宁夏石嘴山市第三中学2020届高三英语三模试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 石嘴山市 第三中学 2020 届高三 英语 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏石嘴山市第三中学2020届高三英语三模试题(含解析)第一部分 听力理解(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How is the woman going to attend the conference?A. By taxi.B. By air.C. By bus.2. Wh
2、at will the woman do today?A. Attend a meeting.B. Go to the office early.C. Complete the presentation.3. Where does the conversation take place?A. At a restaurant.B. At the mans.C. At a store.4. What do we know about the exhibition?A. It has the most visitors on weekends.B. It is closed on weekends.
3、C. It is boring.5. What meeting is the manager late for?A. A sales meeting.B. A production meeting.C. A risk planning meeting.第二节 (共5小题,每小题1.5分,共22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the g
4、irl doing?A. Borrowing a phone.B. Asking for directions.C. Welcoming new students.7. What is the two-storey building?A. The Student Center.B. The Girls Dormitory.C. The Computer Center.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where does the conversation take place?A. At a cafeteria.B. At a ticket office.C. At a movie hous
5、e.9. Where is the woman probably from?A. China.B. The USA.C. Japan.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the woman?A.A store owner.B.A professor.C.A librarian.11. Why does the man look tired?A. He just did some sports.B. He has been studying hard.C. He worked overtime in a bookstore.12. What is the woman try
6、ing to do?A. Encourage the man.B. Understand the man.C. Apologize to the man.听第9段材料,回答第13至16题。13. What can we learn about the womans mother?A. She has been sick.B. She misses her original culture.C. She lives away from her kids.14. Where does the woman live?A. In America.B. In Britain.C. In India.15
7、. What does the woman plan to do next year?A. Study a new language.B. Travel abroad with her parents.C. Visit her mothers native country.16. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Good friends.B. Husband and wife.C. Teacher and student.听第10段材料,回答第17至20题。17. How can people get to
8、 the museum from Cherford?A. By plane.B. By bus.C. By train.18. How long does the museum keep open every day in winter?A. 6 hours.B. 7 hours.C. 9 hours.19. How much does a student ticket cost?A. 18.B. 6.C. 4.50.20. What makes this year special?A. A family ticket.B. An air tour.C. An advanced booking
9、.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分 )第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWonderful Museums in Cyprus.The Leventis Municipal MuseumIt shows the history of the city of Nicosia from prehistory to the present time and covers several traditional buildings on Hippocrates Street No.15-17
10、. The idea of creating a museum memorizing the history of Nicosia was that of the former city leader, Lellos Demetriades. The museum was planned in 1984 and finished in 1989. Two years later, the Leventis Museum was honored with the European Museum of the Year Award. The museum aims to contribute to
11、 the protection of Nicosias history.Opening hours:TuesdaySunday (10:00 a.m.4:30 p.m.)Closed:Monday and public holidaysEntrance:Free. The Museum provides equipment for visitors with disabilities.The Stemi Museum of Village LifeThe museum shows the history of Stemi Museum from its foundation to the en
12、d of World War. Sewing tools and equipment, handkerchief, kitchenware, pots and jars,traditional clothing are some of the exhibitions of this amazing museum.Open: All year roundMonday to SundayOctober 1 to March 31 (10 a.m.4 p.m.)Monday to SundayApril 1 to September 30 (10 a.m.6 p.m.)Free entranceMa
13、rion-Arsinoe Archaeoloigical MuseumThe Museum of Marion-Arsinoe is located in Polis Chrysochous. The exhibits are from the ancient city of Marion, renamed Arsinoe in the 3rd century BC.Address: 26 Makarios Avenue, Polis, Paphos.Opening hours:Tuesday, Wednesday & Friday (8 a.m.3 p.m.), Thursday (8 a.
14、m.5 p.m.), Saturday (9 a.m.3 p.m.)Monday and Sunday closed.Entrance Fee:1.75;half price on national holidays.Maa-Palaeokastro MuseumThe small museum is located within the Maa-Palaeokastro site. Built in 1989,the museums unusual design is the work of architect Andrea Bruno. The museum houses a small
15、collection of objects,mainly copies, as well as some educational information on the site.Open daily: 8:30 a.m.5 p.m. (NovemberMarch), 8:30 a.m.6 p.m. (AprilOctober). All year round.Entrance Fee:1.751. Which museum takes disabled visitors into consideration?A. Maa-Palaeokastro Museum.B. The Stem Muse
16、um of Village Life.C. Marion-Arsinoe Archaeological Museum.D. The Leventis Municipal Museum.2. What is on display in the Stem Museum of Village Life?A. Famous paintings.B. Things used in daily life.C. The education of the villagers.D. The story of the village leader.3. Which museum can you visit at
17、9:00 a.m. on Monday?A. The Leventis Municipal Museum.B. The Stem Museum of Village Life.C. Maa-Palaeokastro Museum.D. Marion-Arsinoe Archaeological Museum.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了Cyprus四个有名的历史博物馆的地址,展品,票价和开放时间。【1题详解】细节理解题。由“The Leventis Municipal Museum中的Entrance:Free. The Museum provid
18、es equipment for visitors with disabilities.”这个博物馆为残障人士提供设备,由此可知,这个博物馆充分考虑到了残疾人士的需要。故选D。【2题详解】逻辑推理题。由The Stemi Museum of Village Life中的“Sewing tools and equipment,handkerchief,kitchenware,pots and jars, traditional clothing are some of the exhibitions of this amazing museum”可以看出这是关于缝纫工具和设备、手帕、厨具、锅和罐
19、子,传统服装等日常生活用品的展览。由此可知,在The Stemi Museum of Village Life博物馆中展出的是日常生活用品。故选B。【3题详解】细节理解题。由这几个博物馆的开放时间可知,The Leventis Municipal Museum是Tuesday-Sunday (10:00 a.m.4:30 p.m.)周二到周日的上午十点到下午四点半开门;The Stem Museum of Village Life是Monday to SundayOctober 1 to March 31 (10 a.m.4 p.m.),Monday to SundayApril 1 to S
20、eptember 30 (10 a.m.6 p.m.)都是上午10点才开门;Maa-Palaeokastro Museum是Tuesday, Wednesday & Friday (8 a.m.3 p.m.), Thursday (8 a.m.5 p.m.), Saturday (9 a.m.3 p.m.) ,Monday and Sunday closed,周一不开门;Marion-Arsinoe Archaeological Museum是 8:30 a.m.5 p.m. (NovemberMarch), 8:30 a.m.6 p.m. (AprilOctober). 周一八点半开门。由此
21、可知,周一九点钟只能去Marion-Arsinoe Archaeological Museum。故选C。BChinese Culture Shown to the World with LoveLi Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity.Li has about 20 million followers on Sina Weibo, Chinas equivalent to Twitter,
22、plus 7 million followers on overseas social media networks. Many foreigners say they have got to know traditional Chinese food culture via her channel.It is the spirit of craftsmanship (技艺) behind her works that makes Lis video clips attractive. She strictly follows the authentic traditional steps a
23、nd procedures in making traditional Chinese food and handicrafts, such as peach flower wine and silk, and goes to great lengths to ensure her videos are accurate. Sometimes she spends several months producing one of her videos.Li has been inheriting (继承) traditional Chinese culture in a rather creat
24、ive way. A closer look at her videos will show that they are never with any “analysis” that makes people feel bored. They just show audiences each and every detail of traditional Chinese culture so that the latter knows how Chinese live their beautiful and elegant lives. It is that universal appeal
25、that makes her works so attractive. Thanks to Lis efforts, many intangible cultural heritages that only existed in memories and written records now appear before our eyes. Via her short videos, Li presents the image of a beautiful and friendly China.With the growth of the Chinese economy, people ove
26、rseas are showing more interest in traditional Chinese culture. Li has shown how to satisfy that interest in a good way, namely showing the best parts of traditional Chinese culture with her heart.To effectively present the beauty of Chinese culture to the world, we need more Li Ziqi.4. What can we
27、learn about Li Ziqis video clips?A. They promote the sales of Chinese food and handicrafts.B. They attract a large number of foreigners to visit her online shop.C. They aim to introduce traditional Chinese food culture and handicrafts worldwide.D. They are based on her familys recipes of making trad
28、itional Chinese food.5. What could be inferred from Paragraph 3 and Paragraph 4?A. Analysis of Chinese culture in Lis videos makes people bored.B. Details and accuracy play significant roles in the success of Lis videos.C. Li makes sure all of her video clips are short enough to be downloaded.D. Cul
29、tural heritages usually exist in memories and written accounts.6. What does the underlined word “intangible” in Paragraph 4 mean?A. nonphysicalB. inaccessibleC. invaluableD. unnoticeable7. What is the authors purpose in writing the passage?A. To provide guidance on cooking and making handicrafts.B.
30、To suggest a way of attracting more followers on Sina Weibo.C. To give an example of how to gain worldwide popularity as a a short video blogger.D. To encourage more people to make efforts to bring Chinese culture to the world.【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】这是一篇说明文,文章主要介绍了以拍摄古风美食短视频出名的李子柒如何把中国人传统而本真的生活方
31、式呈现出来,让现代都市人找到一种心灵的归属感,也让世界理解了一种生活中的中国文化,李子柒将中国文化以一种创新的方式引向世界。【4题详解】细节理解题。根据第一段主题句“Li Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity.”以及第二段“Many foreigners say they have got to know traditional Chinese food culture via her cha
32、nnel”可知,专注于中国传统烹饪和手工艺品的短视频博客作者李子柒在全球范围内广受欢迎,外国友人通过她的频道了解了中国传统饮食文化,李子柒的视频旨在将中国文化引向世界,故选C。【5题详解】推理判断题。根据第三段第二句“She strictly follows the authentic traditional steps and procedures., and goes to great lengths to ensure her videos are accurate.”以及第四段第三句“They just show audiences each and every detail of t
33、raditional Chinese culture so that the latter knows how Chinese live their beautiful and elegant lives.”可知,在制作中国传统食品和手工艺品时,李子柒严格遵循地道的传统步骤和程序,并竭尽全力确保视频的准确性。她的视频向观众展示传统中国文化的每一个细节,以便让观众了解中国人的日常生活。因此,准确度和细节是李子柒的视频如此受欢迎的主要原因,故选 B。【6题详解】词义猜测题。根据划线词后的修饰语“.that only existed in memories and written records n
34、ow appear before our eyes.”可知,在李子柒的努力下,许多仅存在于记忆和书面记录中的文化遗产现在出现在我们眼前,而文化遗产显然有别于物质遗产。结合文中出现的cultural heritages词组及本文的语境,可知划线词意思是“非物质的、无形的、触摸不到的”,B.难以接近的;C.非常贵重的;D.不明显的均不符语境,故选A。【7题详解】推理判断题。本题要求推理分析作者的写作意图,根据第五段第二句“Li has shown how to satisfy that interest in a good way, namely showing the best parts of
35、 traditional Chinese culture with her heart.”以及全文最后一段“To effectively present the beauty of Chinese culture to the world, we need more Li Ziqi.”可知,本文主要介绍了以拍摄古风美食短视频出名的李子柒如何把中国人传统而本真的生活方式呈现出来,向世界打开美丽中国的一扇窗口,让世界理解了一种生活着的中国文化。作者希望未来有更多像李子柒这样的人物向世界展示和推广中国传统文化,故选 D。CSome of the most powerful companies in
36、the world have co-founders. For example, Google(Sergey Brin and Larry Page),Apple(Steve Wozniak and Steve Jobs),and Microsoft(Bill Gates and Paul Allen)and so on. Having partners can help to deal with the pressure and the failures that come with running a business. No matter how down on your luck yo
37、u feel they may provide emotional support. They may have extra skills, and be on hand to help out with the day-to-day problems. And an alternate point of view may help to broaden your mind and aid the risk of mistakes being overlooked.Everybody knows Samsungs Galaxy Note 7.When the phone was launche
38、d in 2016customers praised it for its storage, design and usability, and it may well have been a hit if it werent for the fact that it occasionally caught fire and exploded. It was soon banned immediately from flights, and Samsung had no choice but to recall the entire model. The shortcoming reporte
39、dly cost the company $1 billion, and a further $17 billion in lost sales. But remember, based on the lesson, the Galaxy Note 8 and the Galaxy Note 9 are well received in the world! Now we know that failing is part of business success.One thing that all great companies have in common is that they hav
40、e failed many timesand luckily, they bounced back. Take Sarah Blakely, founder of shapewear brand Spanx for example. She credits her business success specifically to her failures. “Id get kicked out of buildings all day long, “she remembered. “People would tear up my business card in my face. But my
41、 friends and I knew I could sell and I knew I wanted to sell something I had created. I learned that no doesnt always mean no ,and that you may get 30 nos before you get the one yes. People told me no with Spanx for two years. “Spanx is worth just over $1 billionit was a company that Blakely who too
42、k a degree in a law school started with just $5 000!8. What can we learn from the examples in Paragraph 1?A. Two heads are better than one.B. Constant dropping wears the stone.C. God helps those who help themselves.D. All things are difficult before they are easy.9. Why does the author mention Samsu
43、ngs Galaxy Note 7,8 and 9?A. To suggest customers should follow the new trends.B. To prove Samsung is responsible for customers.C. To show Samsung paid for its product failure.D. To explain that failures dont spell the end.10. What mainly contributed to Sarah Blakelys success?A. Her friendshelp.B. H
44、er will power.C. Her good luck.D. Her education background.11. How does the author develop the passage?A. By making contrast.B. By making classification.C. By giving examples.D. By giving numbers.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要通过列举大公司的事例来说明商业上的一些经验,如列举世界上一些拥有合作伙伴的大公司,来说明拥有合作伙伴可以帮助处理经营企业带来的
45、压力和失败;以及用三星盖乐世Note 7手机为例,说明了失败是商业成功的一部分和最后以Sarah Blakely为例,说明了伟大的公司都是经历过许多次失败的。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“Having partners can help to deal with the pressure and the failures that come with running a business. No matter how down on your luck you feel they may provide emotional support. They may have extra sk
46、ills, and be on hand to help out with the day-to-day problems. And an alternate point of view may help to broaden your mind and aid the risk of mistakes being overlooked.”(有合作伙伴可以帮助处理经营企业带来的压力和失败。不管你的运气有多差,他们可能会给你情感上的支持。他们可能有额外的技能,可以随时帮助解决日常问题。而另一种观点可能有助于开阔你的思路,帮助你避免犯被忽视的错误。)可知第一段举出了世界上一些最强大的公司都有联合创
47、始人,强调是因为这些合作伙伴能够互相帮助,用自身优势来解决问题,所以从第一段的例子中能学到“三个臭皮匠,顶个诸葛亮”。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段中But remember, based on the lesson, the Galaxy Note 8 and the Galaxy Note 9 are well received in the world! Now we know that failing is part of business success.(但请记住,基于这一教训,Galaxy Note 8和Galaxy Note 9在世界上很受欢迎!现在我们知道失败是商
48、业成功的一部分。)可知作者提到三星的Galaxy Note 7、8和9是为了解释失败并不意味着终结。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“Id get kicked out of buildings all day long, “she remembered. “People would tear up my business card in my face. But my friends and I knew I could sell and I knew I wanted to sell something I had created. I learned that no do
49、esnt always mean no, and that you may get 30 nos before you get the one yes.(“我整天都会被赶出大楼,”她回忆道。“人们会当着我的面撕毁我的名片。但是我的朋友和我知道我可以卖掉,我知道我想卖我创造的东西。我明白了“不”并不总是意味着“不”,而且你可能会在得到一个“是”之前得到30个“不”。)可知Sarah Blakely虽然被拒绝了很多次,但是凭借顽强的意志力不断尝试,最终获得成功。故她成功的原因是因为她顽强的意志力。故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章的第二段以三星的盖乐世Note 7手机为例,说明了失败是商业
50、成功的一部分;第三段以Sarah Blakely为例,说明了伟大的公司都是经历过许多次失败的。可知作者主要通过举例来展开这篇文章的。故选C。DLike a tired marriage, the relationship between libraries and publishers has long been dull. E- books, however, are causing heartache. Libraries know they need digital wares, but many publishers are too cautious about piracy(盗版)
51、and lost sales to co-operate. Among the big six, only Random House and Harper Collins license e-books with most libraries.Publishers are wise to be nervous. Owners of e-readers(电子阅读器) are exactly the customers they need: book-lovers with money. If these people switch to borrowing e-books instead of
52、buying them, what then? Electronic borrowing is awfully convenient. Unlike printed books, which must be checked out and returned to a physical library miles from where you live, book files can be downloaded at home. The files disappear from the device when they are due.E-lending is not simple, howev
53、er. There are lots of different and often incompatible(不兼容的) e-book formats, devices and licenses. Most libraries use a company called OverDrive, which secures rights from publishers and provides e-books and audio files in every format. Yet publishers and libraries are worried by Over Drives global
54、market dominance(优势), as the company can control fees and conditions. Publishers were annoyed when OverDrive cooperated with Amazon, the worlds biggest online bookseller, last year. Owners of Amazons Kindle e-reader who want to borrow e-books from libraries are now redirected to Amazons website, whe
55、re they must use their Amazon account to secure a loan.According to Pew, an opinion researcher, library users are a perfect market for Amazon. Late last year Amazon introduced its Kindle Owners Lending Library, which lets its best customers borrow free one of thousands of popular books each month.Li
56、brary supporters argue that book borrowers are also book buyers and that libraries are vital spaces for readers to discover new works Many were cheered by a recent Pew surveywhich found that more than half of Americans with library cards say they prefer to buy their e-books.So publishers keep adjust
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
讲解03 代词-中考英语总复习基础语法分类讲练(26张PPT).ppt
