分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型湖北省仙桃中学、天门中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语B卷试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:565788
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:20
  • 大小:125KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    湖北省仙桃中学、天门中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语B卷试题 WORD版含解析 湖北省 仙桃 中学 天门 2021 2022 学年 上学 月月 英语 试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、高二年级九月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分 20 分) 第一节(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When does the exam begin?A. At 7:30. B. At 8:00. C. At 8:30.2. Whats the relationship between the speakers?A. Driver and passenger.B. Shopkeeper an

    2、d customer. C. Police officer and passerby.3. Who should the woman vote for?A. Julia. B. Vivian. C. Andrew.4. What does the woman mean?A. The man is too young to do anything. B. The man ought to find a job.C. The man should weed the garden.5. Where are the speakers now?A. In a classroom. B. In a res

    3、taurant. C. In a gym.第二节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. Why does the man decide to get a puppy?A. To teach his son to be responsible. B. To accompany his son.C. To make

    4、family life fun.7. What can we learn from the conversation?A. The mans wife is pregnant.B. The woman will name the dog.C. The man thinks the puppy will make trouble.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What does Joyce think of the trip?A. Quite satisfactory. B. A bit disappointing. C. Very tiring.9. How long di

    5、d it take Joyce to reach the park?A. One hour. B. Two hours. C. Three hours.10. What do we know about the man?A. He will go to Nanjing next month. B. He is quite familiar with Nanjing.C. He visited a park on the weekend.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. How did the woman know the news?A. From the Internet.

    6、 B. From Debrah.C. From an invitation letter.12. What do we know about the baby?A. The baby is a girl.B. The baby was 8 pounds 6 ounces. C. The baby was born last week.13. What are the speakers doing now?A. Visiting a newborn baby. B. Working in an office.C. Shopping in a mall.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题

    7、。14. How many books does the woman renew?A. Eight. B. Five. C. Three.15. Who damaged the book?A. The womans brother. B. The womans sister.C. The woman.16. What is the woman asked to do?A. Pay for the damage.B. Return all the books she borrowed.C. Buy another copy of the same new book.17. What kind o

    8、f person is the woman?A. Dishonest. B. Sincere. C. Knowledgeable.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. How did the young man feel when he saw the box?A. Greatly disappointed. B. Annoyed. C. Curious.19. When did the young man last see his father?A. On his graduation day. B. On his wedding day.C. The day before

    9、 his father died.20. What does the speaker mainly want to tell us?A. We shouldnt judge a book by its cover. B. We should appreciate what we have.C. Wed better take care of our beloved ones while theyre alive.第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分) 第一节(共 15 小题:每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

    10、AKate Humble: Books that changed my lifeKate Humble is a writer and broadcaster specializing in science wildlife and rural affairs. Together with her husband site runs Humble by Nature, a rural skills education centre on working farm near Monmouth in the Wye Valley. Winnie the Pooh by A A MilneMy fa

    11、ther used to read this to me when I was very young he used different voices for all the animals. The characterization (角色设定) was so clever; we all know someone just like each inhabitant of the Hundred Acre Wood: gloomy Eeyore; thick but loyal Pooh; enthusiastic Tigger.A A Milne was masterful in expl

    12、oring the way they got along together, opening my eyes to how society really works.Last Chance to Seeby Douglas Adams and Mark CarwardineThis book tells of the authors, adventures as they set out to find the rarest of animals, those on the edge of extinction.Their travels are rather exciting and the

    13、y share a wonderful humour, which really appealed to me. Yet underpinning (支撑) everything is the realization that we cant just sit back and allow species to disappear. Picture Palace by Paul TherouxIve always loved Therouxs travel writing, but this novel took my breath away. The words arent long or

    14、complicated but, from that first paragraph, his writing grabs you by the nose hairs and drags you along. I had an art teacher who told me, “Youre only an artist when youve found your own style, not when youre copying someone else, and Theroux represents this.”1. Why did the author mention the charac

    15、terization of Winnie the Pooh?A. To indicate the book has realistic values.B. To show how adorable the characters are.C. To persuade people to learn from the characters.D. To prove the writer is good at creating characters.2. What did Last Chance to See strike into Kates heart?A. Curiosity.B. Respon

    16、sibility.C. Exploration.D. Devotion.3. Which writer does Kate Humble like for his original writing?A. A A Milne.B. Douglas Adams.C. Mark Carwardine.D. Paul Theroux.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。Kate Humble是一名作家和播音员,专注于科学、野生动物和乡村事务。文章中她介绍了三本改变她一生的书。【1题详解】推理判断题。根据Winnie the Pooh中的“The characteriz

    17、ation (角色设定) was so clever; we all know someone just like each inhabitant of the Hundred Acre Wood: gloomy Eeyore; thick but loyal Pooh; enthusiastic Tigger.(人物塑造非常聪明;就像百亩森林里的每一个居民一样,我们都认识一些人:阴郁的屹耳;胖乎乎但忠诚的维尼;热情的跳跳虎)”和“A A Milne was masterful in exploring the way they got along together, opening my e

    18、yes to how society really works.(米尔恩擅长探索他们相处的方式,让我看到社会是如何真正运作的)”可知,作者提到了小熊维尼的人物塑造,以表明这本书具有现实价值。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Last Chance to See中的“Yet underpinning (支撑) everything is the realization that we cant just sit back and allow species to disappear.(然而,支撑这一切的是我们不能坐视物种消失的认识)”可推知,最后的机会唤起了Kate的责任感,把责任深深地刺进了

    19、她的心里。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Picture Palace中的“Ive always loved Therouxs travel writing, but this novel took my breath away.(我一直很喜欢Theroux的旅行写作,但这本小说让我大吃一惊)”及“Youre only an artist when youve found your own style, not when youre copying someone else, and Theroux represents this.(只有当你找到自己的风格时,你才是艺术家,而不是当你模仿别

    20、人时,Theroux代表了这一点)”可推知,Paul Theroux创作属于自己风格的作品,而Kate Humble非常喜欢他的原创作品。故选D。BFriday night, I was struggling to choose a good movie to watch. I spent 20 minutes looking through hundreds of choices at Amazon Video and still couldnt decide. In the back of my mind, I was thinking that I had to choose a gre

    21、at movie to watch, because if didnt I would be wasting my time. I thought that instead of watching a bad movie, I would be better off using my time in a more meaningful way (I see this as an opportunity cost). After seeing the reviews and asking around for suggestions, ended up watching LaLa Land, a

    22、 popular movie that most of my friends have seen recently.The next day, I went to Duane Reade to buy toothpaste and was overwhelmed again by the large quantity of the choice. I started wondering if more choices empower consumers or just make them think they are empowered, when in reality they are ju

    23、st at a loss.From finding a good restaurant to searching for your life partner, everything is all about choices; big or small, they are all related. Take dating life in New York for example. There are an endless range of choices which can lead to many New Yorkers finding it hard to make a decision.

    24、It is a big city with a lot of lonely “I could do better” people that are constantly searching for the next best one.It doesnt contradict with providing people choices and information to empower them, as there is difference between having a reasonable number of choices and an overwhelming amount. Wh

    25、en we are overwhelmed with the number of choices we have, we end up less satisfied with the choice we make. You might calculate the opportunity cost and think about “what if”.Ive started to realize that living a life with simplicity can sometimes be a challenge, but it is certainly worth it.4. Why d

    26、id the writer find it hard to choose a movie to watch?A. He thought watching a bad movie wasnt meaningful.B. He didnt know which movies were popular among his friends.C. He found it challenging to choose from so many choicesD. He believed it a waste of time to look through hundreds of choices.5. Wha

    27、t can be inferred from the text?A. Living a simple life is always challenging.B. More choices may lead to dissatisfaction with our decision.C. New Yorkers tend to be discontented their dating partner.D. Opportunity cost is what we should consider when making a decision.6. Whats the authors attitude

    28、towards the endless choices presented to him?A. Positive.B. Neutral.C. Unconcerned.D. Negative7. Which of the following is the best title of the passage?A. Less is BetterB. Make Your Choice GoadC. More Choices, More OpportunitiesD. Simple is Better, Less is More【答案】4. C 5. B 6. D 7. D【解析】【分析】本文为夹叙夹议

    29、文。作者以自己挑选电影和挑选牙刷时的举棋不定为例,讲述了生活中处处面临挑战和选择,当这种选择多到无限多的时候,人们往往被大量的选择压垮而不知所措,很难做出决定。所以,在生活中,简洁就是富足,少就是多。【4题详解】细节理解题。根据第一段“I spent 20 minutes looking through hundreds of choices at Amazon Video and still couldnt decide.( 我花了20分钟在亚马逊视频网站上浏览了数百个选择,还无法做出决定)”可知,作者很难选择一部电影看,因为他发现从数百个选择中挑出一部非常有挑战性。故选C项。【5题详解】推

    30、理判断题。根据第四段“When we are overwhelmed with the amount of choices we have, we end up less satisfied with the choice we make. You might calculate the opportunity cost and think about what if.(当我们被大量选择压垮时,我们最终会对我们所做的选择不太满意。你可能会计算机会成本,并会想到假使会怎样呢)”可知,更多的选择可能会导致对我们所做的选择的不满。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第四段“When we are

    31、overwhelmed with the amount of choices we have, we end up less satisfied with the choice we make. (当我们被大量的选择压垮时,我们最终会对我们所做的选择不太满意。)”和第五段“Ive started to realize that living a life with simplicity can sometimes be a challenge, but it is certainly worth it. (我开始意识到,过简单的生活有时是一种挑战,但它确实值得)”可推知,作者赞同简单生活这一理

    32、念,对于生活中有无穷的选择是持否定态度的。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,作者由生活中的两个艰难的选择说起,当我们面临太多的选择时,往往会不知所措,甚至有可能对我们所做的选择不太满意。所以,在生活中,简单就是富足,少就是多。D项“Simple is Better, Less is More(简单就是富足,少即是多)”适合作标题。故选D项。CBlood donations save lives. But blood can only be stored by freezing for up to six weeks. “Because of that limitation, pe

    33、ople have to continually donate blood to meet the needs. But also, in places where freezing may not be available, that can also be a challenge. Its difficult to have blood available when needed.”“The disruptions to regular blood donations due to COVID-19 have put stress on the blood supply, and the

    34、pandemic emphasizes the need for more reliable long-term storage methods.” University of Louisville bioengineer Jonathan Kopechek said.Kopecheks team has developed a method of preserving blood so it can be stored in a dehydrated state at room temperature. They turned to an unusual preservative: a su

    35、gar called trehalose(海藻糖), which is a common ingredient in donuts. to help make them look fresh even when they might be months old, and you wouldnt know the difference.The researchers chose trehalose because, in nature, its made by hardy animals like tardigrades and sea monkeysaka brine shrimpfamous

    36、 for their ability to survive dehydration.So these animals can dry out completely for a long period of time and then be rehydrated and resume normal function. First, the researchers had to get trehalose into blood cells. They used ultrasound(超声波)to drill temporary holes in the cell membraneswhich le

    37、t some trehalose get in. And they need to have sufficient levels of trehalose on both the inside and the outside of the cell in order to survive the dehydration and rehydration process. At that point, the blood could be dried and made into a powder. And then we can rehydrate the blood and have it re

    38、turn back to normal.“The technique could be ready for clinical test in three to five years. If successful, it could be used to create stores of dried blood in case of future pandemics or natural disasters. Maybe medicine bag on the Red Planet will include dried red blood cells.” Kopechek said.8. Why

    39、 do people have to continually donate blood to meet the needs?A. Because blood donations arent popular.B. Because the blood needs cant be met.C. Because blood storage by freezing has time limit.D. Because blood freezing is a challenge in many places.9. What does the underlined word “disruptions” in

    40、paragraph 2 mean?A. pauseB. damageC. endD. distribution10. According to the research of Kopecheks team, what can we learn about?A. Blood can be preserved in a dehydrated state by freezing.B. Trehalose is only made by hardy animals like tardigrades.C. Trehalose can help make donuts look fresh for a l

    41、ong time.D. The technique of blood dehydration has been applied in clinical test.11. How did trehalose get into blood cell?A. By the process of dehydration and rehydration.B. By being dried and made into a power.C. By rehydrating the blood returning back to normal.D. By the temporary holes drilled b

    42、y ultrasound.【答案】8. C 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文,文章介绍了研究人员针对血液保存有时长限制,研究出了一种能够长时间保存血液的方法。【8题详解】细节理解题。根据第一段的第二句“But blood can only be stored by freezing for up to six weeks.”(但是血液只能通过冷冻保存6周。)和第三句“Because of that limitation, people have to continually donate blood to meet the needs.”(由于这种限制,人们不得不

    43、不断献血来满足需要。)可知,血液保存有时间限制是促使人们不断献血的原因。故选C。【9题详解】词句猜测题。根据第二段第一句中的“due to COVID-19”(因为新冠疫情)和“have put stress on the blood supply”(给血液供应带来压力)可知,此处是指新冠疫情导致常规献血中断。所以disruptions意为 “中断”。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第三段第二句“They turned to an unusual preservative: a sugar called trehalose(海藻糖), which is a common ingredie

    44、nt in donuts. to help make them look fresh even when they might be months old, and you wouldnt know the difference.”(他们转向一种不寻常的防腐剂:一种叫做海藻糖的糖,是甜甜圈的常见成分为了让它们看起来新鲜,即使它们可能已经有几个月了,你也不会知道其中的区别。)可知,海藻糖能使甜甜圈长时间保持新鲜。故选C。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段的第二、三两句“First, the researchers had to get trehalose into blood cells.

    45、 They used ultrasound(超声波)to drill temporary holes in the cell membraneswhich let some trehalose get in.”(首先,研究人员必须让海藻糖进入血细胞。他们用超声波在细胞膜上钻临时的洞,让海藻糖进入。)可知,海藻糖是利用超声波钻取的临时孔进入血细胞的。故选D。DA Chinese space mining company has designed a robot that can capture waste material left behind by spacecraft in outer s

    46、pace with a big net.The state-run Xinhua news agency recently reported that the robot launched on the governments Long March 6 rocket along with several satellites. The robot will also investigate deep space to observe small objects in the universe. The 30-kilogram robot, called NEO-01 , was develop

    47、ed by Origin Space. Pounded in 2019 and based in the southern Chinese tech hub(技术中心)Shenzhen, Origin Space has been devoted to exploring and using space resources, according to the company. The company says the robot will lead the way for future technologies capable of mining on asteroids(小行星).The w

    48、orlds first asteroid mining company, Planetary Resources, was established in 2009. Since then, more than 12 businesses around the world have entered the industry, including 3D Systems of the United States and Japans Astroscale. Astroscales technology uses magnets (磁铁)to gather up space waste. But a

    49、report on the Origin Space website says NEO-01 will use a net to capture waste and then bum it. Thousands of satellites have been launched worldwide. As they are used too long, many end up as waste and put other operating satellites at risk.Su Meng is the founder of Origin Space. He said the company

    50、 plans to launch many space telescopes and more spacecraft to begin the first for-profit mining of asteroids by 2045. Su added that NEO-01 will serve as a prototype (雏形)of future space mining robots, which can use rich mineral resources on asteroids to support the development of the space industry.T

    51、he Xinhua news agency reported that China was increasing efforts to land a spacecraft on a near-Earth asteroid to collect materials. China is also speeding up a plan to build a defense system against near-Earth asteroids. The country aims to follow Russia and the United States in becoming a major sp

    52、ace power by 2030.12. Which of the following can correctly describe NEO-01?A. It weighs 60 kilograms.B. It was created by Planetary Resources.C. It will be burnt after finishing its mission.D. It is mainly used to catch space waste.13. What can be inferred from the text?A. China will be the most pow

    53、erful in space by 2030.B. Origin Space will open more mines on asteroids.C. It is those useless satellites that make space waste.D. The robot will look into deep space for more waste.14. What does Su Meng think of NEO-01 ?A. It is promising and rewarding.B. It has benefited the space industry.C. Its

    54、 a long way to produce it.D. Itll help make money for the company.15. What can be the best title for the text?A. NEO-01 , A Smart Robot Used in SpaceB. A Chinese Robot Can Catch Space WasteC. A New Robot Makes China a Space PowerD. NEO-01 , the Pioneer of Future Space Robots【答案】12. D 13. C 14. A 15.

    55、 B【解析】【分析】本文是一篇说明文。一家中国太空采矿公司设计了一种机器人,它可以通过一张大网捕获航天器在外太空留下的废弃物质。该机器人连同几颗卫星一起搭载中国的“长征6号”火箭发射升空。【12题详解】细节理解题。根据文章首段“A Chinese space mining company has designed a robot that can capture waste material left behind by spacecraft in outer space with a big net(中国一家太空采矿公司设计了一种机器人,它可以用一张大网捕获宇宙飞船在外太空留下的垃圾).”和

    56、第三段中的“But a report on the Origin Space website says NEO-01 will use a net to capture waste(但Origin Space网站上的一份报告称,NEO-01将使用一张网捕获垃圾)”可知,NEO-01这款机器人主要是用来捕获太空垃圾的。故选D。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段中的“Thousands of satellites have been launched worldwide. As they are used too long, many end up as waste(全世界已经发射了数千颗卫

    57、星。由于使用时间太长,许多最终成为垃圾)”可知,全球已经发射了成千上万颗卫星,随着它们的寿命超出使用期限,大多数最终会成为太空垃圾。故选C。【14题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段中的“Su added that NEO-01 will serve as a prototype (雏形) of future space mining robots, which can use rich mineral resources on asteroids to support the development of the space industry.( 苏补充说,NEO-01将作为未来太空采矿机

    58、器人的原型,可以利用小行星上丰富的矿产资源来支持太空工业的发展)”可知,Su Meng认为NEO-01的前景可观,是很值得开发的。故选A。【15题详解】主旨大意题。本文主要报道了一家中国太空采矿公司设计了一种机器人,它可以通过一张大网捕获航天器在外太空留下的废弃物质。选项B.A Chinese Robot Can Catch Space Waste符合题意,故选B。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many parents have had challenging conversations

    59、with their childrenTheres one more to add to the list- climate change_16_ But the most important thing parents can give them is hope:there are solutions,and everyone has something to contribute no matter what their ages areHere are tips that will help parents have a positive climate conversation wit

    60、h their childrenStart by listening_17_ They first learn about climate change in the school,online or from their friendsBy taking time to understand how children feel about climate change,parents can help them figure out how they can be part of the solution_18_Being a parent is tough and the to-do li

    61、st never seems to endThe good news is talking about climate change doesn t have to be complicatedThere are many websites parents can turn to for helpContinuing to learn more about climate change can prepare parents themselves to answer kids questionsConnect with natureEncouraging kids to play outsid

    62、e helps them appreciate the outdoorsA study conducted a few years ago found that kids who play outdoors are more likely to be interested in protecting nature_19_Research suggests that kids who interact with nature are more likely to be in good health Encourage kids to actMost kids know that climate

    63、change is happening,but they might not know what they can do to fix itOften,what holds them back from acting is a lack of efficacy(效力):they are not convinced that they can make a differenceSo build childrens efficacy by looking for examples of people,especially kids who are making a difference_20_A.

    64、 Keep learningB. It isnt only about the futureC. Improve their learning efficiencyD. Climate change is real and the threat of it is seriousE. Tell them that kids actions are already incredibly effectiveF. Many children are already aware that the climate is changingG. Parents should know what childre

    65、n have learned in the school.【答案】16. D 17. F 18. A 19. B 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对父母如何与孩子交流关于气候变化的问题进行了建议。【16题详解】根据前文“Theres one more to add to the list- climate change”(还有一件事要提上议程气候变化)可知,此处提到气候变化,根据后文“But the most important thing parents can give them is hope:there are solutions,and everyone has som

    66、ething to contribute no matter what their ages are”(但父母能给他们的最重要的东西是希望:有解决办法,而且无论年龄多大,每个人都有贡献)可知,空格处和后文内容构成转折关系,所以是讲现在气候变化情势严峻,所以选项D“气候变化是真实存在的,其威胁是严重的。”切合文意。故选D。【17题详解】根据后文“They first learn about climate change in the school, online or from their friends”(他们首先从学校、网上或朋友那里了解气候变化)可知,此处是讲孩子们对气候变化已经有了了解,

    67、所以选项F“许多孩子已经意识到气候正在变化”切合文意。故选F。【18题详解】根据后文“Continuing to learn more about climate change can prepare parents themselves to answer kids questions”(继续学习更多关于气候变化的知识可以让父母自己准备好回答孩子们的问题)可知,此处是讲父母要持续学习关于气候变化的知识。所以选项A“继续学习”切合文意。故选A。【19题详解】根据前文“A study conducted a few years ago found that kids who play outdo

    68、ors are more likely to be interested in protecting nature”(几年前的一项研究发现,在户外玩耍的孩子更有可能对保护自然感兴趣)可知,此处是讲户外活动对培养孩子对保护自然的兴趣有好处。根据后文 “Research suggests that kids who interact with nature are more likely to be in good health”(研究表明,与大自然互动的孩子更有可能身体健康)可知,户外活动不只是对培养兴趣有好处,还有益于孩子的健康,这是对孩子的现下的好处,所以选项B“这不仅仅关乎未来”起到承上启

    69、下的作用,切合文意。故选B。【20题详解】根据前文“So build childrens efficacy by looking for examples of people, especially kids who are making a difference”(所以要通过寻找他人的例子来建立孩子的效能,尤其是那些起到作用的孩子)可知,此处是讲告诉孩子他们的行为也有很大的作用,所以选项E“告诉他们,孩子们的行动已经非常有效了”切合文意。故选E。第三部分语言运用(共两节,满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个

    70、选项中选出可以填入空白处的 最佳选项。A few years ago, I built a writing studio in my backyard. I painted it gray to _21_ the main house, and put up some shelves and a small birdcage my mother had given me. When I _22_ the birdcage, a nail slipped out and a roof slat (板条)fell off. The _23_ structure would never bear t

    71、he tapping of a hammer, so I cautiously pushed the _24_ back in place with my thumb._25_ the five-dollar item was actually a big _26_ for my mother, it meant nothing to me. Wed been so long _27_ that at times it annoyed me to see the thing sitting out there.She was excited when I told her I had fini

    72、shed my first _28_ . I knew she had always wanted to be the _29_ of someone famous, but I just wanted to be _30_ and that was why I was writing. Coming out at the age of eighteen completed the gap and as an adult I would _31_ seeing her for years. But as years passed, we each made efforts to _32_ th

    73、e differences between us and it did _33_.Mum has been away several years. The birdcage sits on the shelf now. It might fall apart any time, but if it does, I will _34_ it. Somehow, its holding my best _35_ .21. A. matchB. decorateC. protectD. build22. A. threw outB. put awayC. picked upD. took apart

    74、23. A. heavyB. delicateC. stableD. complex24. A. nailB. hammerC. shelfD. cage25. A. SinceB. UnlessC. AfterD. While26. A. troubleB. purchaseC. surpriseD. waste27. A. occupiedB. attachedC. distantD. familiar28. A. novelB. houseC. dreamD. promise29. A. targetB. writerC. motherD. focus30. A. admiredB. t

    75、aughtC. awardedD. heard31. A. benefit fromB. go withoutC. live byD. insist on32. A. bridgeB. stressC. tellD. deepen33. A. workB. growC. fadeD. hurt34. A. desertB. fixC. paintD. bury35. A. memoryB. expectationC. thoughtD. imagination【答案】21. A 22. C 23. B 24. A 25. D 26. B 27. C 28. A 29. C 30. D 31.

    76、B 32. A 33. A 34. B 35. A【解析】【分析】本文是记叙文。文章以鸟笼为线索,讲述因为代沟,我和妈妈渐渐疏远,但随着年龄的增长,我们的关系得以恢复,鸟笼现在代表着我对妈妈最好的记忆。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我把它漆成灰色,与主屋相配,还装上了一些架子和妈妈给我的一个小鸟笼。A. match搭配,匹配;B. decorate装饰;C. protect保护;D. build修建。根据句意和常识可知,给房子刷漆上色要讲究色彩搭配,match the main house(与主屋相匹配),符合句意。故选A项。【22题详解】考查动词短语词义辨析。句意:当我提起鸟笼时,一

    77、颗钉子掉了出来,一块顶板掉了下来。A. threw out扔掉;B. put away收拾;C. picked up捡起,拿起;D. took apart拆开。根据“slipped out(滑落)”和“fell off(掉下)”两个动词短语可知,鸟笼应该是被提了起来,在高处。故选C项。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:这精巧的结构经不起锤子的敲击,所以我小心翼翼地用拇指把钉子推回去。A. heavy沉重的;B. delicate脆弱的;精巧的;C. stable稳定的;D. complex复杂的。根据“never bear the tapping of a hammer”和常识可知,鸟笼

    78、是精巧脆弱的物件。故选B项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:这精巧的结构经不起锤子的敲击,所以我小心翼翼地用拇指把钉子推回去。A. nail指甲,钉子;B. hammer锤子;C. shelf架子;D. cage笼子。根据上文“a nail slipped out and a roof slat (板条)fell off.”可知,我要把钉子弄会去,鸟笼才不会散。故选A项。【25题详解】考查连词词义辨析。句意:虽然五美元东西对我妈妈来说是花了大价钱,但对我来说却毫无意义。A. Since自从;B. Unless除非;C. After在之后;D. While虽然。根据“actually a

    79、big 6 for my mother”和“it meant nothing to me”可知,对我和妈妈来说,这个鸟笼的价值是不一样的,我根本不在乎它,用While引导让步状语从句,表示转折对比关系。故选D项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:虽然五美元的东西对我妈妈来说是花了大价钱,但对我来说却毫无意义。A. trouble麻烦;B. purchase购买;C. surprise惊奇;D. waste浪费。根据big和nothing的对比可知,句中是在对比对于鸟笼的不同态度,妈妈花了大价钱购买的东西,我却看不上眼,a big purchase指“一笔大的花费或开销”。故选B项。【27题

    80、详解】考查形容词词义辨析。句意:我与妈妈曾如此冷漠,以至于有时看到那东西放在那里,我就感到很恼火。A. occupied已占用的;B. attached附加的;C. distant 遥远的;D. familiar熟悉的。根据下文“Coming out at the age of eighteen completed the gap and as an adult I would 11seeing her for years.”可知,我成年后,很多年都没有见过妈妈,由此可知我们关系冷漠,疏远。故选C项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:当我告诉她我已经完成了我的第一部小说时,她很激动。A.

    81、novel小说;B. house房子;C. dream梦;D. promise承诺。根据下文“but I just wanted to be 10 and that was why I was writing.”可知,我是搞写作的,所以我完成的是小说。故选A项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道她一直想成为名人的妈妈,但我只是想被听到,这就是我写作的原因。A. target目标;B. writer冬天;C. mother母亲;D. focus焦点。根据下文“but I just wanted to be 10 and that was why I was writing.”中but可

    82、知,妈妈的想法与我不一样,她的想法是功利和虚荣的,想成为名人的妈妈。故选C项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:我知道她一直想成为名人的妈妈,但我只是想被听到,这就是我写作的原因。A. admired敬佩;B. taught教育;C. awarded奖励;D. heard听见。根据句中“but I just wanted to be.”和下文“the gap”可知,我的妈妈之间存在代沟,观念不同,我写作的目的单纯且简单,与妈妈的功利与虚荣相反,我只想让别人知道我的想法,被听到(be heard)。故选D项。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:在18岁我离家时,我们之间的代沟已经无法跨

    83、越,成年后,我多年都没见她。A. benefit from从受益;B. go without没有也行,不做;C. live by以为生;D. insist on坚持。根据“Coming out at the age of eighteen completed the gap”可推知,我和妈妈的代沟在18岁时到达极点,我离开了家,从此不再相见,“go without seeing her for years”表示“多年没见她”。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:但随着时间的流逝,我们两个人都努力弥合我们之间的分歧,这确实奏效了。A. bridge架桥,克服;B. stress强调;

    84、C. tell告诉;D. deepen加深。根据But可知,下文语意有转折,再根据“we each made efforts to.”可推知,我和妈妈都想要忘记过去,架起沟通的桥梁,努力去弥合我们之间的分歧。故选A项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:但随着时间的流逝,我们两个人都努力弥合我们之间的分歧,这确实奏效了。A. work有效,起作用;B. grow生长;C. fade褪色;D. hurt伤害。根据下文“Mum has been away several years. The birdcage sits on the shelf now.”可知,代表着对妈妈的记忆的鸟笼,在妈妈去

    85、世多年后仍在我的书架上,由此可知,我们的关系得到了恢复,作出的努力有效果。故选A项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:它可能随时会散架,但如果散架了,我会修好它。A. desert抛弃;B. fix修复;C. paint画,涂;D. bury埋葬。鸟笼代表着对妈妈的记忆,如果散了,我当然会修好它。故选B项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:不知为何,它保存着我最美好的回忆。A. memory记忆;B. expectation期望;C. thought思想;D. imagination想象。根据上文可知,鸟笼代表着对妈妈的记忆,是我关于妈妈的最美的回忆。故选A项。第二节(共 10 小题;

    86、每题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Emperor Qianlong of the Qing Dynasty felt interested in the local drama during his tour of Southern China. To celebrate his 80th birthday in 1790, he gathered opera troupes (剧团) from different areas around China _36_ (perform) for him in Beijing. When

    87、 the _37_ (celebrate) came to an end, four famous troupes from Anhui Province _38_ (ask) to stay, for audiences were particularly _39_ (satisfy) with their great performances, colorful clothes and interesting facial make - ups. Step by step, it replaced Kunqu Opera _40_ had been popular in the palac

    88、e and among the upper ranks in Beijing. Later, some troupes from Hubei Province came to Beijing and often performed together with the Anhui troupes. The two types of singing _41_ (gradual) combined on the same stage and finally gave birth _42_ a new type that was known as Beijing Opera. Beijing Oper

    89、a absorbed various characteristics of its forerunners (祖先) such as singing and dancing and adapted _43_ (it) in language and style of singing to Beijing audiences tastes. _44_ time goes by, its popularity has spread all over the country, with it _45_ (become) the favorite drama in China.【答案】36. to p

    90、erform 37. celebration 38. were asked 39. satisfied 40. which#that 41. gradually 42. to 43. itself 44. As 45. becoming【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了京剧的起源和发展。【36题详解】考查非谓语动词。句意:1790年,为了庆祝他的80岁生日,他召集了来自中国不同地区的剧团在北京为他表演。此处为动词不定式作目的状语。故填to perform。【37题详解】考查名词。句意:当庆祝活动结束时,来自安徽省的四个著名剧团被邀请留下来,因为观众们对他们出色的表演、多彩的服装和有

    91、趣的面部化妆特别满意。定冠词the修饰名词,空处需填名词celebration作主语,此处表单数概念,故填celebration。【38题详解】考查动词时态语态和主谓一致。句意同上。根据came可知,此处陈述过去发生的事情,使用一般过去时,主语four famous troupes和ask为被动关系,应用被动语态,主语为复数名词,be动词用were。故填were asked。【39题详解】考查形容词。句意同上。be satisfied with为固定短语,意为“对感到满意”。故填satisfied。【40题详解】考查定语从句。句意:渐渐地,京剧取代了在宫廷和北京上流社会流行的昆曲。空处引导定语

    92、从句,先行词Kunqu Opera,指物,在定语从句中作主语,需用关系代词which/that引导。故填which/that。【41题详解】考查副词。句意:这两种唱法逐渐在同一舞台上结合起来,最终产生了一种新的唱法,即京剧。修饰动词combined需用副词作状语。故填gradually。【42题详解】考查固定短语。句意同上。gave birth to为固定短语,意为“产生”。故填to。【43题详解】考查代词。句意:京剧吸收了其前身的歌唱和舞蹈等各种特点,并在语言和演唱风格上进行了调整,以适应北京观众的口味。主语Beijing Opera和宾语一致,需用反身代词itself作宾语。故填itsel

    93、f。【44题详解】考查从属连词。句意:随着时间的推移,它的流行已经传遍了全国,成为了中国最受欢迎的戏剧。表示“随着时间的推移”,需用as引导时间状语从句。位于句首,首字母需大写。故填As。【45题详解】考查非谓语动词。句意同上。“with+宾语+宾语补足语”为固定结构,it和become为逻辑上的主谓关系,需用现在分词becoming作宾语补足语。故填becoming。第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)第一节(满分 15 分)46. 假定你是李华,最近,你校举办了第一届“英语学科节”(English Subject Festival)活动。请给你校的留学生朋友 Harvey 写一封邮件

    94、,介绍这次活动。内容包括:1. 活动目的;2. 主要内容;3. 你的收获。注意:1.词数 80 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯【答案】Dear Harvey,Im writing to share with you the first English Subject Festival in our school.This activity is aimed to stimulate the students enthusiasm for learning English. During this weeklong festival, we held varieties of acti

    95、vities related to English learning, such as learning English songs, spelling contests, English speech contests, and several lectures on foreign culture.We really had a good time and learned a lot from this festival, and we have decided to hold such a festival every year. I hope that you can particip

    96、ate in our English Subject Festival next year.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给留学生朋友 Harvey 写一封邮件,介绍第一届“英语学科节”活动。【详解】1.词汇积累激发:inspirestimulate各种各样:all kinds ofvarieties of演讲:speechlecture参加:take part inparticipate in2.句式拓展简单句变复合句原句:We really had a good time and learned a lot from this festival, and we have

    97、decided to hold such a festival every year.拓展句:Not only did we really have a good time and learned a lot from this festival, but also we have decided to hold such a festival every year.【点睛】高分句型1 During this weeklong festival, we held varieties of activities related to English learning, such as learn

    98、ing English songs, spelling contests, English speech contests, and several lectures on foreign culture. (运用了过去分词作后置定语)高分句型2 I hope that you can participate in our English Subject Festival next year. (运用了that引导宾语从句)第二节(满分 25 分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。Honesty is a vital q

    99、uality of human behavior and always regarded as a virtue.Every time people refer to the topic, I would recall an unforgettable experience which had a deep impact on my growth.I was 16 when one morning, Dad told me I could drive him to Mijas, a town 18 miles away and then take the car in a nearby gar

    100、age to get it serviced.At that time,I had just passed the driving test, and I hardly had a chance to use the car, so I said yes without hesitation.I drove my father to Mijas,promising to pick him up again at 4 pm, then I went to a nearby garage,and put the car in there. Since I had several hours to

    101、spare, I decided to go to a movie theater near the garage to see a movie. However, I was so absorbed in the plot of the movie that l forgot the time. When the last movie finished, I looked at my watch:6 pm.I was two hours late!I thought my father would be very angry if he knew what I was doing. And

    102、he would never let me drive again. So I decided to make up an excuse. Then, I drove to the appointed place,my father was sitting in a corner, waiting patiently. I first apologized for being late, then told him that I wanted to get there as soon as possible, but that something was wrong with some of

    103、the main parts of the car.I would never forget the way he looked at me. “ Im very disappointed that you thought you had to lie to me, Jason.” My father looked at me again and said, “When you didnt show up on time, I called the gas station and asked if there was anything wrong. They told me you never

    104、 picked up the car. So, you see, I know theres nothing wrong with the car at all.”Paragraph 1A wave of guilt swept over me._Paragraph 2Im going to walk home now and think where I have gone wrong all these years,father said to me._【答案】Paragraph 1:A wave of guilt swept over me. I had to admit the fact

    105、 that I had gone to the movies and that was the real reason why I was late. Dad listened carefully as a sadness passed through him,“Im angry, not with you but with myself. You see. I realize that I have failed as a father if after all these years you feel that you have to lie to me. I have failed be

    106、cause I have brought up a son who cannot even tell the truth to his own father.Paragraph 2:“Im going to walk home now and think where I have gone wrong all these years”, father said to me. “But father, its exactly eighteen miles home from here, and its dark. You cant walk back. ”I begged. My protest

    107、s, my apologies and the rest of my words were useless. I had let my father down and I was about to learn one of the most painful lessons of my life. Dad began walking along the dusty roads. I quickly jumped in the car and followed behind. I apologized all the way, telling him how sorry I was, but he

    108、 simply ignored me. For 18 miles he kept walking. Seeing my father in so much pain was the most awful experience that I have ever faced. However it was also the most successful lesson.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,作者驾车去接他的父亲,但是他因为去看电影而耽误了时间后,他谎称去修车了,最后谎言被拆穿了,这使得父亲非常生气。【详解】续写部分分为两段,第一段开头是:一股负疚感席卷了我,

    109、我不得不承认我去看电影了,这才是我迟到的真正原因,所以应该写父亲对此的反应是什么以及父亲的情感此时影视什么样的。第二段开头是:父亲对我说:“我现在要走回家,想想这些年来我哪里做错了。”本段应该写父亲对我这么做的反应是什么以及我的心里活动是什么以及我从这件事情当中得到了什么经验教训。续写时要求所续写短文的词数应为150左右;按要求完成写作任务。【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:I had to admit the fact that I had gone to the movies and that was the real reason why I was late.这句话运用了why引导的定语从句;文章也使用了一些固定词组,如pass through; brought up; letdown等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:湖北省仙桃中学、天门中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语B卷试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565788.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1