湖北省武汉市第四中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省武汉市第四中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 湖北省 武汉市 第四 中学 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年上学期武汉四中高一十月月考英语试题试卷满分:150 分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man prefer to do tonight?A. Attend a concert. B. See a film. C. Watch TV.2. What is the relationship between the speake
2、rs?A. Strangers.B. Husband and wife.C. Trainman and passenger.3. When did the woman come back home?A. At 8: 00. B. At 10: 00. C. At 11: 00.4. Why does the woman like the Blue Moon Restaurant?A. Its near her house.B. The price is reasonable.C. She likes the music there.5. What will the woman do?A. Ta
3、ke a bath. B. Cook a meal. C. Make a call.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Why does the woman call the man?A. To arrange a meeting.B. To invite him to her party.C. To ask about
4、his Christmas plan.7. Where is the mans factory?A. In London. B. In Leeds. C. In Bath.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. What day is it today?A. Wednesday. B. Tuesday. C. Monday.9. What subject did the man choose at last?A. History. B. Biology. C. Geography.10. What came with the womans reading list?A. Her cla
5、ss schedule. B. Her school reports. C. Her activity plans.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What can be found on the 5th floor?A. Baby furniture. B. Household furniture. C. Office furniture.12. When will the shopping mall close today?A. At 3: 00 pm. B. At 6: 00 pm. C. At 9: 00 pm.13. What do we know about t
6、he shopping mall?A. There is a sale today.B. Free umbrellas are available(可用的).C. It is open during the national holiday.听下面一段对话,回答第14至第16三个小题。14. What did Andrew do in the park?A. He rode a bike. B. He played soccer. C. He walked by the lake.15. What can we learn about the Latino guys?A. They were
7、lying on the grass.B. They are good at basketball.C. They speak Spanish.16. Where did the man find his keys at last?A. In his pocket. B. In his car. C. In the sandbox.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. How old is Brandon?A. 5 years old. B. 10 years old. C. 12 years old.18. Where was Brandon last seen?A. In t
8、he frozen foods section.B. In the sporting goods section.C. In the toys section.19. What is Brandon wearing?A. A white shirt and a red baseball cap.B. Blue jeans and a black baseball cap.C. A black shirt and blue jeans.20. What should customers do if they see Brandon?A. Take him to the Pizza Hut.B.
9、Call the security department.C. Help him get to the security desk.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFrom the tropical paradise of United StatesMiami to South Chinas innovative city Shenzhen, The Lonely Planet released a list of top 10 cities which are wort
10、h visiting in 2019.It covers a mix of well-known and less-known destinations.Those places include second place Shenzhen,China;Novi Sad,Serbia in third place;Miami,Florida in fourth place,and Kathmandu,Nepal rounding out the top five.Lets have a brief look at some of these attractive places.Copenhage
11、n,DenmarkWith its modern design,15 Michellin-starred restaurants and highly bike-friendly culture,it is not surprising that Denmarks capital has topped The Lonely Planets top 10 cities list.Copenhagens street food scene is developing fast in Refshaleon, a former industrial area with a food and craft
12、 market,Reffen.Novi Sad SerbiaWhile Novi Sad is not a noted as the capital of Belgrade,its much more fashionable.Its home to the countrys annual EXIT! Festival,which is held each July at the 18th century-era Petrovaradin Fortress.The festival contributes to a vibrant music and arts scene and a youth
13、ful atmosphere.2019 European Youth Capital was held in Novi Sad.It may be a practice run for 2021,when the city will observe the important title of European Capital of Culture. Kathmandu,NepalThree years after it was struck by a destructive earthquake,Kathmandu is welcoming visitors to a city which
14、is much quieter,by design.With cars banned from the historic center and motor horns banned across the Kathmandu Valley,its much quieter than it used to be in the past.1. In which city can you enjoy riding bikes?A. Shenzhen,ChinaB. Kathmandu,NepalC. Novi Sad,SerbiaD. Copenhagen,Denmark2. In Novi Sad,
15、Serbia you can_.A. experience a quieter life styleB. visit the food and craft market,ReffenC. try delicious food in Michellin-starred restaurantD. appreciate energetic music and art with the young people.3. Where does the passage most probably come from?A. A science reportB. A book reviewC. A magazi
16、neD. A realistic novel【答案】1. D 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了孤独星球发布的2019年十大值得一游的城市中的三个城市。【1题详解】细节理解题。根据第二段“With its modern design, 15 Michelin-starred restaurants and highly bike-friendly culture, it is not surprising that Denmarks capital has topped Lonely Planes top 10 cities list.(凭借其现代的设计、15家米
17、其林星级餐厅和高度的自行车友好文化,丹麦首都荣登孤独星球杂志评选的十大城市榜首并不奇怪)”可知,在丹麦哥本哈根可以享受到高度友好的自行车文化。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Novi Sad, Serbia部分中“The festival contributes to a vibrant music and arts scene and a youthful atmosphere.(这个节日营造了一个充满活力的音乐和艺术场景和一个年轻的氛围)”。由此可知,在Novi Sad,你可以和年轻人享受充满活力的音乐和艺术。故选D。【3题详解】推理判断题。根据第一自然段“The Lonely Pla
18、net released a list of top 10 cities which are worth visiting in 2019”可知,文章主要介绍了三个孤独星球发布的2019年十大值得一游的城市。由此可推知,文章最有可能来自一本杂志。故选C。BAn elephant was standing and picking leaves from a tree. A small fly came, flying and buzzing near his ear. The elephant waved it away with his long ears. Then the fly came
19、 again and the elephant waved it away once more.This happened several times. Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy? Why cant you just stay in one place? ”The fly answered, “I am interested in whatever I see, hear or smell. My five senses, and everything that happens aro
20、und me, pull me here and there and I cannot resist (抵抗) them. What is your secret? How can you stay so calm and still? ”The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, an
21、d so, keep my mind calm and still. Now that I am eating, I am completely enjoying eating. In this way, I can just focus on enjoying my food. ”After hearing these words, the flys eyes opened wide and a smile appeared on his face. He looked at the elephant and said, “I understand! I will always be res
22、tless if I let my senses control me. On the other hand, if I try to use some self-control, my mind will become calm and Ill be able to stay still. ”It is said that the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it. But if you can control what you pay attention to, you can control
23、 your mind.4. The fly thought he moved around a lot because _.A. he had nowhere to landB. he couldnt see things clearlyC. he was interested in everything around himD. his five senses couldnt work with each other5. According to the elephant, what is the key to staying calm?A. Being in control of ones
24、 senses.B. Enjoying eating.C. Being able to find peace.D. Focusing on many things at the same time.6. Which of the following is TRUE according to the story?A. The fly can resist everything that happens around him.B. The five senses always rule the elephant.C. The fly will be calm if the senses contr
25、ol him.D. The elephant can focus on what he is doing.7. Which of the following can be the best title for this passage?A. Stay Still and CalmB. Focus on More Than One ThingC. Pay Attention to Your FeelingsD. Take Control of Your Mind【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章通过大象和苍蝇的对话,说明头脑是不安分的,会关注着它面
26、前的一切。但是如果你能控制你所关注的东西,你就能控制你的思维。【4题详解】细节理解题。由第二段中的“Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy? Why cant you just stay in one place? ”(然后大象问苍蝇:“你为什么这么烦躁和吵闹?你为什么不能待在一个地方?”)”和第三段中的“The fly answered, “I am interested in whatever I see, hear or smell. (苍蝇回答说:我对我所看到的、听到的或闻到的一切都感兴趣)
27、”可知,苍蝇认为它经常四处走动是因为它对周围的一切都感兴趣。故选C项。【5题详解】细节理解题。由第四段中的“The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep my mind calm and still. (大象停止进食,说:我的五种感官不支配我。我控制着自己我的感官
28、不告诉我该做什么。这有助于我专注于我所做的一切,所以,保持头脑冷静)”可知,大象控制着自己,所以五感不会支配大象的行动,大象能保持安静,因此保持冷静的关键是控制自己的感官。故选A项。【6题详解】细节理解题。由第四段“The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule me. I am in control of myself my senses do not tell me what to do. This helps me stay focused on whatever I do, and so, keep m
29、y mind calm and still. Now that I am eating, I am completely enjoying eating. In this way, I can just focus on enjoying my food. ”(大象停止进食,说:我的五种感官不支配我。我控制着自己我的感官不告诉我该做什么。这有助于我专注于我所做的一切,所以,保持头脑冷静。现在我在吃,我完全享受着吃。这样,我就可以专注于享受我的食物了)”可知“大象可以专注于它正在做的事情”表述正确。故选D项。【7题详解】主旨大意题。由上文“大象与苍蝇的对话”和最后一段“It is said th
30、at the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it. But if you can control what you pay attention to, you can control your mind. (有人说,头脑是不安分的,关注眼前的一切。但是如果你能控制你所关注的,你就能控制你的思想)”可知,D项“控制你的思想”符合文意。故选D项。CEarthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their d
31、esigners say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthquake.This robot, looking like a helicopter, is called the detector (探测器) bot. At about 4 metres long, it took about 4 years to develop the model. Its main functions are to collect information from th
32、e air, and deliver goods of up to 30 kilos to people trapped by an earthquake.This robot is equipped with a high 360degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and also be able to send the latest pictures from the quake area.Dr Qi Juntong, from Chinese Academy of Sciences, said, The mos
33、t important feature of this robot is that it doesnt need distant control. We just set the information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3,000 metres, and as fast as 100 kilometres per hour.This robot has a different function it can change as the environment chang
34、es. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers cant go.The robot is equipped with a camera that can work in the dark, as well as a detector that not only finds people, but can also detect poisonous gas.Another use for the rescuers is the supply bot, with its 10met
35、relong pipe. People trapped in the ruins will be able to get supplies including oxygen and liquids.Experts have said that the robots will be produced, and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as next year.8. We can learn from the passage that the earthquake rescue robot _.A.
36、is unable to deliver goodsB. is designed to predict the earthquakeC. can send pictures even at nightD. can be used to clear away poisonous gas9. According to Dr Qi Juntong, the earthquake rescue robot _.A. has a unique shapeB. has more functionsC. is equipped with more advanced camerasD. can work by
37、 itself once given the information10. The robot can find people in an earthquake with the help of _.A. a remote controlB. a detectorC. a long pipeD. a helicopter11. What is the passage mainly about?A. Some information about earthquakes.B. How to build earthquake rescue robots.C. An introduction to a
38、 kind of earthquake rescue robots.D. Different earthquake rescue robots in the world.【答案】8. C 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要从外形、功能、用途等方面介绍了地震救援机器人。【8题详解】细节理解题。由文章第三段“This robot is equipped with a high 360degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and also be able to send the latest
39、 pictures from the quake area.”这个机器人配备了一台高位360度全景的相机。它可以夜以继日地工作,给地震地区发送的最新照片。可知这个机器人即使是在晚上也可以发送照片。故选C项。【9题详解】细节理解题。 由文章第四段 “Dr Qi Juntong, from Chinese Academy of Sciences, said, The most important feature of this robot is that it doesnt need distant control. We just set the information on it, and t
40、hen it takes off, and lands by itself.” 中国科学院的齐军统博士说:“这个机器人最重要的特点是它不需要远程控制。我们只需要在上面设置信息,然后它就会自动起飞和降落。可知这个地震救援机器人在得到信息后就会自己工作。故选D项。【10题详解】细节理解题。由文章第六段“The robot is equipped with a camera that can work in the dark, as well as a detector that not only finds people, but can also detect poisonous gas.” 该
41、机器人配备了一个可以在黑暗中工作的摄像头,以及一个探测器,不仅可以发现人,还可以检测有毒气体。可知在摄像头和探测器的帮助下,机器人可以发现人。故选B项。【11题详解】主旨大意题。通过阅读全文,根据第一段“Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthqu”可知,地震救援机器人在北京经历了
42、最后的测试。他们的设计师说,有了这些机器人,救援人员就能在地震期间争取到更多时间救人。以及下文主要从外形、功能、用途等方面介绍了地震救援机器人。所以短文主要是介绍一种地震救援机器人。故选C项。DPeople eat more when they are glued to the television and the more entertaining the program is, the more they eat, according to a new research.It seems that distracted(分心的)brains do not notice what the m
43、outh is doing, said Dr. Alan Hirsch, neurological director of the Smell and Taste Treatment and Research Foundation in Chicago.Hirsch explored the impact of smell, taste and eating behaviors while watching TV by measuring potato chip consumption. Forty-five volunteers ate as many chips as they wante
44、d every six minutes while they watched monologues by late-night talk show hosts David Letterman and Jay Leno. They were still given chips to eat when the television was off. Hirsch found people ate an average of 44 percent more chips while watching Letterman and 42 percent more while viewing Leno, t
45、han when they did not watch TV.If you concentrate on how the food tastes, youll eat less because youll feel full faster, Hirsch said in an interview at the Endocrine Societys annual meeting in Toronto. So if thats the case, lets look at the opposite. What if youre distracted? If youre distracted, in
46、 theory, then youd eat more.Through his research at the foundation, Hirsch has helped people overcome the loss of sense of smell and sense of taste. which typically results in weight gain because the brain does not know when it should stop eating.The ventromedial nucleus(腹内侧核)in the hypothalamus( 下
47、丘脑), where the so-called satiety(饱腹感)center is located. tells the body whether it is hungry or full. It is inhibited or tricked, the result can be changes in eating patterns, he said.People who cook spaghetti all day dont feel like eating spaghetti at the end of the day, said Hirsch, By being expose
48、d to a smell all day long its tricking the hypothalamus.Volunteers were asked to concentrate on the sensory characteristics of the food such as taste and smell. Researchers say these sensory clues, in addition to inner body changes. mark satiety.But when distracted. a person does not pay attention t
49、o either the bodys sensations of feeling full, or to the sensory characteristics of the food.Many studies have linked being fat to watching television and that link is likely due to inactivity, Hirsch said. But perhaps entertaining shows are also contributing.If you want to lose weight, turn off the
50、 television or watch something boring, he said.12. When Hirsch conducted the research, he_A. evaluated the degree of the volunteers loss of taste.B. measured the amount of the chips the volunteers ate.C. analyzed the volunteers preference on TV programs.D. counted the minutes the volunteers spent on
51、 TV programs.13. According to the research, when will you feel full faster?.A. When we are distracted.B. When we focus on how the food tastes.C. When we are watching entertaining programs.D. When the brain doesnt know when it should stop eating.14. Why does the author mention People who cooks paghet
52、ti all day dont feel like eating it at the end of the day?A. It tells us that eating spaghetti is inhabited.B. It indicates that spaghetti doesnt taste good at the end of the day.C. It tells us that people who cook spaghetti don like eating spaghetti.D. It shows that smell is telling the hypothalamu
53、s that the body is full.15. What is the main purpose of the article?A. To prove that being fat is linked to inactivity.B. To reveal the relationship between TV programs and eating behaviors.C. to explain why watching television makes people eat more and gain weight.D. To find how sensory characteris
54、tics of the food affects peoples feelings of eating.【答案】12. B 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要解释了看电视会让人吃得更多,体重增加及其产生的原因。【12题详解】细节理解题。根据第三段“Hirsch explored the impact of smell, taste and eating behaviors while watching TV by measuring potato chip consumption.(赫希博士通过测量薯片的摄入量,研究了看电视对嗅觉、味觉和饮食行为的影响。
55、)”可知,当赫希进行这项研究时,他测量了志愿者吃薯片的量。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第四段“If you concentrate on how the food tastes, youll eat less because youll feel full faster(如果你把注意力集中在食物的味道上,你会吃得更少,因为你会更快地感到吃饱。)”可知,当我们把注意集中在食物的味道上时,我们会更容易感到吃饱。故选B项。【14题详解】细节理解题。结合第六段“The ventromedial nucleus(腹内侧核)in the hypothalamus(下丘脑), where the
56、 so-called satiety(饱腹感)center is located, tells the body whether it is hungry or full.(下丘脑腹内侧核,也就是所谓的饱腹中枢所在的位置,会告诉身体它是饿了还是饱了。)”和第七段“People who cook spaghetti all day dont feel like eating spaghetti at the end of the day, said Hirsch, By being exposed to a smell all day long its tricking the hypothal
57、amus.”(赫希说:“那些整天做意大利面的人在一天结束后就不想再吃意大利面了,整天暴露在一种气味中会欺骗下丘脑。”)”可知,整天做意大利面的人在一天结束后就不想再吃意大利面,是因为气味“告诉”下丘脑,身体已经吃饱了。故选D项。【15题详解】推理判断题。根据第一段“People eat more when they are glued to the television, and the more entertaining the program is, the more they eat, according to a new research.(一项最新研究表明,人们在全神贯注看电视时吃得
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-566860.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
人教版高中英语Book 5 Unit 4 reading Getting the scoop教学课件共17张PPT.ppt
