分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 12

类型32 网络电信诈骗-2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:773296
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:12
  • 大小:329.86KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    32 网络电信诈骗-2023年中考英语时事热点话题题型专练 网络 电信 诈骗 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
    资源描述:

    1、32 电信网络诈骗2023年中考英语时事热点话题题型专练背景资料:远离电信网络诈骗,请收下这份防骗攻略2023-02-09 20:14光明网刷单返利诈骗“刷单一单10元佣金,刷完连本带利返给你,年后给自己挣点生活费吧!”骗子冒充电商平台客服,以提高店铺销量、信誉度、好评度为由,称需要雇人兼职刷单刷信誉。骗子为了骗取受害人信任,一开始会立即返还本金、佣金,待受害人刷单金额越来越大,骗子会以各种借口拒绝返款,诱导受害人持续刷单。民警提示:刷单是一种作弊行为,国家法律法规、淘宝等电商平台均明令禁止这种虚假交易。切莫相信低投入、高回报的幌子,通过正规渠道寻找兼职,确保得到合法薪酬。冒充客服退款诈骗春节

    2、期间,各大电商平台也忙着搞活动、打折促销,不少人趁折扣网购东西孝敬父母、送朋友。诈骗分子打电话给受害人自称是淘宝、京东等平台工作人员,通过报出受害人订单信息骗取受害人信任,并称“商品存在质量问题”等,要为受害人办理三倍赔款,引诱受害人点击钓鱼链接、扫描二维码等,将受害人钱款洗劫一空。民警提示:遇“客服”主动来电办理“退款、理赔”,应第一时间登录官网核实,切忌跳出原有平台私下加QQ、微信进行相关操作。网络代购诈骗诈骗分子通过二手交易平台、社交平台、网页广告等渠道发布虚假信息,以高质低价、海外代购等为诱饵,诱导受害人直接扫码转账或在虚假网购平台“交易”。待受害人付款后,不法分子就会以各种理由拒绝发

    3、货,更有甚者会以加缴关税、交易税、手续费等为由,诱骗被害人继续转账汇款。民警提示:网络购物时警惕“高质低价”商品,切忌脱离平台扫码转账付款,务必通过正规平台交易,不扫描陌生人发来的二维码,不点击来历不明的网页链接。网络贷款诈骗很多人过年期间挥金如土,年后资金压力大。骗子抓住部分群众年后资金需求大,在网络社交平台散布虚假贷款广告,称可提供“无抵押、低利息、放款快”贷款。待受害人上钩后,便以收取“保证金、刷流水”等理由骗取受害人钱财。民警提示:银行、正规贷款公司不会要求借款人申请贷款前支付“保证金”、“手续费”、“服务费”等各种费用。预防电信网络诈骗 牢记“三不一多”01不点击 未知链接不点击02

    4、不轻信 陌生来电不轻信03不透露 个人信息不透露04多核实 转账汇款多核实来源: 乌鲁木齐交警一、阅读单选A篇You scan a QR code(扫二维码) to order a meal, but it asks for your phone number. You book a taxi online, and you need to fill in your address. You go back home and are asked to show the camera your face. Data collection is everywhere.However, compan

    5、ies can use the personal information they collect for marketing or telecommunication fraud(电信诈骗). Researchers did a survey of 5,458 people on personal information leak(泄露) in 2021. About 85 percent of people said they had experienced leaks from their smartphones. Most said they got unwanted calls or

    6、 text messages.To deal with such problems, on Nov. 1, 2021, the Personal Information Protection Law came into effect in China. It is the first law on personal data protection. The law says that a persons name, date of birth, ID number, address and phone number are all personal information. The infor

    7、mation can be in electronic or other forms. Some kinds of personal information are regarded as “sensitive”(敏感的). They include fingerprints, faces, medical health, financial accounts(金融账户) and so on.According to the law, collecting, using and keeping personal information will be strictly managed. One

    8、 key rule is that users should know and agree with giving away their personal information. The rules are even stricter for sensitive information. For example, if companies want the personal information of a teenager, the parents need to know and say yes first.1The survey mentioned in paragraph 2 sho

    9、ws that _.Apeople dont mind information leakageBtelecommunication fraud is increasingCpersonal information is easy to collectDinformation leakage is quite common2Which of the following includes “sensitive” personal information?AAn ID card.BA postcard.CAn email address.DA letter.3What does the underl

    10、ined word “effect” mean in Chinese?A生效B活动C禁止D影响4According to the last paragraph, how is personal information protected?ACompanies are not allowed to collect users information.BKids cannot tell other people their parents information.CPeople cannot give it away without the agreement of their family.DI

    11、t can only be given away with users agreement.【短文大意】本文主要讲私人信息泄露导致的相关问题及国家对此制定的相关法律。【答案解析】1细节理解题。根据“About 85 percent of people said they had experienced leaks from their smartphones.”可知85%的人都经历过信息泄露,说明信息泄露很常见,故选D。2细节理解题。根据“They include fingerprints, faces, medical health, financial accounts(金融账户) and

    12、 so on.”可知敏感信息包括手印,脸部,医疗健康,金融账户等,结合选项可知身份证应是私密信息,故选A。3词义猜测题。根据“the Personal Information Protection Law came into effect in China. It is the first law on personal data protection. The law says that a persons name.”可知短语“came into effect”的主语是“法律law”,结合所给选项可知应是法律“生效”。故选A。4细节理解题。根据“One key rule is that u

    13、sers should know and agree with giving away their personal information.”可知个人信息需要在本人同意的前提下才能被使用,故选D。B篇Having a net friend can be great in our life. You can talk about your ideas and feelings with other people on the Internet. Before you make a net friend, its smart to think about the following things

    14、. On the Internet, you cannot easily know the real identity of people like what they work as, how old they are, or where they live. So you must be careful and never give your address (地址) or phone number to them if youre not sure about the real identity of your net friends. When using a net friend f

    15、inding service (服务), never write down your address or phone number. Also, dont give your e-mail address. Because some bad people can find them very quickly. Never answer a message (消息) that gives you a job, money or an invitation, because its always a swindle (诈骗). Never send money to someone you me

    16、et on the Internet. Real friends dont ask you for money.5Net friends share their feelings_.Aby drawing picturesBby sending photosCby making phone callsDby chatting online (在线)6We should think of _ things before we make a net friend.AthreeBfourCfiveDsix7If you dont know the people on the Internet, yo

    17、u should _.Abe carefulBgive your address to themCgive your phone number to themDgive your e-mail address to them8The underlined (划线的) word “identity” means _ in Chinese.A起源B缘由C身份D答复9Which of the following is TRUE according to the passage?AOn the Internet, you can easily know where someone lives.BIf

    18、someone on the Internet gives you a good job, you should be careful.CYou should write down your address on the Internet to make many net friends.DIf someone on the Internet asks you for money, you can give him or her.10The best title (标题) for the passage can be _.AWhat a great net friend looks likeB

    19、How to make a net friend on the InternetCSome swindles on the InternetDBe careful before making a net friend【短文大意】本文介绍网上交朋友的注意事项。【答案解析】5细节理解题。根据“You can talk about your ideas and feelings with other people on the Internet.”可知跟网友之间可以通过聊天分享自己的主意和感受。故选D。6细节理解题。根据“Before you make a net friend, its smart

    20、 to think about the following things.”可知第二段到第五段介绍了四条建议。故选B。7细节理解题。根据“ So you must be careful and never give your address (地址) or phone number to them if youre not sure about the real identity of your net friends.”可知网上交友一定要小心。故选A。8词义推断题。根据“On the Internet, you cannot easily know the real identity of

    21、people like what they work as, how old they are, or where they live.”可知知道工作、年龄和住所这样是知道一个人的身份。故选C。9细节理解题。根据“Never answer a message (消息) that gives you a job, money or an invitation, because its always a swindle (诈骗).”可知如果网上有人说给你工作,那是诈骗,一定要小心。故选B。10最佳标题。根据“Before you make a net friend, its smart to th

    22、ink about the following things.”可知本文介绍交网友需要注意的问题,D选项符合。故选D。C篇If you want to get a new cell phone number, dont forget to bring your ID(身份证明) with you . As of September 1, people have to register(注册) with their ID to buy a new cell phone number. You can show your ID card or hukou, but student IDs wont

    23、 work. If you already have a cell phone number, it is better to register it before 2013. The new rules are meant to prevent junk messages and fraud(诈骗) through cell phones. A cell phone user in China on average received 43.3 messages a week in the first half of this year. According to reports, about

    24、 12 of those were junk messages. In a survey, about 74.5 percent of users said they have received fraudulent(诈骗的) messages. If all people register their cell phone number with ID information, it will be easier for police to find the people behind those messages. Situations in other countriesBecause

    25、cell phone are getting more and more popular, many countries have made stricter cell phone rules.Countries like India, Japan, Australia, and Singapore all ask users to register their ID information.Ulrich Mller is a German living in Beijing. “In Germany, you have to show your ID when you buy a cell

    26、phone card,” he said. “The rules have been there for a long time. Most people know about it.”Linda van der Horst is a student at Peking University. She said that in the Netherlands(荷兰),people have to show ID information and bank account(账户) information to buy a cell phone card.11What is the passage

    27、mainly about?AHow to use a cell phone.BHow to choose a cell phone.CNew cell phone services.DNew cell phone rules in China.12Which of the following can you use to buy a new cell phone number?AStudent ID card.BBank account.CDriving license.DID card.13If you register your cell phone number with ID info

    28、rmation, .Ayou will receive more junk messagesBthe cell phone service company may stop your serviceCthe police will find the people behind messagesDyou can buy a new cell phone14People received an average of junk messages in a week in the first half of this year.A31.3B12C43.3D5515To buy a cell phone

    29、 card, which country asks people to show their bank account information?AIndiaBJapanCAustraliaDNetherlands【答案解析】11句意理解归纳题,根据全文语句理解可知。12细节理解题,根据文中语句“If you want to get a new cell phone number, dont forget to bring your ID(身份证明) with you .”理解可知。13细节理解题,根据文中语句“If all people register their cell phone nu

    30、mber with ID information, it will be easier for police to find the people behind those messages.”理解可知。14细节理解题,根据文中语句“A cell phone user in China on average received 43.3 messages a week in the first half of this year. According to reports, about 12 of those were junk messages.”理解可知。15细节理解题,根据文中语句“She

    31、 said that in the Netherlands(荷兰),people have to show ID information and bank account(账户) information to buy a cell phone card.”理解可知。二、阅读还原5选5A篇Have you ever clicked a strange link online? Is the password (密码) of your game account safe enough? _16_. But they can make a big trouble!Protect yourselfCy

    32、ber criminals (网络罪犯) can break into your smartphone or computer. They put a virus on it through a link. _17_. They can also sell your name address and ID card number to underground markets. Then you might get lots of scam calls (诈骗电话). So, dont click on strange links. Make your password strong enoug

    33、h. Ask for help when you are not sure. Keep the country safeInternet safety is important to a country, too. Northwestern Polytechnical University is a top university in Xian, Shaanxi. Its famous for its study of space. _18_. Teachers and students got emails with a virus. More than 140GB of the schoo

    34、ls important data (数据) was stolen. The attack was made by the National Security Agency of the United States. Zhou Hongyi, founder of Internet security company 360, told China Daily that national-level hacker (黑客) armies have become the biggest threat to Chinas cybersecurity (网络安全). Zhou said: “Cyber

    35、attacks made by a country have clear goals. _19_. ”In recent years, China has called on tech companies to develop our own chips (芯片) and software (软件). _20_.AThen they steal (偷) your gaming account and get money from itBIn April, the university said someone broke into their information system (系统) C

    36、This can help with our countrys cybersecurityDYou may think these are not a big problemEHackers may penetrate (秘密潜入) key information systems in China and wait for the right chances to steal information【短文大意】本文讲述了不要点击奇怪的链接,要保护自己的信息安全,同时中国呼吁科技公司开发自己的芯片和软件来保护国家的安全。【答案解析】16根据“But they can make a big tro

    37、uble!”可知此处表示转折,前面内容与此相反,选项D“你可能认为这些都不是大问题。”符合语境,故选D。17根据“Cyber criminals (网络罪犯) can break into your smartphone or computer. They put a virus on it through a link”可知网络罪犯可以侵入你的智能手机或电脑。他们通过一个链接把病毒放在上面。选项A“然后他们窃取你的游戏账户并从中获利。”符合语境,故选A。18根据“Teachers and students got emails with a virus”可知这所学校的老师和学生电脑都中病毒了

    38、,选项B“今年4月,该大学表示,有人侵入了他们的信息系统。”符合语境,故选B。19根据“national-level hacker (黑客) armies have become the biggest threat to Chinas cybersecurity (网络安全)”可知国家级黑客大军已成为中国网络安全的最大威胁,选项E“黑客可能侵入中国的关键信息系统,伺机窃取信息。”符合语境,故选E。20根据“In recent years, China has called on tech companies to develop our own chips (芯片) and software

    39、 (软件)”可知近年来,中国呼吁科技公司开发自己的芯片和软件。选项C“这有助于我们国家的网络安全。”符合语境, 故选C。B篇These days, more and more of us do things online. We use the Internet to shop, pay bills, and keep in touch with friends. _21_ Now, its a target (目标) for thieves.Online thieves try new tricks every day. They wont just try to steal your cr

    40、edit card numbers. Theyll try to get your trust and influence you to give them information.They will tell lies in order to receive money from you. _22_ Then, they can watch what you do on your computer.People are keeping track (追踪) of Internet tricks and scams (诈骗). When we learn about them, its eas

    41、ier to guard (保护) our information. _23_ Many Internet scams come by email. Strangers or friends may send you files. If youre not expecting them, dont open them! They may give thieves control of your system. _24_ That includes links to your social networks. The website may be fake (伪造的). Thieves hope

    42、 you will think its the real thing. Type the address yourself if you want to visit the site and log on.Thieves might also pretend (假装) to be your friends on social networks. _25_ Before you do, contact your friends in another way. Ask if they need help. They may need it, or they may not know what yo

    43、ure talking about.AThey will get you to download (下载) dangerous programs.BWe can protect ourselves if we know what to expect.CSo a lot of our important personal information is online.DTheyll send you messages and ask you to lend them money.EAlso, if you get an email, dont enter any information on th

    44、at website.【短文大意】本文主要介绍了随着互联网的广泛利用,网络盗窃的问题也随之而来以及我们可以采取的应对措施。【答案解析】21根据“Now, its a target (目标) for thieves.”可知,这是小偷的一个目标。结合常识可知,在网上,小偷窃取的是个人的信息资料。选项C“所以我们很多重要的个人信息都在网上”符合语境。故选C。22根据“they can watch what you do on your computer.”可知,他们可以看到你在电脑上做什么,可推测这是下载某些危险项目之后的结果。选项A“他们会让你下载危险项目”符合语境。故选A。23根据“When w

    45、e learn about them, its easier to guard (保护) our information”可知,当我们了解它们,可以更容易地保护我们的信息。这是讲的个人信息的保护。选项B“如果我们知道会发生什么,我们就能保护自己”符合语境。故选B。24根据“The website may be fake (伪造的)”可知,该网站可能是假。可见,不可以随意进入陌生的网站,更不可以输入个人的信息。 选项E“另外,如果你收到一封电子邮件,不要在那个网站上输入任何信息”符合语境。故选E。25根据“Before you do, contact your friends in anothe

    46、r way. Ask if they need help.”可知,在此之前,用另一种方式联系你的朋友。询问他们是否需要帮助。可见,这是朋友在向你寻求帮助。选项D“他们会给你发信息,让你借钱给他们”符合语境。故选D。三、书面表达26随着智能手机的逐渐普及,人们可以用手机做的事情越来越多。很多人喜欢玩手机,尤其喜欢用免费WiFi上网。用手机上网的确能做很多事情,比如聊天、查询信息、购物等。但是手机上网也存在一定的弊端和风险,比如个人信息泄露,遭遇网络攻击或者网络诈骗。请你结合自身经历,用英语写一篇短文,谈谈你对用免费WiFi上网的看法。要求:1.词数不少于80词;2.文中不得出现真实的人名、校名。

    47、【参考范文】Its true that many people like getting online by using free WiFi. Its very convenient. However, there are many dangers lying in using the free WiFi.I used to use free WiFi when I was out. But later, many useless messages came to my phone. And one day, I was told that I won a prize that was wor

    48、th 5,000 yuan and they needed my bank account. Of course I didnt believe it. But it was clear that some of my personal information had been exposed to someone.So we should learn to keep us safe online. First, wed better not use free WiFi in public, especially in strange places. Second, we shouldnt p

    49、ut too much personal information on the Internet. Finally, we should be careful when we lend our mobile phones to others.【详解】总体分析题型:本文是一篇议论文;时态:多种时态交替使用;提示:写作要点已给出,考生应注意描述的全面性,尽量将提示的内容利用上;结合材料内容,发表对免费WiFi上网的看法。本文主要是第一人称,语言的表述应该符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯。适当使用连词,做到上下文联系紧密,符合逻辑关系。写作步骤第一步,表明自身对于免费WiFi上网的看法。第二步,讲述自身持有这种看法的相关经历。第三步,提出如何安全上网的建议。亮点词汇used to do过去常常做bank account银行账户had better do最好做be exposed to被暴露给高分句型I was told that I won a prize that was worth 5,000 yuan and they needed my bank account.(综合使用that引导的宾语从句和定语从句)We should be careful when we lend our mobile phones to others.(使用when引导的时间状语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:32 网络电信诈骗-2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-773296.html
    相关资源 更多
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含解析答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含解析答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含精品答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含精品答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案解析.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案解析.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案下载.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案下载.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷含下载答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷含下载答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷可打印.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷可打印.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及解析答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及解析答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及精品答案.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及精品答案.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(考点梳理).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(考点梳理).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(网校专用).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(网校专用).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(精选题).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(精选题).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(精品).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(精品).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(有一套).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(有一套).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(最新).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(最新).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(易错题).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(易错题).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(新).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(新).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(必刷).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(必刷).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(夺冠).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(夺冠).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(夺冠系列).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(夺冠系列).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(历年真题).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(历年真题).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(典优).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(典优).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(全国通用).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(全国通用).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(全优).docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案(全优).docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案解析.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案解析.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案参考.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案参考.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案免费下载.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案免费下载.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案免费.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案免费.docx
  • 人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案下载.docx人教版一年级上册数学 期中测试卷及答案下载.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1