2020-2022三年高考英语真题分项汇编 专题11 阅读理解记叙文.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020-2022三年高考英语真题分项汇编 专题11 阅读理解记叙文 2020 2022 三年 高考 英语 真题分项 汇编 专题 11 阅读 理解 记叙文
- 资源描述:
-
1、专题11 阅读理解记叙文2022年高考真题1.【2022年6月全国甲卷 D篇】 Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. Then, one after another, Sydney discovered lots of things that were just sort of there broad parks, superb beaches, and a culturally diverse populat
2、ion. But it is the harbor that makes the city.Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a living. I spent the whole morning shuttling back and forth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate ways he for a lunc
3、h break, I to explore the city.“Ill miss these old boats,” he said as we parted.“How do you mean?” I asked.“Oh, theyre replacing them with catamarans. Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. But thats progress, I guess.”Everywhere in Sydney these days, change a
4、nd progress are the watchwords (口号), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “
5、We cant seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. Its a conflict that we arent getting any better at resolving (解决).”On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anth
6、ony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to Australia, brought 2000 years of their culture, the Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. Weve got a foundation built on ancient cultures but with a driv
7、e and dynamism of a young country. Its a pretty hard combination to beat.”He is right, but I cant help wishing they would keep those old ferries.32. What is the first paragraph mainly about?A. Sydneys striking architecture.B. The cultural diversity of Sydney.C. The key to Sydneys development.D. Sydn
8、eys tourist attractions in the 1960s.33. What can we learn about Andrew Reynolds?A. He goes to work by boat.B. He looks forward to a new life.C. He pilots catamarans well.D. He is attached to the old ferries.34. What does Shirley Fitzgerald think of Sydney?A. It is losing its traditions.B. It should
9、 speed up its progress.C. It should expand its population.D. It is becoming more international.35. Which statement will the author probably agree with?A. A city can be young and old at the same time.B. A city built on ancient cultures is more dynamic.C. Modernity is usually achieved at the cost of e
10、legance.D. Compromise should be made between the local and the foreign.【答案】32. C 33. D 34. A 35. A【解析】【文章大意】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者和悉尼人士的交流介绍了悉尼发展中面临的问题。【32题详解】主旨大意题。根据第一段“Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. (20世纪60年代初,澳大利亚悉尼发生了一件
11、大事。这座城市发现了它港口) ”以及“But it is the harbor that makes the city. (但是是港口造就了城市)”可知,本段主要介绍了悉尼发展的关键是港口。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第二段“Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilot Sydney ferryboats for a living. (30岁出头的Andrew Reynolds是个快乐的小伙子,他在悉尼担任渡轮领航员为生)”、第三段“Ill miss these old boats. (我会想念这些旧船的)”以
12、及第五段“Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. (双体船更快,但它们不那么优雅,驾驶起来也不有趣)”可知,渡轮领航员Andrew Reynolds喜欢老式渡船。故选D项。【34题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its p
13、ast, including many of its finest buildings. (悉尼的官方历史学家Shirley Fitzgerald告诉我,在20世纪70年代奔向现代化的过程中,悉尼把很多它的过去都抛在了一边,包括许多最漂亮的建筑)”可推知,Shirley Fitzgerald认为悉尼匆忙奔向现代化,正在失去它的传统。故选A项。35题详解】推理判断题。根据倒数第二段“On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a
14、thoughtful young businessman named Anthony. (另一方面,同时既年轻又古老也有它的魅力。当我遇到一位深思熟虑的年轻商人Anthony时,我考虑到了这一点)”以及最后一段“He is right (他说得没错)”可推知,作者赞同Anthony的观点,认为一座城市可以同时既年轻又古老。故选A项。2.【2022年1月浙江卷 A篇】 For nearly a decade now,Merebeth has been a self-employed pet transport specialist. Her pet transport job was born
15、of the financial crisis(危机)in the late 2000sThe downturn hit the real estate(房地产)firm where she had worked for ten years as an office manager.The firm went broke and left her looking for a new job.One day,while driving near her home,she saw a dog wandering on the road, clearly lost. She took it home
16、,and her sister in Denver agreed to take it. This was a loving home for sure,but 1,600 miles away.It didnt take long for Merebeth to decide to drive the dog there herself. It was her first road trip to her new job.Merebeths pet delivery service satisfies herwanderlust. It has taken her to every stat
17、e in the US except Montana,Washington and Oregon,she says proudly.If she wants to visit a new place, she will simply find a pet with transport needs there.She travels in all weathers.She has driven through 55 mph winds in Wyoming , heavy flooding and storms in Alabama and total whiteout conditions i
18、n Kansas.This wanderlust is inherited from her father,she says.He moved their family from Canada to California when she was one year old,because he wanted them to explore a new place together. As soon as she graduated from high school she left home to live on Catalina Island off the Californian coas
19、t,away from her parents,where she enjoyed a life of sailing and off-road biking.It turns out that pet transporting pays quite well at about $30,000 per year before tax.She doesnt work in summer, as it would be unpleasantly hot for the animals in the car, even with air conditioning.As autumn comes,sh
20、e gets restless the same old wanderlust returning. Its a call she must handlealone,though.Merebeth says,When Im on the road, Im just in my own world. Ive always been independent-spirited and I just feel strongly that I musthelp animals.21.Why did Merebeth change her job?A.She wanted to work near her
21、 home.B.She was tired of working in the office.C.Her sister asked her to move to Denver.D.Her former employer was out of business.22.The word “wanderlust in paragraph 2 means a desire to?A.make money.B.try various jobs.C.be close to nature.D.travel to different places.23.What can we learn about Mere
22、beth in her new job?A.She has chances to see rare animals.B.She works hard throughout the year.C.She relies on herself the whole time.D.She earns a basic and tax-free salary.答案:21-23 DDC 解析:本文是一篇记叙文,主要叙述了Merebeth 由于公司破产失业后,在机缘巧合下成为宠物运送员,不仅帮助了动物,而且收获了旅行带来的精神自由。第21题 细节事实题。根据文章第一段第三、四句-The firm went br
23、oke and left her looking for a new job.可知原先公司破厂导致要找份新工作。与D 选项意思一致。故答案选D。第22题 猜测词义题。根据第一段It has taken her to every state in the US except Montana, Washington and Oregon, she says proudly.意思为:她很骄傲的说,这个工作带她到了全美国除蒙大拿,华盛顿,俄勒冈以外的所有的州。可知,她很喜欢到不同的地方旅行。以及第二段:Thiswanderlustis inherited from her father, she sa
24、ys. He moved their family from Canada to California when she was one year old, because he wanted them to explore a new place together.遗传自她的父亲也喜欢探索新地方。故答案选D。第23题 细节理解题。根据最后一段倒数她自己说的话:When I am on the road, Im just in my own world. Ive always been independent-spirited.可知,当她在路上的时候,就只依靠自己。她总是非常独立。故答案选C。
25、2021年高考真题1.【2021新高考1卷 B篇】 By day, Robert Titterton is a lawyer. In his spare time though he goes on stage beside pianist Maria Raspopovanot as a musician but as her page turner. Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.Mr Titterton is chairman of
26、 the Omega Ensemble but has been the groups official page turner for the past four years. His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesnt have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments
27、 on stage.A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot, Mr Titterton explained.Being a page turner requires plenty of practice. Some pieces of music can go for
28、40 minutes and require up to 50 page turns, including back turns for repeat passages. Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of nodding to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.But like all performances, there are moments when thin
29、gs go wrong.I was turning the page to get ready for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand, Mr Titterton said.Luckily I was able to catch them and put them back.Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, although Ms R
30、aspopova has once asked her husband to help her out on stage.My husband is the worst page turner, she laughed.Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say:Turn, turn!Robert is the best page turner Ive had in my entire life.1.What should Titterton be able to do to be a page turn
31、er?A.Read music. B.Play the piano. C.Sing songs. D.Fix the instruments.2Which of the following best describes Tittertons job on stage?A.Boring. B.Well-paid. C.Demanding. D.Dangerous.3What does Titterton need to practise?A.Counting the pages.B.Recognizing thenodding.C.Catching falling objects.D.Perfo
32、rming in his own style.4Why is Ms Raspopovas husbandthe worst page turner?A.He has very poor eyesight.B.He ignores the audience.C.He has no interest in music.D.He forgets to do his job.【文章大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了律师Robert Titterton在空闲时间担任乐谱翻页者,配合钢琴家演出的故事。【解析】1.A【解析】细节理解题。根据题干信息be able to do定位到第三段A lot of sk
33、ills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.可知,做一名page turner需要能够找到音乐中重复的部分,然后翻回到乐谱正确的地方。因此做一名page turner需要能够读懂音乐。故选A。2.C【解析】推理判断题。根据题干选项定位到第五段。分析语境可知,他在工作中有时还要处理突发事件,例如会
34、有翻开一页乐谱的风导致其他的乐谱掉落的情况。因此,可以形容这份工作是让人费神费力的。故选C。3.B【解析】细节理解题。根据题干信息need to practice定位到第四段第一句Being a page turner requires plenty of practice.这句话后面说明了page turner需要能够捕捉到演奏者的点头致意,根据这一信号来翻页,这是需要配合练习的。故选B。4.D【解析】细节理解题。根据题干信息the worst page turner定位到最后一段。分析可知,说话人的丈夫总是过度沉迷于音乐本身而忘记翻页,以至于她必须告诉他该翻页了。故选D。2.【2021全国
35、甲卷 C篇】When I was 9, we packed up our home in Los Angeles and arrived at Heathrow, London on a gray January morning. Everyone in the family settled quickly into the city except me. Without my beloved beaches and endless blue-sky days, I felt at a loss and out of place. Until I made a discovery.Southb
36、ank, at an eastern bend in the Thames, is the center of British skateboarding, where the continuous crashing of skateboards left your head ringing. I loved it. I soon made friends with the local skaters. We spoke our own language. And my favorite: Safe. Safe meant cool. It meant hello. It meant dont
37、 worry about it. Once, when trying a certain trick on the beam(橫杆), I fell onto the stones, damaging a nerve in my hand, and Toby came over, helping me up: Safe, man. Safe. A few minutes later, when I landed the trick, my friends beat their boards loud, shouting:Safe! Safe! Safe!And thats what matte
38、redlanding tricks, being a good skater.When I was 15, my family moved to Washington. I tried skateboarding there, but the locals were far less welcoming. Within a couple of years, Id given it up.When I returned to London in 2004, I found myself wandering down to Southbank, spending hours there. Ive
39、traveled back several times since, most recently this past spring. The day was cold but clear; tourists and Londoners stopped to watch the skaters. Weaving(穿梭) among the kids who rushed by on their boards, I found my way to the beam. Then a rail-thin teenager, in a baggy white T-shirt, skidded(滑) up
40、 to the beam. He sat next to me. He seemed not to notice the man next to him. But soon I caught a few of his glances.I was a local here 20 years ago, I told him. Then, slowly, he began to nod his head.Safe, man. Safe.”Yeah, I said.“Safe.1.What can we learn about the author soon after he moved to Lon
41、don?A.He felt disappointed.B.He gave up his hobby.C.He liked the weather there.D.He had disagreements with his family.2.What do the underlined words Safe! Safe! Safe! probably mean?A.Be careful! B.Well done! C.No way! D.Dont worry.3.Why did the author like to spend time in Southbank when he returned
42、 to London?A.To join the skateboarding.B.To make new friends.C.To learn new tricks.D.To relieve his childhood days.4.What message does the author seem to convey in the text?A.Children should learn a second language.B.Sport is necessary for childrens health.C.Children need a sense of belonging.D.Seei
43、ng the world is must for children.【文章大意】本文是一篇记叙文,作者会议小时候在英国南岸这个伦敦滑板手们段圣地以及和他们一块度过的美好时光。1.A【解析】推理判断题。根据题干关键词 after he moved to London 定位在原文第一段“Without my beloved beaches and endless blue -sky days, I felt at a loss and out of place. 没有我心爱的海滩和无尽的蓝天,我感到不知所措和格格不入。所以,作者是失望的。故选A项。2.B【解析】词义猜测题。根据题干关键词 Safe
44、! Safe! Safe! 定位在原文第三段 And thats what matteredlanding tricks, being a good skater. 这就是重要的着陆技巧,成为一名优秀的滑冰运动员。 表示做得好,所以应该是鼓励的话语。故选B项。3.D【解析】细节理解题。根据题干关键词 when he returned to London 定位在原文第四段 When I returned to London in 2004, I found myself wandering down to Southbank, spending hours there. 当我2004年回到伦敦时
45、,我发现自己在南岸漫步,在那里呆了几个小时。 所以这里是漫步,重温童年时光。故选D项。4.C【解析】写作意图题。根据题干关键词 seem to convey 定位可以判断题目是总结作者写作意图。根据选项关键词,A,a second language B,Sport childrens health C,Children ,sense of belonging(归属感) D,Seeing the world可以得知本文是怀念童年时光,所以C项最合适。故选C项。3.【2021.6 浙江卷】Leslie Nielsens childhood was a difficult one, but he h
46、ad one particular shining star in his lifehis uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career(职业)in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood
47、 Playhouse and making his first television appearance a few years later in 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight yeas until he landed a number of film roles that finally got him noticed.But even then, what he had wasnt quite what he w
48、anted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasnt until 198032 years into his careerthat he landed the role it would seem he was made for inAirplane! That movie led him into the second half of his career where hi
49、s comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly.Did Nielsen then feel content in his career? Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do, but even during his last few year he always had a sense
50、 of curiosity, wondering what new role or challenge might be just around the corner. He never stopped working, never retired.Leslie Nielsens devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that
51、 even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life.1.Why did Nielsen want to be an actor?A.He enjoyed watching movies.B.He was eager to earn money.C.He wanted to be like his uncle.D.He felt he was good at acting.2.What do we know about Nelsen in the second half of his career?A.
52、He directed some high quality movies.B.He avoided taking on new challenges.C.He focused on playing dramatic roles.D.He became a successful comedy actor.3.What does Nielsens career story tell us?A.Art is long, life is short.B.He who laughs last laughs longest.C.Its never too late to learn.D.Where the
53、res a will theres a way.【文章大意】本文记叙文。文章介绍了著名影视明星Nielsen的成名之路。1.C【解析】细节理解题。根据第一段前两句 Leslie Nielsens childhood was a difficult one, but he had one particular shining star in his lifehis uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career(职业)i
54、n acting. 可知,尼尔森的叔叔是著名演员,叔叔赢得的钦佩和尊重激励他成为演员,故选C。2.D【解析】细节理解题。根据第二段最后一句话 That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. 可知,在他职业生涯的后半段,他的喜剧表现已十分卓越,故选D。3D【解析】推断题。根据最后一段最后一句
55、He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life. 可知,尼尔森的故事告诉我们只要不放弃便可成就非凡人生,即有志者事竟成(Where theres a will theres a way.)。2020年高考真题A【2020全国卷II,D】I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic
56、 reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a drea
57、m job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my life. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load
58、up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read ,using different voices ,as though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with th
59、e wonderment of books .Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form generation to generation.As a novelist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant
60、 afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight book piracy(盗版行为) and 1 think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage re
61、aders to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.1. Which word best describes the authors relationship with books as a child?A. Cooperative.B. Uneasy.C. Inseparable.D. Casual.2. What does the underlined phrase “an added meanin
62、g” in paragraph 3 refer to?A. Pleasure from working in the library.B. Joy of reading passed on in the family.C. Wonderment from acting out the stories.D. A closer bond developed with the readers.3. What does the author call on other writers to do?A. Sponsor book fairs.B. Write for social media.C. Su
63、pport libraries.D. Purchase her novels.4. Which can be a suitable title for the text?A. Reading: A Source of KnowledgeB. My Idea about writingC. Library: A Haven for the YoungD. My Love of the Library【文章大意】本文是夹叙夹议文。文章讲述了作者是一个热情的读者,孩提时热衷读书,第一份工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去。作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传
64、图书馆。1. C【解析】推理判断题。根据第一段的 I was always an enthusiastic reader,sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties. I lived out adventures through the books I checked out from the library.(我一直是一个热情的读者,孩提时,有时候每天读多达三本书。故事对
65、我来说就像空气,而其他孩子则打球或参加聚会。我通过从图书馆借阅来的书籍经历冒险)可推断,作者小时候与书是密不可分的。故选C。2. B【解析】词句猜测题。根据上文As I grew older and became a mother可知,我长大了成了一位母亲,结合下文I had several children and books were our main source (来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick
66、out books to read or books they wanted me to read to them(我有几个孩子,书是我们娱乐的主要来源。对于我们来说,坐上车去当地的图书馆是件大事,在那里我的孩子们可以挑选要阅读的书或者想让我给他们读的书)可推断,作者成了母亲以后,带着孩子去图书馆,孩子挑选书籍来阅读,或者作者读给他们听,因此可知图书馆在作者的生活中又增添了新的意义,阅读的乐趣在家庭中代代相传”。故选B。3. C【解析】细节理解题。根据最后一段的I think all writers should support libraries in a significant way w
67、hen they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.( 我认为所有的作家都应该在他们可以的时候以有意义的方式支持图书馆。鼓励读者使用图书馆。在社交媒体上分享图书馆公告。可以的时候常去图书馆,谈论图书馆)可知,作者呼吁其他的作家们支持图书馆。故选C。4. D【解析】主旨大意题。纵观全文可知,文章讲述了作者是一名热情地读者,孩提时喜欢阅读,工作在图书馆。有
68、了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去,作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。因此推断全文围绕“作者对图书馆的爱”展开讲述。故D项“我对图书馆的爱”为最佳标题。故选D。B(2020新高考全国卷I山东卷,B)Jenifer Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from Univer
69、sity of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelors degree.Mauer, of Edgar, Wisconsin, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a loc
70、al technical college, working to pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for a college education. After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling.Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college
71、 to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves: nursing. She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in
72、 the evening to help with her kids. Jenifer received great support from her family as she worked to earn her degree: Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times.Through it all, she remained in good academic standing and graduat
73、ed with honors. Jennifer sacrificed(牺牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study. Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers, she says. However, her children have learned an important lesson
74、witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats pretty powerful.1. What did Jennifer do after high school?A. She helped her dad with his work.B. She ran the family farm on her own.C. She supported herself through college.D.
75、She taught her sisters and brothers at home.2. Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield?A. To take care of her kids easily.B. To learn from the best nurses.C. To save money for her parents.D. To find a well-paid job there.3. What did Jennifer sacrifice to
76、achieve her goal?A. Her health.B. Her time with family.C. Her reputation.D. Her chance of promotion.4. What can we learn from Jenifers story?A. Time is money.B. Love breaks down barriers.C. Hard work pays off.D. Education is the key to success.【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Jennifer在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及家
77、人的帮助完成了四年学位。她的努力不仅让自己以优异的成绩毕业,还给家人,尤其是她的三个孩子树立了榜样,让他们得到了激励。1. C【解析】细节理解题。根据第二段的After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition, because there was no extra money set aside for a college education.(高中毕业后,Jennifer上了一所当地的技术学院来支付她的学费,因为家里没有额外的钱用来支付大学教育)可知,高中毕业后J
78、ennifer通过自己挣钱来完成大学教学,因为家里没有额外的钱。C. She supported herself through college.(她自食其力读完了大学)符合以上说法,故选C项。2. A【解析】细节理解题。根据第三段的She chose the UW-Eau Claire program at Misnistry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and b
79、e home in the evening to help with her kids.(她选择了位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目,因为她可以在离家近的地方攻读四年的学位。她可以开车去上课,晚上可以回家照顾孩子)可知,Jennifer选择位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目是因为离家近,这样便于照顾她的三个孩子。A. To take care of her kids easily.(为了方便照顾她的孩子)符合以上说法,故选A项。3. B【解析】细节理解题。根据最后一段的Jennifer sacrificed to achieve her go
80、al, giving up many nights with her kids and missing important events to study.(Jennifer为了实现自己的目标牺牲了很多,她放弃了很多个和孩子待在一起的晚上,错过了很多重要的活动)可知,为了实现自己的目标Jennifer放弃了和家人待在一起的时光。B. Her time with family.(她与家人的时光)符合以上说法,故选B项。4. C【解析】推理判断题。根据最后一段的Through it all, she remind in good academic standing and graduated wi
81、th honors.(虽然经历了这些,但她一直保持着良好的学术地位,并以优异的成绩毕业)和However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats the pretty powerful.(然而,她的孩子们在见证母亲获得学位的过程中得到了重要的一课。Jennifer是第一代毕业生,这对她的家庭来说是
82、一种激励这是非常强大的。)可知,Jennifer在艰苦的环境中通过自己的努力不仅以优异的成绩毕业,还给孩子树立了榜样,同时也让家人得到了激励。由此推测,我们可以从Jennifer的故事中学到:努力总会有回报。C. Hard work pays off.(努力会得到回报)符合以上说法,故选C项。C(2020江苏卷,A)Some important dates in Chinas fighting Covid-19 before May 7,2020Jan 20, 2020 Feb 20,2020Jan 23: Wuhan declared temporary outbound (向外的) tra
83、ffic restrictions.Jan 24: National medical teams began to be sent to Hubei and Wuhan.Jan 27: The Central Steering (指导) Group arrived in Wuhan.Feb 18: The daily number of newly cured and discharged (出院) patients exceeded that of the newly confirmed cases.Feb 21, 2020 Mar 17,2020Feb 21: Most provinces
84、 and equivalent administrative units started to lower their public health emergency response level.Feb 24: The WHO-China Joint Mission on Covid-19 held a press conference in Beijing.Mar 11-17: The epidemic(流行病) peak had passed in China as a whole.Mar 18,2020 Apr 28,2020Apr1: Chinese customs began NA
85、T(核酸检测) on inbound arrivals at all points of entry.Apr 8: Wuhan lifted outbound traffic restrictions.Apr 26: The last Covid-19 patient in Wuhan was discharged from hospital.Apr 29, 2020 May 7,2020Apr 30: The public health emergency response was lowered to Level 2 in the Beijing-Tianjin-Hebei region.
86、May 7: The State Council released Guidelines on Conducting Covid-19 Prevention and Control on an Ongoing Basis.1. What happened between January 20 and February 20?A. The Central Steering Group arrived in Wuhan.B. The WHO-China Joint Mission on Covid-19 held a press conference.C. The last Covid-19 pa
87、tient in Wuhan was discharged from hospital.D. Beijing lowered its emergency response level.2. From which date were private cars allowed to go out of Wuhan? A. January 23.B. March 11.C. April 8.D. May 7.【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要介绍了2020年5月7日前,中国抗击新冠肺炎的重要日期。1. A【解析】细节理解题。根据表格中Jan20, 2020-Feb 20,2020部分 Jan27:
88、 The Central Steering (指导) Group arrived in Wuhan.可知,在一月二十号到二月二十号之间,中央领导小组抵达武汉。故选A。2. C【解析】推理判断题。根据表格中Mar18, 2020-Apr28, 2020部分Apr 8: Wuhan lifted outbound traffic restrictions(4月8日:武汉取消出境交通限制)可推知,从四月八日起,私家车被允许离开武汉。故选C。D(2020江苏卷,D)I was in the middle of the Amazon(亚马逊) with my wife, who was there as
89、 a medical researcher. We flew on a small plane to a faraway village. We did not speak the local language, did not know the customs, and more often than not, did not entirely recognize the food. We could not have felt more foreign.We were raised on books and computers, highways and cell phones, but
90、now we were living in a village without running water or electricity It was easy for us to go to sleep at the end of the day feeling a little misunderstood.Then one perfect Amazonian evening, with monkeys calling from beyond the village green, we played soccer. I am not good at soccer, but that even
91、ing it was wonderful. Everyone knew the rules. We all spoke the same language of passes and shots. We understood one another perfectly. As darkness came over the field and the match ended, the goal keeper, Juan, walked over to me and said in a matter-of-fact way, “In your home, do you have a moon to
92、o?” I was surprised.After I explained to Juan that yes, we did have a moon and yes, it was very similar to his, I felt a sort of awe(敬畏) at the possibilities that existed in his world. In Juans world, each village could have its own moon. In Juans world. the unknown and undiscovered was vast and mar
93、velous. Anything was possible.In our society, we know that Earth has only one moon. We have looked at our planet from every angle and found all of the wildest things left to find. I can, from my computer at home, pull up satellite images of Juans village. There are no more continents and no more moo
94、ns to search for, little left to discover. At least it seems that way.Yet, as I thought about Juans question, I was not sure how much more we could really rule out. I am, in part, an ant biologist, so my thoughts turned to what we know about insect life and I knew that much in the world of insects r
95、emains unknown. How much, though? How ignorant(无知的) are we? The question of what we know and do not know constantly bothered me.I began collecting newspaper articles about new species, new monkey, new spider, and on and on they appear. My drawer quickly filled. I began a second drawer for more gener
96、al discoveries: new cave system discovered with dozens of nameless species, four hundred species of bacteria found in the human stomach. The second drawer began to fill and as it did I wondered whether there were bigger discoveries out there, not just species, but life that depends on things thought
97、 to be useless, life even without DNA. I started a third drawer for these big discoveries. It fills more slowly, but all the same, it fills.In looking into the stories of biological discovery, I also began to find something else, a collection of scientists, usually brilliant occasionally half-mad, w
98、ho made the discoveries. Those scientists very often see the same things that other scientists see, but they pay more attention to them, and they focus on them to the point of exhaustion(穷尽), and at the risk of the ridicule of their peers. In looking for the stories of discovery, I found the stories
99、 of these people and how their lives changed our view of the world.We are repeatedly willing to imagine we have found most of what is left to discover. We used to think that insects were the smallest organisms(生物), and that nothing lived deeper than six hundred meters. Yet, when something new turns
100、up, more often than not, we do not even know its name.1. How did the author feel on his arrival in the Amazon?A. Out of place.B. Full of joy.C. Sleepy.D. Regretful.2. What made that Amazonian evening wonderful?A. He learned more about the local language.B. They had a nice conversation with each othe
101、r.C. They understood each other while playing.D. He won the soccer game with the goal keeper.3. Why was the author surprised at Juans question about the moon?A. The question was too straightforward.B. Juan knew so little about the world.C. The author didnt know how to answer.D. The author didnt thin
102、k Juan was sincere.4. What was the authors initial purpose of collecting newspaper articles?A. To sort out what we have known.B. To deepen his research into Amazonians.C. To improve his reputation as a biologist.D. To learn more about local cultures.5. How did those brilliant scientists make great d
103、iscoveries?A. They shifted their viewpoints frequently.B. They followed other scientists closely.C. They often criticized their fellow scientists.D. They conducted in-depth and close studies.6. What could be the most suitable title for the passage?A. The Possible and the Impossible.B. The Known and
104、the Unknown.C. The Civilized and the Uncivilized.D. The Ignorant and the Intelligent.【文章大意】这是一篇夹叙夹议文。作者和妻子来到了亚马逊,妻子是一名医学研究者。一踏上这里,作者感到非常不适应,通过与当地人的接触,作者了解一些人对外部的世界并不了解。在生物多样性发现的过程中,作者意识到,很多东西是人类已知的,还有很多是人类未知的。1. A【解析】推理判断题。根据第一段“We didnt speak the local language, did not know the customs and more of
105、ten than not, didnt entirely recognize the food. We couldnt have felt more foreign. ”可知,我们不会说当地的语言,不了解当地的风俗习惯,而且往往我们不能完全认识食物,我们感觉非常陌生。由此可知,作者一到达亚马逊感觉格格不入。故选A。2. C【解析】细节理解题。根据第三段“Everyone knew the rules. We all spoke the same language of passes and shots. We understood one another perfectly.”可知,每个人都知
106、道规则,在传球和射门方面,我们说着同样的语言,彼此非常了解。由此可知,踢球时他们的彼此理解使得他们的亚马逊夜晚很美好。故选C。3. B【解析】推理判断题。根据第四段“In Juans world, the unknown and undiscovered was vast and marvelous.”可知,在胡安的世界里,未知的东西和未被发现的东西是浩瀚而神奇的。由此判断,胡安对这个世界知之甚少。故选B。4. A【解析】推理判断题。根据第七段“I began collecting newspaper articles about new species, new spider.,and on
107、 and on they appear, my drawer quickly filled, I began a second drawer for more general discoveries: new cave system discovered with dozens of nameless species .I started a third drawer for these big discoveries.”可知,我开始收集报纸上关于新物种、新蜘蛛的文章它们源源不断地出现,我的抽屉很快就填满了。我开始用第二个抽屉来储存更普遍的发现:在新的洞穴系统发现了几十个无名的物种我还为这些重
108、大发现准备了第三个抽屉。由此判断,作者收集报纸文章的初始目的是为了分类我们所知道的事情。故选A。5. D【解析】细节理解题。根据倒数第二段“but they pay more attention to them ,and they focus on them to the point of exhaustion ,and at the risk of the ridicule of their peers.”可知,但他们更多地关注这些发现,他们把注意力集中在这些发现上直到精疲力竭的地步,冒着被同龄人嘲笑的风险。由此可知,杰出的科学家进行深入细致的研究,做出重大的发现。故选D。6. B【解析】主
109、旨大意题。通读全文可知,作者和妻子来到了亚马逊。一踏上这里,作者感到非常不适应,通过与当地人的接触,作者了解到一些人对外部的世界并不了解。在对这里的风土人情和多样化生物的研究过程中,作者提高了认识,意识到很多东西是人类已知的,还有很多是人类未知的。所以短文的最佳标题为“已知和未知的事物”。故选B。E(2020天津卷,B)“They tell me that youd like to make a statue(塑像) of me-is that correct, Miss Vinnie Ream?”The deep, gentle voice helped calm the nervous g
110、irl. Asking a favor of the President of the United States was no casual matter, especially for a seventeen-year-old girl.“Yes, sir,” she replied, her dark eyes meeting his. “I wouldnt have duo ask you, but my teacher, Mr. Mills, says I am ready. I plan to make it in an admirable manner. “President L
111、incoln smiled. “Painters, sculptors-theyve all tried to make the best of this ordinary face, but Im afraid theres not much hope. What did you have in mind, Miss Ream? A bust(半身像)?”Before Vinnie could say yes, the President hurried on, a shade of apology in his voice.“Of course-I shouldnt have asked.
112、 A full-length pose would be much too big a project for a young woman your size. “Vinnies face turned red. She realized she looked like a child, with her tiny figure. “Small does not mean weak, sir,” she defended herself. “I was born in the country of Wisconsin. Ive driven teams of horses and carrie
113、d water. Making a full-length clay(粘土) figure would not exhaust my strength-and that is what I intend to do!”The Presidents eyes, brightened at her show of spirit. “Sorry, madam, I have underestimated you as I didnt know your background.”But his smile faded as he rubbed his beard with bony fingers,
114、in thought. “Miss Ream,” he sighed, “Id like to let you do it, but as you know, we are in the middle of a war. How could I possibly take the time to pose for a sculpture now? I hardly have a minute to myself.”Vinnie glanced around and noted the size of his office. “I work quickly,” she said. Her voi
115、ce was soft but confident as she pointed to the corner near the windows. “If I were to bring my clay here and work for three hours every afternoon, I could complete most of the project while you are at your desk.”The President seemed to consider her idea seriously. He got up and shook Vinnies hand w
116、armly, “Ive heard that you are a talented young woman, and I have found you charming and intelligent as well. I cannot make my decision immediately, but you will hear from me soon.”The very next day, Vinnie received an invitation from the President.1. What gave Vinnie confidence to make her request
117、of President Lincoln?A. Her aggressive personality.B. Mr. Millss encouraging remark.C. President Lincolns gentle voice.D. Her interest in a challenging job.2. How did President Lincoln first respond to Vinnies request?A. Pleased.B. Thrilled.C. Regretful.D. Doubtful.3. Vinnie confirmed her ability to
118、 make a full-length statue by highlighting _.A. her experience from other projectsB. her innocent childhood in the countryC. the heavy labor she had done beforeD. the skill she picked up in Wisconsin4. Vinnie wanted to choose the corner near the windows to _.A. achieve effects of natural lightingB.
119、keep all her tools within easy reachC. observe the President at a right angleD. avoid disturbing the presidents work5. What message does the story convey?A. A strong-willed soul can reach his goal.B. Experience helps to promote excellence.C. Ups and downs make one strong.D. Devotion requires enthusi
120、asm.【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要记叙了Vinnie Ream向林肯总统提出给他做一个全身雕像的请求,一开始林肯总统对此表示怀疑,在Vinnie的不断努力争取后,最终第二天Vinnie收到了林肯总统的邀请。1. B【解析】细节理解题。根据第三段中的“I wouldnt have dared to ask you, but my teacher, Mr. Mills, says I am ready. I plan to make it in an admirable manner. “可知,我本来不敢问你,但我的老师Mills先生说我准备好了。我打算用一种令人钦佩的方式来做这件事。由
121、此可知,Mills先生的话给了Vinnie向林肯总统提出要求的底气。故选B。2. D【解析】推理判断题。根据第五段中的“Of course- I shouldnt have asked. A full-length pose would be much too big a project for a young woman your size.”可知,当然-我不应该问的。对于你这种身材的年轻女性来说,全身雕像太大了。由此可推知,林肯总统首先对Vinnie的请求表示怀疑。故选D。3. C【解析】细节理解题。根据第六段中的“Ive driven teams of horses and carrie
122、d water. Making a full-length clay figure would not exhaust my strength-and this is what I intend to do!”可知,我赶过马队,提过水。做一个全身雕像不会耗尽我的力量-我还正想这样呢!此可知,Vinnie通过强调她以前所做的繁重劳动,证实了她有能力制作一个全身雕像。故选C。4. D【解析】推理判断题。根据倒数第四段中的“Miss Ream,” he sighed, “Id like to let you do it, but as you know, we are in the middle o
123、f a war. How could I possibly take the time to pose for a sculpture now? I hardly have a minute to myself. “可知,总统提到自己没有时间摆姿势来让Vinnie做雕像。根据倒数第三段中的“Vinnie glanced around and noted the size of his office. “I work quickly,” she said. Her voice was soft but confident as she pointed to the corner near the
124、 windows. “If I were to bring my clay here and work for three hours every afternoon, I could complete most of the project while you are at your desk.”可知,Vinnie环顾四周,注意到了他办公室的大小。“我干得很快,”她说。她指着靠近窗户的那个角落,声音柔和而自信。“如果我把我的粘土带到这里来,每天下午工作三个小时,我就可以在你办公的时候完成大部分的项目。”由此可推知,上文中总统提到自己没有时间摆姿势来让Vinnie做雕像,于是Vinnie想选择
125、靠近窗户的角落,是为了避免干扰总统的工作。故选D。5. A【解析】推理判断题。根据文章主要记叙了Vinnie Ream向林肯总统提出给他做一个全身雕像的请求,一开始林肯总统对此表示怀疑,在Vinnie的不断努力争取后,最终第二天Vinnie收到了林肯总统的邀请。由此可推知,这个故事表达了意志坚强的人能达到目标的思想。故选A。2019年高考真题1.【2019全国卷I,B】For Canaan Elementarys second grade in Patchogue, N.Y.,today is speech day ,and right now its Chris Palaezs turn.
126、The 8-year-old is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems like the of kid who would enjoy public speaking.But hes, nervous.“Im here to tell you today why you should should”Chris trips on the“-ld,”a. pronunciation difficulty for many non-native English speakers. His teacher ,Thomas W
127、haley ,is next to him, whispering support.“Vote for me ”Except for some stumbles, Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion ,Whaley invites the rest of the class to praise him.A son of immigrants, Chris stared learning English a little over three years ago. Whaley
128、 recalls(回想起)how at the beginning of the year,when called upon to read,Chris would excuse himself to go to the bathroom.Learning English as a second language can be a painful experience. What you need is a great teacher who lets you make mistakes. “It takes a lot for any student,” Whaley explains,“e
129、specially for a student who is learning English as their new language,to feel confident enough to say,I dont know,but I want to know.”Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they could never be a p
130、resident. The answer broke his heart. Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast(夸耀)about themselves.“Boasting about yourself,and your best qualities,” Whaley says,“is very difficult for a child who came into the classr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
