2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01含解析 牛津译林版 2020 2021 学年 英语 学期 期中 测试 01 解析 牛津 译林版
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01第I卷(选择题)第一部分:阅读理解(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADarrell Blatchley,a marine biologist and environmentalist based in the Philippine city of Davao,received a call from the Philippine,Bureau of Fisheries and Aquatic Resources(渔业与水产资源局) early
2、Friday morning reporting a death of a young whale.When the necropsy(尸检) was performed,Blatchley told NPR,he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach. “It was full of plastic nothing but nonstop plastic,” he said. “It was filled to the point that its stomach was as
3、hard as a baseball. That means that this animal has been suffering not for days or weeks but for months or even a year or more,” Blatchley added.Blatchley is the founder and owner of the DBone Collector Museum,a natural history museum in Davao. In the coming days,the museum will display all the item
4、s found in the whales system. Blatchley and his team work with the Bureau of Fisheries and Aquatic Resources and other organizations to assist in rescue and recovery of marine animals.“Within the last 10 years,we have recovered 61 whales and dolphins just within the Davao Gulf,” he said. “Of them,57
5、 have died due to man whether they took plastic or fishing nets or other waste,or gotten caught in pollutionand four were pregnant.”Blatchley said he hoped that the latest incident would launch the issue of plastic pollution in the Philippines and across the globe. “If we keep going this way,it will
6、 be more uncommon to see an animal die of natural causes than it is to see an animal die of plastic,” he said.1What can be inferred from the second paragraph?AThe whale was starved to death.BBlatchley was shocked at what he found.CThe dead whale must have swallowed a baseball.DBlatchley didnt make p
7、reparations for the necropsy.2What will be shown in the DBone Collector Museum?AWaste collected from the ocean.BThe whole system of the whale.CThings found in the whales body.DMany different tools of whaling.3What is the best title for the text?AA Whale Found Dead of PlasticBStand Up for Protecting
8、WhalesCPlastic Threatening Our ExistenceDNatural Death or Merciless Murder【文章大意】这是一篇新闻报道。文章介绍了在菲律宾一只鲸鱼被发现因吞食了大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧。1B 推理判断题。根据第二段中When the necropsy(尸检) was performed,Blatchley told NPR,he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach.“It was full of pl
9、astic nothing but nonstop plastic,” he said. 在进行尸检时,他对鲸鱼胃中发现的塑料数量感到措手不及。“里面全是塑料,除了不停的塑料什么都没有,”他说。可知,Blatchley在鲸鱼的胃里发现了大量的塑料,他对此毫无准备,这是他意想不到的,因此Blatchley对他的发现感到震惊。故选B项2C 细节理解题。根据第三段中In the coming days,the museum will display all the items found in the whales system. 在接下来的几天里,博物馆将展示在鲸鱼体内发现的所有物品。可知,在鲸鱼
10、体内发现的东西将在这座自然博物馆中展出。故选C项3A 主旨大意题。根据第一段Darrell Blatchley,a marine biologist and environmentalist based in the Philippine city of Davao,received a call from the Philippine,Bureau of Fisheries and Aquatic Resources(渔业与水产资源局) early Friday morning reporting a death of a young whale. 菲律宾达沃市的海洋生物学家和环保人士Dar
11、rell Blatchley周五早上接到菲律宾渔业和水产资源局的电话,报告说一只幼鲸死亡。第二段中he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach.“It was full of plastic nothing but nonstop plastic,” he said. 他对鲸鱼胃中发现的塑料数量感到措手不及。“里面全是塑料,除了不停的塑料什么都没有,”他说。以及最后一段中If we keep going this way,it will be more uncommon to see
12、 an animal die of natural causes than it is to see an animal die of plastic,” he said. 他说:“如果我们继续这样做,动物死于自然原因将比死于塑料制品更加罕见。”可知,本文主要讲述了一只鲸鱼因吞食大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧,因此本文的最佳标题是选项A“一只被发现死于吞食塑料的鲸鱼”。故选A项。BHope has proved a powerful predictor of outcome in every study weve done so far, said Dr. Snyder, a
13、psychologist.In research with 3,920 college students, Dr. Snyder found that the level of hope among freshmen at the beginning of their first term was a more accurate predictor of their college grades than were their S.AT. scores or their grade point averages in high school. Students with high hope s
14、et themselves higher goals and know how to work to attain them, Dr. Snyder said. When you compare students with equal learning ability and past school achievements, what sets them apart is hope.In seeking a way to assess hope scientifically, Dr. Snyder went beyond the usual belief that hope is merel
15、y the sense that everything will turn out all right. This idea is not concrete enough; it fails to clarify two key components of hope, Dr. Snyder said.Having hope means believing you have both the will and the way to accomplish your goals, whatever they may be.Despite the wisdom in the old saying wh
16、ere theres a will theres a way, Dr. Snyder has found that the two are not necessarily connected. In a study of people from 18 to 70 years old, Dr. Snyder discovered: only about 40% of people are hopeful in the technical sense of believing they typically have the energy and means to accomplish their
17、goals; about 20% of the people believed in their ability to find the means to attain their goals, but said they had little will to do so; another 20% have the opposite pattern, saying they had the energy to motivate themselves but little confidence that they would find the means; the rest had little
18、 hope at all, reporting that they typically had neither the will nor the way.Its not enough just to have the wish for something, said Dr. Snyder. You need the means, too. On the other hand, all the skills to solve a problem wont help without the willpower to do it.4What does Dr. Snyder think can bes
19、t predict a freshmans academic performance?AHis S.AT. scores.BHis high school grades.CHis level of hope.DHis family background.5The underlined word concrete in the third paragraph probably means _.AclearBpureCuniversalDpopular6What did Dr. Synder say about the old saying where theres will theres a w
20、ay?AIt is quite realistic.BIt is not inspiring to students.CIt is totally wrong.DIt is not always true in reality.7What can be the most suitable title for the passage?ANo pains, no gains.BHope emerges as key to success.CWill gets it going.DWhere theres a will theres a way.【文章大意】本文是一篇议论文。文章论述成功的关键是“希
21、望”。4C 细节理解题。根据第二段中Dr. Snyder found that the level of hope among freshmen at the beginning of their first term was a more accurate predictor of their college grades than were their S.A.T. scores or their grade point averages in high school.可知,Dr. Snyder认为他的希望程度能最好地预测新生的学习成绩。故选C。5A 词义猜测题。根据第三段中In seek
22、ing a way to assess hope scientifically, Dr. Snyder went beyond the usual belief that hope is merely the sense that everything will turn out all right.(在寻求一种科学评估希望的方法时,Dr. Snyder超越了通常的信念,即希望只是一种感觉,一切都会好起来。)再根据下句中的it fails to clarify two key components of hope(它没有阐明希望的两个关键组成部分),由此推知“这个想法不够具体”,划线词意思是“
23、清楚的,明显的”。故选A。6D 推理判断题。根据第五段Despite the wisdom in the old saying where theres a will theres a way, Dr. Snyder has found that the two are not necessarily connected.可知,对于“有志者事竟成”这句老话,Dr. Synder认为在现实中并不总是这样,两者之间无必然的联系。故选D。7B 主旨大意题。根据第一段Hope has proved a powerful predictor of outcome in every study weve
24、done so far,和下文对希望作用的分析可知,文章主要讲述成功的关键是“希望”。所以B项为最佳主题。CThe other day, my sister and I were sitting in the restaurant, trying to have a conversation, but her children, four-year-old Willow and seven-year-old Luca, would not stop fighting. The arguments-over a fork, or who had more water in a glass-nev
25、er stopped.Then my sister reached into her handbag, produced two shiny iPads, and handed one to each child. Suddenly, the two were quite. They sat playing games and watching videos, and we continued with our conversation.After our meal, as my sister stuffed the iPads back into her bag, she said, “I
26、dont want to give them the iPads at the dinner table, but if they keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future.”Dr. Gary Small, di
27、rector of the Longevity Center at the University of California, Los Angeles says that the brain is highly sensitive to stimuli(刺激物),like iPads and smartphone screen, and if people spend too much time on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that c
28、ould prevent the development of certain communication skills.“Conversations with each other are the way children learn to have conversations with themselves, and learn how to be alone,” said Sherry Turkle, a professor of science, technology and society at the Massachusetts Institute of Technology. S
29、he fears that children who do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密)without risk. However, they need to be able to gather themselves and know who they are. So someday they can form a
30、relationship with another person without a panic of being alone. “If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely,” she said.8What did Willow and Luca fight about?ALittle things.BiPads.CDelicious food.DInteresting things.9How did the authors sister feel about offeri
31、ng children iPads?AShe was critical of it.BShe was uncertain about it.CShe felt it was worth a try.DShe felt surprised at its effect.10According to Dr. Small, what should parents do?AProvide their children with various technologies.BTeach their children communication skills.CLimit their childrens sc
32、reen time.DTalk to their children at the dinner table.11What is Sherry Turkle worried?AChildren are afraid of taking risks.BChildren try to escape from the real world.CChildren cant deal with companion-less situations.DChildren cant live without electronic devices.【文章大意】本文是一篇夹叙夹议文。用iPad让孩子们安静下来似乎很有效
33、,但是这样做究竟对吗?本文就这个议题进行讨论,指出孩子们不应该沉溺于电子设备,而应该在现实交往中学会与人交谈,学会与自己交谈,学会独处。8A 细节理解题。根据第一段The arguments-over a fork, or who had more water in a glass-never stopped(争论为了一把叉子,或者是谁的杯子里的水多从未停止过)可以看出, Willow和Luca为一些小事争吵,故选A。9B 推理判断题。根据第三段she said, “I dont want to give them the iPads at the dinner table, but if t
34、hey keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future.”(她说,“我不想在餐桌上给他们ipad,但如果他们让他们忙上一个小时,这样我们就能安静地吃饭,我通常会把它们交给他们。我担心这对他们有害。我确实担心这会让他们认
35、为在未来的餐桌上使用电子产品是可以的。”)可知,她对此的态度是矛盾的,她并不确定自己的做法是不是正确,故选B。10C 推理判断题。 根据倒数第二段if people spend too much time on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that could prevent the development of certain communication skills (如果人们花太多时间在一种科技产品上,而与父母等人在餐桌上互动的时间更少
36、,就会阻碍某些沟通技能的发展)可知,Dr. Gary Small认为,长时间使用电子设备有碍于孩子们一些沟通技能的发展,因此家长应该限制孩子使用这些设备的时间,故选C。11C 推理判断题。 根据最后一段She fears that children who do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密)without risk(
37、她担心,那些孩子没有学会真实的互动,这往往是个缺陷,他们终会认识到一个完美、闪亮的屏幕带给他们的,是一种没有风险的虚假的亲密感。)可知,Sherry Turkle认为孩子们习惯了电子设备的陪伴,沉浸在虚拟的世界里,会错误地认为随时随地有人陪伴, 而真正的人际交往并不如此,她从而担心这些孩子们由于没有在真实的交往中学会独处,他们也就无法应付没有同伴的情况,故选C。DWhen I was 10 years old, I asked a neighborhood kid who was older than me, “Which city is further west: Reno. Nev., o
38、r Los Angeles?” The correct answer is Reno. Nevada. But he was convinced it was the other way around.He was so convinced that Los Angeles was west of Reno that he was willing to bet me two dollars. So I went into the house to get my Rand McNally Map. The kid looked at the map and said. “The map is d
39、rawn funny.” It wasnt. Was his argument that the map didnt preserve east, west, north and south? What kind of map would that be? I showed him if you trace down the 120-degree west line of longitude (经度)-which runs almost directly through Reno, Nev. - you end up in the Pacific Ocean, somewhere west o
40、f Los Angeles.He replied that lines of longitude dont cross the ocean.What? I told him that the lines of longitude were there to show how far west or east some location was, regardless of whether it was on land or on sea.There was one problem, however. He was bigger than me.I drew a number of conclu
41、sions from this story.There is such a thing as truth, but we often tend to ignore it. Also, its not just thinking something that makes it true. Truth not relative. Its not subjective. It may be hidden. People may wish to ignore it. But there is such a thing as truth and pursuit (追求) of truth: trying
42、 to figure out what has really happened, trying to figure out how things really are.Almost 15 years ago, I came across a story about an innocent man, a man who had been sentenced to death in the Huntsville, Texas, electric chair. And through hard work and luck, I was able to make the movie The Thin
43、Blue Line and to help get him out of prison.What kept me going was the belief that there had to be answers to the questions. “Did he do it?” “Was he guilty or innocent?” “If he didnt do it, who did?” and that I could find an answer to these questions through investigating (调查).Its not that we find t
44、ruth with big “T”. We investigate and sometimes we find things out and sometimes dont. Theres no way to know in advance. Its just that we have to go ahead as though there are answers to questions. We must go ahead as though, in principle, we can find things out-even if we cant. The alternative is un
45、acceptable.I will never know whether the neighborhood kid really didnt understand the logic of my argument about Reno. Nev. Or whether he understood it completely and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt
46、want to pay up. Ill never know.All I know is I never got my two dollars.12Why does the author tell the story of the neighborhood boy?ATo recall his good old days.BTo show his good sense of direction.CTo introduce the topic of finding truth.DTo stress the importance of geography.13Why did the boy say
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
