分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 16

类型山东省“学情空间”区域教研共同体2023届高三上学期入学考试英语试题.pdf

  • 上传人:a****
  • 文档编号:798540
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:PDF
  • 页数:16
  • 大小:605.89KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    山东省 空间 区域 教研 共同体 2023 届高三 上学 入学考试 英语试题
    资源描述:

    1、高三英语第 1 页共 10 页“学情空间”区域教研共同体高三入学检测英 语 试 题考试时间:120 分钟注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When will the man pick up the woman?A.Around 1:30 p.m

    2、.B.Around 2:00 p.m.C.Around 2:30 p.m.2.How will the man help the woman get home?A.By carrying her on his back.B.By calling a taxi for her.C.By lending his bike to her.3.What will the woman do this afternoon?A.Go hiking with the man.B.Offer her son some help.C.Take part in a competition.4.Whats the r

    3、elationship between the speakers?A.Teacher and student.B.Boss and employee.C.Doctor and patient.5.What are the speakers mainly talking about?A.A cartoon.B.A sports star.C.A musical.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小

    4、题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.What drink will the woman have?A.Iced coffee.B.Cola.C.Orange juice.7.How much will the woman pay?A.$7.B.$9.C.$11.高三英语第 2 页共 10 页听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8.What does William want to get out of his pocket?A.His cellphone.B.A book.C.The car keys.9.W

    5、here does the conversation probably take place?A.In a classroom.B.In a bookstore.C.In a library.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10.What does Steve usually do on weekends?A.Do a part-time job.B.Do homework.C.Take photos.11.What is Steves major?A.Accounting.B.International trade.C.Finance.12.What does Steve pr

    6、obably decide to do?A.Ask his uncles opinion.B.Accept the offer.C.Put his hobby first.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13.Where was the leading actress born?A.In America.B.In Mexico.C.In Cuba.14.What is“Senorita”?A.A song.B.A movie.C.A novel.15.What does the man think the new movie is probably like?A.Interest

    7、ing.B.Boring.C.Unexpected.16.What does Cinderella desire most in the new movie?A.A good marriage.B.A successful career.C.A beautiful dress.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.What do we know about the launch?A.It happened in mid-September.B.It was done in the daytime.C.It involved a 90-meter-tall rocket.18.H

    8、ow many days did the civilians travel around the Earths orbit(轨道)?A.2.B.3.C.4.19.Why did Jared organize the spaceflight?A.To raise money.B.To do research.C.To impress others.20.Who defeated a serious disease once as a kid?A.Chris.B.Sian.C.Hayley.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读

    9、下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AGetting lost in vast stretches of nature is the most appealing feature of the worlds高三英语第 3 页共 10 页second-largest nation Canada.These are the top five must-see destinations to visit in Canada.VancouverPlanning a trip to Vancouver wont let you down if youre looking fo

    10、r scenic beauty,awarm climate,a lively atmosphere,and plenty of fun things to do.Situated on the PacificOceans shores,the city is a year-round destination for outdoor enthusiasts.There are mountainsto ski just outside the city,beaches all around,and Stanley Parks dense rainforest just a fewblocks fr

    11、om downtowns glass skyscrapers.Niagara FallsOn the border of Canada and the United States,Niagara Falls is a series of threeawe-inspiring falls.Horseshoe Falls,located on the Ontario side of the falls,provides the bestviews and most activities.At night,fireworks light up Niagara Falls in Ontarios Qu

    12、een VictoriaPark,one of the best spots to see the falls from the city.MontrealMontreal is a unique destination with a magnificent historic district dating back to the1600s and a modern city centre with vast underground shopping.You can lose yourself in theancient streets lined with cobble stones and

    13、 beautiful old buildings in Old Montreal.The historicstreets of Montreal are also lined with shops,hotels and restaurants,making it a populardestination for fashionists.WhistlerThe Whistler resort is the largest and most famous alpine ski destination in North Americabecause of two spectacular mounta

    14、ins,Whistler and Blackcomb.Many world-class ski resortsare located here.In addition,the mountains offer numerous hiking and climbing options.TorontoNearly a hundred different ethnic groups call Toronto home,making it one of the worldsmost ethnically diverse metropolises.Its not uncommon to see stree

    15、t signs written in variouslanguages,and each neighbourhood has its own unique cuisine.21.What is special about Vancouver?A.People can ski down the mountains.B.People can take a sunbath on the beach.C.People can enjoy outdoor activities all year round.D.People can explore rainforest far away from dow

    16、ntown.22.What is Montreal like?A.Ancient and fashionable.B.Modern and prosperous.C.Ancient and creative.D.Modern and peaceful.23.Where can you have a multicultural experience?A.Vancouver.B.Whistler.C.Niagara Falls.D.Toronto.高三英语第 4 页共 10 页BMy dad has watermelon-size muscles and enormous hands as if

    17、hes always wearingbaseball gloves.He doesnt seem like the kind of person who bakes great bread,but he does.Every Saturday he bakes silently by himself.When hes done,the whole house smells delicious.The rest of the week,hes a car mechanic whose job involves complex lifting,tightening,shaking and hitt

    18、ing.People tend to think of cars as metallic members of the family,and Dadseldom lets them down.I kind of understand Dads baking routine.Though hes into the work,customersexpectation and understaffing weigh him down.When working on the dough(生 面 团)hereturns to a life of ease.I had been feeling stres

    19、sed out myself since I didnt qualify for the swim team.I wouldhave to wait a whole year,which was like a million years.I thought Dad had found that.Heasked me how things were going last Saturday.I said OK.He looked at me for a moment,said itwas time for me to help and headed to the kitchen.Surprised

    20、 though,I followed him.Dad took out his mixing bowl,telling me to mixmaterials while he added them.He isnt big on measuring,knowing instinctively(凭直觉)howmuch to use.The bread is always great.Then he showed me how to process the dough repeatedly stretching,pounding and folding it.It took ten minutes

    21、and a surprising amount ofenergy to finish.But what came next was harder and more surprising doing nothing.We putthe dough back into the bowl.It took an hour to rise.Then we pressed and stretched it,put itinto pans and waited another hour for it to double.“Its hard to resist putting the dough direct

    22、lyinto the oven,but if you do,the bread will be tough,”Dad explained.When the dough rose at its own pace,time seemed to slow down.We could do nothing tospeed that.As I accepted that,I stopped watching the clock and started enjoying the time.Myfather taught me how to bake,but I learned something more

    23、 appreciate the slow pace of timeand let the bread rise.24.What can we learn about the authors father?A.He is not talkative.B.He enjoys playing baseball.C.He is expert at his work.D.He doesnt like fixing cars.25.Why does the authors father make bread every Saturday?A.To get relaxed.B.To kill the tim

    24、e.C.To pursue his hobby.D.To learn a new skill.26.What is the most difficult part during baking bread according to the author?A.Measuring materials.B.Waiting for the dough to rise.C.Processing the dough.D.Controlling the temperature of the oven.27.What is a suitable title for the text?A.Secrets of B

    25、akingB.Influence of My FatherC.A Bread LessonD.A Surprising Leisure Time高三英语第 5 页共 10 页CLeaf peeping(看),the practice of traveling to watch nature display the fall colors,is abeloved annual activity,especially in New England.Typically,by the end of September,leavestake on warmer colors throughout the

    26、 U.S.But this year,many areas havent even shaken offthe green shades of summer.In Maine,forest rangers reported less than 70%color change andmodest leaf drop.Its commonly believed that trees,like people,must prepare for winter.When fall arrives,and day length and temperature drop,trees respond by en

    27、ding green substance production andabsorbing remaining nutrients,causing leaves to lose the original color.Greens give way toyellows,reds and oranges that make for dramatic autumn displays.Warm fall temperatures can make the fall colors appear later.Worse,dry summers cancause leaves to miss the fall

    28、 color turn altogether.Delay of the start of the fall colors,which hasbeen moving later into the fall,could continue.“My observations in the last decade have hadmore years that were later than what we consider historical averages.It can be a trend as theplanet warms,”said the expert Jim Salge.Its no

    29、t just the plants that suffer.“Turning leaves offer an irresistible mass of color which,by estimate,brings in as much as billions of dollars a year in tourism in New England,”said Andy Finton,a forest ecologist.Thats another good reason to focus on preserving forests.Leaf peeping can stay part of th

    30、e areas feature if forests are given enough protection.“If we cankeep them unharmed,theyll provide things weve depended on,as well as fall inspiration,”saidFinton.28.What is special about the leaves in Maine this year?A.They take on warm colors.B.They drop earlier than normal.C.They stay green longe

    31、r.D.They totally miss the fall color turn.29.What is paragraph 2 mainly about?A.Ways of trees surviving winter.B.Explanation of leaves changing color.C.Functions of the green substance.D.Effect of climate change on fall leaves.30.What is the“trend”according to Jim Salge in paragraph 3?A.The earth ge

    32、ts drier.B.The temperature gets higher.C.The earth gets warmer.D.The leaves delay color change.31.Whats the purpose of this text?A.To introduce leaf peeping.B.To report the right time for leaf peeping.C.To call on people to admire fall leaves.D.To warn people to take care of forests.高三英语第 6 页共 10 页D

    33、Over the last decades,we have witnessed an ever-increasing use of electronic devices,leading in turn to electronic waste(e-waste)becoming the worlds fastest growing waste stream.In 2019,a total of 53.6 Mt of e-waste was generated globally,only 17 percent of which isdocumented as having been managed

    34、in an environmentally sound manner,which has beenpushing researchers to address the e-waste problem.NowresearchersattheCellulose&WoodMaterialsLaboratoryhavecrafteda water-activated disposable(一 次 性 的)battery made of paper and other environmentallyfriendly materials.The new paper battery has the same

    35、 key components as traditional standard batteries.Likea traditional chemical battery,it has a positively charged side called a cathode,a negativelycharged side called an anode and a conductive material called an electrolyte(电解液)betweenthe two.Instead,in the new battery,the anode and cathode are inks

    36、 printed onto the front andback of a piece of paper.That paper is filled with salt.It will dissolve when you add just acouple of drops of water to the paper.The resulting saltwater solution acts as the electrolyte,which allows electrons(电子)to flow.About 20 seconds later,the battery will produce a st

    37、able1.2 volts of electricity until the paper dries out.(For comparison,a standard AA batteryprovides 1.5 volts.)The researchers demonstrated that their battery could present a sustainable alternative tothe more harmful batteries that are common in low-power devices,such as an alarm clock.Nystrm,head

    38、 of the research,even pictures a bright future where these batteries are applied todiagnostic tests in hospitals and environmental sensors,ideally with other sustainablecomponents such as screens and packaging.“That future may not be so far off.”Nystrm saidhopefully.It is hard to predict a time line

    39、 for producing such items on a large scale,but Nystrm sayshe is in contact with potential industry partners and believes these batteries could make theirway into products within the next two to five years.32.What can we learn from paragraph 1?A.Electronic devices are overly used.B.Electronic devices

    40、 are the main source of waste.C.Electronic waste has become a global problem.D.Electronic waste is mostly managed in a sound way.33.What does the underlined word“It”in paragraph 3 mean?A.The salt.B.The paper.C.The battery.D.The ink.高三英语第 7 页共 10 页34.What do we know about the new paper battery?A.It h

    41、as come into the market.B.It can power common electrical equipment.C.It has the same anode and cathode as the traditional battery.D.It stops producing electricity when the saltwater solution dries out.35.How does Nystrm feel about the future of the paper battery?A.Indifferent.B.Positive.C.Negative.D

    42、.Doubtful.第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选岀能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Sports tourism refers to tourism involving participation in or watching sports events andstaying in an environment different from the usual tourist hotels or resorts.The origin of sportstourism can be traced back to An

    43、cient Greece,where people traveled to Olympia to watch ortake part in Olympic competitions.36But sports tourism is new and has not drawn enough attention in China.37However,given that Chinese authorities attach great importance to peoples health,sports tourism,inmany ways,can meet peoples demand for

    44、 both leisure and physical activity while facilitatingconsumption upgrading(that is,the growing demand for high quality,higher-priced goods andservices)and development of the tourism industry.38In fact,many local governments have already stimulated consumption potential byintroducing various product

    45、s and services to combine sports and tourism.39For example,according to Mafengwo,a travel service and social networking platform,sports-related tourismcontent in Beijing and Zhangjiakou,Hebei Province,increased 145 percent year-on-year,withthe number of such tourists rising by 600 percent in Zhangji

    46、akou thanks to the 2022 WinterOlympic Games.The success of the Beijing Winter Olympics in promoting winter sports has led to thedramatic increase in the demand for sports tourism and the gradual but steady integration(融合)of sports and tourism.40And this in return will lead to deeper cooperation betw

    47、een thetourism and cultural departments,and help them realize high-quality development in thiscountry.A.That has really worked.B.It is highly developed in China.C.Sports tourism benefits physically and financially.D.There is also a lack of research to assess its true potential.E.Modern sports touris

    48、m,on the other hand,started in the 1990s.F.Sports tourism is now the fastest growing part of the tourism industry in China.G.Chinese government therefore has taken some measures to boost sports tourism.高三英语第 8 页共 10 页第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入

    49、空白处的最佳选项。With his bald head,thin body,wire glasses,Mohandas Gandhi seemed like a kindgrandfather.Within this quiet man,however,was a41will.Gandhi was born into a large Hindu family on October 2,1869.His father often42disagreements between the local people and the British,who43India.From his father,G

    50、andhi learned to respect others and their beliefs.In 1888,he sailed to England,where he studied law for three years and became a lawyer.On his return to India,he was sent to South Africa to work on a law44.There,Gandhi wastreated45because of his skin color,but he was still46to work for the equal rig

    51、htsof Indians.He returned to India in 1915,ready to put to work the47of nonviolent protest hedeveloped in South Africa.He48Indians to no longer buy British goods or work for theBritish in any way.His acts49him in jail several times.However,the struggles neverstopped.The British government had to giv

    52、e in and India won its independence in 1947.Nevertheless,the country was50.The Muslim people formed the new country of Pakistan.There was still much fighting.Gandhi worked51and achieved a number of52peace agreements.On January 30,1948,Gandhi was shot dead by a young Hindu man who didnt53Gandhis work

    53、 to make peace with Muslims.Gandhis death54people everywhere.However,this small man continued to change the world,55great leaders such as MartinLuther King Jr.and Nelson Mandela.41.A.beautifulB.powerfulC.specialD.strange42.A.maintainedB.encouragedC.settledD.reached43.A.returnedB.visitedC.changedD.ru

    54、led44.A.caseB.targetC.causeD.matter45.A.seriouslyB.badlyC.hardlyD.well46.A.committedB.annoyedC.bannedD.exposed47.A.habitB.decisionC.conceptD.knowledge48.A.called forB.took inC.brought upD.argued against49.A.rushedB.landedC.turnedD.involved50.A.disturbedB.savedC.forgotD.split51.A.graduallyB.gratefull

    55、yC.casuallyD.tirelessly52.A.potentialB.temporaryC.obviousD.aggressive53.A.depend onB.hold ontoC.approve ofD.account for54.A.saddenedB.strengthenedC.quietenedD.brightened55.A.advisingB.remindingC.alarmingD.inspiring高三英语第 9 页共 10 页第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。Sinc

    56、e the birth of agriculture almost ten thousand years ago,humans have bred plants inorder to grow food crops not found in the wild.Now,people dont have to grow generations ofplants to make56(they)look,taste,or behave differently.Scientists can give a seed57new quality in the laboratory simply by givi

    57、ng it a new gene.Creating a brand-new organism by58(combine)the genes of existing,unrelatedorganisms is known as genetic engineering.The new59(vary)are known asgenetically modified organisms(GMOs).GMO food products60(become)part of theU.S.diet in the mid-1990s.People who support GMO food say that th

    58、eir potential61(solve)world hunger outweighs any unknown risks.62,many people worry about possible risks to their families and the environment.Some opponents say the widespread use of GMO crops is making the worlds food supply63(risk).Some people say humans shouldnt eat GMO food until scientists kno

    59、w moreabout its long-term effects64health.They are concerned that genetically modifiedcrops or the chemicals to grow them may cause diseases such as cancer.Another concern is newfood allergies because some GMO food contain proteins65people have never eatenbefore.第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)你校将组织

    60、高三年级全体师生开展“烈士纪念日”纪念活动。请你以学生会的名义,在校英文报上发一则通知,内容包括:1.活动目的;2.时间地点;3.活动安排。注意:1.写作词数应为 80 左右;2.请按如下格式作答。参考词汇:烈士纪念日 the Martyrs DayNoticeStudent Union高三英语第 10 页共 10 页第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As Amy Hagadorn,diagnosed with cerebral palsy(大脑性麻痹),rounded the corner acrossthe hall from

    61、 her classroom,she ran into a tall boy from the fifth grade running in the oppositedirection.“Watch it,squirt(小东西)!”The boy yelled as he dodged(躲避)around the littlethird-grader.Then,with a smirk(得意的笑)on his face,the boy took hold of his right leg andimitated the way Amy limped(跛行)when she walked.Amy

    62、 closed her eyes.“Ignore him,”shetold herself as she headed for her classroom.But at the end of the day,Amy was still thinkingabout the tall boys mean teasing.It wasnt as if he were the only one.It seemed that ever sinceAmy started the third grade,someone teased her every single day.Kids teased her

    63、about herspeech or her limping.Amy was tired of it.Sometimes,even in a classroom full of otherstudents,the teasing made her feel all alone.Back home at the dinner table that evening,Amywas quiet.Her mother knew that things were not going well at school.Thats why PattiHagadorn was happy to have some

    64、exciting news to share with her daughter.“Theres aChristmas wish contest on the radio station,”Amys mom announced.“Write a letter to Santa,and you might win a prize.I think someone at this table with blonde curly hair should enter.”The contest sounded like fun.Amy giggled.She started thinking about

    65、what she wantedmost for Christmas.The rest of the family tried to guess what she might ask from Santa.Amyssister,Jamie,and Amys mom both thought a three-foot Barbie doll would top Amys wish list.Amys dad guessed a picture book.A smile took hold of Amy when the idea first came to her.Here is Amys let

    66、ter to Santa,just as she wrote it that night.注意:1.续写词数应为 150 左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。“Dear Santa Claus,”she began.When Amys letter arrived at the radio station,manager Lee Tobin read it carefully.1英语答案 第一部分 听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)1-5 CABAB6-10 ACACC11-15 BBCAB16-20 BABAC第二部分 阅读(共 20 小题;每小题 2.5

    67、分,满分 50 分)第一节 A 篇 本文是一篇应用文。文章介绍了位居前五的加拿大必游景点。21.C 推理判断题。根据第二段中“Situated on the Pacific Oceans shores,the city is a year-round(全年的)destination for outdoor enthusiasts(户外运动爱好者).”可知,选项 C 中 all year round 和 outdoor activities信息对应。综合比较其他选项,可以推知,Vancouver 的特别之处在于全年都有户外活动。22.A 细节理解题。根据题第四段中“Montreal is a u

    68、nique destination with a magnificent historic district dating back to the 1600s and a modern city centre with vast underground shopping.”和“The historic streets of Montreal are also lined with(沿.排列着)shops,hotels and restaurants,making it a popular destination for fashionists(时尚前沿者).”可知,这是一座既可以追溯到 17

    69、世纪的历史名城,也是一座拥有庞大地下商业街的现代化城市。沿着历史街巷排列的商店,宾馆和饭店使它为时尚追求者的所爱。因此,Montreal 既有古老的一面,也有时尚的一面。23.D 细节理解题。根据最后一段中的“Nearly a hundred different ethnic(民族的,种族的)groups call Toronto home,making it one of the worlds most ethnically diverse metropolises(种族多元化的大都市).Its not uncommon to see street signs written in vari

    70、ous languages.has its own unique cuisine(烹饪;风味).”可知,Toronto 是拥有多元文化的都市。B 篇 本文是一篇记叙文。作者通过跟父亲学做面包,学会了耐心等待,享受慢时光。24.C 推理判断题。根据第一段的“hes a car mechanic and Dad seldom lets them down.”可知,作者的父亲是个汽车修理工,虽然他的工作繁杂,但是他很少让客户失望。由此可以推知,作者的父亲的技术高超,在修车方面很专业。25.A 推理判断题。根据第二段的“When working on the dough(生面团)he returns

    71、to a life of ease.”可知,作者的父亲在做面包时,回到了轻松的生活。由此可以推知,作者的父亲做面包是为了放松。26.B 细节理解题。根据第四段的“But what came next was harder and more surprising doing nothing.It took an hour to rise.and waited another hour for it to double.”可知,对于作者来说,在做面包的过程中,最难的是什么也不做,等待着面团发酵。27.C 标题主旨题。全文讲述了作者通过跟父亲学做面包,学会了耐心等待,享受慢时光。文章最后一句“My

    72、father taught me how to bake,but I learned something more appreciate the slow pace of time and let the bread rise”点明文章主旨。C 项“A Bread Lesson”一语双关,既表明作者学做面包的经历,也暗示作者从中所获得的启示。C 篇 本文是一篇说明文。秋日赏叶是一项备受人们喜爱的活动,但是由于气候变化的影响,美国很多地区的树叶在秋季依然保持着绿色,这给树木本身和经济带来了不利的影响。28.C 细节理解题。根据第一段的“Typically,by the end of Septem

    73、ber,leaves take on warmer colors throughout the U.S.But this year,In Maine,forest rangers reported less than 70%color change and modest leaf drop.”可知,通常到 9 月底,美国的树叶会呈现出暖色,但是今年许多地区仍是一片绿荫,缅因州的树叶颜色变化不到 70%。由此可知,今年缅因州的树叶保持绿色的时间较长。229.B 段落主旨题。根据第二段内容可知,树木必须为冬天做准备,当秋天到来,昼长和气温下降,树木会结束绿色物质的产生,并吸收剩余的养分,这导致树叶

    74、失去原来的绿色,变成黄色、红色或橙色。综上所述,本段主要讲树叶颜色变化的原因。30.D 细节理解题。根据第三段中“Delay of the start of the fall colors,which has been moving later into the fall,could continue.”和“My observations in the last decade have had more years that were later than what we consider historical averages.It can be a trend as the planet

    75、warms,”可知,秋天树叶开始变色的时间延迟了,要进入秋天一段时间才变色,这一趋势将延续。在过去的十年中,有超过一半的年份树叶变色的时间晚于历史平均时间。这是受全球变暖影响而出现的一种趋势。因此,“trend”意指“树叶变色延迟”。31.D 写作意图题。本文讲述的是,美国很多地区的树叶在秋季依然保持着绿色,给树木本身和经济带来了不利的影响。文章探讨了这一现象的原因,即气候变化导致树叶变色延迟。由此可知,作者的写作目的在于引发读者对这一问题的关注,呼吁人们应对气候变化,保护森林。在最后一段,作者引用 Andy Finton的话表明了自己的立场,即保护森林。D 篇 本文是一篇说明文。在过去的几十

    76、年中,电子垃圾已经成为全球增长速度最快的废物。为了解决当前电子垃圾泛滥问题,科学家提出了一种可以用水激活的纸电池。32.C 细节理解题。根据第一段中“Over the last decades,we have witnessed an ever-increasing use of electronic devices,leading in turn to e-waste becoming the worlds fastest growing waste stream.In 2019,a total of 53.6 Mt of e-waste was generated(产生)globally,

    77、only 17 percent of which is documented(记载,记录)as having been managed in an environmentally sound manner(以环保的方式).”可知,在过去的几十年,我们见证了电子设备使用的不断增长,这反过来导致电子垃圾成为全球增长速度最快的废物。因此,电子垃圾已经成为全球性问题。33.A 词义猜测题。根据第三段中“That paper is filled with salt.It will dissolve(溶解)when you add just a couple of drops of water to th

    78、e paper”可知,纸上注入了盐,当你往纸上滴几滴水时,盐就会溶解。34.D 细节理解题。根据第三段中“About 20 seconds later,the battery will produce a stable 1.2 volts of electricity until the paper dries out.”可知,这种新型电池将会持续产生稳定的 1.2 伏特的电压,直到纸变干燥。故选 D。根据全文最后一段“.but Nystrm says he is in contact with potential industry partners and believes these ba

    79、tteries could make their way into products within the next two to five years”可知该产品目前还未投入市场(come into the market)。所以 A 项错误。根据第四段中“.their battery could present a sustainable alternative to the more harmful batteries that are common in low-power devices(低功率设备),such as an alarm clock”可知 B 项“It can power

    80、(给.供电)common electrical equipment(常见的电器设备)”错误。根据第三段中“Instead,in the new battery,the anode and cathode are inks printed onto the front and back of a piece of paper”可知,新型电池正负两极和传统电池原理是不一样的。所以 C 项错误。35.B 观点态度题。根据倒数第二段中“.Nystrm,head of the research,even pictures a bright future.Nystrm said hopefully.”和最

    81、后一段可知,Nystrm 对于新型纸电池持乐观态度。A.indifferent 漠不关心的;B.positive 积极乐观的,自信的;C.negative 消极的,否定的;D.doubtful 怀疑的第二节本文是一篇说明文。文章主要介绍了体育旅游业在中国的发展。36.E 考查段尾句。空白前的句子讲的是,体育旅游的发源可以追溯到古希腊,在那里人们到奥林匹亚去观看或者参加奥林匹克运动会。E 项讲述的是,现代体育旅游开始于二十世纪九十年代,这是对体育旅游发展史的补充,同时起到衔接下文的作用。37.D 考查段中句。空白前的句子讲的是,在中国,体育旅游是一个新兴并且没有引起足够关注的行业。D 项讲述的是

    82、,也缺乏对体育旅游的真实潜力的评估研究。两个句子存在并列关系,also 是线索词。338.G 考查段首句。空白后的句子讲的是,许多地方政府已经采取具体的措施来刺激体育旅游消费,如推出各种体育旅游的产品和服务等。G 项讲的是,中国政府因此采取了一些措施来促进体育旅游业,和前句形成并列关系。同时,从内容来看,第三段和第二段形成因果关系,G 项作为过渡句,起到了承上启下的作用。39.A 考查段中句。空白前的句子讲的是,许多当地政府已经采取具体措施来刺激体育旅游消费,A 项说的是,这确实起了作用。That 指代的是政府采取措施的行为。空白后面的句子则讲述了“起作用”的具体表现。40.F 考查段中句。空

    83、白后的句子中 this 应指代空白句子中的内容,即“在中国,体育旅游业是目前旅游行业中发展最快的部分”。这会反过来促进旅游业和文化部门的深度合作,实现高质量发展。第三部分 语言运用第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)本文是一篇记叙文。文章讲述了甘地的童年生活,求学之路以及他所倡导的非暴力不合作运动。甘地的精神帮助印度赢得独立,也鼓舞了其他国家的民主人士,如马丁路德金和曼德拉。41.B 考查形容词辨析。根据Within this quiet man,however之间的转折关系可知,在这位慈祥且安静的人内心深处,有着强大的意志力。powerful 意为“强大的”。42.C 考

    84、查动词辨析。句意:他的父亲经常解决当地人民和统治印度的英国人之间的分歧,settle 意为“解决纠纷”,符合语境。43.D 考查动词辨析。根据常识可知,此时印度正被英国所统治。rule 意为“统治,管辖”符合语境。44.A 考查名词辨析。句意:他被派往南非处理一个法律案件。case 意为“官司,案件”,符合语境。45.B 考查副词辨析。根据下文“because of his skin color”及语境可知,甘地因为他的肤色而受到不公正的对待。badly 意为“不友善地”,符合语境。46.A 考查动词辨析。句意:但他仍致力于为印度人争取平等权利。be committed to 意为“致力于.”

    85、,符合语境。47.C 考查名词辨析。句意:1915 年,他回到印度,准备将他在南非所提出的非暴力抗议的理念付诸实践。concept 意为“概念,理念”,符合语境。48.A 考查短语动词辨析。根据上文中的“ready to put to work.”及“no longer buy British goods or work for the British in any way”可知,此处甘地向印度人民发出呼吁。call for 意为“(公开)要求”。49.B 考查动词辨析。句意:他的行为使他多次入狱。land sb in.意为“使某人陷入(困境)”,符合语境。50.D 考查动词辨析。根据常识及“

    86、The Muslim people formed the new country of Pakistan”可知,国家被分裂了。split 意为“分裂”,符合语境。51.D 考查副词辨析。句意:甘地不知疲倦地工作着。tirelessly 意为“不知疲倦地”,符合语境。52.B 考查形容词辨析。根据语境可知,(在甘地的努力下)达成了一些临时和平协议。temporary 意为“临时的”,符合语境。53.C 考查短语动词辨析。句意:甘地被一名年轻的印度男子枪杀,这名男子不赞成甘地与穆斯林和解。approve of 意为“同意,赞同”,符合语境。54.A 考查动词辨析。根据语境可知,甘地的死使世界各地的

    87、人们感到悲伤。sadden 意为“使.悲伤,难过”,符合语境。55.D 考查动词辨析。根据语境可知,甘地继续改变着世界,激励着像马丁路德金和纳尔逊曼德拉等伟大的领袖。inspire 意为“激励,鼓舞”,符合语境。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)本文是一篇说明文。文章主要介绍了转基因食品的由来以及人们对于转基因食品的不同看法。56.them 考查代词。现在,人们不需要种植一代又一代的植物来改变它们的外观、味道或表现。空白处填4them 指代 the plants。57.a 考查冠词。此处泛指“一个新特质”,故填 a。bining 考查非谓语动词。句意:基因工程就是把现

    88、有的、不相关的有机体的基因结合起来,创造出全新的有机体。空白处作介词 by 的宾语,因此使用 combine 的动名词形式 combining。59.varieties 考查名词的复数。根据空前的形容词 new 及谓语动词 are 可知,此处应填 vary 的名词复数形式,故填 varieties。60.became 考查动词的时态和主谓一致。分析句子结构可知,空白处为本句的谓语动词,根据时间状语 in the mid-1990s 可知,此处时态应该使用一般过去时,故填 became。61.to solve 考查非谓语动词。空白处做 potential 的定语,其后常用不定式做后置定语,故填

    89、to solve。62.However 考查副词。上文提到“people who support GMO food say.”而本句中“many people worry about possible risks”前后两句为转折关系,且空白处在句首,故填 However。63.risky 考查形容词。此处是“make+宾语+宾补”结构,意为“使.处于某种状态”,risky 为形容词作宾补。64.on 考查介词。固定搭配 effects on.,意为“对.的影响”。故填 on。65.that/which 考查定语从句。空白处为引导定语从句的关系词,先行词是 proteins,定语从句中缺少宾语,

    90、故填 that/which。第四部分 写作第一节(满分 15 分)参考范文:NoticeAll the teachers and students from Senior 3 will take part in a series of activities on the Martyrs Day in memory of the heroes who lost their lives for our country and its people.Well gather at the school gate and start off at 9 am for the martyrs monumen

    91、t,where well present flowers to show respect for the heroes.A commentator on the spot will tell us the stories of the martyrs and their great contributions to the world today.After that,a student representative will give a speech about the dreams and responsibilities of the younger generations.Stude

    92、nt Union第二节(满分 25 分)参考范文:“Dear Santa Claus,”she began.“My name is Amy.I am nine years old.I have a problem at school.Can you help me,Santa?Kids laugh at me because of the way I walk and run and talk.I have cerebral palsy.I just want the day on Christmas when no one laughs at me or makes fun of me.Ho

    93、w happy I would be if everyone treated me as a normal person!”Finishing the letter,Amy posted it to the radio station,hoping her wish would be realized.When Amys letter arrived at the radio station,manager Lee Tobin read it carefully.He thought it would be good for the people to hear about this spec

    94、ial third-grader and her unusual wish.Without hesitation,he reported the story of the little girl,who asked for such a simple yet remarkable Christmas gift.The people in the city,especially the teachers and the students in Amys school,realized the pain she had suffered,and they felt sorry for her.On

    95、 Christmas Day,many people came,including the tall boy in the fifth grade,filled with holiday greetings and words of encouragement.Amy did get her wish of not being teased,not only on Christmas Day,but also every day!5附听力原文:Text 1M:So Ill pick you up at your place around 2:00 p.m.W:Can you make it h

    96、alf past two?I need some extra time to finish the housework.M:No problem.Text 2M:Watch out!W:That bike nearly hit me!Oh,no.The heel of my left shoe fell off!Should we call a taxi or something?M:Just hop on my back.Were only one block away from home.I can manage that.W:Okay.Text 3M:Katie,will you go

    97、hiking with me this afternoon?W:Oh,Id love to,but I already promised my son to give him some instructions for a model plane hes been trying to build for a competition.Sorry.Text 4W:I already took the pills,but my head still aches a lot.M:Just take the day off and have some rest at home.If you still

    98、cant take my class tomorrow,give me a call in advance.W:Thanks,Mr.Black.Text 5 M:Eileen made it!She turned the tables with a 94.5 final run!She won the game!W:What an unbelievable flying leap she made in the air!She was like dancing in a snow world!No wonder she calls herself“Frog Princess”.Text 6M:

    99、Sorry,madam.It seems we have run out of cola.Now we still have iced coffee and orange juice left.The coffee costs a little more,but the orange juice costs the same as the cola.W:Well,I dont mind paying a little extra.M:Okay.So 5 dollars for the cake,2 dollars for the pie and 4 dollars for the drink.

    100、Do you want anything else?W:No.Heres the money.Text 7W:Hi,William.M:Oh,hi,Luna.Would you mind carrying some of the books for me,please?My phone is vibrating in my pocket.W:Sure.M:Thanks.Oh,its my mom.Shes asking me about her car keys.Always so forgetful.W:Ha ha.Adults are like that.Youve borrowed so

    101、 many books.M:Yeah,theyre for Professor Andersons assignment.Im checking them out now.Thanks again.W:Its okay.Text 8W:Whats on your mind,Steve?M:My uncle has offered me a part-time job in his accounting firm every weekend.Im not sure if I should take it.6W:Why not?Its not like we have homework on we

    102、ekends.M:Well,you know what I like to do.Most of the weekends I just take my camera out and try to capture beautiful scenes.I wont have time to do it if I accept the job.W:Steve,youre now studying international trade in college,and knowing some financial stuff from an accounting firm will surely giv

    103、e you an advantage for your job hunting in future.M:I know,but my hobby W:You dont really expect to make a living by your hobby,do you?M:No,like I said,its just a hobbyW:Then you should understand first things first.M:Youre right.Its time I took responsibility for my life.Now I know what to do.Thank

    104、s.Text 9M:What are you downloading,Jessie?W:The newest version of Cinderella.Im so excited.The leading actress is Camila Cabello.I love her so much!M:Camila who?W:Camila Cabello.Her birthplace is Cuba,and before she settled in America at age 6,she moved back and forth between Havana and Mexico City

    105、with her family.M:I see.W:Havent you heard her hit single“Senorita”?Its like my favorite on my music list.Anyway,Im glad to see shes now exploring her potential in acting.M:Well,you probably should lower your expectations of the new movie.The Cinderella story was first made into an animated musical

    106、by Disney in 1950.Since then,lots of Cinderella movies have been made and they all tell the same old story.W:But this one is different.The reviews say the tale in the new movie has an unexpected modern twist.M:Twist how?W:Well,this time,our Cinderella isnt very eager to marry the prince.Instead,what

    107、 she wants most is to be a good businesswoman,someone who can design and make beautiful dresses for people.Text 10M:On September 15th,a 70-meter-tall Falcon 9 rocket was launched into the night sky in Florida.Atop that rocket was a group of 4 civilians in a spacecraft,prepared to make history.This i

    108、s the first mission to Earths orbit crewed entirely by tourists,or those not professionally trained as astronauts.The mission was called Inspiration4.For three days,the four civilians aboard the spacecraft traveled in orbit around Earth as part of the mission.Late last year,the mission leader,billio

    109、naire Jared,announced that he would like to fund a spaceflight that differed from other billionaire space journeys his would be an effort to raise funds for St.Jude Childrens Hospital,which focuses on childrens cancer research.In addition to Jared,the crew included 29-year-old Hayley,who is not only a childhood cancer survivor,but a current St.Jude physician assistant;Sian,51,a geologist and community college teacher;and Chris,a 42-year-old lifelong space fan who luckily got his seat through a lottery ticket.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:山东省“学情空间”区域教研共同体2023届高三上学期入学考试英语试题.pdf
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-798540.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(有一套).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(有一套).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(夺冠).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(夺冠).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(全优).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案(全优).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【网校专用】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【夺冠】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【夺冠】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【名师系列】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【名师系列】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【典优】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【典优】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【全国通用】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附完整答案【全国通用】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(精练).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(精练).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(夺分金卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(培优A卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案(培优A卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【能力提升】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【能力提升】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【综合卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【综合卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【研优卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【研优卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【巩固】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【巩固】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【夺分金卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【夺分金卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【基础题】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【基础题】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【培优】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【培优】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【A卷】.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附参考答案【A卷】.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习附下载答案.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习附下载答案.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习重点.docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习重点.docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(网校专用).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(网校专用).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(精选题).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(精选题).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(满分必刷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(模拟题).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(模拟题).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(必刷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(必刷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺分金卷).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺冠系列).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(夺冠系列).docx
  • 人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(名师推荐).docx人教版数学三年级下册重点题型专项练习精品(名师推荐).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1