分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型北京市石景山区2021-2022学年高三上学期期末练习英语答案.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:933974
  • 上传时间:2025-12-18
  • 格式:DOCX
  • 页数:19
  • 大小:38.46KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    北京市 石景山区 2021 2022 学年 高三上 学期 期末 练习 英语 答案
    资源描述:

    1、石景山区20212022学年第一学期高三期末试卷英 语本试卷共 10 页,共 100 分。考试时长 90 分钟。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。One Monday morning I came into the classroom and caught Joe _1_ a picture on his math book. This was on

    2、e day after I had given the class a lecture on taking care of school property. Normally I would have got angry and _2_ him to the office. Instead, I walked over to his desk and stood there. Joe closed the book immediately, trying to hide his drawing. I said, “Let me _3_ what I said yesterday: these

    3、textbooks are going to be used for the next five years, and I _4_ you to take good care of them.” “Sorry,” Joe murmured. “I forgot.” “I see.” I said. When I returned to Joes desk again, he was erasing the drawing with his tiny, worn-out eraser. I _5_ him mine and a drawing pad, and then said, “Here,

    4、 this might make the job _6_. And you can also use the pad whenever you have the _7_ to draw.” Joe looked _8_ and said, “Thanks.” I nodded and started my lesson.Joe hasnt drawn in his textbook since. He keeps the pad in his pocket and shows me his drawing from time to time. Im glad I didnt ask him t

    5、o go to the office that day. It might have stopped him from marking on his books, but we would never have the _9_ we have today. And who knows, I may have _10_ a promising Picasso.1. A. drawingB. copyingC. observingD. examining2. A. welcomedB. sentC. beggedD. followed3. A. checkB. proveC. updateD. r

    6、epeat4. A. forceB. allowC. expectD. promise5. A. rewardedB. handedC. showedD. mailed6. A. slowerB. earlierC. saferD. easier7. A. urgeB. energyC. ambitionD. talent8. A. surprisedB. calmC. awkwardD. anxious9. A. achievementB. appointmentC. relationshipD. conflict10. A. attractedB. encouragedC. ignored

    7、D. cheated【答案】1. A 2. B 3. D 4. C 5. B 6. D 7. A 8. A 9. C 10. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者发现Joe在课本上画画,没有把他叫到办公室,而是给了他画板让他在画板上画画,作者很高兴自己可能鼓励了一个有前途的毕加索。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:一个星期一的早晨,我走进教室,看见乔在他的数学书上画画。A. drawing画画;B. copying复制;C. observing观察;D. examining检查。由后文的“trying to hide his drawing”可知,Joe在数学书上画画,故选A。

    8、【2题详解】考查动词词义辨析。句意:通常我会很生气,把他送到办公室去。A. welcomed欢迎;B. sent送;C. begged乞求;D. followed跟随。由最后一段的“Im glad I didnt ask him to go to the office that day”可知,此处表示遇到学生在书上画画作者通常会很生气,把他送到办公室去,故选B。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:让我重复我昨天说过的话。A. check检查;B. prove证明;C. update更新;D. repeat重复。由后文的“what I said yesterday”可知,是重复昨天说过的话,故选

    9、D。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:这些教科书是今后五年要用的,我希望你们好好爱护它们。A. force强迫;B. allow允许;C. expect期望;D. promise答应。“you to take good care of them”是作者的希望,因此空格处是“期望”,故选C。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:我把我的橡皮擦和一个画板递给他,然后说“给,这个可能会让工作(擦画在书上的图画)容易些。”A. rewarded回报;B. handed递交;C. showed展示;D. mailed邮寄。由“him mine and a drawing pad”可知,作者是把他的橡皮擦

    10、和一个画板递给Joe,故选B。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. slower更慢的;B. earlier更早的;C. safer更安全的;D. easier更简单的。由上文的“worn-out eraser”可知,Joe的橡皮擦坏了,所以给他一个自己的可以让他更容易擦掉数学书上的画,故选D。【7题详解】考查名词词义辨析。句意:当你想画画的时候,你也可以使用这个画板。A. urge强烈的欲望;B. energy能量;C. ambition雄心;D. talent才能。由“to draw”可知,句子表示“当你想画画的时候,你也可以使用这个画板”,因此空格处是“强烈的欲望”,故选A。【

    11、8题详解】考查形容词词义辨析。句意:乔看起来很惊讶,说“谢谢。”A. surprised惊讶的;B. calm平静的;C. awkward尴尬的;D. anxious焦急的。由上文的“I_5_him mine and a drawing pad”可知,作者给Joe橡皮擦和画板而没有让他去办公室,Joe为此感到惊讶,故选A。【9题详解】考查名词词义辨析。句意:这可能会阻止他在书上画画,但我们永远不会有我们今天的关系。A. achievement成就;B. appointment约会;C. relationship关系;D. conflict冲突。由“He keeps the pad in his

    12、 pocket and shows me his drawing from time to time. ”可知,如果作者当时没有那样做,他们永远不会有今天和睦、融洽的师生关系,故选C。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:谁知道呢,也许我鼓励了一个有前途的毕加索。A. attracted吸引;B. encouraged鼓励;C. ignored忽视;D. cheated欺骗。由“a promising Picasso”可知,作者给Joe画板画画,这对Joe是一种鼓励,故选B。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个

    13、适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。My father always tells me not to gossip (八卦) about others behind their backs. When in middle school, I once _11_ (compete) with another classmate, Amy, for the monitor. To gain an advantage, I invited some classmates to my home and gossiped a lot about Amy._12_ (hear)

    14、what I said, my father told me, “When your forefinger _13_ (point) at others back, you have other three fingers pointing at _14_ (you) and fighting back with triple power.”【答案】11. competed 12. Having heard#Hearing 13. points#is pointing 14. yourself【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了父亲教导我不要在背后说别人的闲话。【11题详解】考查谓语动词。

    15、句意:在中学的时候,我曾经和另一个同学艾米竞争班长。分析句子可知,compete(竞争)是句中谓语动词,与主语I之间是主动关系,句中有时间状语When in middle school,应使用一般过去时态。故填competed。【12题详解】考查非谓语动词。句意:父亲听了我的话,对我说:“当你用食指指着别人的时候,你就用另外三个手指指着自己,而且三倍的力量回击。”。分析句子可知,hear是非谓语动词,与其逻辑主语my father之间是主动关系,结合句意,“(hear) what I said”可以理解为发生在“my father told me”之前,用现在分词的完成式having hear

    16、d,表示主动和已经发生,也可以理解为与“my father told me”同时发生,用现在分词的一般式hearing,表主动和同时发生,另外,句首单词首字母大写。故填Having heard/Hearing。13题详解】考查动词时态。句意:父亲听了我的话,对我说:“当你用食指指着别人的时候,你就用另外三个手指指着自己,而且三倍的力量回击。”。分析句子可知,point是时间状语从句中谓语动词,与主语your forefinger之间是主动关系,结合句意,父亲的话“your forefinger (point) at others back”可以理解为普遍现象,用一般现在时,也可以理解为强调正发

    17、生,用现在进行时,主语your forefinger是单数名词,谓语动词也用单数形式。故填points/is pointing。【14题详解】考查反身代词。句意:父亲听了我的话,对我说:“当你用食指指着别人的时候,你就用另外三个手指指着自己,而且三倍的力量回击。”。根据句意可知,“你用你的另外三个手指指着自己”,其中施动者和动作承受者都是“你自己”,应用反身代词yourself作宾语。故填yourself。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。As a parent, Im concerned my kid

    18、s are buying soda water in the school cafeteria every day. Too much sugar makes it _15_ (challenge) for kids to concentrate. Besides, drinking soda water can contribute to long-term health _16_ (problem) such as obesity (肥胖症) and diabetes (糖尿病). I am not suggesting that our school determine _17_ kid

    19、s eat and drink. But I do believe the school should promote healthy lifestyles, including proper nutrition.【答案】15. challenging 16. problems 17. what【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者担心孩子在学校喝太多苏打水,呼吁学校提倡健康的生活方式。【15题详解】考查形容词。句意:太多的糖会让孩子很难集中注意力。“make it+形容词+for sb. to do”是固定短语,意为“使某人做某事.”,修饰it用ing结尾的形容词,即challen

    20、ging,意为“具有挑战性的”,故填challenging。【16题详解】考查名词的复数。句意:此外,喝苏打水会导致长期的健康问题,如肥胖和糖尿病。由“such as obesity (肥胖症) and diabetes”可知,此处的问题不止一个,因此空格处用名词的复数problems,故填problems。【17题详解】考查宾语从句的引导词。句意:我并不是建议由学校来决定孩子们吃什么和喝什么。分析句子结构可知,空格处引导宾语从句,从句中缺少宾语,且指代事物,因此空格处用引导词what,故填what。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白

    21、处用括号内所给词的正确形式填空。Your personality shapes you. Personality is the characteristic patterns of thoughts, feelings and behaviors _18_ make a person unique. Understanding personality allows us _19_ (predict) how people will respond to certain situations and what they prefer and value. For example, an outg

    22、oing person may jump for joy when facing new experiences, while a shy person may feel _20_ (embarrass) in front of a large group of people.【答案】18. which#that 19. to predict 20. embarrassed【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是什么是人格和理解人格的作用。【18题详解】考查定语从句的引导词。句意:人格是使一个人独一无二的思想、情感和行为的特征模式。分析句子结构可知,空格处引导定语从句,从句中缺少主语,先行

    23、词patterns是物,因此空格处用关系代词which/that,故填which/that。【19题详解】考查不定式和固定短语。句意:理解人格可以让我们预测人们对特定情况的反应,以及他们的喜好和价值。allow sb. to do sth.是固定短语,意为“允许某人做某事”,因此空格处是不定式to predict,故填to predict。【20题详解】考查形容词。句意:例如,一个外向的人在面对新的经历时可能会高兴得跳起来,而一个害羞的人可能会在一大群人面前感到尴尬。feel后跟形容词作表语,修饰person用ed形容词,即embarrassed,意为“感到尴尬的”,故填embarrassed

    24、。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AEarlier this year, the price on the bestseller, The Girl on the Train, was cut from $11.99 to $1.99 for one day only. The Da Vinci Code was given away for free for one week. Most people were completely unaware of

    25、these huge deals.A select group of readers, however, had the inside scoop (消息) on all these deals. They were using our service atthe deal site, BookBub, a daily email that offers limited-time deals on free or deeply-discounted e-books.Easy AccessOver 10 million people have signed up for BookBubs fre

    26、e service. Readers sign up with just an email address, and then select their favorite genres (类型). Each day, we send an email with free and discounted bestselling e-books in the selected genres. Just click, download, and read on a device.Customized CategoriesRanging from mysteries to romance to cook

    27、books, there are more than 35 categories to choose from to customize your email.Expert EditorsEach title is hand-selected by our editorial team to ensure the highest quality. In addition, each book is at least 75% off, and many are free, which makes it extremely low-risk to try new authors andgenres

    28、.Book lovers have now become practically attracted to this concept. In many cases, theyve downloaded hundreds of books and saved hundreds of dollars using the service.“I now have more books than I can read in a lifetime,” said Suzie Miller of Auburn, WA. She said she has downloaded more than 350 fre

    29、e e-books using the service.Sign up to see todays deals!21. According to the passage, BookBub is unique mainly in its _.A. wide price rangeB. rich selection of authorsC. various events for readersD. personalized recommendations22. The author mentions Suzie Millers statement in order to _.A. prove po

    30、pularity of the e-booksB. show the benefits of BookBubC. call on people to read more e-booksD. offer guidance on using BookBub23. The main purpose of the passage is to _.A. promote a deal siteB. give advice on book choiceC. report a new way to readD. compare e-books with paper books【答案】21 D 22. B 23

    31、. A【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要介绍的是BookBub服务。【21题详解】细节理解题。根据Customized Categories部分的“Ranging from mysteries to romance to cookbooks, there are more than 35 categories to choose from to customize your email.(从神秘故事到浪漫故事再到烹饪书,有超过35个类别可供选择,以定制您的电子邮件)”可知,BookBub的独特主要在于它的个性化推荐,故选D。【22题详解】推理判断题。根据倒数第三段的“In many cas

    32、es, theyve downloaded hundreds of books and saved hundreds of dollars using the service.(在许多情况下,他们已经下载了数百本书,并通过使用该服务节省了数百美元)”和倒数第二段的“I now have more books than I can read in a lifetime,” said Suzie Miller of Auburn, WA. She said she has downloaded more than 350 free e-books using the service.(“我现在拥有

    33、的书比我一辈子都看不完的书还多,”华盛顿州奥本市的苏西米勒说。她说,她已经通过这项服务下载了350多本免费电子书)”可知,作者提到Suzie Miller的声明是为了展示BookBub的好处,即可以节省很多钱,故选B。【23题详解】推理判断题。通读全文,尤其是最后一段的“Sign up to see todays deals!(注册看看今天的优惠!)”可知,本文的目的是推广BookBub这一服务,故选A。BThree months ago, I broke a vertebra (椎骨) in my lower back. Staying in hospital, I longed for t

    34、he football pitch like never before. I even joked: “So I have to wear a brace (支具) now when I play football.”Now came the moment! Waiting for the doctor, I became unbearably impatient. I had waited for three months to find out whether or not I would be cleared to play football again, but the thought

    35、 of waiting another five minutes seemed impossible. Then Dr. Pittinger entered the room. The question remained unasked and unanswered as we went through the procedures of a physical. The time had finally come. He spoke slowly and softly, but still rather matter-of-factly, as he told me that I would

    36、never be able to play football again. The realization sank in immediately. I wasnt surprised, but I opposed the idea wholeheartedly. For months after I was released, I continued to work out with the football team. I woke up every morning at five for rehab (康复训练). Even though I was ashamed to wear my

    37、 back brace, I wore it devotedly. At night, I slept on the floor because my doctor told me that sleeping on a firm surface was good for my back. I was determined to play again.However, in the end, just as the doctor ordered, I never played another quarter of football. After several nights of coming

    38、home from training barely able to walk, I finally gave in. For a while, I felt that giving up was like an admittance of defeat rather than the acceptance of a truth. But over time, I realized no matter what happened, life would go on. Rather than focus on what was undeniably unachievable, I understo

    39、od that even though this particular option was no longer open to me, I had countless other choices to make in its place.24. Why was the author impatient when waiting for the doctor?A Because he disliked wearing a brace.B. Because he desired to leave the hospital.C. Because he was desperate to know t

    40、he result.D. Because he wanted to be treated immediately.25. How did the author feel at the doctors words?A. Unwilling to accept the truth.B. Disappointed with the treatment.C. Regretful over his carelessness.D. Hopeful of making other choices.26. What happened to the author in the end?A. He proved

    41、the doctor wrong.B. He fully recovered from the injury.C. He improved his football skills.D. He failed to return to the football field.27. What can we conclude from this passage?A. Take life as it comes.B. Doing is better than saying.C. Nothing is impossible to a willing heart.D. The longest journey

    42、 begins with the first step.【答案】24. C 25. A 26. D 27. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者下背部摔断了一根椎骨,医生告诉他再也不能踢球了,但是作者还是努力锻炼,最终还是不能踢球,作者最后意识到无论发生什么,生活都会继续。【24题详解】推理判断题。根据第一段的“I had waited for three months to find out whether or not I would be cleared to play football again, but the thought of waiting another f

    43、ive minutes seemed impossible.(我已经等了三个月,想知道我是否可以再踢一次足球,但再等五分钟似乎是不可能的。)”可知,作者在等医生的时候很不耐烦,因为他非常想知道结果。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第三段的“I wasnt surprised, but I opposed the idea wholeheartedly.(我并不感到惊讶,但我全心全意地反对这个想法。)”可知,作者对医生的话的感觉是不愿意接受这个事实。故选A。【26题详解】细节理解题。根据最后一段的“However, in the end, just as the doctor ordere

    44、d, I never played another quarter of football.(然而,最后,正如医生所嘱咐的那样,我再也没有踢过足球。)”可知,最后作者没能回到足球场上。故选D。【27题详解】推理判断题。通读全文,尤其是最后一段的“But over time, I realized no matter what happened, life would go on. Rather than focus on what was undeniably unachievable, I understood that even though this particular option

    45、was no longer open to me, I had countless other choices to make in its place.(但随着时间的推移,我意识到无论发生什么,生活都会继续。而不是专注于那些不可否认的不可能实现的事情,我明白,即使这个特别的选择不再对我开放,我还有无数的其他选择来代替它。)”可知,我们可以从文中得知一个道理,就是“坦然面对生活。”故选A。CIts truly never too late to begin exercising, according to the researchers led by Pedro Saint-Maurice o

    46、f the U.S. National Cancer Institute. Even for people who were “couch potatoes” in their youth, starting regular exercise in middle-age can still greatly cut the probability of death from any cause.The study tracked the lifetime exercise patterns of more than 315,000 people. The investigators found

    47、that folks whod exercised all their lives had a 36 percent lower risk of dying during the study period, compared to people whod never exercised. But, perhaps surprisingly, people whod been inactive in youth but decided to get more physical in their 40s and 50s saw almost the same decline35 percentin

    48、 their probability of an early death. The study also found that a mid-life start to physical activity seemed to cut the probability of death from the two major killersheart disease and cancer. For people who began exercising in their 40s and 50s, rates of death from heart disease fell by 43 percent

    49、compared to people whod never exercised, and the cancer death rate fell by 16 percent. Those declines were similar to those seen in people whod exercised all their adult lives.“This study, once again, indicates the importance of physical activity in relationship to ones long-term mortality,” said Dr

    50、. Evelina Grayver. “Whether or not you start exercising when you are younger or older, the benefits will always be there. But starting exercising at a later age and still getting the same mortality benefit doesnt mean that one should not exercise in younger years. Overall effects of continuous physi

    51、cal activity decrease the risk of an early death.” The researchers also noted that while other research linking exercise to longevity has looked at physical activity at just one point in the lifetime, theirs is the first to examine the role of “participation in physical activity throughout the diffe

    52、rent stages of adulthood.” This new research demonstrates the crucial relationship between physical activity and the prevention of death at any age.28. What can we infer from the passage?A. Exercising at any age helps one enjoy a happier life.B. Lifelong exercising can guarantee a lower death rate.C

    53、 Exercising in 40s and 50s may add years to ones life.D. Lack of physical activity leads to heart disease and cancer.29. What is the main purpose of the passage?A. To analyse a link between exercises and death rate.B. To compare the consequences of exercise in different ages.C. To explain the signif

    54、icant effects of continuous physical activity.D. To introduce a new study on the benefits of exercise in middle age.30. What is the authors attitude towards “waiting until middle age to get fit?”A. Doubtful.B. Disapproving.C. Supportive.D. Neutral.【答案】28. C 29. D 30. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是研究发现即使中年才

    55、开始锻炼也能降低早死的概率。【28题详解】推理判断题。根据第一段“Its truly never too late to begin exercising, according to the researchers led by Pedro Saint-Maurice of the U.S. National Cancer Institute.(美国国家癌症研究所的佩德罗圣莫里斯领导的研究人员表示,开始锻炼真的永远不晚)”和第二段的“But, perhaps surprisingly, people whod been inactive in youth but decided to get

    56、more physical in their 40s and 50s saw almost the same decline35 percentin their probability of an early death.(但是,也许令人惊讶的是,那些年轻时不怎么运动,但在四五十岁时决定多锻炼身体的人,他们的早死概率几乎也下降了35%)”可推知,什么时候开始锻炼都不晚,在四五十岁的时候锻炼也可以延长寿命。故选C。【29题详解】推理判断题。通读全文,并结合第一段“Its truly never too late to begin exercising, according to the rese

    57、archers led by Pedro Saint-Maurice of the U.S. National Cancer Institute.(美国国家癌症研究所的佩德罗圣莫里斯领导的研究人员表示,开始锻炼真的永远不晚)”、第二段的“The study tracked the lifetime exercise patterns of more than 315,000 people.(这项研究追踪了31.5万多人的终生运动模式)”、第三段的“The study also found that a mid-life start to physical activity seemed to

    58、cut the probability of death from the two major killersheart disease and cancer.(研究还发现,中年开始锻炼似乎能降低死于两大主要杀手心脏病和癌症的概率)”和第四段的“This study, once again, indicates the importance of physical activity in relationship to ones long-term mortality(这项研究,再一次表明了体育活动对一个人长期死亡率的重要性)可推知,本文的主要目的是介绍一项关于运动益处的研究,告诉我们开始锻炼

    59、真的永远不晚,即使到了中年,锻炼也会带来益处。故选D。【30题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“But starting exercising at a later age and still getting the same mortality benefit doesnt mean that one should not exercise in younger years.(在较晚的年龄开始锻炼仍然能获得同样的死亡率益处,但是,并不意味着一个人在年轻时不应该锻炼)”可知,一个人不应该非要等到中年才开始锻炼,因此作者对“等到中年才能健身”的态度是不赞成的,即Disapproving,故选B

    60、。DA quiet space is often considered essential for achieving the concentration that leads to academic success. But research shows that some students may benefit from breaking the silence with certain kinds of music while they study. Music has a powerful influence on both the body and the brain, in wa

    61、ys that can help students navigate the physical and emotional barriers that come with academic challenges.One U.S. study compared students who took a test to soft music with those who took the test under silent conditions. The study found that students taking a test to music not only completed more

    62、questions within a set time but also answered more questions correctly. Music has been further linked to improvements in memory and recall. Experts have found that when music stimulates mood and motivation, students are able to learn more and to better demonstrate their knowledge. A bit of mood musi

    63、c affects more than just memory and recall when students hit the books. Music can also relieve stress associated with school. Scientists have learned that music engages the autonomic nervous system, which not only controls the unconscious functions of the body but also influences emotions. So its no

    64、 surprise that researchers from the Group Health Research Institute concluded that certain kinds of background music can be just as effective at reducing stress as a massage. Furthermore, while the brain feels better with music, the body may as well. Research shows that certain types of music can ma

    65、ke physical pain feel less intense. Whats more, calming music with a steady, meditative rhythm can help people sleep longer and more deeply. However, some educators express concern that listening to music while trying to concentrate may do more harm than good. Loud music may have a negative influenc

    66、e on a students mood or act as a distraction. Actually, the best approach may depend on the students themselves. Listening to music during study time may not mean a guaranteed A for all students, but those who find it helpful should be allowed to plug in their headphones.31. What does the underlined

    67、 word “navigate” in the first paragraph probably mean?A. Recognize.B. Overcome.C. Assess.D. Create.32. What can we learn from this passage?A. Music helps students get rid of physical pain.B. Loud music has the same calming effect as a massage.C. Listening to music makes it easier for students to mul

    68、titask.D. Music helps students better remember relevant information.33. The author writes Paragraph 3 mainly to _.A. present the effects of music on mind and bodyB. compare the functions of different types of musicC. confirm the impacts of music on memory and recallD. give examples of the influences

    69、 of music on emotions34. Which of the following would be the best title for this passage?A. The Power of SilenceB. Music to a Sharper MindC. The Score to Better ScoresD. Road to Academic Success【答案】31. B 32. D 33. A 34. C【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍音乐对身体和大脑的积极影响,它可以帮助学生克服学业障碍,进而获得更好的成绩。【31题详解】词句猜测题。根据句中“he

    70、lp students (帮助学生)”和划线词后“the physical and emotional barriers (身体和情感上的障碍)”可推知,划线词navigate是“帮助学生克服障碍”,与overcome同义。故选B项。【32题详解】细节理解题。根据第二段“The study found that students taking a test to music not only completed more questions within a set time but also answered more questions correctly. Music has been

    71、further linked to improvements in memory and recall.(研究发现,参加音乐测试的学生不仅在规定的时间内完成了更多的问题,而且答对了更多的问题。音乐还与记忆力和回忆能力的提升有进一步的联系)”可知,音乐可以帮助学生更好地记住相关信息。故选D项。【33题详解】推理判断题。根据第三段“A bit of mood music affects more than just memory and recall when students hit the books. Music can also relieve stress associated with

    72、 school.(当学习时,一点情绪音乐不仅是影响记忆和回忆。音乐还可以缓解与学校有关的压力)”、“Research shows that certain types of music can make physical pain feel less intense.(研究表明,某些类型的音乐可以让身体上的疼痛感觉不那么强烈)”和“Whats more, calming music with a steady, meditative rhythm can help people sleep longer and more deeply.(更重要的是,沉稳的、有冥想节奏的舒缓音乐可以帮助人们睡得

    73、更长、更深)”可推知,第三段主要是为了列举音乐对身心的影响。故选A项。【34题详解】主旨大意题。通读全文并结合第一段“Music has a powerful influence on both the body and the brain, in ways that can help students navigate the physical and emotional barriers that come with academic challenges. (音乐对身体和大脑都有强大的影响,可以帮助学生克服学业挑战带来的身体和情感障碍)”可知,文章主要介绍音乐对身体和大脑的积极影响,可以

    74、帮助学生克服学业障碍,获得更好的成绩。C项“The Score to Better Scores(音乐助力高分)”是文章最佳标题。故选C项。第二节 (共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Discipline is used in schools to keep students, teachers and other staff safe and to help meet the behavioral, social and emotional needs of the students

    75、 as they grow and develop. Schools can choose to use discipline in various ways. _35_ Punitive (惩罚性的) techniques of discipline are most commonly used. _36_ For example, a student must move his desk to the front of the room after getting caught throwing pencils at other students. The aim is that next

    76、 time the student considers throwing a pencil, he will remember the embarrassment of having to move to the front of the room while the entire class knows he is in trouble. Zero tolerance is something that is used for more severe behaviors. _37_ However, the technique of zero tolerance means that no

    77、warnings are given and consequences are immediate. This type of discipline is used in cases of violence toward other students and other dangerous behaviors. Some schools also use positive reinforcement (强化), which is a technique that involves offering positive consequences for behaviors that teacher

    78、s and other staff want to see. For example, perhaps a student is given a sticker for turning in homework on time. _38_ So students want to make the right choices. The type of discipline a school chooses to use has an impact on the overall atmosphere and safety of the learning environment. _39_ It me

    79、ans schools can choose more than one type according to different situations. In this way, schools can create well-rounded students who avoid undesired behaviors and instead gravitate toward the desired ones.A. The goal here is to make proper behavior attractive.B. It helps students have a higher aca

    80、demic performance.C. In general, experts suggest using a mixture of the types.D. It aims to teach students ways to avoid undesired behaviors.E. And the choice usually depends on how severe the wrongdoing is.F. They involve using punishment in response to a negative behavior.G. Typically students are

    81、 given one warning or two before being punished.【答案】35 E 36. F 37. G 38. A 39. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是学校使用纪律的几种方式。【35题详解】空格前说“Schools can choose to use discipline in various ways.(学校可以通过多种方式选择使用纪律。)”,E选项“And the choice usually depends on how severe the wrongdoing is.(这种选择通常取决于不当行为的严重程度。)”中的“choice”和

    82、前面的“choose”相一致,说明纪律的选择由学生错误的严重程度来确定,因此E选项承上启下,符合语境,故选E。【36题详解】空格前说“Punitive (惩罚性的) techniques of discipline are most commonly used.(惩罚手段是最常用的。)”,F选项“They involve using punishment in response to a negative behavior.(它们涉及对消极行为的惩罚。)”中的“punishment”和前面的“Punitive (惩罚性的) techniques”相一致,且后文“For example, a s

    83、tudent must move his desk to the front of the room after getting caught throwing pencils at other students.(例如,一个学生向其他学生扔铅笔被抓后,必须把他的桌子移到教室前面。)”是惩罚的一个例子,因此F选项承上启下,符合语境,故选F。【37题详解】空格后说“However, the technique of zero tolerance means that no warnings are given and consequences are immediate.(然而,零容忍的技术意味

    84、着不发出警告,后果是立即发生的。)”,G选项“Typically students are given one warning or two before being punished.(通常情况下,学生在受到惩罚之前会得到一两次警告。)”中的“warning”和后面的“warnings”相一致,形成词语复现,因此G选项承上启下,符合语境,故选G。【38题详解】空格前说“For example, perhaps a student is given a sticker for turning in homework on time.(例如,也许一个学生会因为按时交作业而得到一张贴纸。)”,空格

    85、后说“So students want to make the right choices.(所以学生们想要做出正确的选择。)”,A选项“The goal here is to make proper behavior attractive.(这里的目标是使适当的行为具有吸引力。)”中的“make proper behavior attractive”和后面的“学生们想要做出正确的选择”相呼应,说明使适当的行为有吸引力后学生才会想要做出正确的选择,因此A选项承上启下,符合语境,故选A。【39题详解】空格后说“It means schools can choose more than one t

    86、ype according to different situations.(这意味着学校可以根据不同的情况选择多种类型。)”,C选项“In general, experts suggest using a mixture of the types.(一般来说,专家建议混合使用这些类型。)”中的“a mixture of the types”和空格后的“more than one type”相一致,是语义的复现,因此C选项承上启下,符合语境,故选C。第三部分: 书面表达(共两节,32分) 第一节 (共4小题;第1-2题每小题2分,第3题3分,第4题5分,共12分)阅读下面短文,根据短文内容在答

    87、题卡相应题号后的横线上写下相关信息,完成对该问题的回答。In 1983, Howard Gardner, a professor at Harvard, published Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. In the book, he presented one type of intelligence that everyone must develop if they want to be successful. That is emotional intelligence.Emotional intellige

    88、nce refers to the ability to identify and regulate your own emotions. It means having a deep understanding of yourself, knowing your own strengths and weaknesses, and handling reactions and emotions wisely. Emotional intelligence is critical for success in almost any field and it is especially impor

    89、tant for high-stress environments, for example, when times are tough and when a person wants to quit or is fearful.We all know highly emotional people. Rather than react wisely, they tend to let their emotions run their lives, often saying or doing something they may later regret. Ive seen many peop

    90、le do this on social media, getting in arguments with loved ones over trivial stuff because they have different opinions. This inability to master the self leads to many struggles and heartaches for people.Emotional intelligencedoes not mean being void (没有) of emotions. It means you know it is okay

    91、to be angry, just not out-of-control angry. You know its okay to feel hurt, but it is not okay to do something stupid in the name of revenge (报复). Many of us know people who are very intelligent, but allow their emotions to damage their lives.Now, reflect on how you manage your emotions. Are you sma

    92、rt in the way you express what youre feeling, especially when the pressure is on?40. According to the passage, what is “emotional intelligence”?41. How do highly emotional people deal with their emotions?42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain

    93、why.Its important to keep your emotions under control, so when you get hurt, you should neither get angry nor do stupid things for revenge.43. In your daily life, what can you do to better manage your emotions?【答案】40. Emotional intelligence refers to the ability to identify and regulate your own emo

    94、tions. 41. Rather than react wisely, highly emotional people tend to let their emotions run their lives, often saying or doing something they may later regret. 42. Its important to keep your emotions under control, so when you get hurt, you should neither get angry nor do stupid things for revenge.A

    95、ccording to the passage, its okay for you to feel angry, just not out-of-control angry. 43. I manage my emotions in two ways. Firstly, I like writing down my bad feelings, which enables me to let go of them so that I can focus more on what makes me cheerful. Secondly, when conflict occurs, it helps

    96、to talk openly about my feelings and thoughts.I improve my emotional control from two aspects. When in conflict with others, I address it with a shoe-shifting view, which helps me better understand them and avoid highly emotional response. As for my negative feelings, I prefer to let them out in a h

    97、ealthy way, such as running or singing, which benefits me emotionally.【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是什么是情商,高情商和低情商的人分别有什么表现。【40题详解】细节理解题。根据第二段的“Emotional intelligence refers to the ability to identify and regulate your own emotions.(情商指的是识别和调节自己情绪的能力。)”可知,情商指的是识别和调节自己情绪的能力,故答案为Emotional intelligence refers t

    98、o the ability to identify and regulate your own emotions。【41题详解】细节理解题。根据第三段的“We all know highly emotional people. Rather than react wisely, they tend to let their emotions run their lives, often saying or doing something they may later regret.(我们都认识高度情绪化的人。他们没有做出明智的反应,而是倾向于让自己的情绪控制自己的生活,经常说或做一些事后可能会

    99、后悔的事情。)”可知,高度情绪化的人倾向于让他们的情绪控制他们的生活,经常说或做一些事后可能会后悔的事情,故答案为Rather than react wisely, highly emotional people tend to let their emotions run their lives, often saying or doing something they may later regret。【42题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“It means you know it is okay to be angry, just not out-of-control angry.

    100、You know its okay to feel hurt, but it is not okay to do something stupid in the name of revenge (报复).(这意味着你知道生气是可以的,只是不要失控。你知道受伤是可以的,但以复仇的名义做傻事就不对了。)”可知,题干中说“should neither get angry(都不应该生气)”是不对的,故答案为Its important to keep your emotions under control, so when you get hurt, you should neither get ang

    101、ry nor do stupid things for revenge. According to the passage, its okay for you to feel angry, just not out-of-control angry. 。【43题详解】推理判断题。根据客观事实,首先,我喜欢写下我的不好的感觉,这能让我放开它们,这样我就能更多地关注让我快乐的事情。其次,当冲突发生时,公开谈论我的感受和想法会有帮助。故答案为I manage my emotions in two ways. Firstly, I like writing down my bad feelings,

    102、which enables me to let go of them so that I can focus more on what makes me cheerful. Secondly, when conflict occurs, it helps to talk openly about my feelings and thoughts.。第二节 (20分)44. 假设你是红星中学高三学生李华。北京2022年冬奥会开幕在即,你的英国朋友Jim了解到你校近期举办了“冬奥周”活动,向你询问情况。请你给他回邮件,内容包括:1.相关活动;2.你的感受。注意:1.词数 100 左右;2.开头和结

    103、尾已给出,不计入总词数。提示词:冬奥周Winter Olympics WeekDear Jim,_Yours,Li Hua【答案】范文Dear Jim, Glad to know you are interested in our “Winter Olympics Week”, Id like to tell you something about it.Various activities were held during the week, such as a winter sports knowledge contest, singing Olympic theme songs and

    104、experiencing ice sports. Do you believe all my schoolmates tried ice hockey? We had so much fun though we slipped many times in our first taste of the game. Guess what? I even scored at the last second, so thrilling! I love the “Winter Olympics Week”! It gave me a chance to enjoy ice sports and spar

    105、ked my interest. I am also proud to see winter sports popularized in our city and look forward to enjoying more in the coming Olympic Games.Ive attached some photos, and hope you can share our joy.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Jim写封信,介绍学校近期举办的“冬奥周”活动的相关情况。【详解】1. 词汇积累高兴的:gladdelighted各种各样的

    106、:variousvaried令人激动的:thrillingexciting机会:chanceopportunity2. 句式拓展简单句变复合句原句:Various activities were held during the week, such as a winter sports knowledge contest, singing Olympic theme songs and experiencing ice sports.拓展句:Various activities which included a winter sports knowledge contest, singing Olympic theme songs and experiencing ice sports were held during the week.【点睛】高分句型1Do you believe all my schoolmates tried ice hockey?(运用了that引导的宾语从句,省略了引导词that)高分句型2We had so much fun though we slipped many times in our first taste of the game.(运用了though引导的让步状语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:北京市石景山区2021-2022学年高三上学期期末练习英语答案.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-933974.html
    相关资源 更多
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1