分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型专题07 阅读理解之说明文(近年中考真题)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:829938
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:25
  • 大小:684.58KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题07 阅读理解之说明文近年中考真题-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递天津专用 专题 07 阅读 理解 说明文 近年 中考 2024 年中 英语 冲刺 名校 模拟 速递 天津 专用
    资源描述:

    1、2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用)第一期专题07 阅读理解之说明文(近年中考真题)(2023天津统考中考真题)Most people love animals. Many childrens books use animals as the main characters. Many people look after animals as pets. The love for animals may be why both children and adults (成年人) enjoy going to zoos.In the past, zoos were usuall

    2、y started by rich people. The first zoo was started by a queen in Egypt in 1500 BC Raising animals was a way for people to show they were wealthy and powerful. Sadly, the animals in the early zoos were not treated well. They didnt receive enough attention or care.Today, zoos still bring people pleas

    3、ure, but they try to protect animals and teach people as well. Zoos must follow rules. People must provide animals with a clean place to live, food and water, and health care. In this way, the rules help protect the animals.Some people think the rules are not enough. They want to do more to protect

    4、the animals they love. For example, people disapproved of the use of some large animals in shows. They thought the zoos didnt have enough space for the animals to show. They also thought the animals were not treated properly. With so many people against the shows, the zoos decided to make a change.P

    5、eople see animals in zoos. At the same time, they try to learn about and protect them. Both people and animals can get a lot from each other.1Who started the first zoo?AA queen in Egypt.BA king in Egypt.CA queen in England.DA king in England.2How does the writer feel about the animals in the early z

    6、oos?AHe doesnt care about them.BHe feels sad for them.CHe is proud of them.DHe is afraid of them.3According to the passage, zoos today must _.Atrain people for showsBhelp look after family petsCprovide health care for touristsDfollow the rules to protect animals4The phrase “disapproved of” in Paragr

    7、aph 4 means “_”.Awrote aboutBdepended onCwere againstDwere good at5What is the passage mainly about?ALarge animals in shows.BFamous zoos around the world.CAnimals in the wild.DZoos in the past and today.(2023天津统考中考真题)About 80% of people do not get enough vitamin (维生素) D every day. But this vitamin i

    8、s very important for your health.Vitamin D is really important for our bones (骨骼). When we are young, vitamin D builds up our bones and makes them strong. When we are older, we still need vitamin D to keep our bones strong. Our bodies keep the vitamin D in our bones and teeth. Then we lose vitamin D

    9、 as we work and exercise during the day. But our bodies cant make vitamin DSo we have to get it from outside of our bodies.Where can a person get this very important vitamin? Vitamin D is in foods like fish and eggs. Sometimes, vitamin D is added to bread, milk, and orange juice. Food is not the onl

    10、y way our bodies can get vitamin DThe sun also gives us vitamin DIf we want to be healthy, we should spend some time in the sun each day. Too much sun is not good for you, but about 15 minutes a day is usually enough. And we should be sure to eat foods that are rich in vitamin D, too.6The writer say

    11、s that vitamin D _.Amakes our bones strongBkeeps our hair cleanCis not necessary for our teethDis harmful to our hearts7Why do we have to get vitamin D from outside of our bodies?AIt makes us popular.BIt helps us eat more food.COur bodies cant make vitamin DDThe more vitamin D, the better.8According

    12、 to the writer, people can get vitamin D by _.Aeating fishBwatching TVCworking hardDhaving a sleep9How long are we advised to spend in the sun each day?AAbout 15 minutes.BAbout 45 minutes.CAbout 1 hour.DAbout 2 hours.10Paragraph 3 mainly tells us _.Awhat vitamin D isBwhere we can get vitamin DChow m

    13、uch vitamin D we needDwhy people dont like vitamin D(2022天津统考中考真题)Tea and coffee are two of the most popular drinks in the world. However, people usually like one more than the other. These drinks also have very different uses.Tea drinking started in China over 4,000 years ago. Tea is made from leav

    14、es. These days, some people drink tea for health, using it to help with stress(压力) or losing weight. However, most people in tea-drinking countries think of tea as more than just a healthy drink. In fact, tea drinking in some countries is a part of the culture. In Turkey(土耳其), tea is always there wh

    15、en people meet. Whether in someones home or a company, tea is always offered as a way of welcoming. In the UK, homes and offices usually have tea time. Tea and other dishes are served at tea time in the afternoon. It is a way of relaxing with friends or co-workers(同事). Coffee came much later than te

    16、a, just over 1,000 years ago. Coffee is made from beans. Something in the coffee beans makes a person feel active. Most people do not drink coffee to relax. Instead, they drink coffee to get going. Many people drink coffee in the morning to help them wake up. Others will also drink coffee during sho

    17、rt breaks in the afternoon to keep going through the working day. Some people may visit coffee shops just to meet and talk with friends. However, many people in coffee shops drink coffee while working on their computers.Is tea or coffee more common in your country? Between the two, which do you like

    18、 to drink more?11Where did tea drinking start?AIn Japan.BIn China.CIn Turkey.DIn the UK.12We can learn from Paragraph 2 that people in the UK _.Adrink tea to get fatBoffer tea to say goodbyeCthink of tea as a bad drinkDhave tea to relax themselves13What is coffee made from?ALeaves.BSugar.CDishes.DBe

    19、ans.14Which of the following is NOT true according to Paragraph 3?ACoffee came much earlier than tea.BMany people drink coffee to wake up.CMany people work on their computers in coffee shops.DSome people meet and talk with friends in coffee shops.15What is the best title of the passage?AThe Smells o

    20、f Tea and CoffeeBThe Prices of Tea and CoffeeCThe Different Cultures of Tea and CoffeeDThe Different Ways of Making Tea and Coffee(2022天津统考中考真题)People in the office usually sit for most of the day when they work. But this is bad for a persons health. When people sit for too long every day, they dont

    21、 move very much. So it is easy to start getting fat. Sitting too long is also bad for their work because it makes them want to sleep. When this happens, people may make more mistakes in their work or spend more time finishing their work. Companies need workers to be healthy, so how do they fix the p

    22、roblem?Some companies have different types of desks to help their workers. The first type of desk is the standing desk. The desk can be taller when a person wants to stand. It can also be shorter when the person wants to sit. Another type of desk is the walking desk. This desk is made so that a pers

    23、on can work while walking at the same time.Workers in the companies like the different types of desks very much. They think these desks are quite useful.16When people in the office work, they usually _.AsitBmoveCrunDsing17What does the word “fix” mean in Paragraph 1?ACause.BSolve.CBring.DDiscuss.18H

    24、ow many types of desks are mentioned in Paragraph 2?A2.B3.C4.D5.19What do the workers think of the different types of desks?AThey are cheap.BThey are traditional.CThey are useful.DThey are expensive.20The purpose of the passage is to _.Atell us the reasons for sittingBshow the advantages of standing

    25、Cintroduce desks that help people work betterDcompare companies that provide different jobs(2021天津统考中考真题)There are many deserts (沙漠) on the earth. And the following are some facts you may find interesting. What are deserts like? Deserts can be hot and dry places. Rain may not fall there for months o

    26、r years. Some deserts are sandy and stony (多石的). Deserts can also be very windy places. The wind can change the shape of the deserts. It moves sand around from place to place. Temperatures in the desert can vary enormously(非常). During the daytime, the temperature may reach 40 even in the shade (阴凉处)

    27、. At night, deserts can become very cold. In winter there may even be a frost (霜冻) in the early morning. Living in the desertThe camel is sometimes called “the ship of the desert”. It stores food in its hump (驼峰) and can go for days without water. It has large feet which help it not to fall into the

    28、 soft sand. Its long eyelashes (睫毛) keep out the sand during sandstorms. An oasis is an area of the desert where water may be found. The water may be in pools or under the ground. People and animals visit an oasis for water and food. Plants grow at an oasis. Some farmers are able to grow crops here.

    29、 The Arabian DesertThe Arabian Desert lies between the Red Sea and the Arabian Gulf. In some parts of the desert, it is too hot for people to live. Oil was discovered under parts of the desert and in the Arabian Gulf. This oil has made some countries in the area very rich. Much of the money has been

    30、 spent building fine cities with lovely parks and lakes, and people live a comfortable life there.21Which of the following can best describe deserts?AHot and dry.BSandy and rainy.CWet and stony.DWindy and snowy.22The word “vary” in the passage means “_”.Abe lowBbe highCbe similarDbe different23The c

    31、amel has long eyelashes to _.Astay cool in desertsBgo for days without waterChelp it not to fall into the soft sandDkeep out the sand during sandstorms24According to the passage, people and animals visit an oasis for _.Afrost and cropsBsand and stonesCwater and foodDmoney and oil25What is the best t

    32、itle of the passage?AWhat is the weather like in deserts?BWhat do you know about deserts?CHow do people live in deserts?DWhere is the Arabian Desert?(2020天津统考中考真题)People depend on plants. We use plants for food, cloth, shelter (住处), and even the air we breathe (呼吸).Plants keep our air and water clea

    33、n. Green plants give us oxygen (氧气). Oxygen is part of the air we breathe.Plants are also part of the water cycle (水循环). Most of the water that a plant takes in goes back into the air.Plants give us a lot of the food on the earth. Fruits, vegetables, and grains (谷物) come from plants. Without plants,

    34、 we would not have bread, rice, carrots, apples, oranges, or bananas! Many people are growing plants to eat in their own gardens at home. Having your own garden helps the earth as well.When you grow your own fruits and vegetables, you help cut down on pollution because big trucks dont need to take y

    35、our food to shops. You also help reduce the amount of rubbish because you dont need to use bags for packing your food. You can just pick it out of the ground or off a plant and put it into a basket!Trees are an important plant resource (资源). Trees provide wood to build homes and furniture. Trees are

    36、 used to make lots of things around your home and at your school. And trees provide fruits that are good for you. Without trees, the earth would be a very different place.26_ is part of the air we breathe.ASunlightBWaterCFoodDOxygen27What happens to most of the water that a plant takes in?AIt goes b

    37、ack into the air.BIt stays in the plant.CIt goes into the ground.DIt stays in the river.28What does the phrase “cut down on” mean in Paragraph 5?ACause.BAccept.CReduce.DExpect.29What is the best title of the passage?AA Different PlaceBThe Uses of PlantsCFood on the EarthDGardens at Home30You would f

    38、ind the passage in _.Aan interesting novelBa book about animalsCa popular playDa book about nature(2019天津中考真题)There are many ways to help improve your health like eating healthy food. Taking exercise and getting medical help. But the easiest and cheapest way to improve your health is just to sleep e

    39、ight hours or more every night. The general sleeping rule is that the younger you are, the longer sleep you need. But regardless of(不管)age, some people need to sleep more while for some a few hours is enough.The problem with sleep is that more and more people in the world are not sleeping enough. Ac

    40、cording to the World Health Organization over half the people in the world may be sleep-deprived. Having less sleep not only makes people feel tired but also causes accidents. In the United States alone, sleepy drivers cause at least 100,000 traffic accidents a year. Also sleep problems can cause me

    41、dical problems such as high blood pressure(血压).Why are so many people sleep-deprived? Part of the reasons may be cultural. In the American culture, people put a higher value on work than on sleep. In fact, peopele who sleep a lot are usuallv seen as “lazy”. Also, you can sometimes hear some people s

    42、ay proudly that they dont have much time to sleep. they only sleep four or five hours a night. It seems that the less you sleep, the more work youll do.How do we teach these people to learn the value of sleep? Perhaps they may listen to the advice of Dr. James Maas an expert (专家) in sleep. He says ,

    43、 “Sleep is like a credit (信用卡) card. When you sleep less. you are only borrowing time. You always have to pay it back. The morehours you dont sleep, the more hours you should t sleep to pay back the hours on your sleepcredit card.”For those who value work more than sleep, they should listen to what

    44、a famous person once said. “Dont think you will be doing less work because you sleep during the night. That is a foolish(愚蠢的) idea which is held by people who have no imagination. You will be able to do more.”31According to the writer, the easiest and cheapest way to improve health is to .Aeat healt

    45、hy food every dayBtake excrcisc as much as possibleCget medical help whenever necessaryDsleep eight hours or more every night32What does “sleep-deprived” mean in Paragraph 2?AHaving a good sleep.BExcited about sleep.CHaving less sleep.DInterested in sleep.33According to Dr. James Maas. what is sleep

    46、 like?AAn hour.BA report.CA credit card.DA piece of paper.34What do the words of the famous person mean in Paragragh 5?ASleeping during the night is foolish.BSleeping during the night is helpful.CPeople have no courage.DPeople always do less work.35What is the best title of the passage?AThe Value of

    47、 SleepBThe Value of StudyCThe Ways of Eating LessDThe Ways of Making Money(2016天津中考真题)Many people travel to different places in the world by air. Usually it takes a long time, perhaps half a day, for passengers to stay in the plan. So airlines(航空公司)offer passengers food. But it is common that they f

    48、eel bad about food taste. Do you agree?To solve this problem, airlines try hard to improve their food. They would like to do so because they dont want to lose customers.However, according to scientific research, part of the reason why plane food tastes bad is that at high altitude(海拔)we can not tast

    49、e things as well as we do on the ground. Also scientists have found that our noses become very dry even before a plane takes off. As the plane moves up, the change in airpressure(气压)reduces one third of the sensibility(感觉)of our taste buds(味蕾). So our taste buds become senseless. The sad face, howev

    50、er, is that our noses dont know it.All of these help explain why food on the plane tastes so bad. They also help explain why airlines choose to offer passengers salty and spicy(辛辣的)food. Without doing so, the food would be tasteless.Now there are many researches on this. According to one of them, so

    51、me volunteers are asked to lie with their feet higher than their heads for weeks. And scientists write down their feelings about food taste.Though scientists try their best, it is not as easy as they thought. Because they cant deal with the special environment successfully, such as the change in air

    52、 pressure, making food taste good is still hard for them.36In Paragraph 2, “this problem” means _.Apassengers stay long in the planeBfood on the plane tastes badCpassengers have no food to eatDfood on the plane is expensive37What do airlines do to solve this problem?AGet more customers.BOffer more f

    53、ood.CImprove their food.DReduce the ticket price.38As the plane moves up, the change in air pressure reduces of the sensibility of our taste buds.AhalfBone thirdCone fourthDone fifth39Why do scientists feel it hard to made food on the plane taste good?AThe volunteers dont know about food taste.BThe

    54、volunteers dont understand them.CThey cant find enough volunteers.DThey cant deal with the special environment successfully.40What is the best title of the passage?ATaste of Airplane FoodBAirplane TravelCScientific Research on NosesDThe Change in Air Pressure(2016天津中考真题)Do you know that in some part

    55、s of the world, people build temporary(暂时的)hotels made of snow and blocks(大块)of ice? These are known as ice hotels.Unlike usual hotels, all the rooms in the ice hotels are made of ice. In some ice hotels, even the glasses for drinks are made of ice blocks. So they only serve cold drinks. Also, hot f

    56、ood is not served in the ice hotels, but guests can eat hot food at places nearby.To keep warm, guests sleep in comfortable sleeping bags on ice blocks that are covered by mattresses(床垫)and reindeer skins(驯鹿皮).There are some places in the ice hotels that are heated, such as the bathrooms. This is be

    57、cause, even though it is not as cold in the ice hotels as it is outdoors(在户外), indoor temperatures are still very low.Perhaps the most interesting thing about the ice hotels is that they are rebuilt every year. They can be used only during the winter months. The ice hotels melt(融化)away when spring a

    58、rrives. The ice blocks used to build these hotels are from nearby rivers. So, when the ice hotels melt away, they melt back into the rivers.41According to the passage, ice hotels _.Aare found everywhereBdo business in summerCare made of glassDare made of snow and ice42Which of the following about th

    59、e ice hotels is true?AThey are just like usual hotels.BThe glasses are made of wood.CThey serve cold drinks.DThe rooms are made of bamboo.43You cant see _ in the ice hotels.Ahot foodBreindeer skinsCsleeping bagDmattresses44Why are bathrooms heated in the ice hotels?AGuests want to eat in them.BIndoo

    60、r temperature are very low.CGuests ask the hotels to do that.DIt is as cold indoors as it is outdoors.45What happens to the ice hotels in spring?AThey melt away.BThey are rebuilt.CThey are repaired.DThey need more ice.(2015天津中考真题)Vanuatu is an island nation in the South Pacific. It is one of the sma

    61、llest countries in the world. But for those who are interested in adventure and sport, there is a lot to do. Vanuatus islands offer visitors two of the most exciting and dangerous activities in the world: volcano(火山)surfing and land diving.Volcano SurfingOn Tanna Island, Mount Yasur rises 300 meters

    62、 into the sky. Yasur is an active volcano, and it erupts(爆发)almost every day, sometimes several times a day. For centuries, people have climbed this mountain to visit the top. Recently, people have also started climbing Yasur to surf the volcano. In some ways, volcano surfing is like surfing in the

    63、sea, but in other ways its very different. Volcano surfers try to escape the erupting volcanowithout getting hit by flying rocks! Its fast, fun and dangerousthe perfect extreme sport(极限运动).Land DivingMost people are familiar with bungee jumping, but do you know bungee jumping started on Pentecost Is

    64、land in Vanuatu and is almost fifteen centuries old? The activity, first called land diving, is part of a religious ceremony(宗教仪式). A man ties tree vines(树藤)to his legs. He then jumps head-first from a high tower to touch the earth with the top of his headwithout breaking the vine. Every spring, isl

    65、and natives (men only) still take part in this amazing activity.46In Line 2, what does the word “those” mean?APeople.BAnimals.CActivities.DIslands.47According to the passage, Mount Yasur _.Ais no longer activeBis on Pentecost IslandCerupts almost every dayDrises 800 meters into the sky48Why have peo

    66、ple recently started climbing Mount Yasur?APeople can climb it easily.BPeople can make money.CPeople can watch snow on it.DPeople can surf the volcano.49Which of the following about land diving is true?AIt is not dangerous at all.BIt was first called “bungee jumping”.CIt is a traditional activity in

    67、 Vanuatu.DIt came to Vanuatu from another country.50What is the purpose of the passage?ATo tell people not to do dangerous sports.BTo explain what volcano surfing and land diving are.CTo talk about the worlds best volcano surfer and land diver.DTo compare activities in Vanuatu with sports in New Zea

    68、land.(2014天津中考真题)Is there intelligent (有智力的) life on other planets? For years, scientists said “no.” or “we dont know.” But today this is changing. Seth Shostak and Alexandra Barnett are astronomers(天文学家). They believe intelligent life exists (存在) somewhere in the universe. They also think we will s

    69、oon contact these beings(人;生物).Why do Shostak and Barnett think intelligent life exists on other planets? The first reason is time. Scientists believe the universe is about 12 billion years old. “This is long enough for other planets to have intelligent life,” say Shostak and Barnett. The second rea

    70、son is sizethe universe is huge. “Tools like the Hubble Telescope(哈勃望远镜) have shown that there are at least 100 billion galaxies,” says Shostak. “And our galaxy, the Milky Way, has at least 100 billion stars. Some planets going around these stars might be similar to Earth.”In the past, it was hard t

    71、o look for signs of intelligent life in the universe. But now, powerful telescopes allow scientists to discover smaller planetsthe size of Mars or Earthin other solar systems. These planets might have intelligent life.Have beings from space already visited Earth? “Probably not,” says Shostak. “Its a

    72、 long way away. However, intelligent beings may contact us in other way, such as radio signals(信号). In fact, they may be trying to communicate with us now, but we dont have the right tools to receive their messages. However, this is changing. By 2025, we could make contact with other life forms in o

    73、ur universe and we might help each other.”51Seth Shostak and Alexandra Barnett are _.AastronomersBfarmersCsingersDdrivers52What is the best title for Paragraph 2?AThe Age and Size of Earth.BOur Galaxy: The Milky WayCWhy Intelligent Life Might Exist.DEarth: The Only Planet with Intelligent Life53Why

    74、was it hard to look for signs of intelligent life in the universe in the past?AThere were not any smaller planets.BThere were not any powerful telescopes.CThe astronomers were not interested in them.DThe Milky Way didnt exist at that time.54Why havent beings from space visited us yet according to Sh

    75、ostak?ATheyre afraid of us.BIts a long way away.CThey dont want to see us.DThey dont know how to use radio signals.55What does the underlined phrase “life forms” in the last paragraph mean?AMessagesBToolsCIntelligent beingsDRadio signals(2014天津中考真题)How green are you? Do you know how to be green?We a

    76、ll need a healthy environment, but we produce waste every day and it does harm to our environment. Though we are young, we can still do something to help. In fact, even the simplest everyday activities can make a real difference to the environment. Here are some ideas for you.ReduceReduce means “use

    77、 less”. Dont waste things. This saves money and reduces pollution and waste going into the environment. Before we buy something new, think whether it is really necessaryor maybe the old one will be just as good! When we do buy things, choose local products if possible, and try not to buy too many th

    78、ings from abroad.ReuseReuse means “use again”. Use things for as long as possible. When we buy things, make sure that they last a long time. We should look after them so that they will last, and we should repair them if we can instead of throwing them away and buying new ones. Dont use a paper cup o

    79、f a paper bag. Its better to use a china cup and a lunch box because you can use them again.RecycleRecycle means “change things into something else”. Though it takes energy to change something into something else, its better than throwing things away or burning them. Find out what can be recycled in

    80、 your neighbourhood and take part in recycling programmes. We should also buy products made from recycled materials, such as recycled paper, to help save trees.So please remember these three words: reduce, reuse and recycle.56What is the passage about?AHow to produce things.BHow to burn things.CHow

    81、to help others.DHow to be green.57Which of the following is right?ADont waste things.BAlways throw away old things.CAlways buy new things.DBuy too many things from abroad.58Why is it better to use a china cup and a lunch box?AYou can burn them.BYou can use them again.CYou can throw them away.DYou ca

    82、n change them into something else.59To protect the environment, we should remember these three words: _.Awaste, reuse and recycleBrepair, burn and recycleCreduce, reuse and recycleDreduce, waste and recycle.60The passage may come from _.Aa menuBa dictionaryCa storybookDa magazine(2011天津中考真题)Many stu

    83、dents ask for advice about improving their English. There are three basic questions.The first question is about real English. Li Hao from Hubei wrote, “I enjoy watching English films and listening to real English songs. But it takes a long time. What do you think?”This is a great way to learn Englis

    84、h! Talk about the film or song with your friends, and guess the meaning of the new words. Just enjoy yourself!The second question is about speaking. Sam, from Suzhou wrote, “Our school has a foreign teacher. But Im shy and cant speak to her. What should I do?”When I visit China, lots of people in th

    85、e street say, “Hello! How are you? Where are you from? Do you like China?” These are good questions to start a conversation. Many people are shy when they speak English, so before you begin, take a deep breath and smile! Smiling always helps.The third question is about vocabulary. Oliver, from Anhui

    86、 wrote, “I want to remember all the new words. I wrote them down, but I forget them quickly. What should I do?”Try to remember eight or nine words a day. Write them on pieces of paper and place them in your bedroom. Say the words when you see them, and change them every day. And when youre shopping,

    87、 how about counting the English words, or saying the English names for everything you see?61How many basic questions do the students often ask?ATwo.BThree.CFour.DFive.62What should you do if you are shy to speak English?AWatch English films.BWrite down the words first.CListen to real English songs.D

    88、Take a deep breath and smile before you begin.63What is Olivers problem?AHes too shy to talk with others.BHes not able to count English words.CHe cant remember new words.DHe doesnt know what real English is.64Whats the best title of this passage?AHow to learn EnglishBTalking about English filmsCAdvi

    89、ce about English writingDThe ways of beginning an English conversation(2012天津中考真题)Now, more and more cities are facing problems, such as high housing costs, pollution and crime. Lets see what people in Hyderabad, India and in Sao Paulo, Brazil do to solve (解决) the problems.Hyderabad, IndiaTo improve

    90、 peoples lives, Hyderabad is planting more and more trees. The city is even creating greener buildings that use less water and less electricity for power. Adding green to a city has a number of advantages. For example, trees make the air cleaner. In Hyderabad, streets were grey and dirty in the past

    91、. However, today they are filled with trees and flowers, making the city cleaner and more colourful. Green areas also give people places to relax or exercise. A study in the USA shows an interesting thing: the greener a neighborhood is, the less crime there is.Sao Paulo, BrazilMany people work in th

    92、e centre of Sao Paulo, but they dont live there. Theyve spread out to neighborhoods outside the city because housing is cheaper. Every day, these people travel into the city, and traffic is very heavy. City planners are using different ways to deal with (处理) the problem. First, they are building bet

    93、ter subways. Another goal is to make it cheaper for people to live in the downtown area (中心区). Doing this will reduce traffic and pollution in the city.65What does the underlined word “greener” mean?ATaller.BEasier.CBetter for the environment.DMore brightly coloured.66Which advantage of making Hyder

    94、abad greener is NOT talked about in the passage?AIt helps people work better.BIt makes the city cleaner.CIt reduces crime.DIt makes it easier to exercise.67According to the passage, what problem does Sao Paulo have?AA lot of people dont have jobs.BToo many people live in the city centre.CA lot of pe

    95、ople are moving out of the city.DToo many people travel into the city every day.参考答案:1A 2B 3D 4C 5D【导语】本文主要介绍了早期动物园以及如今的动物园的作用,但是我们还需做更多的事情来保护所爱的动物。1细节理解题。根据“The first zoo was started by a queen in Egypt in 1500 BC.”可知埃及的一位女王创办了第一个动物园。故选A。2推理判断题。根据“Sadly, the animals in the early zoos were not treat

    96、ed well. They didnt receive enough attention or care.(可悲的是,早期动物园里的动物没有得到很好的对待。它们没有得到足够的关注和照顾。)”可推知作者为它们感到难过。故选B。3细节理解题。根据“Today, zoos still bring people pleasure, but they try to protect animals and teach people as well. Zoos must follow rules.In this way, the rules help protect the animals.”可知现在的动物

    97、园要遵循规则去保护动物。故选D。4词句猜测题。根据“For example, people disapproved of the use of some large animals in shows. They thought the zoos didnt have enough space for the animals to show.”可知一些人认为动物园没有足够的空间来展示动物,所以应是反对在表演中使用大型动物。划线部分“disapproved of”与C选项“反对”意思相近。故选C。5主旨大意题。本文主要介绍了早期动物园以及如今的动物园的作用,但是我们还需做更多的事情来保护所爱的动物

    98、。故选D。6A 7C 8A 9A 10B【导语】本文主要介绍了维他命D的重要性及如何获取维他命D。6细节理解题。根据“When we are young, vitamin D builds up our bones and makes them strong. When we are older, we still need vitamin D to keep our bones strong.”可知维他命D能使我们骨骼强壮。故选A。7细节理解题。根据“But our bodies cant make vitamin D. So we have to get it from outside o

    99、f our bodies.”可知必须从体外获取维他命D是因为我们的身体不能产生维他命D。故选C。8细节理解题。根据“Vitamin D is in foods like fish and eggs.”可知可以通过吃鱼来获取维他命D。故选A。9细节理解题。根据“If we want to be healthy, we should spend some time in the sun each day. Too much sun is not good for you, but about 15 minutes a day is usually enough.”可知我们被建议每天在阳光中花费大约

    100、15分钟。故选A。10段落大意题。根据“Where can a person get this very important vitamin?”及全段内容可知第三段主要讲我们从哪里获得维生素D。故选B。11B 12D 13D 14A 15C【导语】本文主要介绍了茶和咖啡的不同文化。11细节理解题。根据“Tea drinking started in China over 4,000 years ago.”可知,饮茶起源于4000多年前的中国。故选B。12细节理解题。根据“It is a way of relaxing with friends or co-workers(同事).”可知,在英国

    101、喝茶是一种和朋友或同事一起放松的方式。故选D。13细节理解题。根据“Coffee is made from beans.”可知,咖啡是由豆子制成的。故选D。14细节理解题。根据“Coffee came much later than tea”可知,咖啡的出现比茶晚得多。故选A。15最佳标题题。根据第一段内容可知,本文主要介绍了茶和咖啡的不同文化。故选C。16A 17B 18A 19C 20C【导语】本文是一篇说明文,介绍一些公司使用不同类型的办公桌来帮助他们的员工。16细节理解题。根据“People in the office usually sit for most of the day w

    102、hen they work.”可知,办公室里的人通常在工作的时候大部分时间都坐着。故选A。17词义猜测题。根据“Companies need workers to be healthy, so how do they fix the problem?”可知,公司需要解决问题,此处fix的意思是“解决”,故选B。18细节理解题。根据“The first type.Another type of desk.”可知,提到了两种类型的办公桌,故选A。19细节理解题。根据“They think these desks are quite useful.”可知,员工们认为这些办公桌很有用,故选C。20主旨

    103、大意题。根据“Some companies have different types of desks to help their workers.”可知,本文介绍一些公司使用不同类型的办公桌来帮助他们的员工,故选C。21A 22D 23D 24C 25B【分析】文中主要介绍了一些关于沙漠的常识。21细节理解题。根据“Deserts can be hot and dry places.”可知,沙漠又热又干。故选A。22词义猜测题。根据“During the daytime, the temperature may reach 40 even in the shade. At night, de

    104、serts can become very cold.”可知,沙漠中温度变化很大。vary意为“变化”。故选D。23细节理解题。根据“Its long eyelashes keep out the sand during sandstorms.”可知,骆驼的长睫毛是为了在沙尘暴来袭时挡住沙子。故选D。24细节理解题。根据“People and animals visit an oasis for water and food.”可知,人和动物到绿洲是为了水和食物。故选C。25标题归纳题。文中主要介绍了一些关于沙漠的常识,以“What do you know about deserts?”做标题

    105、最合适。故选B。26D 27A 28C 29B 30D【分析】这是一篇说明文,文章主要讲述植物的用处。人们离不开植物,植物提供食物、布料、住处甚至是呼吸的空气。26细节理解题。根据第二段“Oxygen is part of the air we breathe”氧气是我们呼吸的空气的一部分。故选D。27细节理解题。根据第三段“Most of the water that a plant takes in goes back into the air”植物吸收的大部分水又回到空气中。故选A。28词义猜测题。根据“because big trucks dont need to take your

    106、food to shops. You also help reduce the amount of rubbish because you dont need to use bags for packing your food”卡车不需要把你的食物带去商店,因为你不需要用包装袋来放你的食物,你也帮助减少了垃圾的数量。可知此处表示“减少”, cut down on相当于reduce。故选C。29标题概括题。根据第一段“People depend on plants. We use plants for food, cloth, shelter (住处), and even the air we

    107、breathe”可知文章主要讲述的是植物的用处,可概括为The Uses of Plants。故选B。30推理判断题。an interesting novel有趣的小说;a book about animals关于动物的书;a popular play一个受欢迎的戏剧;a book about nature一本关于自然的书。这篇文章主要讲述的是植物的用处,可以在关于自然的书里找到。故选D。31D 32C 33C 34B 35A【分析】本文介绍了睡眠的价值。文章介绍了有很多方法可以帮助改善你的健康,但改善健康的最简单和最便宜的方法就是每晚只睡8个小时或更长时间。世界上越来越多的人睡眠不足。睡眠不

    108、足不仅使人感到疲劳,而且还会造成事故。文化是造成睡眠不足的原因之一。我们如何教这些人学习睡眠的价值?睡眠专家告诉我们:“睡眠就像信用卡。当你睡眠不足时。你只是在借用时间。你总是要还钱。你不睡觉的时间越多,“偿还”你“睡眠信用卡”上的时间就越多。”一位名人曾经说过:“不要以为你会因为晚上睡觉而减少工作。这是一个没有想象力的人的愚蠢的想法。你可以做更多工作。”31细节理解题。根据But the easiest and cheapest way to improve your health is just to sleep eight hours or more every night. 可知,但改

    109、善健康的最简单和最便宜的方法就是每晚只睡8个小时或更长时间。故选D。32词意猜测题。A. Having a good sleep. 睡得好;B. Excited about sleep. 对睡眠感到兴奋。C. Having less sleep. 睡眠不足;D. Interested in sleep. 对睡眠感兴趣。句子According to the World Health Organization over half the people in the world may be sleep-deprived. 根据世界卫生组织的数据,世界上一半以上的人可能睡眠不足。因此sleep-de

    110、prived的意思是:睡眠不足。故选C。33细节理解题。A. An hour.一个小时;B. A report.一份报告;C. A credit card.一张信用卡;D. A piece of paper.一张纸。根据Sleep is like a credit (信用卡) card.可知,睡眠就像信用卡。故选C。34细节理解题。句子“Dont think you will be doing less work because you sleep during the night. That is a foolish(愚蠢的) idea which is held by people who

    111、 have no imagination. You will be able to do more.” “不要以为你会因为晚上睡觉而减少工作。这是一个没有想象力的人的愚蠢的想法。你可以做得更多。”这句话充分说明了晚上睡觉是有帮助的。故选B。35推理判断题。A. The Value of Sleep睡眠的价值;B. The Value of Study学习的价值;C. The Ways of Eating Less少吃的方法;D. The Ways of Making Money赚钱的方式。根据There are many ways to help improve your health lik

    112、e eating healthy food. Taking exercise and getting medical help. But the easiest and cheapest way to improve your health is just to sleep eight hours or more every night. 有很多方法可以帮助改善你的健康,比如吃健康食品。进行锻炼并获得医疗帮助。但改善健康的最简单和最便宜的方法就是每晚只睡8个小时或更长时间。和句子How do we teach these people to learn the value of sleep?

    113、我们如何教这些人学习睡眠的价值?可知,本文主要介绍了睡眠的价值。因此最好的题目是The Value of Sleep. 故选A。【点睛】词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:(1)利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 (2)利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 (3)利用文章的逻辑关系答题。

    114、如并列、对比、因果、转折关系等。这些逻辑关系往往通过一些相应的词或短语表达出来,如but, or, however, so, because等。(4)利用构词法知识答题。熟记一些前缀、后缀所表达的意思,不仅可以扩大词汇量,而且帮助我们猜测词义。第2小题的词义猜测题就是利用第1种解题方法。36B 37C 38B 39D 40A【分析】试题分析:本文讲述的是为什么飞机上的食物口感不好的原因,及其改进的措施。据科学家研究,在高海拔情况下,人的感觉变了,三分之一的味蕾减少了,因此,要做出口感好的食物还很困难。36B 推理判断题。题意:在第二段里的 “this problem” 意思是什么?A. pas

    115、sengers stay long in the plane乘客在飞机上待的时间长;B. food on the plane tastes bad飞机上的食物口感不好;C. passengers have no food to eat乘客没有食物吃;D. food on the plane is expensive飞机上的食物贵。这个问题是第一自然段里提到的主要内容:But it is common that they feel bad about food taste. 乘客普遍认为食物的口感不好。故选B。37C 细节理解题。题意:航空公司做什么来解决这个问题?A. Get more cus

    116、tomers.得到更多的顾客;B. Offer more food.提供更多的食物;C. Improve their food.改善他们的食物;D. Reduce the ticket price.降低票价。由第二段第一句:To solve this problem, airlines try hard to improve their food.可知,航空公司通常改善食物的方式来解决这个问题。故选C。38B 细节理解题。题意:随着飞机上升,气压的改变使得我们的味蕾减少了多少?A. half 一半;B. one third三分之一;C. one fourth四分之一;D. one fifth五

    117、分之一。由第三段里的:As the plane moves up, the change in airpressure(气压)reduces one third of the sensibility(感觉)of our taste buds(味蕾)可知,减少了三分之一。故选B。39D 细节理解题。题意:为什么科学家们感到使飞机上的食物可口难?A. The volunteers dont know about food taste.志愿者不了解食物的口感;B. The volunteers dont understand them.志愿者不理解他们;C. They cant find enoug

    118、h volunteers.他们找不到足够的志愿者;D. They cant deal with the special environment successfully.他们不能成功处理特殊的环境。由短文最后一句:Because they cant deal with the special environment successfully, such as the change in air pressure, making food taste good is still hard for them.可知因为不能成功处理特殊的环境,所以他们认为要改善飞机上的食物的口感难。故选D。40A 主

    119、旨大意题。题意:短文最好的标题是什么?A. Taste of Airplane Food飞机上食物的口感;B. Airplane Travel飞机旅行;C. Scientific Research on Noses关于鼻子的科学研究;D. The Change in Air Pressure气压的改变。短文主要讲述的是为什么飞机上的食物口感不好的原因,及其改进的措施。故选A。考点:考查科普类短文阅读。41D 42C 43A 44B 45A【分析】试题分析:本文是对冰旅馆的介绍:旅馆的所有房间都是用冰做成的;为了保暖,冰旅馆的人们睡在睡袋里,盖上床垫及驯鹿皮。冰旅馆是暂时的,每年必须重建。41D

    120、 细节理解题。题意:根据短文内容,冰旅馆怎样?A. are found everywhere到处可见;B. do business in summer在夏天营业;C. are made of glass玻璃做成的;D. are made of snow and ice冰雪做成的。由第一段里的:Do you know that in some parts of the world, people build temporary(暂时的)hotels made of snow and blocks(大块)of ice?可知冰旅馆由冰雪做成。故选D。42C 推理判断题。题意:下面有关冰旅馆正确的是哪

    121、一个?A. They are just like usual hotels.它们就像普通的旅社;B. The glasses are made of wood.杯子是木头做的;C. They serve cold drinks.他们提供冷饮;D. The rooms are made of bamboo.房间是竹子做成的。由第二段中的: So they only serve cold drinks.可知,他们只提供冷饮。故选C。43A 推理判断题。题意:在冰旅馆里,你不能看到什么?A. hot food热的食物;B. reindeer skins驯鹿皮;C. sleeping bag睡袋;D.

    122、 mattresses床垫。由第二段里的:Also, hot food is not served in the ice hotels可知冰旅馆不提供热的食物。故选A。44B 细节理解题。题意:为什么在冰旅馆里浴室加热?A. Guests want to eat in them.客人想在里面吃东西;B. Indoor temperature are very low.室内温度很低;C. Guests ask the hotels to do that.客人要求旅社这样做;D. It is as cold indoors as it is outdoors.室内和室外一样冷。由倒数第二段可知:i

    123、ndoor temperatures are still very low.室内的温度还很低。故选B。45A 细节理解题。题意:春天,冰旅馆发生什么事?A. They melt away. 融化;B. They are rebuilt.重建;C. They are repaired.修补;D. They need more ice.需要更多的冰。由最后一段里的:The ice hotels melt(融化)away when spring arrives可知春天到来时,冰旅馆融化了。故选A。考点:考查社会生活类短文阅读。46A 47C 48D 49C 50B【分析】试题分析:本文主要介绍了瓦努

    124、阿图群岛上的两种刺激危险的活动:火山冲浪和陆地潜水。在塔纳岛上的亚苏尔火山,是一座活火山,最近人们开始登亚苏尔火山,冲浪火山。陆地潜水是瓦努阿图群岛的宗教仪式的一部分。46词义猜测题。根据who are interested in adventure and sport,可知此处指的是对探险和运动感兴趣的人。故选A。47细节理解题。根据On Tanna Island, Mount Yasur rises 300 meters into the sky. Yasur is an active volcano, and it erupts(爆发)almost every day, sometime

    125、s several times a day.可知亚苏尔火山在塔纳岛上,海拔300米,是一座活火山,几乎每天爆发。故选C。48细节理解题。根据Recently, people have also started climbing Yasur to surf the volcano.可知最近人们开始登亚苏尔火山,是为了冲浪火山。故选D。49推理判断题。根据The activity, first called land diving, is part of a religious ceremony(宗教仪式).可知陆地潜水是瓦努阿图群岛的宗教仪式的一部分,故推断它是瓦努阿图的一种传统活动。故选C。5

    126、0推理判断题。根据Vanuatus islands offer visitors two of the most exciting and dangerous activities in the world: volcano(火山)surfing and land diving.可知本文主要介绍了瓦努阿图群岛上的两种刺激危险的活动:火山冲浪和陆地潜水。故选B。51A 52C 53B 54B 55C【分析】试题分析:本文叙述了科学家认为其他星球也存在智能生命,因为宇宙形成的时间这么长,足够其他星球形成生命;其次宇宙这么大,周围会有跟地球相似的星球。不久来自太空的生命有可能将会和我们联系,我们可能

    127、到2025年,也会和他们取得联系,我们可能会互相帮助。51细节理解题。根据Seth Shostak and Alexandra Barnett are astronomers(天文学家)可知Seth Shostak 和Alexandra Barnett是天文学家。故选A。52标题归纳题。根据Why do Shostak and Barnett think intelligent life exists on other planets?可知本文主要解释为什么认为在其他星球上可能有智能生命存在,故选C。53推理判断题。根据In the past, it was hard to look for

    128、signs of intelligent life in the universe. But now, powerful telescopes(高倍望远镜) allow scientists to discover smaller planets可知在过去没有像现在一样的高倍望远镜,因此很难再宇宙中寻找到智能生命的迹象。故选B。54推理判断题。根据“Probably not,” says Shostak. Its a long way away.可知Shostak.认为来自太空的生命可能没有来过地球,因为路途遥远。故选B。55词义猜测题。根据 However, intelligent bein

    129、gs may contact us in other way可知智能生命可能会用其他方式联系我们,故推测此处的life forms指的是intelligent beings,故选C。56D 57A 58B 59C 60D【分析】本文介绍了我们在日常生活中如如何做才环保。文中给出了几条建议:1.少用,不要浪费东西;2.再利用,尽可能使用的时间长一些;3.回收,改变成别的东西再利用。因此保护环境,我们应该记住这三个字:“少用,再利用,回收”,56概括归纳题。根据How green are you? Do you know how to be green?可知,本文主要讲的是我们才能环保。故选D。5

    130、7细节理解题。根据Reduce means “use less”. Dont waste things. 可知,减少浪费,不要浪费东西。故选A。58细节理解题。根据Its better to use a china cup and a lunch box because you can use them again.可知,瓷杯子和饭盒能再次使用,不会造成浪费,故选B。59细节理解题。根据So please remember these three words: reduce, reuse and recycle.可知,要保护环境,我们应该记住:“少用,再利用,回收”,故选C。60推理判断题。根

    131、据In fact, even the simplest everyday activities can make a real difference to the environment. Here are some ideas for you.可知,本文是倡导大家如何环保,故应该摘自杂志。故选D。61B 62D 63C 64A【导语】本文是一位老师针对学生在学习英语中遇到的一些问题给出的建议。61细节理解题。根据“There are three basic questions.”可知,学生们经常问三个基本问题。故选B。62细节理解题。根据“Many people are shy when t

    132、hey speak English, so before you begin, take a deep breath and smile!”可知,如果你不好意思说英语,你应该在开口之前深呼吸并微笑。故选D。63细节理解题。根据“Oliver, from Anhui wrote, I want to remember all the new words. I wrote them down, but I forget them quickly. What should I do?”可知,Oliver的问题是他不能记住新单词。故选C。64最佳标题题。通读全文可知,本文是一位老师针对学生在学习英语中

    133、遇到的一些问题给出的建议。选项A“如何学英语”最适合作为本文的标题。故选A。65C 66A 67D【分析】本短文以两个城市为例,对如何优化城市环境,作了介绍。Hyderabad, India发展绿化,创造了更绿、更美、更和谐的城市。Sao Paulo, Brazil用建地铁、降低房价等办法来削减交通的拥挤。65词义猜测题。根据 use less water and less electricity for power.可知,少用水,少用电。green此处是“环保”之意。故选C。66细节理解题。从短文第二段里Adding green to a city has a number of advan

    134、tages. 这句后面make the air cleaner,空气更清新;the less crime there is犯罪率越低;Green areas also give people places to relax or exercise. 绿色区域也给人们提供了放松或锻炼的场所。可知:B、C、D三项都提到了,均排除。故选A。67细节理解题。第三段 Every day, these people travel into the city, and traffic is very heavy.City planners are using different ways to deal with the problem. 因为有太多的人来这个城市旅行,所以交通成了问题。故选D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题07 阅读理解之说明文(近年中考真题)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829938.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1