四川省成都龙泉中学2021届高三英语上学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 龙泉 中学 2021 届高三 英语 上学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都龙泉中学2021届高三英语上学期开学考试试题(含解析)本试卷分第1卷(选择题)和第卷(非选择题)。共150分,考试时间120分钟。注意事项:1答第1卷前,考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡上。2选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第I卷(选择题共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所
2、给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.5. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.Howdoesthewomansdaughtergotowork?A. Onfoot. B. Bybike. C. Bysubway.2. WhatdoesthewomanthinkofhertriplastSaturday?A. Boring. B.Interesting. C. Common.3. Whydidthemanfailtogetintouchwi
3、ththewomanlastnight?A. Themanhaddialedawrongnumber,B. Thewomansmobilephonehadbeenstolen,C. Thewomanhadntbroughthermobilephonewithher.4. Whyisthewomansapartmentsoclean?A. Becauseofherlongleaving.B. Becauseofherlivinginthelab.C. Becauseofherroommatescleaning.5. Whatisthewomansproblem?A. Shefeelsheadac
4、he.B. Shefeelsfrightened.C. Shefeelsmuchstressed.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。6. Whats the purpose of the womans coming to the clinic?A. To see the doctor. B. To email her doctor. C. To log into t
5、he patient website. 7. How often does the woman seem to go to the clinic?A. Every two years. B. Every year. C. Every four years. 听第7段材料, 回答第8、9 题。8. What will the weather be like on Sunday?A. Rainy. B. Fine. C. Windy. 9. How will the speakers go for the picnic?A. By car. B. By bicycle. C. By bus. 听第
6、8段材料, 回答第10 至12题。10. Whats the reason for the mans not finding Susans home?A. He hasnt been told how to get there. B. He forgot to bring the map Susan gave him. C. He is so forgetful that he cant remember her address. 11. Whats the location of the bank?A. It is next to the bus stop. B. It is on the
7、corner across the street, C. It is on the corner beside the bus stop.12. Where is the man now?A. In a shoe shop. B. In a bank. C. At a bus stop. 听第9段材料, 回答第13 至16 题。13. What place does Sally prefer to go to?A. The London Eye. B. The London Zoo. C. Covet Gardens. 14. What is Billy interested in?A. Op
8、eras. B. Boats. C. Animals. 15. What does the man suggest the woman do in London?A. Do some shopping. B. Find a job. C. Visit her friend. 16. What is the probable relationship between the two speakers?A. Brother and sister. B. Father and daughter. C. Husband and wife. 听第10段材料, 回答第17 至20题。17. How lon
9、g did Miss Brown teach the students?A. For two years. B. For three years. C. For four years. 18. What do the students think of Miss Brown?A. Clever and thoughtful. B. Rude and strict. C. Kind and patient. 19. Why do students like Miss Browns lessons?A. Because they are lively and interesting. B Beca
10、use she is kinder than other teachers. C. Because she is not strict with the students. 20. What do the students owe their progress to?A. The English exams. B. Miss Browns help. C. Their hard work. 第二部分 阅读理解(共两节, 满分40 分)第一节(共15小题;每小题2 分, 满分30 分)阅读下列短文,从每题给出的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADo you l
11、ike watching movies? The following movies are coming on soon. Please check and find the one you like. Click the name of each movie to get more information.Brahms: The Boy IIHorror | Mystery |ThrillerSoon after a family moves into the Heelshire Mansion, their only son makes friends with a life-like d
12、oll called Brahms.Director: William Brent BellStars: Katie Holmes, Ralph Ineson, Owain Yeoman, Christopher ConveryLittle JoeDrama | Sci-FiAlice, a single mother, is a devoted senior plant breeder at a corporation engaged in developing new species. Against the company policy, she takes one plant home
13、 as a gift for her teenage son, Joe. The plant was created by genetic engineering and anyone touching it will become strange. Director: Jessica Hausner:Stars: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit ConorThe AeronautsAction | Adventure I Biography | RomancePilot Amelia Wren (Felicity Jones) and s
14、cientist James Glaisher (Eddie Redmayne) find themselves in a hard fight for survival while attempting to make discoveries in a gas balloon. Director: Tom HarperStars: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel, Phoebe FoxApparitionHorror | AdventureA group of young people, guided by an APP that c
15、onnects the living with the dead, find themselves at an abandoned castle, a place with a horrific history tied to each of them, for reasons theyll soon discover.Director: Waymon BooneStars: Mena Suvari, Kevin Pollak, Megan West, Jon Abrahams1. What can we learn about Brahms: The Boy II?A. William Br
16、ent Bell is in charge of it.B. Brahms can live a life as a man does.C. The audience may be amused by the movie.D. The story was created by William Brent Bell.2. Which movie will be favored by a science fiction lover?A. Brahms; The Boy II.B. The Aeronauts.C. Apparition.D. Little Joe.3. What do Brahms
17、: The Boy II and Apparition have in common?A. They are liked by teenagers.B. Their plots are both horrible.C. They are played by young actors.D. Their characters all behave strangely.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了几部即将上映的电影,包括电影类型、导演、故事梗概和主演等。【1题详解】细节理解题。根据Brahms: The Boy II部分的Director: William
18、Brent Bell可知,Brahms: The Boy II的导演是William Brent Bell,因此,William Brent Bell负责Brahms: The Boy II这部电影。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Little Joe部分的Drama | Sci-Fi可知,Little Joe属于科幻片。因此,科幻小说爱好者会喜欢Little Joe这部电影。故选D。3题详解】细节理解题。根据Brahms: The Boy II部分的Horror | Mystery |Thriller可知,Brahms: The Boy II是恐怖神秘惊悚电影;根据Apparition部
19、分的Horror | Adventure可知,Apparition是恐怖冒险电影。因此,Brahms: The Boy II和Apparition的相同处是他们都是恐怖(horrible)电影。故选B。BEarly February, I was flying up to Ohio. Well prepared, I had everything in my favourfuel for five hours, charts in order, my flight plan on my lap, and a beautiful clear sky.I was wrong.I had heard
20、 about Alberta Clippers coming out of Canada. I knew all about themhow an entire air mass was streaming along at over sixty miles an hour.That morning, the Weather Briefer informed me that an Alberta Clipper was going over Chicago about the time I got to the airport. Chicago was some 400 miles from
21、my destinationnot a factor, or so I thought. That was the first hint I missed.The controller called and asked if I wanted to adjust my flight plan. I did the check and everything was in the green. So I told him no. Twenty minutes later the controller called again asking whether I wanted to adjust my
22、 flight plan. I checked everything. All was fine. I ignored that hint. I was fooled by the smooth air and limited experience with a rapidly moving air mass that was not changing violently. The Alberta Clipper was clipping along.The first blast of turbulence(气流)struck my plane. I got slammed into the
23、 roof, and then slammed sideways hitting the window with such force up my nose that I started bleeding.After a 2-hour flight of 100 miles, I realized fuel was now an issue. So was landing. I called Flight Following. We figured out the airport I could land.The engine stopped. So did my heart. There i
24、s no quiet as quietly stunning as this one at such an altitude. I had run out of fuel in the left tank, and only a little in my right tank. The engine quit for a second time. I declared an emergency. I was told that I might get another few minutes of fuel if I gently banked the airplane. Luckily, it
25、 worked. Then, the engine quit for the last time. I was a glider now. I made a long lazy spiral descent. Down I went. I stopped at the very end of the runway.I made so many mistakes, missed so many clues, and showed my ignorance so much that I beat myself up over and over again in my mind. I learned
26、 textbook descriptions of Alberta Clippers and real-life experience with one are totally different. I will never forget the sound of that silence.I flew home the next day. Older. Wiser. Humbler. Lucky.4. We can know from the passage that Alberta Clippers _.A. can bring snowstormsB. are quick-moving
27、air massesC. are violently changing air pressureD. can lead to a sudden temperature drop5. What mainly led to the authors missing all the hints?A. His lack of flying experience.B. His poor preparation for the journey.C. His misjudgement about the air mass.D. His overconfidence in his piloting skills
28、.6. Which is the right order of the events?a. I declared an emergency.b. My airplane was running out of fuel.c. I insisted on carrying on my flight plan.d. I was thrown to the roof by the violent air mass.e. I slightly banked my airplane and made a landing.A. dcbeaB. dcebaC. cdabeD. cdbae7. The pass
29、age describes _.A. a rewarding trainingB. a narrow escapeC. a painful explorationD. a serious accident【答案】4. B 5. C 6. D 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了,作者在糟糕的天气条件下,坚持飞行,错估天气状况,又遭遇飞机没油和飞机引擎不转,经历了一次死里逃生的飞行经历。【4题详解】细节理解题。由第三段中的“I had heard about Alberta Clippers coming out of Canada. I knew all about themhow an
30、 entire air mass was streaming along at over sixty miles an hour.”(我听说Alberta Clippers从加拿大来了。我对它们了如指掌整个空气团以每小时60英里的速度流动。),可知Alberta Clippers是快速移动的气团。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第五段中的“I ignored that hint. I was fooled by the smooth air and limited experience with a rapidly moving air mass that was not changing
31、 violently.”(我忽略了这个暗示。我被平稳的空气和有限的经验愚弄了,认为快速移动的空气团没有剧烈的变化。),可知是作者对气团的错误判断使他忽略了暗示。故选C项。【6题详解】细节理解题。按事件顺序,c第五段中的“So I told him no.”(所以我告诉不调整飞行计划。),d第六段中的“I got slammed into the roof, and then slammed sideways hitting the window with such force up my nose that I started bleeding.”(我被摔在顶上,然后侧身撞在窗户上,鼻子上的力
32、量太大,我开始流血。),b倒数第三段中的“I had run out of fuel in the left tank, and only a little in my right tank.”(我的左油箱没油了,而我的右油箱只有一点油。),a倒数第三段中的“I declared an emergency.”(我宣布了紧急情况。),e倒数第三段中的“I was told that I might get another few minutes of fuel if I gently banked the airplane. Luckily, it worked.”(有人告诉我,如果我轻轻地把飞
33、机倾斜起来,我可能再得到几分钟的燃油。幸运的是,它成功了。)及“I stopped at the very end of the runway.”(我在跑道的尽头停了下来。),可知事件的正确顺序为cdbae。故选D项。【7题详解】主旨大意题。由第六段中的“The first blast of turbulence(气流)struck my plane. I got slammed into the roof, and then slammed sideways hitting the window with such force up my nose that I started bleedi
34、ng.”(我的飞机受到了第一次气流的冲击。我被摔在顶上,然后侧身撞在窗户上,鼻子上的力量太大,我开始流血。),倒数第三段中的“I had run out of fuel in the left tank, and only a little in my right tank. The engine quit for a second time. I declared an emergency.”(我的左油箱没油了,而我的右油箱只有一点油。发动机又一次熄火了。我宣布了紧急情况。)及“I stopped at the very end of the runway.”(我在跑道的尽头停了下来。),和
35、最后一段“I flew home the next day. Older. Wiser. Humbler. Lucky.”(第二天我就飞回家了。年纪大了。要更聪明的,更谦卑。真幸运。),可知文章讲的是死里逃生的一次飞行经历。故选B项。CDo you want to find a job that you just need to sit and sleep on a sofa? It is ridiculous, but it happens 26-year -old Anna Cherdantseva, from the city of Ufa, is a full-time sofa te
36、ster, spending up to 10 hours every day trying out new sofas for comfort and safety. Last month, Russian furniture giant MZ5 Group announced that it was taking application for a new positionfull time sofa tester. Although all new products are tested in a specialized laboratory, management decided th
37、at in order to better meet the needs of consumers it needed some feedback on real-life use of its sofas. In just a few days, MZ5 received over 5,000 job applications from people eager to spend most of their time sitting and lying on sofas. “We were selecting candidates in several stages,” MZ5 Group
38、spokesperson Anastasia Russkih said, “Initially we checked their resumes, and then we let them tell us why they wanted the job.” Eventually, the furniture company shortlisted just 7 candidates, among whom Anna Cherdantseva, a 26-year-old marketing expert, proved to be the most suitable for the job.
39、“I felt extreme competition, and it was a real fight for my dream job,” Anna said after getting selected. “I have a lot of ideas for improving the sofas, but I would prefer not to talk about them for now. I believe it will all work out between me and the sofas.”Despite describing herself as an activ
40、e person, Cherdantseva says that spending about 10 hours a day sitting on sofas doesnt sound bad at all. “Of course I will spend a lot of time on new sofas. The more time I spend on them, the better it will be for my work,” she told reporters.Anna Cherdantseva is currently on a three month probation
41、 (试用期)at MZ5, but the company claims that as long as she proves to be up to the task, they plan on offering her a permanent position as a sofa tester. The young woman will receive a monthly salary of 56, 000rubles ($ 1,000) for the first three months. Its not so bad about the job.8. Why did MZ5 Grou
42、p want a sofa tester?A. Because its products need to be tested.B. Because it wants to save money by doing that.C. Because Anna Cherdantseva applied for the job.D. Because it wants to satisfy its consumers better.9 What does the underlined word “feedback” in Paragraph 2 mean ?A. Response.B. Consumers
43、.C. Praise.D. Products.10. What does Anna Cherdantseva think of getting the job?A. It was very easy.B. It was controversial.C. It was challenging.D. It was interesting.11. What can be inferred from the text?A. The company found it difficult to find suitable employees.B. Anna Cherdantseva has the cha
44、nce to work steadily for MZ5.C. The company doesnt give Anna Cherdantseva a good salary now.D. Anna Cherdantseva got the job because of her similar work experience.【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了MZ5公司为了更好的满足顾客对于沙发的需求,得到真实的使用反馈,设立了沙发测试员这一职位。Anna Cherdantseva成为比较适合的人选,对于目前在该公司处于试用期的她
45、来说,她表达了对这一工作的期待。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“management decided that in order to better meet the needs of consumers it needed some feedback on real-life use of its sofas”可知,MZ5集团想要进行沙发测试,是为了更好地满足消费者的需求。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据前文“Although all new products are tested in a specialized laboratory”可知,所有的沙发新产品都要在专门的实
46、验室进行测试,没有真实的体验者。且根据划线词前文“in order to better meet the needs of consumers”设立sofa tester这一职位的目的为了更好的满足顾客的需求,由此推知,从沙发测试者那里获得沙发的真实体验感受才能更好的改进以满足需求,即划线单词句“it needed some feedback on real-life use of its sofas”所表达的含义。由此推知,划线单词feedback应是“反馈”含义。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“I felt extreme competition, and it w
47、as a real fight for my dream job”可知,她感受到了激烈的竞争,由此可知,在她看来,得到这份工作是有挑战性的。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段内容“Anna Cherdantseva is currently on a three month probation at MZ5, but the company claims that as long as she proves to be up to the task, they plan on offering her a permanent position as a sofa tester
48、.”可知,Anna Cherdantseva目前在MZ5公司试用三个月,但是公司声称只要她能够胜任这项工作,他们就会给她一个沙发测试员的长期职位。由此可推知,她有机会进入该公司工作。故选B项。【点睛】细节理解题 考查内容主要涉及时间、地点、人物、事件、原因、结果、数字等议论文中例证细节和定义类细节。这类题目的共同特点是:答案一般都能在文章中找到。当然,答案并不一定是文章中的原句,考生需要根据文章提供的信息自己组织语句回答问题。该题型分为直接理解题和间接理解题,前者常用who, what, which, when, where, why和how提问,或判断正误;后者需与原文信息转换,表达上与原文
49、有差异。该题型可采用关键词寻读定位的方法快速而准确地确定答案。比如文章的第1小题:1. Why did MZ5 Group want a sofa tester? A. Because its products need to be tested. B. Because it wants to save money by doing that. C. Because Anna Cherdantseva applied for the job. D. Because it wants to satisfy its consumers better.直接理解题。关键词“Why”“a sofa te
50、ster”定位到文章第二段内容:in order to better meet the needs of consumers it needed some feedback on real-life use of its sofas,因此可知,选项D“Because it wants to satisfy its consumers better.”与原文内容“to better meet the needs of consumers”表达信息一致。故选D项。DTwo years ago, aerospace manufacturer SpaceX shocked the world by l
51、anding its reusable booster (助推器) engine the biggest and most costly part of the rocket used to power spacecraft into low orbit on an autonomous drone ship in the Atlantic Ocean. Now, California-based startup Rocket Lab, has come up with an even more courageous idea: using parachutes and helicopters
52、 to capture the returning booster, or first stage as it is often called, in the air! Rocket Labs decision to avoid the propulsive or vertical (垂直的) landing used by SpaceX comes from its business model to keep its Electron rockets small and cost-effective. Standing just 57 feet tall, they are designe
53、d to deliver smaller payloads (有效载重) of about 500 pounds for only $5 million a launch. In contrast, the SpaceX Falcon 9 rocket measuring 229 feet tall can lift up to 50,000 pounds, costs about $62 million a mission. “Were not in the business of building medium-sized launch vehicles but small ones fo
54、r customers to get on orbit frequently.” said Rocket Lab CEO Peter Beck. Similar to other rockets, the Electron divides into two once it reaches outer space. While the top part, carrying the load, continues on to its final destination, the booster engine falls back to Earth The company intends to fi
55、x a ballute a parachute-like braking device to quickly slow down the boosters supersonic speed (超声速) upon its return into the atmosphere. Once it slows down to a reasonable pace, a helicopter will grab the rocket from midair and put it onto an awaiting ship to transport to the companys headquarters.
56、 Beck said: “The grand goal here is that if we can capture the vehicle in wonderful condition, in theory, we should be able to put it back on the pad, charge the batteries up, and go again.”The idea, still in the concept stage, will become one step closer to becoming a reality during Electrons next
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
新教材2021-2022高中语文人教版选择性必修上册课件:第1单元 .pptx
