2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷04(新高考卷).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020 2021 学年 英语 学期 期中 测试 04 新高 考卷
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷04(新高考卷)第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAlabama: Gulf ShoresSnowbirds head south to Alabamas sunny coast for the winter,but Gulf Shores and its neighbor Orange Beach offer plenty to do for a family vacation as well.It might be a
2、bit freezing for swimming in the sea,but the miles of clean coastline is perfect for walks and picnics.Mild temperatures also create ideal conditions to enjoy the areas golfing,fishing,hiking,and kayaking spots.Alaska:FairbanksThe Alaskan wilderness seems even more beautiful in the winter.Check out
3、the World Ice Art Championships beginning in February for amazing frozen sculptures,then visit nearby Chena Hot Springs for an outdoor winter soak in this natural thermal spa.Winter pleasant activities in Fairbanks include ice fishing,dog sledding,snowmobiling,and snowshoeing,winter hiking.Arizona:S
4、cottsdaleAll of Arizona can be beautiful in winter,but the higher elevations and northern areas of the state may be colder than youd expect.Outside of Phoenix,the town offers superb golfing and spa resorts for a relaxing mid-winter break.In addition to urban delights like art galleries,boutiques,win
5、e-tasting rooms,and restaurants,adventure outside the city for breathtaking desert are favorite sites in Scottsdale.Arkansas:Little RockMartin Luther King Day(January 21)and Black History Month(February)are the perfect time to explore the history of the Civil Rights Movement in Little Rock.The city
6、also features classical museums:The Arkansas Arts Center has a not-to-be-missed collection of drawings as well as paintings and photographs;the Museum of Discovery delves into science and natural history;and the historic Old State House Museum explores Arkansasrole in the Civil War.Plus,Little Rocks
7、 arts and culture scene prosperities in the downtown River Market district.1.Where can the tourists enjoy ice sports?A.Gulf Shores.B.Fairbanks.C.Scottsdale.D.Little Rock.2.Which activity is pleasant in Gulf Shores?A.Going ice fishing.B.Visiting classical museums.C.Adventuring breathtaking desert.D.E
8、njoying family picnics.3.What is the purpose of the text?A.To recommend historical museums.B.To present snow recreations.C.To advertise water activities.D.To introduce winter destinations.【答案】1.B2.D3.D【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了美国的格尔夫海岸、费尔班克斯、斯科茨代尔和小岩城等四个冬季旅游的好去处。1.细节理解题。根据第二部分中的“Winter pleasant activities i
9、n Fairbanks include ice fishing,dog sledding,snowmobiling,and snowshoeing,winter hiking.”(冬天费尔班克斯的快乐活动包括冰上钓鱼、狗拉雪橇、雪地摩托,还有雪鞋,冬季徒步旅行)可知,游客在费尔班克斯可以体验冰上运动,故B项正确。2.细节理解题。根据第一部分中的“but the miles of clean coastline is perfect for walks and picnics.”(但是数英里长的清洁海岸线非常适合散步和野餐)可知,在格尔夫海岸野餐是令人非常愉快的,故D项正确。3.推理判断题。通读
10、全文可知,本文主要介绍了格尔夫海岸、费尔班克斯、斯科茨代尔和小岩城等四个冬季旅游的好去处,文章的目的就是介绍这四个旅游目的地,故D项正确。BPoet William Stafford once said that we are defined more by the detours (绕行路) in life than by the narrow road toward goals. I like this image. But it was quite by accident that I discovered the deep meaning of his words.For years
11、we made the long drive from our home in Seattle to my parents home in Boise in nine hours. We traveled the way most people do: the fastest, shortest easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hates confinement (限制) and have strong opinions about everything.Road trip
12、s felt risky, so I would drive fast, stopping only when I had to. We would stick to the freeways and arrive tired.But then Banner, our lamb was born. He was rejected by his mama days before our planned trip to Boise. I had two choices: leave Banner with my husband, or take him with me. My husband ma
13、de the decision for me.That is how I found myself on the road with four kids, a baby lamb and nothing but my everlasting optimism to see me through. We took the country roads out of necessity. We had to stop every hour, let Banner shake out his legs and feed him. The kids chased him and one another.
14、 Theyd get back in the car breathless and energized, smelling fresh from the cold air.We explored side roads, catching grasshoppers in waist-high grass. Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best
15、ride down the freeway. Here was life. And new horizons.We eventually arrived at my parents doorstep astonishingly fresh and full of stories.I grew brave with the trip back home and creative with my disciplining technique. On an empty section of road, everyone started quarreling. I stopped the car, o
16、rdered all kids out and told them to meet me up ahead. I parked my car half a mile away and read my book in sweet silence.Some road trips are by necessity fast and straight. But that trip with Banner opened our eyes to a world available to anyone adventurous enough to wander around and made me reali
17、ze that a detour may uncover the best part of a journey-and the best part of yourself.4.Why did the author use to take freeways to her parents home?A.It was less tiring.B.It would be faster and safer.C.Her kids would feel less confined.D.She felt better with other drivers nearby.5.What does the auth
18、or discover from the trip according to Paragraph 6?A.Freeways are where beauty hides.B.Getting close to nature adds to the joy of lifeC.Enjoying the beauty of nature benefits ones healthD.One should follow side roads to watch wild animals6.Why did the author ask the kids to get out of the car on the
19、ir way back home?A.To give herself some time to read.B.To order some food for them.C.To play a game with them.D.To let them cool down.7.What could be the best title for the passage?A.Charm of the DetourB.The Road to BraveryC.Creativity out of NecessityD.Road trip and Country Life【答案】4.B5.B6.D7.A【解析】
20、【分析】本文是一篇记叙文。主要讲作者一次带着孩子和小羊羔Banner去父母家的绕道旅行,发现绕道旅行的魅力。4.细节理解题。根据文章We traveled the way most people do: the fastest, shortest easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hates confinement (限制) and have strong opinions about everything. 我们大多数人旅行的方式:最快,最简单的路,尤其是当我独自一人和四个
21、吵闹的,不安分的,讨厌限制和有强烈意见的孩子一起的时候。因此可知作者认为freeways更快,更安全,故选B。5.推理判断题。第六段Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway.和最后一段都说明作者很开心,由此可以推断,这段旅程是生活中最美好的,因此接近自然可以增加生活的乐趣,故选B。6.细节理解题。根据文
22、章On an empty section of road, everyone started quarreling. I stopped the car, ordered all kids out and told them to meet me up ahead. 在一段空旷的道路上,孩子们都开始争吵。我停下车,命令所有的孩子都下车,让他们在前面等我。根据前面孩子们争吵,可知作者让孩子下车去冷静,故选D。7.主旨大意题。文中第一句Poet William Stafford once said that we are defined more by the detours (绕行路)in li
23、fe than by the narrow road toward goals. 诗人William Stafford曾经说过,我们更多地被定义为生活中的绕行路,而不是通往目标的狭窄道路。 和最后一段都说明绕行路的魅力,因此A选项Charm of the Detour“绕行路的魅力”符合中心思想,更适合做标题,故选A。CBritains first zero-carbon homes are being builtand they look like something from a science-fiction movie.There are 25 eco-friendly homes c
24、urrently being built in Southmoor, near Abingdon, Oxon. Buyers are able to have the final say on floor layouts,kitchens and bathrooms. One three-bedroom home is on the market for801 ,000,with a custom build available to suit your own specification. These eco-friendly houses are powered entirely by e
25、lectricity from solar panels around the houses. They also have advanced ventilation (通风) systems, making sure that temperatures inside the building dont go beyond 25 for more than 10% of hours annually, as well as mini heat pumps to generate (产生) the heating and hot water on-site. Part of the coolin
26、g design includes avoiding east-or west-facing windows, and window shading.And theyre in high demand. Ian Pritchett, of Ssassy Property, thinks the Government should do more to promote the construction of this type of housing. “Unfortunately, the Government relaxed the proposed 2016 zero-carbon targ
27、ets after being lobbied(游说)by house builders,” Ian explained. “At present, the main house-building corporations control the land and only build at the rate they are sure will sell, keeping the UKs housing shortage so that the normal rules of supply and demand dont apply. When there is a shortage of
28、housing, buyers have to purchase what is available rather than what they might want.”In any sensible society, we would expect the planning system to actively encourage zero-carbon houses,and he tough on anyone failing to deliver the necessary standard. Instead, we have a planning system that focuses
29、 on other aspects such as numbers of bedrooms, garden sizes, and parking places. These are important aspects, but they pale into insignificance compared to the catastrophic consequences of climate change.8.What can a purchaser do before buying the type of housing?A.Negotiate its price.B.Choose where
30、 to build it.C.Decide how the inside of it looks.D.Design its ventilation.9.How do people react to the zero-carbon homes?A.Welcome.B.Uncaring.C.Skeptical.D.Demanding.10.What do house-building companies intend to do?A.Balance the “supply and demand” of houses.B.Purchase more land to stop climate chan
31、ge.C.Build more houses powered by the sun.D.Make it more difficult to buy houses.11.Whats the authors attitude to the Governments planning system?A.Satisfied.B.Disapproving.C.Worried.D.Ambiguous.【答案】8.C9.A10.D11.B【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了英国首个零碳家园的建设。涉及了零碳家园的基本特点、供求情况以及政府对此的态度。8.细节理解题。由第二段中的“Buyers are abl
32、e to have the final say on floor layouts,kitchens and bathrooms. One three-bedroom home is on the market for801 ,000,with a custom build available to suit your own specification.(买家可以对楼层布局、厨房和浴室拥有最终决定权。市场上有一套三居室的房子,售价为80.1万英镑,可以根据自己的需求定制。)” 可知买家可以决定这种房屋的内部布局。故选C。9.细节理解题。由第三段中的“And theyre in high dem
33、and. Ian Pritchett, of Ssassy Property, thinks the Government should do more to promote the construction of this type of housing.(这种房子需求量很大。Ssassy房产公司的伊恩普里切特(Ian Pritchett)认为,政府应该为促进这类住房的建设做出更多努力。)”可知,人们很欢迎这类房子。故选A。10.细节理解题。由第三段中的“At present, the main house-building corporations control the landbuye
34、rs have to purchase what is available rather than what they might want. (目前,主要的房屋建筑公司控制着土地,只按他们确信会出售的速度建造房屋,这使得英国的住房短缺,使房屋“供应和需求”难以达到的正常要求。当房屋短缺时,购房者不得不购买现在所有的,而不能买他们想要的。)”可知,房屋建造公司想让购房更为困难。故选D。11.推理判断题。最后一段作者谈到:在任何一个理性的社会,我们都希望房屋规划系统积极鼓励零碳排放的住房,并对任何未能达到必要标准的人采取严厉措施。相反,我们的房屋规划局却专注于其他方面的规划,比如卧室数量、花园面
35、积和停车位。这些都是重要的方面,但与气候变化的灾难性后果相比,它们就显得微不足道了。由此可知,作者对政府的房屋规划持不同的意见。A. Satisfied满意的;B. Disapproving 不赞同的;C. Worried担心的,担忧的;D. Ambiguous模棱两可的。故选B。DOne rainy afternoon, I was on a crosstown bus when a young woman jumped on. She had a child with her who was about three or four years old. The bus was full,
36、bumpy(颠簸的), and it soon got noisy, as her kid began crying he was upset that he couldnt sit next to his mother. She looked embarrassed.Then another woman, a little older, stood up and moved so that the mother and child could sit together. The mum smiled as a thank-you. And then three words came out
37、of the older womans mouth that raised the entire energy of that bus ride: “Ive been there.”Simple, undramatic, and honest. In that moment, it seemed to unite the diverse people of the city. Why? Because almost all experiences are shared human experiences. Theyre universal. We forget that as we go th
38、rough life, focused on our own troubles and needs which are actually less unique than we think.Sometimes painful past experiences prevent us from wanting to open up to others because we dont want to revisit our own history. But a wonderful way to honor your past hurt is to help comfort anothers curr
39、ent pain.When I was a little girl, we lived on donations from local families and clothing from the lost and found baskets. It was shameful for me at the time I lived in fear of being caught in a friend s cast-off item.Even when it was warmer, I refused to take off a layer in the classroom for this r
40、eason. Now I dont meet people who are in this exact situation, but I do notice when someone is struggling with financial shame or feels less than other people they meet. And Im quick to say some version of, Ive been there.Can the essence of these three words help you make a small difference right no
41、w? It can be as simple as volunteering your seat, sharing some helpful advice, or even lightening the mood with a joke when you notice that someones uncomfortable because were all in this together.12.What influence did the older womans words have on the people around?A.Causing discomfort.B.Breaking
42、long silence.C.Creating a heated debate.D.Inspiring common feelings.13.What does the author think of personal troubles and needs?A.They are mostly shared experiences.B.They dont really matter to anyoneC.They will be forgotten with time.D.They are unique to each individual.14.Why did the author refus
43、e to take off the coat in the classroom?A.Because she had the same sweater with others.B.Because she stole the sweater from someoneC.Because she liked wearing the coat in summer.D.Because she felt embarrassed wearing others clothes.15.Whats the best title for the text?A.Painful Experiences Are No Bi
44、g DealB.The Best Way to Honor Your Past HurtC.True Happiness Comes from Helping OthersD.Three Little Words That Bring Us Together【答案】12.D13.A14.D15.D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章由作者在公交车上看到一位老太太给一对母子让座,老太太对那位母亲说“Ive been there.(我也经历过)”而引发了对这三个字的思考,并联想到自身小时候家中贫困的经历。作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历,这三个字可以帮助安慰别人现在的痛苦,将人们联系在
45、一起。12.推理判断题。根据第二段中And then three words came out of the older womans mouth that raised the entire energy of that bus ride: “Ive been there.”可知接着老太太嘴里说出了三个字:“我也经历过。”这三个字让整趟公车都充满了活力。由此可推知,老妇人的话激发了周围人的共同情感。故选D。13.细节理解题。根据第三段中Because almost all experiences are shared human experiences.可知因为几乎所有的经历都是人类共有的经
46、历。由此可知,作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历。故选A。14.细节理解题。根据第五段When I was a little girl, we lived on donations from local families and clothing from the “lost and found” baskets. It was shameful for me at the time I lived in fear of being caught in a friends cast-off item.可知当我还是个小女孩的时候,我们靠当地家庭的捐赠和“失物招领”篮子里的衣物为生。在当时,
47、这对我来说是很丢脸的我一直生活在恐惧中,害怕被抓住穿着一个朋友丢弃的东西。由此可知,作者在教室里拒绝脱外衣因为她觉得穿别人的衣服不好意思。故选D。15.主旨大意题。根据最后一段Can the essence of these three words help you make a small difference right now? It can be as simple as volunteering your seat, sharing some helpful advice, or even lightening the mood with a joke when you notice
48、 that someones uncomfortable because were all in this together.可知现在,这三个字的本质能帮你做出一点小小的改变吗?它可以很简单,比如自愿让座,分享一些有用的建议,甚至当你注意到某人不舒服时,用一个笑话来缓解情绪因为我们都是在一起的。结合文章由作者在公交车上看到一位老太太给一对母子让座,老太太对那位母亲说“Ive been there.(我也经历过)”而引发了对这三个字的思考,并联想到自身小时候家中贫困的经历。作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历,这三个字可以帮助安慰别人现在的痛苦,将人们联系在一起。由此可知,D选项“让我们走到
49、一起的三个字”最符合文章标题,故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Doctors say anger can be an extremely damaging emotion, unless you learn how to deal with it. They warn that anger can lead to heart disease, stomach problems, headaches, emotional problems and possibly cancer.16
50、. Some people express anger openly in a calm reasonable way. Others burst with anger, and scream and yell. But other people keep their anger inside. They can not or will not express it. This is called repressing anger.For years many doctors thought that repressing anger was more dangerous to a perso
51、ns health than expressing it. They said that when a person is angry, the brain releases the same hormones (荷尔蒙). They speed the heart rate, raise blood pressure, or sugar into the blood, etc. 17.Some doctors say that both repressing and expressing anger can be dangerous. They believe that those who
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
