44 智造“中国芯”铸就“中国梦”2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 44 智造“中国芯”,铸就“中国梦”2022年中考英语时事热点话题题型专练 智造 中国 铸就 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、44 智造“中国芯”,铸就“中国梦”2022年中考英语时事热点话题题型专练背景事件人民日报:坚定不移自主研发芯片近日,人民日报出马为国产芯片指明了方向,要坚定不移走自主研发之路,不得不承认的是,芯片技术我们还很落后,现在需要埋头苦干几年,慢慢的缩小与科技发达国家的差距,要坚定不移的走自主研发之路,但是对这个你要灵活的去理解,自主研发不意味这关起门来研究,一定是对外融合式的发展。 芯片开发是一项长期而系统性的工程,一定在自己研发的基础上借助外界的优秀技术和研发经验,这可以极大的缩短我国芯片技术在自主研发道路上的距离和时间,一个国家生态系统要想良好的发挥作用,跟上市场的步伐,一定是建立在既自主又兼
2、容的模式,初期我们的大生产就是借助全球的先进生产工艺,我感觉在芯片技术上一样可以,该自主研发的自主研发,适当的时候可以与先进技术合作,如此会加快推进芯片自主技术国产化。 还有不少功课要补,最大问题的光刻机,要引进过来从低端到高端而后自主研发!以华为为代表的国内科技公司加快芯片制造的研发步伐,国内市场不能”炒芯”,要让芯片制造走向良性发展之路,在加快第三代半导体全产业链的发展过程中,要让真正半导体公司获得资金用于研发,尽快完成国产替代!一、单项选择1 Sue, I wonder how to borrow a book with a chip(芯片) in Sichuan Library. Yo
3、u can ask Chen Hong. She has lots of _ in borrowing books in the new way there.AluckBtroubleCexperience【答案】C【详解】句意:Sue,我想知道如何在四川图书馆借到带芯片的书。你可以问陈红。她在以新的方式借书方面有丰富的经验。考查名词辨析。luck幸运;trouble困难;experience经验。根据“I wonder how to borrow a book with a chip(芯片)in Sichuan Library”及“She has lots of in borrowing b
4、ooks in the new way there”可知,她在借书方面很有经验,所以可以问她,故选C。2-Many companies in the world _ HUAWEI chips(华为芯片)。-Great. The world will _ more chances to the better company.Aare used to using; offerBwere used to use; offerCused to use; provideDare used to; provide【答案】A【详解】句意:-世界上很多公司都习惯了使用华为的芯片。-太棒了,世界将会给更好的公司
5、更多的机会。are used to doing sth.习惯于做某事;were used to use被用来做某事;used to do sth.过去常常做某事;offer提供,常用于短语offer sth. to sb.给某人提供某物;provide提供,常用于provide sth. for sb.给某人提供某物。根据句意可知,第一个空表示“习惯于做某事”,第二个空后有介词to,故应选A。二、完成句子3我们坚信,通过努力工作,中国将毫不费力地研发出自己的芯片。We do believe that China_its own chip through hard work.【答案】will h
6、ave no difficulty in developing【详解】根据题干中汉英对比可知要翻译“将毫不费力地研发出”。“将”will,后接动词原形;“毫不费力地做某事”have no difficulty in doing sth.;“研发”develop,其动名词形式是developing。题干中主句是一般现在时,主现从不限,从句用will do构成一般将来时。故填will have no difficulty in developing。三、阅读理解A5G is literally making our lives faster.You might feel annoyed when
7、it takes too long to connect to your online study system. But that could soon be a thing of the past. Since China started 5G commercialization (商用) in June 2019, many Chinese companies have started to provide 5G services. With growing investment (投资) and enthusiasm (热情) among consumers and companies
8、, China has kept its role as a global 5G leader, said GSMA, an international association of mobile operators, in a report released on March 17.The report predicts that 5G will be used for almost half of the countrys mobile connections with 460 million users by 2025. It will surpass (超过) other leadin
9、g 5G markets such as Japan, South Korea and the US.China has done a lot to develop this technology. The Chinese government cut costs for infrastructure construction (设施建设) and gave financial (经济的) support to the industry. About 130,000 5G base stations had been built by the end of 2019, according to
10、 Xinhua.China built its first 5G industrial park in Shanghai on March 12. Forty-two companies agreed to invest at the parks opening ceremony (开幕式). It will focus on using 5G technology to develop automobiles (汽车), smart manufacturing (智能生产) and data ports (通信端口).China also leads the way in developin
11、g 5G-enabled devices (设备). Huawei Technologies Co Ltd, for example, developed eight new 5G smartphones in 2019. It also made baseband chips (基带芯片) and tablets (平板电脑) with 5G technology.“Chinas 5G industry has been a key driver (引擎) of economic (经济的) growth, creating a new generation (代) of digital c
12、onsumers (数字消费者) ,” said Mats Granryd, director general of GSMA4What can 5G services bring to users?AIts cheaper than 4G services.BIt offers better connection speeds.CIt makes devices smarter.DIt is easier to use than 4G.5According to GSMA, China_.Aplays a leading role in developing 5G technologyBha
13、s surpassed Japan in developing 5G technologyChas the largest 5G market in the worldDhas spent too much time developing 5G6What does the Chinese government have to do with 5G?AIt started to build 5G base stations on March 12.BIt doesnt know whether 5G will succeed.CIt cut costs for base station cons
14、truction.DIt supports the development of 5G.7What was the meaning of Mats Granryds quote?AChina is going to become a developed country.B5G is driving Chinas economic growth.C5G technology will earn China a lot of money.DDigital devices will be upgraded along with 5G.8The article mainly tells us that
15、_.Ahow 5G is used in ChinaBhow 5G develops in China and leads the worldChow the Chinese government support 5Gs developmentDhow 5G is driving Chinas economic growth【答案】4-8BADBB【分析】这是一篇说明文。这篇文章主要介绍中国5G的迅速发展并引领世界。4细节理解题。根据第一句“You might feel annoyed when it takes too long to connect to your online study
16、 system. But that could soon be a thing of the past”当你花太长时间连接到你的在线学习系统时,你可能会感到恼火;但这很快就会成为过去。说明5G提供了快速的连接。故选B。5细节理解题。根据第一段“China has kept its role as a global 5G leader, said GSMA”可知中国在5G技术里起着主导作用。故选A。6细节理解题。根据第三段“China has done a lot to develop this technology”以及“gave financial support to the indust
17、ry. About 130,000 5G base stations had been built”可知5G建设得到政府的大力支持。故选D。7句子理解题。“Chinas 5G industry has been a key driver of economic growth, creating a new generation of digital consumers”这句话表达中国的5G产业一直是经济增长的关键驱动力,创造了新一代数字消费者;说明5G推动经济的发展。故选B。8主旨大意题。这篇文章主要介绍中国5G的迅速发展并引领世界。A选项“5G is used in China”文章是在讲述
18、5G在中国的发展,不是怎样在中国使用。C选项 “the Chinese government support 5Gs development” 只是第三段讲述的内容;D选项“5G is driving Chinas economic growth”只是最后一段讲述的内容。故选B。【点睛】阅读理解主旨大意题的做题方法如下:阅读文章,弄清文章的大意,找到主题句。主题句一般在文首,文末或首尾呼应;有时出现在文中;或者没有主题句,需要读者根据内容总结概括。这篇文章开头介绍了5G的话题,后文介绍中国政府的支持,上海第一座5G公园的建立,在5G设备上的领先地位以及5G技术促进中国经济的增长。综合可以概括出
19、主旨是关于中国5G的迅速发展以及引领世界。B (1) Welcome to your future life!(2) You get up in the morning and look into the mirror(镜子). Your face is firm and young-looking. In 2035, medical technology is better than ever. Many people at your age could live to be 150, so at 40, youre not old at all. And your parents just
20、 had an anti-aging treatment. Now, all three of you look the same age!(3) You say to your shirt, Turn red. It changes from blue to red. In 2035,smart clothes will be designed to be with special particles (粒子) much smaller than the cells(细胞) in your body. The particles can be programmed to change our
21、 clothes color or clothing designing.(4) You walk into the kitchen. You pick up the milk, but a voice says, You shouldnt drink that! Your fridge has read the chips (芯片) that includes information about the milk, and it knows the milk has gone bad. In 2035, every article of food in the supermarket has
22、 such a chip.(5) Its time to go to work. In 2035, cars drive themselves. Just youre your smart car where to go. On the way, you can call a friend using your jacket sleeve (袖子). Such smart technology is all around you.(6)So will all these things come true? For new technology to succeed, says scientis
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文单元测试-第七单元达标测试卷|人教新课标 (共13张PPT).ppt
