全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测三必修3含解析20210325199.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国 统考 2022 高考 英语 一轮 复习 练习 阶段 评估 检测 必修 解析 20210325199
- 资源描述:
-
1、阶段评估检测(三) (必修3)(120分钟150分)第一部分听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 1W: I am glad that it is raining even though I do not like rainy weather. We have had a very dry season so far this year. M: Yes, I can h
2、ardly remember when it rained last time. 1. What was the weather like in the past season? A. It was rainy. B. It was dry. C. It was sunny. 答案: BText 2W: Id like to have two of these pictures. Will I save any money if I buy a pair? M: Yes. They are usually three dollars each piece, but you can have t
3、wo of them for five dollars. 2. How much does one picture usually cost? A. $2. B. $3. C. $5. 答案: BText 3M: Do you know when we are going to have our final exam? W: It will begin on January 10th. M: So we dont have much time on our hands. W: Yes, we only have about two weeks to review the lessons. 3.
4、 What is the relationship between the speakers? A. Teacher and student. B. Strangers. C. Classmates. 答案: CText 4M: Are you going to drive to the Bank of Communications? Its difficult to park in that street. W: I know, so Im going to walk there if you come with me. M: OK, Ill accompany you after I fi
5、ll the form. 4. Where does the conversation take place? A. In the park. B. At bank. C. In the office. 答案: CText 5W: Elegance Hotel, is there anything I can do for you? M: Hello, I would like to make a reservation for four nights next week, from Tuesday. 5. When will the man leave the hotel? A. On Sa
6、turday. B. On Wednesday. C. On Tuesday. 答案: A第二节(共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。Text 6W: What shall we do this weekend? How about going to Scotland? M: Scotland? Youre mad. It m
7、ay be a small country by some standards, but we cant go all that way just for one weekend. W: Oh, all right, it was a joke. But lets get out of London. I need some fresh air. M: I agree. Ill have to shop on Saturday morning, but lets not waste the afternoon. Where could we go? W: We could go to Hamp
8、stead. M: Good idea. We can go by bus, cant we? And there are some lovely old houses and little streets to look at, and. . . 6. When will the speakers start their journey? A. On Saturday morning. B. On Saturday afternoon. C. On Sunday. 答案: B7. What will the speakers do at the weekend? A. Walk along
9、the seaside. B. Enjoy the sunset. C. Visit old houses and little streets. 答案: C听第7段材料, 回答第8、9题。Text 7W: What are you reading? M: Its a book written by a guy who was born without arms or legs. W: What? So, how does he get around? M: He can actually walk pretty well, but he cant move that fast. He als
10、o has an assistant who helps him. Hes actually quite successful. W: He must have worked pretty hard. M: Yeah. He travels around the world and gives speeches to young people. Hes changed many peoples lives. Even when nothing seemed possible, he stayed positive and put in even more effort. W: Thats su
11、ch an important lesson, especially for young people. We should take Jesse to listen to his speech. 8. What do we know about the writer? A. He is still a child now. B. He was born disabled. C. He was an assistant years ago. 答案: B9. How does the man feel about the writers speeches? A. Discouraging. B.
12、 Serious. C. Inspiring. 答案: C听第8段材料, 回答第10至12题。Text 8M: Its 6: 00. Lets go to get something to eat. W: Alright. M: You know, I have three Chinese friends in town. And they all complain about the food. Its really strange. And we even have a Chinese restaurant here. W: That isnt real Chinese food. Its
13、 American food.M: Well, what about American restaurants in China? Are they real American food? W: Yes, they are. They are exactly the same as they are here. M: You Chinese are always complaining about food. W: Its because the food in China is so good. M: Hmm. But in this town we have all kinds of et
14、hnic restaurants. We have Greek restaurants, Italian restaurants, Mexican restaurants and Japanese restaurants. So you should be able to find something you like. W: No, its impossible. But if you want to have dinner, why dont we go to the Japanese restaurant? I feel like some good noodle soup. M: Al
15、right, that sounds good to me. Im flexible. 10. Where are the speakers probably? A. In China. B. In America. C. In Japan. 答案: B11. How many kinds of restaurants are mentioned? A. Four. B. Five. C. Six. 答案: C12. Where does the woman suggest going for dinner? A. To the Chinese restaurant. B. To the Ja
16、panese restaurant. C. To the Italian restaurant. 答案: B听第9段材料, 回答第13至16题。Text 9W: Excuse me. Were doing a survey on the free time habits of British people. Can I ask you a few questions? M: Sure. W: Thanks. Right, first question. How often do you go to a bar or a pub? M: Oh, not very often. I dont dr
17、ink, but I sometimes go with friends. W: OK. Do you do any sport? M: Yes. I go swimming in the local swimming pool three times a week. W: And how often do you go to the theater? M: Hardly ever. About once a year, perhaps. I go to the cinema quite a lot, but not the theater. W: OK. And do you ever do
18、 any gardening? M: No, I havent got a gardenI live in a flat. W: What about holidays? M: I normally have two holidays a year. One in summer and one around Christmas. I seldom stay at home. Sometimes I visit my aunt. Usually I go somewhere in Asia, like Thailand, India. W: OK, thats all. Thanks a lot
19、. 13. Where does the man come from? A. India. B. Thailand. C. Britain. 答案: C14. What does the man often do? A. Visit friends. B. Go swimming. C. Do the gardening. 答案: B15. Where does the man often go? A. To the cinema. B. To the theater. C. To the bar. 答案: A16. How does the man usually spend his hol
20、iday? A. Staying at home. B. Visiting relatives. C. Traveling around. 答案: C听第10段材料, 回答第17至20题。Text 10 W: Thank you all for coming today to hear about the new recycling program on campus. Right now, all recycling is voluntary. The recycling weve planned is really a three-part program. Sorting, collec
21、ting and distributing. The first part, sorting, is the hardest to get people to do. Most people dont like to take time to separate their trash. And this is usually why most recycling programs fail. However, we are determined to make ours work. Instead of seeing the usual brown trash cans all over th
22、e campus, from now on youll see trash cans of four different colors. Pink cans are for paper, green cans are for glass, blue ones are for metal and white -waste. After the trash is sorted, it needs to be collected and the program is still a volunteer program, we are asking students to give a little
23、of their time to the project, probably no more than six hours per person each week. And again, your job would be to collect the sorted trash and take it to the different centers for each type of trash. If you are willing to help us with program, by giving six hours a week, please write your name and
24、 phone number on this note pad. 17. What is the purpose of the talk? A. To explain why recycling is important. B. To call attention to the recycling program. C. To encourage the listeners to join the recycling program. 答案: C18. Why do most recycling programs fail? A. Most people are unwilling to sor
25、t their trash. B. All the trash cans are of the same color. C. Not enough people volunteer to collect trash. 答案: A19. Which color trash can should people put paper into? A. Pink. B. Green. C. White. 答案: A20. What is the volunteers job? A. To pick up and sort the trash. B. To pick up and deliver the
26、trash. C. To work in the recycling centers. 答案: B第二部分阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。A(2021武邑模拟)The United States has about 475, 000 school busesall painted yellow. Each day they carry more than 25, 000, 000 children, half of all schoolchildren in the count
27、ry. But these buses, on average, use four liters of diesel ( 柴油) fuel to travel less than sixteen kilometers. When the school year began last fall, diesel averaged 55 cents a liter nationally. The price nearly doubled, to a dollar and 8 cents, by the end of school in June. Bob Riley speaks for the A
28、merican School Bus Council. He says fuel prices for schools are not much lower than others have to pay. As a result, schools are looking for ways to reduce transportation costs. Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled. Some areas are buying buses that use natural gas or other altern
29、ative fuels. Other steps include fewer field trips and less travel by sports teams. And some school districts may end any bus service not required by law. Studies show that school buses are the safest form of transportation to and from school. The American School Bus Council says cuts in bus service
30、 are bad for children and possibly the environment. It says removing buses from the road will mean an increase in other vehicles transporting students. Spokesman Bob Riley says another concern is that reducing bus services might reduce attendance. But it could also get more children to walk or bicyc
31、le to school. And that would surely make people happy at the National Center for Safe Routes to School. More kids walking or biking safely to school is the aim of a three-year-old federal program, part of an international movement. The goal is to increase physical activity and reduce air pollution.
32、The United States will celebrate Walk to School Day on October eighth this year. But for some students, high fuel prices could make every day a walk-to-school day. 【文章大意】这是一篇说明文。本文介绍了高油价对校车的影响。21. What does this passage mainly tell us? A. High fuel prices influences on school buses. B. New measures
33、to transport school students. C. The safest form of student transportation. D. The origin of Walk to School Day. 【解析】选A。主旨大意题。这类题目通常看首段和尾段的首尾句。由首段和尾段尾句But for some students, high fuel prices could make every day a walk-to-school day. 可知选A。高燃油价格对校车的影响。22. In order to cut down transportation cost, man
34、y schools take the following measures EXCEPT _. A. changing some bus routesB. stopping some bus routesC. asking parents to drive children to and from schoolD. using other types of fuels【解析】选C。细节理解题。根据关键词cut down transportation cost可以定位到文中句子Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled. So
35、me areas are buying buses that use natural gas or other alternative fuels. 由此可知C选项未被提及, 故选C。23. The National Center for Safe Routes to School encourages more children to walk or bike to school in order to _. A. save more fuels and diesel for the countryB. keep the children safe on their way to schoo
36、lC. make the children live a simple lifeD. keep the children healthy and the environment clean【解析】选D。细节理解题。由题目可以定位到最后一段The goal is to increase physical activity and reduce air pollution. 目标是增加体育活动和减少空气污染。故选D。BPinocchio may be just a childrens fairy tale, but Spanish scientists at the University of G
37、ranada recently investigated the so-called “Pinocchio effect” and found that our noses dont grow when we tell a lie, but actually shrink a bit. Dr. Emilio Gmez Miln and his team developed a lie detector test that used thermography to tell if people were lying, and found that whenever participants in
38、 their research were being untruthful, the temperature of the tips of their noses dropped up to 1. 2, while the temperature of their forehead increased up to 1. 5. Scientists also found that drop in temperature at nose level actually caused it to slightly shrink, although the difference is undetecte
39、d by the human eye. “One has to think in order to lie, which rises the temperature of the forehead, ” Dr. Gomez Milan explained the findings. “At the same time we feel anxious, which lowers the temperature of the nose. ”For this study, researchers asked a number of 60 students to perform various tas
40、ks while being scanned by thermal imaging technology. One of these tasks involved calling a 3 to 4 minutes call to their parents, partner or a friend and telling a significant lie. Participants had to devise the lie by themselves during the call, and the thermal cameras picked up this “reverse Pinoc
41、chio effect” caused by the fluctuation ( 起 伏 ) in temperature in the nose and forehead. Interestingly, the thermal lie detector picked up the temperature difference in 80 percent of test subjects, which is a better rate of success than that of any modern lie detector. “With this method we have achie
42、ved to increase accuracy and reduce the occurrence of false positives, something that is frequently with other methods such as the polygraph (测谎仪), ” said Dr. Emilio Gmez Miln, who added that law enforcement interviewers could one day combine other lie detection technology with thermal imaging to ac
43、hieve better results. The thermal lie detector has been the most reliable in the world, 10% more than the popular polygraph. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章讲述了一项新研究发现撒谎虽然不会像匹诺曹故事中那样让鼻子变长, 但是会出现一些细微的面部表情变化, 而这项发现可以应用到司法执法的过程中。24. Why does the author mention “Pinocchio” at the beginning? A. To tell a fairy story. B
44、. To warn us not to lie. C. To introduce a research. D. To inspire us to doubt old beliefs. 【解析】选C。推理判断题。匹诺曹故事的作用, 而非故事寓意, 故从结构作用上分析可知用匹诺曹是为了引出主题研究。故选C。25. According to the research, what might happen if you tell a lie? A. Your nose gets longer. B. Your nose becomes smaller. C. Your temperature gets
45、 higher. D. Your temperature remains stable. 【解析】选B。细节理解题。根据第二段内容可知, 人撒谎过后鼻尖降温、额头升温, 而这种温度的变化会导致皱鼻子(slightly shrink)的动作, 也就是鼻子会稍微缩小, 故选B。26. What can we learn about the research? A. Researchers conduct the study by interviewing. B. Researchers design difference lies for participants. C. The thermal
46、lie detector will prove a popular one. D. The thermal lie detector may assist law enforcement. 【解析】选D。推理判断题。根据倒数第二段内容可知, 这项技术有望投入到司法执法过程中, 综合全文内容, 可知这项研究中的最大成果是测谎仪的应用。CHe really did look like a tourist, with a camera around his neck and a bottle of sunscreen cream sticking out of his bag. The fat ma
47、n sat on the terrace (平台), sipping lemonade and pretending to look at a tourism brochure. His sunglasses masked his eyes, but I knew he wasnt looking at the brochure: he hadnt turned a page for the last ten minutes. As I brought him his dishes, he coughed up a “thank you” and looked at me briefly. I
48、 tried not to stare at the tiny scar across his left eyebrow. I walked back inside with my empty tray, shaking my head. He looked familiar, but I couldnt quite place him. Then it hit me. The car accident. The mysterious stranger who helped me out of my crashed car, just before it exploded. I rushed
49、back to his table. He was gone. I moved his saucer and found his tip, along with a card: I am deeply grateful to you. The night of your car accident, I was on my way to rob a jewelry store. Saving your life brought things back in a right way. I now live an honest life, thanks to you. God bless you!
50、Mr. D. I shivered(震颤). The night of my car accident, I was heading for an interview in an illegal dance club. Seeing human kindness through his heroic gesture turned my life around and brought faith back into my life. I unfolded the tip he left. Among the singles was a grand (一千美元)with a pen mark un
51、derlining “In God We Trust. ”I said a silent prayer for him and got back to work, smiling. 【文章大意】本文是一篇记叙文。一个要去抢劫的陌生人在车祸中救了作者的命, 从此改变了双方的生活。这个要抢劫的人恢复正常的生活, 让作者看到了人性的善良, 重拾生活的信心。后来两人在作者工作的地方重遇, 他给作者留下小费和卡片以感谢作者, 作者也为他祈祷。28. Why did the fat man look like a tourist? A. Because he used money not the same
52、 as the locals. B. Because he carried what tourists usually have on. C. Because he doesnt look like a native citizen. D. Because he ordered strange food and drinks. 【解析】选B。细节理解题。根据第一段“He really did look like a tourist, with a camera around his neck and a bottle of sunscreen cream sticking out of his
53、 bag. ”可知, 胖子带着旅客常带的东西, 故选B。【知识拓展】细节理解题的正确选项的特点 (1)一般可以在文章中找到直接或间接的答案, 但不可能与阅读材料一模一样, 而是用不同的词语或句型去表达相同的意思。例如, 原文用双重否定, 选项用肯定句式; 进行同义词替换或句子结构的替换或句子结构变换; 原文与选项互换反义词等。当然这只是形式上的变换, 意思还是一致。(2)在因果关系上常常命题, 正确项多为产生原因或是主要原因, 也有少量考结果的。He really did look like a tourist, with a camera around his neck and a bott
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-422982.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
