江西省南昌市八一中学、麻丘高级中学等六校2020-2021学年高一上学期期中联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省南昌市八一中学、麻丘高级中学等六校2020-2021学年高一上学期期中联考英语试题 WORD版含解析 江西省
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第一学期高一英语期中联考试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman mean? .A. Its time to rest. B. Its cloudy today. C. The weather is nice outside.2. Why is the man proud of his dau
2、ghter?A. She won No.1 in the test. B. She has good personality.C. Shes always successful.3. What does the man think of the movie?A. Boring. B. Frightening. C. Great.4. What will the speakers do?A. Play tennis. B. Listen to music. C. Do the puzzle.5. Why is the man worried about Justine?A. She looks
3、unhealthy. B. She plays outside too much.C. She hasnt done her homework第二节:听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What should the girl pay more attention to?A. Taking notes. B. Growing plants. C. Helping
4、 others.7. What will the class do at the end of the term?A. Have a big party. B. Give their plants to the school.C. Sell the plants they have grown.听第7段材料,回答第8.9题。8. What is close to the speakers houses?A. A market. B. A lake. C. A park.9. What season is it now?A. Spring. B. Summer. C. Winter.听第8段材料
5、,回答第10至12题。10. Who is number one in the final test?A. Daniel. B. Charlotte. C. Charlie.11. How do the. speakers feel about the winner?A. Angry. B. Happy. C. Surprised.12. What does the boy decide to do?A. Take the test again. B. Study hard for the next test.C. Study more together with the winner听第9段
6、材料,回答第13至16题。13. What is the probable relationship between the speakers?A. Workmates. B. Classmates. C. Father and daughter.14. What is happening now?A. Some place is on fire. B. The fire alarm is ringing.C. Smoke is rising from a hotel.15. What advice does the man give the woman?A. Go back to work.
7、 B. Call the fire station. C. Help put out the fire.16. Why is the woman excited?A. She likes firemen. B. She wanted to be a firefighter.C. She is interested in helping kids.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker mainly talking about?A. The plan of applying for a university. B. The expectation of
8、 going to a university.C. The reasons for studying in the university.18. Who is the speaker probably talking to?A. The students in the university. B. The parents attending a meeting.C. The teachers in a training course.19. What does the speaker like best in the school?A. The library. B. The dormitor
9、y. C. The lake.20. What is the speakers dream?A. To be a scientist. B. To be a teacher. C. To be a university student.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AA Guide to the UniversityFoodThe TWU Cafeteria is open from 7 a.m. to 8 p.m. It serves snack
10、s(小吃), drinks, ice cream bars and meals. You can pay with cash or your ID cards. You can add meal money to your ID cards at the Front Desk. Even if you do not buy your food in the cafeteria, you can use the tables to eat your lunch, to have meetings with your friends and to study.If you are on campu
11、s in the evening or late at night, you can buy snacks, fast food, and drinks in the Lower Cafe located in the bottom level of the Douglas Center. This area is often used for entertainment such as concerts, games or TV watching.RelaxationThe Globe, located in the bottom level of McMillan Hall, is ava
12、ilable for relaxing, studying, cooking and eating. Monthly activities are held here for all international students. Hours are from 10 a.m. to 10 p.m., closed on Sundays.Academic SupportAll students have access to the Writing Center on the upper floor of Douglas Hall. Here, qualified volunteers will
13、work with you on written work, grammar, vocabulary and other academic skills. If you need help, you can sign up for an appointment by finishing the sign-up sheet outside the door, two 30-minute appointments per week maximum. This service is free.TransportationThe TWU Express is a shuttle(班车) service
14、. The shuttle transports students between campus and the shopping center, leaving from the Mattson Centre. Operation hours are between 8 a.m. and 3 p.m. Saturdays only. Round trip fare is $1.1. What can you do in the TWU Cafeteria?A. Do homework and watch TV.B. Buy drinks and enjoy concerts.C. Have
15、meals and meet with friends.D. Add money to your ID and play chess.2. How can you seek help from the Writing Center?A. By applying online.B. By calling the center.C. By filling in a sign-up form.D. By going to the center directly.3. What is the function of the TWU Express?A. To carry students to the
16、 lecture halls.B. To provide students with campus tours.C. To take students to the Mattson Centre.D. To transport students to and from the stores.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章介绍了大学的一些设施,同学们可以从中得到方便。【1题详解】细节理解题。根据第一段中Even if you do not buy your food in the cafeteria,you can use the tables to
17、eat your lunch,to have meetings with your friends and to study.可知,同学们可以在这里吃饭,和朋友们聚会,故选C。【2题详解】细节理解题。根据Academic Support这一部分中的If you need help, you can sign up for an appointment by finishing the sign-up sheet outside the door, two 30-minute appointments per week maximum.可知,如果需要帮助,要先填写一张登记表。故选C。【3题详解】
18、细节理解题。根据最后一段中的The shuttle transports students between campus and the shopping center, leaving from the Mattson Centre.可知,这个班车在校园和购物中心之间运送学生,故选D。【点睛】这种说明文往往考查对细节信息摘取的能力,总体来说这种文章难度不大。可以先读题,然后根据题干有针对性的去读文章。比如第一小题,问的是在TWU Cafeteria可以做什么,第一段介绍的是the TWU Cafeteria,因此可以带着选项与原文内容进行对比而得出答案。同样的道理,第二题第三题有针对性的去读
19、the Writing Center和the TWU Express的内容就可以了。BOctober 15th is the Global Handwashing Day. Activities are planned in more than 20 countries to get millions of people in the developing world to wash their hands with soap. For example, donators(捐赠者) will give 150,000 bars of soap to schools in Ethiopia.Ex
20、perts say people around the world wash their hands every day, but very few use soap at so-called important moments. These include after washing the toilet, after cleaning a baby and before touching food.Global Handwashing Day is the idea of the Public-Private Partnership for Handwashing with Soap. P
21、artners include the United Nations Childrens Fund, American government agencies, the World Bank and soap makers Unlever and Procter and Gamble. The organizers say all soaps are equally effective at removing disease-causing germs(细菌). They say the correct way to wash is to wet your hands with a small
22、 amount of water and cover them with soap. Rub(揉搓) it into all areas, including under the fingernails. Rub for at least twenty seconds. Then rinse well under running water. At last, dry your hands with a clean cloth or wave them in the air.The Partnership for Handwashing says soap is important becau
23、se it increases the time that people spend in washing hands. Soap also helps to break up the dirt that holds most of the germs. And it usually leaves a pleasant smell. The Partnership for Handwashing also says washing with soap before eating or after using the toilet could save more lives than any v
24、accine(疫苗) or medicine. Hand washing could also prevent the spread of other diseases. When people get germs on their hands, they can infect(感染)themselves by touching their eyes, noses or mouths. Then they can infect others.4 Whats the best title for this passage?A. Hand washing: so important-it gets
25、 a day of its own.B. Find out why washing hands carefully is so important.C. Say no to washing hands in the wrong way.D. Want to live a longer life?-wash your hands.5. The underlined word “rinse” in Paragraph 3 probably means _.A. to dry your handsB. to rub your hands carefullyC. to wash away the so
26、apD. to clean your fingers6. The last paragraph mainly tells us _.A. how to wash your hands correctlyB. why washing hands with soap is so importantC. the dangers of washing hands without soapD. when we should especially wash our hands with soap7. In which part of a newspaper would you most probably
27、read this passage?A. Advertisement.B. Public service.C. Medical care.D. Health report.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。10月15号是“世界洗手日”,这一天人们要提倡洗手用肥皂,并且要养成饭前便后洗手的好习惯。研究表明,洗手可以去除手上的细菌和病菌,减少传染病的发生几率;如果用肥皂的话,效果会更好。【4题详解】主旨大意题。根据第一段的句子:Activities are planned in more than twenty countries to get mil
28、lions of people in the developing world to wash their hands with soap.以及下文内容可知这篇文章是要大家用肥皂洗手,洗手非常重要,因此专门设立了一天宣传洗手“世界洗手日”。因此推断A项“洗手:非常重要它有自己的一天”为最佳标题。故选A。【5题详解】词义猜测题。根据上文They say the correct way to wash is to wet your hands with a small amount of water and cover them with soap. Rub(揉搓) it into all are
29、as, including under the fingernails. Rub for at least twenty seconds.可知,全球洗手日的组织者说正确的洗手方法为:用水将手浸湿,抹上香皂,揉搓手部包括指甲的所有区域20秒,然后在水下面冲洗。可知划线句说明在自来水下冲走肥皂。因此推断rinse表示“冲走肥皂”。故选C。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段的内容可知,文章最后一段主要介绍了洗手的重要性:用香皂洗手能增加人们洗手的时间,会消除含有细菌的尘土;饭前便后洗手比疫苗或药物更能挽救生命;洗手还能阻止疾病的传播。因此推断最后一段主要讲述为什么用肥皂洗手这么重要。故选B。【7题
30、详解】推理判断题。通读全文可知,文章讲了怎样洗手、怎样正确的用肥皂洗手的问题,并提到了“世界洗手日”,因此应该刊登在健康报告一栏中。故选D。【点睛】做推理判断题时,对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西。本题第4小题,推理判断题。通读全文可知,文章讲了怎样洗手、怎样正确的用肥皂洗手的问题,并提到了“世界洗手日”,因此应该刊登在健康报告一栏中。故选D。C(2017黄山模拟)What do you usually do to comfort your friends when
31、they are feeling sad or depressed?You probably pat them on the back or shoulder,or maybe you give them a big,warm hug.We used to think that knowing when and how to comfort others was an ability that only humans have.But scientists have discovered that apes(猩猩)have this ability,too,according to a stu
32、dy published in the Journal of the Proceedings of the National Academy of Sciences.Two researchers from Emory University in Atlanta,US,went to an Ape Protection Centre in Congo to study bonobos(倭黑猩猩),which are closely related to humans.The researchers analyzed the bonobos reactions after more than 3
33、70 cases of stressful situations,such as fights and losing temper,and found that some bonobos rushed to hug those that were screaming after being attacked,just like humans would have done.However,researchers noted that not all bonobos were capable of comforting others.In the protection centre,many b
34、onobos are orphans whose mothers were killed by hunters.They were found to be more anxious in times of tension and have greater difficulty controlling their own emotions,making them worse at reaching out to help friends in need.“Orphans,who have not had the benefit of a mother helping them handling
35、their emotions,are much worse at comforting others,”Professor Frans de Waal,one of the researchers,told The Telegraph.“Bonobos with moms were able to curb their negative emotional reactions more quickly.Therefore,they pay more attention to others.”This pattern mirrors the way that human children hav
36、e been found to react.Those who seem more capable of handling their own emotionsfor example,the ones who can calm themselves down more quickly after upsetting experiencesare usually better at expressing their concerns for others.8. The 4th paragraph is mainly developed by_A. making comparisonsB. fol
37、lowing time orderC. giving examplesD. presenting causes and effects9. The underlined word“curb”in the 6th paragraph probably means“_”A. expressB. observeC. hideD. control10. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. Orphan bonobos never give a hand to friends.B. There wer
38、e 370 bonobos involved in the research.C. Moms play a significant role in handling kids emotions.D. The ability to comfort others is unique to human beings.11. Whats the main purpose of this passage?A. To provide better protection for Apes.B. To inform readers of a new study.C. To uncover the myster
39、y of Apes.D. To compare human behaviors with Apes.【答案】8. A 9. D 10. C 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍的是科学家的一项新的研究发现。我们曾经认为知道何时以及如何安慰他人是只有人类才具备的能力,但科学家们发现,猩猩也有这个能力。【8题详解】推理判断题。根据第四段The researchers analyzed the bonobos reactions after more than 370 cases of stressful situations,such as fights and losing temper
40、,and found that some bonobos rushed to hug those that were screaming after being attacked,just like humans would have done.研究人员分析了370多起类似打架和发脾气等应激情境后倭黑猩猩的反应,发现一些倭黑猩猩在受到攻击后会冲过去拥抱那些尖叫的人,就像人类一样。由此判断出,第四段主要通过对比展开。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据第六段的Orphans,who have not had the benefit of a mother helping them handlin
41、g their emotions,are much worse at comforting others可知,没有母亲帮助他们控制情绪的孤儿,在安慰他人方面会差得多。由此可知,有母亲的黑猩猩能够抑制他们的负面情绪反应。由此可知,此处表示“控制”。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据第六段的Orphans,who have not had the benefit of a mother helping them handling their emotions,are much worse at comforting others可知,没有母亲帮助他们控制情绪的孤儿,在安慰他人方面会差得多。可
42、知母亲在控制孩子情感方面起着重要的作用。故选C。【11题详解】主旨大意题。我们曾经认为知道何时以及如何安慰他人是只有人类才具备的能力。但科学家们发现,猩猩也有这个能力。所以第一、二段提出科学家的一项新的研究发现,后面的段落就围绕这个话题展开,所以文章的主要目的就是告知这一发现。故选B。DThe writer Margaret Mitchell is best known for writing Gone with the Wind, first published in 1936. Her book and the movie based on it, tell a story of love
43、 and survival during the American Civil War. Visitors to the Margaret Mitchell House in Atlanta, Georgia, can go where she lived when she started composing the story and learn more about her life.Our first stop at the Margaret Mitchell House is an exhibit area telling about the writers life. She was
44、 born in Atlanta in 1900. She started writing stories when she was a child. She started working as a reporter for the Atlanta Journal newspaper in 1922. One photograph of Ms. Mitchell, called Peggy, shows her talking to a group of young college boys. She was only about one and a half meters tall. Th
45、e young men tower over her, but she seems very happy and sure of herself. The tour guide explains: “Now in this picture Peggy is interviewing some boys from Georgia Tech, asking them such questions as Would you really marry a woman who works? And today itd be Would you marry one who doesnt? ”The Mar
46、garet Mitchell House is a building that once contained several apartments. Now we enter the first floor apartment where Ms. Mitchell lived with her husband, John Marsh. They made fun of the small apartment by calling it “The Dump”.Around 1926, Margaret Mitchell had stopped working as a reporter and
47、was at home healing after an injury. Her husband brought her books to read from the library. She read so many books that he bought her a typewriter and said it was time for her to write her own book. Our guide says Gone with the Wind became a huge success. Margaret Mitchell received the Pulitzer Pri
48、ze for the book. In 1939 the film version was released. It won ten Academy Awards, including Best Picture.12. The book Gone with the Wind was _.A. first published on a newspaperB. written in “The Dump”C. awarded ten Academy AwardsD. adapted from a movie13. The underlined phrase “tower over” in Parag
49、raph 2 is closest in meaning to_.A. be very pleased withB. show great respect forC. show little interest inD. be much taller than14. Why did Ms. Mitchell stop working as a reporter according to the passage ?A. Because she was rich enough.B. Because she was injured then.C. Because her husband didnt l
50、ike it.D. Because she wanted to write books.15. Which is the best title for the passage ?A. Gone with the Wind: A Huge Success.B. Margaret Mitchell: A Great Female Writer.C. An Introduction of the Margaret Mitchell House.D. A Trip to Know Margaret Mitchell.【答案】12. B 13. D 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。
51、文章主要介绍了作家Margaret Mitchell的生平和成就。【12题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段They made fun of the small apartment by calling it “The Dump”.(他们取笑那间小公寓,称它为“垃圾堆”。)和最后一段Around 1926, Margaret Mitchell had stopped working as a reporter and was at home healing after an injury. She read so many books that he bought her a typewri
52、ter and said it was time for her to write her own book. Our guide says Gone with the Wind became a huge success.(1926年前后,玛格丽特米切尔(Margaret Mitchell)停止了记者的工作,在一次受伤后在家疗伤。她读了很多书,他给她买了一台打字机,说她是时候自己写书了。我们的导游说飘获得了巨大的成功。)可推知,这本书是在被称为“The Dump”的地方写出来的。故选B。【13题详解】词句猜测题。根据上文One photograph of Ms. Mitchell, call
53、ed Peggy, shows her talking to a group of young college boys. She was only about one and a half meters tall.(名为佩吉(Peggy)的米切尔在一张照片中与一群年轻的大学男生交谈。她的身高只有一米五)可推知,此处表示这些男孩要比她高很多。tower over意为“远高于”。故选D。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段Around 1926, Margaret Mitchell had stopped working as a reporter and was at home heal
54、ing after an injury.(1926年前后,玛格丽特米切尔(Margaret Mitchell)停止了记者的工作,在一次受伤后在家疗伤。)可知,由于当时受伤,米切尔停止了记者的工作。故选B。【15题详解】主旨大意题。本文主要是介绍Margaret Mitchell,第一段介绍她著名的书,并且“learn about her life”点题;第二段从她的一张照片入手,介绍她小时候和年轻时候的事;第三段介绍她和丈夫的公寓;最后一段介绍她如何写出了飘,以及获得的成就。综上所述,再结合文章最后一段Our guide says Gone with the Wind became a hug
55、e success.(我们的导游说飘获得了巨大的成功。)可知,D项:A Trip to Know Margaret Mitchell.(认识玛格丽特米切尔的旅程)符合题意。故选D。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类
56、间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻
57、辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章第3小题就属于语言转述型,原文提到was at home healing after an injury,选项中she was injured和after an injury对应。故选B。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Plan a Holiday TripEach year, millions of people load up the family car and set out on a holiday trip. Whether i
58、ts to grandmas house, a family reunion or simply a holiday getaway, these yearly road trips can often be the source of tiredness and stress. The thought of being trapped in the car with restless children or the possibility of car trouble along the way is enough to make anyone consider staying home._
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343560.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
