湖北省华中师范大学第一附属中学2020-2021学年高一英语下学期期末检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 华中师范大学 第一 附属中学 2020 2021 学年 英语 学期 期末 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省华中师范大学第一附属中学2020-2021学年高一英语下学期期末检测试题(含解析)时间:120分钟 满分:150分第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1. Who is the woman? A. A teacher. B. doctor. C. A pati
2、ent. 2. Where will the speakers go? A. The park B. The cinema. C. The restaurant. 3 Where does the dialogue probably take place? A. At a tall building. . B. At a gift shop. C. At the post office. 4. What are the speakers mainly talking about? A. A CD of Johnny Holden. B. A musician. C. A present for
3、 Molly. 5. What are the speakers buying tickets for? A. A movie. B. A concert. C. A game. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。 6. What day is it today? A. Saturday. B. Thursday.
4、 C. Wednesday. 7. How much will the man pay for the tickets? A. $780. B. $520 C. $260听第7段材料,回答第8、9题。 8. What is the mans presentation mainly about? A. The causes of climate change. B. The results of climate change. C. The prevention of climate change. 9. Where did the man get his information? A. Fro
5、m a film. B. From a website. C. From a book. 听第8段材料,回答第10至12题。 10. What is the woman doing? A. Planning a trip. B. Hosting a program. C. Inviting a guest. 11. When was Bergen founded? A. In1830. B. n1299 C. In107012. What should visitors do in Bergen according to Mr. Wilson? A. Travel by sea. B. Wal
6、k around the city. C. Buy a wooden house. 听第9段材料,回答第13至16题。 13. Who is the man? A. Megans teacher. B. Megans father. C. Megans classmate. 14. What does the woman say about Megan? A. She is seriously sick. B. She often skips class. C. She doesnt speak loudly in class. 15. What did some kids do that h
7、urt Megans feelings? A. They stole her phone. B. They ignored her at lunch. C. They made fun of her appearance. 16. What will the woman do tomorrow? A. Buy Megan a new blouse. B. Make an apology to Megan. C. Make some good comments. 听第10段材料,回答第17至20题。 17. Where did the man find the horse? A. In his
8、yard. B. At the edge of the woods. C. In a big field. 18. Who is Polaris? A. The man. B. The horse. C. The farmer. 19. What does the speaker say about horses brains? A. They are similar to GPS. B. They cant hold much information. C They help people make maps of strange areas. 20. What does the speak
9、er advise people to do? A. Make horses safe. B. Buy self-driving cars. C. Keep horse. 第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhat to See In HarbinParks in Harbin: Snow Sculpture Expo on the Sun Island Park: massive and beautifully carved sculp
10、tures of snow. Ice Lantern Festival: where large ice buildings and statues constructed with lights inside that make them glow. Siberian Tiger Park: The park has several large caged areas where the tigers roam freely and live as they-would in their natural environment. We enter these caged areas in a
11、 specially designed van with large windows to get a look at these beautiful beasts. Live pheasants (雉) are let loose (if you pay) in order to show you the tigers natural hunting skills. Russian Architecture: Blessed with grace and character, the city is famous for its unique, Russian-influenced arch
12、itecture. Remnants (残存) from the days when Harbin was an important stop on the Russian Manchurian Railroad, the dome-shaped structures remind people of pre-revolutionary Russia. The strong Russian flavor continues to impact the city today due to new trade and tourism between Harbin and Russia. The C
13、entral Avenue: Passers-by only street, a perfect remaining part of the busy international business activities at the turn of the 20th century. The 1.4-km long street is a worthy museum of European architectural styles, including Baroque and Byzantine facades, Jewish architectural wonders, little Rus
14、sian bakeries, French fashion houses, American snack food outlets, and Japanese restaurants. Guogeli Avenue: Harbins second biggest shopping district dotted with Russian buildings. A tram track is still preserved in the centre of the road. The street is named after Nikolay (Vasilyevich) Gogol (1809-
15、1852); great Russian novelist, dramatist, satirist, founder of the so-called critical realism in Russian literature, best-known for his novel MERTVYE DUSHI I-II (1842, Dead Souls). Saint Sophia Church (built in 1903): The Orthodox church is a wonderful example of Russian Architecture. We only tour t
16、he outside of the church. The inside has been turned into some painters market and is a big disappointment to all who visit it. You are welcome to venture into the church. Entrance fees are RMB20 per person.1. From where does the author look at the tigers?A. Through the windows of his house.B. In th
17、e closed areas of tigers.C. In the areas for walking.D. In their natural environment.2. Where can visitors see the most diverse styles of architecture?A. At Ice Lantern Festival.B. On the Russian Manchurian Railroad.C. On The Central Avenue.D. On Guogeli Avenue.3. When walking in the city of Harbin,
18、 what can visitors still strongly feel?A. The Russian flavor.B. The influence of Guogelis realism.C. The damage to Saint Sophia Church.D. The mixture of American and Japanese cultures.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。向我们介绍了哈尔滨一些值得游览观看的地方。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Siberian Tiger Park: The park has several
19、large caged areas where the tigers roam freely and live as they-would in their natural environment. We enter these caged areas in a specially designed van with large windows to get a look at these beautiful beasts. (东北虎公园:该公园有几个大的笼子区,老虎在那里自由地漫步,像它们在自然环境中一样生活。我们乘坐一辆特别设计的带有大窗户的货车进入这些笼子区,看看这些美丽的野兽)”可知,
20、作者可以坐在特别设计的车里,进入虎园的封闭区域看老虎,故选B。【2题详解】细节理解题。根据第三段中“The 1.4-km long street is a worthy museum of European architectural styles, including Baroque and Byzantine facades, Jewish architectural wonders, little Russian bakeries, French fashion houses, American snack food outlets, and Japanese restaurants.
21、(这条1.4公里长的街道是一座值得珍藏的欧洲建筑风格的博物馆,包括巴洛克和拜占庭风格的外墙、犹太建筑奇观、俄罗斯小面包店、法国时装屋、美国小吃商店和日本餐馆)”可知,在中央大街,游客可以看到最多样的建筑风格,故选C。【3题详解】细节理解题。根据第二段中“The strong Russian flavor continues to impact the city today due to new trade and tourism between Harbin and Russia. (由于哈尔滨和俄罗斯之间新的贸易和旅游业,浓烈的俄罗斯风味继续影响着这座城市)”可知,走在哈尔滨这个城市里,游客
22、们还能强烈地感受到俄罗斯风味,故选A。BAfter finishing his dinner, Lin Xu opened a WeChat mini-program called Clear Plate on his phone and took picture of the empty plates. He was then awarded 157 credit points after the image was uploaded and recognized by artificial intelligence.“Users of the app can use their credi
23、t to buy gifts, such as books and cellphones to purchase charity meals donated to children in poor rural areas,” Lin said.A nationwide Clear Your Plate campaign is gaining steam online. Efforts to stop food waste and promote thrift are also being made by restaurants that have been urged to create an
24、 environment in which consumers are reminded not to waste food. They are also encouraged to offer different portion sizes so that customers can have more choices.The “Clear Plate” mini-program has become popular among young Chinese and currently has nearly 1 million users.Liu Jichen, founder of the
25、startup that developed the app, said that the idea popped up at a dinner in 2017, when Liu found that a restaurant would give diners who polished off their food a card and offer small gifts after a certain number of cards had been collected.“Such an idea can be realized online,” Liu said. He formed
26、a team to work on the project.Yet it was quite challenge for the AI system to identify whether the uploaded photos showed empty plates.To make the AI system smarter, Liu and his team, assisted by more than 1,000 others, spent half a year collecting over 100, 000 samples in canteens and restaurants a
27、cross the country and used the data to train neural network. Dozens of enterprises, institutions and restaurants have contacted the startup to cooperate on the project.Through the visualized mini-program, people can clearly see the good results of saving food, which will effectively reduce waste, he
28、 noted. We hope our efforts can start a new trend among the younger generation, encouraging them to carry out the virtue of cherishing food and developing the habit of thrift, Liu said4. What is the main function of the APP Clear Plate?A. Awarding credit points.B. Giving charity meals.C. Showing the
29、 empty plates.D. Encouraging saving food.5. How is the Clear Your Plate campaign carried out?A. Customers wasting food are punished.B. People join in it on mini-program.C. Restaurants limit customers choices.D. People are encouraged to buy gifts.6. What was the most difficult when the app was create
30、d?A. Getting other people to cooperate with the team.B. Collecting samples in canteens and restaurants.C. Ensuring the app to recognize empty plates.D. Finding people to fund the app.7. What is the purpose of the writing?A. To introduce an app.B. To promote saving food.C. To praise a startup founder
31、.D. To raise fund for poor children.【答案】4. D 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一款名为“光盘”的应用程序,应用程序的用户可以用他们的信用购买礼物,比如书籍和手机,购买捐赠给贫困农村地区儿童的慈善餐。这一程序的主要目的是鼓励节约粮食,在中国年轻人中很受欢迎。4题详解】推理判断题。根据最后一段中“Through the visualized mini-program, people can clearly see the good results of saving food, which will effect
32、ively reduce waste, he noted.(他指出,通过可视化的小程序,人们可以清楚地看到节约粮食的良好效果,这将有效地减少浪费)”可推知,“光盘”程序的主要功能是鼓励节约粮食。故选D。5题详解】细节理解题。根据第四段“The “Clear Plate” mini-program has become popular among young Chinese and currently has nearly 1 million users.(“光盘”小程序在中国年轻人中很受欢迎,目前已有近100万用户)”以及最后一段中“Through the visualized mini-pr
33、ogram, people can clearly see the good results of saving food, which will effectively reduce waste, he noted.(他指出,通过可视化的小程序,人们可以清楚地看到节约粮食的良好效果,这将有效地减少浪费)”可知,人们通过小程序加入来开展“光盘”活动。故选B。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段“Yet it was quite challenge for the AI system to identify whether the uploaded photos showed empty pl
34、ates.(然而,人工智能系统很难识别上传的照片中是否有空盘)”可知,在应用程序创建时,最困难的是确保应用程序识别空盘。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第一段“After finishing his dinner, Lin Xu opened a WeChat mini-program called Clear Plate on his phone and took picture of the empty plates. He was then awarded 157 credit points after the image was uploaded and recognized by
35、 artificial intelligence.(吃完饭后,林旭打开手机上的微信小程序“光盘”,拍下了空盘子的照片。在照片上传并被人工智能识别后,他获得了157个学分)”结合文章主要介绍了一款名为“光盘”的应用程序,应用程序的用户可以用他们的信用购买礼物,比如书籍和手机,购买捐赠给贫困农村地区儿童的慈善餐。这一程序的主要目的是鼓励节约粮食,在中国年轻人中很受欢迎。可推知,文章的目的是介绍一个应用程序。故选A。CThere have been many fine films over the past several years about characters struggling with
36、 Alzheimers disease. But few of them have gone as deeply and frighteningly into the corners of a deteriorating mind as The Father a powerful new drama built around a spellbinding performance from Anthony Hopkins.At this point in his long career, Hopkins would seem to have exhausted his ability to su
37、rprise us, but his work here is nothing short of astonishing. His character, also named Anthony, is 80 years old and has dementia. At the beginning of the movie, his daughter, Anne played by Olivia Colman stops by his London apartment to check on him. Her fathers condition has taken a turn for the w
38、orse, and his temper has become severe enough to send his latest live in nurse packing. Anthony is stubborn and defiant and insists that he can manage on his own. But thats clearly not the case, given his habit of misplacing his things and his inability to remember names and faces, Annes included.As
39、 The Father goes on, the more it becomes clear that its his own mind thats playing tricks on him. What makes the movie so unsettling is the way it wires us directly into his subjective experience, so that the foundations of the story seem to shift at random from scene to scene. A man suddenly appear
40、s in the apartment, claiming to be Annes husband, which is odd, since just a few moments earlier, Anne seemed to be single. Anne goes out shopping for groceries, but when she returns, shes played not by Olivia Colman but by another actress, Olivia Williams. Even the apartment itself begins to shift.
41、 You notice puzzling differences-wasnt there a lamp on that hallway table just a moment ago?The story in The Father may be complicated but its also heartbreakingly simple: man grows old and loses his memory, and his daughter, after lifetime of love and devotion, must begin the long painful process o
42、f saying goodbye. Hopkins shows us Anthonys struggle to keep his sense about him. Its a striking performance-and an impossible one to forget.8. What does the underlined word “deteriorating” mean in the first paragraph?A. Worsening.B. Narrowing.C. Recovering.D. Improving.9. What do we learn about the
43、 character Anthony in the movie?A. He can take care of himselfB. He drives away the nurses.C. He is easy-going and forgetful.D. He lives with his daughter all the time.10. The shift of scenes in the movie is designed to .A. build the dramatic tension in the family.B. show off the well-designed story
44、 line.C. frighten the movie-goers with mysterious plot.D. involve the viewers into the disordered memories.11. What does the author think of Hopkins?A. He has run out of his talent.B. He is not suitable for the roleC. He masterly plays the old man.D. He presents an odd performance.【答案】8. A 9. B 10.
45、D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一部名为父亲的电影,这是一部关于角色与阿尔茨海默病斗争的优秀电影。介绍了其中的故事情节以及作者对演员的看法。【8题详解】词句猜测题。根据画线词上文“There have been many fine films over the past several years about characters struggling with Alzheimers disease.(在过去的几年里,有很多关于角色与阿尔茨海默病斗争的优秀电影)”以及“But few of them have gone as deeply and frighteni
46、ngly into the corners of a”可知,父亲这部电影讲述的是角色与阿尔茨海默病斗争,所以画线词所在句意思是:他们中很少有像父亲那样深刻地、令人恐惧地走入日益恶化的思想的角落,故画线词意思是“恶化”。A. Worsening.恶化;B. Narrowing.缩小;C. Recovering.恢复;D. Improving.改善。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Her fathers condition has taken a turn for the worse, and his temper has become severe enough to send h
47、is latest live in nurse packing.( 她父亲的情况已经转坏,他的脾气已经严重到足以让他最新的住家护士打包)”可知,电影中的安东尼这个角色把护士们赶走了。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第二段中“But thats clearly not the case, given his habit of misplacing his things and his inability to remember names and faces, Annes included.(但显然情况并非如此,因为他有乱放东西的习惯,而且他记不住名字和面孔,包括安妮)”以及第三段中“As
48、 The Father goes on, the more it becomes clear that its his own mind thats playing tricks on him. What makes the movie so unsettling is the way it wires us directly into his subjective experience, so that the foundations of the story seem to shift at random from scene to scene.(当父亲继续进行时,我们越清楚,是他自己的思
49、想在捉弄他。让这部电影如此令人不安的是,它将我们直接连接到他的主观体验中,因此故事的基础似乎在场景之间随机切换)”可推知,影片中场景的转换是为了让观众进入混乱的记忆中。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“The story in The Father may be complicated but its also heartbreakingly simple: man grows old and loses his memory, and his daughter, after lifetime of love and devotion, must begin the long p
50、ainful process of saying goodbye. Hopkins shows us Anthonys struggle to keep his sense about him. Its a striking performance-and an impossible one to forget.(父亲的故事可能很复杂,但也很简单,令人心碎:男人老了,失去了记忆,而他的女儿,在一生的爱和奉献之后,必须开始漫长而痛苦的告别过程。霍普金斯向我们展示了安东尼努力保持理智的过程。 这是一场引人注目的演出,令人难以忘怀)”可推知,作者认为霍普金斯娴熟地扮演了这位患阿兹海默症的老人。故选C
51、。DWhile space travel still gets lot of attention, not enough attention has been paid to the exploration of oceans, about which we know much less than the dark side of the moon. Ninety percent of the ocean floor has not even been recorded and while we have been to the moon, the technology to explore
52、the oceans floors is still being developed. For example, a permanent partially-underwater sea exploration station, called the Sea Orbiter, is currently in development.The oceans play a major role in controlling our climate. But we have not learned yet how to use them to cool us off rather than contr
53、ibute to our overheating. Ocean organisms are said to hold the promise of cures for a wide of the unique eyes of skate (ray fish) led to advances in conquering blindness, the horseshoe crab was important in developing a test for bacterial pollution, and sea urchins helped in the development of test-
54、tube fertilization(人工授精). The toadfishs ability to regenerate its central nervous system is of much interest to neuroscientists. A recent Japanese study concluded that the drug Eribulin, which was taken from sea sponges, is effective in fighting with breast, colon, and Urinary cancer.Given the appro
55、aching crisis of water insufficiency, we badly need to improve current methods, of desalinating(淡化) ocean water and make them more efficient and less costly. By 2025, 1.8 billion people are expected to suffer from severe water shortage, with that number jumping to 3. 9 billion by 2050-well over a th
56、ird of the entire global population. If the oceans do not make your heart go beating faster, how about engineering a bacterium that eats carbon dioxide and thus helps protect the world from overheating and produces fuel which will allow us to drive our cars and machines, without oil? I cannot find a
57、ny evidence that people young or old, Americans or citizens of other nations would be less impressed or less inspired with such a breakthrough than with one more set of photos of a faraway galaxy or a whole Milky Way full of stars.12. What does the author think about the ocean exploration?A. It is e
58、qual to the space exploration.B. It is well developed.C. It deserves more attention and devotion.D. It is beyond our knowledge.13. What technology has been developed to make use of the oceans?A. Curing human diseases with ocean organisms.B. Preventing the world getting warmer.C. Mapping the global o
59、cean floor.D. Removing salt from sea water.14. What does the author imply in the last paragraph?A. The temperature rise will be overcome by a bacterium.B. Solving the existing problems is more significant.C. The space exploration is worth the efforts.D. The ocean exploration is not inspiring.15. Wha
60、t is the best title of the passage?A. Oceans, the Last Hope.B. Oceans, the Hidden Treasure.C. Space, the Final Frontier.D. Space, the Faraway Dream.【答案】12. C 13. D 14. B 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。虽然太空旅行仍然得到了很多关注,但对海洋的探索却没有得到足够的关注。文章介绍了海洋世界研究的进展,就像一座宝藏,呼吁人们关注海洋。【12题详解】细节理解题。根据第二段“Ninety percent of the oce
61、an floor has not even been recorded and while we have been to the moon, the technology to explore the oceans floors is still being developed.( 90%的海底甚至没有被记录下来,虽然我们去过月球,但探索海底的技术仍在开发中)”可知,作者认为我们对海洋的探索认知不够,认为我们应该更多的去关注海洋探索。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Given the approaching crisis of water insufficiency, w
62、e badly need to improve current methods, of desalinating(淡化) ocean water and make them more efficient and less costly.( 鉴于水资源短缺危机的迫近,我们迫切需要改进现有的海水淡化方法,使其更有效、成本更低)”其中表示我们迫切需要改进现有的海水淡化方法,由此可推断,已经研发了海水去除盐的技术。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“If the oceans do not make your heart go beating faster, how about engi
63、neering a bacterium that eats carbon dioxide and thus helps protect the world from overheating and produces fuel which will allow us to drive our cars and machines, without oil?( 如果海洋不能让你心跳加快,那么如何制造一种细菌来吞噬二氧化碳从而帮助保护世界免于过热并生产出能让我们不用石油就能驾驶汽车和机器的燃料呢?)”可知,海洋问题,全球变暖问题,燃油二氧化碳排放问题是目前已客观存在的问题,迫在眉睫。及“I canno
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341982.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
