宁夏石嘴山市第三中学2020届高三英语一模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 石嘴山市 第三中学 2020 届高三 英语 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏石嘴山市第三中学2020届高三英语一模考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力部分(共两节, 满分30分)做题时,现将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选
2、项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15 B. 9.18 C. 9.15答案是C.1. What day is it today?A. Monday. B. Tuesday. C. Wednesday.2. What did the woman do on Saturday?A. She had a picnic. B. She played tennis. C. She cleaned her car.3. Where are the speakers now?A.
3、At a friends house. B. At a garage. C. At the station.4. What does the woman mean?A. She has already been to the concert.B. The man could go with Betty.C. She is leaving at 7:30.5. How much can the man save for staying on Friday and Saturday?A. $20. B. $50. C. $80.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独
4、白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation take place?A. At the airport. B. At the police station. C. On the plane.7. What is the bag like?A. Its green with two black handles.B. It has a small pocket
5、 on one side.C. There is a yellow doll in the front.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man dislike?A. The food. B. The service. C. The environment.9. When does the man usually come?A. During the rush hours. B. Before the peak time. C. After the dinner time.10. What will the woman do with the problem?A
6、. Turn to the manager. B. Fill out a comment card. C. Charge less.听第8段材料,回答第11至13题。11. What has the man been busy doing?A. Looking for a job. B. Writing a report. C. Studying for an exam.12. How does the man sound?A. Confident. B. Anxious. C. Astonished.13. What do we know about the man?A. He is sho
7、rt of money. B. He never goes to the movies.C. He wants to get some working experience.听第9段材料,回答第14至17题。14. Why does the man have the talk with the woman?A. To recruit new members. B. To offer her a job. C. To get some opinions.15. What does the woman do?A. An instructor. B. A lawyer. C. A researche
8、r.16. How would the woman rate her instructors on a scale of 1 to 5?A. 5. B. 3. C. 1.17. In what aspect should the club improve?A. Run more classes.B. Provide more running machines.C. Supply better service and environment.听第10段材料,回答第18至20题。18.How many combinations does the speaker mention?A. 3. B. 4
9、. C. 5.19.Which combination is the best?A. Two boys. B. Two girls. C. A girl and a boy.20.What do the researchers say about the combination of one girl and one boy?A. They help a lot with the housework.B. They have a lot of common hobbies.C. They get along well with each other.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一
10、节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将选项涂黑。AIf you are a movie fan, here are the latest movies highly recommended by viewers and critics.The Irishman (2019) Rate: 8.7/10 14,071R | 3h 29min | Biography, Crime, Drama | 27 November 2019 (USA)Legendary director Martin Scorsese sp
11、ent a long time developing crime epic The Irishman; talk of the director reuniting with his old muse Robert De Niro for the project was happening as far back as 2010.Director: Martin ScorseseWriters: Charles Brandt (book), Steven Zaillian (screenplay)Stars: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci | See
12、 full cast & crew Frozen II (2019) Rate: 7.3/10 13,162PG | 1h 43min | Animation, Adventure, Comedy | 22 November 2019 (China)Anna, Elsa, Kristoff, Olaf and Sven leave Arendelle to travel to an ancient, autumn-bound forest of an enchanted land. They set out to find the origin of Elsas powers in order
13、 to save their kingdom.Directors: Chris Buck, Jennifer LeeWriters: Jennifer Lee (screenplay by), Jennifer Lee (story by) | 4 more credits Stars: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad | See full cast & crew Ford v Ferrari (2019) Rate: 8.3/10 35,096PG-13 | 2h 32min | Action, Biography, Drama | 13 Novem
14、ber 2019 (France)American car designer Carroll Shelby and driver Ken Miles battle corporate interference, the laws of physics and their own personal demons to build a revolutionary race car for Ford and challenge Ferrari at the 24 Hours of Le Mans in 1966.Director: James MangoldWriters: Jez Butterwo
15、rth, John-Henry Butterworth | 1 more credit Stars: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal | See full cast & crew Joker (2019) Rate: 8.8/10 488,619R | 2h 2min | Crime, Drama, Thriller | 4 October 2019 (USA)In Gotham City, mentally troubled comedian Arthur Fleck is disregarded and mistreated by soci
16、ety. He then embarks on a downward spiral of revolution and bloody crime. This path brings him face-to-face with his alter-ego: the Joker.Director: Todd PhillipsWriters: Todd Phillips, Scott Silver | 3 more credits Stars: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz | See full cast & crew 1. Which o
17、f the movies lasts the shortest time?A. The Irishman.B. Joker.C. Frozen II.D. Ford v Ferrari.2. According to the passage, the Irishman and Joker are similar in that _.A. they are both tragediesB. they are both about crimeC. they are produced in the USAD. they are released in the same month3. What ca
18、n we learn from the passage?A. Frozen II has got the highest rating.B. Arthur Fleck is ill-treated by some revolutionariesC. Carroll Shelby and Ken Miles are very determined.D. Martin Scorsese wrote the stories for the movie himself.【答案】1. C 2. B 3. C【解析】本文是一篇应用文,介绍了几部观众和评论家极力推荐的最新电影。【1题详解】细节理解题。根据T
19、he Irishman部分中的“3h 29min”,Frozen II部分中的“1h 43min”,Ford v Ferrari部分中的“2h 32min”及Joker部分中的“2h 2min”可知,Frozen II的时间最短,为1小时 43分钟,故C项正确。【2题详解】细节理解题。根据The Irishman部分中的“Legendary director Martin Scorsese spent a long time developing crime epic The Irishman”可知,The Irishman是一部犯罪史诗,再根据Joker部分中的“He then embark
20、s on a downward spiral of revolution and bloody crime.”可知,受到社会漠视和虐待的阿瑟开始了血腥犯罪,由此可知,这两部影片的共同点是都是犯罪片,故B项正确。【3题详解】推理判断题。根据Ford v Ferrari部分中的“American car designer Carroll Shelby and driver Ken Miles battle corporate interference, the laws of physics and their own personal demons to build a revolutionar
21、y race car for Ford and challenge Ferrari at the 24 Hours of Le Mans in 1966.”可知,美国汽车设计师Carroll Shelby和驾驶员Ken Miles与公司干涉、物理定律和内心的恶魔作斗争,为福特打造了一款革命性的赛车,并在1966年的勒芒24小时赛车大赛上挑战法拉利,由此可知,这二人意志非常坚定,故C项正确。BEvery year, millions of people make the same New Years resolution(决心): to lose weight. But theres a pro
22、blem that requires as much resolution to change as weight: the societal prejudice surrounding weight and obesity.For decades, researchers have documented negative attitudes toward overweight people - a form of prejudice known as “weight bias (偏见).” People with obesity are commonly viewed as lazy, un
23、intelligent, unattractive, and lacking willpower and self-control. Weight based discrimination is found in educational, employment and health care settings, yet minimal legal protection exists for those who are targeted. In addition to experiencing weight bias from others, people with obesity tend t
24、o accept weight-biased beliefs, leading to lower self-worth.Some people argue that bitter messages about weight are necessary to motivate those with obesity to take responsibility for their health and lose weight. After all, critics say, its their own fault that they are “fat,” and, if they really w
25、anted to, they could control their weight. In this view, promoting body acceptance would only weaken behavior change and encourage obesity.The problem with this argument is that it flies in the face of hundreds of scientific studies showing the negative health effects associated with experiencing an
26、d accepting weight-biased beliefs. The psychological effect of being undervalued due to ones weight may not seem surprising: increased risk for depression, anxiety, and even self-harming thoughts and attempts in youth.Also worth noting are the effects of weight bias on weight gain and obesity-relate
27、d health. Studies show that weight bias is stressful, and when people are under stress, they tend to eat more. Further, when people worry about being judged due to their weight, they avoid fitness and health care setting.In the coming year, whether or not weight loss is a goal, we can all make effor
28、ts to get rid of weight bias and be a little kinder to ourselves and others.4. What do we know about obese people?A. They are fond of making resolutions.B. They are lacking in self-control.C. They care little about others opinions.D. They tend to undervalue themselves.5. Why do some people support b
29、itter messages about weight?A. They can encourage obese people to lose weight.B. They can improve self-worth in obese people.C. They can promote body acceptance.D. They can relieve depression.6. What does the underlined part “flies in the face of” in Paragraph 4 mean?A. Confirms.B. Copies.C. Splits
30、up.D. Goes against.7. What can be the best title for the text?A. A healthy diet: good for your mind and bodyB. New Years resolution: lose weight bias instead of weightC. Control your weight by accepting the bitter messages readilyD. Eat your own way regardless of others thoughts【答案】4. D 5. A 6. D 7.
31、 B【解析】【分析】这是一篇议论文。介绍了人们对超重的人存在的偏见和歧视 “weight bias”,驳斥了关于此问题的错误观点,论述了它带来的危害。作者呼吁所有人共同抵制此偏见,并将此作为新年愿景。【4题详解】细节理解题。根据第二段最后一句话In addition to experiencing weight bias from others, people with obesity tend to accept weight-biased beliefs, leading to lower self-worth.可知除了经历来自他人的体重偏见,肥胖的人往往接受体重偏见的信念,导致较低的自我
32、价值。由此可知,肥胖者往往低估自己。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段第一句Some people argue that bitter messages about weight are necessary to motivate those with obesity to take responsibility for their health and lose weight.可知一些人认为,有关体重的痛苦信息是必要的,以激励那些肥胖的人对自己的健康和减肥负责。由此可知,有些人支持关于体重的痛苦信息,因为他们认为它们可以鼓励肥胖者减肥。故选A。【6题详解】词意猜测题。根据后文hund
33、reds of scientific studies showing the negative health effects associated with experiencing and accepting weight-biased beliefs可知,很多科学研究表明这种偏见对健康有消极的影响。因此可以推断出,该观点与科学研究的结论是相违背的。故划线短语意思为“违背”。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段In the coming year, whether or not weight loss is a goal, we can all make efforts to get
34、 rid of weight bias and be a little kinder to ourselves and others.可知在未来的一年里,无论减肥是否是一个目标,我们都可以努力摆脱体重偏见,对自己和他人友善一点。本文首尾呼应,作者呼吁将摆脱体重偏见作为新年决心。中间段落介绍了此偏见的普遍性、存在的错误观点、带来的危害等。故B选项“新年决心:丢掉体重偏见而不是减肥”符合文章标题。故选B。【点睛】标题确定题属深层理解题,它要求考生在通读全文的基础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此基础上,还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则:要求标题应在最大
35、程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防止本末倒置,主次不分,以点代面,以偏概全。针对性原则:针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不能太大也不能太小,要量体裁衣,大小适度。醒目性原则:标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍,故标题往往比较醒目,甚至比较离奇,目的是为了吸引读者的注意力,唤起读者对文章阅读的兴趣。如第四小题,根据最后一段In the coming year, whether or not weight loss is a goal, we can
36、 all make efforts to get rid of weight bias and be a little kinder to ourselves and others.可知在未来的一年里,无论减肥是否是一个目标,我们都可以努力摆脱体重偏见,对自己和他人友善一点。本文首尾呼应,作者呼吁将摆脱体重偏见作为新年决心。中间段落介绍了此偏见的普遍性、存在的错误观点、带来的危害等。故B选项“新年决心:丢掉体重偏见而不是减肥”符合文章标题。故选B。CEnvironmental experts warn that our planet is drowning in plastic.The wor
37、lds cities produce 2 billion tons of trash every year. By the year 2050 that number is expected to rise to 3 billion tons. The World Bank estimates that the largest amount of trash today, about 44 percent, is plastic. But we often have to buy packaged goods. And often that packaging is made of plast
38、ic.Now, that may be changing. A new environmentally-friendly shopping model was recently launched at the World Economic Forum in Davos, Switzerland. This shopping model, called Loop, aims to replace throwaway containers with reusable ones.Loop is the idea of Terra Cycle, an American-based recycling
39、company. Its chief, Tom Szaky. told the Associated Press (AP) that “removing plastics from the ocean is not enough.” He said the point is to get away from single-use packages. Szaky said that Loop is the future of shopping. But it comes from an idea of the past.He compared it to the “milkman model”
40、of the 1950s in the United States. Back then, someone brought milk to your doorstep in glass bottles and then left with empty bottles. These could be cleaned and used again. The result is zero-waste.Jennifer Morgan from the environmental non-profit organization Greenpeace also joined in the discussi
41、on about Loop at Davos. She said that “Greenpeace welcomes the aim of the Loop Alliance to move away from throwaway culture and disposability.” But Morgan questioned whether companies worldwide are ready to change their business models.Loop is set to launch later this year in three eastern U.S. stat
42、es, and also in Paris, France and some of the surrounding area. Then Loop plans to expand to the U.S. West Coast, Toronto, Canada and Britain by the end of this year or 2020.8. What does the author intend to do in Paragraph 2?A. Provide background information.B. Advocate zero-waste lifestyle.C. Expl
43、ain the reason for trash.D. Introduce a new topic.9. Where does the idea “Loop” come from?A. The World Economic Forum.B. Demand of some companies.C. Zero-waste model.D. The milkman model.10. Which countries is Loop expected to expand to by 2020?A. United States and Switzerland.B. Switzerland and Bri
44、tain.C Canada and Britain.D. France and Canada.11. What is the text mainly about?A. A new shopping model.B. The development of future city.C. The worlds environmental issue.D. The concerns of future shopping.【答案】8. A 9. C 10. C 11. A【解析】本文是一篇环境保护类短文阅读。文章主要介绍美国一家公司推出一种新的“零浪费”购物模式。【8题详解】推理判断题。根据文章第二段T
45、he worlds cities produce 2 billion tons of trash every year. By the year 2050 that number is expected to rise to 3 billion tons. The World Bank estimates that the largest amount of trash today, about 44 percent, is plastic. But we often have to buy packaged goods. And often that packaging is made of
46、 plastic.可知,世界上的城市每年产生大量的垃圾,并且其中最大的垃圾量是塑料,结合下文可知,作者写本段目的是为下文提出新的购物模式提供背景信息。故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章第四段Szaky said that Loop is the future of shopping. But it comes from an idea of the past.和第五段He compared it to the “milkman model” of the 1950s in the United States. Back then, someone brought milk to your
47、 doorstep in glass bottles and then left with empty bottles. These could be cleaned and used again. The result is zero-waste.可知,Loop购物模式的想法来自于过去“送奶工模式”,那时候,有人把牛奶装在玻璃瓶里送到你家门口,然后把空瓶子带走了。这些东西可以清洗后再使用。结果是零浪费。所以Loop模式是一种可以杜绝零浪费的模式。故选C。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段Loop is set to launch later this year in three ea
48、stern U.S. states, and also in Paris, France and some of the surrounding area. Then Loop plans to expand to the U.S. West Coast, Toronto, Canada and Britain by the end of this year or 2020.可知,Loop计划在2020年前将业务扩大到加拿大多伦多、美国西海岸和英国。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章第三段A new environmentally-friendly shopping model was
49、 recently launched at the World Economic Forum in Davos, Switzerland.及全文内容可知,文章主要介绍美国一家公司推出一种新的“零浪费”购物模式。故选A。DFrom talking robots and video phones, technology has become so advanced that the previously impossible seems to occur on a daily basis. And yetwe still have no cure for the common cold.Why c
50、ant we stop the common cold? According to Peter Barlow, a scientist at Edinburgh Napier University, the main challenge lies in the many different types of cold viruses that are produced by the rhinoviruses (鼻病毒). There are at least 160 types. They change so easily that they quickly become resistant
51、to drugs. In other words, a single cure isnt likely to work on every type of cold.However, researchers from Stanford University have found a possible answer. They discovered a protein that the viruses need. Without it, they cant spread inside your body.To identify the gene which produces the specifi
52、c protein needed by the viruses, researchers used a gene-editing technique to test all genes one by one for thousands of cells. These modified (改变的) cells were then exposed to a range of rhinoviruses which cause the common cold.All the viruses were unable to copy inside cells without a gene that pro
53、duces a specific protein, called methyltransferase (甲基转移酶) SETD3.Then, they tested genetically modified mice, which were completely unable to produce the protein. The mice were able to live healthy, normal lives without the protein.“Lacking that gene protected the mice completely from the common col
54、d,” associate professor Jan Carette, from Stanford, told the BBC.“These mice would always die, but they survived and we saw a very strong protection.”Carette said the plan is to find a drug which can keep back the protein for a limited time, rather than produce genetically modified humans.“We have i
55、dentified a fantastic target that all rhinoviruses require and depend on. Take that away and the virus really has no chance,” said Carette.12. Why does the author mention talking robots and video phones in the first paragraph?A. To stress the importance of technology.B. To encourage readers to share
56、 their ideas.C. To introduce the topic of the text.D. To recognize the progress of science.13. What can we learn about the protein needed by the viruses?A. It helps the viruses copy inside our bodies.B. It stops the viruses from changing easily.C. It protects the viruses against drugs.D. It forces t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2021秋五年级语文上册 第三单元 第10课 牛郎织女(一)习题课件1 新人教版.pptx
