2021年高考英语二轮复习 阅读理解考点讲解(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年高考英语二轮复习 阅读理解考点讲解含解析 2021 年高 英语 二轮 复习 阅读 理解 考点 讲解 解析
- 资源描述:
-
1、阅读理解.阅读理解题策略一、先看题干,带着问题读文章。即先看试题,再读文章。阅读题干,首先要掌握问题的类型,分清是客观信息题还是主观判断题。其次,了解试题题干以及各个选项所包含的信息,然后有针对性地对文章进行扫读,对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合、甄别、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。二、速读全文,了解大意知主题。近几年的高考阅读速度大约是每分钟40词左右。必须在十分有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速搜寻关键词、主题句,捕捉时空、顺序、情节、人物、观点,并且理清文章脉络,把握语篇实质。速读全文对于主旨大意题的解决尤其有效,能快速抓住主干,确定好答案。三、详读
2、细节,理顺思路与文章脉络。文章绝不是互不相干的句子的堆砌。作者为文,有脉可循。如记叙文多以人物为中心,以时间或空间为线索,按事件的发生、发展、结局展开故事;议论文则包含论点、论据、结论三大要素,通过解释、举例来阐述观点。四、逻辑推理,做好深层理解题。深层理解主要包括归纳概括题(中心思想,加标题等)和推理判断题,是阅读理解中的难点。深层理解是一种创造性的思维活动。它必须忠实于原文,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知推断未知,不能凭空想像,随意揣测;读者要对文字的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。推理题在提问中常用的词有:conclude,infer,imply,sug
3、gest,indicate等。五、猜词悟义,扫除阅读拦路虎。猜词是应用英语阅读的重要能力,也是高考中常用的题型。它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握或认识较多的课外词汇。我们要学会“顺藤摸瓜”,通过构词法,语法,定义,同位语,对比,因果,常识,上下文等线索确定词义。.阅读理解常见问题及原因分析问题一:已经找对了题干与原文对应处,为何还做错?原因:精确定位:要看清真正的问题,即用信息词定位之后,要看清句子逻辑关系,弄清意思。学会看选项的方法:a找最贴近原文意思的选项;b去除选项间的相同信息,专门关注区别点;c分清褒贬;d分清程度大小,强烈关注选项中表内容的单词;e看清范围,
4、分清是整体还是局部。高频考点一正确选项特征在阅读理解的备考过程中,明确阅读理解常设选项的特征是快速准确锁定答案的关键。高考英语阅读理解的正确选项一般通过以下途径设置:关键词直接复现:直接复现类可从问题中找到关键词,以此为线索,运用略读及查阅的技巧迅速定位即可。此类题目较为简单,考查频率不高。对原文关键词进行同义转换、正话反说和细节概括:此类题目需对原文信息进行准确理解并简单推理,观察词义、词性及语态的变化。这是命题人常用的设题方式,复习时应掌握英语的多种表达法。一、同义转述从近几年的高考题来看,细节理解题不仅数量有所增加,而且难度也稍有加大,主要表现为题目信息与原文信息表达方式不一致。命题人一
5、般会对文章细节加以转述来考查考生准确理解细节的能力。转述的主要方式有以下三种:1同义词转化:把原文中的一些词换成意义相近的词,设为正确选项。2词性或语态等的变化:把原文中的词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,用另一种表达转述原文信息。3语言简化概括:把原文中的复杂语言现象进行简化或概括成为正确答案。例1.(2019全国卷)In a study describing the technology, the researchers had 100 volunteers type the word “touch” four times using the smart keyboard. Data
6、 collected from the device could be used to recognize different participants based on how they typed, with very low error rates. The researchers say that the keyboard should be pretty straightforward to commercialize and is mostly made of inexpensive, plasticlike parts. The team hopes to make it to
7、market in the near future.30What do the researchers expect of the smart keyboard?AItll be environmentfriendly.BItll reach consumers soon.CItll be made of plastics.DItll help speed up typing.【答案】B【解析】细节理解题。根据上段中的最后一句“The team hopes to make it to market in the near future.”可知,该研究团队希望在不久的将来将智能键盘推向市场,故选
8、B。二、正话反说正话反说是阅读理解题目中的一个难点,通常有以下几个高频考向:1It looks/sounds like/as if类:表示看/听起来好像是,实际上并不是。2虚拟语气句:用虚拟语气来表述与事实相反的情况,让读者推断事实内容。3让步论述:先假设作者的观点反面成立,从而引出一系列荒谬的、不合理的结果,倒过来证明作者观点的正确性。4反问句。例2.(2019北京卷)The problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont kn
9、ow. By next year, half of the calls we receive will be scams(欺诈). We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and developing a group of tools, apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately, its too little, too late. By the time these “
10、solutions”(解决方案) become widely available, scammers will have moved onto cleverer means. In the near future, its not just going to be the number you see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is actually real.38How does the author feel about
11、the solutions to the problem of robocalls?APanicked.BConfused.CEmbarrassed. DDisappointed.【答案】D【解析】推理判断题。根据上段中的“By the time these solutions(解决方案) become widely available, scammers will have moved onto cleverer means.”可知,等到这些“解决方案”被广泛使用时,不法分子就会转向更聪明的手段;由此可推知作者对自动语音电话问题的解决方案感到很失望,D项意为“失望的”,故选D。 3. 理解概
12、括阅读理解除了考查考生对细节信息的准确理解外, 还要求考生通过思维分析将信息进行归纳概括,使之系统化、条理化。例3.(2019浙江卷)California has lost half its big trees since the 1930s, according to a study to be published Tuesday and climate change seems to be a major factor(因素)The number of trees larger than two feet across has declined by 50 percent on more
13、than 46, 000 square miles of California forests, the new study finds. No area was spared or unaffected, from the foggy northern coast to the Sierra Nevada Mountains to the San Gabriels above Los Angeles. In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts
14、 of southern California the decline was nearly 75 percent.Many factors contributed to the decline, said Patrick McIntyre, an ecologist who was the lead author of the study. Woodcutters targeted big trees. Housing development pushed into the woods. Aggressive wildfire control has left California fore
15、sts crowded with small trees that compete with big trees for resources(资源)But in comparing a study of California forests done in the 1920s and 1930s with another one between 2001 and 2010, McIntyre and his colleagues documented a widespread death of big trees that was evident even in wildlands prote
16、cted from woodcutting or development.The loss of big trees was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage. The researchers figured out water stress with a computer model that calculated how much water trees were getting in comparison with how much they needed, taking into
17、 account such things as rainfall, air temperature, dampness of soil, and the timing of snowmelt(融雪)Since the 1930s, McIntyre said, the biggest factors driving up water stress in the state have been rising temperatures, which cause trees to lose more water to the air, and earlier snowmelt, which redu
18、ces the water supply available to trees during the dry season.30What can be a suitable title for the text?ACalifornias Forests: Where Have All the Big Trees Gone?BCutting of Big Trees to Be Prohibited in California SoonCWhy Are the Big Trees Important to California Forests?DPatrick McIntyre: Grow Mo
19、re Big Trees in California【答案】A【解析】标题归纳题。根据全文可知,文章主要讲述了美国加州森林中大树数量急剧下降的现象,并分析了其原因。因此A项能很好地概括全文。故选A。高频考点二 干扰项特征高考英语阅读理解的错误选项就是命题人用以干扰考生思维的陷阱。高考英语中,由于词汇量的限制,挑选的文章不能过难。命题人就在问题和干扰项上做文章,使考生即使能基本读懂文章,也不能轻松做对题目。现在的干扰项不仅语言复杂,而且欺骗性强,两个语言水平相当、对文章理解程度相差不大的考生会因为对干扰项的辨别能力不同,而影响答题的准确率。为了提高辨别错误和干扰信息的能力,有必要分析干扰项的种种
20、特征,使考生在命题人设置的种种陷阱前,做到胸有成竹。一、偷梁换柱干扰项用了与文章中某一句话相似的句型结构和单词,却在考生易忽视的地方换了几个单词,造成句意的改变。例1.(2019全国卷D片段)During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and
21、mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.32What sort of girl was the author in her early years of elementary school?AUnkind.BLonely.CGenerous. DCool.【答案】C【解析】推理判断题。根据上段
22、的第一句“During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status.”可知,作者在小学时乐于分享。unkind“不友好的”,lonely“孤独的”,generous“慷慨的,大方的”,cool“酷的”,故选C。二、张冠李戴干扰项表述的内容在原文里可以找到信息依据, 但与题干所问的动作发出者不一致。不注意动作主语的差异, 张冠李戴, 极易造成误选。例2.(2019全国卷)The Audien
23、ceHelen Mirren stars in the play by Peter Morgan, about Queen Elizabeth of the UK and her private meetings with twelve Prime Ministers in the course of sixty years. Stephen Daldry directs. Also starring Dylan Baker and Judith Ivey. Previews begin Feb.14.(Schoenfeld, 236 W45th St.2122396200.)2Who is
24、the director of The Audience?AHelen Mirren. BPeter Morgan.CDylan Baker. DStephen Daldry.【答案】D【解析】细节理解题。题干问的是“谁执导了The Audience?”。根据该部分中的“Stephen Daldry directs.”可知答案。三、绝对化表达干扰项中出现如all, none, everyone, each, everything, impossible 等绝对化的表达, 一般不符合客观事实和原文信息。例3.(2019江苏卷)Even more worryingly, the fascinati
25、on with the internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the “digital divide” between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individuals to donate money to developing countries to buy computer equipment and internet faciliti
26、es. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giving every
27、 child a laptop computer or setting up internet centres in rural villages. I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative longterm costs and benefits of alternative uses of their money.62T
28、he example in Paragraph 4 suggests that donators should _Atake peoples essential needs into accountBmake their programmes attractive to peopleCensure that each child gets financial supportDprovide more affordable internet facilities【答案】A【解析】推理判断题。根据上段中的“The question,however,is whether this is what t
29、he developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and.in rural villages.”可知,作者想通过事例说明捐赠者应该考虑人们的基本需求,而不要片面地认为有了高科技产品,受赠者的生活水平就会产生巨大飞跃。故选A。四、颠倒逻辑干扰项中出现语义逻辑的混乱, 即原文中出现的是A引起B, 而选项中是B引起A,考生可能看到了文中出现过的词语, 没有细
30、研究其逻辑意义, 从而造成误选。例4.(2019江苏卷)It would not matter if these misjudgments were just a matter of peoples opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.61Misjudgments on the influences of new technology can lead to _Aa lack of confidence in technologyBa slo
31、w progress in technologyCa conflict or public opinionsDa waste of limited resources【答案】D【解析】细节理解题。根据上段中的“However,they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.”可知,对新技术影响的误判导致了对稀缺资源的误用,故选D。【高考题型解读】题型一、主旨大意题1主旨大意题常分为两类:(1)选出文章最佳标题;(2)概括文章或段落大意。2主旨大意题主要考查对文章进行概括或总结的能力,它要求在
32、阅读短文时,能够提炼文章的中心思想,体会作者的写作意图,充分运用逻辑概括能力,透过字里行间获取文章最具代表性的观点、论点及作者的情感倾向。研读近几年高考阅读理解,可以发现对主旨大意类的考查占有相当重要的地位。【方法技巧】主旨大意题的三种思路:寻找主题句,确定文章大意。在许多情况下,尤其是在阅读说明文和议论文时,根据其篇章特点我们可以通过寻找短文的主题句来归纳出文章的主题。主题句在文章中的位置通常有三种情况:开头、中间、结尾(或在开头结尾同时出现首尾呼应的主题句),因此,仔细阅读这类文章或段落的首尾句是关键。做主旨概括类试题多采用浏览法,即浏览文章的首段和尾段的首句或尾句或每段的首句或尾句,重点
33、搜索主题信息。抓住段落大意,概括中心思想。寻找整篇文章的中心思想的方法是建立在寻找各段落中心句的基础上。各段落中心句的整体归纳便是文章的中心思想。在这个过程中,不能仅依据只言片语或某一段落,而应该观察全文的结构安排,理解文章浓墨重笔的“重心”,考虑文章的材料及支撑性细节是服务于什么,分析故事情节围绕什么发展,最后用简明扼要的文字将文章的中心思想表达出来。抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。不是所有的段落都有主题句,有时主题句隐含在段落中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,继而概括出段落的主题,推导出文章的主旨。分析的方法是,先弄清该段落主要讲了哪几个方面的内容,这些内容在逻辑上
34、有什么联系,然后加以归纳形成主题。例1、(2019江苏卷D)The 65yearold Steve Goodwin was found suffering from early Alzheimers(阿尔兹海默症). He was losing his memory.A software engineer by profession, Steve was a keen lover of the piano, and the only musician in his family. Music was his true passion, though he had never performed
35、 outside the family.Melissa, his daughter, felt it more than worthwhile to save his music, to which she fell asleep each night when she was young. She thought about hiring a professional pianist to work with her father.Naomi, Melissas best friend and a talented pianist, got to know about this and sh
36、owed willingness to help.“Why do this?” Steve wondered.“Because she cares,” Melissa said.Steve nodded, tears in eye.Naomi drove to the Goodwin home. She told Steve shed love to hear him play. Steve moved to the piano and sat at the bench, hands trembling as he gently placed his fingers on the keys.N
37、aomi put a small recorder near the piano. Starts and stops and mistakes. Long pauses, heart sinking. But Steve pressed on, playing for the first time in his life for a stranger.“It was beautiful,” Naomi said after listening to the recording. “The music was worth saving.”Her responsibility, her privi
38、lege, would be to rescue it. The music was sill in Steve Goodwin. It was hidden in rooms with doors about to be locked.Naomi and Steve met every other week and spent hours together. Hed move his fingers clumsily on the piano, and then shed take his place. He struggled to explain what he heard in his
39、 head.He stood by the piano, eyes closed, listening for the first time to his own work being played by someone else.Steve and Naomi spoke in musical code: lines, beats, intervals, moving from the root to end a song in a new key. Steve heard it. All of it. He just couldnt play it.Working with Naomi d
40、id wonders for Steve. It had excited within him the belief he could write one last song. One day, Naomi received an email. Attached was a recording, a recording of loss and love, of the fight. Steve called it “Melancholy Flower.”Naomi heard multiple stops and starts. Steve struggling, searching whil
41、e his wife Joni called him “honey” and encouraged him. The task was so hard, and Steve, angry and upset, said he was quitting. Joni praised him, telling her husband this could be his signature piece.Naomi managed to figure out 16 of Steves favorite, and most personal, songs. With Naomis help, the Go
42、odwin family found a sound engineer to record Naomi playing Steves songs. Joni thought that would be the end. But it wasnt.In the months leading up to the 2016 Oregon Repertory Singers Christmas concert, Naomi told the director she had a special one in mind: “Melancholy Flower.”She told the director
43、 about her project with Steve. The director agreed to add it to the playing list. But Naomi would have to ask Steves permission. He considered it an honor.After the concert, Naomi told the family that Steves music was beautiful and professional. It needed to be shared in public.The family rented a f
44、ormer church in downtown Portland and scheduled a concert. By the day of the show, more than 300 people had said they would attend.By then, Steve was having a hard time remembering the names of some of his friends. He knew the path his life was now taking. He told his family he was at peace.Steve ar
45、rived and sat in the front row, surrounded by his family. The house lights faded. Naomi took the stage. Her fingers. His heart.【解题导语】本文是一篇记叙文,叙述了Steve在家人、朋友的帮助下与病魔赛跑及众人努力拯救可能失传的“独家音乐”的感人故事。65Why did Melissa want to save her fathers music?AHis music could stop his disease from worsening.BShe wanted t
46、o please her dying old father.CHis music deserved to be preserved in the family.DShe wanted to make her father a professional.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章第二段可知,父亲Steve是一位钢琴爱好者,是家里唯一一位音乐家,再根据第三段中的“felt it more than worthwhile to save his music, to which she fell asleep each night when she was young”可知,父亲Steve
47、的音乐陪伴了Melissa的成长,因此Melissa觉得它对于这个家庭来说有着特别的意义,值得被保存,故本题答案为C。66After hearing Steves playing, Naomi _Arefused to make a comment on itBwas deeply impressed by his musicCdecided to free Steve from sufferingDregretted offering help to her friend【答案】B【解析】细节理解题。根据第十段“It was beautiful,Naomi said after listen
48、ing to the recording.The music was worth saving.”可知,听完他的演奏之后,Naomi对他的音乐很是赞赏,故本题答案为B。67How can the process of Steves recording be described?AIt was slow but productive.BIt was beneficial to his health.CIt was tiresome for Naomi.DIt was vital for Naomis career.【答案】A【解析】细节理解题。根据第十二段中的“Naomi and Steve m
49、et every other week and spent hours together. Hed move his fingers clumsily on the piano, and then shed take his place.”及第十四段中的“Working with Naomi did wonders for Steve. It had excited within him the belief he could write one last song.”可知,音乐的录制过程缓慢,但是有成效,故本题答案为A。68Before Steve finished “Melancholy
50、Flower,” his wife Joni _Athought the music talent of Steve was exhaustedBdidnt expect the damage the disease brought aboutCdidnt fully realize the value of her husbands musicDbrought her husbands music career to perfection【答案】C【解析】推理判断题。根据第十五段中的“Steve struggling, searching while his wife Joni called
51、 himhoney and encouraged him.The task was so hard, and Steve, angry and upset, said he was quitting. Joni praised him, telling her husband this could be his signature piece.”可知,在Steve进行音乐创作时,他泄气过,甚至说过要放弃,而他的妻子Joni仍然鼓励他和表扬他,并称这会是他的“签名之作”。由signature一般表示“(文件结尾的)签名”可推知,Joni认为这会是她丈夫最后的创作,她之前并没有想到丈夫的音乐会有被
52、公开演奏的一天。再结合下文中Steve的音乐在音乐会上被演奏并得到认可及其对Steve的影响的内容可知,Joni之前并没有完全认识到Steve的音乐的价值或其积极作用。故本题答案为C。69How did Steve feel at the concert held in downtown Portland?AHe felt concerned about his illness.BHe sensed a responsibility for music.CHe regained his faith in music.DHe got into a state of quiet.【答案】D【解析】
53、细节理解题。根据文章最后两段的内容尤其是倒数第二段中的“He told his family he was at peace.”可知,在音乐会上,他心情很平静。故本题答案为D。70What can be a suitable title for the passage?AThe Kindness of FriendsBThe Power of MusicCThe Making of a MusicianDThe Value of Determination【答案】B【解析】标题归纳题。音乐让Steve在家人、朋友的帮助下展开了一场与病魔赛跑的接力赛,因此The Power of Music适合
54、作文章的标题。题型二、细节理解题1此类题型一般分两种情况;直接事实题(在原文中可直接找到答案,常见的类型有对号入座题、是非判断题、语意转换题、表格理解题等)以及间接事实题(需要将题目信息与原文相关信息进行语意上的转换)。2细节理解题要求考生对阅读材料中的某一具体事实和细节进行理解。有些问题,考生可以直接从文中找到明确的答案,但有些则需要在理解的基础上将有关信息进行处理,如计算、排序、判断、比较等。【技巧归纳】做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答案。此类题通常用一些疑问词来提问,或是判断正误。【特别提醒】细节理解题的三个步骤:浏
55、览全文,了解信息。快速通读全文,大致了解不同信息间的差异,为解决问题做好信息储备。抓关键词,快速寻读。根据题目要求,从题干中抓住关键性词语,以此为线索,通过略读和寻读的方法快速而准确地在文章中寻找与此问题相关的信息,找到后仔细阅读,反复品味,认真比较选项和文中细节,在准确理解该细节的前提下,排除干扰项,从而确定答案。回读信息,验证答案。确定答案后,必须回读原文,再一次根据原文中的信息对选项进行验证。总之,对于细节理解题,我们要恰当地运用略读、查读等技巧,在文章中寻找与此问题相关的段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。例2.(2019江苏卷A)Whatever your age or int
56、erests, Buxton has something to see or do to make your visit truly memorable.High_energyIf you desire physical activities, you can choose activities from swimming to horse riding. Explore the heights with Go Ape, the high wire forest adventure course, or journey beneath the earth at Pooles Cavern. A
57、nd dont forget: we are surrounded by a natural playground just perfect for walking, caving, climbing and cycling.High_mindedBuxton is justifiably proud of its cultural life and youll find much to suit all tastes with art, music, opera and the performing arts at Buxton Opera House & Pavilion Arts Cen
58、tre and Green Man Gallery. There are plenty of opportunities for the creative person to become involved, including workshops and events. Keeping_the_kids_happyChildren love the small train and playgrounds in the Pavilion Gardens and theres plenty more to explore at the Buxton Museum. Theres a new in
59、door play centre, plus the special events and workshops, and others during school holiday periods.【解题导语】本文是一篇应用文。文章介绍了巴克斯顿(Buxton)令人难忘的景点及活动。56If you want to take an underground journey, which place is the best choice?APooles Cavern.BPavilion Gardens.CBuxton Museum.DGreen Man Gallery.【答案】A【解析】细节理解题。
60、根据High_energy部分中的“Explore the heights with Go Ape, the high wire forest adventure course, or journey beneath the earth at Pooles Cavern.”可知,如果你想进行地下之旅,可选择Pooles Cavern。57Buxton Opera House & Pavilion Arts Centre is special because it offers _.Arides in small trainsBcourses in modern artsCartistic an
61、d cultural activitiesDbasic courses in horse riding【答案】C【解析】细节理解题。根据High_minded部分中的“Buxton is justifiably proud of its cultural life and youll find much to suit all tastes.There are plenty of opportunities for the creative person to become involved”可知,Buxton Opera House & Pavilion Arts Centre很特别的原因是
62、它提供多种文化艺术活动。题型三、词义猜测题1词义猜测题的常见形式:(1)直接对某个陌生的词汇进行理解;(2)对文中的某个代词确认指代的对象;(3)对多义词或短语进行文中含义的精确定义;(4)对英语中特有的表达、格言、谚语等进行直接的或解释性的描述。2词义猜测题是从特定的角度考查考生的阅读理解和处理生词的能力,它包括对词、词组和句意的理解。词义猜测不仅是一项阅读技巧,也是高考阅读能力考查的一个方面。【方法技巧】词义猜测题的三大突破1根据定义猜测词义。如果生词由定语从句、同位语(同位语前常有or,similarly,that is to say,in rather words,namely,or
63、rather,say等)或同位语从句来定义,或使用破折号、冒号、分号后的内容或引号中的内容加以解释,理解这些定义或解释就是在理解词义。2根据对比、比较关系猜测词义。在一个句子或段落中如有对两个事物或两种现象的对比性描述,我们可以从生词的对立面猜测其词义。表示对比关系的词语主要有:unlike,not,but,however,despite,in spite of,in contrast等。表示对比关系的句子结构有:while引导的并列句。表示比较关系的词语主要有:similarly,like,just as,also,as well as等。3通过构词法猜测词义。生词的前缀、后缀、复合词的各部
64、分,词性的变化都可以暗示出词义。注意不管这个词多超纲,根据上下文都能得出其意思;不管这个词多熟悉,都要通过上下文得出其在特定场合的意思。例3. (2019全国卷)But hes nervous. “Im here to tell you today why you should.should.” Chris trips on the “ld,” a pronunciation difficulty for many nonnative English speakers. His teacher, Thomas Whaley, is next to him, whispering support
65、. “.Vote for.me.” Except for some stumbles,_Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion, Whaley invites the rest of the class to praise him.25What does the underlined word “stumbles” in paragraph 2 refer to?AImproper pauses. BBad manners.CSpelling mistakes. DSilly j
66、okes.【答案】A【解析】词义猜测题。根据文章内容可知,老师借助竞选演说鼓励同学们学会赞美自己。文中Chris Palaez的母语不是英语,他学英语才三年多,说话不流利,而且他在演讲时非常紧张,所以说话磕磕绊绊,故选A。【举一反三】(2018北京卷)A study from the University of California at Davis suggested that replacing petrolpowered private cars worldwide with electric, selfdriving and shared systems could reduce ca
67、rbon emissions from transportation 80% and cut the cost of transportation infrastructure(基础设施) and operations 40% by 2050. Fewer emissions and cheaper travel sound pretty appealing. The first commercially available driverless cars will almost certainly be fielded by ridehailing services, considering
68、 the cost of selfdriving technology as well as liability and maintenance issues(责任与维护问题). But driverless car ownership could increase as the prices drop and more people become comfortable with the technology.49What does the underlined word “fielded” in Paragraph 4 probably mean?AEmployed.BReplaced.C
69、Shared. DReduced.【答案】A【解析】词义猜测题。利用构词法解题。field常用作名词, 表示“场地,领域”,此处用作动词,引申为“使用,应用”。根据上段中画线词所在句的前半部分内容“The first commercially available driverless cars will almost certainly”并结合下句中的“as the prices drop and more people become comfortable with the technology”可知,随着价格的降低以及人们对这项技术开始应用自如,第一批上市的无人驾驶车辆会“被应用”到“叫车
70、服务”中。故选A。【变式探究】(2019北京卷)Phytoplankton live at the ocean surface, where they pull carbon dioxide(二氧化碳) into the ocean while giving off oxygen. When these organisms die, they bury carbon in the deep ocean, an important process that helps to regulate the global climate. But phytoplankton are vulnerable
71、 to the oceans warming trend. Warming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth, since they need not only sunlight and carbon dioxide to grow, but also nutrients.43What does the underlined word “vulnerable” in Paragraph 3 probably mean?ASensitive. BBeneficial.CSign
72、ificant. DUnnoticeable.【答案】A【解析】词义猜测题。根据上段尾句“Warming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth.but also nutrients.”可知,温度变化对phytoplankton有很大的影响;由此可推知phytoplankton对海洋的温度很敏感。故选A。【举一反三】(2019江苏卷B)In the 1960s,while studying the volcanic history of Yellowstone National P
73、ark,Bob Christiansen became puzzled about something that,oddly,had not troubled anyone before:he couldnt find the parks volcano. It had been known for a long time that Yellowstone was volcanic in naturethats what accounted for all its hot springs and other steamy features. But Christiansen couldnt f
74、ind the Yellowstone volcano anywhere.Most of us, when we talk about volcanoes, think of the classic cone(圆锥体) shapes of a Fuji or Kilimanjaro, which are created when erupting magma(岩浆) piles up. These can form remarkably quickly. In 1943, a Mexican farmer was surprised to see smoke rising from a sma
75、ll part of his land. In one week he was the confused owner of a cone five hundred feet high. Within two years it had topped out at almost fourteen hundred feet and was more than half a mile across. Altogether there are some ten thousand of these volcanoes on Earth,all but a few hundred of them extin
76、ct. There is, however, a second less known type of volcano that doesnt involve mountain building. These are volcanoes so explosive that they burst open in a single big crack, leaving behind a vast hole, the caldera. Yellowstone obviously was of this second type, but Christiansen couldnt find the cal
77、dera anywhere.Just at this time NASA decided to test some new highaltitude cameras by taking photographs of Yellowstone. A thoughtful official passed on some of the copies to the park authorities on the assumption that they might make a nice blowup for one of the visitors centers. As soon as Christi
78、ansen saw the photos,he realized why he had failed to spot the caldera: almost the whole park2.2 million acreswas caldera. The explosion had left a hole more than forty miles acrossmuch too huge to be seen from anywhere at ground level. At some time in the past Yellowstone must have blown up with a
79、violence far beyond the scale of anything known to humans.【解题导语】本文是一篇说明文。20世纪60年代,Bob Christiansen在研究黄石国家公园的火山历史时,对一件以前从未困扰过任何人的事情感到困惑:他找不到公园里的火山。58What puzzled Christiansen when he was studying Yellowstone?AIts complicated geographical features.BIts everlasting influence on tourism.CThe mysterious
80、history of the park.DThe exact location of the volcano.【答案】D【解析】细节理解题。根据第一段中的“Bob Christiansen became puzzled about something that, oddly, had not troubled anyone before: he couldnt find the parks volcano”可知,Bob Christiansen对黄石国家公园的火山位置感到困惑。59What does the second paragraph mainly talk about?AThe sha
81、pes of volcanoes.BThe impacts of volcanoes.CThe activities of volcanoes.DThe heights of volcanoes.【答案】A【解析】段落大意题。根据第二段内容尤其是其中的“Most of us, when we talk about volcanoes, think of the classic cone(圆锥体) shapes of Fuji or Kilimanjaro”和“a second less known type of volcano that doesnt involve mountain bui
82、lding.a vast hole”可知,该段主要讲两类火山的形状。60What does the underlined word “blowup” in the last paragraph most probably mean?AHotair balloon.BDigital camera.CBig photograph. DBirds view.【答案】C【解析】词义猜测题。根据画线词前的“NASA decided to.by taking paragraphs of Yellowstone”和本段中的“As soon as Christiansen saw the photos, he
83、 realized why he had failed to spot the caldera: almost the whole park2.2 million acreswas caldera.”可知,NASA拍摄了黄石国家公园的照片,Christiansen在照片上看到公园的全景。由此可推知,blowup意为“放大的照片”。题型四、推理判断题1推理判断题的考查形式通常为:推断隐含含义;推断作者的观点和态度;推断写作目的和意图;推断文章的出处;推断文章中人物的性格态度等。2推理判断题主要考查考生在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,同时借助一定的常识进行分析、推理、
84、判断的能力。【方法技巧】推理判断题的五大技巧:1抓特定信息,逆向或正向推理。抓住某一段话中的关键信息,如关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。2整合全文(段)信息进行推断。做推理题时,有时需要在弄懂全文的基础上,整合与题目相关的信息,综合推理判断,确定最佳结论。3利用语境的褒贬性进行推断。几乎每篇文章的语境都有一定的褒贬性,它反映了主人公的特定心理和情绪状态及作者的写作意图,因此利用好这一点,就能在把握主旨大意的基础上对文章进行准确的逻辑判断。4根据文章的结论推断作者的态度。作者的思想倾向和感情色彩往往隐含在文章的字里行间,在推断过程中,应特
85、别注意文中作者的措辞,尤其是表达感情色彩的形容词。5根据上下文的逻辑得出结论。逻辑结论是指严格根据文章中所陈述的事实、论点、例证等一系列论据材料进行推理,从而得出合乎逻辑的结论,而不是根据自己的经验、态度、观点或爱好去理解文章的内涵。例4.(2019江苏卷C)Who cares if people think wrongly that the internet has had more important influences than the washing machine? Why does it matter that people are more impressed by the m
86、ost recent changes?It would not matter if these misjudgments were just a matter of peoples opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution represented by the internet, has
87、 made some rich countries wrongly conclude that making things is so “yesterday” that they should try to live on ideas. This belief in “postindustrial society” has led those countries to neglect their manufacturing sector(制造业), with negative consequences for their economies.Even more worryingly, the
88、fascination with the internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the “digital divide” between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individuals to donate money to developing countries to buy computer equipment and internet
89、 facilities. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giv
90、ing every child a laptop computer or setting up internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative longterm costs and benefits of alternative uses of their
91、money.In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary that now we live in a “borderless world”. As a result, in the last twenty years or so, many people have come to bel
92、ieve that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back. Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on crossborder flows of capital, labour an
93、d goods, with poor results.Understanding technological trends is very important for correctly designing economic policies, both at the national and the international levels, and for making the right career choices at the individual level. However, our fascination with the latest, and our undervaluat
94、ion of what has already become common, can, and has, led us in all sorts of wrong directions.【解题导语】对新科技作用的误判可能会误导人们对已有的技术的认识和使用,影响对社会的认知。61Misjudgments on the influences of new technology can lead to _Aa lack of confidence in technologyBa slow progress in technologyCa conflict or public opinionsDa w
95、aste of limited resources【答案】D【解析】细节理解题。根据第二段中的“However,they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.”可知,对新技术影响的误判导致了对稀缺资源的误用。故选D。62The example in Paragraph 4 suggests that donators should _.Atake peoples essential needs into accountBmake their programmes attractive to
96、 peopleCensure that each child gets financial supportDprovide more affordable internet facilities【答案】A【解析】推理判断题。根据第四段中的“The question,however,is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electri
97、city networks and.in rural villages”可知,作者想通过事例说明捐赠者应该考虑人们的基本需求,而不要片面地认为有了高科技产品,受赠者的生活水平就会产生巨大飞跃。故选A。63What has led many governments to remove necessary regulations?ANeglecting the impacts of technological advances.BBelieving that the world has become borderless.CIgnoring the power of economic develo
98、pment.DOveremphasizing the role of international communication.【答案】B【解析】细节理解题。根据第五段可知,随着通信和交通运输技术的发展,人们认为我们生活在一个“无国界的世界”,由此许多政府取消了一些必要的规则。故选B。64What can we learn from the passage?APeople should be encouraged to make more donations.BTraditional technology still has a place nowadays.CMaking right care
99、er choices is crucial to personal success.DEconomic policies should follow technological trends.【答案】B【解析】推理判断题。通读全文,尤其是根据文章最后一段中的“However, our fascination.wrong directions.”可知,我们对最新技术的入迷,和对已经普遍存在的技术作用的低估会将我们引向错误的方向,即传统的技术在当今仍有着重要的作用。故选B。专题05 阅读理解I.应用文1. 【2019全国卷I,A】Need a Job This Summer?The provinc
100、ial government and its partners offer many programs to help students find summer jobs. The deadlines and what you need to apply depend on the program.Not a student? Go to the government website to learn about programs and online tools available to help people under 30 build skills, find a job or sta
101、rt businesses all year round.Jobs for YouthIf you are a teenager living in certain parts of the province, you could be eligible(符合条件)for this program. Which provides eight weeks of paid employment along with training.Who is eligible: Youth 15-18 years old in select communities(社区).Summer CompanySumm
102、er Company provides students with hands-on business training and awards of up to $3,000 to start and run their own summer businesses.Who is eligible: Students aged 15-29, returning to school in the fall.Stewardship Youth Ranger ProgramYou could apply to be a Stewardship Youth Ranger and work on loca
103、l natural resource management projects for eight weeks this summer.Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before December 31 this year.Summer Employment Opportunities(机会)Through the Summer Employment Opportunities program, students are hired each year in a variet
104、y of summer positions across the Provincial Public Service, its related agencies and community groups.Who is eligible: Students aged 15 or older. Some positions require students to be 15 to 24 or up to 29 for persons with a disability.21. What is special about Summer Company?A. It requires no traini
105、ng before employment.B. It provides awards for running new businesses.C. It allows one to work in the natural environment.D. It offers more summer job opportunities.22. What is the age range required by Stewardship Youth Ranger Program?A. 15-18.B. 15-24.C. 15-29.D. 16-17.23. Which program favors the
106、 disabled?A. Jobs for Youth.B. Summer Company.C. Stewardship Youth Ranger Program.D. Summer Employment Opportunities.【语篇解读】本文为应用文。本文叙述了省政府及其合作伙伴提供了许多项目来帮助学生暑期在找到工作。21.B 【解析】细节理解题。根据Summer Company部分中的“Summer Company provides students with .awards of up to 3,000 to start and run their own summer busin
107、esses” 可知“Summer Company为学生提供高达3000美元的奖励,来开始和经营他们自己的暑期业务”。“start and run their own summer businesses”即“为开办新的业务”,这对应B项中的“runn new businesses”,二者是词义之间的转述关系。故选B。22.D 【解析】细节理解题。根据Stewardship Youth Ranger Program部分中的第二段“Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before De
108、cember 31 this year.”可知“符合条件的学生:16岁或17岁的学生,但在今年12月31日之前未满18岁”。由此得出,这个项目要求年龄在16-17岁之间。分析选项可知D项符合题意,故选D。23.D 【解析】细节理解题。根据Summer Employment Opportunities部分中的最后一段最后一句“Who is eligible: .Some positions require students to be 15to 24 or up to 29 for persons with a disability”,可知Summer Employment Opportunit
109、ies有些职位是给残疾人的。分析选项可知,D项符合题意,故选D。2. 【2019全国卷II,A】My Favourite BooksJo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series(系列)of lifestyle books. Here she picks her top reads.MatildaRoald DahlI once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahls writing and it g
110、ave me a new appreciation for his strange and delightful words. Matildas battles with her cruel me parents and the bossy headmisres,Miss Trunchbull,are equally fumy and frightening,but theyre also aspirational.After DarkHaruki MurakamiIts about two sisters-Eri,a model who either wont or cant stop sl
111、eeping,and Mari, a young student . In trying to connect to her sister. Mari starts changing her life and discovers a world of diverse ”night people” who are hiding secrets.Gone GirlGillian FynnThere was a bit of me that didnt want to love this when everyone else on the planet did but the horror stor
112、y is brilliant. Theres tension and anxiety from the beginning as Nick and Amy battle for your trust. Its a real whodunit and the frustration when you realise whats going on is horribly enjoyableThe StandStephen KingThis is an excellent fantasy novel from one of the best storytellers around. After a
113、serious flu outbreak wipes out 99.4% of the worlds population, a battle unfolds between good and evil among those let. Randall Flagg is one of the scariest characters ever.21. Who does I refer to in the text?A. Stephen King.B. Gillian Flynn.C. Jo Usmar.D. Roald Dahl22. Which of the following tells a
114、bout Mari and Eri?A. Cosmopolitan.B. Matilda.C. After Dark.D. The Stand.23. What kind of book is Gone Girl?)A. A folk tale.B. A biography.C. A love story.D. A horror story.【语篇解读】 这是一篇应用文。短文介绍了作家Jo Usmar最喜欢的书籍。21.C 【解析】细节理解题。由Matilda中的“I once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dah
115、ls writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful words”可知,我曾经写过一篇关于童话故事对罗尔德达尔写作有影响的论文,这篇论文让我对他奇怪而有趣的文字有了新的认识。所以Jo Usmar在介绍Matilda这本书,用第一人称“I”口吻来说明自己曾经写过一篇关于童话故事对罗尔德达尔写作有影响的论文。所以“I”指的是Jo Usmar。故C选项正确。22.C 【解析】细节理解题。由After Dark中的“Its about two sister-Eri,a model who either w
116、ont or cant stop sleeping, and Mari,a young student”可知,故事讲的是两个姐妹-Eri是一个突然一觉不醒的模特。玛丽,是一个充满青春活力的学生。所以After Dark中讲述了Eri和Mari的故事。故C选项正确。23.C 【解析】细节理解题。由Gone Girl中的“.but the horror story is brilliant”可知,但是这个恐怖的故事很精彩。所以Gone Girl讲述的是一个恐怖故事。故D选项正确。3. 【2019全国卷III,A】OPENINGS AND PREVIEWSAnimals Out of PaperYo
117、lo!Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph,in which an origami(折纸术)artist invites a teenage talent and his teacher into her studio. Merri Milwe directs. In previews. Opens Feb.12.(West Park Presbyterian Church,165 W.86th St.212-868-4444.)The AudienceHelen Mirren stars in t
118、he play by Peter Morgan,about Queen Elizabeth II of the UK and her private meetings with twelve Prime Ministers in the course of sixty years. Stephen Daldry directs. Also starring Dylan Baker and Judith Ivey. Previews begin Feb.14.(Schoenfeld,236 W.45th St.212-239-6200.)HamiltonLin-Manuel Miranda wr
119、ote this musical about Alexander Hamilton,in which the birth of America is presented as an immigrant story. Thomas Kail directs. In previews. Opens Feb.17.(Public,425 Lafayette St.212-967-7555.)On the Twentieth CenturyKristin Chenoweth and Peter Gallagher star in the musical comedy by Betty Comden a
120、nd Adolph Green,about a Broadway producer who tries to win a movie stars love during a cross-country train journey. Scott Ellis directs,for Roundabout Theatre Company. Previews begin Feb.12.(American Airlines Theatre,227 W.42nd St.212-719-1300.)21. What is the play by Rajiv Joseph probably about?.A.
121、 A type of art.B. A teenagers studio.C. A great teacher.D. A group of animals.22. Who is the director of The Audience?A. Helen Mirren.B. Peter Morgan.C. Dylan Baker.D. Stephen Daldry.23. Which play will you go to if you are interested in American history?A. Animals Out of Paper.B. The Audience.C. Ha
122、milton.D. On the Twentieth Century.【语篇解读】这是一篇应用文。这篇文章对一些话剧的开幕和新剧首映进行了介绍。21.A 【解析】细节理解题。根据话剧Animals Out of Paper的Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph, in which an origami artist invites a teenage talent and his teacher into her studio.可知,Rajiv Joseph创作的的话剧是关于折纸的一种艺术。故选A。
123、22.D 【解析】细节理解题。根据话剧The Audience的Stephen Daldry directs.可知,本剧是Stephen Daldry导演的。故选D。23.C 【解析】细节理解题。根据话剧Hamilton 的Li-Manuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton in which the birth of America is presented as an immigrant story.可知,话剧Hamilton的主题是美国的诞生,由此可知,如果你对美国历史感兴趣,你可以看这部话剧。故选C。4. 【2019
124、北京卷,A】Want to explore new cultures,meet new people and do something worthwhile at the same time? You can do all the three with Global Development Association(GDA).Whatever stage of life youre at,wherever you go and whatever project you do in GDA,youll create positive changes in a poor and remote com
125、munity(社区).We work with volunteers of all ages and backgrounds. Most of our volunteers are aged 17-24.Now we need volunteer managers aged 25-75.They are extremely important in the safe and effective running of our programmes. We have such roles as project managers,mountain leaders,and communication
126、officers.Depending on which role you choose,you could help to increase a communitys access to safe drinking water,or help to protect valuable local cultures. You might also design an adventure challenge to train young volunteers.Not only will you help our young volunteers to develop personally,youll
127、 also learn new skills and increase your cultural awareness. You may have chances to meet new people wholl become your lifelong friends.This summer we have both 4-week and 7-week programmes:CountrySchedule4-week programmes7-week programmesAlgeria5 Jul.- 1Aug.20Jun. -7Aug.Egypt24 Jul-20 Aug.19Jun.-6
128、Aug.Kenya20 Jul.-16Aug.18 Jun.-5 Aug.South Africa2Aug.-29 Aug.15 Jun.-2Aug.GDA ensures that volunteers work with community members and local project partners where our help is needed. All our projects aim to promote the development of poor and remote communities.There is no other chance like a GDA p
129、rogramme. Join us as a volunteer manager to develop your own skills while bringing benefits to the communities.Find out more about joining a GDA programme:Website:wwwglodeve.orgEmail:humanresourcesglodeve.org31. What is the main responsibility of volunteer managers?A. To seek local partnersB. To tak
130、e in young volunteersC. To carry out programmesD. To foster cultural awareness32. The programme beginning in August will operate in_.A. EgyptB. AlgeriaC. KenyaD. South Afria33. The shared goal of GDAs projects to _.A. explore new culturesB. protect the environmentC. gain corporate benefitD. help com
131、munities in need【语篇解读】这是一篇应用文,这是一篇招聘志愿者的广告。31. C 细节理解题。题干问管理人员的主要职责是什么。根据第三段中Depending on which role you choose, you could help to increase .,or help to project.You might also design.可知,根据岗位不同,管理人员可以帮助增加小区的饮用水,可以规划地方文化,可以设计挑战项目培训年轻的志愿者,从这些内容上可以判断出其主要职责是执行项目计划。故选C。32. D细节理解题。题干问八月份开始的这个项目将在哪里开展。根据这个表
132、格中4-week programmes中的最后一个,可知答案选D。33. D 细节理解题。题干问GDA的所有项目的共同目的是什么。根据倒数第二段中All our projects aim to promote the development of poor and remote communities可知,其目标就是促进偏远贫穷区域的发展,即帮助有需要的小区。故选D。5. 【2019天津卷,A】History Fair CompetitionUnderstanding history is vital to understanding ourselves as a people and as
133、a nation.History is much more than the study of dusty old objects and events long past. It is an essential part of who we are today and who we will become. Thornton fiddle School History Fair Competition makes understanding history exciting,engaging,and fun!This Years ThemeAll participants must addr
134、ess how communication or transportation technology has promoted the quality of life for Americans throughout history. To many people,technology means computers,hand-held devices,or vehicles that travel to distant planets. However,technology is also the application of scientific knowledge to solve a
135、problem,touching lives in countless ways.Individuals or groups may enter one of the following categories:PerformanceDocumentary(纪实作品)Essay WritingCategory RequirementsPerformance: A dramatic presentation of the topic no more than 10 minutes long. If special clothes are used,they should truly represe
136、nt a given period.Documentary: A visual presentation(such as a video,slide show,or computer project)no more than 10 minutes long. A desktop computer,screen,projector,and loudspeakers will be available. Students must provide their presentations on CDs before Friday,March 23.Essay Writing: An academic
137、 paper of 2,000 to 2,500 words. No illustrations(图解)are allowed. Please do not include covers. A list of references must be included.Important DatesJanuary 5 Submit a topic proposal to your history teacher. The teacher may require a second proposal if the first is off-topic or unclear.February 5 Sub
138、mit a first draft of your essay,performance script(剧本),or documentary highlights.February 19 A committee of teachers will evaluate materials and give opinions. Students then have an opportunity to improve their products.March 9 Submit a final draft of your essay.March 15 Performance and documentary
139、committee previewMarch 24 Thornton Middle School History Fair Competition7:00A. M-9:00A. M Participants signing in at the gym10:00A. M. -6:00PM. Competition and judges review7:00P.M. Awards ceremony and picnic36. According to Paragraph 1,what is the major goal of understanding history?A. To preserve
140、 national traditions.B. To prepare for a history competition.C. To better know the present and future.D. To further explore historical mysteries.37. What is the theme of this years competition?A. Technology advances science.B. Science interacts with technology.C. Science has made the study of histor
141、y easy.D. Technology has improved the life of Americans.38. Among the items provided by the school for a visual presentation are_A. special clothes and a screenB. a desktop computer and a CDC. a projector and special clothesD. a desktop computer and loudspeakers39. What would a participant have to d
142、o with an essay of 1,500 words to meet the category requirement?A. Include more information in the essay.B. Remove the references.C. Provide a cover for the essay.D. Explain the details with illustrations.40. What will the committee of teachers do on February 19?A. Preview performances and documenta
143、ries.B. Make comments on the materials.C. Improve the participants first draft.D. Collect a second proposal from the participant.【语篇解读】这是一篇应用文。短文介绍了桑顿中学举办的历史展览竞赛的相关信息。36. C【解析】细节理解题。由第一段“It is an essential part of who we are today and who we will become”可知,历史告诉了今天我们是谁,将来我们要成为谁,它是我们重要的组成部分。所以根据第一段,了解
144、历史的主要目地是更好地了解现在和未来。故C选项正确。37. D 【解析】细节理解题。由This Years Theme中的“All participants must address how communication or transportation technology has promoted the quality of life for Americans throughout history ”可知,所有的参与者都必须要说明通信或运输技术如何在整个历史过程中如何提高了美国人的生活质量。所以今年竞赛的主题是:技术提高了美国人的生活。故D选项正确。38. D【解析】细节理解题。由Do
145、cumentary中的“A desktop computer, screen, projector, and loudspeaker will be available”可知,将提供台式电脑、屏幕、投影仪和扬声器。所以学校提供的视觉展示设备包括台式电脑和扩音器。故D选项正确。39. A【解析】细节理解题。本题采用排除法。由Essay Writing 中的“An academic paper of 2,000 to 2,5000 words ”No illustration are allowed。Please do not include covers. A list of reference
146、s must be included”可知,要求一份2000至25000字的学术论文。不允许有插图。请不要包括封面。必须包括一份参考文献列表。所以通过排除法,可以看出B,C,D选项都被排除,故一个参与者需要在文章中列入更多的信息才能使一篇1500字的论文满足类别要求。故A选项正确。40. B【解析】细节理解题。由Important Dates中的“February 19 A committee of teachers will evaluate materials and give opinions ”可知,2月19日,教师委员会将对材料进行评估并发表意见。所以在2月19日。教师委员会将对材料
147、做出评论。故B选项正确。6. 【2019江苏卷,A】Whatever your age or interests, Buxton has something to see or do to make your visit truly memorable. High energy If you desire physical activities, you can choose activities from swimming to horse riding. Explore the heights with Go Ape, the high wire forest adventure cour
148、se, or journey beneath the earth at Pooles Cavern. And dont forget: we are surrounded by a natural playground just perfect for walking, caving, climbing and cycling. High mindedBuxton is justifiably proud of its cultural life and you ll find much to suit all tastes with art, music, opera and the per
149、forming arts at Buxton Opera House & Pavilion Arts Centre and Green Man Gallery. There are plenty of opportunities for the creative person to become involved, including workshops and events.Keeping the kids happyChildren love the small train and playgrounds in the Pavilion Gardens and theres plenty
150、more to explore at the Buxton Museum. Theres a new indoor play centre, plus the special events and workshops, and others during school holiday periods56. If you want to take an underground journey, which place is the best choice?A. Poles Caven.B. Pavilion Gardens.C. Buxton Museum.D. Green Man Galler
151、y.57. Buxton Open House & Pavilion Arts Centre is special because it offers _.A. rides in small trainsB. courses in modern artsC. artistic and cultural activitiesD. basic courses in horse riding【语篇解读】这是一篇说应用文。短文向游客介绍了去布克斯顿旅游可以去的一些景点的相关信息。56.A 【解析】细节理解题。由High energy中的“. journey beneath the earth at P
152、ooles Cavern”可知,在 Pooles Cavern,可以在地下旅行,也就是乘坐地铁旅行。所以如果你想乘地铁旅行,Pooles Cavern是你最好的选择。故A选项正确。57.C 【解析】细节理解题。由High minded中的“Buxton is justifiably proud of its cultural life and you will find much to suit all tastes with art ,music,opera,and the performing arts at Buxton Opera House&Pavilion Arts Center
153、and Green Man Gallery”可知,Buxton 以其丰富的文化生活而自豪,在Buxton Opera House&Pavilion Arts Center and Green Man Gallery,您将发现许多适合各种品味的艺术、音乐、歌剧和表演艺术。所以Buxton Opera House&Pavilion Arts Center特别是因为它提供艺术和文化活动。故C选项正确。II.记叙文1. 【2019全国卷I,B】For Canaan Elementarys second grade in Patchogue, N.Y.,today is speech day ,and
154、right now its Chris Palaezs turn. The 8-year-old is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems like the of kid who would enjoy public speaking.But hes, nervous.“Im here to tell you today why you should should”Chris trips on the“-ld,”a. pronunciation difficulty for many non-native Engli
155、sh speakers. His teacher ,Thomas Whaley ,is next to him, whispering support.“Vote for me ”Except for some stumbles, Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion ,Whaley invites the rest of the class to praise him.A son of immigrants, Chris stared learning English a l
156、ittle over three years ago. Whaley recalls(回想起)how at the beginning of the year,when called upon to read,Chris would excuse himself to go to the bathroom.Learning English as a second language can be a painful experience. What you need is a great teacher who lets you make mistakes. “It takes a lot fo
157、r any student,” Whaley explains,“especially for a student who is learning English as their new language,to feel confident enough to say,I dont know,but I want to know.”Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if th
158、ey thought they could never be a president. The answer broke his heart. Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast(夸耀)about themselves.“Boasting about yourself,and your best qualities,” Whaley says,“is very difficult fo
159、r a child who came into the classroom not feeling confident.”24. What made Chris nervous?A. Telling a story.B. Making a speech.C. Taking a test.D. Answering a question.25. What does the underlined word “stumbles” in paragraph 2 refer to?A. Improper pauses.B. Bad manners.C. Spelling mistakes.D. Silly
160、 jokes.26. We can infer that the purpose of Whaleys project is to _.A. help students see their own strengthsB. assess students public speaking skillsC. prepare students for their future jobsD. inspire students love for politics27. Which of the following best describes Whaley as a teacher?A. Humorous
161、.B. Ambitious.C. Caring.D. Demanding.【语篇解读】本文属于记叙文,讲述Thomas Whaley为了帮助学生学英语以及树立信心专门开展了一个演讲课程。24.B 【解析】细节理解题。根据第一段today is speech day和本段最后一句with shining dark eyes, he seems like the kind of kids who would enjoy public speaking. 以及第二段第一句But hes nervous.可知,Chris眼睛黑亮,似乎是那种喜欢公共演讲的孩子,但是他却很紧张,故可知Chris是因为做演
162、讲紧张,故选B。25.A 【解析】词义猜测题。根据第二段 “Im here to tell you today why you shouldshould” Chris trips on the “-ld”, a pronunciation difficulty for many non-native English speakers. 以及后文except for some stumbles, Chris is doing amazingly well 可知, Chris 发ld比较困难,这对于英语不是母语的学习者来说都是一个困难,总体来说Chris做得出奇的好。根据前文可知,ld发音不准,因
163、此有些结巴,停顿得不准,故选A。26.A 【解析】推理判断题。根据倒数第二段Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast about themselves.以及最后一段 “boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very difficult for a child who came into the
164、classroom not feeling confident.”可知,这个课程不仅仅教孩子阅读以及公共演讲,还要让孩子学会夸耀自己,而夸耀自己对于那些进入教室没有信心的学生来说很困难,故可知,Whaley老师这么做是为了帮助学生认识自己的优势增加信心,故选A。27.C 【解析】推理判断题。根据倒数第二段Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they
165、 could never be a president.和最后一段He wants these kids to learn to boast about themselves可知,当他有一天问学生认为自己当不了总统请举手的时候,想到了一个想法,这个课程就是帮助学生树立自己的信心,故可以看出这位老师很关心学生的成长。humorous 幽默的, ambitious 有雄心壮志的;caring 关心的;demanding要求高的。故选C。2. 【2019全国卷II,B】“You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteer
166、s,then I will do it.” This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids lacrosse(长曲棍球)club.I guess that theres probably some demanding work schedule, or social anxiety around stepping up to help for an unknown sport. She may just need a little persuading. So
167、 I try again and tug at the heartstrings. I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids arent even on At this point the unwilling parent speaks up,“Alright. Yes, Ill do it.”Im secretly relieved because I know theres real power in s
168、haring volunteer responsibilities among many. The unwilling parent organizes the meal schedule, sends out emails, and collects money for end-of-season gifts. Somewhere along the way, the same parent ends up becoming an invaluable member of the team. The coach is able to focus on the kids while the o
169、ther parents are relieved to be off the hook for another season. Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.Still, most of us volunteers breathe a sigh of relief when the season comes to a close. That relief is coupled with a deep underst
170、anding of why the same people keep coming back for more: Connecting to the community(社区)as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.In that sense, Im pretty sure volunteering is more of a selfish act than Id freely like to admit. Howe
171、ver, if others benefit in the process, and I get some reward too, does it really matter where my motivation lies?24. What can we infer about the parent from her reply in paragraph l?A. She knows little about the club.B. She isnt good at sports.C. She just doesnt want to volunteer.D. Shes unable to m
172、eet her schedule.25. What does the underlined phrase“tug at the heartstrings”in paragraph 2 mean ?A. Encourage team work.B. Appeal to feeling.C. Promote good deeds.D. Provide advice.26. What can we learn about the parent from paragraph 3?A. She gets interested in lacrosse.B. She is proud of her kids
173、.C. Shell work for another season.D. She becomes a good helper.27. Why does the author like doing volunteer work?A. It gives her a sense of duty.B. It makes her very happy.C. It enables her to work hard.D. It brings her material rewards.【语篇解读】本文是一篇记叙文。文中讲述了作者成功说服了一个家长参加志愿者团队,作为一名志愿者作者发挥了自己的作用,并获得了快乐
174、。24.C 【解析】推理判断题。根据文章第一段中的 You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers,then I will do it.可知,你可以当我是最后的候选人,如果没有其他的志愿者,那么我就做。由此可推断出,她不想做自愿者。故选C。25.B 【解析】词义猜测题。根据划线前句she may just need a little persuading.和下面的一句话I mention the single parent with four kids running the show and I talk
175、about the dad coaching a team that his kids arent even on .可知,作者为了劝服这位家长,举了两个例子。故可知,划线句此处应是“煽情”之意。故选B。26.D 【解析】细节理解题。根据第三段中这位家长作出的贡献及the same parent ends up becoming an invaluable member of the team可知,她最终成为了志愿者队伍中的重要的一员,也即是说,她成了一个好帮手。故选D。27.B 【解析】细节理解题。题干问作者为什么喜欢做志愿者工作。根据第四最两句Connecting to the commu
176、nity(社区)as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.可知,为社区做贡献可以带来真正的快乐, 参加志愿者活动活动能让人感觉快乐。故选B。3. 【2019全国卷III,C】Before the 1830smost newspapers were sold through annual subscriptions in America, usually $8 to $10 a year. Today $8 or $10
177、 seems a small amount of money, but at that time these amounts were forbidding to most citizens. Accordingly, newspapers were read almost only by rich people in politics or the trades. In addition, most newspapers had little in them that would appeal to a mass audience. They were dull and visually f
178、orbidding. But the revolution that was taking place in the 1830s would change all that.The trend, then, was toward the penny paper-a term referring to papers made widely available to the public. It meant any inexpensive newspaper; perhaps more importantly it meant newspapers that could be bought in
179、single copies on the street.This development did not take place overnight. It had been possible(but not easy)to buy single copies of newspapers before 1830,but this usually meant the reader had to go down to the printers office to purchase a copy. Street sales were almost unknown. However, within a
180、few years, street sales of newspapers would be commonplace in eastern cities. At first the price of single copies was seldom a penny-usually two or three cents was charged-and some of the older well-known papers charged five or six cents. But the phrase penny paper caught the publics fancy, and soon
181、 there would be papers that did indeed sell for only a penny.This new trend of newspapers for the man on the street did not begin well. Some of the early ventures(企业)were immediate failures. Publishers already in business, people who were owners of successful papers, had little desire to change the
182、tradition. It took a few youthful and daring businessmen to get the ball rolling.28. Which of the following best describes newspapers in America before the 1830s?A. Academic.B. Unattractive.C. Inexpensive.D. Confidential.29. What did street sales mean to newspapers?A. They would be priced higher.B.
183、They would disappear from cities.C. They could have more readers.D. They could regain public trust.30. Who were the newspapers of the new trend targeted at?A. Local politicians.B. Common people.C. Young publishers.D. Rich businessmen.31. What can we say about the birth of the penny paper?A. It was a
184、 difficult process.B. It was a temporary success.C. It was a robbery of the poor.D. It was a disaster for printers.【语篇解读】本文为记叙文。文章叙述了“便士报纸”的诞生历史。28.B 【解析】细节理解题。根据第一段中的“Before1830s,. Accordingly newspapers were read almost only by rich people. In addition ,most newspapers had little in them that woul
185、d appeal to mass audience. They were dull and visually forbidding.”可知,在19世纪30年代之前,只有富人才能读报纸,而且大多数报纸中几乎没有能吸引大众的内容,让人感觉无聊,视觉上令人望而却步。由此可得出那时的报纸没有什么吸引力。分析选项,A . Academic学术的;B. Unattractive没有吸引力, 无魅力的; C. Inexpensive廉价的,不贵的; D. Confidential机密的,保密的。可知 A、C和D是错误的,只有B符合题意,故选B。29.C 【解析】推理判断题。根据第二段提到“便士报纸”针对大众
186、,很便宜的。更重要的是,在街上可以买的到报纸。 结合第三段中间的“streets sales of newspapers would be commonplaced in eastern cities”可知,报纸的街头销售随处可见。由此可推断出,街头销售意味读报纸的多了。分析选项可知C符合题,故选C。30.B 【解析】细节理解题。根据第二段中的“The trend, then, was penny papera term referring to papers made widely available to the public. perhaps more importantly it me
187、ant newspapers that could be bought in single copies on the street.”可知,这种“便士报纸”针对大众的,在街上可以买的到报纸。分析选项可知,选项B符合题意,故选B。31.A 【解析】推理判断题。第二段“The trend, then, was penny paper”及最后一段“The new trend of newspapers for the man on the street did not begin well. Some of the early ventures were immediately failures.
188、 Publishers already in business, people who owners of successful papers, had little desires to change the tradition. It took a few youthful and daring businessmen to get the ball rolling.”可知,“便士报纸”新趋势一开始并不好,一些早期的尝试立即失败了。已经进入商业领域的成功的出版商,并不想改变这一传统。后来一些年轻而大胆的商人才推动了这件事。由此可推断出“便士报纸”的诞生是一个困难而曲折的过程。分析选项可知,
189、A项符合题意,故选A。4. 【2019北京卷,B】Alice Moore is a teenager entrepreneur(创业者), who in May 2015 set up her business AilieCandy. By the time she was 13,her company was worth millions of dollars with the invention of a super-sweet treat that could save kids teeth,instead of destroying them.It all began when Moo
190、re visited a bank with her dad. On the outing, she was offered a candy bar. However, her dad reminded her that sugary treats were bad for her teeth. But Moore was sick of missing out on candies. So she desired to get round the warning, Why cant I make a healthy candy thats good for my teeth so that
191、my parents cant say no to it? With that in mind, Moore asked her dad if she could start her own candy company. He recommended that she do some research and talk to dentists about what a healthier candy would contain.With her dads permission, she spent the next two years researching online and conduc
192、ting trials to get a recipe that was both tasty and tooth-friendly. She also approached dentists to learn more about teeth cleaning. Consequently, she succeeded in making a kind of candy only using natural sweeteners, which can reduce oral bacteria.Moore then used her savings to get her business of
193、the ground. Afterwards, she and her father secured their first business meeting with a supermarket owner, who finally agreed to sell Moores product-Cancandy.As CanCandys success grows, so does Moores credibility as a young entrepreneur. Moore is enthusiastic about the candy she created, and shes als
194、o positive about what the future might bring. She hopes that every kid can have a clean mouth and a broad smile.Meanwhile, with her parents help, Moore is generally able to live a normal teenage life. Although she founded her company early on in life, she wasnt driven primarily by profit. Moore want
195、s to use her unique talent to help others find their smiles. She donates 10% of AilicCandys profits to Big Smiles. With her talent and determination, it appears that the sky could be the limit for Alice Moore.34. How did Moore react to her dads warning?A. She argued with him.B. She tried to find a w
196、ay out.C. She paid no attention.D. She chose to consult dentists.35. What is special about CanCandy?A. It is beneficial to dental health.B. It is free of sweeteners.C. It is sweeter than other candies.D. It is produced to a dentists recipe.36. What does Moore expect from her business?A. To earn more
197、 money.B. To help others find smiles.C. To make herself stand out.D. To beat other candy companies.37. What can we learn from Alice Moores story?A. Fame is a great thirst of the young.B. A youth is to be regarded with respect.C. Positive thinking and action result in success.D. Success means getting
198、 personal desires satisfied【文章大意】这是一篇记叙文。主要讲述了Alice Moore,一个年轻有为的创业者的故事,故事告诉我们:积极的思考和行动会带来成功。34.B 【解析】推理判断题。根据第二段的But Moore was sick of missing out on candies. So she desired to get round the warning, Why cant I make a healthy candy thats good for my teeth so that my parents cant say no to it? 及下文她想
199、方设法最终制作出了叫CanCandy的糖果可知,她对父亲的警告的反应是:她试图找到一条出路。故选B。35.A 【解析】细节理解题。根据第三段的Consequently, she succeeded in making a kind of candy only using natural sweeteners, which can reduce oral bacteria.可知,因此,这种糖只使用天然甜味剂,可以减少口腔细菌,因此它对牙齿有利。故选A。36.B 【解析】细节理解题。根据最后一段的Moore wants to use her unique talent to help others
200、 find their smiles.可知,Moor想用她独特的才能帮助别人找到他们的笑容。故选B。37.C 【解析】推理判断题。文章主要讲述了Moor的创业故事,她之所以能成功源于面对问题和困难时,她乐观的看待问题,积极的想方设法去解决问题。因此,通过她的故事让我们懂得积极的思考和行动会带来成功。故选C。5. 【2019天津卷,B】I must have always known reading was very important because the first memories I have as a child deal with books. There was not one
201、night that I dont remember mom reading me a storybook by my bedside. I was extremely inspired by the elegant way the words sounded.I always wanted to know what my mom was reading. Hearing mom say, I cant believe whats printed in the newspaper this morning, made me want to grab it out of her hands an
202、d read it myself. I wanted to be like my mom and know all of the things she knew. So I carried around a book, and each night, just to be like her, I would pretend to be reading.This is how everyone learned to read. We would start off with sentences, then paragraphs, and then stories. It seemed an un
203、ending journey, but even as a six-year-old girl I realized that knowing how to read could open many doors. When mom said, The C-A-N-D-Y is hidden on the top shelf, I knew where the candy was. My progress in reading raised my curiosity, and I wanted to know everything. I often found myself telling my
204、 mom to drive more slowly, so that I could read all of the road signs we passed.Most of my reading through primary, middle and high school was factual reading. I read for knowledge, and to make As on my tests. Occasionally, I would read a novel that was assigned, but I didnt enjoy this type of readi
205、ng. I liked facts, things that are concrete. I thought anything abstract left too much room for argument.Yet, now that Im growing and the world I once knew as being so simple is becoming more complex, I find myself needing a way to escape. By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter
206、into a wonderful and mysterious world where I am now a new character. In these worlds I can become anyone. I dont have to write down what happened or what technique the author was using when he or she wrote this. I just read to relax.Were taught to read because its necessary for much of human unders
207、tanding. Reading is a vital part of my life. Reading satisfies my desire to keep learning. And Ive found that the possibilities that lie within books are limitless.41. Why did the author want to grab the newspaper out of moms hands?A. She wanted mom to read the news to her.B. She was anxious to know
208、 what had happened.C. She couldnt wait to tear the newspaper apart.D. She couldnt help but stop mom from reading.42. According to Paragraph 3,the authors reading of road signs indicates_A. her unique way to locate herselfB. her eagerness to develop her reading abilityC. her effort to remind mom to o
209、bey traffic rulesD. her growing desire to know the world around her.43. What was the authors view on factual reading?A. It would help her update test-taking skills.B. It would allow much room for free thinking.C. It would provide true and objective information.D. It would help shape a realistic and
210、serious attitude to life.44. The author takes novel reading as a way to_.A. explore a fantasy landB. develop a passion for leaningC. learn about the adult communityD. get away from a confusing world45. What could be the best title for the passage?A. The Magic of ReadingB. The Pleasure of ReadingC. G
211、rowing Up with ReadingD. Reading Makes a Full Man【语篇解读】本文为夹叙夹议文,作者讲述了自己的读书经历和感悟。41.B 【解析】细节理解题。根据第二段主题句I always wanted to know what my mom was reading.和Hearing mom say made me want to grab it out of her hands and read it myself可知,作者一直想知道妈妈在读什么。作者抢过妈妈读的报纸,因为作者自己迫切想看一看报纸上写的内容,故选B。42. D【解析】推理判断题。根据第三段M
212、y progress in reading raised my curiosity, and I wanted to know everything,可以推断出,让妈妈开车开慢一点,他能够读出所有路标,正是作者在阅读方面的进步引起了他的好奇心,想要了解周围的一切,故选D。43.C 【解析】推理判断题。根据第四段第一句Most of my reading through primary, middle and high school was factual reading. I read for knowledge, and to make As on my test.可知,小学和中学阶段的阅读
213、都是事实性阅读,读书是为了获取知识,考试得A。因此事实性阅读能够提供真实的客观的信息,故选 C。44. D 【解析】细节理解题。根据第五段By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter into a wonderful and mysterious world where I am now a new character. In these worlds I can become anyone.( 打开一本小说,我可以摆脱我的负担,进入一个奇妙而神秘的世界,我现在是一个新的角色。在这个世界上,我可以成为任何人。) 可知,阅
214、读小说可以让作者避开复杂的现实而投入到小说中的世界中去,故选D。45.C 【解析】主旨大意题。根据上下文可知,作者以时间顺序回忆了自己的阅读经历和感悟,伴着阅读成长,故选项C符合题意。6. 【2019江苏卷,D】The 65-year-old Steve Goodwin was found suffering from early Alzheimers(阿尔楚海默症). He was losing his memory.A software engineer by profession, Steve was a keen lover of the piano, and the only mus
215、ician in his family. Music was his true passion, though he had never performed outside the family.Melissa, his daughter, felt it more than worthwhile to save his music, to which she fell asleep catch night when she was young. She thought about hiring a professional pianist to work with her father.Na
216、omi, Melissas best friend and a talented pianist, got to know about this and showed willingness to help.“Why do this?” Steve wondered.“Because she cares.” Melissa said.Steve nodded, tears in eye.Naomi drove to the Goodwin home. She told Steve shed love to hear him play. Steve moved to the piano and
217、sat at the bench, hands trembling as he gently placed his fingers on the keys.Naomi put a small recorder near the piano, Starts and stops and mistakes. Long pauses, heart sinking. But Steve pressed on, playing for the first time in his life for a stranger.“It was beautiful. Naomi said after listenin
218、g to the recording. “The music was worth saving.”Her responsibility, her privilege, would be to rescue it. The music was still in Steve Goodwin. It was bidden in rooms with doors about to be locked.Naomi and Steve met every other week and spent hours together. Hed move his fingers clumsily on the pi
219、ano, and then shed take his place. He struggled to explain what he heard in his head. He stood by the piano, eyes closed, listening for the first time to his own work being played by someone else.Steve and Naomi spoke in musical code lines, beats, intervals, moving from the root to end a song in a n
220、ew key. Steve heard it. All of it. He just couldnt play it.Working with Naomi did wonders for Steve. It had excited within him the belief he could write one last song. One day, Naomi received an email. Attached was a recording, a recording of loss and love, of the fight. Steve called it “Melancholy
221、Flower”.Naomi heard multiple stops and starts, Steve struggling, searching while his wife Joni called him “honey” and encouraged him. The task was so hard, and Steve, angry and upset, said he was quitting. Joni praised him, telling her husband this could be his signature piece.Naomi managed to figur
222、e out 16 of Steves favorite, and most personal songs. With Naomis help, the Goodwin family found a sound engineer to record Naomi playing Steves songs. Joni thought that would be the end. But it wasnt.In the months leading up to the 2016 Oregon Repertory Singers Christmas concert, Naomi told the dir
223、ector she had a special one in mind: “Melancholy Flower”She told the director about her project with Steve. The director agreed to add it to the playing list. But Naomi would have to ask Steves permission. He considered it an honor.After the concert, Naomi told the family that Steves music was beaut
224、iful and professional. It needed to be shared in public.The family rented a former church in downtown Portland and scheduled a concert. By the day of the show, more than 300 people had said they would attend.By then, Steve was having a hard time remembering the names of some of his friends. He knew
225、the path his life was now taking. He told his family he was at peace.Steve arrived and sat in the front row, surrounded by his family. The house lights faded. Naomi took the stage. Her fingers. His heart.65. Why did Melissa want to save her fathers music?A. His music could stop his disease from wors
226、ening.B. She wanted to please her dying old father.C. His music deserved to be preserved in the family.D. She wanted to make her father a professional.66. After hearing Steves playing, Naomi _.A. refused to make a comment on itB. was deeply impressed by his musicC. decided to free Steve from sufferi
227、ngD. regretted offering help to her friend67. How can the process of Steves recording be described?A. It was slow but productive.B. It was beneficial to his health.C. It was tiresome for Naomi.D. It was vital for Naomis career.68. Before Steve finished “Melancholy Flower, his wife Joni _.A. thought
228、the music talent of Steve was exhaustedB. didnt expect the damage the disease brought aboutC. didnt fully realize the value of her husbands musicD. brought her husbands music career to perfection69. How did Steve feel at the concert held in downtown Portland?A. He felt concerned about his illness.B.
229、 He sensed a responsibility for music.C. He regained his faith in music.D. He got into a state of quiet.70. What can be a suitable title for the passage?A. The Kindness of FriendsB. The Power of MusicC. The Making of a MusicianD. The Value of Determination【语篇解读】本文属于记叙文,主要讲述一个钢琴师帮助一个患老年痴呆症的老人录制音乐的故事,
230、其录制过程比较艰苦,但是录制的音乐很成功,也让老人对音乐充满了信心。65.C 【解析】细节理解题。根据第二段可知,Steve的专业软件工程,还是一个钢琴的热爱者,是家里唯一的音乐家,音乐是他真正热爱的东西,尽管没有在家以外的地方弹奏过钢琴。根据第三段Melissa, his daughter ,felt it more than worthwhile to save his music.可知他的女儿Melissa觉得保存他的音乐很有价值,故选C。66.B 【解析】推理判断题。根据第十段 “it was beautiful,” Naomi said after listening to the
231、recording. “ the music was worth saving.”可知,听了录音之后Naomi说很美,值得保存,故可以得出Naomi对Steve的音乐印象深刻,故选B。67.A 【解析】推理判断题。根据第十二段Hed move his fingers clumsily on the piano, and then shed take his place. He struggled to explain what he heard in his head.以及第十三段Steve and Naomi spoke in musical code: lines, beats, inte
232、rvals, moving from the root to end a song in a new key. Steve heard it. All of it, he just couldnt play it.可知,Steve会笨拙地把手指放在钢琴上,然后Naomi把手指放在他放的地方,并且Steve努力解释脑海里的内容,所有的这些,都是Naomi在弹奏,而Steve在听,故可知这个录制过程很慢。根据第十六段Naomi managed to figure out 16 of Steves favorite, and most personal songs.可知作品很多。故选A。68.C 【
233、解析】推理判断题。根据第十六段Joni thought that would be the end. But it wasnt. 以及后文Steve取得的成就可知在完成Melancholy Flower之前,他的妻子还没完全意识到丈夫的音乐的真正价值,故选C。69.D 【解析】推理判断题。根据倒数第二段He knew the path his life was now taking. He told his family he was at peace.可知,他知道自己一生要选择的路,告诉家人他很平静,故可知,家乡的音乐会让他重新坚定了对音乐的信念,故选D。70.B 【解析】标题归纳题。本文主
234、要讲述一个钢琴师帮助一个患老年痴呆症的人录制音乐的故事,其录制过程比较艰苦,但是录制的音乐很成功,也让老人对音乐充满了信心。B项“音乐的力量”概括了全文内容,是最佳标题。故选B。7. 【2019浙江卷,A】Zachariah Fike has an unusual hobby. He finds old military(军队的)medals for sale in antique stores and on the Internet.But unlike most collectors, Zac tracks down the medals rightful owners, and retu
235、rns them.His effort to reunite families with lost medals began with a Christmas gift from his mother, a Purple Heart with the name Corrado A. G. Piccoli, found in an antique shop. Zac knows the meaning of a Purple Heart-he earned one himself in a war as a soldier. So when his mother gave him the med
236、al, he knew right away what he had to do.Through the Internet, Zac tracked down Corrados sister Adeline Rockko. But when he finally reached her, the woman flooded him with questions: Who are you?What antique shop? However, when she hung up, she regretted the way she had handled the call. So she call
237、ed Zac back and apologized. Soon she drove to meet Zac in Watertown, N.Y. At that point, I knew she meant business, Zac says. To drive eight hours to come to see me.The Piccolis grew up the children of Italian immigrants in Watertown. Corrado, a translator for the Army during WWII, was killed in act
238、ion in Europe.Before hearing from Zac, Adeline hadnt realized the medal was missing. Like many military medals, the one Zacs mother had found was a family treasure. This medal was very precious to my parents. Only on special occasions(场合)would they take it out and let us hold it in our hands, Adelin
239、e says.As a child, Adeline couldnt understand why the medal was so significant. “But as I grew older,” Adeline says, and missed my brother more and more, I realized that was the only thing we had left. Corrado Piccolis Purple Heart medal now hangs at the Italian American Civic Association in Waterto
240、wn.Zac recently returned another lost medal to a family in Alabama. Since he first reunited Corrados medal, Zac says his record is now 5 for 5.21. Where did Zac get a Purple Heart medal for himself?A. In the army.B. In an antique shop.C. From his mother.D. From Adeline Rockko.22. What did Zac realiz
241、e when Adeline drove to meet him?A. She was very impolite.B. She was serious about the medal.C. She suspected his honesty.D. She came from a wealthy family.23. What made Adeline treasure the Purple Heart?A. Her parents advice.B. Her knowledge of antiques.C. Her childhood dream.D. Her memory of her b
242、rother.【语篇解读】这是一篇记叙文。Zachariah Fike有一个不同寻常的业余爱好:他在网上和古董店里寻找旧的军队勋章,然后将这些勋章归还它们的合法主人。文章主要叙述了他这一爱好的起源。21.A 【解析】细节理解题。根据第二段中的“Zac knows the meaning of a Purple Hearthe earned one himself in a war as a soldier”可知,当Zac还是一名士兵的时候,在一次战争中他获得了一枚Purple Heart。故A选项正确。22.B 【解析】推理判断题。根据第三段中的“To drive eight hours to
243、 come to see me”可以推知,Adeline为了那枚Purple Heart开车八个小时来见Zac,由此可知,她对于这件事是认真地。因此,At that point, I knew she meant business应该指的是Zac意识到Adeline对这枚勋章是认真的。故B选项正确。23.D 【解析】推理判断题。根据第四段中的“Corrado, a translatorwas killed in action in Europe”和倒数第三段中的“as I grew olderand missed my brother more and more, I realized tha
244、t was the only thing we had left ”这枚勋章寄托了Adeline对于去世的哥哥Corrado的回忆和思念,这是他们家留下的唯一关于哥哥的东西了。因此她很珍惜这枚勋章。故D选项正确。8. 【2019浙江卷,B】Money with no strings attached. Its not something you see every day. But at Union Station in Los Angeles last month, a board went up with dollar bills attached to it with pins and
245、a sign that read, Give What You Can, Take What You Need.People quickly caught on. And while many took dollars, many others pinned their own cash to the board. “People of all ages, races, and socio-economic(社会经济的)backgrounds gave and took, ”said Tyler Bridges of The Toolbox, which created the project
246、. We even had a bride in her wedding dress come up to the board and take a few dollars. Most of the bills on the board were singles, but a few people left fives, tens and even twenties. The video clip(片段)shows one man who had found a $ 20 bill pinning it to the board.“What I can say for the folks th
247、at gave the most, is that they were full of smiles,” Bridges said. “Theres a certain feeling that giving can do for you and that was apparent in those that gave the most. Most people who took dollars took only a few, but Bridges said a very small number took as much as they could.While the clip migh
248、t look like part of a new ad campaign, Bridges said the only goal was to show generosity and sympathy. He added that he hopes people in other cities might try similar projects and post their own videos on the Internet.“After all, everyone has bad days and good days, he said. “Some days you need a he
249、lping hand and some days you can be the one giving the helping hand.”24. What does the expression money with no strings attached in paragraph 1 mean?A. Money spent without hesitation.B. Money not legally made.C. Money offered without conditions.D. Money not tied together.25. What did Bridges want to
250、 show by mentioning the bride?A. Women tended to be more sociable.B. The activity attracted various people.C. Economic problems were getting worse.D. Young couples needed financial assistance.26. Why did Bridges carry out the project?A. To do a test on peoples morals.B. To raise money for his compan
251、y.C. To earn himself a good reputation.D. To promote kindness and sympathy.【语篇解读】这是一篇新闻报道。短文报道了上个月在洛杉矶的联合车站,一块牌子上别针别满了美元,上面写着“给予你所能给与的,拿走你所需要的”。这样的活动吸引了各种各样的人,组织者希望通过这样的活动来提倡仁慈和同情。24.C 【解析】词义猜测题。由第一段“But at Union Station in Los Angeles last month, a board went up with dollar bills attached to it wit
252、h pins and a sign that read, Give What You Can, Take What You Need.”可知,但是上个月在洛杉矶的联合车站,一块牌子上别针别满了美元,上面写着“给予你所能给与的,拿走你所需要的”。所以通过下文的语境,判断出第1段中的money with no strings attached是“无条件提供的钱”的意思。故B选项正确。25.B 【解析】推理判断题。由第二段“People of all ages, races, and socio-economic(社会经济的)backgrounds gave and took, ”said Tyle
253、r Bridges of The Toolbox, which created the project. We even had a bride in her wedding dress come up to the board and take a few dollars.”可知,发起该项活动的泰勒布里奇斯说:“所有年龄、种族和社会经济背景的人都会付出和索取。”甚至有一位穿着婚纱的新娘来到了牌子前,拿走了一些钱。所以通过泰勒布里奇斯所说的,可以判断出,他提到新娘就是想说明这项活动吸引了各种各样的人。故B选项正确。26.D 【解析】细节理解题。由倒数第二段“While the clip mig
254、ht look like part of a new ad campaign, Bridges said the only goal was to show generosity and sympathy”可知,尽管这段视频看起来像是一项新的广告活动的一部分,但是布里奇斯说这次活动唯一的目标是表现出慷慨和同情。所以布里奇斯实施这个活动是为了提倡仁慈和同情。故D选项正确。III.说明文1. 【2019全国卷I,C】As data and identity theft becomes more and more common, the market is growing for biometric
255、(生物测量)technologieslike fingerprint scansto keep others out of private e-spaces. At present, these technologies are still expensive, though.Researchers from Georgia Tech say that they have come up with a low-cost device(装置)that gets around this problem: a smart keyboard. This smart keyboard precisely
256、 measures the cadence(节奏)with which one types and the pressure fingers apply to each key. The keyboard could offer a strong layer of security by analyzing things like the force of a users typing and the time between key presses. These patterns are unique to each person. Thus, the keyboard can determ
257、ine peoples identities, and by extension, whether they should be given access to the computer its connected toregardless of whether someone gets the password right.It also doesnt require a new type of technology that people arent already familiar with. Everybody uses a keyboard and everybody types d
258、ifferently.In a study describing the technology, the researchers had 100 volunteers type the word “touch”four times using the smart keyboard. Data collected from the device could be used to recognize different participants based on how they typed, with very low error rates. The researchers say that
259、the keyboard should be pretty straightforward to commercialize and is mostly made of inexpensive, plastic-like parts. The team hopes to make it to market in the near future.28. Why do the researchers develop the smart keyboard?A. To reduce pressure on keys.B. To improve accuracy in typingC. To repla
260、ce the password system.D. To cut the cost of e-space protection.29. What makes the invention of the smart keyboard possible?A. Computers are much easier to operate.B. Fingerprint scanning techniques develop fast.C. Typing patterns vary from person to person.D. Data security measures are guaranteed.3
261、0. What do the researchers expect of the smart keyboard?all 1o soisgitieoco oll.A. Itll be environment-friendly.B. Itll reach consumers soon.C. Itll be made of plastics.D. Itll help speed up typing.31. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A guidebookC. A novel.D. A magazine.【语篇解读】这是一篇说明
262、文。数据和身份盗窃变得越来越普遍,目前,向指纹扫描等这些技术仍然是昂贵的。本文介绍了一种新的科技智能键盘,它能给e-space用户带来安全,而且这项技术也不贵。28.D 【解析】细节理解题。根据第一段的At present, these technologies are still expensive, though.和第二段的Researchers from Georgia Tech say that they have come up with a low-cost device that gets around this problem: a smart key board.可知,研究者
263、们开发智能键盘是为了降低e-space保护的成本。故选D。29.C 【解析】细节理解题。根据第二段的The key board could offer a strong layer of security by analyzing things like the force of a users typing and the time between key presses. These patterns are unique to each person. Thus,the keyboard can determine peoples identities可知,因为每个人的打字方式不同,使智
264、能键盘能够识别人的身份。故选C。30.B 【解析】细节理解题。根据最后一段的The team hopes to make it to market in the near future.可知,研究者们希望智能键盘能早日面世。故选B。31.D 【解析】推理判断题。本文介绍了一种新的科技智能键盘,它能给e-space用户带来安全,由此可知,本文是关于科技,结合所给选项可知,本文可能来自于一本杂志。故选D。2. 【2019全国卷I,D】During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and joke
265、s, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popula
266、rity is a well-explored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers. The likables plays-well-with-others qualities strengthen schoolyard friendships, jump-start interpersonal skills and, w
267、hen tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence: status born of power and even dishonorable behavior.Enviable as the cool kids may have seemed, Dr. Prinsteins studies show unpleasant consequences. Those who were highest in st
268、atus in high school, as well as those least liked in elementary school, are “most likely to engage(从事)in dangerous and risky behavior.”In one study, Dr. Prinstein examined the two types of popularity in 235 adolescents, scoring the least liked, the most liked and the highest in status based on stude
269、nt surveys(调查研究). “We found that the least well-liked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment, high status has just the opposite effect on us.Dr. Prinstein has
270、 also found that the qualities that made the neighbors want you on a play date-sharing, kindness, openness carry over to later years and make you better able to relate and connect with others.In analyzing his and other research,Dr. Prinstein came to another conclusion: Not only is likability related
271、 to positive life outcomes, but it is also responsible for those outcomes, too. Being liked creates opportunities for learning and for new kinds of life experiences that help somebody gain an advantage, ” he said.32. What sort of girl was the author in her early years of elementary school?A. Unkind.
272、B. Lonely.C. Generous.D. Cool.33. What is the second paragraph mainly about?A. The classification of the popular.B. The characteristics of adolescents.C. The importance of interpersonal skills.D. The causes of dishonorable behavior34. What did Dr. Prinsteins study find about the most liked kids?A. T
273、hey appeared to be aggressive.B. They tended to be more adaptable.C. They enjoyed the highest status.D. They performed well academically.35. What is the best title for the text?A. Be Nice-You Wont Finish LastB. The Higher the Status, the BeerC. Be the Best-You Can Make ItD. More Self-Control, Less A
274、ggressiveness【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要讲到研究表明,对别人好,讨人喜欢对人生活的各个方面有深远的有益影响。32.C 【解析】推理判断题。根据第一段During the rosy years of elementary school, I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status(在美好的小学时光里,我喜欢分享我的娃娃和笑话,这让我保持了高高的社会地位。)由此推断出,作者在小学早期时,是一个慷慨的女孩。unkind不友善的;lonely寂寞的;gen
275、erous慷慨的;cool冷静的,故选C。33.A 【解析】主旨大意题。第二段Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers.(临床心理学教授Mitch Prinstein将受欢迎的人分为两类:讨人喜欢的人和追求地位的人。)是段落主题句,本段内容分别对the likable 和the status seekers 做了解释,所以本段主要介绍了两种受欢迎的分类,故选A。34.B 【解析】推理判断
276、题。根据第四段It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment (它清楚地表明,可爱可以促使健全的调整),由此推断出,心理学教授Mitch Prinstein的研究表明,最有人望的孩子适应性更强,故选B。35.A 【解析】主旨大意题。通过阅读全文内容,尤其是最后一段,可知这篇文章主要讲了受欢迎,讨人喜欢对人生活的各个方面有深远的有益影响。与选项A“对别人好最终,你的收获无穷无尽”一致,故选A。4. 【2019全国卷II,D】Bacteria are an annoying problem for ast
277、ronauts. The microorganisms(微生物) from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station, so astronauts spend hours cleaning them up each week. How is NASA overcoming this very tiny big problem? Its turning to a bunch of high school kids. But not just any kids. It dependin
278、g on NASA HUNCH high school class, like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School in Fairport, New York.HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers. For the past two years, Gordons students have been studying ways to kill bacte
279、ria in zero gravity, and they think theyre close to a solution(解决方案). “We dont give the students any breaks. They have to do it just like NASA engineers,” says Florence Gold, a project manager.“There are no tests,” Gordon says. “There is no graded homework. There almost are no grades, other thanAre
280、you working towards your goal? Basically, its Ive got to produce this product and then, at the end of year, present it to NASA. Engineers come and really do an in-person review, andits not a very nice thing at time. Its a hard business review of your product.”Gordon says the HUNCH program has an imp
281、act(影响) on college admissions and practical life skills. “These kids are so absorbed in their studies that I just sit back. I dont teach.” And that annoying bacteria? Gordon says his students are emailing daily with NASA engineers about the problem, readying a workable solution to test in space.32.
282、What do we know about the bacteria in the International Space Station?A. They are hard to get rid of.B. They lead to air pollution.C. They appear different forms.D. They damage the instruments.33. What is the purpose of the HUNCH program?A. To strengthen teacher-student relationships.B. To sharpen s
283、tudents communication skills.C. To allow students to experience zero gravity.D. To link space technology with school education34. What do the NASA engineers do for the students in the program?A. Check their product.B. Guide project designsC. Adjust work schedules.D. Grade their homework.35. What is
284、the best title for the text?A. NASA: The Home of Astronauts.B. Space: The Final Homework Frontier.C. Nature: An Outdoor Classroom.D. HUNCH:A College Admission Reform.【语篇解读】本文为说明文。本文介绍了HUNCH项目就是通过Gordon的学生找到如何杀死空间站的细菌这一技术,把空间技术与带进课堂,与学校教育相结合,从而最终影响到大学入学。32.A 【解析】细节理解题。根据第一段中的“Bacteria are annoying pr
285、oblem for astronauts. The microorganisms form our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station, so astronauts spend hours cleaning them up each week.”可知,细菌对宇航员来说是个令人讨厌的问题。这种来自我们身体的微生物在国际空间站的表面不受控制地生长,宇航员每周要花几个小时来清理它们。也就是说它们很难去掉。其中的“the microorganisms”包括“bacteria”。由此可知, A
286、项符合题意。33.D 【解析】推理判断题。根据第二段的 “HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers. Gordons students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity,.”可知,Hunch旨在把高中教室和NASA的工程师联系起来。Gordon的学生一直在研究如何在零重力下杀死细菌, .”。结合最后一段中的“Gordon students are emailing daily with NASA engineers
287、 about the problem,.”可知,学生每天都给NASA的工程师发邮件一起探讨(如何杀死空间站的细菌这一空间技术)这个问题。由此可推断出HUNCH program的目的把空间技术与学校教育相结合。分析选项可知D项符合题意。34.A 【解析】细节理解题。根据第三段中的“Ive got to produce this product and then, at the end of the year ,present it to NASA, ”“Engineers come and really do an in-person review,and .Its not a very nic
288、e thing at times. Its a hard business review of your product.”可知,NASA的工程师要检查学生所做的产品。分析选项可知A项符合题意,故选A。35.D 【解析】主旨大意题。本文介绍了HUNCH项目把如何杀死空间站的细菌这一空间技术引入Gordon学校的课堂,从而最终影响了大学入学。尤其是最后一段“HUNCH program has an impact on college admissions and practical life skills.”可知,本题的最佳答案为D。5. 【2019全国卷III,D】Monkeys seem t
289、o have a way with numbers.A team of researchers trained three Rhesus monkeys to associate 26 clearly different symbols consisting of numbers and selective letters with 0-25 drops of water or juice as a reward. The researchers then tested how the monkeys combinedor addedthe symbols to get the reward.
290、Heres how Harvard Medical School scientist Margaret Livingstone, who led the team, described the experiment: In their cages the monkeys were provided with touch screens. On one part of the screen, a symbol would appear, and on the other side two symbols inside a circle were shown. For example, the n
291、umber 7 would flash on one side of the screen and the other end would have 9 and 8. If the monkeys touched the left side of the screen they would be rewarded with seven drops of water or juice; if they went for the circle, they would be rewarded with the sum of the numbers17 in this example.After ru
292、nning hundreds of tests, the researchers noted that the monkeys would go for the higher values more than half the time, indicating that they were performing a calculation, not just memorizing the value of each combination.When the team examined the results of the experiment more closely, they notice
293、d that the monkeys tended to underestimate(低估)a sum compared with a single symbol when the two were close in valuesometimes choosing, for example, a 13 over the sum of 8 and 6. The underestimation was systematic: When adding two numbers, the monkeys always paid attention to the larger of the two, an
294、d then added only a fraction(小部分)of the smaller number to it.This indicates that there is a certain way quantity is represented in their brains, Dr. Livingstone says. “But in this experiment what theyre doing is paying more attention to the big number than the little one.”32. What did the researcher
295、s do to the monkeys before testing them?A. They fed them.B. They named them.C. They trained them.D. They measured them.33. How did the monkeys get their reward in the experiment?A. By drawing a circle.B. By touching a screen.C. By watching videos.D. By mixing two drinks.34. What did Livingstones tea
296、m find about the monkeys?A. They could perform basic addition.B. They could understand simple words.C. They could memorize numbers easily.D. They could hold their attention for long.35. In which section of a newspaper may this text appear?A. Entertainment.B. Health.C. Education.D. Science.【语篇解读】这是一篇
297、说明文。研究发现:猴子可以进行基本的加法运算。文章对研究的经过和结论做了介绍和分析。32.C 【解析】细节理解题。根据第二段中的“A team of researchers trained three Rhesus monkeysThe researches then tested how”可知,在对这些猴子进行测试之前,研究者们对它们进行了培训。故C选项正确。33.B 【解析】细节理解题。根据第三段中的“In their cages the monkeys were provided with touch screenIf the monkeys touched the left side
298、of the screen, they would be rewarded with seven drops; if they went for the circle, they would be rewarded with”可知,当猴子触摸屏幕左边时,它们会得到7滴水或者果汁的奖励;当它们触摸屏幕的另一端(即画着圆圈的部分)时,它们会得到17滴水或果汁的奖励。由此可知,猴子是通过触摸屏幕得到奖励的。B选项正确。34.A 【解析】细节理解题。根据第四段“The monkeys would go for the higher values more than half the time, ind
299、icating that they were performing a calculation, not just memorizing the value of each combination”和第五段中的“When adding two numbers”可知,猴子会在超过一半的时间内选择更高的值,这意味着它们在进行计算,而不仅仅是记住每一个组合的值。由此可知,A选项正确:猴子能够进行基本的加法计算。由此亦可以排除C选项。35.D 【解析】推理判断题。通读整篇文章可知,该文介绍的是哈佛医学院的科学家Margaret Livingstone领导的一个研究团队对猴子进行实验得出的研究结果。这属
300、于“科学研究”范畴,故该文应出现在报纸的“科学”板块。故D选项正确。6. 【2019北京卷,C】The problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year,half of the calls we receive will be scams(欺诈).We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and d
301、eveloping a group of tools,apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately,its too little,too late. By the time these “solutions(解决方案)become widely available,scammers will have moved onto cleverer means. In the near future,its not just going to be the number you
302、see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation ( 处理 ) and automation technologies that are about to become widely available for anyone to use .At this years I/O Con
303、ference ,a company showed a new voice technology able to produce such a convincing human sounding voice that it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse. The reason that robocalls
304、 are a headache has less to do with amount than precision A decade of data breaches(数据侵入)of personal information has led to a situation where scammers can easily learn your mother s name ,and far more. Armed with this knowledge. theyre able to carry out individually targeted campaigns to cheat peopl
305、e. This means. for example,that a scammer could call you from what looks to be a familiar number and talk to you using a voice that sounds exactly like your bank teller s,ricking you into confirming your address,mothers name,and card number. Scammers follow money,so companies will be the worst hit.
306、A lot of business is still done over the phone,and much of it is based on trust and existing relationships. Voice manipulation technologies may weaken that gradually.We need to deal with the insecure nature of our telecom networks. Phone carriers and consumers need to work together to find ways of d
307、etermining and communicating what is real. That might mean either developing a uniform way to mark videos and images, showing when and who they were made by. or abandoning phone calls altogether and moving towards data-based communicationsusing apps like Face Time or WhatsApp, which can be tied to y
308、our identity.Credibility is hard to earn but easy to lose, and the problem is only going to harder from here on out.38. How does the author feel about the solutions to problem of robecalls?A. Panicked.B. Confused.C. Embarrassed.D. Disappointed.39. taking advantage of the new technologies,scammer can
309、_.A. aim at victims preciselyB. damage databases easilyC. start campaigns rapidlyD. spread information widely40. What does the passage imply?A. Honesty is the best policy.B. Technologies can be double-edited.C. There are more solutions than problems.D. Credibility holds the key to development.41. Wh
310、ich of the following would be the best title for the passage?A. Where the Problem of Robocalls Is RootedB. Who Is to Blame for the Problem of RoboeallsC. Why Robocalls Are About to Get More DangerousD. How Robocalls Are Affecting the World of Technology【语篇解读】这是一篇说明文。语音操作与自动化技术出现使得机器人电话可以以假乱真。语音操作和自动
311、化技术发展会使得机器人电话产生的问题更加严重。38. D 【解析】观点态度题。根据第一段中的“We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and developing a group of tools, apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately, its too little, too late. By the time these “solutions” become w
312、idely available, scammers will have moved onto clever means”可知,最后,我们通过支持和开发一组旨在防止欺诈者通过的工具、应用程序和方法,认识到了问题的严重性。不幸的是,我们的努力太少了,也太晚了。在这些“解决方案”被广泛使用的时候,骗子将转移到更巧妙的手段上。由此推知,作者认为这些“解决办法”对于解决问题起不了什么作用,因此作者感到很“失望”。故D选项正确。39.A 【解析】细节理解题。根据第三段中的“The reason that robocalls are a headache has less to do with amount
313、 than precision. A decade of data breaches of personal information has led to a situation where scammers can easily learn your mothers name, and far more. Armed with this knowledge, theyre able to carry out individually targeted campaigns to cheat people. This means, for example, that a scammer coul
314、d call you from what looks to be a familiar number and talk to you using a voice that sounds exactly like your bank tellers, tricking you into “confirming” your address, mothers name, and card number”可知,机器人通话之所以令人头痛,与其说与数量有关,不如说与精确度有关。长达十年的个人信息泄露已经导致了这样一种情况:骗子可以轻易地知道你母亲的名字,甚至更多。有了这些知识,他们就能够开展有针对性的运动
315、来欺骗人们。根据这些可知,利用这种新的技术,欺诈者们可以精确的确定他们行骗的目标。故A选项正确。40.B 【解析】推理判断题。根据第二段最后一句可知,这项语音技术可以产生一个听起来和人类非常相似的声音,它可以和接待员进行交谈,进行预订。由此可知,这项新技术有其好的方面。根据第三段的叙述可知,欺诈者们可以利用这项新技术来进行欺诈行为。由此推知,这项新技术既可以发挥好的作用,也可能为坏人所利用,产生不好的作用,因此可以说它是一把双刃剑。故B选项正确。41.C 【解析】主旨大意题。第一段提到:robocalls(机器人电话: 自动拨号播放录音信息的推销电话)在未来变得会越来越严重,不仅仅是出现在你的
316、手机屏幕上的电话号码令人怀疑,而且你会质疑听到的声音是否是真的。第二段介绍原因:语音操作与自动化技术的出现使得机器人电话可以以假乱真。第三段介绍了语音操作和自动化技术发展会使得机器人电话产生的问题更加严重。最后两段提出我们该如何应对这些问题。综上,文章第一段点明文章中心:机器人电话问题在未来会变得越来越严重。下文都是围绕这一话题展开的。故C选项适合作标题。7. 【2019北京卷,D】By the end of the century,if not sooner,the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming cli
317、mate,according to a new study.At the heart of the phenomenon lie tiny marine microorganisms(海洋微生物)called phytoplankton. Because of the way light reflects off the organisms,these phytoplankton create colourful patterns at the ocean surface. Ocean colour varies from green to blue,depending on the type
318、 and concentration of phytoplankton. Climate change will fuel the growth of phytoplankton in some areas,while reducing it in other spots,leading to changes in the oceans appearance.Phytoplankton live at the ocean surface,where they pull carbon dioxide(二氧化碳)into the ocean while giving off oxygen. Whe
319、n these organisms die,they bury carbon in the deep ocean,an important process that helps to regulate the global climate. But phytoplankton are vulnerable to the oceans warming trend. Warming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth,since they need not only sunligh
320、t and carbon dioxide to grow,but also nutrients.Stephanie Dutkiewicz,a scientist in MITs Center for Global Change Science,built a climate model that projects changes to the oceans throughout the century. In a world that warms up by 3,it found that multiple changes to the colour of the oceans would o
321、ccur. The model projects that currently blue areas with little phytoplankton could become even bluer. But in some waters,such as those of the Arctic,a warming will make conditions riper for phytoplankton,and these areas will turn greener. “Not only are the quantities of phytoplankton in the ocean ch
322、anging. ”she said,“but the type of phytoplankton is changing. ”42. What are the first two paragraphs mainly about?A. The various patterns at the ocean surface.B. The cause of the changes in ocean colour.C. The way light reflects off marine organisms.D. The efforts to fuel the growth of phytoplankton
323、.43. What does the underlined word“vulnerable”in Paragraph 3 probably mean?A. Sensitive.B. BeneficialC. SignificantD. Unnoticeable44. What can we learn from the passage?A. Phytoplankton play a declining role in the marine ecosystem.B. Dutkiewiczs model aims to project phytoplankton changesC. Phytopl
324、ankton have been used to control global climateD. Oceans with more phytoplankton may appear greener.45. What is the main purpose of the passage?A. To assess the consequences of ocean colour changesB. To analyse the composition of the ocean food chainC. To explain the effects of climate change on oce
325、ansD. To introduce a new method to study phytoplankton【语篇解读】本文为说明文。一项最新研究表明,由于气候变暖,世界海洋将会变得更蓝、更绿。这一现象是因为一种叫做浮游植物的微小海洋微生物,因为光线反射的作用,它们在海洋表面形成了五颜六色的图案。但是浮游植物很容易受到海洋变暖趋势的影响。气候变暖会改变海洋的主要特征,并影响浮游植物的生长。42. B 【解析】段落大意题。第一段“By the end of the century. If not sooner, the worlds oceans will be bluer and greene
326、r thanks to a warming climate, according to a new study.”可知,到本世纪末,一项新的研究表明,由于气候变暖,如果不尽快的话,世界上的海洋将会变得更蓝、更绿。结合第二段“At the heart phenomenon lie tiny marine microorganisms called phytoplankton. Becaust of the way light reflects off the organisms ,these phytoplanktons create colourful patterns at the ocea
327、n surface. Ocean colour varies from green to blue, depending on the type and concentration”可知,这种现象的核心是一种叫做浮游植物的微小海洋微生物,在光线的作用下在海洋表面形成了五颜六色的图案。海洋的颜色从绿色到蓝色不等,这取决于海洋的类型和浮游植物浓度。由此可推断出这两段主要叙述了海洋生物是海洋颜色变化的原因。分析选项可知B符合题意,故选B。43. A【解析】词义猜测题。根据划线词后的“Warming changes key characteristics of the ocean and can af
328、fect phytoplankton growth, since they need not only sunshine and carbon dioxide to grow, but also nutrients.”可知,气候变暖会改变海洋的主要特征,并会影响浮游植物的生长。由此可判断“But phytoplankton are vulnerable to the oceans wamning trend”可知,浮游植物很容易受到海洋变暖趋势的影响。可知A项正确。44. D 【解析】推理判断题。根据第四段“The model projects that currently blue area
329、s with little phytoplankton could become even bluer. But in some waters ,such as those of the Arctic, a warming will make conditions riper for phytoplankton, and these areas will turn greener”,可知Dutkiewicz的模型预测,目前只有少量浮游植物的蓝色区域可能会变得更蓝。但是在一些水域,比如北极,气候变暖会使浮游植物的生长条件更加成熟,而这些水域会变得更绿了”。由此可推断,浮游植物的生长条件更加成熟,
330、浮游动植物就更多了,这些水域会变得更绿了。分析选项可知D项符合题意。45. C【解析】目的意图题。第一段提出文章的主旨“By the end of the century. If not sooner, the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming climate, according to a new study.”可知到本世纪末。一项新的研究表明,由于气候变暖,如果不尽快的话,世界上的海洋将会变得更蓝、更绿。再结合第三段“But phytoplankton are vulnerable to the ocea
331、ns warning trendWarming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth, ”可知,“浮游植物很容易受到海洋警告趋势的影响,变暖改变了海洋的关键特征,并能影响浮游植物的生长”。可知本文主要解释气候变化对海洋的影响。故选C。8. 【2019天津卷,C】How does an ecosystem(生态系统)work?What makes the populations of different species the way they are?Why are there
332、so many flies and so few wolves?To find an answer,scientists have built mathematical models of food webs,noting who eats whom and how much each one eats.With such models,scientists have found out some key principles operating in food webs. Most food webs,for instance,consist of many weak links rathe
333、r than a few strong ones. When a predator(掠食动物)always eats huge numbers of a single prey(猎物),the two species are strongly linked;when a predator lives on various species,they are weakly linked. Food webs may be dominated by many weak links because that arrangement is more stable over the long term.
334、If a predator can eat several species,it can survive the extinction(灭绝)of one of them. And if a predator can move on to another species that is easier to find when a prey species becomes rare,the switch allows the original prey to recover. The weak links may thus keep species from driving one anothe
335、r to extinction.Mathematical models have also revealed that food webs may be unstable,where small changes of top predators can lead to big effects throughout entire ecosystems. In the 1960s,scientists proposed that predators at the top of a food web had a surprising amount of control over the size o
336、f populations of other species-including species they did not directly attack.And unplanned human activities have proved the idea of top-down control by top predators to be true. In the ocean,we fished for top predators such as cod on an industrial scale,while on land,we killed off large predators s
337、uch as wolves. These actions have greatly affected the ecological balance.Scientists have built an early-warning system based on mathematical models. Ideally,the system would tell us when to adapt human activities that are pushing an ecosystem toward a breakdown or would even allow us to pull an eco
338、system back from the borderline. Prevention is key,scientists says because once ecosystems pass their tipping point(临界点),it is remarkably difficult for them to return.46. What have scientists discovered with the help of mathematical models of food webs?A. The living habits of species in food webs.B.
339、 The rules governing food webs of the ecosystems.C. The approaches to studying the species in the ecosystems.D. The differences between weak and strong links in food webs.47. A strong link is found between two species when a predator_A. has a wide food choiceB. can easily find new preyC. sticks to o
340、ne prey speciesD. can quickly move to another place48. What will happen if the populations of top predators in a food web greatly decline?A. The prey species they directly attack will die out.B. The species they indirectly attack will turn into top predators.C. The living environment of other specie
341、s will remain unchanged.D. The populations of other species will experience unexpected changes.49. What conclusion can be drawn from the examples in Paragraph 4?A. Uncontrolled human activities greatly upset ecosystems.B. Rapid economic development threatens animal habitats.C. Species of commercial
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018-2019学年高中语文苏教版必修二课件:第4章 祝福 .ppt
