章第五段谈到麦肯锡全球研究所 2011 年的一份研究报告预测。根据该段最后两句可知,麦肯锡表示,企业在招聘技术岗位时已经感觉到难度很大,许多劳动者并不完全具备那些工作岗位所需的职业技能。故答案为 A。12选D标题概括题。通读全文可知,文章谈及不同时代对劳动者不同的技能要求,由此可知,为满足不同时期的就业需要,劳动者需要不断地学习。故答案为 D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:湖北省专版2015届高三英语二轮复习专题限时检测(十七)阅读理解之社会现象类.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565602.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1